ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যম মন্ত্ৰালয়
মুখ্য কাৰ্যালয় মুম্বাইত ‘বিশাল বিতৰণ’ কাৰ্যসূচী কেভিআইচিৰ, সমগ্ৰ দেশত ভাৰ্চুৱেলী বিতৰণ ১৬৩৭৭টা সঁজুলি, মেচিন আৰু সা-সৰঞ্জাম
গ্ৰামোদ্যোগ বিকাশ যোজনা আৰু খাদী বিকাশ যোজনাৰ অধীনত উপকৃত ৫ লক্ষাধিক খাদী শিপিনী আৰু হিতাধিকাৰী
পিএমইজিপি আঁচনিৰ অধীনত ১৪৪৫৬টা নতুন ইউনিটলৈ ৪৬৯ কোটি টকাৰ মাৰ্জিন মানি ৰাজসাহায্য প্ৰদান কেভিআইচিৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী মনোজ কুমাৰৰ, সৃষ্টি কৰিব ১৫৯০১৬টা নতুন চাকৰিৰ
৫০০০ নতুন পিএমইজিপি ইউনিট আৰু ৪৪টা সংস্কাৰ সাধন কৰা খাদী ভৱনৰ লগতে সমগ্ৰ দেশতে অনলাইন মাধ্যমৰ জৰিয়তে ৭৫০খন খাদী কৰ্মশালাৰ উদ্বোধন। এই কৰ্মশালাৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব মুঠ ১৪৪০ গৰাকী শিপিনী
চলিত বিত্তীয় বৰ্ষত খাদী বিকাশ যোজনাৰ অধীনত এতিয়ালৈকে এমএমডিএৰ পৰিমাণ ২১৫ কোটি আৰু আই এছ ই চিৰ অনুদানৰ পৰিমাণ ৫০ কোটি টকা। ইতিমধ্যে বিতৰণ কৰা হৈছে ৪০ কোটি টকা
28 MAR 2025 6:17PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ ক্ষুদ্ৰ, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগ আয়োগ (কেভিআইচি) মুম্বাইৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ত ভাৰ্চুৱেলী সৰ্ববৃহৎ আৰু ‘বিশাল বিতৰণ’ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰে। ইয়াৰ জৰিয়তে গ্ৰামোদ্যোগ উন্নয়ন আঁচনি, খাদী বিকাশ যোজনা আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী নিয়োগ সৃষ্টি কাৰ্যসূচী (পিএমইজিপি)ৰ অধীনত ৫ লাখৰো অধিক খাদী শিপিনী, উদ্যোগী আৰু হিতাধিকাৰী উপকৃত হয়। এই উপলক্ষে কেভিআইচিৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী মনোজ কুমাৰে ভাৰ্চুৱেলী সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ শিপিনীক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ‘বিকশিত ভাৰত’ আৰু ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ অভিযানত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। এই কাৰ্যসূচীত কেভিআইচিৰ উত্তৰ মণ্ডলৰ সদস্য শ্ৰী নগেন্দ্ৰ ৰঘুবংশী, পূৰ্বাঞ্চলৰ সদস্য শ্ৰী মনোজ কুমাৰ সিং, এমএছএমই মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সম্পাদক (এআৰআই) শ্ৰী বিপুল গোৱেল, অৰ্থনৈতিক উপদেষ্টা (এমএছএমই) শ্ৰীমতী ছিমি চৌধাৰী আৰু কেভিআইচিৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াৰ লগতে সমগ্ৰ দেশৰ আঞ্চলিক কাৰ্যালয়ৰ বিষয়া-কৰ্মচাৰীয়ে ভাৰ্চুৱেলী অংশগ্ৰহণ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগীৰ লগত সংগতি ৰাখি খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগ খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু উদ্যোগীকৰণৰ প্ৰসাৰৰ বাবে এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হয় আৰু ভিলে পাৰ্লেত অৱস্থিত মুখ্য কাৰ্যালয়ত ‘বিশাল বিতৰণ’ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হয়। কাৰ্যসূচীত গ্ৰামোদ্যোগ উন্নয়ন আঁচনিৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশৰ ৬টা মণ্ডল (পূব মণ্ডল, পশ্চিম মণ্ডল, উত্তৰ মণ্ডল, দক্ষিণ মণ্ডল, মধ্য মণ্ডল আৰু উত্তৰ-পূব মণ্ডল) আটাইকেইটা মণ্ডলৰ ৰাজ্যিক আৰু বিভাগীয় কাৰ্যালয়ৰ সৈতে জড়িত হিতাধিকাৰীসকলক ১৬,৩৭৭টা সঁজুলি, যন্ত্ৰ আৰু সঁজুলি বিতৰণ কৰা হয়। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ খাদী বিকাশ যোজনাৰ অধীনত ৪৪টা সংস্কাৰ সাধনত খাদী অট্টালিকা আৰু ৭৫০খন খাদী কৰ্মশালাও উদ্বোধন কৰা হয়। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰোজগাৰ সৃজন কাৰ্য্যক্ৰমৰ অধীনত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ ১৪,৪৫৬টা পিএমইজিপি ইউনিটলৈ ১৩৯৯.১৩ কোটি টকাৰ অনুমোদিত ঋণত ৪৬৯ কোটি টকাৰ মাৰ্জিন মানি ৰাজসাহায্য বিতৰণ কৰা হয়, যাৰ ফলত ১,৫৯,০১৬গৰাকী লোকৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব। ইয়াৰ লগতে কেভিআইচিৰ অধ্যক্ষই অনলাইন মাধ্যমৰ জৰিয়তে ৫০০০ নতুন পিএমএমৱাই ইউনিট উদ্বোধন কৰে। ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ৫৮,৮৫০ জন হিতাধিকাৰীক মুঠ ২,১৭৫ কোটি টকা মাৰ্জিন ধন বিতৰণ কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত ৬৪,৭৩,৫০ টা চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছিল।[11]
কেন্দ্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ৰ খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগ আয়োগৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী মনোজ কুমাৰে অৱগত কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতি অনুপ্ৰাণিত হৈ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদানৰ বাবে খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগ আয়োগে গ্ৰামোদ্যোগ উন্নয়ন আঁচনিৰ অধীনত ইতিহাসৰ আটাইতকৈ ব্যাপক আৰু বৃহত্তম সঁজুলি বিতৰণ কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰিছে। ইয়াৰ অধীনত ভাৰ্চুৱেলী মুঠ ১৬,৩৭৭ টা সঁজুলি আৰু সা-সৰঞ্জাম বিতৰণ কৰা হয়, য’ত ৩,৯৫০ টা মৌমাখিৰ বাকচ, ৭,০৬৭টা বৈদ্যুতিক মৃৎশিল্পৰ চকা, ১,৩৫০টা চামৰাৰ সামগ্ৰী মেৰামতিৰ সঁজুলি, ৩৯০টা জোতা নিৰ্মাণৰ সঁজুলি, ৪২০টা ইলেক্ট্ৰিচিয়ান সঁজুলি, ৮০টা এচি মেৰামতি সঁজুলি, ৩০০টা নলাৰ সৰঞ্জাম, ৩০০টা মোবাইল পেয়াৰ টুলকিট, ৯৭১টা চিলাই মেচিন, ২৭৮টা হস্তনিৰ্মিত কাগজ নিৰ্মাণ মেচিন, ৩৪৯টা অটোমেটিক ধূপকাঠি নিৰ্মাণ মেচিন, ৬০টা ভৰিৰে চালিত ধূপকাঠি নিৰ্মাণ মেচিন, ৩২০টা টাৰ্ণউড মেচিন, ১৮০টা কাঠৰ পুতলা নিৰ্মাণ মেচিন, ৪৬০টা পেলনীয়া কাঠৰ হস্তকলা মেচিন আৰু ২৯২টা কৃষিভিত্তিক খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ মেচিন প্ৰদান কৰা হয়।
অনুষ্ঠানত শ্ৰী মনোজ কুমাৰে কয় যে ২০২৪-২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত কেভিআইচিয়ে এতিয়ালৈকে মডিফাইড মাৰ্কেট ডেভেলপমেণ্ট এছিষ্টেন্স (এমএমডিএ)ৰ অধীনত ২১৫ কোটি টকাৰ অনুদানৰ পৰিমাণ ১,১১০খন খাদী প্ৰতিষ্ঠানলৈ মুকলি কৰি দিছে, যাৰ ফলত প্ৰায় ১,৪৬,২৪৬ গৰাকী শিপিনী উপকৃত হৈছে। তদুপৰি, আইএছইচি কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে ১১৫৩খন খাদী প্ৰতিষ্ঠানলৈ ৪০ কোটি টকাৰ অনুদানৰ পৰিমাণো বিতৰণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ধাৰাবাহিকতা ৰক্ষা কৰি আজি খাদী প্ৰতিষ্ঠানসমূহলৈ ৩২.৭৩ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত এমএমডিএ অনুদানৰ পৰিমাণ মুকলি কৰি দিয়া হয়, যাৰ ফলত ৩৮১৭ গৰাকী শিপিনী উপকৃত হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি কেভিআইচিৰ অধ্যক্ষই কয়, “আমি সকলোৱে ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ৰ লগতে ‘মেক ফৰ ৱৰ্ল্ড’ মন্ত্ৰ গ্ৰহণ কৰিব লাগিব, তেতিয়াহে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ‘লোকেল টু গ্ল’বেল’ৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত হ’ব।” খাদী শিপিনীৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘোষণা কৰি তেওঁ কয় যে ২০২৫ চনৰ ১ এপ্ৰিলৰ তুলনাত খাদী শিপিনীৰ মজুৰি ২০ শতাংশ বৃদ্ধি পাব।বিগত ১১ বছৰত মোদী চৰকাৰে খাদী শিপিনীৰ মজুৰি ২৭৫ শতাংশ ঐতিহাসিক বৃদ্ধি কৰিছে। এতিয়া যঁতৰ পৰিচালনা কৰা সকলে প্ৰতি বস্তা কটৰা বিনিময়ত ১৫ টকাকৈ লাভ কৰিব। বিগত বিত্তীয় বৰ্ষত খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগৰ মুঠ উৎপাদন ১.০৮ লাখ কোটি টকা আৰু বিক্ৰী ১.৫৫ লাখ কোটি টকা হৈছে। যোৱা ১০ বছৰত ১.৮৭ কোটি চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছিল, ইয়াৰে ১০.১৭ লাখ নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছিল। পিএমএমৱাইৰ অধীনত ১০ লাখৰো অধিক নতুন প্ৰকল্প স্থাপন কৰা হয়, যাৰ ফলত ৮৮ লাখতকৈ অধিক লোকে কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিছে।
খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগ আয়োগৰ কাৰ্যালয়ৰ সৈতে জড়িত লাখ লাখ খাদী শিপিনী, খাদী প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰতিনিধি, গ্ৰামোদ্যোগ উন্নয়ন আঁচনি আৰু পিএমইজিপি আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলক সমগ্ৰ দেশতে অনলাইন মাধ্যমৰ জৰিয়তে এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে সংযোগ কৰা হয়। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ মুম্বাইৰ কেন্দ্ৰীয় কাৰ্যালয়ত কেভিআইচিৰ বিষয়া-কৰ্মচাৰীসকলো উপস্থিত থাকে।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Khadi and Village Industries Commission
KVIC organized 'Mega Distribution' program at Headquarters Mumbai, distribution of 16377 equipment, machines and toolkits across the country through virtual medium
More than 5 lakh artisans and beneficiararies benefited under Gramodyog vikas Yojana, khadi vikas yojana and Prime Minister's Employment Generation Programme (PMEGP).
Disbursement of margin money subsidy of Rs 469 crore to 14456 new units under PMEGP scheme by KVIC Chairman Shri Manoj Kumar which will create 159016 new jobs
Inauguration of 5000 new PMEGP units and 44 renovated Khadi Bhawans as well as 750 Khadi workshops across the country through online medium. In total 1440 artisans will benefit from this workshop
In this financial year, under Khadi Vikas Yojana, till now, MMDA amount of Rs. 215 crore and ISEC grant amount of Rs. 40 crore has been distributed
Chairman KVIC said, “Mega distribution program inspired by Prime Minister Shri Narendra Modi’s ‘Viksit Bharat Abhiyan’. Welfare of artisans is the key mantra of ‘Aatmanirbhar Bharat’.”
28 MAR 2025 6:17PM by PIB Delhi
Khadi and Village Industries Commission (KVIC), Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME), Government of India organized the largest and most comprehensive ‘Mega Distribution’ program through virtual medium at its Central Office, Mumbai. More than 5 lakh Khadi artisans, entrepreneurs and beneficiaries were benefited under Gramodyog Vikas Yojana, Khadi Vikas Yojana and Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP). Chairman KVIC Shri Manoj Kumar on this occasion, addressed lakhs of artisans across the country through virtual medium and appealed to join Prime Minister Shri Narendra Modi’s ‘Viksit Bharat’ and ‘Aatmanirbhar Bharat’ campaign. North Zone Member KVIC Shri Nagendra Raghuvanshi, Eastern Zone Member Shri Manoj Kumar Singh, Joint Secretary (ARI) from MSME Ministry Shri Vipul Goyal, Economic Advisor (MSME) Ms. Simi Chaudhary and senior officials of Central Office, KVIC along with officers and employees from the field offices across the country were present in the program through virtual mode .
In line with the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi, a historic initiative was taken towards promoting self-reliance and entrepreneurship in the Khadi and Village Industries sector, a 'Mega Distribution' program was organized at the headquarters located in Vile Parle. In this program, 16377 equipment, machines and toolkits were distributed to the beneficiaries associated with the state and divisional offices of all the 6 zones (East Zone, West Zone, North Zone, South Zone, Central Zone and Northeast Zone) across the country under the Gramodyog Vikas Yojana scheme. Along with this, 44 renovated Khadi Bhavans and 750 Khadi workshops were also inaugurated under the Khadi Vikas Yojana Scheme. On this occasion, under the Prime Minister’s Employment Generation Programme, margin money subsidy of Rs. 469 crore was disbursed on sanctioned loan of Rs. 1399.13 crore to 14456 PMEGP units across the country through video conferencing, which will create 159016 employment opportunities. Along with this, Chairman KVIC also inaugurated 5000 new PMEGP units through online medium. In the financial year 2024-25, a margin of Rs. 2175 crore was disbursed to a total of 58850 beneficiaries, generating 64,73,50 jobs.
NG6K.jpeg)
7KP2.jpeg)
Chairman, KVIC Shri Manoj Kumar informed that in order to recognise the 'Aatmanirbhar Bharat' vision of Prime Minister Shri Narendra Modi and to provide employment to the youth, Khadi and Village Industries Commission has organized the most comprehensive and massive toolkit distribution program in its history under the Gramodyog Vikas Yojana Scheme. Under this, a total of 16,377 toolkits and equipment were distributed through virtual medium, which includes 3,950 Bee boxes, 7,067 electric pottery wheels, 1,350 leather product repair toolkits, 390 footwear manufacturing equipment, 420 electrician toolkits, 80 AC repair toolkits, 300 plumber toolkits, 60 mobile repairing toolkits, 971 sewing machines, 278 handmade paper making machines, 349 automatic agarbatti making machines, 60 pedal operated agarbatti making machines, 320 turnwood machines, 180 wooden toy making machines, 460 waste wood craft machines and 292 agriculture based food processing machines.
During this program, Shri Manoj Kumar informed that KVIC has so far released a grant amount of Rs. 215 crore under Modified Market Development Assistance (MMDA) to 1,110 Khadi institutions in the financial year 2024-2025, benefiting about 1,46,246 artisans. Apart from this, a grant amount of Rs. 40 crore has also been disbursed to 1153 Khadi institutions through ISEC program. In continuation to this, today, additional MMDA grant amount of Rs. 32.73 crore was released to Khadi institutions benefiting 3817 artisans.
Mentioning about the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, KVIC Chairman said, "We all have to adopt the mantra of 'Vocal for Local' as well as 'Make for World', only then Prime Minister Modi's vision of 'Local to Global' will be recognised." While making an important announcement for Khadi artisans, he said that the wages of Khadi artisans will be increased by 20 percent from April 1, 2025. In the last 11 years, the Modi government has made a historic increase of 275 percent in the wages of Khadi artisans. Now the spinners will get Rs. 15 for spinning per hank on the charkha.
While talking to the journalists, Shri Manoj Kumar said that Prime Minister Shri Narendra Modi gave the mantra of 'Khadi for Fashion' for 'Khadi Renaissance' in Bharat Tex-2025, to reach out to the masses and to popularize Khadi as a modern garment, KVIC organized grand Khadi fashion shows in many cities including Nagpur, Pune, Vadodara, Surat, Chennai, Jaipur, Prayagraj. With the inspiration of the Prime Minister, 'New Khadi of New India' has reached especially the young generation and is establishing its identity as a modern garment. Chairman, KVIC informed that the sale of Khadi in Prayagraj Mahakumbh was Rs. 12.02 crore, while in the last financial year, the total production of Khadi and Village Industries reached Rs. 1.08 lakh crore and sales reached Rs. 1.55 lakh crore. In the last 10 years, 1.87 crore jobs were created, including 10.17 lakh new jobs. More than 10 lakh new projects were established under PMEGP, which provided employment to more than 88 lakh people.
Lakhs of Khadi artisans associated with the offices of Khadi and Village Industries Commission, representatives of Khadi Institutions, beneficiaries of Gramodyog Vikas Yojana and PMEGP scheme was connected through online medium across the country in the program. Along with this, KVIC officials and employees were also present at the Central office in Mumbai.