Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches development works in Navsari, Gujarat
PM launches G-SAFAL and G-MAITRI programmes of the Government of Gujarat
Women’s blessings are my strength, wealth and shield: PM
India is now walking the path of women-led development: PM
Our government places utmost importance on 'Samman' and 'Suvidha' for women: PM
The soul of rural India resides in the empowerment of rural women: PM
Nari Shakti is rising, surpassing every fear and doubt: PM
In the past decade, we have given women's safety the highest priority: PM
08 MAR 2025 2:33PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched various developmental works in Navsari, Gujarat today. Addressing the gathering on the occasion of International Women's Day, he expressed his gratitude for the love, affection, and blessings from the mothers, sisters, and daughters present in large numbers, extending his best wishes to all the women of the country on this special day. He added that he was blessed by Maa Ganga in the Maha Kumbh while he was blessed today in the Maha Kumbh of MatruShakti today. The Prime Minister highlighted the launch of two schemes, G-SAFAL (Gujarat scheme for Antyodaya Families for Augmenting Livelihoods) and G-MAITRI (Gujarat Mentorship and Acceleration of Individuals for Transforming Rural Income), today in Gujarat. He also mentioned that funds from various schemes have been directly transferred to the bank accounts of women and congratulated everyone for this achievement.
Shri Modi mentioned that today was dedicated to women and expressed his gratitude to all and proudly stated that he considers himself the wealthiest person in the world, not in terms of money, but because of the blessings from crores of mothers, sisters, and daughters. “These blessings are my greatest strength, capital, and protective shield”, he emphasised.
Stressing the importance of respecting women, as it is the first step towards the development of society and the nation, the Prime Minister highlighted, “India is now walking the path of women-led development for the rapid progress of the country”. He remarked that the government prioritizes both respect and convenience in women's lives. He mentioned the construction of toilets, also referred to as ‘Izzat Ghar” or “house of dignity”, for crores of women, which has increased their dignity, and the opening of bank accounts for crores of women, integrating them into the banking system. He also highlighted the provision of Ujjwala cylinders to save women from the hardships of smoke. Shri Modi noted that the government has extended maternity leave for working women from 12 weeks to 26 weeks. He acknowledged the demand from Muslim sisters for a law against triple talaq and stated that the government has enacted a strict law to protect the lives of lakhs of Muslim sisters. He also mentioned that when Article 370 was in effect in Jammu and Kashmir, women were deprived of many rights. If they married someone outside the state, they lost their right to ancestral property and with the removal of Article 370, women in Jammu and Kashmir have now gained their rights.
Underlining the increasing opportunities for women at various levels of society, government, and large institutions, the Prime Minister remarked, “women are excelling in every sector, be it politics, sports, judiciary, or police”. He noted that since 2014, women's participation in important positions has increased significantly, mentioning that the central government has seen the highest number of female ministers, and the presence of women in Parliament has also risen. In 2019, 78 female MPs were elected, and in the 18th Lok Sabha, 74 female MPs are part of the House, he added. Underscoring the growing participation of women in the judiciary, with their presence in district courts exceeding 35%. In several states, over 50% of new recruits as civil judges are women, Shri Modi highlighted, “India is the world's third-largest startup ecosystem, with nearly half of the startups having women in leadership roles”. He also mentioned the significant contributions of women scientists leading major space missions. He expressed pride in the fact that India has the highest number of female pilots in the world. He also acknowledged the role of women in organizing and securing the event in Navsari, with female police officers and officials managing the security arrangements. The Prime Minister shared his earlier interaction with women from self-help groups, noting their enthusiasm and confidence as a testament to the strength of India's women. He reiterated his belief that the resolve for a Viksit Bharat will be fulfilled, with women playing the most significant role in achieving this goal.
Mentioning Gujarat as a prime example of women-led development which has provided the country with a successful cooperative model, developed through the hard work and strength of women, the Prime Minister underscored the global recognition of Amul and how lakhs of women from Gujarat's villages have turned milk production into a revolution. He added that Gujarati women have not only empowered themselves economically but also strengthened the rural economy. He also highlighted the success of Lijjat Papad, initiated by Gujarati women, which has now become a brand worth hundreds of crores.
Recalling his tenure as Chief Minister of Gujarat, during which the government implemented several initiatives for the welfare of women and girls, such as the Chiranjeevi Yojana, Beti Bachao Abhiyan, Mamta Divas, Kanya Kelavani Rath Yatra, Kunwarbai Nu Mameru, Saat Phera Samuh Lagna Yojana, and Abhayam Helpline, Shri Modi emphasized that Gujarat has demonstrated to the entire country how women's strength can be enhanced through the right policies. He mentioned the direct transfer of funds to the accounts of women involved in dairy work, a practice that started in Gujarat and has now been extended to millions of beneficiaries across the country. He highlighted that Direct Benefit Transfer (DBT) has curbed scams worth thousands of crores and provided assistance to the poor.
Highlighting the government's efforts in empowering women by providing houses in their names during the reconstruction after the Bhuj earthquake, Shri Modi mentioned that the same approach is being followed in the PM-Awas Yojana, with nearly 3 crore women becoming homeowners since 2014. He remarked on the global recognition of the Jal Jeevan Mission, which has brought water to villages across the country. In the past five years, piped water has reached 15.5 crore households in thousands of villages, emphasising the significant role of women's water committees in the success of this mission. He added that this model originated in Gujarat and is now addressing the water crises nationwide.
Stressing the importance of water conservation while addressing the issue of water scarcity, the Prime Minister highlighted the nationwide campaign "Catch the Rain," led by Union Minister for Jal Shakti, Shri C.R. Patil, which aims to prevent rainwater from going to waste by conserving it where it falls. He praised the efforts of the women in Navsari, who have completed over 5,000 projects, including ponds, check dams, borewell recharge, and community soak pits, to save rainwater. He mentioned that hundreds of water conservation projects are still ongoing in Navsari, with the goal of constructing 1,000 percolation pits in a single day. Shri Modi acknowledged Navsari district as one of the leading districts in Gujarat for rainwater harvesting and water conservation, extending special congratulations to the mothers, sisters, and daughters of Navsari for their achievements in this area.
“The strength of Gujarat's women and their contributions are not limited to any one sector”, said Shri Modi, mentioning that 50% of seats in Gujarat's panchayat elections were reserved for women. He remarked that when he was sent to Delhi as the Prime Minister, he brought the same experience and commitment to the nation. He noted that the first bill passed in the new Parliament was for women's empowerment, known as the Nari Shakti Vandan Adhiniyam, proudly mentioning that the bill was approved by the President, who comes from a humble tribal background. PM expressed his belief that the day is not far when one of the women present will become an MP or MLA and sit on such a platform.
Quoting Mahatma Gandhi, the Prime Minister stated that the soul of the nation resides in rural India and added, “the soul of rural India lies in the empowerment of rural women”. He emphasized that the government has prioritized women's rights and opportunities. He highlighted that India has become the world's fifth-largest economy, with the foundation of this economic progress laid by millions of women like those present. He acknowledged the significant role of the rural economy and women's self-help groups in this achievement. Shri Modi noted that over 10 crore women are running more than 90 lakh self-help groups across the country, with over 3 lakh self-help groups operating in Gujarat alone. He mentioned the government's commitment to increasing the income of these millions of women, aiming to make them "Lakhpati Didis." He stated that around 1.5 crore women have already become "Lakhpati Didis," and the government aims to make a total of 3 crore women "Lakhpati Didis" in the next five years.
Mentioning that when a sister becomes a "Lakhpati Didi," the entire family's fortune changes, Shri Modi remarked that women involve other village women in their work, gradually transforming home-based work into an economic movement. To enhance the potential of self-help groups, the government has increased their budget fivefold over the past decade. The Prime Minister emphasized that these self-help groups are being provided with collateral-free loans of up to 20 lakh rupees. Additionally, women in self-help groups are being given opportunities to acquire new skills and connect with new technologies.
Highlighting that the women of the nation are advancing by overcoming every doubt and fear, the Prime Minister said that when the "Drone Didi" scheme was launched, many had doubts about the compatibility of modern technology like drones with rural women. However, he expressed his complete trust in the talent and dedication of his sisters and daughters. Today, the "Namo Drone Didi" campaign is bringing a new revolution in agriculture and the rural economy, leading to significant income for the women leading this change, he added. Shri Modi also highlighted that schemes like "Bank Sakhi" and "Bima Sakhi" have provided new opportunities for women in villages. To empower rural women, campaigns like "Krishi Sakhi" and "Pashu Sakhi" have been initiated, connecting lakhs of women and increasing their income. He emphasized that the government's efforts should benefit as many women in Gujarat as possible, congratulating Shri Bhupendrabhai Patel and the Gujarat government for launching a campaign to make 10 lakh more women "Lakhpati Didis."
Reiterating from his first address from the Red Fort as the Prime Minister, Shri Modi stressed on the importance of asking sons, not just daughters, to prevent crimes against women and build a better society. Over the past decade, the government has prioritized women's safety, making laws stricter to prevent crimes against them, he said. He highlighted the establishment of fast-track courts to ensure swift justice for serious crimes against women, with around 800 courts approved nationwide, most of which are now operational. These courts have expedited the resolution of approximately three lakh cases related to rape and POCSO. Shri Modi emphasized that the government has introduced the provision of the death penalty for heinous crimes like rape. He also highlighted the strengthening of the 24x7 women's helpline and the establishment of one-stop centers for women, with around 800 centers now operational across the country, providing assistance to over 10 lakh women.
“The newly implemented Bharatiya Nyay Sanhita (BNS), wiping out the colonial laws, has further strengthened provisions related to women's safety”, emphasised the Prime Minister, adding that a separate chapter has been added to address crimes against women and children. He acknowledged the common grievance that victims often face delays in justice. To address this, the Indian Penal Code now mandates that charges for heinous crimes like rape be framed within 60 days and verdicts delivered within 45 days, he added. Shri Modi emphasized that the new laws allow for e-FIRs to be filed from anywhere, making it easier for the police to take immediate action. Under the provision of Zero FIR, any woman can file an FIR at any police station if she faces atrocities. Additionally, he highlighted that the police can now record the statements of rape victims through audio-video means, which has been legally recognized. He also mentioned that the time for doctors to forward medical reports has been set to 7 days, providing significant assistance to the victims.
Underlining that the new provisions in the BNS are already showing results, Shri Modi recalled a a tragic incident in Surat district last October, where a gang rape case saw charges framed within 15 days and the culprits sentenced to life imprisonment within a few weeks. He emphasized that the implementation of the BNS has expedited the hearing of crimes against women across the country. He added that in Aligarh, Uttar Pradesh, a court sentenced a minor's rapist to 20 years in prison, marking the first conviction under the BNS within 30 days of filing the charge sheet. In Kolkata, a court sentenced a convict to death for raping a seven-month-old baby, with the verdict delivered within 80 days of the crime. The Prime Minister highlighted these examples from different states to demonstrate how the BNS and other government decisions have enhanced women's safety and ensured swift justice.
Reaffirming the nation that he will not let any obstacles hinder their dreams, the Prime Minister said that just like a son serves his mother, he is serving Mother India and the mothers and daughters of India in the same way. He concluded by expressing his firm belief that the hard work, dedication, and blessings of the people will help achieve the goal of Viksit Bharat by 2047 and once again extended his heartfelt wishes for Women's Day to every mother, sister, and daughter in the country.
The Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Union Minister for Jal Shakti, Shri C. R Patil, were present among other dignitaries at the event.
Background
Women empowerment has been a cornerstone of the work done by the government. Guided by the vision of the Prime Minister, the government has been committed to taking steps towards their all round development. In line with this, on 8th March, on the occasion of International Women’s Day, Prime Minister participated in the Lakhpati Didi programme in Vansi Borsi village in Navsari district and interacted with the Lakhpati Didis. He also felicitated 5 Lakhpati Didis with Lakhpati Didi Certificates.
The G-MAITRI scheme will provide financial assistance and handholding support to Startups which are working for creating a conducive environment for rural livelihoods.
G-SAFAL will provide financial assistance and entrepreneurial training to SHG women of Antyodaya families in two Aspirational districts and thirteen Aspirational Blocks of Gujarat.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী নভসারীদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হৌদোকখ্রে
পি.এম.না গুজারত সরকারগী G-SAFAL অমসুং G-MAITRI প্রোগ্রামশিং হৌদোকখ্রে
নুপীশিংগী থৌজালশিং অসি ঐহাক্কী পাঙ্গল, লন অমসুং চুঙ্গোইনি: পি.এম.
ভারতনা হৌজিক নুপীনা লমজিংবা চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বেলদা চৎলি: পি.এম.
ঐখোয়গী সরকারনা নুপীশিংগীদমক ‘সম্মান’ অমসুং ‘সুবিধা’দা খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং থম্মি: পি.এম.
রুরেল ইন্দিয়াগী থৱায় অসি খুঙ্গংগী নুপীশিংদা শক্তি পীবনা ওইরি: পি.এম.
নারী শক্তি হেনগৎলক্লি, অকিবা অমসুং চীংনবা খুদিংমক নমথরি: পি.এম.
হৌখিবা দিকেদতা ঐখোয়না নুপীশিংদা ঙাকশেল পীবদা খ্বাইদগী মরু ওইবা পীখি: পি.এম.
08 MAR 2025 2:33PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুজরাতকী নভসারীদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিং হৌদোকখ্রে। মালেমগী নুপীশিংগী নুমিৎকী থৌরমদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না মশিং য়াম্না তিল্লিবা ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদগী ফংলিবা মীনুংশি, অমসুং থৌজালশিংগীদমক মহাক্না থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা লৈবাক অসিগী নুপী পুম্নমক্তা অখন্নবা নুমিৎ অসিগী য়াইফ-পাউজেল পীখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মহাক্না মহা কুম্ভদা ইমা গঙ্গাগী থৌজাল ফংখি অমরোমদনা ঙসি মাত্রুশক্তিগী মহাকুম্ভদা ঙসি থৌজাল ফংখি। প্রধান মন্ত্রীনা স্কিম অনি, G-SAFAL (গুজরাত স্কিম ফোর অন্ত্যোদয়া ফেমিলীজ ফোর ওগমেন্তিং লাইবলিহুদ) অমসুং G-MAITRI (গুজরাত মেন্তরশিপ এন্দ এক্সেলেরেসন ওফ ইন্দিভিজুএলস ফোর ত্রান্সফোর্মিং রুরেল ইনকম) ঙসি গুজরাত্তা হৌদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং অসিদগী লাকপা ফন্দশিং অসি নুপীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখি অমসুং মায়পাকপা অসিগীদমক মীপুম খুদিংমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসি অসি নুপীশিংদা কত্থোক্লি অমসুং মীপুম খুদিংমক্তা মহাক্না তৌবিমল খঙবা উৎখি অমসুং চাউথোকপগা লোয়ননা ফোংদোকখী মদুদি মহাক্না মশাবু শেলগী ওইনা নত্তনা মালেমগী খ্বাইদগী ইনাক খুনবা মীশক ওইনা লৌই মরমদি ইমা, ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপী করোর কয়াগী থৌজালশিং ফংলি। “মসিগী থৌজালশিং অসি ঐহাক্কী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গল, লন অমসুং চুঙ্গোইনি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
নুপীশিংবু ইকাই খুম্নবগী মরু ওই হায়না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মসি খুন্নাই অমসুং লৈবাক চাউখৎহন্নবা মাইকৈদা অহানবা খোঙথাংনি হায়না ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ভারত অসি লৈবাক অসিগী খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিন্নবগীদমক নুপীনা লমজিংবা চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বেলদা হৌজিক চংশিল্লি”। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা নুপীশিংগী পুন্সিদা ইকাই খুম্নবা অমসুং খুদোংচাবা অনিমক অসি লুম্না লৌরি। মহাক্না নুপী করোর কয়াগীদমক ‘ইজত ঘর’ নত্ত্রগা ‘হাউস ওফ দিগনিতী’ হায়না খঙনবা তোইলেৎশিং শাবা অসিনা মখোয়গী ইকাই খুম্নবা হেনগৎহনখি, অমসুং নুপী করোর কয়াগীদমক বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংখিবা, মখোয়বু বেঙ্কিং সিস্তেমদা ইন্তিগ্রেৎ তৌখিবা অদু পনখি। মহাক্না মৈখুগী অৱাবশিংদগী নুপীশিংবু কন্নবা উজ্জ্বলা সিলিন্দরশিংগী প্রোভিজন পীখিবা অদুসু পনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সরকারনা নুপীশিংদা চয়োল 12দগী চয়োল 26 ফাওবা মেতর্নিতী লিব শাংদোকহনখি। ত্রিপল তলাক্কী মায়োক্তা আইন অমা শেম্নবা মুস্লিম ইচে-ইচলশিংগী দিমান্দ অদু খঙলদুনা সরকারনা মুস্লিম ইচে-ইচল লাখ কয়াগী পুন্সি ঙাকশেন্নবা অকনবা আইন শেমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা আর্তিকল 370 চৎনখিবা মতমদা নুপীশিংগী হক কয়া মাংহনখি। করিগুম্বা রাজ্য অদুগী মপালদা কনাগুম্বা অমনা ময়ুম পাল্লবদি মখোয়না মপা-মপুনা পীরম্বা লমশিং অদু লৌবগী হক মাংখি অমদু আর্তিকল 370 লৌথোকখিবদগী জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা লৈরিবা নুপীশিংনা মখোয়গী হকশিং অমুক হন্না হৌজিক্তি ফংলে।
খুন্নাই, সরকার অমসুং অচৌবা লোইশঙশিংদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা নুপীশিংগীদমক হেনগৎলক্লিবা খুদোংচাবশিং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “নুপীশিংনা সেক্তর খুদিংমক্তা, পোলিতিক্স, স্পোর্তস, জুদিসিএরী নত্ত্রগা পুলিস ওইরবসু মায়পাক্লি”। মহাক্না হায়খি মদুদি 2014দগী হৌদুনা মরু ওইবা ফমশিংদা নুপীশিংনা শরুক য়াবা চাউনা হেনগৎলক্লি, কেন্দ্র সরকারনা নুপী মন্ত্রীশিংগী খ্বাইদগী য়াম্বা মশিং উবা ফংখী অমসুং পার্লিয়ামেন্তদা নুপীশিংনা শরুক য়াবসু হেনগৎলকখি। 2019দা নুপী এম.পি. 78 কারকখি অমসুং 18শুবা লোক সভাদা হাউস অসিগী শরুক ওইনা এম.পি. নুপী 74 য়াওরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। জুদিসিএরীদা নুপীশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎলক্লিবা লোয়ননা মখোয়গী প্রজেন্স অসি দিস্ত্রিক্ত কোর্তশিংদা 35% হেল্লি হায়খি। রাজ্য কয়ামরুমদা সিভিল জজ ওইনা নৌনা রিক্রুৎ তৌখিবগী 50% হেনবদি নুপীশিং ওইরি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোক্লদুনা হায়, “ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম ওইরি, লোয়ননা স্তার্তঅপশিংগী তঙ্খাইগী ময়াদি নুপীশিংনা লুচিংবগী থৌদাংশিং লৌরি”। মহাক্না হায়খি নুপী সাইন্তিস্তশিংনা অচৌবা স্পেস মিসন কয়াদা অচৌবা থৌদাংশিং লৌরি। মহাক্না ভারতনা মালেমদা নুপী পাইলোৎশিংগী মশিং খ্বাইদগী ৱাংই হায়বা ৱাফম অসিদসু চাউথোকচবা ফোংদোকখি। মহাক্না নুপী পুলিস ওফিসরশিং অমসুং ওফিসিএলশিংনা সেক্যুরিতী এরেঞ্জমেন্তশিং তৌবগা লোয়ননা নভসারীদা থৌরম অসি শিনবা অমসুং ঙাকশেনবদা নুপীশিংনা লৌরিবা থৌদাং অদুসু খঙখি। প্রধান মন্ত্রীনা মমাংদা মহাক্না সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদগী নুপীশিংগা ৱারী শাখিবা অদু শেয়র তৌদুনা হায় মখোয়গী থৱায় য়াওবা অমসুং থাজবা অদু ভারতকী নুপীশিংগী শক্তিগী খুদম ওইরি। মহাক্না নৌহৌনা মহাক্কী থাজবা অদু ফোংদোক্লদুনা হায়খি মদুদি ভিক্সিৎ ভারত অমগী ফিরেপ অদু থুংলগনি লোয়ননা পান্দম অসি ফংনবা হোৎনবদা নুপীশিংনা খ্বাইদগী মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি।
নুপীশিংনা কন্না হোৎনবা অমসুং শক্তিগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিদা মায়পাক্লবা কোওপরেতিব মোদেল পীখিবা, চাউখৎপা ওইখিবা গুজরাত অসি নুপীনা লমজিংবা চাউখৎ-থৌরাংগী মরু ওইবা খুদম অমনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অমুলবু মালেমনা মশক খঙনবা অমসুং গুজরাতকী খুঙ্গংশিংদগী নুপী লাখ কয়ানা করম্না শঙ্গোম পুথোকপা অসি রিভোল্যুসন অমদা ওন্থোকখিবগে হায়বা অদু ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি গুজরাতি নুপীশিংনা মখোয় মশাবু ইকনোমিকেল্লী শক্তি পীবা খক্তা নত্তনা রুরেল ইকনোমীদসু শক্তি পীরি। মহাক্না গুজরাতি নুপীশিংনা হৌদোকখিবা লিজ্জত পাপদ অসি করোর কয়ারোম ওইবা ব্রান্দ অমা ওইনা মায়পাক্লিবা অসি পনখি।
মহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা সরকার অসিনা চিরঞ্জীবি য়োজনা, বেতি বচাও, অভিয়ান, মমতা দিবস, কন্যা কেলাবানি রাথ য়াত্রা, কুনৱারবাই নু মামেরু, সাত ফেরা সমুহ লগনা য়োজনা অমসুং অভায়ম হেল্পলাইনগুম্বা নুপীশিং অমসুং নুপীমচাশিংগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক থৌশিল কয়া ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা অদু নীংশিল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি গুজরাতনা করম্না অচুম্বা পোলিসীশিংগী খুত্থাংদা নুপীগী শক্তি হেনগৎহনবগে হায়বা অদু লৈবাক পুম্বদা উৎখি। মহাক্না দাইরীগী থবক তৌবা নুপীশিংগী একাউন্তশিংদা ফন্দশিং হকথেংননা ত্রান্সফর তৌবগী থৌওং গুজরাত্তা হৌখি অমসুং হৌজিক মসি লৈবাক অসিগী বেনিফিসরী করোর কয়াদা তৌরি হায়না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরনা করোর লিশিং কয়াগী স্কেম থিংবা ঙমখি অমসুং লায়বশিংদা তেংবাং পীখি।
ভুজ য়ুহার হাবা মতুংদা নৌনা অমুক য়ুম শাবদা নুপীশিংগী মমিংদা য়ুমশিং শাদুনা নুপীদা শক্তি পীনবা সরকারগী খোঙথাংশিং অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা চপ মান্নবা এপ্রোচ অসি পি.এম. আৱাজ য়োজনাদা পায়খৎলি লোয়ননা 2014দগী নুপী করোর 3গী ময়াদা য়ুমগী মপু ওইরি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংদা ঈশিং য়ৌহনখিবা জল জীবন মিসনবু মালেমনা শকখঙনরি হায়না ফোংদোকখি। হৌখিবা চহি মঙা অসিদা খুঙ্গং লিশিং কয়াদা লৈবা য়ুমথোং করোর 15.5দা তোতি ঈশিং য়ৌহনখ্রে, মিসন অসি মায়পাক্নবা হোৎনবদা নুপীশিংগী ৱাতর কম্মিতীশিংগী মরু ওইবা থৌদাং লৈ। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি গুজরাত্তা মোদেল অসি হৌদোকখি অমসুং হৌজিকনা মসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদা ঈশিংগী অৱাবা কোকহল্লি।
ঈশিং য়োকশিনবগী মরু ওইবা খঙবা অমরোমদনা ঈশিং তাংবগী সমস্যা কোকহনবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী, শ্রী. সি.আর. পতিলনা হৌদোকখিবা লৈবাক শিনবা থুংবদগী কেম্পেন “কেৎচ দি রেন” অসিনা নোং তারক্লিবা মফম অদুদা ঈশিং য়োকশিন্দুনা ঈশিং মাংহনবদগী ঙাকথোক্নবা পান্দম থমখি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না পুখ্রি, চেক দামশিং, বোরৱেল রিচার্চ অমসুং কম্ম্যুনিতী সোক পিৎশিং য়াওনা নোংগী ঈশিং য়োকশিন্নবা প্রোজেক্ত 5,000 হেন্না লোইশিনখিবা নভসারীগী নুপীশিংগী থৌদাং অদু থাগৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঈশিং য়োকশিনবগী প্রোজেক্ত কয়া হৌজিক চত্থরি, মসিগী পান্দম অসি নোংমদা পরকোলেসন পিৎ 1,000 শাবনি। শ্রী মোদীনা নভসারী জিলা অসি নোংগী ঈশিং য়োকশিন্নবগীদমক গুজরাতকী মাংজিল থারিবা জিলা অমা ওইরি হায়খি, লমদম অসিদা মখোয়গী মায়পাকপা অসিগীদমক নভসারীদা লৈরিবা ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা অখন্ননা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
“গুজরাত নুপীশিংগী থৌনা অমসুং মখোয়গী থৌদাং অসি সেক্তর অমা খক্তদা লোইদে” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোক্লদুনা হায় গুজরাতকী পঞ্চায়ৎ মীখলশিংদা সীত 50% নুপীশিংগীদমক খাক্তুনা থম্মি। মহাক্না হায়খি দিল্লীদা মহাক্না প্রধান মন্ত্রী ওইনা চৎখিবা মতমদা মহাক্না লৈবাক অসিদা চপ মান্নবা এক্সপরিয়েন্স অমসুং কম্মিৎমেন্ত অদু পুদুনা চৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অনৌবা পার্লিয়ামেন্তদা অহানবা পাস তৌখিবা বিল অসি নুপীদা শক্তি পীনবনি, মসি নারী শক্তি ভন্দন অধিনিয়ম কৌই, মসিগী বিল অসি অচম্বা ত্রাইবেল বেকগ্রাউন্দদগী লাকখিবা নু্পী রাস্ত্রপতিনা অয়াবা পীখি। পি.এম.না শরুক য়ারিবা নুপীশিংদগী অসিগুম্বা প্লেৎফোর্ম অমদা এম.পি. নত্ত্রগা এম.এল.এ. অমা ওইনা থোরক্কদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে হায়না মহাক্কী থাজবা ফোংদোকখি।
মহাত্মা গান্ধী পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রুরেল ইন্দিয়াদা লৈবাক অসিগী থৱায় লৈ অমসুং মখা তারদুনা হায়, “রুরেল ইন্দিয়াগী থৱায় অসি খুঙ্গংগী নুপীশিংদা শক্তি পীবদা য়াওরি”। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকার অসিনা নুপীগী হকশিং অমসুং খুদোংচাবশিং লুম্না লৌরি। মহাক্না হায় ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মঙাশুবা ইকনোমী ওইরক্লি লোয়ননা মসিগী শেন্মীৎলোন খুমাং চাউশিন্নবা য়ুম্ফম অসি নুপীশিংনা থোনখি হায়খি। মহাক্না রুরেল ইকনোমী অমসুং নুপী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংনা মায়পাকপা অসিদা লৌরিবা অচৌবা থৌদাং অদু খঙখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নুপী করোর 10 হেনবনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ লাখ 90 হেন্না চল্লাইরি, লোয়ননা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ লাখ 3 হেনবনা গুজরাত খক্তদা চল্লাইরি। মহাক্না সরকারনা নুপীশিংবু “লাখপতী দিদি” ওইহন্নবা পান্দম থমদুনা নুপী করোর কয়াগী ইনকম হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। মহাক্না হায়খি মদুদি নুপী করোর 1.5রোমনা “লাখপতী দিদি” ওইখ্রে অমসুং সরকারনা মথংগী চহি মঙাদা পুন্না নুপী করোর 3 “লাখপতী দিদি” ওইহন্নবা পান্দম থম্মি।
নুপী অমনা “লাখপতী দিদি” ওইরকপা মতমদা ইমুং পুম্বগী লাইবক্তা অহোংবা লাকই হায়রদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি নুপীশিংনা মখোয়গী থবক্তা অতোপ্পা খুঙ্গংগী নুপীশিং য়াওহন্দুনা হোম-বেজ ৱার্ক অসি ইকনোমিক মুফমেন্ত অমদা ওন্থোকই। সেল্ফ-হেল্প গ্রুপকী পোতেন্সিএল হেনগৎহন্নবা সরকারনা হৌখিবা দিকেদতা মখোয়গী বজেৎ শরুক মঙা হেনগৎহনখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং অসিদা লুপা লাখ 20 ফাওবগী কোল্লাতরেল ফ্রী লোনশিং ফংহল্লি। মসিগী মথক্তা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদা নুপীশিংদা অনৌবা স্কিলশিং তমশিন্নবা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীগা কন্নেক্ত তৌনবা খুদোংচাবশিং পীরি।
লৈবাক অসিগী নুপীশিংনা চীংনবা অমসুং অকিবা খুদিংমক মায়োক্নদুনা মাংদা চংশিল্লি হায়দুনা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি “দ্রোন দিদি” স্কিম লোঞ্চ তৌবা মতমদা মীওই কয়ানা দ্রোনগুম্বা মোদর্ন তেক্নোলোজীশিং খুঙ্গংগী নুপীশিংনা হৈগদ্রা হায়না চীংনবা পোকখি। অদুম ওইনমক মহাক্না মহাক্কী ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপীশিংগী তেলেন্ত অমসুং দেদিকেসনদা মপুং ফানা থাজবা থমখি। ঙসি “নমো দ্রোন দিদি” কেম্পেন অসি লৌউ-শৌংউ অমসুং রুরেল ইকনোমীদা অনৌবা অওনবা ওইরক্তুনা মসিগী অহোংবা অসি লমজিংখিবা নুপীশিংগীদমক ইনকম চাউনা লাকহল্লি, হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি “বেঙ্ক সখি” অমসুং “বিমা সখি”গুম্বা স্কিমশিংনা খুঙ্গংগী নুপীশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি। খুঙ্গংগী নুপীশিংদা শক্তি পীনবা ‘কৃশী সখি’ অমসুং ‘পসু সখি’গুম্বা কেম্পেনশিং হৌদোক্তুনা নুপী লাখ কয়া কন্নেক্ত তৌরি অমসুং মখোয়গী ইনকম হেনগৎহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারগী খোঙথাংশিংনা গুজরাতকী নুপী কয়াদা কান্নবা ফংহনগদবনু, মহাক্না শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল অমসুং গুজরাত সরকারনা নুপী লাখ 10 হেন্না “লাখপতী দিদি” ওইহন্নবা কেম্পেন অমা হৌদোকপগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী ওইনা লাল কিলদাদগী মহাক্কী অহানবা ৱারোল পীখিবা অদু নৌহৌনা নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা নুপীশিংদা চত্থবা ক্রাইমশিংদগী ঙাকথোক্নবা অমসুং অফবা খুন্নাই অমা শেম্নবা ইচানুপীশিংদা খক্তা নত্তনা ইচানুপাশিংদা হায়বগী মরু ওইবা অদু থমখি। হৌখিবা দিকেদতা সরকারনা নুপীশিংগী ঙাকশেল লুম্না লৌদুনা মখোয়গী মায়োক্তা চত্থবা ক্রাইমশিং ঙাকথোক্নবা অকনবা আইনশিং শেম্মি হায়খি। মহাক্না লৈবাক শিনবা থুংবদা কোর্ত 800 রোম অয়াবা পীদুনা, মসিদা হৌজিক অয়াম্বা মথৌ তৌরি, নুপীশিংগী মায়োক্তা চত্থরিবা অহকপা ক্রাইমশিংগীদমক থুনা ৱায়েল পীনবা ফাস্ত-ত্রেক কোর্তশিং হাংদোক্লে হায়খি। কোর্তশিং অসিনা রেপ অমসুং পোক্সোগা মরী লৈনবা কেস লাখ অহুমরোমগী ৱারোইশিন থুনা ফংহনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সরকারনা রেপগুম্বা অহকপা ক্রাইমশিংগীদমক শীবগী চৈরাক পীনবা প্রোভিজন পুথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নুপীশিংগী 24x7 হেল্পলাইন মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমসুং লৈবাক অসিদা হৌজিক মথৌ তৌরিবা সেন্তর 800 রোমগা লোয়ননা নুপীশিংগীদমক ৱান-স্তোপ সেন্তরশিং লিংখৎখি, মসিনা নুপী লাখ 10 হেনবদা মতেং পীরি।
“নৌনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা ভারতীয় ন্যায় সনহিতা (BNS)না কোলোনিএল লোশিং মুথৎখি, মসিনা নুপীশিংগী ঙাকশেলগা মরী লৈনবা প্রোভিজনশিং মপাঙ্গল কনখৎহনখি” হায়না ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপী অঙাংগী মায়োক্তা চত্থবা ক্রাইমশিং থেংননবা তোখাইবা চেপতর অমা হাপচিনখি। মহাক্না ৱায়েল থিন্থবনা মরম ওইদুনা ভিক্তিমশিংনা তোইনা মায়োক্নরিবা কম্মন গ্রিভান্স অদুসু খঙখি। মসি কোকহন্নবা ইন্দিয়ন পেনাল কোদনা রেপগুম্বা অহকপা ক্রাইমশিংগীদমক চার্জ তৌরবশিং নুমিৎ 60গী মনুংদা ফ্রেম তৌনবা অমসুং ৱায়েল নুমিৎ 45গী মনুংদা পীনবা মেন্দেৎ তৌখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা হায়খি অনৌবা আইনশিংনা মফম অমা হেক্তদগী e-FIRশিং ফাইল তৌবা য়াহন্দুনা পুলিসনা খুদক্তা থবক পায়খৎপা লায়হল্লি। জিরো FIRগী প্রোভিজনগী মখাদা নুপী অমা হেক্তনা করিগুম্বা মহাক্না অৱাবা মায়োক্নরবদি পুলিস স্তেসন অমা হেক্তদা FIR ফাইল তৌবা য়াই। মসিগী মথক্তা মহাক্না হায়খি মদুদি পুলিসনা হৌজিক রেপ ভিক্সিমশিংগী স্তেৎমেন্তশিং ওদিও-ভিদিওগী পাম্বৈ শীজিন্নদুনা রেকোর্দ তৌবা য়াহনখ্রে। মসি লিগেল ওইনা রিকগনাইজ তৌখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি দোক্তরশিংনা মেদিকেল রিপোর্তশিং ফোর্ৱার্দ তৌবগী মতম নুমিৎ 7দা ওইহন্দুনা ভিক্তিমশিংদা চাউনা মতেং পীরি।
BNS দা অনৌবা প্রোভিজনশিং অসিগী ফলশিং উবা ফংলে হায়দুনা শ্রী মোদীনা মমাংগী ওক্তোবরদা সুরত জিলাদা থোকখিবা লাইবক থিবা থৌদোক অদু নীংশিংখি, মসিদা গেং রেপ কেস অমা নুমিৎ 15গী মনুংদা ফ্রেম তৌখি অমসুং মরাল লৈবা মীওইশিং চয়োল খরগী মনুংদা পুন্সি চুপ্পা কৈশুমশঙদা থম্নবা ৱায়েল পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি BNS ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা লৈবাক শিনবা থুংবদা নুপীগী মায়োক্তা চত্থবা ক্রাইমশিংগী হিয়রিং থুজিনহনখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, উত্তর প্রদেসকী অলিগরদা কোর্তনা মাইনর অমগী রেপিস্ত চহি 20 কৈশুমশঙদা লৈনবা রাই তাখি, মসিনা চার্জ সীত ফাইল তৌবগী নুমিৎ 30গী মনুংদা BNS কী মখাদা অহানবা কনভিক্সন ওইখি। কোলকাতাদা থা তরেৎ খক্তা ঙাইরিবা অঙাং অমা রেপ তৌরুবগী শীবগী চৈরাক পীখি লোয়ননা ক্রাইম অসিগী নুমিৎ 80গী মনুংদা রাই তাখি। প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদগী খুদমশিং পীদুনা করম্না BNS অমসুং অতৈ সরকারগী ৱারেপশিংনা নুপীশিংগী ঙাকশেল হেনগৎহনখিবগে অমসুং ৱায়েল পীখিবগী হায়বা অদু উৎখি।
জাতিদা নৌনা থাজবা পীরদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না মখোয়গী মঙলানশিং থুংহন্নবা হোৎনবদা অপনবা অমত্তা লৈহল্লোই, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মচানুপা অমনা মহাক্কী মমাগী শেবা তৌবা অদুগুম্না মহাক্না ভারত ইমা অমসুং ভারতকী মমাশিং অমুং মচানু্পীশিংগী শেবা তৌরি। মহাক্না মীয়ামনা কন্না হোৎনবা, কত্থোকপা অমসুং থৌজালশিংনা 2047 ফাওবদা ভিক্সিৎ ভারতকী পান্দম ফংনবা হোৎনবদা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্কী অচেৎপা থাজবা অদু থমখি অমসুং অমুক হন্না মহাক্না লৈবাক অসিগী ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং, অমসুং ইচানুপীশিংদা নুপীশিংগী নুমিৎকী য়াইফ-পাউজেল পীখি।
থৌরম অদুদা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, জল শক্তিগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী সি.আর. পতিল অমসুং অতৈ দিগনিতরীশিংনা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
নুপীশিংগী শক্তি হেনগৎহনবা অসি সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরি। প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা, সরকারনা মখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগী মায়কৈদা খোংথাং লৌখৎনবা অচেৎপা ৱাফম থম্লি। মসিগা মরী লৈননা, মার্চ 8দা, ইন্তর্নেস্নেল ৱুমেন দেনা লাকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা নভসারী জিলাগী ভন্সি বোর্সি খুঙ্গংদা লাখপতী দিদি প্রোগ্রামদা শরুক য়াখ্রে অমসুং লাখপতী দিদিশিংগা ৱারী শাখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা লাখপতী দিদি 5বু লাখপতী দিদি সর্তিফিকেৎশিংসু পীদুনা ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে।
G-MAITRI স্কিম অসিনা খুঙ্গংগী পুন্সি মহিংগীদমক খুদোংচাবা ফংবা অকোয়রোন অমা শেমগৎনবা থবক পায়খৎলিবা স্তার্ত-অপশিংদা শেলগী তেংবাং অমসুং হেন্দহোল্দিং সপ্পোর্ত পীগনি।
G-SAFALনা গুজরাতকী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত অনি অমসুং এস্পিরেস্নেল ব্লোক তরাহুমদোইদা লৈবা অন্ত্যোদয়া ইমুংশিংগী SHG নুপীশিংদা শেলগী তেংবাং অমসুং ওন্তপ্রিন্যুওরিএল ত্রেনিং পীগনি।