କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏକାଦଶ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବାଣିଜ୍ୟିକ କୋଇଲା ଖଣି ନିଲାମୀ ସଫଳ
ଓଡ଼ିଶାର ଗୋଟିଏକୁ ମିଶାଇ ମୋଟ୍‌ ୧୨ଟି ଖଣି ହେଲା ନିଲାମ
24 MAR 2025 3:38PM by PIB Bhubaneswar
ଏକାଦଶ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବାଣିଜ୍ୟିକ କୋଇଲା ଖଣି ନିଲାମୀରେ ଓଡ଼ିଶାର ଗୋଟିଏ ଖଣି ସମେତ ଦେଶର ମୋଟ୍‌ ୧୨ଟି ଖଣିର ନିଲାମ ସଫଳ ହୋଇଛି । କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗତ ଡିସେମ୍ବର ୫ ତାରିଖରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଖନନ ପାଇଁ କୋଇଲା ଖଣିଗୁଡ଼ିକର ଏକାଦଶ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନିଲାମୀ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଏହା କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଦିଗରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଥିଲା। ଅଗ୍ରୀମ ନିଲାମୀରେ ମୋଟ ୧୨ଟି କୋଇଲା ଖଣି ସଫଳତାର ସହ ନିଲାମ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଆଠଟି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନ୍ୱେଷଣ ଏବଂ ଚାରୋଟି ଆଂଶିକ ଅନ୍ୱେଷଣ ହୋଇଥିବା କୋଇଲା ଖଣି ସାମିଲ ରହିଛି ।
ନିଲାମ ହୋଇଥିବା କୋଇଲା ଖଣି ମଧ୍ୟରେ ଓଡ଼ିଶାର ସରଧାପୁର ଜଲତାପ ପୂର୍ବ କୋଇଲା ଖଣି ସାମିଲ ରହିଛି । ଏଥିରେ ମୋଟ୍‌ ଭୂତାତ୍ତ୍ୱିକ ଭଣ୍ଡାର ୩୨୫୭.୮୯ ମେଟ୍ରିକ୍‌ ଟନ୍‌ ରହିଛି । ଜିନ୍ଦଲ ଷ୍ଟିଲ୍‌ ଆଣ୍ଡ ପାୱାର୍‌ ଲିମିଟେଡକୁ ଏହି ଖଣି ନିଲାମ ଦିଆଯାଇଛି ।
ନିଲାମ ହୋଇଥିବା ୧୨ଟି ଖଣି ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ପ୍ରାୟ ୫,୭୫୯.୨୩ ନିୟୁତ ଟନର ଭୂଗର୍ଭ ଭଣ୍ଡାର ରହିଛି। ଏଥିରେ ଆଂଶିକ ଅନ୍ୱେଷଣ କରାଯାଇଥିବା ଖଣିକୁ ଛାଡ଼ି ମୋଟ ସର୍ବାଧିକ କ୍ଷମତା (ପିଆଇସି) ବାର୍ଷିକ ୧୫.୪୬ ନିୟୁତ ଟନ୍‌ ରହିଛି। ଏହି ନିଲାମୀରୁ ୩୬.୨୭ ପ୍ରତିଶତର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହାରାହାରୀ ରାଜସ୍ୱ ଅଂଶଧନ ହାସଲ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଭାରତର କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ନିରନ୍ତର ଆଗ୍ରହ ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥିର ତଥା ପାରଦର୍ଶୀ ନୀତିଗତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ନିଲାମ ହୋଇଥିବା ନୂତନ ଖଣିଗୁଡ଼ିକ ପାଖାପାଖି ୩,୩୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବାର୍ଷିକ ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିବ (ଆଂଶିକ ଭାବେ ଅନ୍ୱେଷଣ କରାଯାଇଥିବା ଖଣିଗୁଡ଼ିକୁ ବାଦ ଦେଇ) ଏବଂ ପାଖାପାଖି ୨,୩୧୯ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଖଣିଗୁଡ଼ିକ ୨୦,୯୦୨ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଅଞ୍ଚଳର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
୨୦୨୦ରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ କୋଇଲା ଖନନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ, କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଫଳତାର ସହ ମୋଟ ୧୨୫ଟି କୋଇଲା ଖଣି ନିଲାମ କରିଛି ଯାହାର ମିଳିତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବାର୍ଷିକ ୨୭୩.୦୬ ନିୟୁତ ଟନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ, ଏହି ଖଣିଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଭାରତର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ, ଏହି ଖଣିଗୁଡ଼ିକ ବାର୍ଷିକ ୩୮,୭୬୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ୪୦,୯୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବ ଏବଂ ପାଖାପାଖି ୪,୬୯,୧୭୦ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ବାଣିଜ୍ୟିକ କୋଇଲା ଖଣିରୁ ଉତ୍ପାଦନ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୩-୨୪ ରେ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ୧୨.୫୫ ଏମଟି ଥିଲା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ଏହା ୨୨.୩୫ ଏମଟି (ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୭୮.୧୪ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଦର୍ଶାଉଛି।
କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଏହି ରଣନୀତିକ ପଦକ୍ଷେପ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବାହକ ଭାବେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା ଲାଗି ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥାଏ। କୋଇଲାର ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦ୍ୱାରା, ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଦେଶର ଶକ୍ତି ଚାହିଦା ପୂରଣ କରୁନାହିଁ, ବରଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ଓ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରୁଛି।
ଏକାଦଶ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ନିଲାମ ହୋଇଥିବା ଖଣିଗୁଡ଼ିକର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
S. No.
Name of Mine
State
PRC (MTPA)
Geological Reserves (MT)
Closing Bid Submitted By
Reserve Price (%)
Final Offer (%)
1
Jawardaha North
Jharkhand
NA
510.00
Jharkhand Exploration and Mining Corporation Limited
4.00
10.00
2
Dahegaon/Makardhokra-IV
Maharashtra
0.6
121.00
Western Coalfields Limited
4.00
10.50
3
Saradhapur Jalatap East
Odisha
NA
3257.89
Jindal Steel And Power Limited
4.00
10.00
4
Namchik East
Arunachal Pradesh
0.67
22.165
Innovative Mines and Minerals Limited
4.00
90.25
5
Marwatola-II
Madhya Pradesh
NA
119.718
Singhal Business Private Limited
4.00
24.50
6
Namchik West
Arunachal Pradesh
0.34
8.802
Pra Nuravi Coal Mining Private Limited
4.00
21.50
7-8
Banai & Bhalumunda
Chhattisgarh
12
1376.0757
Jindal Power Limited
4.00
48.00
9
Sahapur East
Madhya Pradesh
0.7
63.363
Mineware Advisors Private Limited
4.00
20.25
10
Seregarha
Jharkhand
NA
187.290
Rungta Sons Private Limited
4.00
36.50
11
Vijay Central
Chhattisgarh
0.4
56.750
Rungta Sons Private Limited
4.00
48.50
12
Bhandak West
Maharashtra
0.75
36.178
New Era Cleantech Solution Private Limited
4.00
79.00

Ministry of Coal
Twelve Mines Successfully Auctioned in 11th Round of Commercial Coal Mine Auctions
24 MAR 2025 3:38PM by PIB Delhi
The Ministry of Coal has launched the 11th round of coal mine auctions for commercial mining on December 05, 2024 marking another significant step in India’s journey towards self-reliance in the coal sector. In the forward auctions, a total of twelve coal mines were successfully auctioned, comprising eight fully explored mines and four partially explored coal mines.
These twelve mines collectively hold a geological reserve of approximately 5,759.23 million tonnes, with a cumulative Peak Rated Capacity (PRC) of 15.46 Million Tonnes Per Annum (MTPA), excluding partially explored mines. The auctions witnessed intense competition, achieving an impressive average revenue share of 36.27%, reflecting the sustained interest of industries in India’s coal sector and the Ministry’s commitment to providing a stable and transparent policy framework.
The mine-wise result for auctions held is as under:
S. No.
Name of Mine
State
PRC (MTPA)
Geological Reserves (MT)
Closing Bid Submitted By
Reserve Price (%)
Final Offer (%)
1
Jawardaha North
Jharkhand
NA
510.00
Jharkhand Exploration and Mining Corporation Limited
4.00
10.00
2
Dahegaon/Makardhokra-IV
Maharashtra
0.6
121.00
Western Coalfields Limited
4.00
10.50
3
Saradhapur Jalatap East
Odisha
NA
3257.89
Jindal Steel And Power Limited
4.00
10.00
4
Namchik East
Arunachal Pradesh
0.67
22.165
Innovative Mines and Minerals Limited
4.00
90.25
5
Marwatola-II
Madhya Pradesh
NA
119.718
Singhal Business Private Limited
4.00
24.50
6
Namchik West
Arunachal Pradesh
0.34
8.802
Pra Nuravi Coal Mining Private Limited
4.00
21.50
7-8
Banai & Bhalumunda
Chhattisgarh
12
1376.0757
Jindal Power Limited
4.00
48.00
9
Sahapur East
Madhya Pradesh
0.7
63.363
Mineware Advisors Private Limited
4.00
20.25
10
Seregarha
Jharkhand
NA
187.290
Rungta Sons Private Limited
4.00
36.50
11
Vijay Central
Chhattisgarh
0.4
56.750
Rungta Sons Private Limited
4.00
48.50
12
Bhandak West
Maharashtra
0.75
36.178
New Era Cleantech Solution Private Limited
4.00
79.00
The newly auctioned mines are projected to generate an annual revenue of ~₹3,330 crore (excluding partially explored mines) and attract a capital investment of approximately ₹2,319 crore. Additionally, these mines are expected to create 20,902 employment opportunities, significantly contributing to economic development in coal-bearing regions.
Since the inception of commercial coal mining in 2020, the Ministry of Coal has successfully auctioned a total of 125 coal mines, with a combined production capacity of 273.06 Million Tonnes per year. Once operationalized, these mines will play a crucial role in enhancing domestic coal production and strengthening India's energy security. Collectively, these mines are expected to generate an annual revenue of ₹38,767 crore, attract a capital investment of ₹40,960 crore, and create employment opportunities for approximately 4,69,170 people.
Production from commercial coal mines have shown significant growth. Production of coal in FY 23-24 was 12.55 MT and it has increased in FY 24-25 to 22.35 MT (till date) registering a growth of ~78.14%.
These strategic initiatives undertaken by the Ministry of Coal reaffirm its dedication to transforming the coal sector into a key driver of economic growth. By ensuring a robust and sustainable supply of coal, these efforts not only address the nation’s energy demands but also foster economic stability and employment generation, further advancing the vision of an ‘Atmanirbhar Bharat.’