ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଆଇଟି କାନପୁରରେ ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ଆନ୍ତଃମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ବୈଷୟିକ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ମହୋତ୍ସବ 'ଟେକ୍କୃତି ୨୦୨୫'କୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ ସିଡିଏସ୍ ଜେନେରାଲ ଅନିଲ ଚୌହାନ
28 MAR 2025 10:40AM by PIB Bhubaneswar
ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ଡିଫେନ୍ସ୍ ଷ୍ଟାଫ୍ (ସିଡିଏସ୍) ଜେନେରାଲ ଅନିଲ୍ ଚୌହାନ୍ ଆଇଆଇଟି କାନପୁରରେ ଏସିଆର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆନ୍ତଃମହାବିଦ୍ୟାଳୟର ବୈଷୟିକ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ମହୋତ୍ସବ ‘ଟେକକୃତି 2025’ର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଫାୟାରସାଇଡ୍ ଚାଟ୍‌ରେ ସିଡିଏସ୍ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବଳରେ ଉନ୍ନତି ଓ ଆଧୁନିକତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଭବିଷ୍ୟତ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ବିଶେଷକରି ସାଇବର୍, କୃତ୍ରିମ୍ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ଓ ସଜ୍ଞାତ୍ମକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଜେନେରଲ ଅନିଲ ଚୌହାନ ତାଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନରେ ଭବିଷ୍ୟତର ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସାମ୍ନା କରିବା ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି, ରଣନୀତିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଅନୁକୂଳତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଅନୁଶାସନ ଓ ଉଦାରତା, ସାହସ ଏବଂ ବଳିଦାନର ମୂଲ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ବିଦ୍ୱାନ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଏନ୍‌ସିସି ଛାତ୍ରଙ୍କ ସହିତ ଯୁବ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ। ଟେକକୃତି 2025ରେ ତାଙ୍କର ଉତ୍ସାହବର୍ଦ୍ଧକ ଶବ୍ଦ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନେକୌଶଳରେ କ୍ୟାରିୟର୍ ଗଢିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଛି।
ଉଦ୍‌ଘାଟନ ସମାରୋହରେ ଏୟାର୍ ମାର୍ସାଲ୍ ଆଶୁତୋଷ ଦୀକ୍ଷିତ, ଏଇସି-ଇନ୍-ସି, ସି, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏୟାର୍ କମାଣ୍ଡ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି କାନପୁରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର୍ ମନିନ୍ଦ୍ର ଅଗ୍ରୱାଲଙ୍କ ସହିତ ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥି ଶାମିଲ ଥିଲେ। ଏହି ବର୍ଷର ବିଷୟ ‘ପନ୍ତା ରେଇ’ (ସବୁକିଛି ବହିଯାଏ) ଉଦ୍ୟୋଗିକ ଏବଂ ନବୋନ୍ମେଷର ନିରନ୍ତର ବିକାଶକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି। ଟେକକୃତି 2025 ପ୍ରାଦ୍ୟୋଗିକ, ଉଦ୍ୟମଶୀଳତା ଏବଂ ସହଯୋଗର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉତ୍ସବ ହେବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ନିର୍ବାହ କରି ଅନ୍ୱେଷଣ ଏବଂ ନବୋନ୍ମେଷର ସୀମାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଛି।
ଟେକକୃତି 2025ର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶେଷତା ପ୍ରତରକ୍ଷା ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କୌଶଳକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶେଷ ଖଣ୍ଡ 'ରକ୍ଷାକୃତି' ଥିଲା। ସଶସ୍ତ୍ର ବଳ, ଶିକ୍ଷାବିଦ ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗ ସହ ସମନୂୟନକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଜେନେରଲ ଅନିଲ ଚୌହାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରାପ୍ତ ଦଳ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଟି ଗବେଷଣାକାରୀଙ୍କୁ ଉଦ୍ୟୋଗପତିଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯାହା ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଡ୍ରୋନ୍‌ ଭଳି ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବିକାଶ, ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ଏବଂ ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।

Ministry of Defence
CDS Gen Anil Chauhan inaugurates ‘Techkriti 2025’, Asia’s largest intercollegiate technical and entrepreneurial festival at IIT Kanpur
28 MAR 2025 10:40AM by PIB Delhi
Chief of Defence Staff (CDS) General Anil Chauhan, inaugurated Techkriti 2025, Asia’s largest intercollegiate technical and entrepreneurial festival, at IIT Kanpur. In a Fireside Chat, the CDS gave insights on the need for advancement and modernisation in the Indian Armed Forces and shared his perspectives on preparing for emerging challenges of Future Wars, specifically in the Cyber, Artificial Intelligence, Quantum and Cognitive domains.
In his address, Gen Anil Chauhan emphasized the importance of embracing technological advancements, strategic thinking and adaptability to meet future security challenges. He inspired the young audience comprising scholars, students and NCC Cadets by highlighting the values of Discipline & Resilience, Courage & and Sacrifice. His encouraging words at Techkriti 2025 motivated students to pursue careers in defence and technology.
The inaugural ceremony was attended by distinguished guests, including Air Marshal Ashutosh Dixit, AOC-in-C, Central Air Command and Prof. Manindra Agrawal, Director IIT Kanpur. This year’s theme, “Panta Rhei” (Everything Flows), highlights the continuous evolution of technology and innovation. Techkriti 2025 promises to be a remarkable celebration of technology, entrepreneurship and collaboration, pushing the boundaries of discovery and innovation.
A special segment, ‘Rakshakriti’, a dedicated Defence Expo to showcase the cutting-edge defence technology, was a key feature of Techkriti 2025. Driving further synergy between armed forces, academia and defence industry, Gen Anil Chauhan interacted with budding technologists. The event provided a sound platform to connect researchers with industry leaders, enabling the development of advanced technologies like autonomous drones, strengthening national security and reducing import dependence.
GYA3.jpg)
9YJT.jpg)