Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Surat Food Security saturation campaign in Surat, Gujarat
07 MAR 2025 9:30PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Gujarat, Bhupendrabhai Patel, my colleague in the Union Cabinet, Shri C. R. Patil ji, ministers of the state government, all the public representatives present here, and my brothers and sisters of Surat!
How are you all? Are you doing well? It is my privilege that the people of the country, and Gujarat, have given me the opportunity to serve as the Prime Minister for the third time. And this is my first visit to Surat after that. The one whom Gujarat nurtured, the nation embraced with love. I will always be indebted to you; you have played a significant role in shaping my life. Today, as I have come to Surat, how can I not recall and witness the spirit of Surat? Work and charity—these are the two things that make Surat truly special. Supporting each other and celebrating everyone’s progress is something visible in every corner of Surat. Today’s program is a step forward in promoting this very spirit and sentiment of Surat.
Friends,
Surat is a leading city in Gujarat and the country in many aspects. Now, Surat is also taking the lead in the mission of ensuring food and nutrition security for the poor and underprivileged. The Food Security Saturation Campaign being carried out here in Surat will serve as an inspiration for other districts across the country. This saturation campaign ensures that when 100% of the people receive benefits, it becomes a certainty. It guarantees no discrimination, no one is left behind, no resentment, and no exploitation. This initiative moves away from appeasement and evil practices, promoting the sacred spirit of complete satisfaction for all. When the government itself reaches the beneficiaries' doorsteps, how can anyone be left out? And when no one is left out, no one feels neglected. Moreover, when the intention is to ensure benefits for everyone, those who try to exploit the system naturally run away.
Friends,
Due to this saturation approach, the administration here has identified over 2.25 lakh new beneficiaries. A large number of them include elderly mothers and sisters, senior citizens, widows, and ‘Divyangjan’ (differently-abled individuals). All of these friends have now been included in this initiative. From now on, these new family members will also receive free rations and nutritious food. I extend my heartfelt congratulations to all the beneficiaries.
Friends,
We have all heard the saying "Roti, Kapda, aur Makaan" (Food, Clothing, and Shelter). It emphasizes that food is even more important than clothing and shelter. When a poor person worries about food, what is their pain—it’s not something I need to read about in books; I can feel it. That is why, over the past years, our government has prioritized ensuring food security for the needy. If a poor household's stove remains unlit, if children go to bed hungry with tears in their eyes—this is something Bharat can no longer accept. That is why ensuring food and housing for every individual remains our top priority.
Friends,
Today, I feel satisfied that our government stands as a true companion of the poor, serving them with dedication. During the COVID-19 pandemic, when our citizens needed the most support, we launched the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana—a scheme driven by humanity, ensuring that every poor household's stove kept burning. This initiative is the world's largest and truly unique, and it continues to this day. I am glad that the Gujarat government has further expanded this scheme. By raising the income limit, Gujarat has ensured that more beneficiaries can avail its benefits. Today, the central government spends over 2.25 lakh crore rupees every year to ensure that every poor household’s stove keeps on burning.
Friends,
Nutritious food plays a crucial role in the journey towards ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Our goal is to ensure adequate nutrition for every family so that we can eradicate malnutrition and anemia from the country. Under the PM Poshan Scheme, around 12 crore school children receive nutritious meals. The Saksham Anganwadi Program takes care of the nutrition of young children, mothers, and pregnant women. Under the PM Matru Vandana Yojana, pregnant women receive financial assistance worth thousands of rupees to ensure proper nutrition.
Friends,
Nutrition is not just about good food; cleanliness is also a crucial aspect. That is why our government is putting great emphasis on sanitation. When it comes to cleanliness, Surat is always among the top-ranking cities whenever there is a national competition. Therefore, I congratulate the people of Surat.
Friends,
Our goal is for every city and every village in the country to continue working toward eliminating filth and maintaining hygiene. Today, many global institutions acknowledge that the Swachh Bharat Abhiyan has significantly reduced diseases in villages. Moreover, our C. R. Patil ji now oversees the country’s Jal Ministry, under which the Har Ghar Jal Abhiyan is being implemented. With clean water reaching every household, there has been a notable decline in many waterborne diseases.
Friends,
Today, our free ration scheme has made life easier for millions of people. Now, the rightful beneficiaries are receiving their full share of food grains. But 10 years ago, this was not possible. Can you imagine? Our country had over 5 crore fake ration cardholders! In Gujarat, we call them "Bhootia Cards" (ghost cards). There were 5 crore names of people who were never born and they had ration cards. These fake identities were being used to steal food meant for the poor, who were the real beneficiaries. But you all taught me this. So, what did I do? I eliminated them. We removed these 5 crore fake names from the system and linked the entire ration distribution system with Aadhaar Card. Now, when you visit a government ration shop, you get your rightful share. We have resolved another big problem related to ration cards.
In Surat, thousands of migrant workers from other states—Odisha, Telangana, Maharashtra, Bihar, Uttar Pradesh – work here. I can see their faces. There was a time where the ration card of a state was not applicable in another state. We resolved this problem. We implemented "One Nation, One Ration Card." Now, no matter where your ration card is issued, you can access your entitlement anywhere in the country. Many migrant workers in Surat are already benefiting from this. This is proof that when policies are made with the right intentions, they truly help the poor.
Friends,
Over the past decade, we have worked on a mission mode to empower the poor across the country. We have built a protective shield around the underprivileged, ensuring that they never have to beg or depend on anyone. Providing pucca houses, toilets, gas connections, and tap water connections has given the poor a new sense of confidence. After that, we created an insurance safety net for poor families. For the first time, nearly 60 crore Indians have been guaranteed free medical treatment up to 5 lakh rupees. Earlier, poor families could never think about life or accident insurance. But our government provided the insurance safety net to the poor and lower middle class people. Today, over 36 crore people are enrolled in government insurance schemes. You will be surprised to know that over 16,000 crore rupees has already been disbursed as insurance claims to poor families. In other words, this money has helped them in times of crisis.
Friends,
The ones no one cared about, Modi has cared for. Remember those days? When a poor person wanted to start a business, banks wouldn’t even let them enter—let alone lend them money! Banks demanded guarantees, but where would the poor get a guarantee? And who will give a guarantee to the poor person. So, this son of a poor mother decided that Modi himself would be their guarantor! Modi took the guarantee of such poor people and launched the Mudra Yojana. Today, under Mudra Yojana, 32 lakh crore rupees has been disbursed without any collateral. To those who criticize us daily, let them try writing 32 lakh crore rupees —they won’t even understand how many zeroes it has! Those who have zero seats won’t understand these figures! Modi has taken this guarantee and given 32 lakh crore rupees to people without any collateral.
Friends,
Earlier, no one was there to provide any help to our street vendors, hawkers, and footpath workers. Imagine a poor vegetable seller—he needed 1,000 rupees in the morning to buy goods. He went to a moneylender, who wrote 1,000 rupees in his book but handed over only 900 rupees. After a full day's hard work, when the vendor returned in the evening to repay the loan, the moneylender demanded the full 1,000 rupees! Now tell me, how would that poor man ever make a living? How would he feed his children? Our government launched the SVANidhi Yojana to help them get direct bank loans. In this year's budget, we went a step further—we have announced a special credit card for street vendors and hawkers. Similarly, we have also thought about our Vishwakarma companions—artisans and skilled workers who have been serving our country for generations. For the first time, thousands of such friends are being given training under the PM Vishwakarma Scheme. They are provided with modern tools and new design skills to improve their craft. They are also given financial assistance and as a result they are expanding their traditional businesses. This is what "Sabka Saath, Sabka Vikas" truly means! For decades, Indians were tired of hearing the slogan "Garibi Hatao" (Eradicate Poverty). “Garibi Hatao” slogans were repeated during every election, but poverty never disappeared. But you shaped me into somebody who ensured that over 25 crore poor families of Bharat have come out of poverty.
Friends,
Here in Surat, a large number of middle-class families reside. The middle class plays a crucial role in the country’s development. That’s why, over the past decade, our government has taken several steps to empower the middle class. This year’s budget continues that commitment. The recent income tax relief will significantly benefit shopkeepers, business owners, and salaried employees. Now, income up to 12 lakh rupees is completely tax-free—something no one even imagined before, but we did it. Moreover, for salaried individuals, income up to 12.75 lakh rupees is tax-free. We have also restructured the tax slabs, ensuring that every taxpayer benefits. Now, middle-class families in the country, Gujarat, and Surat will now have more disposable income. They can spend more on their needs and can invest in their children’s future.
Friends,
Surat is a city of entrepreneurs, home to numerous small and MSMEs. Surat provides employment to millions of people. Our government is working to strengthen the local supply chain, which is why MSMEs are receiving significant support. First, we changed the definition of MSMEs, opening new avenues for their expansion. This year’s budget has further improved this definition. Over the past few years, we have made it easier for MSMEs to obtain loans. In this budget, a special credit card with a 5 lakh rupee limit has been introduced to assist MSMEs. This will provide them with significant financial support. Our effort is to encourage more youth from SC/ST communities to become entrepreneurs and enter the MSME sector. The MUDRA scheme has played a major role in this. For the first time, this year’s budget has announced loans of up to 2 crore rupees for Dalits, Adivasis, and women. This will greatly benefit the youth of Surat and Gujarat. I urge you all to step forward and take advantage of these opportunities—I am with you.
Friends,
Surat plays a significant role in various sectors contributing to Bharat’s development. We are ensuring the expansion of industries related to textiles, chemicals, and engineering in the city. Our vision is to transform Surat into a global business hub with world-class connectivity. To achieve this, we have developed a new integrated terminal building at Surat Airport. Major infrastructure projects like the Western Dedicated Freight Corridor, Delhi-Mumbai Expressway, and the upcoming Bullet Train are crucial for Surat’s growth. Additionally, the Surat Metro will further enhance the city's connectivity, making it one of the best-connected cities in Bharat at a rapid pace. These efforts are not only making life easier for the people of Surat but also improving their quality of life significantly.
Friends,
As you would recall, a few days ago, I urged the women of our country to share their success stories, achievements, and inspiring life journeys on the NaMo App. You will be pleased to know that many sisters and daughters have shared their stories on the NaMo App. Tomorrow is Women's Day, and on this special occasion, I am handing over my social media accounts to some of these inspiring sisters and daughters. These women have made significant contributions to the country’s development and society in various fields. Their stories will serve as an inspiration to many other mothers, sisters, and daughters across the country. Women's Day is an opportunity to celebrate the achievements of ‘Nari Shakti’ (women power). We see how ‘Nari Shakti’ is making an impact in every sector of the country. Gujarat itself is a shining example of this. Tomorrow, I will also be participating in a major event dedicated to ‘Nari Shakti’ in Navsari. Even today's program in Surat will greatly benefit women, and I can see that a large number of mothers and sisters have come to bless us.
Friends,
Surat will continue to develop as a Mini Bharat and as a world-class city, and we will keep making every effort toward this goal. A place where people are full of life deserves everything to be spectacular. Once again, many congratulations to all the beneficiaries! To my brothers and sisters of Surat, thank you very much! We will meet again. Ram-Ram!
Thank you!
Disclaimer: Some parts of the Prime Minister’s speech were originally in Gujarati, and their meaning has been translated here.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ চুৰাটত চুৰাট খাদ্য সুৰক্ষা পৰিপূৰক অভিযান মুকলি কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
07 MAR 2025 9:30PM by PIB Guwahati
গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী চি আৰ পাটিল জী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল, ইয়াত উপস্থিত থকা সকলো জনপ্ৰতিনিধি, আৰু মোৰ চুৰাটৰ ভাই-ভনীসকল!
আশাকৰোঁ আপোনালোক সকলোৰে ভালেই আছে। এই দেশৰ জনসাধাৰণৰ লগতে বিশেষকৈ গুজৰাটৰ জনসাধাৰণৰ কৃপাত তৃতীয়বাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰাৰ সুযোগ পোৱাটো সঁচাকৈয়ে এক সন্মানৰ কথা। পুনৰ কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত এইটোৱেই মোৰ প্ৰথমবাৰৰ বাবে চুৰাট ভ্ৰমণ। গুজৰাটৰ পৰা পোৱা মৰম আৰু সমৰ্থনে মোৰ এই যাত্ৰাক গঢ় দিয়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে, আৰু ইয়াৰ বাবে মই চিৰদিনৰ বাবে কৃতজ্ঞ হৈ থাকিম। আজি চুৰাট ভ্ৰমণ কৰি থাকোঁতে এই চহৰখনৰ সজীৱ মনোভাৱৰ কথা মনত নেপেলোৱাকৈ থাকিব নোৱাৰিলোঁ৷ চুৰাট হৈছে এনে এখন ঠাই য’ত কাম আৰু দান-বৰঙণি একেলগে চলে, আৰু য’ত সমাজে ইজনে সিজনক সহায় কৰে, সামূহিক অগ্ৰগতিৰ উদযাপন কৰে। আজিৰ অনুষ্ঠানটো চুৰাটৰ এই আত্মা আৰু আৱেগক প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত এক পদক্ষেপ।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ লগতে সমগ্ৰ দেশৰ এখন আগশাৰীৰ চহৰ হিচাপে চুৰাট বহু দিশত উদ্ভাসিত হৈ উঠিছে। এতিয়া চুৰাটে দৰিদ্ৰ আৰু অভাৱগ্ৰস্ত লোকসকলৰ খাদ্য আৰু পুষ্টিৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ অভিযানতো আগভাগ লৈছে। ইয়াত চুৰাটত ৰূপায়িত হৈ থকা খাদ্য সুৰক্ষা পৰিপূৰক অভিযানে সমগ্ৰ দেশৰ অন্যান্য জিলাসমূহৰ বাবেও আৰ্হি হিচাপে কাম কৰিব। এই অভিযানে প্ৰমাণ কৰে যে যেতিয়া জনসাধাৰণৰ ১০০% ই সুবিধা লাভ কৰে তেতিয়া সেই অভিযান নিশ্চিত হৈ পৰে, সফল হৈ পৰে। ই নিশ্চিত কৰে যে কোনো বৈষম্য নাথাকে, কোনো পিছ পৰি নাথাকে, আৰু তাত ক্ষোভ বা শোষণৰ কোনো স্থান নাথাকে৷ এই পদক্ষেপে তুষ্টিকৰণ আৰু ক্ষতিকাৰক প্ৰথাৰ পৰা আঁতৰি থকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে সকলোৰে বাবে সম্পূৰ্ণ পূৰ্ণতাৰে উদাৰ মনোভাৱক সামৰি লয়। চৰকাৰে যেতিয়া পোনপটীয়াকৈ হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ হাত আগবঢ়াই দিয়ে, তেতিয়া কোনো লোক কেনেকৈ বাদ পৰিব? আৰু যেতিয়া কোনো পিছ পৰি নাথাকে, তেতিয়া কোনেও নিজকে অৱহেলিত অনুভৱ নকৰে। তদুপৰি যেতিয়া সকলোৰে বাবে সুবিধা নিশ্চিত কৰাটোৱেই লক্ষ্য হৈ পৰে, তেতিয়া ব্যৱস্থাটোক শোষণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰাসকলে স্বাভাৱিকতে একাষৰীয়া হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
এই পৰিপূৰক পদ্ধতিৰ বাবেই ইয়াৰ প্ৰশাসনে ২.২৫ লাখৰো অধিক নতুন হিতাধিকাৰী চিনাক্ত কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। ইয়াৰে এটা উল্লেখযোগ্য অংশৰ ভিতৰত বৃদ্ধ মাতৃ আৰু ভগ্নী, জ্যেষ্ঠ নাগৰিক, বিধৱা, আৰু ‘দিব্যাঙ্গজন’ (বিভিন্নভাৱে সক্ষম ব্যক্তি) আদি অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। এই সকলো ব্যক্তিকে এতিয়া এই বিশেষ পদক্ষেপত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। এতিয়াৰে পৰা এই নতুন পৰিয়ালৰ সদস্যসকলেও লাভ কৰিব বিনামূলীয়া ৰেচন আৰু পুষ্টিকৰ খাদ্য। সকলো হিতাধিকাৰীলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
"ৰোটি, কাপড়া, ঔৰ মকান" (অন্ন, বস্ত্ৰ, আৰু বাসস্থান) এই কথাষাৰৰ সৈতে আমি সকলো পৰিচিত। ইয়াত আলোকপাত কৰা হৈছে যে কাপোৰ আৰু বাসস্থানতকৈ খাদ্যৰ গুৰুত্ব বহু বেছি। যেতিয়া এগৰাকী দুখীয়া মানুহে চিন্তা কৰে যে তেওঁলোকৰ পৰৱৰ্তী সাজ আহাৰ ক’ৰ পৰা আহিব, তেতিয়া ই এনে এক যন্ত্ৰনা হৈ পৰে যিটোৰ বিষয়ে মই কিতাপত পঢ়াৰ প্ৰয়োজন নাই, সেয়া মৰ্মে মৰ্মে মই অনুভৱ কৰিব পাৰো। সেইবাবেই, শেহতীয়া বছৰবোৰত আমাৰ চৰকাৰে অভাৱগ্ৰস্ত লোকৰ খাদ্য সুৰক্ষাক শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছে। দৰিদ্ৰ পৰিয়ালত যদি চৌকা নজ্বলে, সন্তানে যদি চকুলো টুকি ভোকত টোপনি যায়, সেয়া ভাৰতে আৰু সহ্য কৰিব নোৱাৰা কথা৷ সেইবাবেই প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে খাদ্য আৰু বাসস্থানৰ সুবিধা নিশ্চিত কৰাটো আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈয়েই আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰখন যে দুখীয়াৰ প্ৰকৃত মিত্ৰ হিচাপে থিয় দিছে, অদম্য নিষ্ঠাৰে তেওঁলোকৰ সেৱা কৰি আছে, সেই কথা জানি আজি মই এক পৰম সন্তুষ্টি অনুভৱ কৰিছো। ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত, যেতিয়া আমাৰ দেশৰ নাগৰিকসকলক আটাইতকৈ বেছি সহায়ৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, তেতিয়াই আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ যোজনা শীৰ্ষক মানৱতাৰ অনুভৱেৰে সিক্ত আঁচনিখন আৰম্ভ কৰিছিলোঁ, যাতে প্ৰতিটো দুখীয়া পৰিয়ালত চৌকা জ্বলি থাকে। এই পদক্ষেপ বিশ্বৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ ডাঙৰ পদক্ষেপ আৰু প্ৰকৃতাৰ্থতেই অনন্য, যিয়ে আজিও মানুহক উপকৃত কৰি আছে। গুজৰাট চৰকাৰে এই আঁচনিখন আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰাত মই আনন্দিত হৈছো। আয়ৰ সীমা বৃদ্ধি কৰি গুজৰাটে অধিক হিতাধিকাৰীয়ে ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰাটো সম্ভৱ কৰি তুলিছে। আজি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰতি বছৰে ২.২৫ লাখ কোটি টকাৰো অধিক ধন আবণ্টন দিয়ে যাতে প্ৰতিটো দৰিদ্ৰ ঘৰৰ চৌকা জ্বলি থাকে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ‘বিকশিত ভাৰত’ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত পুষ্টিকৰ খাদ্যই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভুমিকা পালন কৰে। আমাৰ উদ্দেশ্য হৈছে প্ৰতিটো পৰিয়ালক পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ পুষ্টি প্ৰদান কৰা, যাৰ ফলত আমি সমগ্ৰ দেশতে পুষ্টিহীনতা আৰু ৰক্তহীনতা দূৰ কৰিব পাৰো। প্ৰধানমন্ত্ৰী পোষণ আঁচনিৰ জৰিয়তে দেশৰ প্ৰায় ১২ কোটি স্কুলীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে পুষ্টিকৰ আহাৰ লাভ কৰে। সক্ষম অংগনবাড়ী কাৰ্যসূচীয়ে সৰু ল’ৰা-ছোৱালী, মাতৃ, আৰু গৰ্ভৱতী মহিলাৰ পুষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰী মাত্ৰুবন্দনা যোজনাৰ অধীনত গৰ্ভৱতী মহিলাসকলে আৰ্থিক সহায় লাভ কৰে, যাৰ ফলত তেওঁলোকে সুস্থ গৰ্ভাৱস্থাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় উপযুক্ত পুষ্টিৰ সুবিধা লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰে।
বন্ধুসকল,
পুষ্টিৰ অৰ্থ কেৱল ভাল খাদ্য গ্ৰহণ কৰাই নহয়; পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাও ইয়াৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান। সেইবাবেই আমাৰ চৰকাৰে অনাময় ব্যৱস্থাৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব দিছে৷ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ কথা আহিলেই চুৰাটে ধাৰাবাহিকভাৱে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাত শীৰ্ষ চহৰৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰে। এই উল্লেখযোগ্য সাফল্যৰ বাবে চুৰাটবাসীলৈ মোৰ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ লক্ষ্য হৈছে সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতিখন চহৰ আৰু গাঁৱতেই লেতেৰা নিৰ্মূল আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা বজাই ৰখাৰ দিশত সক্ৰিয়ভাৱে কাম কৰা। আজি বিশ্বৰ বহু প্ৰতিষ্ঠানে স্বীকাৰ কৰিছে যে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানে গ্ৰামাঞ্চলৰ ৰোগ হ্ৰাস কৰাত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে। তদুপৰি এতিয়া দেশৰ জল মন্ত্ৰালয়ৰ তদাৰক কৰা চি আৰ পাটিল জীৰ নেতৃত্বত হৰ ঘৰ জল অভিযান কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। প্ৰতিটো ঘৰতে বিশুদ্ধ পানী পোৱাৰ লগে লগে আমি বহুতো পানীজনিত ৰোগ যথেষ্ট পৰিমাণে হ্ৰাস পোৱা দেখিবলৈ পাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ বিনামূলীয়া ৰেচন আঁচনিখনে লাখ লাখ মানুহৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিছে। প্ৰাপ্য হিতাধিকাৰীসকলে এতিয়া তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণ অংশৰ খাদ্য শস্য লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। কিন্তু আজিৰ পৰা ১০ বছৰ আগতে এইটো সম্ভৱপৰ নাছিল। কল্পনা কৰিব পাৰিনে? আমাৰ দেশত ৫ কোটিৰো অধিক ভুৱা ৰেচন কাৰ্ডৰ গৰাকী আছিল! গুজৰাটত আমি "ভূতীয়া কাৰ্ড" বুলি কওঁ। কোনো অস্তিত্ব নথকা মানুহৰ নাম আছিল ৫ কোটি, তথাপিও তেওঁলোকৰ হাতত ৰেচন কাৰ্ড আছিল। এই ভুৱা পৰিচয়বোৰৰ সহায়ত প্ৰকৃত হিতাধিকাৰী—দৰিদ্ৰসকলৰ বাবে আবণ্টিত খাদ্য সামগ্ৰী চুৰি কৰা হৈছিল। কিন্তু তোমালোক সকলোৱে মোক এই কথা শিকাইছিলা, আৰু মই কি কৰিলোঁ? মই সেই ব্যৱস্থা সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল কৰিলোঁ। আমি এই ৫ কোটি ভুৱা নাম সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটোৰ পৰা আঁতৰাই সমগ্ৰ ৰেচন বিতৰণ ব্যৱস্থাটোক আধাৰ কাৰ্ডৰ সৈতে সংযোগ কৰিলোঁ। এতিয়া যেতিয়া আপুনি চৰকাৰী ৰেচনৰ দোকান এখনলৈ যায় তেতিয়া আপুনি আপোনাৰ উচিত অংশ লাভ কৰে। আমি ৰেচন কাৰ্ডৰ সৈতে জড়িত আন এটা ডাঙৰ সমস্যা সফলতাৰে সমাধান কৰিছো।
চুৰাটত ওড়িশা, তেলেংগানা, মহাৰাষ্ট্ৰ, বিহাৰ, উত্তৰ প্ৰদেশ আদি ৰাজ্যৰ পৰা অহা হাজাৰ হাজাৰ প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকে কাম কৰে। মই তেওঁলোকৰ মুখবোৰ দেখিবলৈ পাওঁ। এটা সময়ত এখন ৰাজ্যত দিয়া ৰেচন কাৰ্ড আন এখন ৰাজ্যত বৈধ নাছিল। আমি "এক দেশ, এক ৰেচন কাৰ্ড" আঁচনি ৰূপায়ণ কৰি এই সমস্যাৰ সমাধান কৰিলোঁ। এতিয়া আপোনাৰ ৰেচন কাৰ্ড যিয়েই নহওক কিয়, আপুনি দেশৰ যিকোনো ঠাইতে আপোনাৰ প্ৰাপ্য সুবিধাসমূহ লাভ কৰিব পাৰিব। ইতিমধ্যে চুৰাটৰ বহু প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকে এই ব্যৱস্থাৰ সুফল লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। এই কথাৰ প্ৰমাণ যে যেতিয়া সঠিক উদ্দেশ্যৰে নীতি ৰচনা কৰা হয় তেতিয়া ই সঁচাকৈয়ে দুখীয়াক লাভৱান্বিত কৰে আৰু তেওঁলোকৰ জীৱন উন্নীত কৰে।
বন্ধুসকল,
বিগত দশকত আমি সমগ্ৰ দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলক সৱলীকৰণৰ এক অভিযানৰ সৈতে কাম কৰি আহিছো। আমি অভাৱগ্ৰস্তসকলক কেন্দ্ৰ কৰি এক সুৰক্ষামূলক ঢাল নিৰ্মাণ কৰিছো, যাতে তেওঁলোকে আৰু আনৰ ওচৰত হাত পাতিব নালাগে কৰিব নালাগে বা আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব নালাগে। পকী ঘৰ, শৌচাগাৰ, গেছ সংযোগ, টেপৰ পানীৰ সংযোগ আদিৰ ব্যৱস্থাই দৰিদ্ৰসকলৰ মাজত এক নতুন আত্মবিশ্বাসৰ ভাৱ জগাই তুলিছে। তদুপৰি আমি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ বাবে বীমাৰ সুৰক্ষাৰ এক বিশেষ পৰিকাঠামো সৃষ্টি কৰিলোঁ। প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰায় ৬০ কোটি ভাৰতীয়ক ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰা হৈছে। পূৰ্বতে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহে জীৱন বীমা বা দুৰ্ঘটনাৰ বীমা থকাৰ কথা কেতিয়াও কল্পনাও কৰিব পৰা নাছিল, কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিছিল যে দৰিদ্ৰ আৰু নিম্ন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সুৰক্ষা কভাৰৰ সুবিধাখিনি যেন লাভ কৰে। আজি ৩৬ কোটিৰো অধিক লোকে চৰকাৰী বীমা আঁচনিত নামভৰ্তি কৰিছে। আপুনি জানি আচৰিত হ’ব যে ইতিমধ্যে ১৬ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক ধন দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক বীমাৰ দাবী হিচাপে প্ৰদান কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ এই ধনে সংকটৰ সময়ত তেওঁলোকক গুৰুত্বপূৰ্ণ সহায় আগবঢ়াইছে।
বন্ধুসকল,
যিসকলক কোনেও কেতিয়াও গুৰুত্ব নিদিলে, তেওঁলোকক মোদীয়ে তেওঁলোকৰ যতন ল’লে। সেইদিনবোৰ মনত আছেনে? দুখীয়া মানুহে যেতিয়া ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিবলৈ বিচাৰিছিল, তেতিয়া বেংকে তেওঁলোকক ঋণ প্ৰদান কৰাটো দূৰৈৰ কথা, দুৱাৰদলিৰ পৰাও সোমাবলৈ নিদিছিল! বেংকে গেৰাণ্টি দাবী কৰিছিল, কিন্তু দুখীয়াই ক’ত পায় গেৰাণ্টি? তেওঁলোকৰ বাবে কোনে গেৰাণ্টি দিব? গতিকে, দুখীয়া মাতৃৰ এই পুত্ৰই সিদ্ধান্ত ল’লে যে মোডী নিজেই তেওঁলোকৰ বেংক গেৰাণ্টি হ’ব! এই দৰিদ্ৰ ব্যক্তিসকলৰ গেৰাণ্টাৰ বা নিশ্চয়তাকাৰী হৈ মই মুদ্ৰা যোজনা আৰম্ভ কৰিলোঁ। আজি মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত কোনো জামিন অবিহনেই ৩২ লাখ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে। যিসকলে আমাক দৈনিক সমালোচনা কৰে, তেওঁলোকে ৩২ লাখ কোটি টকা লিখিবলৈ চেষ্টা কৰক—এই পৰিমাণটোত কিমান শূন্য আছে সেই কথাও তেওঁলোকে উপলব্ধি কৰিব নোৱাৰিব! সংসদত যিসকলৰ আসন শূন্য, তেওঁলোকে কেতিয়াও এই সংখ্যাবোৰ বুজিয়েই নাপাব! কিন্তু মোদীয়ে দায়িত্ব লৈ কোনো জামিন নোহোৱাকৈ মানুহক দিলে ৩২ লাখ কোটি টকা।
বন্ধুসকল,
পূৰ্বতে আমাৰ পদপথৰ ব্যৱসায়ীসকলক, হকাৰসকলক, ফুটপাথৰ কাম কৰা লোকসকলক সহায় কৰিবলৈ কোনো নাছিল। কল্পনা কৰকচোন এজন দুখীয়া শাক-পাচলি বিক্ৰেতা— তেওঁক সামগ্ৰী কিনিবলৈ ৰাতিপুৱাই ১০০০ টকাৰ প্ৰয়োজন হৈছিল। তেওঁ এজন ধনদাতা বা মানিলেণ্ডাৰৰ ওচৰলৈ গ’ল, যিজনে তেওঁৰ খাটাবহীত ১০০০ টকা লিখি থৈ দিলে যদিও মাত্ৰ ৯০০ টকাহে গতাই দিলে। গোটেই দিনটোৰ কষ্টৰ অন্তত যেতিয়া বিক্ৰেতাজনে সন্ধিয়া ঋণ পৰিশোধ কৰিবলৈ উভতি আহিল, তেতিয়া ধনদাতাই সম্পূৰ্ণ ১০০০ টকা দাবী কৰিলে! এতিয়া, সেই দুখীয়া মানুহজনে কেতিয়াবা কেনেকৈ জীৱিকা নিৰ্বাহ কৰিব পাৰিলেহেঁতেন? সন্তানক কেনেকৈ খুৱাব পাৰিলেহেতেন? ইয়াৰ সমাধানৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে স্বনিধি যোজনা আৰম্ভ কৰিলে, যাৰ ফলত পদপথৰ ব্যৱসায়ীসকলে প্ৰত্যক্ষ বেংক ঋণ লাভ কৰিব পাৰিছে। এইবাৰৰ বাজেটে ইয়াক আৰু এখোজ আগুৱাই লৈ গ’ল আৰু পদপথৰ বিক্ৰেতা আৰু হকাৰৰ বাবে বিশেষ ক্ৰেডিট কাৰ্ড ব্যৱস্থাৰ কথা ঘোষণা কৰে। একেদৰে বিশ্বকৰ্মাৰ সংগীসকলকো আমি পাহৰা নাই—প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি আমাৰ দেশৰ সেৱা কৰা শিল্পী আৰু দক্ষ শ্ৰমিকসকলক আমি পাহৰা নাই। প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনে হাজাৰ হাজাৰ ব্যক্তিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনিৰ অধীনত প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁলোকৰ কলাক উন্নত কৰিবলৈ আধুনিক সঁজুলি আৰু নতুন ডিজাইনৰ দক্ষতা প্ৰদান কৰা হৈছে। আৰ্থিক সাহায্যও প্ৰদান কৰা হৈছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকে নিজৰ পৰম্পৰাগত ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। "সবকা সাথ, সবকা বিকাশ"ৰ সঁচা অৰ্থ এইটোৱেই! দশক দশক ধৰি ভাৰতীয়সকল "গৰিবী হাটাও" (দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল কৰক) শ্লোগান শুনি শুনি ক্লান্ত হৈ পৰিছিল। প্ৰতিটো নিৰ্বাচনৰ সময়ত "গৰিবী হাটাও" শ্লোগান আওৰোৱা হৈছিল, তথাপিও দৰিদ্ৰতা কেতিয়াও নাইকিয়া হোৱা নাছিল। কিন্তু আপোনালোকে মোক এনে এজন ব্যক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিলে যিয়ে নিশ্চিত কৰিলে যে ভাৰতৰ ২৫ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ পৰিয়াল এতিয়া দৰিদ্ৰতাৰ কবলৰ পৰা মুক্ত হৈছে।
বন্ধুসকল,
চুৰাটত বৃহৎ সংখ্যক মধ্যবিত্ত পৰিয়ালে বসবাস কৰে আৰু দেশৰ উন্নয়নত মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। সেইবাবেই বিগত দশকত আমাৰ চৰকাৰে মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক সবলীকৰণৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷ এইবাৰৰ বাজেটতো সেই প্ৰতিশ্ৰুতি অব্যাহত আছে। শেহতীয়াকৈ আয়কৰ ৰেহাইৰ ফলত দোকানী, ব্যৱসায়ী, আৰু বেতনভোগী কৰ্মচাৰীসকল বহুখিনি উপকৃত হ’ব। এতিয়া ১২ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয় সম্পূৰ্ণ কৰমুক্ত কৰা হৈছে— যিটো লাভ আগতে কোনেও কল্পনা কৰিব নোৱাৰিলেহেঁতেন, কিন্তু আমি সেয়া সম্ভৱ কৰি তুলিলোঁ। ইয়াৰ উপৰিও বেতনভোগী ব্যক্তিৰ বাবে ১২.৭৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয় কৰমুক্ত কৰা হৈছে। আমি কৰৰ স্তৰসমূহ পুনৰ্গঠন কৰিছো যাতে প্ৰতিজন কৰদাঁতা লাভৱান হয়। ফলত দেশৰ লগতে, গুজৰাট, আৰু চুৰাটৰ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহৰ ব্যৱহাৰযোগ্য আয়ো অধিক হ’ব৷ এতিয়া তেওঁলোকে নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে অধিক খৰচ কৰিব পাৰিব আৰু সন্তানৰ ভৱিষ্যতত বিনিয়োগ কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
চুৰাট উদ্যোগীসকলৰ এখন চহৰ, য’ত অসংখ্য ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায় আৰু এমএছএমই আছে, যিয়ে লাখ লাখ লোকক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰি আহিছে। আমাৰ চৰকাৰে স্থানীয় যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰাত মনোনিৱেশ কৰিছে, যাৰ বাবে এম এছ এম ইসমূহে যথেষ্ট সহায় লাভ কৰিছে। প্ৰথমে আমি এম এছ এম ইৰ সংজ্ঞা সলনি কৰিলোঁ, ইয়াৰ বিকাশৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিলোঁ। এইবাৰৰ বাজেটে এই সংজ্ঞা আৰু অধিক বিকশিত কৰিছে। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা আমি এম এছ এম ইসমূহৰ বাবে ঋণ লাভ কৰাটো সহজ কৰি তুলিছো৷ এই বাজেটত এম এছ এম ই সমূহক সহায় কৰিবলৈ ৫ লাখ টকাৰ সীমাৰেখাৰে বিশেষ ক্ৰেডিট কাৰ্ড প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকক যথেষ্ট আৰ্থিক সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ অনুসূচিত জাতি/জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীক উদ্যোগী হ’বলৈ আৰু এম এছ এম ই খণ্ডত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা। ইয়াত মুদ্ৰা আঁচনিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে এইবাৰৰ বাজেটত দলিত, আদিবাসী, আৰু মহিলাৰ বাবে ২ কোটি টকা পৰ্যন্ত ঋণৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা চুৰাট আৰু গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকল যথেষ্ট উপকৃত হ’ব। এই সুযোগসমূহ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনাইছো—মই প্ৰতিটো খোজতে আপোনালোকৰ লগত আছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগোৱা বিভিন্ন খণ্ডত চুৰাটে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। আমি চহৰখনত বস্ত্ৰশিল্প, ৰাসায়নিক পদাৰ্থ, আৰু অভিযান্ত্ৰিকতাৰ সৈতে জড়িত উদ্যোগসমূহৰ বিকাশ নিশ্চিত কৰিছো। আমাৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে চুৰাটক বিশ্বমানৰ সংযোগেৰে বিশ্বস্তৰীয় ব্যৱসায়িক কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা। ইয়াৰ বাবে আমি চুৰাট বিমানবন্দৰত এটা নতুন সংহত টাৰ্মিনেল বিল্ডিং গঢ়ি তুলিছো। ৱেষ্টাৰ্ণ ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ, দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে, আৰু আগন্তুক বুলেট ট্ৰেইনৰ দৰে বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহ চুৰাটৰ বিকাশৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াৰ উপৰিও চুৰাট মেট্ৰ’ই চহৰখনৰ সংযোগ আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব, যাৰ ফলত ই ত্বৰান্বিত গতিৰে ভাৰতৰ অন্যতম শ্ৰেষ্ঠ সংযোগী চহৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে চুৰাটৰ লোকসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাই নহয়, তেওঁলোকৰ জীৱনৰ মানদণ্ডও যথেষ্ট উন্নত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে হয়তো মনত পেলাব পাৰিছে যে কিছুদিন আগতে আমাৰ দেশৰ মহিলাসকলক তেওঁলোকৰ সফলতাৰ কাহিনী, কৃতিত্ব, আৰু প্ৰেৰণাদায়ক জীৱন যাত্ৰাৰ অনুপম কাহিনীবোৰ NaMo App ত শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছিলো। ইতিমধ্যে বহু ভগ্নী-কন্যাই নিজৰ কাহিনী প্ৰকাশ কৰিছে বুলি জনাবলৈ পাই আনন্দিত হৈছোঁ। কাইলৈ নাৰী দিৱস উপলক্ষে মই মোৰ ছ’চিয়েল মিডিয়া একাউণ্টসমূহ এনে কিছুমান প্ৰেৰণাদায়ক মহিলাৰ হাতত গতাই দিম। এই মহিলাসকলে দেশৰ উন্নয়ন আৰু সমাজত বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে। তেওঁলোকৰ কাহিনীয়ে সমগ্ৰ দেশৰ আন বহু মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাক অনুপ্ৰাণিত কৰিব। নাৰী দিৱস হৈছে ‘নাৰী শক্তি’ৰ কৃতিত্ব উদযাপনৰ এক বিশেষ অনুষ্ঠান। আমি দেখিবলৈ পাওঁ যে দেশৰ প্ৰতিটো খণ্ডতে কেনেদৰে প্ৰভাৱ পেলাইছে ‘নাৰী শক্তি’য়ে, আৰু গুজৰাট ইয়াৰ উজ্জ্বল উদাহৰণ। কাইলৈ নৱছাৰিত ‘নাৰী শক্তি’ৰ ওপৰত নিবেদিত এক বৃহৎ অনুষ্ঠানতো অংশগ্ৰহণ কৰিম। আনকি আজিৰ চুৰাটৰ কাৰ্যসূচীয়েও মহিলাসকলক উপকৃত কৰিব, আৰু মই দেখিছোঁ যে বৃহৎ সংখ্যক মাতৃ-ভগ্নীয়ে আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ ইয়াত সমবেত হৈছে।
বন্ধুসকল,
মিনি ভাৰত হিচাপে আৰু বিশ্বমানৰ চহৰ হিচাপে চুৰাট বিকশিত হৈ থাকিব, আৰু আমি এই কাঙ্খিত লক্ষ্যৰ দিশত অক্লান্তভাৱে কাম কৰি যাম। জীৱনমুখী মানুহেৰে ভৰি থকা চুৰাটৰ দৰে ঠাইখন সকলোবোৰ উৎকৃষ্টতাৰ যোগ্য ঠাই। আকৌ এবাৰ সকলো হিতাধিকাৰীলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন! মোৰ চুৰাটৰ ভাই-ভনীসকললৈ বহুত বহুত ধন্যবাদ! আমি আকৌ লগ হ’ম। ৰাম-ৰাম!
পুনৰ অশেষ ধন্যবাদ!
টোকা - মূল ভাষণটো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটী ভাষাত প্ৰদান কৰিছিল। এয়া মূল ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ।