Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Lok Sabha Passes the Coastal Shipping Bill, 2024
“Bill Seeks to Unlock the Full Potential of India’s Vast and Strategic Coastline, Providing a Dedicated Legal Framework for Coastal Trade:” Sarbananda Sonowal
“Bill aligned with the vision of the National Logistics Policy for a Cost Efficient, Sustainable, Alternative for Logistics Movement:” Sarbananda Sonowal
“Under PM Narendra Modi ji’s Visionary Leadership, India’s Coastal Cargo Traffic Surges 119% since 2014, Eyes 230 Million Tonnes by 2030:” Sarbananda Sonowal
“Bill provides a legal framework to integrate the National Coastal and Inland Shipping Strategic Plan, promoting regional development of riverine and coastal areas:” Sarbananda Sonowal
“Coastal Shipping Bill firmly grounded in the Spirit of Cooperative Federalism”: Sarbananda Sonowal
03 APR 2025 8:10PM by PIB Delhi
The Lok Sabha passed the Coastal Shipping Bill, 2024, paving the way for a dedicated legal framework for coastal trade as the maritime sector aims to provide a economical, reliable and sustainable mode of transportation as it decongest road and rail network. “The Bill seeks to unlock the full potential of India’s vast and strategic coastline, providing dedicated legal framework for coastal trade,” asserted Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister of Ports, Shipping and Waterways.
The Coastal Shipping Bill, 2024 aims to make coastal trade easier, more competitive, and better integrated with PM Shri Narendra Modi Govt’s overall transport vision — the National Logistics Policy. With its manifold forward looking provisions, the bill provides a future ready legal framework while upgrading the dated provision of earlier legislations like Merchant Shipping Act, 1958. The proposed bill introduces key provisions for licensing and regulating foreign vessels in India’s coasting trade. It mandates the formulation of a National Coastal and Inland Shipping Strategic Plan and establishes a National Database for Coastal Shipping. The bill also regulates foreign vessels chartered by Indian entities and outlines penalties for violations, aligning with the government’s push for decriminalising laws. Additionally, it grants the Director General of Shipping authority to seek information, issue directions, and enforce compliance, while empowering the Central Government to provide exemptions and regulatory oversight, ensuring streamlined and efficient coastal shipping operations in India.
Speaking on the occasion, Union Minister Shri Sarbananda Sonowal said, “The Coastal Shipping Bill aligns local aspirations with national goals, and provides a framework for the next 25 years of coastal economic growth under the Maritime Amrit Kaal Vision 2047. The overarching goal of the Bill to develop a coastal fleet owned and operated by Indian entities will lead to reduced dependence on foreign vessels for critical areas relevant for our country’s coastal shipping. It will reduce logistics costs, promote green transport, support the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi ji’s ‘Make in India’ initiative and create thousands of jobs in shipbuilding, port services and manning of vessels. The bill is in line with international best practices for adopting dedicated law for coastal trade but adopted to suit Indian conditions. This Bill provides a dedicated legal framework to boost coastal trade, propelling inland waterways and riverine economies while offering a low-cost, reliable, and sustainable alternative to overloaded road and rail networks.”
The Coastal Shipping Bill, 2024 aims to reduce logistics costs and promote sustainable transport. Coastal shipping, a cost-efficient and low-emission mode of transport, will play a key role in easing India’s overburdened road and rail networks. Key provisions of the Bill include the removal of the general trading license requirement for Indian ships (Clause 3), reducing compliance burdens and enhancing ease of doing business. Foreign vessels can engage in coastal trade only under a license issued by the Director General of Shipping (Clause 4), with conditions that support Indian shipbuilding and employment for seafarers. The Bill mandates a National Coastal and Inland Shipping Strategic Plan (Clause 8), revised biennially, to improve route planning, forecast traffic, and integrate coastal shipping with inland waterways. This strategic vision ensures long-term growth and sustainability in India's maritime sector.
On the bill’s efficacy with present day realities as well as its role as a future ready framework, the Union Minister of Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal said, “The new Coastal Shipping Bill modernises and streamlines coastal trade regulations, addressing gaps in the Merchant Shipping Act, 1958. Unlike its predecessor, which focused solely on vessel licensing, this Bill provides a forward-looking, holistic framework aligned with global cabotage practices. It simplifies procedures, promotes growth, & integrates coastal shipping into India's modern logistics network, ensuring efficiency, sustainability and competitiveness in the maritime sector.”
The Coastal Shipping Bill, 2024 builds on key reforms, including prioritised berthing, green clearance channels, and GST reduction on bunker fuel. Coastal cargo traffic has surged 119% in the last decade, from 74 million tonnes in 2014-15 to 162 million tonnes in 2023-24, with a target of 230 million tonnes by 2030. The Bill ensures legal clarity, regulatory stability, and investment-friendly policies, strengthening India’s maritime security and advancing the vision of Atmanirbhar Bharat.
On the possibilities from strategic integration of coastal shipping with inland waterways, Shri Sarbananda Sonowal said, “The integration of coastal and inland waterways will promote regional development of riverine and coastal areas alike in the country. This Bill will also give impetus to the long-term vision of development of coastal and inland waterways transport in States such as Odisha, Karnataka and Goa among others. The integration of coastal shipping routes with inland waterways — which often traverse multiple states — calls for collective planning and coordinated execution. By recognising the role of States in this regard, this Bill ensures that the growth of coastal shipping is inclusive and participative.”
The Coastal Shipping Bill, 2024 introduces a National Database of Coastal Shipping to enhance transparency, coordination, and data-driven decision-making. It also expands the category of charterers allowed to hire foreign vessels, including Indian citizens, NRIs, OCIs, and LLPs. Ensuring cooperative federalism, the Bill provides active representation for States and Union Territories in key mechanisms, reinforcing India’s commitment to a streamlined, inclusive, and efficient maritime sector.
Allaying criticism of the Opposition parties, the Union Minister asserted, “The Coastal Shipping Bill, 2024 upholds cooperative federalism by ensuring active participation of States and Union Territories. Under Clause 8(3), a committee—comprising representatives from major ports, State Maritime Boards, and experts—will draft the National Coastal and Inland Shipping Strategic Plan. This guarantees States a direct role in shaping strategy, routes, and regulations. By integrating coastal shipping with inland waterways, the Bill enables collective planning, fostering inclusive growth aligned with Sabka Saath, Sabka Vikas.”

ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ, 2024 ଗୃହୀତ
ବିଲ୍ ଭାରତର ବିଶାଳ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଉପକୂଳର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଉପକୂଳ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି: ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ
‘‘ବିଲ୍ ଏକ ମୀତବ୍ୟୟୀ, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ବିପ୍ଳବ ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ନୀତିର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି’’
‘‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଭାରତର ଉପକୂଳ କାର୍ଗୋ ଟ୍ରାଫିକ୍ 2014 ରୁ 119% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, 2030 ସୁଦ୍ଧା ଏହାକୁ 230 ନିୟୁତ ଟନରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି’’
‘‘ବିଲ୍ ଜାତୀୟ ଉପକୂଳ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ରଣନୈତିକ ଯୋଜନାକୁ ଏକୀକୃତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ନଦୀ ଏବଂ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳର ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ’’
‘‘ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍ ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ଭାବନାରେ ଦୃଢ଼ ଆଧାର ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ’’
03 APR 2025 8:10PM by PIB Bhubaneswar
ଲୋକସଭାରେ ଆଜି ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍, 2024 ପାରିତ ହୋଇଛି। ଏହା ଉପକୂଳ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିଛି। ଦେଶର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ଆର୍ଥିକ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ପରିବହନ ମାଧ୍ୟମ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଥିବା ବେଳେ ଏହା ସଡ଼କ ଏବଂ ରେଳ ନେଟୱର୍କରେ ହେଉଥିବା ପରିବହନ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ପରିବହନ ମାଧ୍ୟମ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିଲ୍ ଭାରତର ବିଶାଳ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଉପକୂଳର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯାହା ଉପକୂଳ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍, 2024ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଉପକୂଳ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସହଜ ଏବଂ ଅଧିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ କରିବା। ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ପରିବହନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ-ଜାତୀୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ନୀତି ସହିତ ଅଧିକ ସମନ୍ୱିତ। ଏହାର ବହୁବିଧ ଅଗ୍ରଗାମୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ, ଏହି ବିଲ୍ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଅଧିନିୟମ, 1958 ପରି ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ଆଇନରେ ଥିବା ପୁରୁଣାକାଳିଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉନ୍ନତିକରଣ କରିବା ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବିଲ୍ ଭାରତର ଉପକୂଳ ବାଣିଜ୍ୟରେ ବିଦେଶୀ ଜାହାଜକୁ ଲାଇସେନ୍ସ ଦେବା ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ଏହା ଏକ ଜାତୀୟ ଉପକୂଳ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ରଣନୈତିକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଡାଟାବେସ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରେ। ଏହି ବିଲ୍ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଅଣାଯାଇଥିବା ବିଦେଶୀ ଜାହାଜକୁ ମଧ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ ଏବଂ ଆଇନ ଉଲ୍ଲଂଘନ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଚାପ ସହିତ ମେଳ ଖାଇ ଉଲ୍ଲଂଘନ ପାଇଁ ଦଣ୍ଡର ରୂପରେଖ ଦେଇଥାଏ। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଏହା ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ସୂଚନା ପାଇବା, ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବା ଏବଂ ଅନୁପାଳନ ଲାଗୁ କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ଛାଡ଼ ଏବଂ ନିୟାମକ ତଦାରଖ ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଭାରତରେ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଦକ୍ଷ ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳମାର୍ଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍ ସ୍ଥାନୀୟ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥାଏ। ଏହା ସାମୁଦ୍ରିକ ଅମୃତ କାଳ ପରିକଳ୍ପନା 2047 ଅଧୀନରେ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷର ଉପକୂଳ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଭାରତୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମାଲିକାନାରେ ଥିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏକ ଉପକୂଳ ନୌବହର ବିକଶିତ କରିବା ଏହି ବିଲର ବ୍ୟାପକ ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଏହା ଆମ ଦେଶର ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ବିଦେଶୀ ଜାହାଜ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ। ବିଲ୍‌ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ, ସବୁଜ ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ, ବନ୍ଦର ସେବା ଏବଂ ଜାହାଜ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ହଜାର ହଜାର ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହି ବିଲ୍ ଉପକୂଳ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଆଇନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଅନୁରୂପ କିନ୍ତୁ ଭାରତୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଉପକୂଳ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜଳପଥ ନଦୀ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଗେଇ ନେବା ସହିତ ଓଭରଲୋଡ୍ ହୋଇଥିବା ସଡ଼କ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଏକ ସ୍ୱଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍, 2024 ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା। ଭାରତର ଅତ୍ୟଧିକ ଭାରାକ୍ରାନ୍ତ ସଡ଼କ ରେଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ଚାପମୁକ୍ତ କରିବାରେ ଉପକୂଳ ପରିବହନ, ଏକ ବ୍ୟୟବହୁଳ ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପ ନିର୍ଗମନ ପରିବହନ ମାଧ୍ୟମ, ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହି ବିଲର ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସାଧାରଣ ବାଣିଜ୍ୟ ଲାଇସେନ୍ସ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ହଟାଇବା (ଧାରା 3), ଅନୁପାଳନ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସାମିଲ ରହିଛି। ବିଦେଶୀ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଧାରା 4) ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଲାଇସେନ୍ସ ଅଧୀନରେ ଉପକୂଳ ବାଣିଜ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇପାରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ନାବିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ରହିଛି।
ଏହି ବିଲ୍ ଏକ ଜାତୀୟ ଉପକୂଳ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ରଣନୈତିକ ଯୋଜନା (ଧାରା 8) କୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଛି, ଯାହା ଦ୍ୱିବାର୍ଷିକ ଭାବରେ ସଂଶୋଧିତ ହେବ, ମାର୍ଗ ଯୋଜନାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, ଟ୍ରାଫିକ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବା ଏବଂ ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜଳପଥ ସହିତ ଏହାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଏହି ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ନୂତନ ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଅଧିନିୟମ, 1958ର ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା ସହିତ ଉପକୂଳ ବାଣିଜ୍ୟ ନିୟମାବଳୀକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିଛି। ଏହି ବିଲ୍‌ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରାପ୍ତ ବର୍ଥିଂ, ଗ୍ରୀନ୍ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ଚ୍ୟାନେଲ ଏବଂ ବଙ୍କର ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଉପକୂଳ ମାଲ ପରିବହନ 119% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହା 2014-15 ରେ 74 ନିୟୁତ ଟନରୁ 2023-24 ରେ 162 ନିୟୁତ ଟନକୁ ବଢ଼ିଛି । 2030 ସୁଦ୍ଧା ମାଲ ପରିବହନକୁ 230 ନିୟୁତ ଟନରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ବିଲ୍ ଆଇନଗତ ସ୍ପଷ୍ଟତା, ନିୟାମକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନିବେଶ ଅନୁକୂଳ ନୀତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ, ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ସୋନୱାଲ କହିଛନ୍ତି, "ଉପକୂଳ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜଳପଥର ଏକୀକରଣ ଦେଶରେ ନଦୀ ଏବଂ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳର ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ସମାନ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଏହି ବିଲ୍ ଓଡ଼ିଶା, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ଗୋଆ ଭଳି ରାଜ୍ୟରେ ଉପକୂଳ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜଳପଥ ପରିବହନ ବିକାଶର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ। ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜଳପଥ ସହିତ ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମାର୍ଗର ଏକୀକରଣ-ଯାହା ପ୍ରାୟତଃ ଏକାଧିକ ରାଜ୍ୟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଥାଏ-ସାମୂହିକ ଯୋଜନା ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇ, ଏହି ବିଲ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମାବେଶୀ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଅଟେ।
ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକର ସମାଲୋଚନା ଉପରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ରଖି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଛନ୍ତି, "ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍, 2024 ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି। ଏହା ରଣନୀତି, ମାର୍ଗ ଏବଂ ନିୟମାବଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭୂମିକାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।