Ministry of Minority Affairs
PM VIKAS SCHEME FOCUSES ON UPLIFTMENT OF MINORITIES
17 MAR 2025 3:39PM by PIB Delhi
The Pradhan Mantri Virasat Ka Samvardhan (PM VIKAS) is a flagship Scheme of the Ministry of Minority Affairs which converges five erstwhile schemes viz. ‘Seekho Aur Kamao’, ‘Nai Manzil’, ‘Nai Roshni’, ‘Hamari Dharohar’ and ‘USTTAD’; and focuses on upliftment of six notified minority communities through skill development; entrepreneurship and leadership of minority women; and education support for school dropouts. The scheme also provisions to facilitate credit linkages by connecting beneficiaries with loan programs offered by the National Minorities Development & Finance Corporation (NMDFC). Under the scheme, the Ministry has received some proposals and is in the process of shortlisting and finalising the projects.
Ministry initiatives like Hunar Haat and Lok Samvardhan Parv aim at promoting entrepreneurship among traditional artisans through showcasing and marketing their products. Since 2015 to till date, 43 such events have been organised by the Ministry across the country.
This information was given by the Union Minister of Parliamentary Affairs & Minority Affairs, Shri Kiren Rijiju in a written reply in the Rajya Sabha today

মশিং য়ামদবা কাংবুগী মন্ত্রালয়
পি.এম. বিকাস স্কীমনা মাইনোরিতীশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি
17 MAR 2025 3:39PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী বিরাসত কা সম্বর্ধান (PM VIKAS) অসি মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী খ্বাইদগী মরু ওইবা স্কীম অমনি, মসিদা হান্নগী স্কীমশিং খুদম ওইনা ‘সীখো ওর কমাও’, ‘নই মঞ্জিল’, ‘নই রোস্নি’, ‘হমারি ধরোহর’ অমসুং ‘USTTAD’ অসি পুনশিল্লি; অমসুং স্কিল দেবেলপমেন্তকী খুত্থাংদা হান্নদগী খঙনরবা মাইনোরিতী কম্যুনিতী তরুক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা অখন্নবা মিৎয়েং থম্মি; মাইনোরিতী নুপীশিংগী এন্ত্রপ্রেনরশিপ অমসুং লীদর্শিপ; অমসুং স্কুল তোক্লবশিংগীদমক্তা এজুকেসন সপোর্ত। স্কীম অসিনা নেস্নেল মাইনোরিতীজ দেবেলপমেন্ত এন্দ ফাইনান্স কোর্পোরেসন (NMDFC)না পীবা লোন প্রোগ্রামশিং অদুবু বেনিফিসরীশিংদা য়ৌহন্দুনা ক্রেদিৎ লিঙ্কেজ তৌবদশু মতেং পাংলি। স্কীম অসিগী মখাদা, মন্ত্রালয় অসিনা প্রোজল খরা ফংখি অমসুং প্রোজেক্তশিং শোর্তলিস্ত তৌনবা অমসুং ফাইনেলাইজ তৌনবা থবকশিং পাইখৎলি।
মন্ত্রালয়গী অনৌবা থৌরাংশিং খুদম ওইনা হুনর হাত অমসুং লোক সমবর্ধন পর্বনা ত্রেদিস্নেল আর্তিসানশিংগী পোত্থোকশিং অদুবু উত্থোক্তুনা অমসুং মার্কেতিং তৌদুনা মখোয়গী মরক্তা এন্ত্রপ্রেনরশিপ য়োকখৎনবা পান্দম থম্লি। ২০১৫দগীনা হৌজিক ফাওবদা, মন্ত্রালয় অসিনা অসিগুম্বা থৌরম ৪৩ লৈবাক শিনথুংনা শিনখ্রে।
মসিগী ই-পাউ অসি কেন্দ্রগী পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স অমসুং মাইনোরিতী এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজুনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।