Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Surat Food Security saturation campaign in Surat, Gujarat
07 MAR 2025 9:30PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Gujarat, Bhupendrabhai Patel, my colleague in the Union Cabinet, Shri C. R. Patil ji, ministers of the state government, all the public representatives present here, and my brothers and sisters of Surat!
How are you all? Are you doing well? It is my privilege that the people of the country, and Gujarat, have given me the opportunity to serve as the Prime Minister for the third time. And this is my first visit to Surat after that. The one whom Gujarat nurtured, the nation embraced with love. I will always be indebted to you; you have played a significant role in shaping my life. Today, as I have come to Surat, how can I not recall and witness the spirit of Surat? Work and charity—these are the two things that make Surat truly special. Supporting each other and celebrating everyone’s progress is something visible in every corner of Surat. Today’s program is a step forward in promoting this very spirit and sentiment of Surat.
Friends,
Surat is a leading city in Gujarat and the country in many aspects. Now, Surat is also taking the lead in the mission of ensuring food and nutrition security for the poor and underprivileged. The Food Security Saturation Campaign being carried out here in Surat will serve as an inspiration for other districts across the country. This saturation campaign ensures that when 100% of the people receive benefits, it becomes a certainty. It guarantees no discrimination, no one is left behind, no resentment, and no exploitation. This initiative moves away from appeasement and evil practices, promoting the sacred spirit of complete satisfaction for all. When the government itself reaches the beneficiaries' doorsteps, how can anyone be left out? And when no one is left out, no one feels neglected. Moreover, when the intention is to ensure benefits for everyone, those who try to exploit the system naturally run away.
Friends,
Due to this saturation approach, the administration here has identified over 2.25 lakh new beneficiaries. A large number of them include elderly mothers and sisters, senior citizens, widows, and ‘Divyangjan’ (differently-abled individuals). All of these friends have now been included in this initiative. From now on, these new family members will also receive free rations and nutritious food. I extend my heartfelt congratulations to all the beneficiaries.
Friends,
We have all heard the saying "Roti, Kapda, aur Makaan" (Food, Clothing, and Shelter). It emphasizes that food is even more important than clothing and shelter. When a poor person worries about food, what is their pain—it’s not something I need to read about in books; I can feel it. That is why, over the past years, our government has prioritized ensuring food security for the needy. If a poor household's stove remains unlit, if children go to bed hungry with tears in their eyes—this is something Bharat can no longer accept. That is why ensuring food and housing for every individual remains our top priority.
Friends,
Today, I feel satisfied that our government stands as a true companion of the poor, serving them with dedication. During the COVID-19 pandemic, when our citizens needed the most support, we launched the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana—a scheme driven by humanity, ensuring that every poor household's stove kept burning. This initiative is the world's largest and truly unique, and it continues to this day. I am glad that the Gujarat government has further expanded this scheme. By raising the income limit, Gujarat has ensured that more beneficiaries can avail its benefits. Today, the central government spends over 2.25 lakh crore rupees every year to ensure that every poor household’s stove keeps on burning.
Friends,
Nutritious food plays a crucial role in the journey towards ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Our goal is to ensure adequate nutrition for every family so that we can eradicate malnutrition and anemia from the country. Under the PM Poshan Scheme, around 12 crore school children receive nutritious meals. The Saksham Anganwadi Program takes care of the nutrition of young children, mothers, and pregnant women. Under the PM Matru Vandana Yojana, pregnant women receive financial assistance worth thousands of rupees to ensure proper nutrition.
Friends,
Nutrition is not just about good food; cleanliness is also a crucial aspect. That is why our government is putting great emphasis on sanitation. When it comes to cleanliness, Surat is always among the top-ranking cities whenever there is a national competition. Therefore, I congratulate the people of Surat.
Friends,
Our goal is for every city and every village in the country to continue working toward eliminating filth and maintaining hygiene. Today, many global institutions acknowledge that the Swachh Bharat Abhiyan has significantly reduced diseases in villages. Moreover, our C. R. Patil ji now oversees the country’s Jal Ministry, under which the Har Ghar Jal Abhiyan is being implemented. With clean water reaching every household, there has been a notable decline in many waterborne diseases.
Friends,
Today, our free ration scheme has made life easier for millions of people. Now, the rightful beneficiaries are receiving their full share of food grains. But 10 years ago, this was not possible. Can you imagine? Our country had over 5 crore fake ration cardholders! In Gujarat, we call them "Bhootia Cards" (ghost cards). There were 5 crore names of people who were never born and they had ration cards. These fake identities were being used to steal food meant for the poor, who were the real beneficiaries. But you all taught me this. So, what did I do? I eliminated them. We removed these 5 crore fake names from the system and linked the entire ration distribution system with Aadhaar Card. Now, when you visit a government ration shop, you get your rightful share. We have resolved another big problem related to ration cards.
In Surat, thousands of migrant workers from other states—Odisha, Telangana, Maharashtra, Bihar, Uttar Pradesh – work here. I can see their faces. There was a time where the ration card of a state was not applicable in another state. We resolved this problem. We implemented "One Nation, One Ration Card." Now, no matter where your ration card is issued, you can access your entitlement anywhere in the country. Many migrant workers in Surat are already benefiting from this. This is proof that when policies are made with the right intentions, they truly help the poor.
Friends,
Over the past decade, we have worked on a mission mode to empower the poor across the country. We have built a protective shield around the underprivileged, ensuring that they never have to beg or depend on anyone. Providing pucca houses, toilets, gas connections, and tap water connections has given the poor a new sense of confidence. After that, we created an insurance safety net for poor families. For the first time, nearly 60 crore Indians have been guaranteed free medical treatment up to 5 lakh rupees. Earlier, poor families could never think about life or accident insurance. But our government provided the insurance safety net to the poor and lower middle class people. Today, over 36 crore people are enrolled in government insurance schemes. You will be surprised to know that over 16,000 crore rupees has already been disbursed as insurance claims to poor families. In other words, this money has helped them in times of crisis.
Friends,
The ones no one cared about, Modi has cared for. Remember those days? When a poor person wanted to start a business, banks wouldn’t even let them enter—let alone lend them money! Banks demanded guarantees, but where would the poor get a guarantee? And who will give a guarantee to the poor person. So, this son of a poor mother decided that Modi himself would be their guarantor! Modi took the guarantee of such poor people and launched the Mudra Yojana. Today, under Mudra Yojana, 32 lakh crore rupees has been disbursed without any collateral. To those who criticize us daily, let them try writing 32 lakh crore rupees —they won’t even understand how many zeroes it has! Those who have zero seats won’t understand these figures! Modi has taken this guarantee and given 32 lakh crore rupees to people without any collateral.
Friends,
Earlier, no one was there to provide any help to our street vendors, hawkers, and footpath workers. Imagine a poor vegetable seller—he needed 1,000 rupees in the morning to buy goods. He went to a moneylender, who wrote 1,000 rupees in his book but handed over only 900 rupees. After a full day's hard work, when the vendor returned in the evening to repay the loan, the moneylender demanded the full 1,000 rupees! Now tell me, how would that poor man ever make a living? How would he feed his children? Our government launched the SVANidhi Yojana to help them get direct bank loans. In this year's budget, we went a step further—we have announced a special credit card for street vendors and hawkers. Similarly, we have also thought about our Vishwakarma companions—artisans and skilled workers who have been serving our country for generations. For the first time, thousands of such friends are being given training under the PM Vishwakarma Scheme. They are provided with modern tools and new design skills to improve their craft. They are also given financial assistance and as a result they are expanding their traditional businesses. This is what "Sabka Saath, Sabka Vikas" truly means! For decades, Indians were tired of hearing the slogan "Garibi Hatao" (Eradicate Poverty). “Garibi Hatao” slogans were repeated during every election, but poverty never disappeared. But you shaped me into somebody who ensured that over 25 crore poor families of Bharat have come out of poverty.
Friends,
Here in Surat, a large number of middle-class families reside. The middle class plays a crucial role in the country’s development. That’s why, over the past decade, our government has taken several steps to empower the middle class. This year’s budget continues that commitment. The recent income tax relief will significantly benefit shopkeepers, business owners, and salaried employees. Now, income up to 12 lakh rupees is completely tax-free—something no one even imagined before, but we did it. Moreover, for salaried individuals, income up to 12.75 lakh rupees is tax-free. We have also restructured the tax slabs, ensuring that every taxpayer benefits. Now, middle-class families in the country, Gujarat, and Surat will now have more disposable income. They can spend more on their needs and can invest in their children’s future.
Friends,
Surat is a city of entrepreneurs, home to numerous small and MSMEs. Surat provides employment to millions of people. Our government is working to strengthen the local supply chain, which is why MSMEs are receiving significant support. First, we changed the definition of MSMEs, opening new avenues for their expansion. This year’s budget has further improved this definition. Over the past few years, we have made it easier for MSMEs to obtain loans. In this budget, a special credit card with a 5 lakh rupee limit has been introduced to assist MSMEs. This will provide them with significant financial support. Our effort is to encourage more youth from SC/ST communities to become entrepreneurs and enter the MSME sector. The MUDRA scheme has played a major role in this. For the first time, this year’s budget has announced loans of up to 2 crore rupees for Dalits, Adivasis, and women. This will greatly benefit the youth of Surat and Gujarat. I urge you all to step forward and take advantage of these opportunities—I am with you.
Friends,
Surat plays a significant role in various sectors contributing to Bharat’s development. We are ensuring the expansion of industries related to textiles, chemicals, and engineering in the city. Our vision is to transform Surat into a global business hub with world-class connectivity. To achieve this, we have developed a new integrated terminal building at Surat Airport. Major infrastructure projects like the Western Dedicated Freight Corridor, Delhi-Mumbai Expressway, and the upcoming Bullet Train are crucial for Surat’s growth. Additionally, the Surat Metro will further enhance the city's connectivity, making it one of the best-connected cities in Bharat at a rapid pace. These efforts are not only making life easier for the people of Surat but also improving their quality of life significantly.
Friends,
As you would recall, a few days ago, I urged the women of our country to share their success stories, achievements, and inspiring life journeys on the NaMo App. You will be pleased to know that many sisters and daughters have shared their stories on the NaMo App. Tomorrow is Women's Day, and on this special occasion, I am handing over my social media accounts to some of these inspiring sisters and daughters. These women have made significant contributions to the country’s development and society in various fields. Their stories will serve as an inspiration to many other mothers, sisters, and daughters across the country. Women's Day is an opportunity to celebrate the achievements of ‘Nari Shakti’ (women power). We see how ‘Nari Shakti’ is making an impact in every sector of the country. Gujarat itself is a shining example of this. Tomorrow, I will also be participating in a major event dedicated to ‘Nari Shakti’ in Navsari. Even today's program in Surat will greatly benefit women, and I can see that a large number of mothers and sisters have come to bless us.
Friends,
Surat will continue to develop as a Mini Bharat and as a world-class city, and we will keep making every effort toward this goal. A place where people are full of life deserves everything to be spectacular. Once again, many congratulations to all the beneficiaries! To my brothers and sisters of Surat, thank you very much! We will meet again. Ram-Ram!
Thank you!
Disclaimer: Some parts of the Prime Minister’s speech were originally in Gujarati, and their meaning has been translated here.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী সুরত্ত সুরত ফুদ সেকুরিতি সেচুরেসন কেম্পেন হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
07 MAR 2025 9:30PM by PIB Imphal
গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ভুপেন্দ্রভাই পতেল, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ শ্রী সি.আর পতিল জি, রাজ্য সরকারগী মিনিস্তরশিং, মীয়ামগী মীহুৎশিং, সুরতকী ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং !
ময়াম পুম্নমক কমদৌরি! অদোম নুংঙাইরিবরা? অহুমলকশুবা ওইনা প্রধান মন্ত্রী ওইনা থবক তৌনবা লৈবাক অসিগী অমসুং গুজরাতকী মীয়াম্না ঐঙোন্দা খুদোংচাবা পীবা অসি ঐগী লাইবক ফবনি। মসি অহুমলকশুবা ওইনা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা সুরত্ত লাকপা ঐগী অহানবা খোঙচৎনি। ঐনা মতম পুম্নমক্ত অদোমগী লমন তোল্লে, ঐগী পুন্সি শেম্বদা অদোম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। ঙসি ঐ সুরত্ত লাক্লে, কমদৌনা ঐনা সুরতকী থৌনা নিংশিংদবা ঙমগনি। থবক অমসুং কৎথোকপা অসিনা সুরত অখন্নবা মশক অমা তাকপনি। অমগা অমগা শৌগৎনবা অমসুং মীওই খুদিংমক্কী চাউখৎপদা হরাওবা ফোঙদোকপা অসি সুরতকী মফম খুদিংমক্ত উবা ফংলি। ঙসিগী থৌরম অসি মসিগী ৱাখল্লোল অমসুং সুরতকী ৱাখল য়োকখৎনবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি।
মরুপশিং,
সুরত অসি গুজরাত অমসুং ভারতকী মাংজিল থারিবা শহর অমনি অমসুং হৌজিকসু লায়রবশিং অমসুং শোত্থরবশিংগীদমক ফুদ অমসুং ন্যুত্রিসন সেক্যুরিতী লৈহন্নবা হোৎনবদা মাংজিল থানা চংশিল্লি। শহর অসিগী ফুদ সেক্যুরিতী সেচুরেসন কেম্পেন অসিনা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা জিলাশিংদা ইথিল পীগনি। কেম্পেন অসিনা কনাগুম্বা অমত্তা চীথবা তৌদনবা, কনাগুম্বা অমত্তবু নমথাক তৌদনবা, অমসুং খেন্নবা অমত্তা লৈহনদনবা হোৎনরি। মসিনা মীপুম খুদিংমকপু নুংঙাইহন্নবা হোৎনবদা নত্তনা মীপুম খুদিংমক্কী অপেনবা পোকহন্নবা ৱাখল্লোনদা মীৎয়েং থম্লি। সরকারনা বেনিফিসরীগী য়ুমথোংদা য়ৌরকপা মতমদা, কনা অমত্তবুসু চীথহৌরোই। মীপুম খুদিংমক্কী কান্নবা ফংহন্নবগী অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোয়ননা, সিস্তেম অসিবু মাংহন্নবা হোৎনবা মীওইশিংবু থিংলি।
মরুপশিং,
ফুদ সেক্যুরিতী সেচুরেসন এপ্রোচকী মখাদা, সুরত এদমিনিস্ত্রেসননা অনৌবা বেনিফিসরী লাখ ২.৫ হেন্না মশক খঙদোক্লে। মখোয়গী মরক্তা চহি য়াম্লবা নুপীশিং, চহি য়াম্লবা নুপাশিং, মপুরোইবা লৈখিদ্রবা নুপীশিং, অমসুং হকচাংগী ফীভম মীমান্নদ্রবা মীওইশিং য়াওরি। অনৌবা ইমুংগী মীহুৎশিং অসিনা হৌজিক্তি লেম্না চানবা অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংলগনি। মরুওইবা খোঙথাং অসিদা য়াওরকপগীদমক ঐনা অনৌবা কান্নবা ফংলবা মীওই পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
রোতি, কপরা ঔর মকান (চীঞ্জাক, ফিরোল অমসুং লৈফম) গী হায়নবা ঐখোয়না তারে। চীঞ্জাক অসিনা ফিরোল অমসুং লৈফমদগী হেন্না মরুওই। লায়রবশিংনা চীঞ্জাক্কীদমক অৱাবা পোকপা অসি মহাক্না লাইরিকশিংদগী তম্বা মথৌ তাবা নত্তে, অদুবু মসি মহাক্না এক্সপরিয়েন্স তৌবা ঙম্বা অমনি। অমসুং মরম অসিনা হৌখিবা চহিশিংদা, সরকারনা মথৌ তারিবা মীওইশিংগীদমক ফুদ সেক্যুরিতী ফংহন্দুনা হায়রিবা সমস্যা অসি কোকহন্নবা মীৎয়েং থম্লি।
মরুপশিং,
ঙসি সরকার অসিনা অশেংবা পার্তনর অমসুং সর্ভেন্ত অমা ওইনা লায়রবশিংগীদমক লেপ্পী। কোবিদ-19গী লাইচৎ মনুংদা, লৈবাক অসিনা মতেং য়াম্না মথৌ তারকপা মতমদা, লায়রবশিংগী চাকশঙশিং মথৌ তৌহন্নবা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান য়োজনা হৌদোকখি। মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা অমসুং খ্বাইদগী তোপ তোপ্পা স্কিম অমা ওইরিবা স্কিম অসি হৌজিক ফাওবা চৎথরি। মহাক্না হায়খি মদুদি গুজরাত সরকারনা স্কিম অসিগী কান্নবা ফংলবশিংগী মশিং হেনগৎহন্নবা ইনকম লিমিৎ হেনগৎহন্দুনা স্কিম অসি শাংদোকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। সরকারনা চহি খুদিংগী লুপা করোর লাখ ২.২৫ রোম লায়রবশিংগী চাকশঙশিং মৈ মুৎহনদনবগীদমক থাদরি।
মরুপশিং,
বিকসিত ভারত অমগী মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙচত্ত মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মরুওইবা থৌদাং লৌরি। সরকারগী পান্দমদি লৈবাক অসিগী ইমুং খুদিংমক্তা মতিক চাবা মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহনবা অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক অমসুং এনিমিয়াগুম্বা ইসুশিং মুত্থৎপা অসিনি। পি.এম. পোশন স্কিমগী মখাদা চাউরাক্না স্কুলগী অঙাং করোর ১২ দা মচি ওইবা চীঞ্জাক পীরি। সক্ষম অঙ্গনৱাদি প্রোগ্রামনা পীক্লিবা অঙাংশিং, মমাশিং অমসুং মীরোনবী নুপীশিংগী ন্যুত্রিসনদা মীৎয়েং থম্লি। মসিগী মথক্তা, পি.এম. আত্রু ভন্দনা য়োজনাগী মখাদা, মীরোনবী নুপীশিংদা মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা শেলগী তেংবাং পীরি।
মরুপশিং,
মচি ওইবা চীঞ্জাক খক্তদগী হেন্দুনা, লুনানবা অসি মরুওইবা হীরম অমনি। সুরতপু লুনান্না থম্বা ঙম্নবা হোৎনবগীদমক ঐনা সুরতকী মীয়াম থাগৎপা ফোংদোকচরি। লৈবাক অসিগী শহর অমসুং খুঙ্গং খুদিংমক্না অমোৎ অকাই লৈহন্দনবা সরকারনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। স্বচ্ছ ভারত অভিয়াননা খুঙ্গংগী মফমশিংদা লায়নাশিং হন্থহনবদা মতেং পাংলি হায়না গ্লোবেল ওর্গনাইজেসনশিংনা খঙলে। শ্রী সি.আর. পাতিলনা লমজিংবা “হর ঘর জল” কেম্পেন অসিনা য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি, মসিনা লায়না কয়া হন্থহনবদা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ঐখোয়গী সরকারনা লেমনা রাসন পীনবা স্কিমনা মীওই লাখ কয়াগী পুন্সিদা খুদোংচাবা পীরিবা অসিগী মশক থোকপা ইথিল অদু খঙখি। ঙসিদি, হকথেংননা কান্নবা ফংলবশিংনা মখোয়গী রাসনগী শরুক মপুং ফানা ফংলি, মসি চহি ১০ গী মমাংদা ফংলমদবা অমনি। সরকারনা ফেক রাসন কার্দ হোল্দর করোর ৫ মুত্থৎখ্রে অমসুং রাসন দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম পুম্নমক আধার কার্দকা লিঙ্ক তৌখ্রে। মমাংদা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা মখোয়গী রাসন কার্দশিং শীজিন্নবা ঙমদবা সুরত্তা লৈবা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংনা থেংনরিবা সমস্যা অদু প্রধান মন্ত্রীনা কোকহনখি। মীওই অমগী রাসন কার্দ মফম অমা হেক্তদগী শেম্লবসু, লৈবাক অসিগী শহর অমহেক্তদা কান্নবা ফংহন্নবা হায়না "ৱান নেসন, ৱান রাসন কার্দ" স্কিম অসি হৌদোকখিবনি। সুরত্তা থবক শুবা মীওই কয়া অমা হৌজিক্তি স্কিম অসিগী কান্নবা ফংলি, মসিনা উৎলি মদুদি অচুম্বা পান্দমগা লোয়ননা পোলিসীশিং শেম্বা মতমদা, মখোয়না লায়রবশিংদা কান্নবা ফংহল্লি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা, মিসন অমগী খুত্থাংদা লায়রবশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা সরকারনা হোৎনরিবশিং অদু পনখি। ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবশিংগী অকোইবদা সেফতী নেৎ অমা শেমগৎপদা মীৎয়েং থমখি, মসিনা মখোয়না কনাগুম্বা অমদগী মতেং লৌনবা হায়রুবগী মথৌ তাহনদ্রে। চেক্কী য়ুমশিং, তোইলেতশিং, গ্যাস কন্নেক্সনশিং, অমসুং পাইপকী ঈশিং কন্নেক্সনশিং ফংহনবা অসিনা লায়রবশিংদা অনৌবা থাজবা অমা পীরি। ভারত সরকারনা লায়রবা ইমুংশিংগীদমক ইন্সুরেন্স স্কিমশিংসু হৌদোকখি, মসিনা ভারত মচা করোর ৬০ রোমদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না অনা লায়েং ফংহনখি। মমাংদা লায়রবশিংগী ইমুংশিংনা ফংলমদবা লাইফ অমসুং এক্সিদেন্ত ইন্সুরেন্স অসি হৌজিক মঙফাওনবা ঙম্লে। ঙসিদি, মীওই করোর ৩৬ হেনবনা সরকারগী ইন্সুরেন্স স্কিমশিংদা এনরোল তৌখ্রে। লুপা করোর ১৬,০০০ গী ক্লেমশিং লায়রবা ইমুংশিংদা পীখ্রে, মসিনা অৱাবা মতমদা মখোয়দা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
কনা অমতনা হন্না য়েংবীদ্রবশিং, মোদীনা মখোয়গীদমক চেকশিন্না শেন্নরি। হৌখিবা মতমশিং অদু নিংশিংলিবরা? মমাংদা লায়রবশিংনা মশাগী ললোন-ইতিক হৌদোকপদা য়াম্না খুদোংচাদবা মায়োক্নরম্বা অদু নীংশিংলি। বেঙ্কশিংনা গরেন্তী য়াওদনা লোন পীবা য়াখিদে। মুদ্রা য়োজনা হৌদোক্লদুনা লায়রবশিংগীদমক লোন গরেন্তী পীবগী থৌদাং ঐ ইশানা লৌখি। মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা লায়রবশিংদা হকথেংননা কান্নবা ফংহন্নবা গেরেন্তী অমত্তা য়াওদনা লুপা করোর ৩২গী লোন পীখ্রে। মসিগী খোঙথাং অসিনা মীওই মিল্লিয়ন কয়াদা মতেং পাংলি, অদুবু ওপোজিসননা অসিগুম্বা শেনফম অসি কয়া য়াম্না চাউবা শেনফম ওইবগে হায়বদু খঙবা ঙমদ্রি।
মরুপশিং,
লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিং অমসুং শিন্মীশিংগী মমাংদা শেলগী মতেং অমত্তা ফংদবগী অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। হায়রিবা মীওইশিং অসি অয়াম্বা মতমদা শেল শান্দোক্লিবশিংদগী শেল লৌরগা মখোয়না লৌখিবা অদুদগী হেন্না শেল শিংগৎলি। সরকারগী পি.এম. স্বানিধি য়োজনা অসিনা বেঙ্ক লোনগী খুদোংচাবা পীদুনা হায়রিবা ভেন্দরশিং অসিদা মতেং পাংলি। চহি অসিগী বজেৎতা অসিগুম্বা শিন্মীশিংগীদমক্তা অখন্নবা ক্রেদিৎ কার্দ অমা হৌদোক্কনি হায়না লাউথোকখ্রে। পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনা হৌদোকপা অসিনা ত্রেদিস্নেল ক্রাফমেনশিংদা ত্রেনিং, মোদর্ন তুলশিং অমসুং মখোয়গী স্কিল হেনগৎনবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহন্নবা শেলগী তেংবাং পীদুনা মতেং পাংই। মসিগী হোৎনবা অসিনা ইনক্লুসিব গ্রোথকী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা মতেং পাংলি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা মীওই করোর ২৫ হেন্না লায়রবদগী থোকপা ঙমখ্রে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা মরুওইনা মশিং য়াম্লবা মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিংনা লৈবা সুরত্তা মিদ্দল ক্লাসকী মরুওইবা থৌদাং লৈরি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা সরকারনা মিদ্দল ক্লাসকী শক্তি হেনগৎহন্নবা থবক কয়া পায়খৎলে, চহি অসিগী বজেত্তা মখোয়দা খুদোংচাবা কয়া পীরে। পীরিবা তেক্স রিলিফ অসি, মরুওইনা লুপা লাখ ১২ ফাওবগী ইনকমদা জিরো তেক্স অসি, মীওই কয়ানা খল্লুদবা খোঙথাং অমনি। মসিগী মথক্তা, হৌজিক্তি এমপ্লোয়ীশিংনা লুপা লাখ ১২.৮৭ ফাওবগী ইনকমদা তেক্স লৌররোই। তেক্স থীরিবশিং পুম্নমক্না কান্নবা ফংগদবা অনৌবা তেক্স স্লেবশিংসু হৌদোক্লে। মসিনা সুরত, গুজরাত অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিংদা মখোয়না তাল্লিবা শেনফম অদু হেন্না থম্নবা খুদোংচাবা পীগনি। মখোয়না মখোয়গী মথৌ তাবশিং অমসুং মখোয়গী অঙাংশিংগী তুংলমচৎকীদমক শেল থাদবা য়ারগনি।
মরুপশিং,
সুরত অসি শিংথানীংঙাই ওইরবা মশিং য়াম্লবা স্মোল এন্দ মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজশিং লৈবা ওন্তপ্রিন্যুওরশিপকী মফম অমা ওইনা শকখঙনরি। এম.এস.এম.ইশিংদা চাউনা মতেং পীদুনা লোকেল সপ্লাই চেন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা সরকারনা হোৎনরি। এম.এস.এম.ই সেক্তরদা চাউখৎনবা মতেং পাংদুনা, এস.সি/এস.তি, দলিত, ত্রাইবেল অমসুং নুপী ওন্ত্রপ্রিন্যুওরশিংগীদমক বজেৎ অসিনা লুপা করোর ২ ফাওবগী লোন লাউথোকখ্রে। সুরত অমসুং গুজরাতকী নহারোলশিংনা কান্নবশিং অসিগী খুদোংচাবা লৌগদবনি অমসুং সরকারনা মখোয়বু মতেং পাংনবা শেম-শারি।
মরুপশিং,
ভারত চাউখৎনবগী তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা সুরতনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ভারতকী চাউখৎ-থৌরাং, মরু ওইনা তেক্সতাইল, কেমিকেল অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং সেক্তরদা সুরতকী মরুওইবা থৌদাং অদু মীয়াম্না খঙনরি। শহর অসিদা ইন্দস্ত্রীশিং অসি পাকথোক চাউথোকহন্নবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎপা হৌরে। সুরত এয়রপোর্তকী অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ তর্মিনেল বিল্দিং, ৱেস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রেৎ কোরিদোর, দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱে অমসুং লাক্কদৌরিবা বুলেৎ ত্রেন, সুরত মেত্রো প্রোজেক্তনা শহর অসিগী কন্নেক্তিবিতী হেন্না হেনগৎহল্লগনি। মসিনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী কন্নেক্তিবিতী লৈবা শহর অমা ওইহল্লগনি। থৌরাংশিং অসিনা সুরতকী মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহল্লি অমসুং মখোয়গী পুন্সিদা লাইথোকহল্লি।
মরুপশিং,লৈবাক অসিগী নুপীশিংদা নমো এপ অসিদা মখোয়গী ইথিল পীবা ৱারীশিং শেয়র তৌনবা ঐনা লৈবাক অসিগী নুপীশিংদা হায়খ্রে। মালেমগী নুপীশিংগী নুমিৎতা, লৈবাক অমসুং খুন্নাইগী চাউখৎ থৌরাংদা চাউনা থৌদাং লৌখিবা ইথিল পীবা নুপী খরদা ঐনা ঐগী সোসিএল মীদিয়া একাউন্তশিং খুৎশিন্নগনি। তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা, মরু ওইনা গুজরাত্তা নুপীশিংগী থৌদাং য়াম্না মরুওই। মসিগী নুমিৎ অসি নুপীশিংগী মায়পাকপশিংবু তরাম্না ওকপগী তাঞ্জা অমনি। ঐহাক নুভসারীদা নুপীশিংদা শক্তি পীনবগী থৌরম অমদা শরুক য়াগনি। ঐনা সুরত্তা পাংথোকপা থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা নুপী মশীং য়াম্বগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। হৌজিক চত্থরিবা থৌরম অসিদগী মখোয়না কান্নবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
সুরত মখা তানা অপীকপা ভারত অমা ওইনা অমসুং মালেম থাক্কী শহর ওইনা চাউখৎকনি অমসুং মসিগী পান্দম অসি ফংনবা ঐখোয়না থবক খুদিংমক পায়খৎকনি। মপুংফাবা পুন্সি লৈবা মীয়াম লৈবা মফম অমা থবক খুদিংমক্ত অখন্নবা ওইগনি। ঐনা অমুক হন্না বেনিফিসরিশিং খুদিংমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। সুরতকী ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐখোয় অমুক হন্না উনসি। রাম-রাম!
অদোম থাগৎচরি।
দিসক্লেমর: প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী শরুক খর গুজরাতিদা পীখি আমসুং মখোয় মফম অসিদা হন্দোক্লে।