উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
এৰী ৰেচমৰ বাবে প্ৰমাণপত্ৰ
20 MAR 2025 2:50PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূৱ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ নৰ্থ ইষ্টাৰ্ণ হেণ্ডিক্ৰাফ্টছ এণ্ড হেণ্ডলুমছ ডেভেলপমেণ্ট কৰ্পৰেশ্যন লিমিটেডে জাৰ্মানীৰ পৰা এৰী ৰেচমৰ বাবে অ’ইকো-টেক্স প্ৰমাণপত্ৰ লাভ কৰিছে। অ’ইকো-টেক্স হৈছে সূতা, কাপোৰ, বুটাম, লিনেন, টেৰী কাপোৰ, সূতা আৰু অন্যান্য আনুষংগিক সামগ্ৰীৰ বাবে বিশ্বব্যাপী প্ৰমাণপত্ৰ যিয়ে কেঁচা, অৰ্ধ-সমাপ্ত আৰু সম্পূৰ্ণ বস্ত্ৰ সামগ্ৰী তথা সামগ্ৰীত ক্ষতিকাৰক পদাৰ্থৰ পৰীক্ষা কৰে। অ’ইকো-টেক্স প্ৰমাণপত্ৰই নিশ্চিত কৰে যে চূড়ান্ত সামগ্ৰী মানুহৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে নিৰাপদ।
বিশ্ব বস্ত্ৰ উদ্যোগত এৰী ৰেচমৰ বজাৰযোগ্যতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত অ’ইকো-টেক্স প্ৰমাণপত্ৰ লাভ কৰাটো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি। এই প্ৰমাণপত্ৰই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰেতাসকলক নিশ্চিত কৰে যে এৰী ৰেচমে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা আৰু গুণগত মান পূৰণ কৰে, গ্ৰাহকৰ আস্থা বৃদ্ধি কৰে আৰু উচ্চমানৰ বজাৰত ইয়াৰ গ্ৰহণযোগ্যতা সহজ কৰি তোলে। ইয়াৰ উপৰি ই নিশ্চিত কৰে যে এৰী ৰেচমে বস্ত্ৰ সুৰক্ষাৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অনুসৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰে। ইয়াৰ ফলত ভাৰতীয় ৰপ্তানিকাৰকসকলে পৰিৱেশ অনুকূল আৰু ৰাসায়নিক মুক্ত সামগ্ৰীক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া উচ্চমানৰ বজাৰত প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’ব পাৰে। ইয়াৰ উপৰি, অ’ইকো-টেক্স প্ৰমাণীকৰণ বিশ্বব্যাপী বহনক্ষমতাৰ ধাৰাসমূহৰ সৈতে মিল খায়, যাৰ ফলত নৈতিক আৰু পৰিৱেশৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ তথা পছন্দৰ বস্ত্ৰ বিচৰা ব্ৰেণ্ড আৰু গ্ৰাহকৰ বাবে এৰী ৰেচম অধিক আকৰ্ষণীয় হৈ পৰে।
এৰী ৰেচম উদ্যোগটো পৰম্পৰাগত পদ্ধতিৰ ব্যৱহাৰেৰে বহুলাংশে অসংগঠিত হৈ আছে। কেন্দ্ৰীয় ৰেচম ব'ৰ্ডৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰে এৰী ৰেচম উদ্যোগৰ বিকাশ আৰু আধুনিকীকৰণৰ বাবে তলত দিয়া পদক্ষেপসমূহ গ্ৰহণ কৰিছে:
১। এৰী ৰেচম খণ্ডৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় গৱেষণা আৰু উন্নয়ন, প্ৰশিক্ষণ তথা সম্প্ৰসাৰণ সমৰ্থনৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে ইয়াৰ উপ গোটসমূহৰ সৈতে লাহোৰগড়ত কেন্দ্ৰীয় মুগা আৰু এৰী গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰা হৈছে।
২। কেন্দ্ৰীয় ৰেচম ব’ৰ্ডৰ গৱেষণা আৰু উন্নয়ন প্ৰতিষ্ঠানৰ জৰিয়তে উৎপাদন আৰু উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে অংশীদাৰসকলৰ মাজত অনুশীলন তথা প্ৰযুক্তিৰ উন্নত পেকেজৰ বিকাশ আৰু প্ৰদৰ্শন বাবে প্ৰয়োজনীয় উদ্ভাৱনীমূলক গৱেষণা সম্পন্ন কৰাৰ জৰিয়তে এৰী ৰেচম খণ্ডৰ আধুনিকীকৰণ আৰু উন্নয়নৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাই থকা হৈছে।
৩। গুণগত মানৰ এৰী ৰেচম পলুৰ বীজৰ ৰক্ষণাবেক্ষণ, উৎপাদন আৰু যোগানৰ বাবে ইয়াৰ উপ গোটসমূহৰ সৈতে মুগা এৰী ৰেচম পলু বীজ সংস্থা প্ৰতিষ্ঠা কৰা।
৪। এৰী ৰেচম খণ্ডকে ধৰি দেশত ৰেচম উদ্যোগৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ বাবে ২০২১-২২ ৰ পৰা ২০২৫-২৬ লৈ ৰেচম সামগ্ৰী-২ আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা।
৫। আজি ৰাজ্যসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত উত্তৰ-পূব অঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী ডঃ সুকান্ত মজূমদাৰে এই তথ্য প্ৰকাশ কৰে।

Ministry of Development of North-East Region
Certification for eri silk
20 MAR 2025 2:50PM by PIB Delhi
The North Eastern Handicrafts and Handlooms Development Corporation Ltd. (NEHHDC) under the Ministry of Development of North Eastern Region, has obtained Oeko-Tex certification for eri silk from Germany. Oeko-Tex is a worldwide certification for textiles such as yarns, fabrics, buttons, linens, terry cloth, thread, and other accessory materials that tests for harmful substances in raw, semi-finished and finished textile materials and products. The Oeko-Tex certification ensures that the final product is safe for human use.
Obtaining the Oeko-Tex certification is a crucial milestone in enhancing the marketability of eri silk in the global textile industry. The certification ensures international buyers that eri silk meets international safety and quality standards, boosting consumer confidence and facilitating its acceptance in high-end markets. It also ensures that eri silk meets international compliance requirements for textile safety. This allows Indian exporters to compete in high-end markets that prioritize eco-friendly and chemical-free products. Additionally, Oeko-Tex certification aligns with global sustainability trends, making eri silk more attractive to brands and consumers seeking ethical and environmentally responsible textile choices.
The eri silk industry remains largely unorganized with traditional methods still being predominant. Government of India through Central Silk Board has taken the following steps to develop & modernize the eri silk industry:
1. Established Central Muga & Eri Research Institute at Lahdoigarh with its nested units, Assam to cater the needs of R&D, Training & extension support required to the eri silk sector.
2. Efforts are in place through R&D Institute of Central Silk Board to modernize & upgrade the eri silk sector, through carryout innovative research required for the field and development & demonstration of improved package of practices & technologies among stakeholders to increase the production & productivity.
3. Established Muga Eri Silkworm Seed Organization with its nested units for maintenance, production and supply of quality eri silkworm seed.
4. Implementing Silk Samagra-2 scheme from 2021-22 to 2025-26 for the overall development of sericulture industry in the country including eri silk sector.
This information was given by the Minister of State of the Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in Rajya Sabha today.