କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଘରୋଇ କୋଇଲା ଭଣ୍ଡାରରୁ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା
26 MAR 2025 12:59PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ଭାରତରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଘରୋଇ କୋଇଲା ଭଣ୍ଡାର ଅଛି ଏବଂ ଏହା ଦେଶର ୫୫ ପ୍ରତିଶତ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରେ। ଭାରତୀୟ ଭୂତାତ୍ତ୍ୱିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ (GSI) ଅନୁଯାୟୀ, ୦୧ .୦୪.୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର କୋଇଲା ଏବଂ ଲିଗନାଇଟ୍ ସମ୍ପଦ ଯଥାକ୍ରମେ ୩୮୯ .୪୨ ବିଲିୟନ ଟନ୍ ଏବଂ ୪୭.୨୯ ବିଲିୟନ ଟନ୍ ଅଟେ।
ଦେଶର ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଇଲା ଭଣ୍ଡାରକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। କୋଇଲା ନିଷ୍କାସନ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, କୋଇଲା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ବୃହତ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଚଳନ କରିଛନ୍ତି ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସର୍ବନିମ୍ନ ମାନବ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ସହିତ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି, ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି। କୋଇଲା କାଟିବା ପାଇଁ ଭୂତଳ ଖଣିରେ ନିରନ୍ତର ଖଣି ଶ୍ରମିକ (CM) ଏବଂ ଖୋଲା କାଷ୍ଟ ଖଣିରେ ପୃଷ୍ଠ ଖଣି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଏ ଏବଂ ଅଧିକ ବୋଝ ହଟାଇବା ପାଇଁ ବଡ଼ ଆକାରର ଭାରୀ ପୃଥିବୀ ଗତି ଯନ୍ତ୍ରପାତି (HEMM) ନିୟୋଜିତ କରାଯାଏ।
ଦେଶର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର କୋଇଲାର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ୨୦୨୩-୨୪ ବର୍ଷରେ, ଦେଶରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସର୍ବାଧିକ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଛି। ୨୦୨୩-୨୪ ବର୍ଷରେ ସର୍ବଭାରତୀୟ ଘରୋଇ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ୯୯୭ .୮୨୬ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଥିଲା, ଯାହା ୨୦୨୨ -୨୦୨୩ ବର୍ଷରେ ୮୯୩ .୧୯୧ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୧୧ .୭୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଦର୍ଶାଉଛି। ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷରେ, ଦେଶରେ ୯୨୯.୧୫ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ (ଅସ୍ଥାୟୀ) କୋଇଲା (ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଛି, ଯାହା ଗତ ୨୦୨୩-୨୪ ବର୍ଷର ସମାନ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୮୮୧.୧୬ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ କରିଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୫.୪୫ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି।
ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶରେ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ, ସରକାର ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି:
୧.କୋଇଲା ବ୍ଲକଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଏ।
୨. ଖଣି ଏବଂ ଖଣିଜ (ବିକାଶ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ) ସଂଶୋଧନ ଆଇନ, ୨୦୧୧ (MMDR ଆଇନ) ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଘରୋଇ ଖଣି ମାଲିକମାନେ (ପରମାଣୁ ଖଣିଜ ବ୍ୟତୀତ) ସେମାନଙ୍କର ବାର୍ଷିକ ଖଣିଜ (କୋଇଲା ସମେତ) ଉତ୍ପାଦନର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖୋଲା ବଜାରରେ ବିକ୍ରୟ କରିପାରିବେ। ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଖଣି ସହିତ ଜଡିତ ଶେଷ ବ୍ୟବହାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଅତିରିକ୍ତ ପରିମାଣର ଦେୟ ପରି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ।
୩.କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ପୋର୍ଟାଲ, ଯାହା କୋଇଲା ଖଣିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।
୪ . କୋଇଲା ଖଣିର ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଅନୁମୋଦନ/ମଞ୍ଜୁରୀ ପାଇବାରେ କୋଇଲା ବ୍ଲକ ଆବଣ୍ଟନକାରୀଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ମନିଟରିଂ ୟୁନିଟ୍।
୫.ରାଜସ୍ୱ ବଣ୍ଟନ ଆଧାରରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଖଣି ନିଲାମ ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ବାଣିଜ୍ୟିକ ଖଣି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଉତ୍ପାଦନ ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ଉତ୍ପାଦିତ କୋଇଲା ପରିମାଣ ପାଇଁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ କିମ୍ବା ତରଳୀକରଣ (ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି) ଉପରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଇଛି।
୬ . ବାଣିଜ୍ୟିକ କୋଇଲା ଖଣି ପାଇଁ ନିୟମ ଏବଂ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ବହୁତ ଉଦାର, ଯେଉଁଥିରେ କୋଇଲା ବ୍ୟବହାର ଉପରେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ନାହିଁ, ନୂତନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି, ଆଗୁଆ ପରିମାଣ କମ୍, ମାସିକ ଦେୟ ସହିତ ଆଗୁଆ ପରିମାଣକୁ ସଜାଡ଼ି ଦିଆଯାଇଛି, କୋଇଲା ଖଣିର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ନମନୀୟତାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ପାରାମିଟରଗୁଡ଼ିକ ଉଦାର, ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସ୍ୱଚ୍ଛ, ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ମାର୍ଗ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ନିବେଶ (FDI) ଏବଂ ରାଜସ୍ୱ ବଣ୍ଟନ ମଡେଲ ଜାତୀୟ କୋଇଲା ସୂଚକାଙ୍କ ଉପରେ ଆଧାରିତ।
ଉପରୋକ୍ତ ସହିତ, କୋଇଲା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ନେଇଛନ୍ତି:
କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କୋଇଲା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ଭୂତଳ ଖଣିରେ ପ୍ରମୁଖ ଭାବରେ ନିରନ୍ତର ଖଣି ଶ୍ରମିକ (CM) ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ଭବ, ହାଇୱାଲ୍ ଖଣି ଶ୍ରମିକ (HW) ସହିତ ଗଣ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା (MPT) ପ୍ରଚଳନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଖୋଲା (OC) ଖଣିରେ, ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ ଖନନକାରୀ, ଡମ୍ପର ଏବଂ ପୃଷ୍ଠ ଖଣିରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପ୍ରଚଳନ ଏବଂ କୋଇଲା ପରିଚାଳନା ପ୍ଲାଣ୍ଟ (CHP), କ୍ରଶର, ମୋବାଇଲ୍ କ୍ରଶର, ପ୍ରି-ୱେଟ୍-ବିନ ଇତ୍ୟାଦି କୋଇଲା ନିଷ୍କାସନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ।
ବର୍ତ୍ତମାନର ଆମଦାନୀ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, କୋଇଲାକୁ ଓପନ୍ ଜେନେରାଲ ଲାଇସେନ୍ସ (OGL) ଅଧୀନରେ ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ଗ୍ରାହକମାନେ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଶୁଳ୍କ ଦେଇ ସେମାନଙ୍କ ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ମୂଲ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କ ପସନ୍ଦର ଉତ୍ସରୁ କୋଇଲା ଆମଦାନୀ କରିପାରିବେ।
ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ (ଡିସେମ୍ବର ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା କୋଇଲାର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନଲିଖିତ:
କୋଇଲା ଆମଦାନୀ
(ପରିମାଣ ନିୟୁତ ଟନ୍ରେ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ନିୟୁତ ଟଙ୍କାରେ)
କୋକିଂ କୋଇଲା
ନନ୍ କୋକିଂ କୋଇଲା
ମୋଟ କୋଇଲା
ପରିମାଣ
ମୂଲ୍ୟ Rs.
ପରିମାଣ
ମୂଲ୍ୟ Rs.
ପରିମାଣ
ମୂଲ୍ୟ Rs.
୨୦୨୨-୨୩
୫୬.୦୫
୧୫୩୮୩୯୯.୭୪
୧୮୧.୬୨
୨୨୯୭୪୪୪.୦୨
୨୩୭.୬୭
୩୮୩୫୮୪୩.୭୬
୨୦୨୩-୨୪
୫୮.୮୧
୧୩୩୦୦୦୩.୬୨
୨୦୫.୭୨
୧୭୭୨୧୫୦.୮୯
୨୬୪.୫୩
୩୧୦୨୧୫୪.୫୧
୨୦୨୩-୨୪-ଡିସେମ୍ବର -୨୩
୪୪.୩୯
୯୭୪୦୧୧.୪୯
୧୫୫.୮୦
୧୩୬୩୭୧୧.୮୨
୨୦୦.୧୯
୨୩୩୭୭୨୩.୩୧
୨୦୨୪-୨୫-ଡିସେମ୍ବର-୨୪
୪୨.୭୫
୭୯୮୧୭୯.୫୩
୧୪୦.୬୭
୧୧୧୬୩୮୭.୦୯
୧୮୩.୪୨
୧୯୧୪୫୬୬.୬୨
ବିକାଶ %
-୩.୬୮
-୧୮.୦୫
-୯.୭୨
-୧୮.୧୪
-୮.୩୮
-୧୮.୧୦
କୋଇଲା ଆମଦାନୀର ବିକଳ୍ପ ଭାବରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି:
୧. ଘରୋଇ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନରେ ବୃଦ୍ଧି
୨. କୋକିଂ କୋଇଲା ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଇସ୍ପାତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ କୋକିଂ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କୋକିଂ କୋଇଲା ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ।
କୋଇଲା ଖଣି କାର୍ଯ୍ୟ ଏକ ଅନନ୍ୟ ସ୍ଥାନ-ଭିତ୍ତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ। ପରିବେଶଗତ ପ୍ରଭାବକୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମାନଦଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ରଖିବା ପାଇଁ, ଏକ ପରିବେଶଗତ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା ଅନୁମୋଦିତ ହୁଏ ଯାହା ଅନୁଯାୟୀ ସ୍ଥାୟୀ ଖଣି ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଏ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ପରିବେଶଗତ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା (EMP) ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଖଣି ପୂର୍ବ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ପରିବେଶଗତ ପ୍ରଭାବ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ (EIA) କରାଯାଏ। ସେହି ଆଧାରରେ, ପରିବେଶଗତ ମଞ୍ଜୁରୀ (EC) ଦିଆଯାଇଥାଏ। ଏହାକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିବା ସମୟରେ, ପରିବେଶଗତ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ/ପ୍ରଶମନ ପଦକ୍ଷେପ ରଖାଯାଇଛି, ଯାହାକୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତାବକମାନଙ୍କୁ ପାଳନ କରିବାକୁ ପଡିବ। ପରିବେଶଗତ ମଞ୍ଜୁରୀ ପାଇବା ପରେ, ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତାବକମାନେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡ (SPCB) ଠାରୁ ଜଳ ଏବଂ ବାୟୁ ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଥରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ସମ୍ମତି (CTE) ଏବଂ ସମୟ ସମୟରେ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ସମ୍ମତି (CTO) ମଧ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ କରନ୍ତି। ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସମୟରେ ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, SPCB ଇତ୍ୟାଦି ନିୟାମକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା EC, CTO ଇତ୍ୟାଦିରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସର୍ତ୍ତାବଳୀର ଅନୁପାଳନ ନିୟମିତ ଭାବରେ ତଦାରଖ କରାଯାଏ।
ଦେଶରେ କୋଇଲା ଖଣିରେ ପରିବେଶଗତ ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଏବଂ ପରିବେଶ-ଅନୁକୂଳ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି, ଯେପରିକି ବୃକ୍ଷରୋପଣ/ଜୈବ-ପୁନଃପ୍ରାପ୍ତି, ସାମୁଦାୟିକ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଖଣି ଜଳର ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଇକୋ-ପାର୍କର ବିକାଶ, ଏବଂ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ।
କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା ଏବଂ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।

Ministry of Coal
Energy Security by Domestic Coal Reserves
26 MAR 2025 12:59PM by PIB Delhi
India has sufficient domestic coal reserves to contribute to the country's energy security and it accounts for 55% of the country's energy needs. According to the Geological Survey of India (GSI), as on 01.04.2024, the coal and lignite resources of the country are 389.42 Billion Tonnes and 47.29 Billion tonnes respectively.
The existing coal reserves of the country are being effectively utilised. To enhance extraction and processing efficiency, Coal companies have introduced mass production technologies with minimal manual intervention to boost productivity, reduce costs, and enhance safety. Continuous Miners (CMs) in underground mines and Surface Miners in opencast mines are also deployed for coal-cutting and large sized Heavy Earth Moving Machinery (HEMM) for overburden removal.
The focus of the Government is on increasing the domestic production of coal to meet the energy requirement of the country. The country has witnessed highest highest-ever coal production in the year 2023-24. The all-India domestic coal production in the year 2023-2024 was 997.826 MT in comparison to 893.191 MT in the year 2022-2023 with a growth of about 11.71 %. In the current year 2024-25, the country has produced 929.15 MT (provisional) of coal (up to February 2025) in comparison to 881.16 MT in the corresponding period of the last year 2023-24 with a growth rate of 5.45%.
The steps taken by the Government to increase the coal production in the country to ensure energy security are as under:
1. Regular reviews by the Ministry of Coal to expedite the development of coal blocks.
2. Enactment of Mines and Minerals (Development and Regulation) Amendment Act, 2021 [MMDR Act] for enabling captive mines owners (other than atomic minerals) to sell up to 50% of their annual mineral (including coal) production in the open market after meeting the requirement of the end use plant linked with the mine in such manner as may be prescribed by the Central Government on payment of such additional amount.
3. Single Window Clearance Portal for the coal sector to speed up the operationalization of coal mines.
4. Project Monitoring Unit for hand-holding of coal block allottees for obtaining various approvals/clearances for early operationalization of coal mines.
5. Auction of commercial mining on revenue sharing basis launched in 2020. Under commercial mining scheme, a rebate of 50 % on final offer has been allowed for the quantity of coal produced earlier than the scheduled date of production. Further, incentives on coal gasification or liquefaction (rebate of 50 % on final offer) have been granted.
6. Terms and conditions of commercial coal mining are very liberal with no restriction on utilization of coal, allowing new companies to participate in the bidding process, reduced upfront amount, adjustment of upfront amount against monthly payment, liberal efficiency parameters to encourage flexibility to operationalize the coal mines, transparent bidding process, 100% Foreign Direct Investment (FDI) through automatic route and revenue sharing model based on the National Coal Index.
In addition to the above, coal companies have also taken the following steps to increase domestic coal production:
Coal companies have adopted several measures to increase coal production. Introduction of Mass Production Technologies (MPT) in underground mines, mainly with Continuous Miners (CMs), wherever feasible, and Highwall Miners (HW). In its Opencast (OC) mines, the introduction of State-of-the-Art technology in its high-capacity Excavators, Dumpers, and Surface Miners and developing infrastructure for evacuation of coal like Coal Handling Plants (CHPs), Crushers, Mobile Crushers, Pre-weigh-bins etc.
As per the current import policy, coal is kept under open general Licence (OGL) and consumers are free to import coal from the source of their choice as per their contractual prices on payment of applicable duty.
The details of the coal imported during the last two years and the current year (till December 2024) are as under:
Import of Coal
(Quantity in Million Tonne & Value in Million Rs.)
Coking Coal
Non Coking Coal
Total Coal
Quantity
Value Rs.
Quantity
Value Rs.
Quantity
Value Rs.
2022-23
56.05
1538399.74
181.62
2297444.02
237.67
3835843.76
2023-24
58.81
1330003.62
205.72
1772150.89
264.53
3102154.51
2023-24-Dec-23
44.39
974011.49
155.80
1363711.82
200.19
2337723.31
2024-25-Dec-24
42.75
798179.53
140.67
1116387.09
183.42
1914566.62
Growth %
-3.68
-18.05
-9.72
-18.14
-8.38
-18.10
The steps taken by the Government to substitute coal imports are as under:
1. Enhanced domestic coal production
2. Launch of Coking Coal Mission to enhance coking coal supply to the Steel Sector to reduce imports of coking coal.
Coal mining works are a site-specific activity. The environmental impacts are managed and kept within the prescribed standards by planning and implementation of sustainable mining and environmental control measures as per the approved Environment Management Plan.
A detailed Environment Impact Assessment (EIA) is carried out for each project considering pre and post-mining conditions for preparing Environment Management Plans (EMPs). On the basis of the same, Environment Clearance (EC) is granted. While granting EC, conditions/ mitigation measures are stipulated for implementing the EMPs, which have to be complied with by the project proponents. On obtaining EC, the project proponent also secures Consent to Establish (CTE) - one time and Consent to Operate (CTO) – periodic, under the provisions of Water and Air Acts from the concerned State Pollution Control Boards (SPCB). During the course of the implementation of the project, compliance of the conditions laid in the EC, CTO, etc. is monitored regularly by regulators like MoEF&CC, SPCB etc.
To promote environmental sustainability in Coal mines in the country various sustainable & environmentally friendly initiatives have been taken such as plantation/bio-reclamation, mine water utilization for community use and development of Eco-parks, and adoption of energy efficiency measures.
This information was given by Union Minister of Coal and Mines Shri G. Kishan Reddy in a written reply in Lok Sabha today.