ଭାରୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା (pli) ବିନିଯୋଗ, ରୋଜଗାର ଏବଂ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କରୁଛି
27 MAR 2025 11:59AM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୧ ଡିସେମ୍ବର ୧୫ରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମଣ୍ଡଳ ୨୫ ହଜାର ୯୩୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ ସହ ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ଅଟୋସ୍ ପାଇଁ ଜଡିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସ୍କିମ୍ (PLI)କୁ ଅନୁମୋଦନ ଦେଇଥିଲା|
ପିଏଲଆଇ-ଅଟୋ ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଶିଳ୍ପର ମୂଲ୍ୟ ଅଦକ୍ଷତାକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଭାରତରେ ଉନ୍ନତ ଅଟୋମୋଟିଭ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା (ଏଏଟି) ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା। ଏହି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଢାଞ୍ଚାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି AAT ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ନୂତନ ନିବେଶ କରିବା ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା। ଅନୁମୋଦିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଅଟୋ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି। ପିଏଲଆଇ ଅଟୋ ଯୋଜନା ଶିଳ୍ପର ଗତିଶୀଳ ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରତି ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ହୋଇଛି। ଷ୍ଟେକହୋଲ୍ଡରମାନଙ୍କ ସହିତ ବିସ୍ତୃତ ପରାମର୍ଶ ପରେ, MHI ନଭେମ୍ବର ୦୯, ୨୦୨୧ରେ ୧୯ ବର୍ଗର AAT ଯାନ ଏବଂ ୧୦୩ ବର୍ଗର AAT ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ସୂଚିତ କରିଥିଲା ​​ଯାହାକୁ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ।
ଏହା ସହିତ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଅଟୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଯୋଜନା ଆବେଦନକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇବା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ହେବା ପାଇଁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଡିବିଏ ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ମାନଦଣ୍ଡର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣ କରିବା। ପିଏଲଆଇ-ଅଟୋ ଯୋଜନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଏବଂ ଏସଓପି ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଏସଓପି ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏକ ବୃହତ ସ୍ତରର ନିଶ୍ଚିତତା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୬ଟି OEM ୬୬ଟି ଅନୁମୋଦିତ ଭାରିଆଣ୍ଟ ପାଇଁ ଡିବିଏ ସାର୍ଟିଫିକେସନ୍ ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୭ଟି ଉପାଦାନ ନିର୍ମାତା ୨୨ଟି ଅନୁମୋଦିତ ଭାରିଆଣ୍ଟ ପାଇଁ ଡିବିଏ ସାର୍ଟିଫିକେସନ୍ ପାଇଛନ୍ତି।
ନିବେଶ, ନିଯୁକ୍ତି, ବିକ୍ରୟ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଋଣ ପ୍ରଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଭାବ:
ନିବେଶ: ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା, ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧା ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉନ୍ନତିକରଣ ସମେତ ୨୫ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ହୋଇଛନ୍ତି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଟାଟା ମୋଟର୍ସ ଏବଂ ମହିନ୍ଦ୍ରା ଆଣ୍ଡ ମହିନ୍ଦ୍ରା EV ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ହୋଇଛନ୍ତି।
ନିଯୁକ୍ତି: ଏହି ଯୋଜନା ଉତ୍ପାଦନ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିଚାଳନା, ଏବଂ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହଜାର ହଜାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ, ନୂତନ EV ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ଥାନୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ବିକ୍ରୟ: ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ (EV) ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ବିକ୍ରୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତ ହୋଇଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, EV କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ମଡେଲ ପ୍ରଚଳନ ଯୋଗୁଁ ବିକ୍ରୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବଣ୍ଟନ: ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୩-୨୪ ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ବର୍ଷ ଥିଲା ଏବଂ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଯୋଜନାରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ୩୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
ମାନଦଣ୍ଡ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରକୃତ ରିପୋର୍ଟ (ସଞ୍ଚିତ)
ନିବେଶ (କୋଟି ଟଙ୍କା) ୨୫, ୨୧୯
ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିକ୍ରୟ (ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୯-୨୦) (କୋଟି ଟଙ୍କା) ୧୫, ୨୩୦
ନିଯୁକ୍ତି (ସଂଖ୍ୟା) ୩୮, ୧୮୬
ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବଣ୍ଟନ (କୋଟି ଟଙ୍କା) ୩୨୨
ପିଏଲଆଇ-ଅଟୋ ଯୋଜନା ଭାରତର ଅଟୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପକୁ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଏକୀକୃତ କରିବାରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
sws

Ministry of Heavy Industries
PLI Scheme for Automobile & Auto Components Driving Investments, Employment, and Growth
27 MAR 2025 11:59AM by PIB Delhi
Union Cabinet approved PLI Scheme for Automobile & Auto Components on 15.09.2021 with budgetary outlay of ₹25,938 crore. PLI-Auto Scheme envisages to overcome the cost disabilities to the industry for manufacturing and boost domestic manufacturing of Advanced Automotive Technology (AAT) products in India. The incentive structure is to encourage industry to make fresh investments for indigenous manufacturing of AAT products and create additional jobs. PLI scheme for the auto sector is being implemented as per the approved guidelines.
The PLI Auto scheme has been responsive to the dynamic needs of the industry. MHI had notified the categories of 19 AAT vehicles & 103 AAT components that shall be covered under the scheme on 09.11.2021 after elaborate stakeholder’s consultations.
Further, to promote the Make in India campaign and boost domestic manufacturing of advanced automotive products, scheme applicants must achieve a DVA of 50% to be eligible for incentives. This criterion aims to reduce imports and simultaneous creation of domestic as well as global supply chain. PLI-Auto Scheme guidelines and SOPs are also framed with wide stakeholder consultations. To standardized the process of calculating Domestic Value Addition, testing agencies collectively has come up with a Standard Operating Procedure (SOP) which specify the process to be followed. This SOP is to provide a greater level of assurance to all the stakeholders. So far, 6 OEMs have got DVA certificate for 66 Approved Variants and 7 component manufacturers has got DVA certificate for 22 Approved Variants. As on date, 6 applicants under the OEM category have received DVA certification for 66 variants, while 7 Applicants under the Component Champion category have received DVA certification for 22 variants.
Strong impact in terms of investments, employment, sales and also increasing disbursements:
Investments: As of Dec 2024, companies under the scheme have committed over ₹25,000 crore in capital investment, including setting up new production facilities and upgrading technology. For instance, Tata Motors and Mahindra & Mahindra have committed to massive investments in EV production capacity.
Employment: The scheme also has created thousands of direct and indirect jobs in manufacturing, supply chain management, and R&D. Notably, new EV production plants have led to localized employment in manufacturing hubs.
Sales: Sales growth in sectors like electric vehicles (EVs) and critical components have seen significant improvements. For example, the introduction of new models in the EV sector has led to rise in sales.
Disbursement: FY 2023-24 was the first performance year of the scheme for which disbursement happened in FY 2024-25. Aggregate incentive of Rs. 322 crores have been disbursed under the scheme as of now.
Parameter
Actual Reported up to Dec-2024 (Cumulative)
Investment (₹ crore)
25,219
Incremental Sales (Base Year FY2019-20) (₹ crore)
15,230
Employment (nos.)
38,186
Incentive Disbursement (₹ crore)
322
The PLI-Auto scheme is playing a transformative role in enhancing India's automotive manufacturing ecosystem, reducing dependence on imports, and integrating the domestic industry into the global supply chain.