ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁଜରାଟରରେ ଇଫକୋର କାଲୋଲ ଶାଖାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହରେ ଯୋଗ ଦେଇ 'ବୀଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ କେନ୍ଦ୍ର "ର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଇଫକୋର ୫୦ ବର୍ଷର ଗୌରବମୟ ଯାତ୍ରା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସମବାୟ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ସେତେବେଳେ କେତେକ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଫଳାଫଳ ହାସଲ ହୋଇଥାଏ
ଆଜି ଭାରତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇଛି ଏବଂ ଇଫକୋ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି
ଇଫକୋ ଭାରତର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନାନୋ ୟୁରିଆ ଏବଂ ନାନୋ ଡିଏପି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କରିଛି
ଶ୍ରୀ ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ପଟେଲ ଜୀଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ନାମରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସହକାରୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ
ପାକ୍ସ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆପେକ୍ସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମବାୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ସମବାୟ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା ପାଇଁ ସହକାରୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ
ତ୍ରିଭୁବନ ସହକାରୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ
ଆଜି ଇଫକୋ ନିଜର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଯେ ଏହାର ଉତ୍ପାଦ ଏବେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚୁଛି
ଆଜି ଯେଉଁ ବୀଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ କେନ୍ଦ୍ରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ତାହା ଭବିଷ୍ୟତରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ବଢାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ
06 APR 2025 4:26PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଫାର୍ମର୍ସ ଫର୍ଟିଲାଇଜର କୋଅପରେଟିଭ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଇଫକୋ) କାଲୋଲ ଶାଖାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ବୀଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ କେନ୍ଦ୍ରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଇଫକୋର କଲୋଲ କାରଖାନାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ଏବଂ ବୀଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ କେନ୍ଦ୍ରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସମାରୋହ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଇଫକୋ୫୦ ବର୍ଷର ଗୌରବମୟ ଯାତ୍ରା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସମବାୟ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ସେତେବେଳେ କେତେ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଫଳାଫଳ ହାସଲ ହୋଇଥାଏ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଇଫକୋ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ, ବିପଣନ, ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ ଦିଗକୁ ଦକ୍ଷତାର ସହ ପରିଚାଳନା କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ଇଫକୋ ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଇଫକୋ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାର ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛି ଏବଂ ଆହୁରି ଅଧିକ ସାରକୁ ସମବାୟ ସମିତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଇଫକୋ ନିଜର ୫୦ ବର୍ଷର ଗୌରବମୟ ଯାତ୍ରା ଶେଷ କରିବା ପରେ ଏବେ ଗର୍ବର ସହ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଇଫକୋ ଏହାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସମବାୟ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଇଫକୋର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଇଫକୋ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଇଫକୋର କାଲୋଲ କାରଖାନାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସମାରୋହ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହାକୁ ଏକ ବଡ଼ ବିପ୍ଳବ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ସମୟ ଗଡ଼ିବା ସହିତ ଇଫକୋ ନାନୋ ୟୁରିଆ, ନାନୋ ଡିଏପି, ତରଳ ନାନୋ, ୟୁରିଆ, ତରଳ ଡିଏପି ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା।
ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଇଫକୋ ଭାରତର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନାନୋ ୟୁରିଆ ଏବଂ ନାନୋ ଡିଏପି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅଗ୍ରଣୀ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇଫକୋର ନାନୋ ୟୁରିଆ ଏବଂ ନାନୋ ଡିଏପି ବର୍ତ୍ତମାନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇଫକୋ ଏହାର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି, କୃଷକମାନଙ୍କ କ୍ଷେତକୁ ଏହାର ପ୍ରସାର ବିସ୍ତାର କରିଛି ଏବଂ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ପରୀକ୍ଷାଗାର ପରୀକ୍ଷଣର ଫଳାଫଳକୁ ସିଧାସଳଖ କ୍ଷେତକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ 'ବୀଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ କେନ୍ଦ୍ର' ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦେଶର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୬୨ଟି ଅଭୂତପୂର୍ବ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନିକଟରେ ସଂସଦ ତ୍ରିଭୁବନ ସହକାରୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଏକ ବିଲ୍ ପାରିତ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ପଟେଲଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ନାମରେ ଏହି ସହକାରୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନାମକରଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପାକ୍ସ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସଂସ୍ଥା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମବାୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ସମବାୟ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଭଳି ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି ଦେଶରେ ସମଗ୍ର ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଫଳାଫଳ ଆଧାରରେ ଆଗାମୀ ୫୦ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଇଫକୋ 'ବୀଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ କେନ୍ଦ୍ର "ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସଫଳତାର ସହ ଶେଷ କରିବାର ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ ଇଫକୋର ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବୀଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ କେନ୍ଦ୍ର ଆମ ଜମିର ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଉତ୍ପାଦକୁ ଅଧିକ ପୁଷ୍ଟିକର କରିବ, ଜଳ ଏବଂ ସାରର ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ମଞ୍ଜିଗୁଡ଼ିକର ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ। ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ମଞ୍ଜିଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ଇଫକୋ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ କେହି କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏହି ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିବ। ସେହିଭଳି, ଆଜି ଯେତେବେଳେ 'ବୀଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ କେନ୍ଦ୍ର "ର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ସେତେବେଳେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତି ଏବଂ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧକେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଥିପାଇଁ ସରକାର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପାକ୍ସ) ଗୁଡ଼ିକୁ ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦୁଗ୍ଧକେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସମଗ୍ର ଆର୍ଥିକ ଚକ୍ରକୁ ସମବାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ କରିଛନ୍ତି।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଇଫ଼କୋର ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟର ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ଥାନ ଯଥା-କାଣ୍ଡଲା, କଲୋଲ, ଫୁଲପୁର, ଆମଲା ଏବଂ ପାରାଦ୍ବୀପରେ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ରହିଛି ଏବଂ ଆମେ ସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇଛୁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସାର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍, ବିକ୍ରି ପହଞ୍ଚିଛି ୧୧ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍, କାରବାର ୪୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଲାଭ ୩୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୫୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଇଫକୋ ନେତୃତ୍ୱରେ ରାସାୟନିକ ସାରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ନାନୋ ସାର ଏବଂ ଜୈବ ସାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଇଫକୋ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଧ୍ୟାନ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟୋଗ ଉପରେ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମର ଧ୍ୟାନ ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ନିର୍ଗମନ ଉପରେ ରହିଛି, ଯାହା ଆମ ମୃତ୍ତିକାକୁ ଅବକ୍ଷୟ ନକରି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ସାରର ମୂଲ୍ୟ ଅଧିକ ଏବଂ ମାନ କମ୍ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଇଫକୋ ସାରକୁ ଶସ୍ତା ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ମାନରେ ପରିଣତ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ତରଳ ନାନୋ ୟୁରିଆ ଏବଂ ନାନୋ ଡିଏପି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତିରିକ୍ତ ସାର ପ୍ରୟୋଗ କରିବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଇଫକୋ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଯେ ଏହାର ଉତ୍ପାଦ ଏବେ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଇଫକୋର ୫୦ ବର୍ଷ କୃଷି, ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ, ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ରହିଛି। ସେହିଭଳି, ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଇଫକୋର ଆଗାମୀ ୫୦ ବର୍ଷ, ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇ, କୃଷିର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ଏହାକୁ ସର୍ବାଧିକ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ କରିବା, ଆମର କୃଷି ଜମିର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah attends the Golden Jubilee celebration of IFFCO's Kalol branch in Gandhinagar, Gujarat, and lays the foundation stone of the Beej Anusandhan Kendra
The 50-year glorious journey of IFFCO shows how incredible results are achieved when cooperative and corporate values work together
Today, India is self-reliant in the field of food grains, and IFFCO has played an important role
IFFCO has made India’s cooperative sector renowned globally in the fields of Nano Urea and Nano DAP
Honouring contributions of Shri Tribhuvan Das Patel ji, Prime Minister Shri Narendra Modi established the country’s first Sahkari University in his name
The Sahkari University will work to bring modern cooperative education and transparency to every area of cooperation, from PACS to Apex
Tribhuvan Sahkari University will connect the cooperative sector with modern technologies like AI
Today, IFFCO has increased its production capacity to such an extent that its products are now reaching all over the world
The Beej Anusandhan Kendra, whose foundation has been laid today, will prove to be instrumental in enhancing farmers' prosperity in the future
06 APR 2025 4:26PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today attended the Golden Jubilee celebration of Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited(IFFCO's) Kalol branch in Gandhinagar, Gujarat, and laid the foundation stone for the Beej Anusandhan Kendra. On this occasion, several dignitaries, including the Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah stated that today marks the Golden Jubilee of IFFCO's Kalol Plant, and the groundbreaking ceremony for the Beej Anusandhan Kendra. He said that the 50 years of IFFCO’s glorious journey demonstrate how incredible results are achieved when cooperative and corporate values work together. He mentioned that IFFCO has efficiently handled all aspects related to research and development, marketing, branding, and reaching every household.
Shri Shah emphasized that India is now self-reliant in the field of food grains, and IFFCO has played a significant role in this achievement. He said that IFFCO has connected farmers with fertilizers and has further worked to connect fertilizers with cooperatives. He added that IFFCO now stands proudly after completing fifty years of its glorious journey. Union Minister of Cooperation expressed confidence that when IFFCO celebrates its centenary, the reputation of IFFCO will have grown significantly among cooperative organizations worldwide.
Shri Amit Shah said that IFFCO has also carried out various types of research and development work. He mentioned that when the groundbreaking ceremony of IFFCO's Kalol factory took place, it was considered a major revolution at that time. As time progressed, IFFCO conducted research and experiments in areas like Nano Urea, Nano DAP, Nano Liquid, Urea, Liquid DAP, etc., and increased production.
He highlighted that IFFCO has made India’s cooperative sector prominent globally in the field of Nano Urea and Nano DAP. He added that IFFCO’s Nano Urea and Nano DAP are now reaching all over the world. Shri Shah further said that IFFCO has increased its capacity, expanded its reach to farmers' fields, and worked to bring the results of laboratory experiments through research and development directly to the fields.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today marks the establishment of the Beej Anusandhan Kendra in Gandhinagar. He mentioned that Prime Minister Shri Narendra Modi has initiated several new ventures in every sector of the country. He stated that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Ministry of Cooperation has undertaken nearly 62 unprecedented initiatives in the country’s cooperative sector. He further noted that recently, Parliament passed a bill for the establishment of the Tribhuvan Sahkari University.
Shri Shah said that in honor of Tribhuvan Das Patel’s contribution to the cooperative sector, Prime Minister Modi has named this Sahkari university after him. He explained that this university will work to bring modern cooperative education and transparency to every sector of cooperation, from PACS to apex bodies. He added that this university will work to steer the entire cooperative movement in the country, using modern technologies like AI, and will conduct various analyses to determine the direction for the next 50 years based on these findings.
Shri Amit Shah said that today, IFFCO has launched the Beej Anusandhan Kendra, and IFFCO has a track record of successfully completing every task it has undertaken. He stated that this Beej Anusandhan Kendra will increase productivity on our land, make the produce more nutritious, reduce the use of water and fertilizers, and improve the quality of seeds. The center will also work on the preservation of our ancient seeds, some of which are thousands of years old.
Shri Shah further mentioned that when IFFCO was established 50 years ago, no one could have imagined that it would reach this level. Similarly, today, as the foundation for the Beej Anusandhan Kendra has been laid, this center will also prove to be a vital factor in enhancing the prosperity of our farmers.
Union Minister of Cooperation said that to strengthen our cooperative institutions, we need to focus on strengthening primary cooperative societies and cooperative dairies. He mentioned that for this, the government has worked on computerization, linking primary agricultural credit societies (PACS) with new activities, and including the entire economic cycle of dairies into the cooperative system under the leadership of Prime Minister Modi.
He stated that today, IFFCO has production units in five locations across three states — Kandla, Kalol, Phulpur, Amla, and Paradip — and we have become self-reliant in the fertilizer sector. Shri Shah further mentioned that the current fertilizer production capacity is 9 million metric tons, with sales reaching 11 million metric tons, a turnover of ₹40,000 crore, and a profit of ₹3,200 crore.
Shri Amit Shah said that in the past fifty years, the journey from chemical fertilizers to nano fertilizers and bio fertilizers has taken place under the leadership of IFFCO. He mentioned that when IFFCO was established, our focus in fertilizers was on bulk application, but today our focus is on targeted and controlled release, which ensures that nutrients are delivered without degrading our soil. He added that earlier, fertilizers had high costs and low efficiency, but now, IFFCO has made fertilizers low-cost and high-efficiency.
Union Minister of Cooperation noted that with Nano Urea and Nano DAP Liquid, there is no need to apply additional fertilizers. He highlighted that today IFFCO has increased its production capacity to such an extent that its products are now being exported all over the world. He said that IFFCO's 50 years have been dedicated to agriculture, grain production, the rural economy, and the prosperity of farmers. Similarly, he mentioned that IFFCO’s next 50 years, moving towards a century, will be focused on modernizing farming, making it the most productive, preserving our agricultural land, and protecting the environment.