ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଛତିଶଗଡ଼ର ବସ୍ତରରେ ବସ୍ତର ପଣ୍ଡୁମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ମୋଦୀ ସରକାର ବସ୍ତର ପଣ୍ଡୁମକୁ ଏହାର ପରମ୍ପରା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ କଳାକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆଣି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି
ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ୧୨ଟି ବର୍ଗରେ ବସ୍ତର ପଣ୍ଡୁମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଳନ କରାଯିବ ଏବଂ ଏଥିରେ ସାରା ଦେଶର ଆଦିବାସୀମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ
ସମଗ୍ର ବସ୍ତରର ବିକାଶକୁ ନକ୍ସଲମାନେ ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ; ବସ୍ତର ଏବେ ଭୟ ନୁହେଁ, ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟି ଯାଇଛି
ଯେଉଁଠି ଗୁଳି ଶବ୍ଦ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଥିଲା, ଏବେ ସେଠାରେ ସ୍କୁଲ ଘଣ୍ଟି ବାଜୁଛି, ଯେଉଁଠି ରାସ୍ତା ତିଆରି କରିବା ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ଏବେ ସେଠାରେ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି
ବିକାଶର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ସମର୍ପଣ ଏବଂ ନିର୍ଭୀକତାର ସହ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ, କାରଣ ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ଶାସନରେ କେହି ଭୟଭୀତ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ
ବସ୍ତରର ବିକାଶ ହେଉଛି କାରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ନକ୍ସଲବାଦ ପରିବର୍ତ୍ତେ ବସ୍ତର ବିକାଶ, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ବିଜୟର ଆଲୋକକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି
ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ସମସ୍ତ ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ସଫଳତାର ସହ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରାଇବାରେ ସଫଳ ହେଉଥିବା ଯେକୌଣସି ଗ୍ରାମକୁ ‘‘ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ" ବୋଲି ଘୋଷଣା କରିବେ ଏବଂ ସେହି ଗ୍ରାମକୁ ଏକ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରିବେ
ଯେତେବେଳେ ସୁକମାରୁ କେହି ଜଣେ ସବ୍-ଇନ୍ସପେକ୍ଟର ହେବେ, ବସ୍ତରରୁ ଜଣେ ବ
05 APR 2025 6:31PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ରେ ବସ୍ତର ପଣ୍ଡୁମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଛତିଶଗଡ଼ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସା ଏବଂ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ ଶର୍ମାଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାରାଜା ପ୍ରବୀର ଚନ୍ଦ୍ର ଭଞ୍ଜଦେ ଆଦିବାସୀ ଲୋକଙ୍କ ଜଳ, ଜଙ୍ଗଲ, ଜମି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ରାଜା ଭାବେ ମହାରାଜା ପ୍ରବୀର ଚନ୍ଦ୍ରଙ୍କ ଲୋକପ୍ରିୟତା ତତ୍କାଳୀନ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଅସହ୍ୟ ଥିଲା, ଯାହା ଏକ ଷଡଯନ୍ତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ତାଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବସ୍ତର ଲାଲ ଆତଙ୍କବାଦରୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଦ୍ୱାରଦେଶରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି ଏବଂ ବିକାଶର ପଥରେ ଆଗେଇଛି, ପ୍ରବୀର ଚନ୍ଦ୍ର ଜୀଙ୍କ ଆତ୍ମା, ସେ ଯେଉଁଠି ଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ବସ୍ତରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିଃସନ୍ଦେହ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଠାରୁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲାର କଳାକାରଙ୍କୁ ବସ୍ତର ପଣ୍ଡମରେ ସାମିଲ କରାଯିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବସ୍ତର ପଣ୍ଡମକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ସମସ୍ତ ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତଙ୍କୁ ବସ୍ତର ଗସ୍ତରେ ନେଇ ବସ୍ତରର ପରମ୍ପରା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ କଳାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୧୮୮ ଟି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ, ୧୨ଟି ନଗର ପଞ୍ଚାୟତ, ଟି ନଗର ପରିଷଦ, ଗୋଟିଏ ପୌରପାଳିକା ଏବଂ ୩୨ଟି ଜନପଦରୁ ୪୭,୦୦୦ କଳାକାର ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ବିଭାଗ ବସ୍ତର ପାଣ୍ଡୁମ ପାଇଁ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଣ୍ଡୁମ ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ କଳା, ସଂସ୍କୃତି, କାରିଗରୀ, ପର୍ବପର୍ବାଣୀ, ଖାଦ୍ୟ, ଭାଷା, ରୀତିନୀତି, ପୋଷାକ, ଅଳଙ୍କାର, ପାରମ୍ପାରିକ ଗୀତ, ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ବ୍ୟଞ୍ଜନକୁ ମୂଳ ରୂପରେ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଚାହୁଁ ଯେ ବସ୍ତରର ଯୁବକମାନେ ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ, ବିଶ୍ୱର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଞ୍ଚରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରନ୍ତୁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସମୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସଂସ୍କୃତି, ଭାଷା ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ କଦାପି ଭୁଲିଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବସ୍ତରର ସଂସ୍କୃତି, ଉପଭାଷା, ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ କେବଳ ଛତିଶଗଡ଼ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଭାରତର ସଂସ୍କୃତିର ରତ୍ନ ଏବଂ ଆମକୁ ଏହାକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ସାତଟି ବର୍ଗରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ବସ୍ତର ପଣ୍ଡୁମ ପର୍ବ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ବାରଟି ବର୍ଗରେ ପାଳନ କରାଯିବ ଏବଂ ଏଥିରେ ସାରା ଦେଶର ଆଦିବାସୀମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା, ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କୃତି, କଳା, ପରମ୍ପରା, ଭାଷା, ଉପଭାଷା ଏବଂ ବ୍ୟଞ୍ଜନର ମିଶ୍ରଣରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ରହିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ଛିଡ଼ା ହେବୁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଆମର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଐତିହ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବୁ ଏବଂ ବସ୍ତର ପଣ୍ଡୁମ ହେଉଛି ଏହି ପ୍ରୟାସର ଆରମ୍ଭ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମୟ ବିତିଗଲାଣି ଯେତେବେଳେ ଏଠାରେ ଗୁଳି ଚାଳନା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ହୋଇଥିଲା। ସେ ସମସ୍ତ ନକ୍ସଲମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରି ସେମାନଙ୍କ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ପକାଇ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ କାରଣ ବସ୍ତର ବିକାଶ ଚାହୁଁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବସ୍ତରକୁ ସବୁକିଛି ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହା କେବଳ ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ଯେତେବେଳେ ବସ୍ତରରେ ଶାନ୍ତି ରହିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପିଲାମାନେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଯିବା ଉଚିତ, ମାଆମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଯତ୍ନ ନିଆଯିବା ଉଚିତ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଯୁବକମାନେ ଅପପୁଷ୍ଟି ଦ୍ୱାରା ପୀଡ଼ିତ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ପିଲାମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବା ଉଚିତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ଏକ ଔଷଧ ଦୋକାନ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ତହସିଲରେ ଏକ ଡାକ୍ତରଖାନା ରହିବା ଉଚିତ-କେବଳ ସେତେବେଳେ ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ଯେତେବେଳେ ବସ୍ତରର ଲୋକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମକୁ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ଗ୍ରାମ ସମସ୍ତ ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରାଇବ, ତାହାକୁ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ଘୋଷଣା କରାଯିବ ଏବଂ ଏକ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି ଦିଆଯିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେହି କାହାକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ନାହିଁ, ଏବଂ ତେଣୁ ନକ୍ସଲମାନେ ହିଂସା ପରିତ୍ୟାଗ କରି ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଆସିବା ଉଚିତ୍, କାରଣ ଉଭୟ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବେ। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନକ୍ସଲମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ବସ୍ତରର ବିକାଶକୁ ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ "ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ" ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରୁ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦର ବିପଣନକୁ ସୁଗମ କରିଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ସାରା ଦେଶର ବଜାରରେ ପ୍ରଚାର କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଇତିହାସ କେବଳ ପୁସ୍ତକ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ; ଆମର ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ସାରା ଦେଶରେ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିବା ଉଚିତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଲଢ଼ିଥିବା ବସ୍ତରର ବୀର ଗୁଣ୍ଡାଧୁରଙ୍କ ଭଳି ଆଦିବାସୀ ହୀରୋମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀକୁ "ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ" ଭାବେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷକୁ "ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ବର୍ଷ" ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ "ଗରିବ ହଟାଓ" ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଉଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ୭୫ ବର୍ଷ ଧରି ଗରିବଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ କିଛି କରିନଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି, ୧୧ କୋଟି ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ୧୨ କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି, ୧୫ କୋଟି ଘରକୁ ନଳ ଯୋଗେ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି, ୮୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୭୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ବୁଝିଛନ୍ତି ଯେ ବିକାଶ ପାଇଁ ହାତରେ ବନ୍ଧୁକ ନୁହେଁ, ବରଂ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଏବଂ ଆଇଡି. ଏବଂ ଗ୍ରେନେଡ୍ ନୁହେଁ, ବରଂ କଲମ ଦରକାର, ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନକ୍ସଲବାଦର ଅବସାନ ଦିଗରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫୨୧ ଜଣ ନକ୍ସଲ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଥିବାବେଳେ ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ୮୮୧ ଜଣ ନକ୍ସଲ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସମର୍ପଣ କରିବେ, ସେମାନେ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ ହୋଇ ପ୍ରଗତି କରିପାରିବେ, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଉଠାଇ ହିଂସାର ପଥ ବାଛିବେ, ସେମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ କଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସ ସୁଦ୍ଧା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ନକ୍ସଲବାଦ ମୁକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବସ୍ତର ଏବେ ଭୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି। ପୂର୍ବରୁ ନକ୍ସଲବାଦୀଙ୍କ ଆତଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ରାଜନେତାମାନଙ୍କୁ ରାଲି ଏବଂ ସମାବେଶ କରିବାକୁ ବାରଣ କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସମୟ ବଦଳିଛି। ଆଜି ସେମାନେ ୫୦,୦୦୦ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ରାମ ନବମୀ, ଅଷ୍ଟମୀ ଏବଂ ବସ୍ତର ପଣ୍ଡୁମ ପର୍ବ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁଠି ଥରେ ଗୁଳିର ଶବ୍ଦ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଥିଲା, ସେଠାରେ ଏବେ ମେସିନ ଶବ୍ଦ ଶୁଣା ଯାଉଛି; ଯେଉଁଠି ଗାଁଗୁଡ଼ିକ ଏକଦା ଜନଶୂନ୍ୟ ଥିଲା, ସେଠାରେ ଏବେ ସ୍କୁଲର ଘଣ୍ଟି ବାଜୁଛି; ଯେଉଁଠି ରାସ୍ତା ଏକଦା ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ସେଠାରେ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି; ଏବଂ ଯେଉଁଠି ପିଲାମାନେ ସ୍କୁଲ ଯିବାକୁ ଭୟ କରୁଥିଲେ, ସେଠାରେ ଆଜି ସେମାନେ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଜରିଆରେ ଦୁନିଆ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବସ୍ତରର ବିକାଶ ହେଉଛି କାରଣ କେହି ଆଉ ନକ୍ସଲବାଦ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ନାହାଁନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବସ୍ତର ଏବେ ବିକାଶ, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ବିଜୟର ଆଲୋକରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନକ୍ସଲବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ବିକାଶର ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରାମସଭା ଡକାଯିବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସୁକମାର କେହି ଜଣେ ସବ୍-ଇନ୍ସପେକ୍ଟର ହେବେ, ବସ୍ତରରୁ ଜଣେ ବାରିଷ୍ଟର ହେବେ, ଦାନ୍ତେୱାଡାରୁ ଜଣେ ଡାକ୍ତର ହେବେ, ଏବଂ କାଙ୍କେରରୁ ଜଣେ କଲେକ୍ଟର ହେବେ, ସେତେବେଳେ ବିକାଶ ଘଟିବ। ଏହି ପ୍ରକାରର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଆମକୁ ବସ୍ତରରେ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ବିକାଶର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏବଂ ନିର୍ଭୀକତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, କାରଣ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେହି ଭୟଭୀତ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses the Bastar Pandum Program in Bastar, Chhattisgarh
The Modi government is working to give international recognition to Bastar Pandum by bringing its traditions, culture, and art to the world
Bastar Pandum Program will be celebrated in 12 categories next year and tribals from all over the country will participate in it
Naxalites cannot stop the development of entire Bastar; Bastar has now become a symbol of the future, not fear
Where the sound of bullets used to echo, now school bells are ringing, where building roads was a dream, highways are being constructed
Everyone should strive with dedication and fearlessness to make the dreams of development a reality, because under Modi Ji's governance, no one needs to be afraid
Bastar is developing because now instead of Naxalism, Bastar is moving ahead with the flame of development, trust and victory
The Chhattisgarh government will declare any village that successfully gets all Naxalites to surrender as Naxal-free and will provide a development fund of one crore rupees to that village
When someone from Sukma becomes a sub-inspector, a barrister from Bastar, a doctor from Dantewada and a collector from Kanker, then development will happen and we have to develop and build Bastar in this way
Modi government is committed to make the entire country free from Naxalism by March 2026
05 APR 2025 6:31PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the Bastar Pandum program in Dantewada Chhattisgarh today. Many dignitaries including Chhattisgarh Chief Minister Shri Vishnu Deo Sai and Deputy Chief Minister Shri Vijay Sharma were present on the occasion.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Maharaja Praveer Chandra Bhajdev gave his life for the water, forest, land, and culture of the tribal people. He noted that Maharaja Praveer Chandra’s popularity as a people's king was unbearable for the then government, leading to his murder through a conspiracy. Shri Shah further emphasized that today, as Bastar stands on the brink of freedom from red terror and has embarked on the path of development, the soul of Praveer Chandra Ji, wherever it may be, is undoubtedly blessing the people of Bastar.
Shri Amit Shah stated that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, starting next year, artists from every tribal district of the country will be included in the Bastar Pandum. He mentioned that to give international recognition to Bastar Pandum, the Modi government is working to showcase the traditions, culture, and art of Bastar by taking ambassadors from all countries on a tour of Bastar, and spreading it worldwide. Shri Shah also mentioned that 47,000 artists from 188 Gram Panchayats, 12 Nagar Panchayats, 8 Nagar Parishads, one Municipality, and 32 Janpads have participated in this festival. The district administration and the culture department have allocated 5 crore rupees for Bastar Pandum. He emphasized that this Pandum will work to preserve and promote local and traditional art, culture, craftsmanship, festivals, food, languages, customs, attire, jewelry, traditional songs, music, and cuisines in their original form.
Union Home Minister said that we want the youth of Bastar to receive the most modern education, compete on every platform with the youth of the world, and attain global prosperity, but they should never forget their culture, language, and traditions. He further noted that the culture, dialects, musical instruments and food of Bastar are the jewels of the culture of not just Chhattisgarh but the entire India and we have to preserve it. Shri Shah mentioned that the Bastar Pandum festival, which is being celebrated in seven categories this year, will be celebrated in twelve categories next year, and tribal people from across the country will participate. Union Home Minister also said that India's strength lies in its unity in diversity, the fusion of various cultures, arts, traditions, languages, dialects, and cuisines. He emphasized that we will stand strong in every competition with the world, but we will also preserve our culture and other heritage, and Bastar Pandum is the beginning of this effort.
Union Home Minister said that the time has passed when bullets were fired and bomb blasts occurred here. He appealed to all Naxalites, urging them to lay down their weapons and join the mainstream because Bastar wants development. He stated that Prime Minister Shri Narendra Modi wants to give everything to Bastar, but this is only possible when there is peace in Bastar. He emphasized that children should go to school, mothers’ health should be taken care of, tribals and youth should not suffer from malnutrition, arrangements should be made for children's education, every village should have a dispensary, and there should be a hospital in every tehsil—only then can development happen. He further mentioned that this can only be achieved if the people of Bastar decide to make every village Naxal-free. Shri Shah also mentioned that the Chhattisgarh government has announced that any village that gets all Naxalites to surrender will be declared Naxal-free and will be given a development fund of one crore rupees. He added that no one wants to harm anyone, and therefore Naxalites should abandon violence and come into the mainstream, as both the Government of India and the Government of Chhattisgarh will provide protection. Union Home Minister said that Naxalites, with their weapons, cannot stop the development of entire Bastar.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has given the slogan "Vocal for Local" and has facilitated the marketing of a unique product from each district by associating it with the GI tag, promoting it in markets across the country. He mentioned that Prime Minister Modi has emphasized that history is not limited to books; our tribal freedom fighters should receive respect and recognition across the country. Prime Minister Modi has taken steps to honor tribal heroes like Veer Gundadhur of Bastar, who fought for independence. He also highlighted that Prime Minister Modi has dedicated the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as “Janjatiya GauravDiwas” and has declared the 150thanniversary year as “Janjatiya Gaurav Varsha”.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that previous governments gave the slogan of "Garibi Hatao", but for 75 years did nothing for the development of the poor. Prime Minister Modi, over the past 10 years, has built over 4 crore houses for the country’s millions of poor, provided 11 crore gas connections, constructed 12 crore toilets, delivered tap water to 15 crore homes, distributed free rations to 80 crore people, and provided free medical treatment up to 5 lakh rupees for 70 crore people.
Shri Amit Shah said that those who have understood that for development, one needs a computer, not a gun in hand, and a pen, not IEDs and grenades, have all surrendered. He mentioned that in the direction of ending Naxalism, 521 Naxalites have surrendered so far this year, while 881 Naxalites surrendered in 2024. Shri Shah expressed confidence that those Naxalites who lay down their arms will be able to join the mainstream and progress, but those who choose the path of violence by picking up weapons will be dealt with strictly by the security forces. He added that the Modi government is committed to making the entire country free from Naxalism by March 2026.
Union Home Minister said that Bastar has now become a symbol of the future, not fear. Earlier, due to the terror of Naxalites, politicians were stopped from holding rallies and gatherings, but times have changed. Today, they are celebrating Ram Navami, Ashtami, and the Bastar Pandum Festival in front of 50,000 tribal brothers and sisters. He mentioned that where once the sound of bullets echoed, now the sound of machines is heard; where villages were once desolate, now school bells ring; where roads were once a dream, highways are being built; and where children once feared going to school, today they are connecting with the world through computers. He added that Bastar’s development is happening because no one is associating with Naxalism anymore.
Shri Amit Shah said that Bastar is now moving forward with the light of development, trust, and victory. He emphasized that village assemblies should be convened to encourage Naxalites to surrender and help open the path to development. Shri Shah further stated that when someone from Sukma becomes a Sub-Inspector, from Bastar becomes a Barrister, from Dantewada becomes a Doctor, and from Kanker becomes a Collector, then development will take place. This is the kind of development and progress we need to create in Bastar. He urged everyone to work with dedication and fearlessness to make the dreams of development a reality, as under PM Modi’s leadership, no one needs to be afraid.