প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী নাভসারীদা লাখপতি দিদিশিংগা ৱারি শানখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
08 MAR 2025 10:55PM by PIB Imphal
লাখপতি দিদি - ঙসি মালেমগী নুপীশিংগী নুমিত্ত ঐখোয়না ফংলিবা ইকায়খুম্নবা অসিগীদমক ঐখোয় য়াম্না হরাওই।
প্রধান মন্ত্রী - ঙসি মালেম্না মালেমগী নুপীশিংগী নুমিৎ পাংথোক্লি, ঐখোয়গী গুনশিং অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী নাৎ অসি মাত্রু দেবো ভাবাগা লোয়ননা হৌরকখি: ঐখোয়গী ওইনদি নুমিৎ ৩৬৫ শীনবা থুংনা মাত্রু দেবো ভাবানি।
লাখপতি দিদি - সার, সিবানি মহিলা মন্দলদা, ঐখোয়না বিদ ৱার্ক পাংথোকই, মসি ঐখোয়গী সৌরাস্ত্রাগী চৎনবী অমনি। ঐখোয়না নুপী ৪০০ হেন্না বিদ ৱার্ককী ত্রেনিং পীরে। মখোয়গী মনুংদা নুপী ১১ না য়োনবগী থবকশিং পাংথোকলি অমসুং নুপী অনিনা একাউন্ত শুবগী থবক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রী – মফম অসিদগী ৱাংমদা য়োনবা চৎপরা ?
লাখপতি দিদি - হোই সার, রাজ্য অসিগী ৱাংমদা লৈবা মফম খুদিংমক্ত য়োনবা চৎলি।
প্রধান মন্ত্রী - হায়বদি ঐখোয় ভারত শীনবা থুংনা কোইবা চৎলে।
লাখপতি দিদি - হোই সার, অয়াম্বা মফম চৎলে, ঐখোয়না চৎতবা সহর অমতা লৈত্রে।
প্রধান মন্ত্রী - ইচল পারুলনা শেন কয়া য়াম্না তানবা ঙম্বগে?
লাখপতি দিদি - সার, লুপা লিশিং ৪০ হেন্না তানবা ঙম্মী।
প্রধান মন্ত্রী - অদুদি অদোম লাখপতি দিদি অমা ওইরে?
লাখপতি দিদি - হোই সার, ঐ লাখপতি দিদি অমা ওইরে অমসুং ঐনশু লাখপতি দিদিশিংদা শেন থাদরে। ঐগা লোয়ননা ঐগী ইচল ১১ লাখপতি দিদি ওইরে হায়না ঐনা খল্লি অমসুং খুঙ্গং শীনবা থুংবগী দিদিশিং লাখপতি দিদিশিং ওইহনবা হায়বসি ঐগী মঙলান্নি।
প্রধান মন্ত্রী – অঙকপনি।
লাখপতি দিদি – ঐনা নুপী খুদিংমক লাখপতি দিদি ওইনবা শেমগৎলি।
প্রধান মন্ত্রী - য়াম্না ফরে, ঐগী মঙলান্দি লাখপতি দিদি করোর ৩ শেমগৎপনি, মরম অদুনা অদোম্না লাখপতি দিদি করোর ৫ শেমগৎলগনি হায়না ঐনা খল্লি।
লাখপতি দিদি - হোই সার, ঐনা শোইদনা শেম্বা ঙমগনি।
লাখপতি দিদি - ঐগী কাংবুদা ইচল ৬৫ থবক তৌরি অমসুং ঐখোয়না মিশ্রিদগী সর্বত শারি। ঐগী তর্নওভর অসি লুপা লাখ ২.৫ দগী লুপা লাখ ৩ ফাওবনি। ঐগী ইচলশিংনা লুপা লাখ ২ হেন্না তাল্লে অমসুং ঐখোয়গী পোৎথোকশিং সেল্প হেল্প গ্রুপশিংদা য়োন্নবা পীরে অমসুং ঐখোয়গী অসিগুম্বা মফম অমা ফংলে, সার, ঐখোয় উপায় লৈতবা নুপীশিংনি, করিগুম্বা ঐখোয়না সরকারদগী মতেং ফংবদা, ঐখোয় চাউখৎপগী অৱাংবা থাকশিং য়ৌরে হায়না ঐখোয়না খল্লি। ঐগা থবক তৌমিন্নরিবী নুপীশিংনা মখোয়গী মচাশিংশু লাইরিক তমহল্লি। ঐগা লোয়ননা এক্তিবদা পোৎ য়োনবা চৎমিন্নবা নু্পীশিং য়াওরি, খরনা বেঙ্কগী থবক তৌরি, খরনা য়োনবগী থবক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রী - অদোমগী ইচলশিং খুদিংমক গারিশিং লৈনবরা?
লাখপতি দিদি - লৈ সার, ঐ ইশামক্কী ইকো কার অমা লৈরে।
প্রধান মন্ত্রী – য়াম্না ফরে।
লাখপতি দিদি - ঐ গারি থৌবা হৈতে, মরম অদুনা ঐনা চৎপা মফম খুদিংদা দ্রাইভর অমগা লোয়ননা চৎমিন্নৈ। সার, ঙসিদি ঐখোয়গী ললোন-ইতিক্কী থবক হান্নগী য়াম্না ফগৎলে। ঐখোয়গী মঙলান অমা লৈরি। ঐখোয়না অদোম তি.ভিদা উখি, মীয়াম মরক্ত অদোম উনবা ঐখোয় চঙশিনখি অমসুং ঙসিদি মফম অসিদা ঐখোয়না অদোম য়াম্না নক্না উবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রী - ঐ অদোম ময়ামগী স্তোল খুদিংমক য়েংবা লাকপনি। ঐ চীফ মিনিস্তর নত্ত্রগা প্রধান মন্ত্রী ওইগেরা, ঐগী মফমদা খেন্নবা অমতা লৈতে অমসুং ঐ অমতনি।
লাখপতি দিদি - সার, অদোম্না মরম ওইদুনা মফম অসিদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরবশু ঐখোয় নুপীশিং অৱাংবা থাক অমা য়ৌবা ঙম্লে অমসুং সার লাখপতি দিদি ওইবা ঙম্লে। ঙসিদি ঐখোয় অদোমগা ৱারি শানরে…
প্রধান মন্ত্রী - অদুদি, খুঞ্জাশিংনা অদোম লাখপতি দিদি ওইরে হায়বা খঙবরা?
লাখপতি দিদি - হোই সার, মীওই খুদিংমক্না খঙই। ঐখোয় মফম অসিদা লাক্কদবা অসিদা, মীওই খুদিংমক পাখৎনখি। খুঙ্গং অসিগী মরমদা অদোমগী মফমদা করিগুম্বা ৱাকৎ খর লানখৎনবা ঐখোয় চৎলিবনি হায়না খনখি। মরম অদুনা মীওই খরনা ঐখোয়দা হায়খি, দিদি চৎপীরো অদুগা ৱাকৎতি লানখৎপীগনু।
লাখপতি দিদি - ২০২৩ দা অদোম্না মালেমগী মিতল্লেতশিংগী চহি লাউথোকপদা মতমদা, ঐখোয়না মিল্লেত নত্ত্রগা সোরগমগী মহাও হেনগৎহনগদবনি হায়বা ঐখোয় খঙখি অমসুং ঐখোয়না লুপা ৩৫ দা য়োনখি, মদুদগী মীয়াম্না হকচাং ফনা চারে অমসুং ঐখোয়শু ললোন-ইতিক পাংথোক্লে, ঐখোয়না পোৎথোক অহুম পুথোকপা হৌরে, ঐখোয়গী কুকিশিং অমসুং খাখ্রাশিং লৈরে, অদোম গুজরাতকী খাখ্রা খঙলমগনি।
প্রধান মন্ত্রী - হৌজিক খাখ্রা ভারত শীনবা থুংনা পাম্নরে।
লাখপতি দিদি – হোই, সার মসি ভারত শীনবা থুংনা পাম্নরে।
প্রধান মন্ত্রী - মোদী জিনা লাখপতি দিদি শেমগৎপা পাম্মী হায়বা মীওইশিং অদুনা তাবদা, মীয়াম্না করি খনবগে?
লাখপতি দিদি - সার, অচুম্বদু হায়জগে, অহানবদা মসি নুপীশিংগী ওইনা ওইথোক্লোই হায়না মখোয়না খনখি, লাখপদি হায়বদি জিরো ৪-৫ গী ৱাফমনি আমসুং মসি নুপাশিংগী ফুরিৎখাউশিংদা য়াওগদবনি হায়না খনখি। সার, ঙসিদি মহাক লাখপতি অমা ওইরে, চহি খরগী মতুংদা নুমিৎ অসি মক্তদা ঐখোয় করোরপতি দিদিগী থৌরমদা শরুক য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রী - Wow.
লাখপতি দিদি - ঐখোয়না মসিগী মঙ অসি মঙফাওনহনগনি। অদোম্না ঐখোয়দা লাখপতি অমা ওইনবগী লম্বী তাক্লে, ঐখোয়না অদোমদা করোরপতিগী মরমদা হায়গনি, সার, ঐখোয় করোরপতি ওইরে হায়না বেন্নর অসি থেৎকনি।
লাখপতি দিদি - ঐ দ্রোন পাইলোত অমনি, ঐ দ্রোন দিদিনি অমসুং হৌজিক লুপা লাখ ২ তানবা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রী - ঐনা সাইকল থৌবা হৈতে হায়বী ইচল অমা থেংনখি অমসুং হৌজিক দ্রোন পাইবা হৈরে হায়খি।
লাখপতি দিদি - ঐখোয় প্লেন অমা পাইবা হৈতে অদুবু ঐখোয় দ্রোনশিং পাইদুনা পাইলোতশিং ওইরে।
প্রধান মন্ত্রী - ঐখোয় পাইলোতশিং ওইরে।
লাখপতি দিদি - হোই সার, ঐগী ইনাওনুপাশিংনা ঐবু পাইলোত হায়না কৌই, মখোয়না ঐবু ইতৈমা হায়না কৌদ্রে।
প্রধান মন্ত্রী - ফরে, পাইলোত দিদি ইমুং অমগী পাইলোত হায়না মিং কৌনরে।
লাখপতি দিদি - য়ুমদা লাকপদা ফাওবদা মখোয়না ঐবু পাইলোত হায়না কৌখি।
প্রধান মন্ত্রী - খুঞ্জাশিংনশু কৌবরা?
লাখপতি দিদি – খুঞ্জাশিংনশু পাইলোত হায়না কৌই।
প্রধান মন্ত্রী – অদোম কদাইদগী ত্রেনিং ফংবগে?
লাখপতি দিদি – পুনে, মহারাস্ত্রা।
প্রধান মন্ত্রী – ঐ পুনেদগী ঐগী ত্রেনিং ফংখি।
লাখপতি দিদি – পুনে।
প্রধান মন্ত্রী - অদোমগী ইমুংগী মীওইশিংনা অদোম চৎপা য়াবরা?
লাখপতি দিদি – মখোয়না ত্রেনিং চৎপগী অয়াবা পী।
প্রধান মন্ত্রী – য়াম্না ফরে।
লাখপতি দিদি - ঐগী অপীকপা অঙাং চেনখি অমসুং ঐনা মফম অসিদা থম্লমখি।
প্রধান মন্ত্রী - অদোমগী ইচানা অদোম দ্রোন দিদি অমা ওইহল্লে।
লাখপতি দিদি - ঐগী অসিগুম্না মহাক্কীশু মঙলান অমা লৈখি, মমা, অদোম দ্রোন পাইলোত অমা ওইরে, ঐ প্লেন পাইলোত অমা ওইগনি।
প্রধান মন্ত্রী - অঙকপনি, ঙসিদি খুঙ্গং খুদিংমক দ্রোন দিদি মশক খঙলে।
লাখপতি দিদি - সার, মসিগীদমক ঐনা অদোম থাগৎনিংই, মরমদি অদোমগী দ্রোন দিদি য়োজনাগী মখাদগী ঙসি ঐ লাখপতি দিদি অমা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রী - য়ুমদা অদোমগী ফিবমশু ফগৎলে।
লাখপতি দিদি – ফগৎলে।
লাখপতি দিদি - ঐনা থবক হৌরকপদা ঐগী ইচল ১২ লৈখি, হৌজিক ঐগী ইচল ৭৫ লৈরে।
প্রধান মন্ত্রী - অদোম য়াম শেন কয়া য়াম্না তানবা ঙম্বগে?
লাখপতি দিদি - ঐখোয়গী রাধা কৃষ্ণ মন্দলগী মরমদা হায়রবদি, ইচলশিং ফি লোনবা অমসুং শা-ষন লোইবা অনিমক পাংথোকই অমসুং থা ১২ দা লুপ লাখ ৯.৫ দগী লুপা লাখ ১০ ফাওবা তাল্লি।
প্রধান মন্ত্রী – লুপা লাখ ১০।
লাখপতি দিদি - হোই, মখোয়না মদু ফাওবা তানবা ঙম্মী…
লাখপতি দিদি - সার, ২০১৯ দা গ্রুপ অসিদা য়াওরবা মতুংদা, ঐনা বেঙ্ক শখি অমা ওইনা বরোদা শ্বারোজগার সংস্থান্দগী ত্রেনিং ফংখি।
প্রধান মন্ত্রী - নোংমগী মনুংদা অদোমগী শেন কয়া য়াম্না পুদুনা চৎলি?
লাখপতি দিদি - সার, ঐনা মহৌশানা বেঙ্কদগী লুপা লাখ ১ দগী লুপা লাখ ১.৫ ফাওবা লৌথোকই অমসুং মসি ঐনা য়ুমদা থমখি।
প্রধান মন্ত্রী - অদোম অকিবা অমতা ফাওদবরা?
লাখপতি দিদি - ফাওদে, সার, ঐনা অপীকপা বেঙ্ক অমা পুদুনা চৎলি।
প্রধান মন্ত্রী – য়াম্না ফৈ।
লাখপতি দিদি – হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী - থা অমদা অদোমগী বেঙ্কনা শেন কয়া য়াম্না ললোন-ইতিক পাংথোকপগে?
লাখপতি দিদি - সার, থাগী অমগী ঐগী বেঙ্কগী তর্নওভর অসি লুপা লাখ ৪ দগী লুপা লাখ ৫ ফাওবনি।
প্রধান মন্ত্রী - মওং অসিদা, হৌজিক মীয়াম্না বেঙ্কতা থাজবা থম্লে অমসুং অদোম লাকপা মতমদা বেঙ্ক লাক্লে হায়না মীয়াম্ন থাজবা থম্লে।
লাখপতি দিদি – হোই সার।
লাখপতি দিদি - সার, ঐনা অদোম ঐগী ওজা অমনি হায়না খল্লি। অদোমগী ইথিলদগী ঙসি ঐ লাখপতি দিদি অমা ওইরে অমসুং ঙসি ঐ ফম্বাক অসিদা ফম্লে। ঐনা মঙ অমা মঙফাওনরে অমসুং ঐখোয় লাখপতি দিদি ওইরে। ঐখোয়গী মঙলান্দি অতোপ্পা ইচলশিং ঐখোয়গুম্না লাখপতি দিদিশিং ওইহনবনি। শখি মন্দলদগী লাক্লবা মতুংদা, ঐখোয়গী পুন্সিদা অহোংবা কয়া লাক্লে। ঐখোয়গী মেদাম রাধা বেন রাস্তোগী অসি লবসনা মুসোরিদগী লাকপনি। মহাক্না ঐগী স্কিল উরে অমসুং মুসোরিদা লাক্নবা হায়রমখি। ঐনা হোই হায়খি অমসুং ঐ মুসোরিদা চৎখি। ঐনা মফম অদুদা গুজরাতি ব্রেকফাস্ত শেম-শাবগী ত্রেন তৌখি। মফম অদুদা স্তাফ ৫০ লৈখি। ঐনা মখোয়দা মিল্লেতকী তন হৌবা তম্বীখি। ঐনা য়াম্না পাম্বা থবক অমা লৈখি। রিতা বেন অসি নরেন্দ্র মোদী সাহিবকী লমদম গুজরাত্তগী লাকপনি। ঐ গুজরাতকী নুপী অমা ওইবদা চাউথোকচবা ফাওখি।
প্রধান মন্ত্রী - হৌজিক অদোম ওনলাইনদা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং পাংথোক্লে। অদোমগী মতেং পাংনবা ঐনা সরকারদা হায়গনি। মসি ফগৎহনগদবনি অমসুং ঐখোয়না ইচল কয়াগা শম্নরে অমসুং ইচল কয়াগী শেন্থোক হেনগৎলে। মখোয় ভারতকী শেন-থুমগী শক্তি অমা ওইরে। ভারতকী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবদা হৌজিক খুঙ্গংশিংগী নুপীশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে। ঐখোয়গী নুপীশিংনা য়াম্না য়াংনা তেক্নোলোজি লৌশিনবা ঐখোয়না উবা ফংলে, দ্রোন পাইলোত অমা ওইনবা ত্রেনিং ফংলবা দ্রোন দিদি অমগা ঐগা উনরে, মসি মহাক্না নুমিৎ ৩-৪ দা তমখি, মহাক্না য়াম্না থুনা তমখি অমসুং থম্মোয় শেংনা থবক তৌখি। ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচলশিং মহৌশানা লান্থেংনবা ঙম্বা, অনৌবা থবক পাংথোকপা ঙম্বা, গুনশিং লৈহনবা, শেন তানবগী থৌনা কয়া লৈরি। মসিগী থৌনা অসিনা লৈবাক অসিদা কান্নবা য়াম্না পীগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
দিসক্লেমর: প্রধান মন্ত্রীনা লাখপতি দিদিশিংগা ৱারি শানখিবগী শরুক খর গুজরাতি লোল ঙাংখি, মদু হন্দোক্লে।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with Lakhpati Didis at Navsari, Gujarat
08 MAR 2025 10:55PM by PIB Delhi
Lakhpati Didi – The respect and honour that we have received today on Women’s Day makes us very happy.
Prime Minister – The world may celebrate Women's Day today, but in our values and the culture of our country, we begin with Matru Devo Bhava. For us, all 365 days are Matru Devo Bhava—not just one day.
Lakhpati Didi – In the Shivani Mahila Mandal, we work on beadwork, which is part of our Saurashtra culture. Sir, we have trained more than 400 sisters in beadwork. Among the 11 of us, three to four sisters handle marketing, while two manage all the accounts.
Prime Minister – So, the ones handling marketing travel outside?
Lakhpati Didi – Yes, Sir, to different states and everywhere.
Prime Minister – So, you have travelled all across the country?
Lakhpati Didi – Yes, Sir, almost everywhere. There’s hardly any city left that we haven't covered.
Prime Minister – And how much does Parul behan earn?
Lakhpati Didi – Parul behan earns more than 40,000 rupees, Sir.
Prime Minister – So, you have become a Lakhpati Didi now?
Lakhpati Didi – Yes, Sir, I have become a Lakhpati Didi and have also reinvested my earnings. I dream that along with me, the 11 sisters in our group have also become Lakhpati Didis, and I want every sister in our village to achieve the same.
Prime Minister – Wow!
Lakhpati Didi – My goal is to make everyone a Lakhpati Didi.
Prime Minister – Well then, my dream of creating 3 crore Lakhpati Didis—I feel like you all will take it to 5 crore!
Lakhpati Didi – Absolutely, Sir! It's a promise!
Lakhpati Didi – My team consists of 65 sisters—65 women are working with me. We produce a special syrup made from ‘mishri’ (rock sugar). Our annual turnover is between 25 to 30 lakh rupees. My personal earnings are around 2.5 to 3 lakh rupees. My fellow Didis also earn more than 2 to 2.5 lakh rupees each. We also collaborate with Self-Help Groups (SHGs) to sell our products. Sir, getting this platform has been like finding a support beam on our rooftop—we never imagined reaching where we are today. The women working with me have educated their children well, Sir, and we have helped them find new opportunities. Many of the women in my team now go for marketing on their Activa scooters, some handle banking work, and others are engaged in sales.
Prime Minister – So, all your sisters now have their own vehicles?
Lakhpati Didi – Yes, Sir! And I have even bought an Eco car myself!
Prime Minister – That’s great!
Lakhpati Didi – I can’t drive a car myself Sir, so whenever I need to travel, I take a driver along. Sir, today, our happiness has doubled! It was always a dream for us—we used to watch you on TV, and even in large crowds, we tried to catch a glimpse of you. And now, we are seeing you up close!
Prime Minister – See, I have visited every one of your stalls. Whenever I get the chance—whether I am a Chief Minister or Prime Minister—it makes no difference to me. I remain the same.
Lakhpati Didi – Sir, it is because of you, your blessings, that we women have been able to overcome so many difficulties and reach such a high position. We have become Lakhpati Didis because of you. And today, the women associated with me...
Prime Minister – Do the people in your village know that you are a Lakhpati Didi?
Lakhpati Didi – Yes, Sir! Everyone knows! When I was coming here, some people were worried that we were going to make complaints about our village to you and said, "Didi, if you go, please don’t make any complaints."
Lakhpati Didi – In 2023, when you declared the International Year of Millets, we, the women from our village, realized that instead of selling bajra (pearl millet) and jowar (sorghum) for 35 rupees per kg, we should focus on value addition. That way, people could eat healthier, and we could build a business. So, we started with three products—one of them was cookies, and another was khakhra. You know about Gujarati khakhra, right?
Prime Minister – Khakhra is now an all-India product!
Lakhpati Didi – Yes, Sir! It has reached all over India.
Prime Minister – When people hear that Modi ji wants to create Lakhpati Didis, what do they think?
Lakhpati Didi – Sir, to be honest, at first, they thought it was impossible for women. They believed that Lakhpati—which means having multiple zeros in earnings—was something only men should have in their pockets. But I tell them, "Today, we are Lakhpatis; in a few years, on this very same day, we will be sitting at an event for Crorepati Didis!"
Prime Minister – Wow!
Lakhpati Didi – And we will make this dream come true! You have shown us the way and helped us become Lakhpatis. Now, we will take the next step and show you that we have become Crorepatis. Sir, there will be a banner-- We are now Crorepati Didis!
Lakhpati Didi – I am also a drone pilot, a Drone Didi, and right now, my earnings have reached 2 lakh rupees.
Prime Minister – I once met a sister who told me, “I didn’t even know how to ride a bicycle, and now I fly drones!”
Lakhpati Didi – We may not be able to fly planes, but by flying drones, we have still become pilots!
Prime Minister – So, you’ve become a pilot!
Lakhpati Didi – Yes, Sir! Even my brothers-in-law don’t call me ‘bhabhi’ (sister-in-law) anymore—they call me Pilot!
Prime Minister – Oh! So, now you are Pilot Didi for the whole family?
Lakhpati Didi – Yes, Sir! Whenever they enter the house, they greet me as Pilot!
Prime Minister – And what about the villagers? Do they also call you that?
Lakhpati Didi – Yes, even the villagers call me that!
Prime Minister – Where did you get your training?
Lakhpati Didi – In Pune, Maharashtra.
Prime Minister – So, you went all the way to Pune for training?
Lakhpati Didi – Yes, Sir, Pune!
Prime Minister – So, did your family allow you to go?
Lakhpati Didi – Yes, they did.
Prime Minister – Oh, that’s great.
Lakhpati Didi – My child was very young at the time. I had to leave him behind, and I kept wondering if he would manage without me.
Prime Minister – So, in a way, your son made you Drone Didi!
Lakhpati Didi – Yes! And now he has a dream too—he tells me, “Mom, you’ve become a drone pilot, and I will become an airplane pilot!”
Prime Minister – Wow! Now, Drone Didis have made a name for themselves in villages across the country!
Lakhpati Didi – Sir, I want to thank you for this because, under your Drone Didi scheme, I have now become a Lakhpati Didi!
Prime Minister – Your status at home must have increased as well!
Lakhpati Didi – Yes, Sir!
Lakhpati Didi – When I started, I had just 12 sisters with me. Now, the number has grown to 75!
Prime Minister – How much do they earn?
Lakhpati Didi – Talking about our Radha Krishna Mandal, the sisters there are engaged in both embroidery and animal husbandry. Together, they earn around 9.5–10 lakh rupees annually.
Prime Minister – Ten lakh rupees!
Lakhpati Didi – Yes, Sir, that’s how much we earn.
Lakhpati Didi – Sir, after joining the self-help group in 2019, I received Bank Sakhi training from the Baroda Self-Employment Institute.
Prime Minister – How much money do you handle in a day?
Lakhpati Didi – Sir, on average, I handle 1 to 1.5 lakh rupees daily, mostly at the bank, but I also manage some transactions from home.
Prime Minister – Doesn’t that stress you out?
Lakhpati Didi – Not at all, Sir! I just carry a small bank with me wherever I go.
Prime Minister –That’s great!
Lakhpati Didi – Yes, Sir.
Prime Minister – So, how much banking business do you handle in a month?
Lakhpati Didi – Sir, my monthly banking transactions reach around 4 to 5 lakh rupees.
Prime Minister – That means people are now trusting the bank more, and they believe that when you arrive, the bank has arrived.
Lakhpati Didi – Yes, Sir, absolutely!
Lakhpati Didi – Sir, I have considered you my guru from the bottom of my heart. Today, if I have become a Lakhpati Didi, it is because of your inspiration. Your guidance has helped me move forward and reach this stage. I feel like I’m living a dream, and we have actually become Lakhpati Didis! Our dream now is to help other women achieve the same. The Sakhi Mandal has brought a huge change in my life. One day, a madam named Radha Ben Rastogi from Mussoorie, saw my skills and invited me there. I immediately agreed and went to Mussoorie. There, I trained around 50 kitchen staff in making Gujarati rotla—breads made from bajra (pearl millet) and jowar (sorghum). But the most touching part of my journey was how everyone there would introduce me by saying, “This is Rita Ben from Gujarat, the land of Narendra Modi Sahib.” It made me feel incredibly proud to be a woman from Gujarat. That, Sir, was the greatest honour for me!
Prime Minister – Now, you all should enter the world of online business models. I will also ask the government to support you in upgrading this initiative. We have connected so many sisters, and they are earning at the grassroots level. The world needs to know that Indian women are not just limited to household work—that’s a misconception. In reality, they are a driving force behind Bharat’s economic strength. Rural women are playing a major role in shaping the country’s economy. Secondly, I have observed that our women quickly adapt to technology. My experience with Drone Didis proves this. The women who were trained to be drone pilots picked up the skills within just three to four days. They learn so quickly and practice with great sincerity. In our country, women naturally have the power to struggle, create, nurture, and generate wealth. This strength is beyond any calculation. I believe that this power will bring immense benefits to the nation.
Disclaimer: Some parts of the conversation between the Prime Minister and the Lakhpati Didis were originally in Gujarati and they have been translated into Hindi.