ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ କେଇଜାଇ ଦୋୟୁକାଇର ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳକୁ ଭେଟିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତରେ ଜାପାନର ନିବେଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତରେ ବିକଶିତ ଜାପାନ ପ୍ଲସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ପ୍ରଶାସନ ନୀତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ସରକାର ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ଆକଳନଯୋଗ୍ୟ ପରିବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି, କୁଶଳୀ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପ ବ୍ୟୟରେ କାମ କରୁଥିବା ଶ୍ରମିକମାନେ ଏହାକୁ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ବିଶାଳ ବିବିଧତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଦେଶ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିକଶିତ ଭାରତ @2047ର ପରିକଳ୍ପନା ପ୍ରତି ସମର୍ଥନ ଓ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବ୍ୟକ୍ତ କଲା ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ
27 MAR 2025 8:17PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ସକାଳେ ଦିଲ୍ଲୀର 7 ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ମାର୍ଗଠାରେ କେଇଜାଇ ଦୋୟୁକାଇ(ଜାପାନ ଆସୋସିଏସନ ଅଫ୍ କର୍ପୋରେଟ୍ ଏକଜିକ୍ୟୁଟିଭ୍)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ତାକେଶି ନିନାମୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହାର ଏକ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ୨୦ ଜଣ ବ୍ୟବସାୟିକ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା ସକାଶେ ସେମାନଙ୍କ ମତାମତ ଏବଂ ବିଚାର ଶୁଣିବା ଏହି ସାକ୍ଷାତ ବୈଠକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା। ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ କୃଷି, ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ, ମହାକାଶ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ବୀମା, ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ଭାଗିଦାରୀ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗ ସାମିଲ ଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତ-ଜାପାନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୀତିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଭାରତର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଭାରତରେ ଜାପାନର ନିବେଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତରେ ବିକଶିତ ଜାପାନ ପ୍ଲସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଅସ୍ପଷ୍ଟତା କିମ୍ବା ଦ୍ୱିଧା ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଭାରତରେ ପ୍ରଶାସନ ନୀତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ସରକାର ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ଆକଳନଯୋଗ୍ୟ ପରିବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ବିପୁଳ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସମେତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବିଶାଳ ବିବିଧତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଦେଶ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହିତ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ସହିତ ସହଭାଗୀ ହେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବା ସହ ଏକ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରି ଭାରତ ସବୁଜ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶେଷ କରି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଜନ ଭାବେ ଲାଭବାନ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୀମା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ମହାକାଶ ଓ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଜାପାନର ବରିଷ୍ଠ ବ୍ୟବସାୟୀ ନେତାମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ କେଇଜାଇ ଦୋୟୁକାଇ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଭାରତ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ।
ମାନବ ସମ୍ବଳ ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଓ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସହଭାଗୀ ସମ୍ଭାବନାର ଉପଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭବିଷ୍ୟତର ସହଯୋଗକୁ ନେଇ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ବ୍ୟବସାୟ ଓ ନିବେଶ ସମ୍ପର୍କକୁ ଗଭୀର କରିବା ଲାଗି ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ସନଟୋରୀ ହୋଲ୍ଡିଂସ ଲିମିଟେଡର ପ୍ରତିନିଧି ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ସଭାପତି ତଥା ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ନିନାମି ତାକେଶୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ଓ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିବା ଲାଗି ଜାପାନ ପାଇଁ ସେ ବିପୁଳ ସୁଯୋଗ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଫର୍ ଦ ୱାର୍ଲ୍ଡ’ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଏନଇସି କର୍ପୋରେସନର କର୍ପୋରେଟ ବରିଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ମୁଖ୍ୟ ସରକାରୀ ବ୍ୟାପାର ଅଧିକାରୀ, ତନାକା ଶିଗେହିରୋ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଜାପାନୀ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଆଶା ବିଷୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି।
ଏନଇସି କର୍ପୋରେସନର କର୍ପୋରେଟ ବରିଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ମୁଖ୍ୟ ସରକାରୀ ବ୍ୟାପାର ଅଧିକାରୀ, ତନାକା ଶିଗେହିରୋ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଜାପାନୀ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଆଶା ବିଷୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
PM meets high-powered delegation from Keizai Doyukai to discuss about deepening economic cooperation between India and Japan
PM highlights the Japan Plus system developed in India, to facilitate and fast-track Japanese investments in India
India’s governance is policy-driven, and the government is committed to ensuring a transparent and predictable environment : PM
India’s youth, skilled workforce, and low-cost labor make it an attractive destination for manufacturing: PM
Given India's vast diversity, the country will play a major role in the AI landscape: PM
The delegation expressed support and commitment to the vision of Viksit Bharat @2047
27 MAR 2025 8:17PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi received a high-powered delegation from Keizai Doyukai (Japan Association of Corporate Executives) led by Mr. Takeshi Niinami, Chairperson of Keizai Doyukai, and 20 other Business delegates to hear their views and ideas to deepen economic cooperation between India and Japan at 7 Lok Kalyan Marg, earlier today.
The discussion covered strengthening bilateral trade, enhancing investment opportunities, and fostering collaboration in key sectors such as Agriculture, Marine Products, Space, Defence, Insurance, Technology, Infrastructure, Civil aviation, Clean energy, Nuclear Energy and MSME partnership.
Prime Minister Modi highlighted India-Japan Special Strategic and Global Partnership and reaffirmed India’s determination to provide a business-friendly environment. He highlighted the Japan Plus system developed in India, to facilitate and fast-track Japanese investments in India. He further emphasized that there should be no ambiguity or hesitation for investors. India’s governance is policy-driven, and the government is committed to ensuring a transparent and predictable environment.
Prime Minister spoke about the immense scale of growth of aviation sector in the country. He also mentioned that India is also working towards building significant infrastructure, including the construction of new airports and the expansion of logistics capabilities.
Prime Minister said that given India's vast diversity, the country will play a major role in the AI landscape. He emphasized the importance of collaboration with those involved in AI, encouraging them to partner with India.
Prime Minister also highlighted that India is making significant strides in the field of green energy, having launched a mission focused on biofuels. He said that the agricultural sector, in particular, stands to benefit from biofuels as an important value addition.
Prime Minister talked about opening up of insurance sector and about ever widening opportunities in cutting edge sectors in space and nuclear energy.
The Keizai Doyukai delegation, comprising senior business leaders from Japan, shared their plans for India. They also expressed interest in exploiting complementarities between India and Japan in human resource and skill development. Both sides expressed optimism about future collaborations and looked forward to deepening business and investment ties in the years ahead.
Niinami Takeshi, Representative Director, President & CEO, Suntory Holdings Ltd appreciated the thriving relations between India and Japan under PM Modi. He said he sees huge opportunity for Japan to invest in India. He emphasized on the vision of PM Modi of Make in India, Make for the World.
Tanakaa Shigehiro, Corporate Senior Executive Vice President and Chief Government Affairs Officer, NEC Corporation remarked that PM Modi explained very clearly his vision and expectations for Japanese industry to invest in India.
The meeting underscored Japanese business' support and commitment to the vision for Viksit Bharat @2047 in a meaningful and mutually beneficial manner.