Ministry of Youth Affairs and Sports
Union Minister Dr. Mansukh Mandaviya to Lead Nationwide ‘Fit India Sundays on Cycle’ from Lucknow; Kishore Jena, PEFI Pledge Support to Fight Obesity
22 MAR 2025 4:45PM by PIB Delhi
Intensifying the fight against obesity, Union Minister of Youth Affairs & Sports and Labour & Employment, Dr. Mansukh Mandaviya will be taking part in the nationwide movement ‘Fit India Sundays on Cycle’ on 23rd March 2025. Union Minister will be joined by Honourable Governor of Uttar Pradesh, Smt. Anandiben Patel and Uttar Pradesh Minister of Sports & Youth Affairs, Shri Girish Chandra Yadav.
Dr. Mandaviya will ride a bicycle for 3 kilometres from Marine Drive (Samajik Parivartan Sthal) to Samta Mulak Chauraha to 1090 Chauraha and back, leading a group of more than 400 cyclists, spreading Honourable Prime Minister Narendra Modi’s message of fighting obesity and indulging in a healhthy and active lifestyle.
Elsewhere, Asian Games medal-winning javelin thrower Kishore Jena will be participating in the cycling movement at picturesque Aksa Beach in Mumbai with members of Physical Education Foundation of India (PEFI) taking part in the initiative in New Delhi.
Till now, the nationwide cycling drive has been organised across 4200 locations with approximate participation of 2 lakh individuals. The movement also promotes environment-friendly practices to decrease air pollution levels across the country. The initiative is being conducted across multiple States & Union Territories with participation from cycling enthusiasts, athletes, coaches, sports science experts, amongst others.
Previously, the cycling event witnessed participation of Indian Army jawans, Central Reserve Police Force (CRPF), Indo-Tibetan Border Police (ITBP) and prominent sports stars like Lovlina Borgohain, Sangram Singh, Shanky Singh, Nitu Ghanghas, Saweety Boora, Paris Paralympics bronze medallist Rubina Francis and Simran Sharma (para world champion) apart from celebrities like Rahul Bose, Amit Sial and Gul Panag, to name a few.
The ‘Fit India Sundays on Cycle’ is organised by the Ministry of Youth Affairs and Sports (MYAS), in collaboration with the Cycling Federation of India (CFI), My Bikes and MY Bharat. Events are simultaneously held nationwide at SAI Regional Centres, National Centres of Excellence (NCOEs) and the Khelo India centres (KICs).

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲକ୍ଷ୍ନୌରୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ 'ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସଣ୍ଡେଜ୍ ଅନ୍ ସାଇକେଲ୍' ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
ମେଦବହୁଳତା ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କରିବେ କିଶୋର ଜେନା
22 MAR 2025 4:45PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ରେ ଲକ୍ଷ୍ନୌଠାରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ 'ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସଣ୍ଡେଜ୍ ଅନ୍ ସାଇକେଲ' ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମେଦବହୁଳତା ବିରୋଧରେ ଅଭିଯାନକୁ ଆହୁରି ତୀବ୍ର କରାଯିବ। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦୀବେନ ପଟେଲ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ ମଧ୍ୟ ରହିବେ।
ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡାଭିୟ ମାରିନ୍ ଡ୍ରାଇଭ୍ (ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସ୍ଥଳ)ରୁ ସମତା ମୁଲକ ଚୌରାହା ଦେଇ ୧୦୯୦ ଚୌରାହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩ କିଲୋମିଟର ସାଇକେଲ ଚଳାଇ ଫେରିବେ। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ସେ ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ସାଇକେଲ ଚାଳକଙ୍କ ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ମେଦବହୁଳତା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିବା ଏବଂ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଚାର କରିବେ।
ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ଏସୀୟ କ୍ରୀଡାର ପଦକ ବିଜେତା ଜାଭେଲିନ୍ ଥ୍ରୋଅର୍ କିଶୋର ଜେନା ମୁମ୍ବାଇର ମନୋରମ ଆକ୍ସା ବେଳାଭୂମିରେ ସାଇକେଲ ଚାଳନା ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ଫିଜିକାଲ୍ ଏଜୁକେସନ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ପିଇଏଫଆଇ)ର ସଦସ୍ୟମାନେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସାଇକେଲ ଚାଳନା ଅଭିଯାନ ୪୨୦୦ ସ୍ଥାନରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅଭିଯାନ ସାରା ଦେଶରେ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ସ୍ତର ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାଇକେଲିଂପ୍ରେମୀ, ଖେଳାଳି, ପ୍ରଶିକ୍ଷକ, କ୍ରୀଡ଼ା ବିଜ୍ଞାନ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି।
ପୂର୍ବରୁ, ଏହି ସାଇକେଲିଂ ଇଭେଣ୍ଟରେ ଭାରତୀୟ ସେନା, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରିଜର୍ଭ ପୋଲିସ ଫୋର୍ସ (ସିଆରପିଏଫ), ଇଣ୍ଡୋ-ତିବ୍ଦତୀୟ ସୀମା ପୋଲିସ (ଆଇଟିବିପି) ଏବଂ ଲଭଲିନା ବୋରଗୋହେନ, ସଂଗ୍ରାମ ସିଂହ, ଶାଙ୍କି ସିଂହ, ନୀତୁ ଘଙ୍ଘାସ, ସ୍ୱିଟି ବୋରା, ପ୍ୟାରିସ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ ବ୍ରୋଞ୍ଜ ପଦକ ବିଜୟିନୀ ରୁବିନା ଫ୍ରାନ୍ସିସ୍ ଏବଂ ସିମରନ ଶର୍ମା (ପାରା ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିଅନ) ପରି ପ୍ରମୁଖ କ୍ରୀଡା ତାରକାଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ରାହୁଲ ବୋଷ, ଅମିତ ସିଆଲ ଏବଂ ଗୁଲ ପନାଗ ଭଳି ସେଲିବ୍ରିଟିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। 'ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସଣ୍ଡେଜ୍ ଅନ୍ ସାଇକେଲ' ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସାଇକ୍ଲିଂ ଫେଡେରେସନ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ସିଏଫଆଇ), ମାଇ ବାଇକ୍ସ ଏବଂ ମାଇ ଭାରତ ସହଯୋଗରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ସାରା ଦେଶରେ ସାଇ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର, ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଓଇ) ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କେନ୍ଦ୍ର (କେଆଇସି) ରେ ଏକକାଳୀନ ଆୟୋଜିତ ହୁଏ।