Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with Lakhpati Didis at Navsari, Gujarat
08 MAR 2025 10:55PM by PIB Delhi
Lakhpati Didi – The respect and honour that we have received today on Women’s Day makes us very happy.
Prime Minister – The world may celebrate Women's Day today, but in our values and the culture of our country, we begin with Matru Devo Bhava. For us, all 365 days are Matru Devo Bhava—not just one day.
Lakhpati Didi – In the Shivani Mahila Mandal, we work on beadwork, which is part of our Saurashtra culture. Sir, we have trained more than 400 sisters in beadwork. Among the 11 of us, three to four sisters handle marketing, while two manage all the accounts.
Prime Minister – So, the ones handling marketing travel outside?
Lakhpati Didi – Yes, Sir, to different states and everywhere.
Prime Minister – So, you have travelled all across the country?
Lakhpati Didi – Yes, Sir, almost everywhere. There’s hardly any city left that we haven't covered.
Prime Minister – And how much does Parul behan earn?
Lakhpati Didi – Parul behan earns more than 40,000 rupees, Sir.
Prime Minister – So, you have become a Lakhpati Didi now?
Lakhpati Didi – Yes, Sir, I have become a Lakhpati Didi and have also reinvested my earnings. I dream that along with me, the 11 sisters in our group have also become Lakhpati Didis, and I want every sister in our village to achieve the same.
Prime Minister – Wow!
Lakhpati Didi – My goal is to make everyone a Lakhpati Didi.
Prime Minister – Well then, my dream of creating 3 crore Lakhpati Didis—I feel like you all will take it to 5 crore!
Lakhpati Didi – Absolutely, Sir! It's a promise!
Lakhpati Didi – My team consists of 65 sisters—65 women are working with me. We produce a special syrup made from ‘mishri’ (rock sugar). Our annual turnover is between 25 to 30 lakh rupees. My personal earnings are around 2.5 to 3 lakh rupees. My fellow Didis also earn more than 2 to 2.5 lakh rupees each. We also collaborate with Self-Help Groups (SHGs) to sell our products. Sir, getting this platform has been like finding a support beam on our rooftop—we never imagined reaching where we are today. The women working with me have educated their children well, Sir, and we have helped them find new opportunities. Many of the women in my team now go for marketing on their Activa scooters, some handle banking work, and others are engaged in sales.
Prime Minister – So, all your sisters now have their own vehicles?
Lakhpati Didi – Yes, Sir! And I have even bought an Eco car myself!
Prime Minister – That’s great!
Lakhpati Didi – I can’t drive a car myself Sir, so whenever I need to travel, I take a driver along. Sir, today, our happiness has doubled! It was always a dream for us—we used to watch you on TV, and even in large crowds, we tried to catch a glimpse of you. And now, we are seeing you up close!
Prime Minister – See, I have visited every one of your stalls. Whenever I get the chance—whether I am a Chief Minister or Prime Minister—it makes no difference to me. I remain the same.
Lakhpati Didi – Sir, it is because of you, your blessings, that we women have been able to overcome so many difficulties and reach such a high position. We have become Lakhpati Didis because of you. And today, the women associated with me...
Prime Minister – Do the people in your village know that you are a Lakhpati Didi?
Lakhpati Didi – Yes, Sir! Everyone knows! When I was coming here, some people were worried that we were going to make complaints about our village to you and said, "Didi, if you go, please don’t make any complaints."
Lakhpati Didi – In 2023, when you declared the International Year of Millets, we, the women from our village, realized that instead of selling bajra (pearl millet) and jowar (sorghum) for 35 rupees per kg, we should focus on value addition. That way, people could eat healthier, and we could build a business. So, we started with three products—one of them was cookies, and another was khakhra. You know about Gujarati khakhra, right?
Prime Minister – Khakhra is now an all-India product!
Lakhpati Didi – Yes, Sir! It has reached all over India.
Prime Minister – When people hear that Modi ji wants to create Lakhpati Didis, what do they think?
Lakhpati Didi – Sir, to be honest, at first, they thought it was impossible for women. They believed that Lakhpati—which means having multiple zeros in earnings—was something only men should have in their pockets. But I tell them, "Today, we are Lakhpatis; in a few years, on this very same day, we will be sitting at an event for Crorepati Didis!"
Prime Minister – Wow!
Lakhpati Didi – And we will make this dream come true! You have shown us the way and helped us become Lakhpatis. Now, we will take the next step and show you that we have become Crorepatis. Sir, there will be a banner-- We are now Crorepati Didis!
Lakhpati Didi – I am also a drone pilot, a Drone Didi, and right now, my earnings have reached 2 lakh rupees.
Prime Minister – I once met a sister who told me, “I didn’t even know how to ride a bicycle, and now I fly drones!”
Lakhpati Didi – We may not be able to fly planes, but by flying drones, we have still become pilots!
Prime Minister – So, you’ve become a pilot!
Lakhpati Didi – Yes, Sir! Even my brothers-in-law don’t call me ‘bhabhi’ (sister-in-law) anymore—they call me Pilot!
Prime Minister – Oh! So, now you are Pilot Didi for the whole family?
Lakhpati Didi – Yes, Sir! Whenever they enter the house, they greet me as Pilot!
Prime Minister – And what about the villagers? Do they also call you that?
Lakhpati Didi – Yes, even the villagers call me that!
Prime Minister – Where did you get your training?
Lakhpati Didi – In Pune, Maharashtra.
Prime Minister – So, you went all the way to Pune for training?
Lakhpati Didi – Yes, Sir, Pune!
Prime Minister – So, did your family allow you to go?
Lakhpati Didi – Yes, they did.
Prime Minister – Oh, that’s great.
Lakhpati Didi – My child was very young at the time. I had to leave him behind, and I kept wondering if he would manage without me.
Prime Minister – So, in a way, your son made you Drone Didi!
Lakhpati Didi – Yes! And now he has a dream too—he tells me, “Mom, you’ve become a drone pilot, and I will become an airplane pilot!”
Prime Minister – Wow! Now, Drone Didis have made a name for themselves in villages across the country!
Lakhpati Didi – Sir, I want to thank you for this because, under your Drone Didi scheme, I have now become a Lakhpati Didi!
Prime Minister – Your status at home must have increased as well!
Lakhpati Didi – Yes, Sir!
Lakhpati Didi – When I started, I had just 12 sisters with me. Now, the number has grown to 75!
Prime Minister – How much do they earn?
Lakhpati Didi – Talking about our Radha Krishna Mandal, the sisters there are engaged in both embroidery and animal husbandry. Together, they earn around 9.5–10 lakh rupees annually.
Prime Minister – Ten lakh rupees!
Lakhpati Didi – Yes, Sir, that’s how much we earn.
Lakhpati Didi – Sir, after joining the self-help group in 2019, I received Bank Sakhi training from the Baroda Self-Employment Institute.
Prime Minister – How much money do you handle in a day?
Lakhpati Didi – Sir, on average, I handle 1 to 1.5 lakh rupees daily, mostly at the bank, but I also manage some transactions from home.
Prime Minister – Doesn’t that stress you out?
Lakhpati Didi – Not at all, Sir! I just carry a small bank with me wherever I go.
Prime Minister –That’s great!
Lakhpati Didi – Yes, Sir.
Prime Minister – So, how much banking business do you handle in a month?
Lakhpati Didi – Sir, my monthly banking transactions reach around 4 to 5 lakh rupees.
Prime Minister – That means people are now trusting the bank more, and they believe that when you arrive, the bank has arrived.
Lakhpati Didi – Yes, Sir, absolutely!
Lakhpati Didi – Sir, I have considered you my guru from the bottom of my heart. Today, if I have become a Lakhpati Didi, it is because of your inspiration. Your guidance has helped me move forward and reach this stage. I feel like I’m living a dream, and we have actually become Lakhpati Didis! Our dream now is to help other women achieve the same. The Sakhi Mandal has brought a huge change in my life. One day, a madam named Radha Ben Rastogi from Mussoorie, saw my skills and invited me there. I immediately agreed and went to Mussoorie. There, I trained around 50 kitchen staff in making Gujarati rotla—breads made from bajra (pearl millet) and jowar (sorghum). But the most touching part of my journey was how everyone there would introduce me by saying, “This is Rita Ben from Gujarat, the land of Narendra Modi Sahib.” It made me feel incredibly proud to be a woman from Gujarat. That, Sir, was the greatest honour for me!
Prime Minister – Now, you all should enter the world of online business models. I will also ask the government to support you in upgrading this initiative. We have connected so many sisters, and they are earning at the grassroots level. The world needs to know that Indian women are not just limited to household work—that’s a misconception. In reality, they are a driving force behind Bharat’s economic strength. Rural women are playing a major role in shaping the country’s economy. Secondly, I have observed that our women quickly adapt to technology. My experience with Drone Didis proves this. The women who were trained to be drone pilots picked up the skills within just three to four days. They learn so quickly and practice with great sincerity. In our country, women naturally have the power to struggle, create, nurture, and generate wealth. This strength is beyond any calculation. I believe that this power will bring immense benefits to the nation.
Disclaimer: Some parts of the conversation between the Prime Minister and the Lakhpati Didis were originally in Gujarati and they have been translated into Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟ ନବସାରିରେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦିଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କଥୋପକଥନ
08 MAR 2025 10:55PM by PIB Bhubaneswar
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି- ମହିଳା ଦିବସରେ ଆମକୁ ଯେଉଁ ସମ୍ମାନ ମିଳିଛି, ସେଥିରେ ଆମେ ବହୁତ ଖୁସି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ସାରା ଦୁନିଆରେ ଆଜି ମହିଳା ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ସତ, କିନ୍ତୁ ଆମର ସଂସ୍କାରରେ ଆମ ଦେଶର ସଂସ୍କୃତିରେ ‘ମାତୃ ଦେବ ଭବ’ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ ମହିଳା ଦିବସ ଏବଂ ଆମ ପାଇଁ ବର୍ଷର ୩୬୫ ଦିନ ଯାକ ‘ମାତୃ ଦେବୋ ଭବ’ ହୋଇଥାଏ, କେବଳ ଗୋଟିଏ ଦିନ ହୋଇନଥାଏ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି – ଶିବାନୀ ମହିଳା ମଣ୍ଡଳରେ ଆମେ ମୋତିକୁ ନେଇ ବିଡ୍ ଓ୍ୱାର୍କ କାମ କରିଥାଉ, ଯାହାକି ଆମ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ସଂସ୍କୃତି ଅଟେ। ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଆମେ ବିଡ୍ ଓ୍ୱାର୍କର ତାଲିମ ଦେଇଛୁ। ଆମର ୧୧ ଭଉଣୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ତିନି-ଚାରି ଜଣ ମାର୍କେଟିଂ କରନ୍ତି ଓ ଆଉ ଦୁଇ ଜଣ ଭଉଣୀ ସବୁ ହିସାବ ରଖନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ମାର୍କେଟିଂ କରୁଥିବା ଭଉଣୀମାନେ ବାହାରକୁ ଯାଆନ୍ତି ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ହଁ ସାର୍, ବାହାର ରାଜ୍ୟକୁ ଯାଆନ୍ତି, ସବୁ ସ୍ଥାନକୁ ଯାଆନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଏହାର ଅର୍ଥ ସାରା ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ବୁଲି ଦେଲେଣି ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ହଁ ସାର୍, ଅଧିକାଂଶ ସହର ବୁଲିଲୁଣି। କୌଣସି ବଡ଼ ସହର ଆଉ ବାକି ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ପାରୁଲ୍ ଭଉଣୀ କେତେ ରୋଜଗାର କରନ୍ତି ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ପାରୁଲ ଭଉଣୀ ୪୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣମାନେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇ ଗଲେଣି ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି- ହଁ ସାର୍, ମୁଁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଗଲିଣି। ରୋଜଗାର କରିଥିବା ଟଙ୍କାକୁ ମୁଁ ବିନିଯୋଗ ବି କରିଦେଇଛି। ମତେ ଲାଗୁଛି, ମୋ ସହିତ ଆମର ୧୧ ଭଉଣୀ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଗଲେଣି। ସାରା ଗାଁର ଭଉଣୀମାନେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇ ଯାଆନ୍ତୁ, ଏହା ହେଉଛି ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ବାଃ
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ମୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କରିବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା ୩ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କରିବା। ଏବେ ତ ମତେ ଲାଗୁଛି, ଆପଣମାନେ ୫ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କରିଦେବେ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ପକ୍କା ସାର୍, ପକ୍କା, ପ୍ରମିସ୍, କରାଇ ଦେବୁ ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ମୋର ଟିମ୍‌ରେ ୬୫ ଜଣ ଭଉଣୀ ଅଛନ୍ତି। ୬୫ ଜଣ ମହିଳା ମୋ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ଆମେ ମିଶ୍ରିରୁ ସର୍ବତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଉ। ବର୍ଷକୁ ଆମର ୨୫ରୁ ୩୦ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର କାରବାର ହେଉଛି। ମୋ ନିଜର ୨.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ସର୍ବତ ବିକ୍ରି ହୁଏ। ଯେଉଁ ଭଉଣୀମାନେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ - ତିନି ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରନ୍ତି। ଆମର ପ୍ରଡକ୍ଟ ବିକିବା ପାଇଁ ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଜି ବି ଆମେ ଦେଇଥାଉ। ଆମକୁ ଏମିତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମିଳିଛି ସାର୍, ଆମ ପରି ଅସହାୟ ମହିଳାଙ୍କୁ ଯେପରି ଏକ ଛାତ ମିଳି ଯାଇଛି। ଆମକୁ ଲାଗୁଛି, ଆମେ କେଉଁଠାରୁ କେଉଁଠି ପହଞ୍ଚି ଯାଇଛୁ। ମୋ ସାଙ୍ଗରେ ଯେଉଁ ମହିଳାମାନେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜ ପିଲାଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷା ଦେଇପାରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବାରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆମ ସହିତ ଥିବା କେତେକ ମହିଳା ନିଜର ଆକ୍ଟିଭାରେ ମଧ୍ୟ ମାର୍କେଟିଂ କରିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି, କିଏ ବ୍ୟାଙ୍କ କାମ କରିଥାଏ, କିଏ ସେଲିଂ କାମ କରିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ସମସ୍ତ ଭଉଣୀଙ୍କର ଏବେ ନିଜ ନିଜ ଗାଡ଼ି ଅଛି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ହଁ ସାର୍, ମୁଁ ନିଜେ ବି ଏକ ଇକୋ ଗାଡ଼ି କିଣିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ହଁ !
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ମୁଁ ଗାଡ଼ି ଚଳାଇ ଜାଣେ ନାହିଁ ସାର୍, ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ବି ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼େ, ସାଙ୍ଗରେ ଡ୍ରାଇଭର ନେଇ କି ଆଏ । ସାର୍ ଆଜି ତ ଆମର ଖୁସି ବହୁତ ବଢ଼ି ଯାଇଛି। ଆମର ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା। ଆମେ ତ ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ଟିଭିରେ ଦେଖିଥାଉ। ବହୁତ ଭିଡ଼ ଭିତରେ ଆପଣଙ୍କର ଏକ ଝଲକ୍ ପାଇବା ପାଇଁ ଆମେ କେତେ ଚେଷ୍ଟା କରିଥାଉ। ଏବେ କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ବସିଛନ୍ତି। ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏତେ ପାଖରୁ ଦେଖି ପାରୁଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷ୍ଟଲକୁ ମୁଁ ଆଗରୁ ଆସିଛି। କେବେ ନା କେବେ ସେମିତି ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥାଏ ବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମୋ ଭିତରେ ସେମିତି କିଛି ଫରକ ନାହିଁ। ମୁଁ ସେମିତି ହିଁ ଅଛି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି- ସାର୍, ଆପଣଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ଏତେ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ଆମେ ମହିଳାମାନେ ଆଜି ଏଠି ପହଞ୍ଚି ପାରିଛୁ ଓ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇପାରିଛୁ ସାର, ଏବଂ ଆଜି ମୋ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ….
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଆଚ୍ଛା, ଆପଣ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଗଲେଣି ବୋଲି ଗାଁ ଲୋକେ ଜାଣନ୍ତି କି ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ହଁ ହଁ ସାର୍, ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି। ଏଠିକୁ ଆସିବାର ଥିଲା ତ, ସମସ୍ତେ ଡରୁଥିଲେ କି ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଗାଁର କୌଣସି ଅଭିଯୋଗ କରିବୁ ବୋଲି। ଲୋକମାନେ କହୁଥିଲେ କି ଦିଦି ଯାଆନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ କୌଣସି ଅଭିଯୋଗ କରିବେ ନାହିଁ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-୨୦୨୩ରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ମିଲେଟ୍ ଇୟର୍, ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ମିଲେଟସ ଇୟର ଘୋଷଣା କଲେ, ଆମେ ଗାଁରେ ରହିଥିବାରୁ ଆମେ ଜାଣିପାରିଲୁ ଯେ, ୩୫ ଟଙ୍କାରେ ଆମେ ଯେଉଁ ବାଜରା କି ଯଅ ବିକ୍ରି କରୁଛୁ, ସେଥିରେ ଆମେ ଭ୍ୟାଲୁ ଆଡିସନ କରିପାରିବୁ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଖାଦ୍ୟ ଖାଇପାରିବେ ଓ ବ୍ୟବସାୟ ବି ହୋଇପାରିବ। ଆମେ ୩ଟି ଉତ୍ପାଦରୁ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। କୁକିଜ୍ ଥିଲା, ଖାଖରା ଥିଲା। ଗୁଜରାଟୀ ଖାଖରା ସଂପର୍କରେ ତ ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଏବେ ଖାଖରା ତ ସାରା ଦେଶରେ ମିଳିଲାଣି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ହଁ ସାର୍, ସାରା ଦେଶରେ ଖାଖରା ମିଳିଲାଣି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଲୋକମାନେ ଯେତେବେଳେ ଶୁଣନ୍ତି କି ମୋଦୀଜୀ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କରିବାକୁ ଚାହୁଛନ୍ତି, ତ ଲୋକଙ୍କୁ କଣ ଲାଗେ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ସାର୍, ସତ କଥା କହିବି। ପ୍ରଥମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଲାଗୁଥିଲା, ଏହା ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ପୁରାପୁରି ଅସମ୍ଭବ। ଲକ୍ଷପତି ଅର୍ଥ ହେଲା ଏକରେ ୫ଟି-୪ଟି ଶୂନ୍ ଲାଗିବ ଏବଂ ପୁରୁଷଙ୍କ ପକେଟରେ ହିଁ ଏମିତି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରହିବା ଉଚିତ। ଲୋକମାନେ ଏପରି ଭାବୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ତ କହୁଛି ସାର୍, ଆଜି ତ ଆମେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛୁ। ଦୁଇ-ଚାରି ବର୍ଷରେ ଆମେ ଆଜିର ଦିନରେ ସମସ୍ତେ କୋଟିପତି ଦିଦି ଇଭେଣ୍ଟରେ ବସିଥିବୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଓ୍ୱାଃ ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି- ଏବଂ ଆମେ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବୁ। ଆପଣ ଆମକୁ ରାସ୍ତା ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ଲକ୍ଷପତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି। ଏବେ ଆମେ କୋଟିପତି ହୋଇ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖାଇବୁ। କହିବୁ-ସାର୍ ଆମେ କୋଟିପତି ହୋଇଗଲୁଣି। କୋଟିପତି ବ୍ୟାନର୍ ଲଗାନ୍ତୁ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ମୁଁ ଏକ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ, ମୁଁ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି । ମୋର ରୋଜଗାର ୨ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚି ଗଲାଣି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ମୁଁ ଜଣେ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି। ସେ କହୁଥିଲେ, ସେ ସାଇକଲ୍ ଚଳାଇ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଡ୍ରୋନ୍ ଉଡ଼ାଉଛନ୍ତି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ଆମେ ଉଡ଼ାଜାହାଜ ତ ଉଡ଼ାଇ ପାରିବୁ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଡ୍ରୋନ ଉଡ଼ାଇ ପାଇଲଟ୍ ତ ହୋଇଗଲୁଣି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ପାଇଲଟ ହୋଇଗଲେଣି !
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି- ହଁ ସାର୍, ମୋ ଦିଅର ଓ ଅନ୍ୟମାନେ ତ ମତେ ପାଇଲଟ ବୋଲି ଡାକନ୍ତି। ମତେ ଭାଉଜ ବୋଲି ଡାକନ୍ତି ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆଚ୍ଛା, ପୁରା ପରିବାର ପାଇଁ ଆପଣ ପାଇଲଟ୍ ଦିଦି ହୋଇଗଲେଣି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ପାଇଲଟ ହିଁ କହନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଘରକୁ ଆସନ୍ତି, ମତେ ପାଇଲଟ୍ ବୋଲି ହିଁ ଡାକନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆଉ ଗାଁ ଲୋକେ ବି ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ହଁ, ସାରା ଗାଁର ଲୋକେ ମଧ୍ୟ ମତେ ପାଇଲଟ୍ ବୋଲି ଡାକନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ କେଉଁଠି ଟ୍ରେନିଂ ନେଇଥିଲେ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି- ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପୁଣେରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ପୁଣେ ଯାଇ ତାଲିମ ନେଇଥିଲେ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ହଁ ସାର୍, ପୁଣେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ପରିବାର ଲୋକେ ଆପଣଙ୍କୁ ଯିବା ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦେଇଥିଲେ ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ହଁ ଯିବାକୁ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆଚ୍ଛା, ବହୁତ ବଢ଼ିଆ
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ସେତେବେଳେ ମୋର ପୁଅ ବହୁତ ଛୋଟ ଥିଲା। ତାକୁ ଘରେ ଛାଡ଼ି ଯିବାକୁ ପଡିଥିଲା। ସେ ମତେ ଛାଡ଼ି ରହିପାରିବ କି ନାହିଁ ବୋଲି ମତେ ଡର ଲାଗୁଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣଙ୍କ ପୁଅ ହିଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି କରିଦେଇଛି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ହଁ ସାର୍, ତାର ବି ସ୍ୱପ୍ନ ଅଛି । ସେ କୁହେ-ମାଆ, ତୁମେ ତ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ହୋଇଗଲା-ମୁଁ ଉଡ଼ାଜାହାଜର ପାଇଲଟ ହେବି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଓ୍ୱାଃ … ଆଜି ଦେଶର ଗାଁ ଗାଁରେ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି ନିଜର ଏକ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କଲେଣି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ସାର୍, ସେଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୁଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। କାହିଁକି ନା ଆପଣଙ୍କ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଜନା ପାଇଁ ହିଁ ଆଜି ମୁଁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇପାରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଘରେ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମାନ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଥିବ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି – ଆଜ୍ଞା ହଁ ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲି, ମୋ ସହିତ ୧୨ ଜଣ ଭଉଣୀ ଥିଲେ। ଏବେ ୭୫ ଜଣ ଅଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ସେମାନେ କେତେ ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି –ଆମର ରାଧାକୃଷ୍ଣ ମଣ୍ଡଳର କଥା କହିବି। ଭଉଣୀମାନେ ଏମ୍ୱ୍ରୋଡରି ଓ ପଶୁପାଳନ ଦୁଇଟି ଯାକ କାମ କରନ୍ତି। ୧୨ ମାସରେ ୯.୫-୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର ହୋଇଯାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା !
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ହଁ, ଏତିକି ରୋଜଗାର କରନ୍ତି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ସାର୍, ମୁଁ ୨୦୧୯ରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଯୋଗ ଦେବା ପରେ, ମୁଁ ବରୋଦା ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସଂସ୍ଥାନରୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ ଭାବେ ଟ୍ରେନିଂ ନେଇଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଦିନକୁ କେତେ ଟଙ୍କାର କାରବାର ହୁଏ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ସାର୍, ଦିନକୁ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାରବାର ମୁଁ ବ୍ୟାଙ୍କରେ କରେ। ଏହା ଛଡ଼ା ଘରେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାମ କରେ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ଚାପ ପଡ଼େନି ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି –କିଛି ଅସୁବିଧା ନାହିଁ ସାର୍, ଏକ ଛୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଧରି ମୁଁ ବୁଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ !
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି – ହଁ, ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ତ ଆପଣ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ମାସକୁ କେତେ ଟଙ୍କାର କାରବାର କରନ୍ତି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ମାସକୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ୪ରୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋର କାରବାର ହୋଇଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଏହାର ଅର୍ଥ ଏବେ ଲୋକେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକ ଭରସା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଲୋକେ ଭାବନ୍ତି-ଆପଣ ଆସିଲେ ମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆସିଗଲା।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ହଁ, ସାର୍ ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି-ସାର୍, ମୁଁ ନିଜ ମନରେ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ଗୁରୁ ବୋଲି ମାନିଛି। ଆଜି ମୁଁ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇପାରିଛି, ଏହା ପଛରେ ରହିଛି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରେରଣା। ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରେରଣାରୁ ମୁଁ ଆଗକୁ ଯାଇପାରିଛି ଓ ଆଜି ଏହି ମଞ୍ଚରେ ବସି ପାରିଛି। ମତେ ଲାଗୁଛି ମୁଁ ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛି କି ଆମେ ଲକ୍ଷପତି ହୋଇଗଲୁଣି। ଅନ୍ୟ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷପତି କରିବାକୁ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ଅଛି। ଏହି ସଖୀ ମଣ୍ଡଳକୁ ଆସି ଆମର ଜୀବନରେ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି, ସାର୍ । ଦିନେ ମସୁରୀର ଲାଲବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଏକାଡେମୀରୁ ଜଣେ ମ୍ୟାଡମ ଆସିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ନାଁ ରାଧା ବେନ୍ ରସ୍ତୋଗୀ। ସେ ମୋର ଦକ୍ଷତା ଦେଖିଲେ ଓ ପଚାରିଲେ କି ମୁଁ ମସୁରୀ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛି କି। ମୁଁ ରାଜି ହୋଇ ମସୁରୀ ଯାଇଥିଲି। ସେଠାରେ ମୁଁ ୫୦ ଜଣ କିଚେନ ଷ୍ଟାଫଙ୍କୁ ଗୁଜରାଟୀ ରୋଟଲା-ବାଜରା, ଯଅରୁ ଗୁଜରାଟୀ ରୋଟି କିପରି ତିଆରି କରାଯାଏ, ତାର ଟ୍ରେନିଂ ଦେଲି। ସେଠାକାର ଗୋଟିଏ କଥା ମତେ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା। ସମସ୍ତେ କହୁଥିଲେ କି ରୀତା ବେନ୍ ଗୁଜରାଟରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ନରେନ୍ଦ୍ ମୋଦୀଙ୍କ ମାଟିରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଗୁଜରାଟୀ ମହିଳା ଭାବେ ମତେ ବହୁତ ଗର୍ବ ଲାଗୁଥିଲା। ଏମିତି ସମ୍ମାନ ମିଳିବା ମୋ ପାଇଁ ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଗର୍ବର କଥା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଏବେ ଆପଣମାନେ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍‌ ବ୍ୟବସାୟରେ ପ୍ରବେଶ କରନ୍ତୁ। ମୁଁ ସରକାରଙ୍କୁ କହିବି, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବେ। ଏହାକୁ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରିବା ଉଚିତ। ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଆମେ ଯୋଡ଼ିଛୁ, ଏତେ ଭଉଣୀ ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି, ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ ରହି ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି। କାରଣ ସାରା ଦୁନିଆ ଜାଣିବା ଉଚିତ ଯେ, ଭାରତୀୟ ମହିଳାମାନେ କେବଳ ଘରର କାମ କରନ୍ତି ବୋଲି ସେମାନେ ଯେଉଁ ଭାବୁଛନ୍ତି, ତାହା ଠିକ୍ ନୁହେଁ, ମହିଳାମାନେ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ହେଲେଣି। ଏବେ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିକୁ ନେଇ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ମହିଳା ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ତୁଳାଉଛନ୍ତି। ଦ୍ୱିତୀୟରେ, ମୁଁ ଦେଖିଛି, ଆମର ମହିଳାମାନେ ତୁରନ୍ତ ଟେକ୍ନୋଲଜି ଶିଖି ଯାଉଛନ୍ତି। ନିଜ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ମୁଁ କହୁଛି, ଜଣେ ଦିଦିଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ ଭାବେ ଟ୍ରେନିଂ ଦିଆଯାଉଥିଲା, ତିନି ଚାରି ଦିନ ଭିତରେ ସେ ଡ୍ରୋନ ଚଳାଇବା ଶିଖିଗଲେ। ଏତେ ଶୀଘ୍ର ସେ ଶିଖିଗଲେ, ମନ ଲଗାଇ ସେ ଅଭ୍ୟାସ ବି କରୁଥିଲେ। ଆମର ଏଠି ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ମାଆମାନେ-ଭଉଣୀମାନେ ପାଖରେ ସଂଘର୍ଷ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି, ସୃଜନ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି, ସଂସ୍କାର କରିବାର କ୍ଷମତା ଅଛି, ସଂପତ୍ତି କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ଏମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏତେ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଅଛି ଯେ, ଆମେ ତାହାର କଳ୍ପନା କରିପାରିବା ନାହିଁ। ମୁଁ ଭାବୁଛି, ମହିଳାଙ୍କ ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟରୁ ଦେଶକୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିବ।