প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ নৱছাৰীত উন্নয়নমূলক কাম আৰম্ভ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
গুজৰাট চৰকাৰৰ G-SAFAL আৰু G-MAITRI কাৰ্যসূচী আৰম্ভ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
নাৰীৰ আশীৰ্বাদ মোৰ শক্তি, সম্পত্তি আৰু বৰ্ম: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে এতিয়া মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ পথেৰে আগবাঢ়িছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে মহিলাৰ বাবে ‘সন্মান’ আৰু ‘সুবিধা’ক সৰ্বোচ্চ গুৰুত্ব দিয়েঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
গ্ৰাম্য মহিলাৰ সৱলীকৰণতেই আছে গ্ৰাম্য ভাৰতৰ আত্মা: প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰতিটো ভয় আৰু সন্দেহক অতিক্ৰম কৰি আগবাঢ়িছে নাৰী শক্তিঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
যোৱা দশকটোত আমি মহিলাৰ সুৰক্ষাক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিছো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
08 MAR 2025 2:33PM by PIB Guwahati
আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে গুজৰাটৰ নৱছাৰীত কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নাৰী দিৱসৰ অনুষ্ঠানত ভাষণ দি তেওঁ উপস্থিত বৃহৎ সংখ্যক মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাসকলৰ পৰা পোৱা মৰম, মৰম আৰু আশীৰ্বাদৰ বাবে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি সমগ্ৰ দেশৰ মহিলাসকললৈ উষ্ম অভিনন্দন জনায়। তেওঁ কয় যে মহাকুম্ভৰ সময়ত তেওঁ মা গংগাৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছিল যদিও আজি তেওঁ "মাতৃশক্তিৰ মহাকুম্ভ"ত উপস্থিত থাকি ধন্য অনুভৱ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটত G-SAFAL (Gujarat Scheme for Antyodaya Families for Augmenting Livelihoods) আৰু G-MAITRI (Gujarat Mentorship and Acceleration of Individuals for Transforming Rural Income) নামৰ দুখন গুৰুত্বপূৰ্ণ আঁচনিও গুজৰাটত আৰম্ভ কৰাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও বিভিন্ন আঁচনিৰ ধন পোনপটীয়াকৈ মহিলাসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰিত হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি এই উল্লেখযোগ্য কৃতিত্বৰ বাবে সকলোকে অভিনন্দন জনায়।
শ্ৰী মোদীয়ে আজিৰ দিনটো মহিলাসকলৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত বুলি মন্তব্য কৰি সকলোকে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ গৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰে যে তেওঁ নিজকে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ধনী ব্যক্তি বুলি গণ্য কৰে, সেয়া ধনৰ বাবে নহয়, কোটি কোটি মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাৰ পৰা পোৱা আশীৰ্বাদৰ বাবে। তেওঁ কয়, “এই আশীৰ্বাদবোৰেই মোৰ সৰ্বোচ্চ শক্তি, মোৰ মূলধন আৰু মোৰ সুৰক্ষাৰ অভেদ্য বৰ্ম।”
সমাজ আৰু দেশৰ উন্নয়নৰ ভেটি হিচাপে নাৰীক সন্মান জনোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰি কয় যে, “দেশৰ ক্ষীপ্ৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে ভাৰতে এতিয়া মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ পথেৰে আগবাঢ়িছে।” তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে মহিলাৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সন্মান আৰু সুবিধা দুয়োটাতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ কোটি কোটি মহিলাৰ বাবে ‘ইজ্জত ঘৰ’ বা ‘মৰ্যাদাৰ ঘৰ’ বুলি কোৱা শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ কথা আঙুলিয়াই দিয়ে, যিয়ে তেওঁলোকৰ মৰ্যাদা বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ কোটি কোটি মহিলাক বেংকিং ব্যৱস্থাত একত্ৰিত কৰিবৰ বাবে বেংক একাউণ্ট খোলাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ চিৰাচৰিত ধোঁৱাৰ কষ্টৰ পৰা মহিলাসকলক ৰক্ষা কৰিবলৈ উজ্জ্বলা চিলিণ্ডাৰৰ ব্যৱস্থাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আৰু কয় যে চৰকাৰে শ্ৰমিক মহিলাৰ প্ৰসূতিকালীন ছুটী ১২ সপ্তাহৰ পৰা ২৬ সপ্তাহলৈ বৃদ্ধি কৰিছে। লাখ লাখ মুছলমান ভগ্নীৰ জীৱন ৰক্ষাৰ বাবে চৰকাৰে কঠোৰ আইন প্ৰণয়ন কৰি মুছলমান মহিলাক ট্ৰিপল তালাকৰ পৰা মুক্ত কৰি আইন প্ৰণয়ন কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে কেনেকৈ জম্মু-কাশ্মীৰত ৩৭০ নং অনুচ্ছেদৰ অধীনত মহিলাসকলে বহু অধিকাৰ হেৰুৱাইছিল, যেনে ৰাজ্যৰ বাহিৰৰ কাৰোবাক বিয়া কৰালে নিজৰ পূৰ্বপুৰুষৰ সম্পত্তি ধৰি ৰখাৰ ক্ষমতা। ৩৭০ অনুচ্ছেদ আঁতৰোৱাৰ লগে লগে জম্মু-কাশ্মীৰৰ মহিলাসকলে এতিয়া এই অধিকাৰসমূহ পুনৰ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
সমাজ, চৰকাৰী, আৰু বৃহৎ প্ৰতিষ্ঠানৰ বিভিন্ন খণ্ডত মহিলাসকলৰ বাবে বৃদ্ধি পোৱা সুযোগসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে, “ৰাজনীতি, ক্ৰীড়া, ন্যায়পালিকা, আইন প্ৰয়োগ আদি সকলো দিশতেই মহিলাসকলে পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাইছে।” তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনৰ পৰা প্ৰধান প্ৰধান পদবোৰত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সৰ্বাধিক মহিলা মন্ত্ৰী দেখা পাইছে, সংসদতো মহিলাৰ উপস্থিতি বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৯ চনত ৭৮ গৰাকী মহিলা সাংসদ নিৰ্বাচিত হৈছিল, আৰু বৰ্তমান ৭৪ গৰাকী মহিলা সাংসদ ১৮ নং লোকসভাৰ অংশ হৈ আছে। তেওঁ ন্যায়পালিকাত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে জিলা আদালতত তেওঁলোকৰ প্ৰতিনিধিত্বই এতিয়া ৩৫% অতিক্ৰম কৰিছে। কেইবাখনো ৰাজ্যত দেৱানী ন্যায়াধীশ হিচাপে নতুনকৈ নিযুক্তি পোৱা ৫০% তকৈ অধিক মহিলা। শ্ৰী মোদীয়ে আৰু কয়, “ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেম, য’ত প্ৰায় আধা সংখ্যক ষ্টাৰ্টআপত নেতৃত্বৰ ভূমিকাত আছে মহিলা।” তেওঁ বৃহৎ মহাকাশ অভিযানৰ নেতৃত্ব দিয়া মহিলা বিজ্ঞানীসকলৰ অৱদানক প্ৰশংসা কৰে আৰু বিশ্বজুৰি ভাৰতত সৰ্বাধিক মহিলা পাইলট থকাৰ বাবে গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নৱছাৰীত মহিলা আৰক্ষী জোৱান আৰু বিষয়াসকলে নিৰাপত্তা ব্যৱস্থা চম্ভালি এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰাৰ বাবে আৰু নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰসংশাৰে স্বীকাৰ কৰে। আত্মসহায়ক গোটৰ মহিলাসকলৰ সৈতে তেওঁৰ পূৰ্বৰ মত-বিনিময়ৰ কথা সোঁৱৰণ কৰি তেওঁলোকৰ উৎসাহ আৰু আত্মবিশ্বাসক ভাৰতৰ মহিলাসকলৰ শক্তি সামৰ্থ্যৰ এক শক্তিশালী প্ৰমাণ হিচাপে উল্লেখ কৰে। বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত হ’ব, এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত মহিলাসকলে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব বুলিও তেওঁৰ পুনৰ আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
মহিলাসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু শক্তি-সামৰ্থ্যৰ জৰিয়তে গঢ় লৈ উঠা ৰাজ্যখনৰ সফল সমবায় আৰ্হিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটক মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ এক প্ৰধান উদাহৰণ হিচাপে আলোকপাত কৰে। গুজৰাটৰ লাখ লাখ গ্ৰামীণ মহিলাই কেনেদৰে দুগ্ধ উৎপাদনক এক বৈপ্লৱিক আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে সেই কথাও উল্লেখ কৰি তেওঁ আমুলৰ বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতিৰ কথা সোঁৱৰণ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে গুজৰাটী মহিলাসকলে কেৱল অৰ্থনৈতিকভাৱে নিজকে সবল কৰাই নহয়, গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে গুজৰাটী মহিলাৰ উদ্যোগত লিজ্জত পাপড়ৰ সফলতাৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যিটো এতিয়া শ শ কোটি মূল্যৰ ব্ৰেণ্ডলৈ পৰিণত হৈছে।
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে থকা সময়ছোৱাৰ কথা স্মৰণ কৰি মোদীয়ে মহিলা আৰু ছোৱালীৰ কল্যাণৰ বাবে চৰকাৰে আৰম্ভ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপ যেনে- চিৰঞ্জীৱী যোজনা, বেটি বাচাও অভিযান, মমতা দিৱস, কন্যা কেলাৱনী ৰথ যাত্ৰা, কুঁৱৰবাই নু মামেৰু, সাত ফেৰা সমূহ লগ্না যোজনা, আৰু অভয়াম হেল্পলাইন আদিৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ আৰু কয় যে গুজৰাটে সমগ্ৰ দেশৰ বাবে এক আদৰ্শ দাঙি ধৰিছে, সঠিক নীতিৰ জৰিয়তে নাৰী শক্তিক কেনেদৰে সৱলীকৰণ কৰিব পাৰি তাৰ উৎকৃষ্ট নিদৰ্শন দাঙি ধৰিছে। তেওঁ দুগ্ধ ক্ষেত্ৰৰ সৈতে জড়িত মহিলাসকলৰ একাউণ্টলৈ ধন প্ৰত্যক্ষভাৱে হস্তান্তৰ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিটো প্ৰথা গুজৰাটৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল আৰু এতিয়া দেশজুৰি লাখ লাখ হিতাধিকাৰীলৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে এই কথাও আলোকপাত কৰে যে প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ (ডিবিটি)এ হাজাৰ হাজাৰ কোটিৰ কেলেংকাৰী নিৰ্মূল কৰাত সহায় কৰিছে আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলক অতি প্ৰয়োজনীয় সাহায্য প্ৰদান কৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে ভূজ ভূমিকম্পৰ পিছত পুনৰ নিৰ্মাণৰ সময়ত মহিলাসকলক তেওঁলোকৰ নামত ঘৰৰ ব্যৱস্থা কৰি সবলীকৰণৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাতো একে পদ্ধতি অব্যাহত আছে, ২০১৪ চনৰ পৰা প্ৰায় ৩ কোটি মহিলা গৃহস্বত্বাধিকাৰী হৈ পৰিছে। তেওঁ দেশৰ বিভিন্ন গাঁৱলৈ সফলতাৰে পানী যোগান প্ৰদান কৰা জল জীৱন মিছনৰ বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতিৰ বিষয়েও উল্লেখ কয়। বিগত পাঁচ বছৰত হাজাৰ হাজাৰ গাঁৱৰ ১৫.৫ কোটি ঘৰলৈ পাইপেৰে পানী যোগান ধৰা হৈছে। এই অভিযানৰ সফলতাত মহিলা জল সমিতিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ উল্লেখ কৰে যে গুজৰাটৰ পৰা উৎপত্তি হোৱা এই আৰ্হিটো এতিয়া সমগ্ৰ দেশতে জল সংকট দূৰ কৰিবলৈ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে।
পানীৰ অভাৱ দূৰ কৰিবলৈ জল সংৰক্ষণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী চি আৰ পাটিলৰ নেতৃত্বত দেশজোৰা "বৰষুণৰ পানী ধৰক" অভিযানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে বৰষুণৰ পানী য’ত পৰে তাতেই সংৰক্ষণ কৰা, যাতে ইয়াক অপচয় হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব পাৰি। শ্ৰী মোদীয়ে নৱছাৰীৰ মহিলাসকলৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে, যিসকলে পুখুৰী, চেক ডেম, ব’ৰৱেল ৰিচাৰ্জ ব্যৱস্থা, আৰু কমিউনিটি ছ’ক পিটকে ধৰি ৫ হাজাৰৰো অধিক পানী সংৰক্ষণ প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে নৱছাৰীত এতিয়াও শ শ পানী সংৰক্ষণ প্ৰকল্প চলি আছে, যাৰ অভিলাষী লক্ষ্য হৈছে এদিনতে ১০০০ টা পাৰ্কিউলেচন পিট নিৰ্মাণ কৰা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নৱছাৰী জিলাক বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ আৰু জল সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত গুজৰাটৰ অন্যতম আগশাৰীৰ জিলা হিচাপে স্বীকৃতি প্ৰদান কৰি নৱছাৰীৰ মাতৃ, ভগ্নী, কন্যা সন্তানক এই ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য সাফল্যৰ বাবে বিশেষ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব সহকাৰে কয় যে গুজৰাটৰ মহিলাসকলৰ শক্তি আৰু অৱদান বিভিন্ন খণ্ডত বিস্তৃত হৈ আছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ৰাজ্যৰ পঞ্চায়ত নিৰ্বাচনৰ ৫০% আসন মহিলাৰ বাবে সংৰক্ষণ কৰা হৈছে। নিজৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা সুঁৱৰি তেওঁ কয় যে যেতিয়া তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছিল তেতিয়া তেওঁ সেই একেটা সমৰ্পণ সমগ্ৰ দেশখনৰ প্ৰতি কঢ়িয়াই ফুৰিছিল। তেওঁ লগতে কয়, নতুন সংসদত গৃহীত হোৱা প্ৰথমখন বিধেয়ক আছিল নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম, যাৰ লক্ষ্য আছিল মহিলা সবলীকৰণ। তেওঁ গৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰে যে এই বিধেয়কখনে দৰিদ্ৰ জনজাতীয় পটভূমিৰ পৰা অহা ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীৰ পৰা অনুমোদন লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে উপস্থিত মহিলাসকলৰ ভিতৰত এগৰাকীয়ে সাংসদ বা বিধায়ক হ’বলৈ উঠি এনে প্ৰতিষ্ঠিত মঞ্চত আসন গ্ৰহণ কৰিবলৈ বেছি দিন নালাগিব।
মহাত্মা গান্ধীৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ প্ৰাণ ভাৰতৰ গ্ৰামাঞ্চলত বাস কৰে বুলি কোৱাৰ লগতে উল্লেখ কৰে, “গ্ৰাম্য ভাৰতৰ আত্মা গ্ৰাম্য মহিলাৰ সবলীকৰণতে নিহিত হৈ আছে।” তেওঁ আৰু কয় যে চৰকাৰে মহিলাৰ অধিকাৰ আৰু সুযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। বিশ্বৰ পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে ভাৰতৰ উত্থানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ এই অৰ্থনৈতিক অগ্ৰগতিৰ কাৰণ উপস্থিতসকলৰ দৰে লাখ লাখ মহিলাই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ বুলি কয়। এই বিকাশত গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি আৰু মহিলা আত্মসহায়ক গোটসমূহৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানকো তেওঁ স্বীকাৰ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সমগ্ৰ দেশতে ১০ কোটিৰো অধিক মহিলাই ৯০ লাখতকৈ অধিক আত্মসহায়ক গোট পৰিচালনা কৰি আছে, কেৱল গুজৰাটতে ৩ লাখতকৈ অধিক মহিলাই কাম কৰি আছে। তেওঁ এই মহিলাসকলক “লাখপতি দিদি”লৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে আয় বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ দোহাৰে। তেওঁ গৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰে যে ইতিমধ্যে প্ৰায় ১.৫ কোটি মহিলাই “লাখপতি দিদি” হৈ পৰিছে, আৰু চৰকাৰৰ লক্ষ্য হৈছে অহা পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত এই শ্ৰেণীৰ ৩ কোটি মহিলাৰ কাষ চাপিব পৰাটো।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া এগৰাকী নাৰী "লাখপতি দিদি" হয়, তেতিয়া ই তেওঁৰ সমগ্ৰ পৰিয়ালৰ সৌভাগ্যৰ ৰূপান্তৰ ঘটায়। তেওঁ লগতে কয় যে মহিলাসকলে নিজৰ গাঁৱৰ পৰা আন মহিলাসকলক নিজৰ কামলৈ আনে, ক্ৰমান্বয়ে ঘৰুৱা কাম-কাজক এক শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰে। আত্মসহায়ক গোটসমূহৰ বিকাশত অধিক সহায় কৰিবলৈ চৰকাৰে বিগত দশকত তেওঁলোকৰ বাজেট পাঁচগুণ বৃদ্ধি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে এই গোটসমূহক এতিয়া ২০ লাখ টকা পৰ্যন্ত জামিনবিহীন ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও আত্মসহায়ক গোটৰ মহিলাসকলক নতুন দক্ষতা আহৰণ আৰু আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে জড়িত হোৱাৰ সুযোগ দিয়া হৈছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে দেশৰ মহিলাসকলে প্ৰতিটো সন্দেহ আৰু ভয়ক অতিক্ৰম কৰি আগবাঢ়িছে। তেওঁ স্মৰণ কৰি কয় যে যেতিয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে "দ্ৰোণ দিদি" আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল তেতিয়া বহুতে সন্দেহ প্ৰকাশ কৰিছিল যে দ্ৰোণৰ দৰে আধুনিক প্ৰযুক্তি গ্ৰাম্য মহিলাৰ লগত সামঞ্জস্যপূৰ্ণ হ'ব জানো? অৱশ্যে নাৰীৰ প্ৰতিভা আৰু নিষ্ঠাৰ প্ৰতি অদম্য আস্থা প্ৰকাশ কৰি কয় যে আজি "নমো দ্ৰোণ দিদি" অভিযানে কৃষি আৰু গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত এক বিপ্লৱৰ সূচনা কৰিছে, এই পৰিৱৰ্তনৰ নেতৃত্ব দিয়া মহিলাসকলৰ বাবে যথেষ্ট আয় কঢ়িয়াই আনিছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে "বেংক সখী" আৰু "বীমা সখী"ৰ দৰে পদক্ষেপে গাঁৱে-ভূঞে মহিলাসকলৰ বাবে ন ন সুযোগ মুকলি কৰিছে। গ্ৰাম্য মহিলাসকলক অধিক সবলীকৰণৰ বাবে "কৃষি সখী" আৰু "পশু সখী"ৰ দৰে অভিযানো আৰম্ভ কৰা হৈছে, যাৰ জৰিয়তে লাখ লাখ মহিলাক সংযোগ কৰা হৈছে আৰু তেওঁলোকৰ আয় বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তেওঁ চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টাই গুজৰাটৰ যিমান পাৰি সিমান মহিলাক উপকৃত কৰিব লাগে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, আৰু শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল আৰু গুজৰাট চৰকাৰক আৰু ১০ লাখ মহিলাক "লাখপতি দিদি" হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে লালকিল্লাৰ পৰা দিয়া প্ৰথম ভাষণৰ এটা কথা পুনৰাবৃত্তি কৰি শ্ৰীযুত মোদীয়ে কয় যে কেৱল কন্যাই নহয়, পুত্ৰ সন্তানকো নাৰীৰ বিৰুদ্ধে অপৰাধ প্ৰতিৰোধ আৰু এখন উন্নত সমাজ গঢ়াত ভূমিকা ল’বলৈ আহ্বান জনোৱাৰ গুৰুত্ব আছে। তেওঁ কয় যে যোৱা এটা দশকত চৰকাৰে মহিলাৰ বিৰুদ্ধে অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ কঠোৰ আইন প্ৰণয়ন কৰি মহিলাৰ সুৰক্ষাক শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। তেওঁ গুৰুতৰ অপৰাধৰ বাবে দ্ৰুত ন্যায় নিশ্চিত কৰিবলৈ দ্ৰুতগতিত আদালত সৃষ্টিৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। এতিয়া দেশজুৰি প্ৰায় ৮০০খন এনে আদালতলৈ অনুমোদন জনোৱা হৈছে, যাৰ অধিকাংশই এতিয়া কাৰ্যক্ষম। এই আদালতসমূহে ধৰ্ষণ আৰু POCSO সম্পৰ্কীয় প্ৰায় তিনি লাখ গোচৰৰ নিষ্পত্তিৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট ত্বৰান্বিত কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে আঙুলিয়াই দিয়ে যে চৰকাৰে ধৰ্ষণৰ দৰে জঘন্য অপৰাধৰ বাবে মৃত্যুদণ্ডৰ ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ ২৪x৭ মহিলা হেল্পলাইন ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰা আৰু মহিলাসকলৰ বাবে ‘ৱান ষ্টপ কেন্দ্ৰ’ স্থাপনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, য’ত সমগ্ৰ দেশতে এতিয়া প্ৰায় ৮০০টা কেন্দ্ৰ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে, যিয়ে ১০ লাখৰো অধিক মহিলাক সহায় আগবঢ়াইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ঔপনিৱেশিক যুগৰ আইন বিলুপ্ত কৰা তথা নতুনকৈ কাৰ্যকৰী হোৱা ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাই মহিলাৰ সুৰক্ষাৰ সৈতে জড়িত বিধানসমূহ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে হোৱা অপৰাধৰ বিষয়ে বিশেষভাৱে আলোচনা কৰিবলৈ এটা সুকীয়া অধ্যায় তাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। ভুক্তভোগীয়ে ন্যায় লাভ কৰাত প্ৰায়ে পলম হোৱাৰ অভিযোগ স্বীকাৰ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতীয় দণ্ডবিধিৰ দ্বাৰা এতিয়া নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে যে ধৰ্ষণৰ দৰে জঘন্য অপৰাধৰ অভিযোগ ৬০ দিনৰ ভিতৰত ফ্ৰেমৱৰ্ক কৰিব লাগিব, আৰু ৪৫ দিনৰ ভিতৰত ৰায়দান দিব লাগিব। শ্ৰী মোদীয়ে আৰু জোৰ দি কয় যে নতুন আইন অনুসৰি যিকোনো ঠাইৰ পৰা ই-এফআইআৰ দাখিল কৰিব পৰা যায়, যাৰ ফলত আৰক্ষীয়ে ক্ষিপ্ৰ ব্যৱস্থা ল’ব পাৰে।জিৰো এফ আই আৰ বিধানৰ অধীনত যিকোনো মহিলাই অত্যাচাৰৰ সন্মুখীন হ’লে যিকোনো থানাত এফ আই আৰ দাখিল কৰিব পাৰে। তেওঁ লগতে আলোকপাত কৰে যে এতিয়া আৰক্ষীয়ে অডিঅ’-ভিডিঅ’ পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰি ধৰ্ষণৰ বলি হোৱা লোকৰ বক্তব্য ৰেকৰ্ড কৰিব পাৰিব, যিবোৰ আইনগতভাৱে স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এতিয়া চিকিৎসকে ৭ দিনৰ ভিতৰত চিকিৎসা প্ৰতিবেদন প্ৰেৰণ কৰিব লাগিব, যাৰ ফলত ভুক্তভোগীসকলক যাৱতীয় সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে।
ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাৰ নতুন বিধানসমূহে ইতিমধ্যে ইতিবাচক ফলাফল দিছে বুলি কৈ শ্ৰী মোদীয়ে যোৱা অক্টোবৰ মাহত চুৰাট জিলাত সংঘটিত হোৱা এক কৰুণ ঘটনাৰ কথা স্মৰণ কৰে। এই গোচৰত দলবদ্ধ ধৰ্ষণৰ অভিযোগ ১৫ দিনৰ ভিতৰত ফ্ৰেমৱৰ্ক কৰা হৈছিল আৰু কেইসপ্তাহমানৰ ভিতৰতে দোষীক যাৱজ্জীৱন কাৰাদণ্ডৰ শাস্তি বিহা হৈছিল। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিএনএছ কাৰ্যকৰী হোৱাৰ ফলত দেশজুৰি মহিলাৰ বিৰুদ্ধে হোৱা অপৰাধৰ শুনানি যথেষ্ট ক্ষিপ্ৰ হৈছে। তেওঁ আন আন উদাহৰণো আলোকপাত কৰে, যেনে উত্তৰ প্ৰদেশৰ আলিগড় কাণ্ড, য’ত আদালতে নাবালিকা ধৰ্ষণকাৰীক ২০ বছৰৰ কাৰাদণ্ড বিহিছে। উল্লেখ্য যে অভিযোগ দাখিল কৰাৰ ৩০ দিনৰ ভিতৰত বিএনএছৰ অধীনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দোষী সাব্যস্ত কৰা হৈছে। কলকাতাত সাত মহীয়া কেঁচুৱাক ধৰ্ষণ কৰাৰ অপৰাধত এজন দোষীক আদালতে মৃত্যুদণ্ডৰ শাস্তি প্ৰদান কৰিছে আৰু অপৰাধৰ ৮০ দিনৰ ভিতৰত ৰায়দান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন ৰাজ্যৰ এই গোচৰসমূহৰ উদ্ধৃতি দি বিএনএছ আৰু অন্যান্য চৰকাৰী কাৰ্য্যই মহিলাৰ সুৰক্ষাৰ উন্নতি সাধন কৰাৰ লগতে ন্যায়ৰ ক্ষিপ্ৰতা প্ৰদান সুনিশ্চিত কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰে।
দেশৰ প্ৰতি থকা নিজৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা দোহাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আশ্বাস দিয়ে যে তেওঁলোকৰ সপোনৰ বাটত কোনো ধৰণৰ বাধা আহিব নিদিয়ে। তেওঁ প্ৰকাশ কৰে যে, পুত্ৰই যেনেকৈ মাতৃৰ সেৱা কৰে, ঠিক তেনেদৰেই তেওঁ ভাৰত মাতৃ আৰু ভাৰতৰ মাতৃ-কন্যাৰ সেৱা কৰি আছে আৰু কৰি যাব। সামৰণিত তেওঁ ৰাইজৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, নিষ্ঠা, আশীৰ্বাদে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এক বিকশিত ভাৰতৰ কাঙ্খিত লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সহায় কৰিব বুলি নিজৰ দৃঢ় বিশ্বাসৰ কথা ব্যক্ত কৰি শেষত সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতিগৰাকী মাতৃ, ভগ্নী, কন্যালৈ নাৰী দিৱসৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
অনুষ্ঠানত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী চি আৰ পাটিলৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পটভূমি
চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ কেন্দ্ৰীয় কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ আহিছে মহিলা সবলীকৰণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰ্দেশনাত মহিলাসকলৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ দিশত পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ বাবে চৰকাৰ নিষ্ঠাবান হৈ আছে। এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰ লগত সংগতি ৰাখি ৮ মাৰ্চত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নাৰী দিৱসৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নৱছাৰি জিলাৰ ভান্সি বৰছি গাঁৱত লাখপতি দিদি কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে, য’ত তেওঁ লাখপতি দিদিসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও পাঁচগৰাকী লাখপতি দিদিক তেওঁলোকৰ কৃতিত্ব আৰু অৱদানক স্বীকৃতি হিচাপে লাখপতি দিদিৰ প্ৰমাণ পত্ৰৰে সম্বৰ্ধনা জনায়।
গ্ৰাম্য জীৱিকাৰ বাবে অনুকূল পৰিৱেশ সৃষ্টিৰ বাবে কাম কৰা ষ্টাৰ্টআপসমূহক G-MAITRI আঁচনিৰ জৰিয়তে আৰ্থিক সাহায্য আৰু অন্যান্য সহায় আগবঢ়োৱা হ’ব।
G-SAFAL এ গুজৰাটৰ দুখন আকাংক্ষিত জিলা আৰু তেৰটা আকাংক্ষিত ব্লকৰ অন্ত্যোদয়া পৰিয়ালৰ আত্মসহায়ক গোটৰ মহিলাসকলক আৰ্থিক সাহায্য আৰু উদ্যোগীকৰণৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches development works in Navsari, Gujarat
PM launches G-SAFAL and G-MAITRI programmes of the Government of Gujarat
Women’s blessings are my strength, wealth and shield: PM
India is now walking the path of women-led development: PM
Our government places utmost importance on 'Samman' and 'Suvidha' for women: PM
The soul of rural India resides in the empowerment of rural women: PM
Nari Shakti is rising, surpassing every fear and doubt: PM
In the past decade, we have given women's safety the highest priority: PM
08 MAR 2025 2:33PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched various developmental works in Navsari, Gujarat today. Addressing the gathering on the occasion of International Women's Day, he expressed his gratitude for the love, affection, and blessings from the mothers, sisters, and daughters present in large numbers, extending his best wishes to all the women of the country on this special day. He added that he was blessed by Maa Ganga in the Maha Kumbh while he was blessed today in the Maha Kumbh of MatruShakti today. The Prime Minister highlighted the launch of two schemes, G-SAFAL (Gujarat scheme for Antyodaya Families for Augmenting Livelihoods) and G-MAITRI (Gujarat Mentorship and Acceleration of Individuals for Transforming Rural Income), today in Gujarat. He also mentioned that funds from various schemes have been directly transferred to the bank accounts of women and congratulated everyone for this achievement.
Shri Modi mentioned that today was dedicated to women and expressed his gratitude to all and proudly stated that he considers himself the wealthiest person in the world, not in terms of money, but because of the blessings from crores of mothers, sisters, and daughters. “These blessings are my greatest strength, capital, and protective shield”, he emphasised.
Stressing the importance of respecting women, as it is the first step towards the development of society and the nation, the Prime Minister highlighted, “India is now walking the path of women-led development for the rapid progress of the country”. He remarked that the government prioritizes both respect and convenience in women's lives. He mentioned the construction of toilets, also referred to as ‘Izzat Ghar” or “house of dignity”, for crores of women, which has increased their dignity, and the opening of bank accounts for crores of women, integrating them into the banking system. He also highlighted the provision of Ujjwala cylinders to save women from the hardships of smoke. Shri Modi noted that the government has extended maternity leave for working women from 12 weeks to 26 weeks. He acknowledged the demand from Muslim sisters for a law against triple talaq and stated that the government has enacted a strict law to protect the lives of lakhs of Muslim sisters. He also mentioned that when Article 370 was in effect in Jammu and Kashmir, women were deprived of many rights. If they married someone outside the state, they lost their right to ancestral property and with the removal of Article 370, women in Jammu and Kashmir have now gained their rights.
Underlining the increasing opportunities for women at various levels of society, government, and large institutions, the Prime Minister remarked, “women are excelling in every sector, be it politics, sports, judiciary, or police”. He noted that since 2014, women's participation in important positions has increased significantly, mentioning that the central government has seen the highest number of female ministers, and the presence of women in Parliament has also risen. In 2019, 78 female MPs were elected, and in the 18th Lok Sabha, 74 female MPs are part of the House, he added. Underscoring the growing participation of women in the judiciary, with their presence in district courts exceeding 35%. In several states, over 50% of new recruits as civil judges are women, Shri Modi highlighted, “India is the world's third-largest startup ecosystem, with nearly half of the startups having women in leadership roles”. He also mentioned the significant contributions of women scientists leading major space missions. He expressed pride in the fact that India has the highest number of female pilots in the world. He also acknowledged the role of women in organizing and securing the event in Navsari, with female police officers and officials managing the security arrangements. The Prime Minister shared his earlier interaction with women from self-help groups, noting their enthusiasm and confidence as a testament to the strength of India's women. He reiterated his belief that the resolve for a Viksit Bharat will be fulfilled, with women playing the most significant role in achieving this goal.
Mentioning Gujarat as a prime example of women-led development which has provided the country with a successful cooperative model, developed through the hard work and strength of women, the Prime Minister underscored the global recognition of Amul and how lakhs of women from Gujarat's villages have turned milk production into a revolution. He added that Gujarati women have not only empowered themselves economically but also strengthened the rural economy. He also highlighted the success of Lijjat Papad, initiated by Gujarati women, which has now become a brand worth hundreds of crores.
Recalling his tenure as Chief Minister of Gujarat, during which the government implemented several initiatives for the welfare of women and girls, such as the Chiranjeevi Yojana, Beti Bachao Abhiyan, Mamta Divas, Kanya Kelavani Rath Yatra, Kunwarbai Nu Mameru, Saat Phera Samuh Lagna Yojana, and Abhayam Helpline, Shri Modi emphasized that Gujarat has demonstrated to the entire country how women's strength can be enhanced through the right policies. He mentioned the direct transfer of funds to the accounts of women involved in dairy work, a practice that started in Gujarat and has now been extended to millions of beneficiaries across the country. He highlighted that Direct Benefit Transfer (DBT) has curbed scams worth thousands of crores and provided assistance to the poor.
Highlighting the government's efforts in empowering women by providing houses in their names during the reconstruction after the Bhuj earthquake, Shri Modi mentioned that the same approach is being followed in the PM-Awas Yojana, with nearly 3 crore women becoming homeowners since 2014. He remarked on the global recognition of the Jal Jeevan Mission, which has brought water to villages across the country. In the past five years, piped water has reached 15.5 crore households in thousands of villages, emphasising the significant role of women's water committees in the success of this mission. He added that this model originated in Gujarat and is now addressing the water crises nationwide.
Stressing the importance of water conservation while addressing the issue of water scarcity, the Prime Minister highlighted the nationwide campaign "Catch the Rain," led by Union Minister for Jal Shakti, Shri C.R. Patil, which aims to prevent rainwater from going to waste by conserving it where it falls. He praised the efforts of the women in Navsari, who have completed over 5,000 projects, including ponds, check dams, borewell recharge, and community soak pits, to save rainwater. He mentioned that hundreds of water conservation projects are still ongoing in Navsari, with the goal of constructing 1,000 percolation pits in a single day. Shri Modi acknowledged Navsari district as one of the leading districts in Gujarat for rainwater harvesting and water conservation, extending special congratulations to the mothers, sisters, and daughters of Navsari for their achievements in this area.
“The strength of Gujarat's women and their contributions are not limited to any one sector”, said Shri Modi, mentioning that 50% of seats in Gujarat's panchayat elections were reserved for women. He remarked that when he was sent to Delhi as the Prime Minister, he brought the same experience and commitment to the nation. He noted that the first bill passed in the new Parliament was for women's empowerment, known as the Nari Shakti Vandan Adhiniyam, proudly mentioning that the bill was approved by the President, who comes from a humble tribal background. PM expressed his belief that the day is not far when one of the women present will become an MP or MLA and sit on such a platform.
Quoting Mahatma Gandhi, the Prime Minister stated that the soul of the nation resides in rural India and added, “the soul of rural India lies in the empowerment of rural women”. He emphasized that the government has prioritized women's rights and opportunities. He highlighted that India has become the world's fifth-largest economy, with the foundation of this economic progress laid by millions of women like those present. He acknowledged the significant role of the rural economy and women's self-help groups in this achievement. Shri Modi noted that over 10 crore women are running more than 90 lakh self-help groups across the country, with over 3 lakh self-help groups operating in Gujarat alone. He mentioned the government's commitment to increasing the income of these millions of women, aiming to make them "Lakhpati Didis." He stated that around 1.5 crore women have already become "Lakhpati Didis," and the government aims to make a total of 3 crore women "Lakhpati Didis" in the next five years.
Mentioning that when a sister becomes a "Lakhpati Didi," the entire family's fortune changes, Shri Modi remarked that women involve other village women in their work, gradually transforming home-based work into an economic movement. To enhance the potential of self-help groups, the government has increased their budget fivefold over the past decade. The Prime Minister emphasized that these self-help groups are being provided with collateral-free loans of up to 20 lakh rupees. Additionally, women in self-help groups are being given opportunities to acquire new skills and connect with new technologies.
Highlighting that the women of the nation are advancing by overcoming every doubt and fear, the Prime Minister said that when the "Drone Didi" scheme was launched, many had doubts about the compatibility of modern technology like drones with rural women. However, he expressed his complete trust in the talent and dedication of his sisters and daughters. Today, the "Namo Drone Didi" campaign is bringing a new revolution in agriculture and the rural economy, leading to significant income for the women leading this change, he added. Shri Modi also highlighted that schemes like "Bank Sakhi" and "Bima Sakhi" have provided new opportunities for women in villages. To empower rural women, campaigns like "Krishi Sakhi" and "Pashu Sakhi" have been initiated, connecting lakhs of women and increasing their income. He emphasized that the government's efforts should benefit as many women in Gujarat as possible, congratulating Shri Bhupendrabhai Patel and the Gujarat government for launching a campaign to make 10 lakh more women "Lakhpati Didis."
Reiterating from his first address from the Red Fort as the Prime Minister, Shri Modi stressed on the importance of asking sons, not just daughters, to prevent crimes against women and build a better society. Over the past decade, the government has prioritized women's safety, making laws stricter to prevent crimes against them, he said. He highlighted the establishment of fast-track courts to ensure swift justice for serious crimes against women, with around 800 courts approved nationwide, most of which are now operational. These courts have expedited the resolution of approximately three lakh cases related to rape and POCSO. Shri Modi emphasized that the government has introduced the provision of the death penalty for heinous crimes like rape. He also highlighted the strengthening of the 24x7 women's helpline and the establishment of one-stop centers for women, with around 800 centers now operational across the country, providing assistance to over 10 lakh women.
“The newly implemented Bharatiya Nyay Sanhita (BNS), wiping out the colonial laws, has further strengthened provisions related to women's safety”, emphasised the Prime Minister, adding that a separate chapter has been added to address crimes against women and children. He acknowledged the common grievance that victims often face delays in justice. To address this, the Indian Penal Code now mandates that charges for heinous crimes like rape be framed within 60 days and verdicts delivered within 45 days, he added. Shri Modi emphasized that the new laws allow for e-FIRs to be filed from anywhere, making it easier for the police to take immediate action. Under the provision of Zero FIR, any woman can file an FIR at any police station if she faces atrocities. Additionally, he highlighted that the police can now record the statements of rape victims through audio-video means, which has been legally recognized. He also mentioned that the time for doctors to forward medical reports has been set to 7 days, providing significant assistance to the victims.
Underlining that the new provisions in the BNS are already showing results, Shri Modi recalled a a tragic incident in Surat district last October, where a gang rape case saw charges framed within 15 days and the culprits sentenced to life imprisonment within a few weeks. He emphasized that the implementation of the BNS has expedited the hearing of crimes against women across the country. He added that in Aligarh, Uttar Pradesh, a court sentenced a minor's rapist to 20 years in prison, marking the first conviction under the BNS within 30 days of filing the charge sheet. In Kolkata, a court sentenced a convict to death for raping a seven-month-old baby, with the verdict delivered within 80 days of the crime. The Prime Minister highlighted these examples from different states to demonstrate how the BNS and other government decisions have enhanced women's safety and ensured swift justice.
Reaffirming the nation that he will not let any obstacles hinder their dreams, the Prime Minister said that just like a son serves his mother, he is serving Mother India and the mothers and daughters of India in the same way. He concluded by expressing his firm belief that the hard work, dedication, and blessings of the people will help achieve the goal of Viksit Bharat by 2047 and once again extended his heartfelt wishes for Women's Day to every mother, sister, and daughter in the country.
The Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Union Minister for Jal Shakti, Shri C. R Patil, were present among other dignitaries at the event.
Background
Women empowerment has been a cornerstone of the work done by the government. Guided by the vision of the Prime Minister, the government has been committed to taking steps towards their all round development. In line with this, on 8th March, on the occasion of International Women’s Day, Prime Minister participated in the Lakhpati Didi programme in Vansi Borsi village in Navsari district and interacted with the Lakhpati Didis. He also felicitated 5 Lakhpati Didis with Lakhpati Didi Certificates.
The G-MAITRI scheme will provide financial assistance and handholding support to Startups which are working for creating a conducive environment for rural livelihoods.
G-SAFAL will provide financial assistance and entrepreneurial training to SHG women of Antyodaya families in two Aspirational districts and thirteen Aspirational Blocks of Gujarat.