প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ছতিসগরগী বিলাসপুরদা লুপা করোর ৩৩,৭০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে
ঙসি, অনৌবা চহি হৌবগী শেংলবা নবরাত্রি নুমিত্তা, ছতিসগরগী লায়রবা ইমুং লাখ অহুম মখোয়গী অনৌবা য়ুমশিংদা চঙলে: প্রধান মন্ত্রী
লায়রবা ত্রাইবেলশিংগী হকশেলগী খুদোংচাবশিং অমসুং অনা-লায়েং ফংহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে: প্রধান মন্ত্রী
ত্রাইবেল ফুরুপ চাউখৎনবগীদমক অখন্নবা খোঙজং অমা সরকারনা পায়খৎলি: প্রধান মন্ত্রী
30 MAR 2025 6:17PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী ছতিসগরগী বিলাসপুরদা লুপা করোর ৩৩,৭০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, থবক শুবা হৌদোকখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। ঙসি অনৌবা চহি হৌবা অমসুং নবরাত্রিগী অহানবা নুমিৎ অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ছতিসগর অসি মাতা মহামায়াগী লমদমনি অমসুং মাতা কৌসাল্যাগী মপাম লমদমনি। হায়রিবা মরুওইবা নুমিৎ ৯ অসি রাজ্য অসিগীদমক লাইরেম্বী অসিদা কৎথোক্লে। নাবরাত্রিগী অহানবা নুমিত্ত মহাক ছতিসগরদা লাকপা অসি মহাক্কী ওইনা লাইবক ফবনি অমসুং হন্দক ভক্ত সিরোমনি মাতা কর্মা ইকায়খুম্নবা উৎতুনা পোস্তেল স্তাম্প অমা ফোঙদোকখিবা অসিগীদমক মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি নাবরাত্রি কুহ্মৈ অসি রাম নবামী থৌরমগা লোয়ননা লোইশিনগনি। ছতিসগরদা ভাগবান রামগী মফমদা অখন্নবা কৎথোকপা লৈরি, মরুওইনা ভাগবান রামগী মমিংদা রামনমী সমাজনা কৎথোক্লি। ছতিসগরগী মীয়াম অসি ভাগবান রামগী মমাগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংনি অমসুং রাজ্য অসিগী মীয়ামদা মহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি মোহভত্তা শ্বায়ামভু সিবলিং মহাদেবগী থৌজালগা লোয়ননা ছতিসগরদা চাউখৎ-থৌরাং য়াংখৎনবা খুদোংচাবা ফংলে। লায়রবগী য়ুম, স্কুলশিং, লম্বীশিং, রেলৱেশিং, ইলেক্ত্রিসিতি অমসুং গ্যাস পাইপলাইনশিং য়াওনা লুপা করোর ৩৩,৭০০ হেনবগী প্রোজেকশিং শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা ছতিসগরগী মীয়ামগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগনি অমসুং অনৌবা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীগনি। হায়রিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগী খুৎথাংদা চাউখৎনবগীদমক মীয়ামগী মফমদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈনবা য়ুম ফংহনবা হায়বসি অফবা থবক অমনি অমসুং মসি নাৎকী ওইনা মরুওইবা অমনি। য়ুম অমা ফংনবগী কনাগুম্বা অমগী মঙলান মঙফাওনবা হায়বসি লাম্বা লৈতনা হরাওবা অমনি। অনৌবা চহি হৌবগী শেংলবা নবরাত্রি নুমিত্তা, ছতিসগরগী লায়রবা ইমুং লাখ অহুম মখোয়গী অনৌবা য়ুমশিংদা চঙলে। অনৌবা পুন্সি অমা হৌবগীদমক হায়রিবা ইমুংশিং অসিদা মহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না লুচিংবা অসিদা থাজবা থম্বদগী হায়রিবা য়ুমশিং অসি ফংহনবা ঙম্বনি, ছতিসগরগী ইমুং লাখ কয়াদা লেংদ্রবা য়ুম অমা ফংহন্নবা মঙলান মমাঙদা অঙম-অথৌশিংগী ফাইলশিংদা মাঙখ্রে। মঙলান অসি মঙফাওনবা ঙম্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। শ্রী বিষ্ণু দিওগী লমজিং মখাদা, অহানবা কেবিনেতকী ৱারেপ য়ুম লাখ ১৮ শানবা লৌখি, মসিগী মনুংদা য়ুম লাখ ৩ শাবা লোইরে। হায়রিবা য়ুমশিং অসিগী অয়াম্বা শরুক ত্রাইবেলশিংগী লমশিংদনি অমসুং মসিনা বাসতার অমসুং সুরগুজাগী ইমুংশিংদা কান্নবা ফংহল্লে অমসুং মীরোল কয়া খাংপোক শঙশিংদা ৱানা লৈরক্লবা ইমুংশিংদা কান্নবা ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি য়ুমশিং অসি শাবদা সরকারনা মতেং পাংবগা লোয়ননা, বেনিফিসরিশিংনা কমদৌনা মখোয়গী য়ুমশিং দিজাইন তৌগনি হায়বগী ৱারেপ মখোয় মশানা লৌজখি। হায়রিবা য়ুমশিং অসি শুপ্নগী ফক্লাং মরি খক নত্তে, পুন্সি কয়াগী অহোংবা অমনি। য়ুমশিং অসিদা তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং হায়বদি তোইলেতশিং, মৈ, গ্যাস অমসুং তোতি ঈশিং ফংহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। থৌরম অসিদা মশিং য়াম্লবা নুপীশিং শরুক য়ারি অমসুং য়ুমশিং অসিগী মপু অয়াম্বা নুপীশিংনা ওইরে। অহানবা ওইনা নুপী লিশিং কয়া মখোয়গী মিংদা য়ুমশিং রেজিস্তার তৌরে। য়ুমগী মপুশিং ওইরবা নুপীশিংগী মাইথোংদা হরাওবা অমসুং থৌজালগী মমি তাবা অসি মহাক্কী অচৌবা লন অমনি। য়ুম লাখ কয়া শাবা অসিদা খুঙ্গংশিংগী খুৎহৈবশিং, চেক শুবা মীওইশিং অমসুং শিন্মীশিংদা থবক ফংনবগী খুদোংচাবা ফংহনবা খক নত্তনা, হায়রিবা য়ুমশিং অসি শাবদা শীজিন্নবা মচাকশিং লৈকায়দগী লৈদুনা অপীকপা দুকান ফম্বা মীওইশিং অমসুং গারি মপুশিংদশু কান্নবা ফংহল্লে। হায়রিবা হাওসিং প্রোজেকশিং অসিনা ছতিসগরদা থবক কয়া ফংহন্দুনা মীওই কয়াগী হিংনবগী লম্বীশিং পীরে।
ছতিসগরগী মীয়ামদা ৱাশকখিবা খুদিংমক মখোয়গী সরকারনা থবক ওইনা পাংথোক্লে হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌরম অসিদা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মশিং য়াম্লবা বেনিফিসিরি কয়া শরুক য়ারি অমসুং স্কিমশিং য়াংনা পায়খৎপা হায়বসি সরকারনা পীবা থাজবনি। ফৌ থাবা লৌমীশিংগী পন্দুনা লৈরকপা চহি অনিগী বোনসশিং য়েন্থোকপা অমসুং হেনগৎলবা এম.এস.পি রেতশিংদা ফৌ লৈবা য়াওনা ছতিসগরগী নুপীশিংদা ৱাশকখিবশিং থবক ওইনা পাংথোক্লে। থবকশিং অসিনা লৌমী ইমুং করোর কয়াদা লুপা করোর লিশিং কয়া ফংহল্লে। হৌখিবা সরকারশিংগী মতমদা থবক লৌনবগী পাংথোকপা পরিক্ষা ৱাথোক কয়া লৈখি অমসুং মখোয়গী সরকারনা অরোন-অথুপ লৈতনা থিজিনবগী থবকশিং পায়খৎলে অমসুং নিয়ম চুম্নবা পরিক্ষাশিং পাংথোক্লে। হায়রিবা পুকচেল শেংবা থবকশিং অসিনা মীয়ামগী থাজবা হেনগৎহল্লে অমসুং মসিগী খুদম ছতিসগরদা এশেমব্লি অমসুং লোক সভাদা মাইপাকখিবা অমসুং হৌজিক ম্যুনিসিপাল মীখলশিংদা মাইপাকপা অসিনা খুদমনি। মখোয়গী সরকারগী থবকশিংদা মীয়াম্না মপুংফনা শৌগৎপগীদমক মহাক্না তৌবীমল খঙবা উৎখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চহি অসি ছতিসগরনা মপুংফাবা রাজ্য ওইখিবগী চহি ২৫ শুরকপনি, থৌরম অসি চহি অসিদা অতল বিহারি বাজপায়গীগী ১০০শুবা মপোক কুমওন থৌরমগা মপা চানরে। ছতিসর সরকারনা ২০২৫ অসি অতল নিরমান ভর্স হায়না থৌরম পাংথোক্লি অমসুং “মসি ঐখোয়না শেমগৎপনি, অমসুং ঐখোয়না মসি য়োকখৎকনি” হায়না অমুক হন্না থাজবা পীরি। ঙসি শঙ্গারিবা অমসুং হৌদোক্লিবা প্রোজেকশিং অসি ৱাশক অসিগী শরুক অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চাউখৎপগী কান্নবশিং লমদম অসিদা য়ৌবা ঙমদবদগী ছতিসগর অসি তোখায়বা রাজ্য অমা ওইনা শেমখিবনি। মমাঙগী সরকারশিংনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎখিদে অমসুং পায়খৎখিবা প্রোজেকশিংদা শেঞ্জা-থুমজা চৎথখি। মীয়ামগী য়াইফনবা, মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎনবা, অঙাংশিংদা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মখোয়গী সরকারনা মরুওইনা লৌরে। ছতিসগরগী খুঙ্গং খুদিংমক্ত চাউখৎ-থৌরাংগী স্কিমশিং য়ৌহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক অহানবা ওইনা মনুং হুঞ্জিনবা ত্রাইবেলশিংগী লমদমশিংদা অফবা লম্বীশিং য়ৌরে অমসুং থৌরম অসিদা অনৌবা ত্রেন অমা লমথাখিবা য়াওনা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা ত্রেনশিং চেনবা হৌরে। হান্না করি অমতা লৈরমদবা মফমশিংদা মৈ, তোতি ঈশিং অমসুং মোবাইল তৱারশিং য়ৌরে। অনৌবা স্কুলশিং, কলেজশিং অমসুং হোস্পিতালশিং শাবদগী হায়রিবা থবকশিং অসিনা ছতিসগরদা অওনবা পুরক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রেল নেতৱার্ক মপুংফানা ইলেক্ত্রিক ফংলবা রাজ্যশিংগী মনুংদা ছতিসগর য়াওবা অসি মাইপাকপা অমনি অমসুং হৌজিক রাজ্য অসিদা লুপা করোর ৪০,০০০ রোমগী রেল প্রোজেকশিং পায়খৎলি অমসুং রাজ্য অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা রেল য়ৌহন্নবা চহি অসিগী বজেত্ত লুপা করোর ৭০০০ কাইথোক্লে। চাউখৎপদা বজেতকী মতেং অমসুং পুকচেল শেংবা অনিমক দরকার ওই। হৌখিবা সরকারশিংনা শেঞ্জা-থুমজা অমসুং মতিক চাদবদগী ত্রাইবেলশিংগী লমদমদা চাউখৎপা থিন্থবনি। ছতিসগরদা কয়লা মরাং কাইনা ফংলবশু, হৌখিবা সরকারশিংনা পৱার প্লান্তশিংদা মীরাইবদগী রাজ্য অসিদা মৈ মরাং কাইনা ফংদবনি। মৈ মরাং কাইনা ফংবদগী অৱাবশিং কোকহন্নবা অমসুং রাজ্য অসিদা মপুংফানা মৈ ফংহন্নবা মখোয়গী সরকারনা অনৌবা পৱার প্লান্তশিং লিংখৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি সোলার ইনর্জিদা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে অমসুং মৈগী বিল থিদনবা অমসুং ইমুং খুদিংমক মৈ পুথোকপা ঙম্নবা পি.এম সুর্জাঘর মুফ বিজলি স্কিম হৌদোক্লে। সোলার পনেলশিং খিনবগীদমক ইমুং অমদা সরকারনা লুপা ৭৮,০০০ সবসিদি পীরে। হৌজিক স্কিম অসিগীদমক ছতিসরদা ইমুং লাখ অনি হেনবনা রেজিস্তার তৌরে অমসুং কান্নবশিং ফংনবা অতোপ্পশিংশু রেজিস্তার তৌগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ছতিসগরদা গ্যাস ফংহনবদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা সরকারনা থবকশিং পায়খৎলে। হৌখিবা সরকারশিংনা গ্যাস ইনফ্রাস্ত্রকচরদা দরকার ওইবা শেন থাদবা মীরাইখি অমসুং হৌজিক লমদম অসিদা গ্যাস পাইপশিং ফুম্বগী থবকশিং চৎথরি। পাইপলাইনশিং অসিনা পেত্রোলিয়মগী পোৎথোকশিং ত্রকশিং পুবা হন্থহনগনি, কঞ্জুমরশিং চাদিং তৌবা হন্থহনগনি অমসুং সি.এন.জি গারিশিং শীজিন্নবা য়ারগনি। ইমুং লাখ ২ হেন্না য়ৌহন্নবা পান্দম থমদুনা, পাইপতা চাক থোংনবা গ্যাস য়ৌহনবা অসিগী কান্নবা ইমুংশিংনা ফংলগনি। গ্যাস ফংহনবা অসিনা ছতিসগরদা অনৌবা উদ্যোগশিং লিংখৎপদা খুদোংচারগনি অমসুং থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি কয়া হৌখিবা সরকারশিংগী থৌশিলশিংদগী মখোয়না ছতিসগর অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংদা নেক্সালজিম হেনগৎলকপদা মতেং পাংখি। চাউখৎপা ৱাৎপা মফমশিংদা নেক্সালিজম হেনগৎলকখি অমসুং ৱাফমশিং লোইশিন্নবা হোৎনবগী মহুত্ত অসিগুম্বা জিলাশিং অসি চাউখৎতবনি হায়না লাউথোকখি অমসুং মখোয়না দাইত্ব লৌখিদে। হৌখিবা সরকারশিংগী মতমদা ছতিসগরগী জিলা কয়াদা ত্রাইবেল ইমুং কয়া অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, মখোয়গী সরকারনা ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। শ্বাছ ভারত অভিয়ানগী মখাদা তোইলেতশিং শারে, অয়ুস্মান ভারত স্কিমগী মখাদা লুপা লাখ ৫ ফাওবা লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা পীরে অমসুং পি.এম জন ঔশাধি কেন্দ্রশিং লিংখৎতুনা হিদাক-লাংথকশিং মমল চাদা ৮০ তানা ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ত্রাইবেলশিং মীরাইরগা খুন্নাইগী অচুম্বা মখোয়না পুরক্কনি হায়না মীওই খরনা লাউখি। ত্রাইবেলশিং চাউখৎনবা সরকারনা “ধর্তি অবা জনজাতিয়া উতকার্স অভিয়ান” হৌদোক্লে অমসুং মসিগী মখাদা ত্রাইবেলশিংগী লমদমশিংদা লুপা করোর ৮০,০০০ রোম থাদরে অমসুং ছতিসগরদা ত্রাইবেল খুঙ্গং ৭০০০ রোম কান্নবশিং ফংলে। মশিং য়ামদ্রবা মুৎখিগদরা হায়বগী অকিবা লৈরবা ত্রাইবেলশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা “পি.এম জনমন য়োজনা” হৌদোক্লে, মসি ত্রাইবেলশিংগী অহানবা মখলগী থবক অমনি। স্কিম অসিগী মখাদা ছতিসগরদা জিলা ১৮ দা খুঙ্গং ২,০০০ হেনবদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলে। লৈবাক শীনবা থুংবগী ত্রাইবেলশিংগী খুঙ্গংশিংদা কিমি ৫,০০০গী লম্বীশিং শেমগৎপদা অয়াবা পীরে, য়োজনা অসিগী মখাদা ছতিসগরদা কিমি ২,৫০০ রোমগী লম্বী শেমগৎলে। থবক অসিগী মখাদা বেনিফিসরি কয়া মখোয়গী লেংদ্রবা য়ুমশিং ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকারগী মখাদা ছতিসগর য়াম্না য়াংনা চাউখৎলে অমসুং সুকমা জিলগী হেল্থ সেন্তর নেসনেল ক্বালিতি সর্তিফিগেত অমা ফংলে অমসুং চহি কয়াগী মতুংদা দানতেৱারাদা হেল্থ সেন্তর অমা অমুক হন্না হাংদোক্লে। পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা নেক্সালনা শোকহল্লবা মফমশিংদা তুংকোইবা শান্তি পুরক্নবা অনৌবা যুগ অমা লাক্লে। দিশেম্বর ২০২৪ দা মহাক্কী মন কি বাত মনুংদা পনখিবা বাস্তার ওলেম্পিক্স অদু ছতিসগরদা অফবা অহোংবা পুরকপগী খুদমনি অমসুং রাজ্য অসিগী চাউখৎলকপা মমি তাদুনা থৌরম অদুদা নহারোল লিশিং কয়া থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি। ছতিসগরগী নহারোলশিংগী অফবা তুংলমচৎ লৈরি অমসুং রাজ্য অসিদা অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি মপুংফানা পায়খৎলে। ছতিসগরগী স্কুল ৩৫০ য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংনা অনৌবা পি.এম শ্রী স্কুল ১‌২,০০০ হেন্না লিংখৎলে অমসুং অতোপ্পা স্কুলশিংগী মোদেল স্কুলশিং ওইনা থবক তৌগনি অমসুং রাজ্য অসিগী লাইরিক-লাইশু তাকপী-তম্বীবগী থবক ফগৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ছতিসগরদা এক্লাব্যা মোদেল স্কুলশিংনা অফবা থবকশিং পাংথোক্লে অমসুং নেক্সালনা শোকহল্লবা মফমশিংদা স্কুলশিং অমুক হন্না হাংদোক্লে। রাজ্য অসিদা বিদ্যা সামিক্ষা কেন্দ্র হাংদোক্লে অমসুং মসি লৈবাক অসিগী লাইরিক-লাইশুগীদমক মরুওইবা থবক অমনি। থবক অসিনা মগুন লৈবা লাইরিক-লাইশু তম্বীবগী থবক ফগৎহনগনি অমসুং ওজাশিং অমসুং মহৈরোয়শিংদা ক্লারুমশিংদা খুদক্ত মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিগী অতোপ্পা ৱাশক অমা থবক ওইনা পাংথোক্তুনা মেদিকেল অমসুং ইঞ্জিনিয়ারিং কোর্সশিং হিন্দীদা তম্বা য়ারে অমসুং থবক অসিনা খুঙ্গংশিংগী নহারোলশিং, লায়রবা অমসুং ত্রাইবেল ইমুংশিং মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনবদা লোলগী খুদোংচাদবা লৈরম্বা অদু কোকহনবা ঙম্লগনি। হৌখিবা চহিশিংদা শ্রী রমন সিংহনা অকনবা য়ুম্ফম অমা থোল্লমখি অমসুং মসি মখা তানা ফগৎনবা হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা থবক পায়খৎলি। মসিগী য়ুম্ফম অসিদা মথং চহি ২৫ গীদমক অচৌবা য়ুম অমা শাগৎনবা মঙলান মঙলি। ছতিসগরগী লন-থুমশিং, মঙলানশিং অমসুং তৌবা ঙম্বা মরাংকাইনা লৈরি অমসুং রাজ্য অসিনা চহি ৫০ মপুংফারকপদা লৈবাক অসিদা মাংজিল থাবা রাজ্য অমনা ওইনবা পান্দম থম্লি। ছতিসগরগী ইমুং খুদিংমক্ত চাউখৎপগী কান্নবশিং শোইদনা ফংহন্নবা সরকারনা পায়খৎপা য়াবা থবক খুদিংমক পায়খৎতনা তোক্লোই।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা ছতিসগরগী রাজ্যপাল শ্রী রামেন দেকা, চীফ মিনিস্তর শ্রী বিষ্ণু দিও সাই, য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী মনোহর লাল অমসুং শ্রী তোখান সাহু, ছতিসগর এশেমব্লিগী স্পিকর শ্রী রমন সিংহ য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
লৈবাক শীনবা থুংনা পৱারগী থবকশিং ফগৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা থবক পায়খৎলে। মসিগী পান্দম অসিগী শরুক অমা ওইনা, মমল হোংনা অমসুং ফজনা মৈ ফংহন্নবা অমসুং ছতিসর মশাগী ওক্নবা মৈ পুথোকপা ঙম্নবা তোঙান তোঙানবা থবকশিং পায়খৎলে। প্রধান মন্ত্রীনা বিলাসপুর জিলাদা লৈবা এন.তি.পি.সিগী লুপা করোর ৯৭৯০ হেনবগী সিপৎ সুপর থর্মেল পাৱর প্রোজেক্ত স্তেজ-৩ (১x৮০০ মেগাৱাৎ) গী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মসিগী পিৎ হেদ প্রোজেক্ত অসি অৱাংবা পাৱর জেনরেসন ইফিসেন্সী লৈবা খ্বাইদগী নৌবা স্তেত ওফ আর্ত অলত্রা-সুপরক্রিতিকেল তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওই। মহাক্না ছতিসগর স্তেত পাৱর জেনরেসন কম্পেনী লিমিতেদগী লুপা করোর 15,800 হেনবগী অহানবা সুপর ক্রিতিকেল থর্মেল পাৱর প্রোজেক্ত (২X৬৬৯ মেগা ৱাৎ)কী থবক হৌদোক্কনি। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৫৬০ হেনবগী ৱেস্তর্ন রিজন এক্সপান্সন স্কিমগী মখাদা পাৱরগ্রিদকী পৱার ত্রান্সমিসন প্রোজেক্ত অহুম লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে।
ভারতকী নেৎ জিরো ইমিসনগী পান্দমশিং, এয়র পোলুসন হন্থহনবা অমসুং ক্লিনর ইনর্জী সোলুসনশিং ফংহন্নবগী মায়কৈদা, প্রধান মন্ত্রীনা কোরিয়া, সুরজপুর, বলরামপুর অমসুং সুরগুজা জিলাশিংদা ভারত পেত্রোলিয়ম কোর্পোরেসন লিমিতেদ (বি পি সি এল) গী সিতী গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন (সি জি দি)গী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসিদা কিলোমীতর ২০০ হেন্না শাংবা হাই প্রেসর পাইপলাইন অমসুং কিলোমীতর ৮০০ হেন্না শাংবা মেদিয়ম দেন্সিতী পোলিইথিলিন পাইপলাইন অমসুং লুপা করোর ১২৮৫ হেনবগী সি.এন.জি দিস্পেন্সিং আউৎলেতশিং য়াওরি। মহাক্না হিন্দুস্তান পেত্রোলিয়ম কোর্পোরেসন লিমিতেদগী কিলোমিতর ৫৪০ শাংবা, লুপা করোর ২২১০ হেনবগী ভিসাখ-রাইপুর পাইপলাইন প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুংসু তমখি। মল্তি-প্রদক্ত (পেত্রোল, দিজেল, কেরোসিন) পাইপলাইন অসিনা চহি অমদা মেত্রিক তন মিলিয়ন ৩ হেনবগী কেপাসিতী লৈগনি।
লমদম অসিদা কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা মীৎয়েং থমদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অপুনবা কিলোমীতর ১০৮ শাংবা রেলৱে প্রোজেক্ত তরেৎকী উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং লুপা করোর ২৬৯০ হেন্না চঙবা অপুনবা কিলোমীতর ১১১ শাংবা রেলৱে প্রোজেক্ত অহুম লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখি। মহাক্না অভানপুর- রাইপুর সেক্সনদা মন্দির হসৌদকী থোংদা মেমু ত্রেন সর্ভিস লমথাখি। মহাক্না ছত্তিসগরদা ইন্দিয়ন রেলৱেজগী রেল নেৎৱার্ক চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিফাইদ তৌবগী থবকসু মীয়ামদা কৎথোকখি। প্রোজেক্তশিং অসিনা কঞ্জেসন হন্থহল্লগনি, কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি অমসুং লমদম অসিদা সোসিএল অমসুং ইকোনোমিক গ্রোথ হেনগৎহল্লগনি।
লমদম অসিদা লম্বীগী ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্দুনা, প্রধান মন্ত্রীনা এন.ঐচ-৯৩০ অপগ্রেদ তৌরবা ঝালমালাদগী শেরপর সেক্সন (কিলোমীতর ৩৭) অমসুং পেব সোল্দরগা লোয়ননা এন.ঐচ-৪৩ অম্বিকাপুর-পাথলগাওন সেক্সন (কিলোমীতর ৭৫)গী ২ লেনিংগী লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা এন.ঐচ-১৩০দি (কিলোমিতর ৪৭.৫)গী কোন্দাগাওন-নারায়নপুর সেক্সনগী পেব শোল্দরগা লোয়ননা লেন অনি ওইহন্নবা অপগ্রেদেসনসু উরেপ উয়ুংসু তমখি। লুপা করোর ১২৭০ হেনবগী প্রোজেক্তশিং অসিনা ত্রাইবেল অমসুং ইন্দস্ত্রীএল রিজনশিংদা এক্সেসিবিলিতী য়াম্না ফগৎহল্লগনি মসিনা লমদম অসিগী হোলিস্তিক দিবেলপমেন্ত পুরক্কনি।
পুম্নমক্কীদমক এজুকেসন ফংহন্নবা মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদুগী মতুং ইন্না, প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা এজুকেস্নেল ইনিসিএতিব অনি, রাজ্য অসিগী জিলা ২৯দা পি.এম. শ্রী স্কুল ১৩০ অমসুং রাইপুরদা বিদ্যা সমিক্ষা কেন্দ্র মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। পি.এম. স্কুল ফোর রাইজিং ইন্দিয়া স্কিমগী মখাদা স্কুল ১৩০গী থাক হেনগৎহনগনি। স্কুলশিং অসিনা মওং চুম্না শেম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর, স্মার্ত বোর্দশিং, মোদর্ন লেবোরেতরীশিং অমসুং লাইব্রেরীশিংগী খুত্থাংদা অৱাংবা থাক্কী এজুকেসন পীবদা মতেং পাংগনি। রাইপুরদা ভি.এস.কেনা তোঙান তোঙানবা এজুকেসনগা মরী লৈনবা সরকারগী স্কিমশিংগী ওনলাইন মোনিতরিং অমসুং দেতা এনালাইসিস তৌবা ঙমহনগনি।
খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা মতিক চাবা য়ুম ফংহন্নবা অমসুং মখোয়গী হকশেল, সেক্যুরিতী অমসুং পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা অচেৎপা ফিরেপ থুংহল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী অৱাস - গ্রামিন য়োজনাগী মখাদা বেনিফিসরী লাখ ৩ গী গৃহা প্রভেশ পাংথোকখি অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা স্কিম অসিগী মখাদা বেনিফিসরী খরদা শোশিং খুৎশীন্নখ্রে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works in Bilaspur, Chhattisgarh worth over ₹33,700 crore
Today, on the auspicious day of Navratri, on the New Year, three lakh poor families of Chhattisgarh are entering their new houses: PM
Government is concerned about providing health facilities and medical treatment for poor tribals: PM
Government is running a special campaign for the development of tribal society: PM
30 MAR 2025 6:17PM by PIB Delhi
In line with his commitment to enhance infrastructure development and sustainable livelihood, Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, initiated commencement of work and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 33,700 crore in Bilaspur, Chhattisgarh today. Marking the auspicious beginning of the New Year today and the first day of Navratri, he emphasized the significance of Chhattisgarh as the land of Mata Mahamaya and the maternal home of Mata Kaushalya. He highlighted the special importance of these nine days dedicated to feminine divinity for the state. He expressed his privilege to be in Chhattisgarh on the first day of Navratri and congratulated everyone on the recent issuance of a postal stamp in honor of Bhakt Shiromani Mata Karma. He further remarked that the Navratri festival will conclude with the celebration of Ram Navami, highlighting the unique devotion to Lord Ram in Chhattisgarh, particularly the extraordinary dedication of the Ramnami Samaj, which has devoted their entire being to the name of Lord Ram. He extended his heartfelt wishes to the people of Chhattisgarh, referring to them as the maternal family of Lord Ram.
With the blessings of Mohbhatta Swayambhu Shivling Mahadev on this auspicious occasion, Shri Modi highlighted the opportunity to accelerate development in Chhattisgarh. He noted the inauguration and foundation laying of projects worth over ₹33,700 crore, which include housing for the poor, schools, roads, railways, electricity, and gas pipelines. He stressed that these projects are aimed at enhancing convenience for Chhattisgarh's citizens and creating new employment opportunities. He extended his congratulations to all for the progress achieved through these development initiatives.
Emphasizing the cultural significance of providing shelter, calling it a great virtue, the Prime Minister said that it was an unparalleled joy of fulfilling someone's dream of owning a home. On the auspicious occasion of Navratri and the New Year, he highlighted that three lakh poor families in Chhattisgarh are entering their new homes. He extended his heartfelt wishes to these families for a new beginning. He credited the realization of these homes to the trust placed in his leadership, noting that the dream of permanent housing for lakhs of families in Chhattisgarh was previously lost in bureaucratic files. He recalled the Government's commitment to fulfilling this dream. He remarked that under Shri Vishnu Deo’s leadership, the first Cabinet decision was to construct 18 lakh houses, of which three lakh have been completed. He expressed happiness that many of these homes are in tribal areas, benefiting families in Bastar and Surguja, acknowledging the transformative impact of these homes for families who have endured generations of hardship in makeshift shelters, calling it a significant gift.
“While the Government provided assistance in building these homes, the beneficiaries themselves decided how their dream homes would be designed”, said Shri Modi, emphasising that these homes are not just four walls but a transformation of lives. He highlighted the efforts to equip these homes with essential facilities such as toilets, electricity, Ujjwala gas connections, and piped water. He noted the significant presence of women at the event and remarked that most of these homes are owned by women. He acknowledged the milestone achieved by thousands of women who, for the first time, have property registered in their names. He expressed his gratitude for the joy and blessings reflected on the faces of these women, calling it his greatest asset.
Highlighting the broader impact of constructing lakhs of homes which not only created the employment opportunities for local artisans, masons, and laborers in villages, the Prime Minister said that the materials used for these homes are sourced locally, benefiting small shopkeepers and transport operators. He noted that these housing projects have generated significant employment in Chhattisgarh, contributing to the livelihoods of many.
Underlining that their Government is fulfilling every promise made to the people of Chhattisgarh, Shri Modi highlighted the presence of a large number of beneficiaries from various schemes, emphasizing the swift implementation of government guarantees. He noted that the promises made to the women of Chhattisgarh have been honored, including the disbursement of two years' pending bonuses to paddy farmers and the procurement of paddy at increased MSP rates. These measures have provided thousands of crores of rupees to millions of farming families. The Prime Minister criticized the previous Government for recruitment exam scams and highlighted their Government's transparent investigations and fair conduct of examinations. He emphasized that these honest efforts have strengthened public trust with growing support, evident from its victories in Assembly, Lok Sabha, and now municipal elections in Chhattisgarh. He expressed gratitude for the overwhelming support of the people for their Government's initiatives.
Shri Modi noted that this year was 25th anniversary of Chhattisgarh's statehood, celebrating it as the state's Silver Jubilee Year was coinciding as this year also marked the birth centenary of Atal Bihari Vajpayee. He said that the Chhattisgarh Government is observing 2025 as "Atal Nirman Varsh" and reaffirmed the commitment, "We built it, and we will nurture it." He emphasized that the infrastructure projects inaugurated and launched today are part of this resolution.
Mentioning that Chhattisgarh had to be formed as a separate state because the benefits of development were not reaching the region, the PM criticized the previous Government for its failure to deliver development and for corruption in the projects that were undertaken. He underscored that their Government has prioritized the well-being of the people, focusing on improving their lives, facilities, and opportunities for their children. He highlighted the efforts to bring development schemes to every village in Chhattisgarh.
Underlining the progress in remote tribal areas, where quality roads are now reaching for the first time, Shri Modi mentioned the introduction of train services to several regions, including the flagging off of a new train earlier in the event. He also highlighted the arrival of electricity, piped water, and mobile towers in previously underserved areas. He remarked on the construction of new schools, colleges, and hospitals, emphasizing that these initiatives are transforming the landscape of Chhattisgarh.
Highlighting Chhattisgarh's achievement of becoming one of the states with a fully electrified rail network, calling it a significant milestone, the Prime Minister noted that approximately ₹40,000 crore worth of rail projects are currently underway in the state, with ₹7,000 crore allocated in this year's budget to improve rail connectivity in various regions and neighboring states. Stressing that development requires both budgetary support and honest intentions, Shri Modi criticized the previous Government for its corruption and inefficiency, which hindered progress in tribal areas. He cited the example of coal, noting that despite Chhattisgarh's abundant reserves, the state faced electricity shortages due to the neglect of power plants by previous dispensations. He remarked that under their Government, new power plants are being established to address these issues and ensure reliable electricity for the state.
Highlighting the Government's focus on solar energy and introduction of the ‘PM Suryagarh Muft Bijli Scheme,’ which aims to eliminate electricity bills and enable households to generate income by producing electricity, the Prime Minister noted that the Government is providing ₹78,000 assistance per household for installing solar panels. He added that over two lakh families in Chhattisgarh have already registered for the scheme and encouraged others to join for significant benefits.
Stressing on the Government's efforts to address the challenge of delivering gas pipelines to Chhattisgarh, a landlocked state, Shri Modi criticized the previous Government for neglecting necessary investments in gas infrastructure and highlighted the ongoing work to lay gas pipelines in the region. He noted that these pipelines will reduce dependency on truck transportation for petroleum products, lower costs for consumers, and enable the use of CNG vehicles. He remarked that households will benefit from piped cooking gas, with a target of reaching over two lakh homes. He also emphasized that the availability of gas will facilitate the establishment of new industries in Chhattisgarh, creating significant employment opportunities.
Criticizing the previous dispensation’s policies over the decades, stating that they contributed to the rise of Naxalism in Chhattisgarh and other states, the Prime Minister said that Naxalism thrived in areas lacking development and resources, and instead of addressing these issues, such districts were declared as backward, shirking their responsibility. He highlighted the neglect faced by the most underprivileged tribal families in many districts of Chhattisgarh under previous Government's rule. In contrast, he emphasized their Government's efforts to address the needs of poor tribal communities. He noted the initiatives undertaken, such as the Swachh Bharat Abhiyan to provide toilets, the Ayushman Bharat scheme offering free treatment up to ₹5 lakh, and the establishment of PM Jan Aushadhi Kendras, which provide medicines at an 80% discount.
The Prime Minister criticized those who falsely claim to champion social justice while neglecting the tribal community. He emphasized his Government's commitment to the development of tribal societies, highlighting the launch of the "Dharti Aaba Janjatiya Utkarsh Abhiyan," under which approximately ₹80,000 crore is being invested in tribal areas, benefiting nearly 7,000 tribal villages in Chhattisgarh. Noting the unique challenges faced by particularly vulnerable tribal groups, Shri Modi mentioned the introduction of the "PM Janman Yojana," the first initiative of its kind for these communities. He remarked that under this scheme, over 2,000 settlements in 18 districts of Chhattisgarh are being developed. He highlighted the approval of 5,000 kilometers of roads for tribal settlements across the country, with nearly half—2,500 kilometers—being constructed in Chhattisgarh under the PM Janman Yojana. He also noted that many beneficiaries have received permanent homes under this initiative.
Highlighting the rapid transformation of Chhattisgarh under the Union and State governments, Shri Modi remarked on the renewed confidence brought by achievements such as Sukma district's health center receiving a national quality certificate and the reopening of a health center in Dantewada after several years. He emphasized that these efforts are ushering in a new era of lasting peace in Naxal-affected areas. Referring to the Bastar Olympics, discussed during his "Mann Ki Baat" program in December 2024, as evidence of the positive changes in Chhattisgarh, he noted the enthusiastic participation of thousands of youth in the event, reflecting the state's progress. He expressed optimism about the bright future of Chhattisgarh's youth and praised the state's effective implementation of the New Education Policy. He highlighted the establishment of over 12,000 modern PM Shri Schools across the country, including approximately 350 in Chhattisgarh, which will serve as models for other schools and elevate the state's education system.
The Prime Minister acknowledged the excellent work being done by Eklavya Model Schools in Chhattisgarh and the reopening of schools in Naxal-affected areas. He also inaugurated the Vidya Samiksha Kendra in the state, calling it a significant step for the nation's education system. He emphasized that this initiative will enhance the quality of education, providing real-time support to teachers and students in classrooms.
Mentioning the fulfillment of another promise under the New National Education Policy, which enables medical and engineering studies in Hindi, Shri Modi emphasized that this initiative will remove language barriers for the youth from villages, underprivileged, and tribal families, helping them achieve their dreams. He acknowledged the strong foundation laid by Shri Raman Singh in previous years and reiterated the current Government's efforts to strengthen it further. He envisioned building a grand structure of development on this foundation over the next 25 years.
Remarking on Chhattisgarh's abundance of resources, dreams, and potential, setting the goal for the state to become one of the leading states in the country by the time it celebrates its 50th anniversary, the Prime Minister concluded by assuring that the Government will leave no stone unturned to ensure that the benefits of development reach every family in Chhattisgarh.
The Governor of Chhattisgarh, Shri Ramen Deka, Chief Minister Shri Vishnu Deo Sai, Union Ministers, Shri Manohar Lal and Shri Tokhan Sahu, Chhattisgarh Assembly Speaker, Shri Raman Singh were present amongst other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister has been committed to improving the power sector across the country. In line with this, multiple steps were undertaken in providing affordable and reliable power and making Chhattisgarh self-reliant in power generation. He laid the foundation stone of NTPC’s Sipat Super Thermal Power Project Stage-III (1x800MW), located in Bilaspur district, worth over Rs 9,790 crore. This pit head project is based on the latest state of the art Ultra-Supercritical Technology with high power generation efficiency. He initiated the commencement of work of First Super Critical Thermal Power Project (2X660MW) of Chhattisgarh State Power Generation Company Limited (CSPGCL) worth over Rs 15,800 crore. He also dedicated to the nation three Power Transmission projects of POWERGRID under Western Region Expansion Scheme (WRES) worth over Rs 560 crore.
In line with India's net-zero emission goals, reducing air pollution and providing cleaner energy solutions, Prime Minister laid the foundation stone of City Gas Distribution (CGD) project of Bharat Petroleum Corporation Ltd (BPCL) in Korea, Surajpur, Balrampur and Surguja districts. It includes over 200 km high pressure pipeline and over 800 km MDPE (Medium Density Polyethylene) pipeline and multiple CNG dispensing outlets worth over Rs 1,285 crore. He also laid the foundation stone of Visakh-Raipur Pipeline (VRPL) Project of Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) spanning 540 km worth over Rs 2210 crore. This multiproduct (Petrol, Diesel, Kerosene) pipeline will have a capacity of over 3 Million Metric Tonne Per Annum.
With a focus on improving connectivity in the region, Prime Minister laid the foundation stone of seven railway projects with a total length of 108 km and dedicated to the nation three railway projects with a total length of 111 km, worth over Rs 2,690 crore. He flagged off the MEMU train service in the Abhanpur- Raipur section via Mandir Hasaud. He will also dedicate 100% electrification of the rail network of Indian Railways in Chhattisgarh. These projects will reduce congestion, improve connectivity, and enhance social and economic growth across the region.
Enhancing the road infrastructure in the region, Prime Minister dedicated to the nation the upgraded Jhalmala to Sherpar section of NH-930 (37 Km) and Ambikapur-Pathalgaon section of NH-43 (75 Km) to 2 Laning with paved shoulder. Prime Minister also laid the foundation stone for the upgradation of Kondagaon- Narayanpur section of NH-130D(47.5Km) to 2 Lane with paved shoulder. These projects worth over Rs 1,270 crore will significantly improve accessibility to tribal and industrial regions leading to holistic development of the region.
In line with his commitment to ensure education for all, Prime Minister dedicated two flagship educational initiatives, 130 PM SHRI Schools across 29 districts in the state and Vidya Samiksha Kendra (VSK) at Raipur. 130 schools will be upgraded under the PM Schools for Rising India scheme. These schools will help in providing high-quality education through well-structured infrastructure, smart boards, modern laboratories, and libraries. VSK in Raipur will enable online monitoring and data analysis of various education related government schemes.
Fulfilling the commitment to ensure access to proper housing for rural households and improving their health, security, and overall quality of life, Griha Pravesh of 3 lakh beneficiaries under the Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin (PMAY-G) will be held and Prime Minister handed over the keys to some beneficiaries under the scheme.