প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ফলাফলৰ তালিকাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মৰিচাছ ভ্ৰমণ
12 MAR 2025 1:56PM by PIB Guwahati
ক্ৰমিক নং
চুক্তি/ বুজাবুজিৰ চুক্তি (MoU)
১)
ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক আৰু বেংক অৱ মৰিচাছৰ মাজত সীমান্ত-অতিক্ৰমি লেনদেনৰ বাবে স্থানীয় মুদ্ৰাৰ (INR বা MUR) ব্যৱহাৰক প্ৰসাৰিতকৰণৰ বাবে ব্যৱস্থা স্থাপনৰ অৰ্থে চুক্তি।
২)
ৰিপাব্লিক অৱ মৰিচাছ চৰকাৰ (ঋণ লওঁতা হিচাপে) আৰু ভাৰতীয় ষ্টেট বেংক (ঋণ দাতা বেংক হিচাপে)ৰ মাজত ঋণ সুবিধা চুক্তি
৩)
ৰিপাব্লিক অৱ মৰিচাছৰ উদ্যোগ, এছএমই আৰু সমবায় মন্ত্ৰালয় (এছএমই বিভাগ) আৰু ভাৰত গণৰাজ্যৰ ক্ষুদ্ৰ, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত ক্ষুদ্ৰ, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্পৰ্কে বুজাবুজিৰ চুক্তি।
৪)
ভাৰত গণৰাজ্যৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সুষমা স্বৰাজ বৈদেশিক সেৱা প্ৰতিষ্ঠান আৰু ৰিপাব্লিক অৱ মৰিচাছৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা, আঞ্চলিক সংহতি আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ।
৫)
মৰিচাছ চৰকাৰৰ লোকসেৱা আৰু প্ৰশাসনিক সংস্কাৰ মন্ত্ৰালয় (MPSAR) আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰশাসনিক সংস্কাৰ আৰু ৰাজহুৱা অভিযোগ বিভাগৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সুশাসন কেন্দ্ৰ (NCGG)ৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি (MoU)
৬)
ভাৰতীয় নৌসেনা আৰু মৰিচাছ চৰকাৰৰ মাজত হোৱাইট শ্বিপিং ইনফৰ্মেচন আদান-প্ৰদানৰ কাৰিকৰী চুক্তি।
৭)
ভাৰত চৰকাৰৰ ধৰিত্ৰী বিজ্ঞান মন্ত্ৰালয়ৰ ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় মহাসাগৰ তথ্য সেৱা কেন্দ্ৰ (INCOIS) আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্য্যালয় (PMO), মৰিচাছ চৰকাৰৰ মহাদেশীয় শ্বেল্ফ বিভাগ, সামুদ্ৰিক অঞ্চল প্ৰশাসন আৰু অন্বেষণ (CSMZAE)ৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি।
৮)
বলবৎকাৰী সঞ্চালকালয় (ED) আৰু ৰিপাব্লিক অৱ মৰিচাছৰ বিত্তীয় অপৰাধ আয়োগ (FCC)ৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
ক্ৰমিক নং
প্ৰকল্পসমূহ
১)
অটল বিহাৰী বাজপায়ী লোক সেৱা আৰু উদ্ভাৱন প্ৰতিষ্ঠান, কেপ মালহেউৰেক্সত মৰিচাছ এৰিয়া হেল্থ চেন্টাৰ আৰু ২০টা এইচআইচিডিপি প্ৰকল্প উদ্বোধন (নাম আপডেট কৰা হ’ব)।
হস্তান্তৰঃ
১) ভাৰতীয় নৌসেনাৰ জাহাজৰদ্বাৰা হাইড্ৰ’গ্ৰাফী সমীক্ষাৰ পিছত প্ৰস্তুত কৰা ছেইন্ট ব্ৰেণ্ডন দ্বীপৰ নেভিগেচনেল চাৰ্ট হস্তান্তৰ।
ঘোষণাঃ
এই ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মৰিচাছত নতুন সংসদ ভৱন স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে সমৰ্থন জনোৱাৰ কথাও ঘোষণা কৰে আৰু উন্নয়ন অংশীদাৰিত্বৰ অধিক বৰ্ধনৰ বাবে দ্বিতীয় পৰ্য্যায়ৰ হাই ইমপেক্ট কমিউনিটি ডেভেলপমেন্ট প্ৰকল্পলৈ সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ কথাও ঘোষণা কৰে।

Prime Minister's Office
List of Outcomes : Visit of Prime Minister to Mauritius
12 MAR 2025 1:56PM by PIB Delhi
S. No. Agreement/MoU
1.
Agreement between Reserve Bank of India and the Bank of Mauritius for the Establishment of a Framework to Promote the Use of Local Currencies (INR or MUR) for Cross-border Transactions.
2.
Credit facility agreement between Government of Republic of Mauritius (as borrower) and State Bank of India (as lending bank)
3.
Memorandum of Understanding between the ministry of Industry, SME and Cooperatives (SME division) of the Republic of Mauritius and the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises of the Republic of India on cooperation in the field of micro, small and medium enterprises.
4.
Memorandum Of Understanding Between the Sushma Swaraj Institute of Foreign Service, Ministry Of External Affairs, Republic Of India And Ministry Of Foreign Affairs, Regional Integration & International Trade, Republic Of Mauritius.
5.
MoU between Ministry of Public Service and Administrative Reforms (MPSAR), Government of Mauritius and National Centre for Good Governance (NCGG), Department of Administrative Reforms and Public Grievances, Government of India
6
Technical Agreement on sharing of White Shipping Information between Indian Navy and Government of Mauritius.
7.
MoU between Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS), Ministry of Earth Sciences, GoI and Prime Minister’s Office (PMO), Department of Continental Shelf, Maritime Zones Administration and Exploration (CSMZAE), GOM.
8.
Memorandum of Understanding between Directorate of Enforcement (ED) and Financial Crimes Commission of the Republic of Mauritius (FCC)
S. No. Projects
1.
Inauguration of Atal Bihari Vajpayee Institute of Public Service and Innovation, Mauritius Area Health Centre at Cap Malheureux and 20 HICDP projects (name to be updated).
Handover :
1. Handover of a Navigational Chart on St Brandon Island prepared following hydrography survey by Indian Naval Ship.
Announcements:
During the visit Prime Minister Modi also announced India’s support for setting up of a new Parliament Building in Mauritius, and Phase-II of High Impact Community Development projects to further enhance the development partnership.