Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Surat Food Security saturation campaign in Surat, Gujarat
07 MAR 2025 9:30PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Gujarat, Bhupendrabhai Patel, my colleague in the Union Cabinet, Shri C. R. Patil ji, ministers of the state government, all the public representatives present here, and my brothers and sisters of Surat!
How are you all? Are you doing well? It is my privilege that the people of the country, and Gujarat, have given me the opportunity to serve as the Prime Minister for the third time. And this is my first visit to Surat after that. The one whom Gujarat nurtured, the nation embraced with love. I will always be indebted to you; you have played a significant role in shaping my life. Today, as I have come to Surat, how can I not recall and witness the spirit of Surat? Work and charity—these are the two things that make Surat truly special. Supporting each other and celebrating everyone’s progress is something visible in every corner of Surat. Today’s program is a step forward in promoting this very spirit and sentiment of Surat.
Friends,
Surat is a leading city in Gujarat and the country in many aspects. Now, Surat is also taking the lead in the mission of ensuring food and nutrition security for the poor and underprivileged. The Food Security Saturation Campaign being carried out here in Surat will serve as an inspiration for other districts across the country. This saturation campaign ensures that when 100% of the people receive benefits, it becomes a certainty. It guarantees no discrimination, no one is left behind, no resentment, and no exploitation. This initiative moves away from appeasement and evil practices, promoting the sacred spirit of complete satisfaction for all. When the government itself reaches the beneficiaries' doorsteps, how can anyone be left out? And when no one is left out, no one feels neglected. Moreover, when the intention is to ensure benefits for everyone, those who try to exploit the system naturally run away.
Friends,
Due to this saturation approach, the administration here has identified over 2.25 lakh new beneficiaries. A large number of them include elderly mothers and sisters, senior citizens, widows, and ‘Divyangjan’ (differently-abled individuals). All of these friends have now been included in this initiative. From now on, these new family members will also receive free rations and nutritious food. I extend my heartfelt congratulations to all the beneficiaries.
Friends,
We have all heard the saying "Roti, Kapda, aur Makaan" (Food, Clothing, and Shelter). It emphasizes that food is even more important than clothing and shelter. When a poor person worries about food, what is their pain—it’s not something I need to read about in books; I can feel it. That is why, over the past years, our government has prioritized ensuring food security for the needy. If a poor household's stove remains unlit, if children go to bed hungry with tears in their eyes—this is something Bharat can no longer accept. That is why ensuring food and housing for every individual remains our top priority.
Friends,
Today, I feel satisfied that our government stands as a true companion of the poor, serving them with dedication. During the COVID-19 pandemic, when our citizens needed the most support, we launched the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana—a scheme driven by humanity, ensuring that every poor household's stove kept burning. This initiative is the world's largest and truly unique, and it continues to this day. I am glad that the Gujarat government has further expanded this scheme. By raising the income limit, Gujarat has ensured that more beneficiaries can avail its benefits. Today, the central government spends over 2.25 lakh crore rupees every year to ensure that every poor household’s stove keeps on burning.
Friends,
Nutritious food plays a crucial role in the journey towards ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Our goal is to ensure adequate nutrition for every family so that we can eradicate malnutrition and anemia from the country. Under the PM Poshan Scheme, around 12 crore school children receive nutritious meals. The Saksham Anganwadi Program takes care of the nutrition of young children, mothers, and pregnant women. Under the PM Matru Vandana Yojana, pregnant women receive financial assistance worth thousands of rupees to ensure proper nutrition.
Friends,
Nutrition is not just about good food; cleanliness is also a crucial aspect. That is why our government is putting great emphasis on sanitation. When it comes to cleanliness, Surat is always among the top-ranking cities whenever there is a national competition. Therefore, I congratulate the people of Surat.
Friends,
Our goal is for every city and every village in the country to continue working toward eliminating filth and maintaining hygiene. Today, many global institutions acknowledge that the Swachh Bharat Abhiyan has significantly reduced diseases in villages. Moreover, our C. R. Patil ji now oversees the country’s Jal Ministry, under which the Har Ghar Jal Abhiyan is being implemented. With clean water reaching every household, there has been a notable decline in many waterborne diseases.
Friends,
Today, our free ration scheme has made life easier for millions of people. Now, the rightful beneficiaries are receiving their full share of food grains. But 10 years ago, this was not possible. Can you imagine? Our country had over 5 crore fake ration cardholders! In Gujarat, we call them "Bhootia Cards" (ghost cards). There were 5 crore names of people who were never born and they had ration cards. These fake identities were being used to steal food meant for the poor, who were the real beneficiaries. But you all taught me this. So, what did I do? I eliminated them. We removed these 5 crore fake names from the system and linked the entire ration distribution system with Aadhaar Card. Now, when you visit a government ration shop, you get your rightful share. We have resolved another big problem related to ration cards.
In Surat, thousands of migrant workers from other states—Odisha, Telangana, Maharashtra, Bihar, Uttar Pradesh – work here. I can see their faces. There was a time where the ration card of a state was not applicable in another state. We resolved this problem. We implemented "One Nation, One Ration Card." Now, no matter where your ration card is issued, you can access your entitlement anywhere in the country. Many migrant workers in Surat are already benefiting from this. This is proof that when policies are made with the right intentions, they truly help the poor.
Friends,
Over the past decade, we have worked on a mission mode to empower the poor across the country. We have built a protective shield around the underprivileged, ensuring that they never have to beg or depend on anyone. Providing pucca houses, toilets, gas connections, and tap water connections has given the poor a new sense of confidence. After that, we created an insurance safety net for poor families. For the first time, nearly 60 crore Indians have been guaranteed free medical treatment up to 5 lakh rupees. Earlier, poor families could never think about life or accident insurance. But our government provided the insurance safety net to the poor and lower middle class people. Today, over 36 crore people are enrolled in government insurance schemes. You will be surprised to know that over 16,000 crore rupees has already been disbursed as insurance claims to poor families. In other words, this money has helped them in times of crisis.
Friends,
The ones no one cared about, Modi has cared for. Remember those days? When a poor person wanted to start a business, banks wouldn’t even let them enter—let alone lend them money! Banks demanded guarantees, but where would the poor get a guarantee? And who will give a guarantee to the poor person. So, this son of a poor mother decided that Modi himself would be their guarantor! Modi took the guarantee of such poor people and launched the Mudra Yojana. Today, under Mudra Yojana, 32 lakh crore rupees has been disbursed without any collateral. To those who criticize us daily, let them try writing 32 lakh crore rupees —they won’t even understand how many zeroes it has! Those who have zero seats won’t understand these figures! Modi has taken this guarantee and given 32 lakh crore rupees to people without any collateral.
Friends,
Earlier, no one was there to provide any help to our street vendors, hawkers, and footpath workers. Imagine a poor vegetable seller—he needed 1,000 rupees in the morning to buy goods. He went to a moneylender, who wrote 1,000 rupees in his book but handed over only 900 rupees. After a full day's hard work, when the vendor returned in the evening to repay the loan, the moneylender demanded the full 1,000 rupees! Now tell me, how would that poor man ever make a living? How would he feed his children? Our government launched the SVANidhi Yojana to help them get direct bank loans. In this year's budget, we went a step further—we have announced a special credit card for street vendors and hawkers. Similarly, we have also thought about our Vishwakarma companions—artisans and skilled workers who have been serving our country for generations. For the first time, thousands of such friends are being given training under the PM Vishwakarma Scheme. They are provided with modern tools and new design skills to improve their craft. They are also given financial assistance and as a result they are expanding their traditional businesses. This is what "Sabka Saath, Sabka Vikas" truly means! For decades, Indians were tired of hearing the slogan "Garibi Hatao" (Eradicate Poverty). “Garibi Hatao” slogans were repeated during every election, but poverty never disappeared. But you shaped me into somebody who ensured that over 25 crore poor families of Bharat have come out of poverty.
Friends,
Here in Surat, a large number of middle-class families reside. The middle class plays a crucial role in the country’s development. That’s why, over the past decade, our government has taken several steps to empower the middle class. This year’s budget continues that commitment. The recent income tax relief will significantly benefit shopkeepers, business owners, and salaried employees. Now, income up to 12 lakh rupees is completely tax-free—something no one even imagined before, but we did it. Moreover, for salaried individuals, income up to 12.75 lakh rupees is tax-free. We have also restructured the tax slabs, ensuring that every taxpayer benefits. Now, middle-class families in the country, Gujarat, and Surat will now have more disposable income. They can spend more on their needs and can invest in their children’s future.
Friends,
Surat is a city of entrepreneurs, home to numerous small and MSMEs. Surat provides employment to millions of people. Our government is working to strengthen the local supply chain, which is why MSMEs are receiving significant support. First, we changed the definition of MSMEs, opening new avenues for their expansion. This year’s budget has further improved this definition. Over the past few years, we have made it easier for MSMEs to obtain loans. In this budget, a special credit card with a 5 lakh rupee limit has been introduced to assist MSMEs. This will provide them with significant financial support. Our effort is to encourage more youth from SC/ST communities to become entrepreneurs and enter the MSME sector. The MUDRA scheme has played a major role in this. For the first time, this year’s budget has announced loans of up to 2 crore rupees for Dalits, Adivasis, and women. This will greatly benefit the youth of Surat and Gujarat. I urge you all to step forward and take advantage of these opportunities—I am with you.
Friends,
Surat plays a significant role in various sectors contributing to Bharat’s development. We are ensuring the expansion of industries related to textiles, chemicals, and engineering in the city. Our vision is to transform Surat into a global business hub with world-class connectivity. To achieve this, we have developed a new integrated terminal building at Surat Airport. Major infrastructure projects like the Western Dedicated Freight Corridor, Delhi-Mumbai Expressway, and the upcoming Bullet Train are crucial for Surat’s growth. Additionally, the Surat Metro will further enhance the city's connectivity, making it one of the best-connected cities in Bharat at a rapid pace. These efforts are not only making life easier for the people of Surat but also improving their quality of life significantly.
Friends,
As you would recall, a few days ago, I urged the women of our country to share their success stories, achievements, and inspiring life journeys on the NaMo App. You will be pleased to know that many sisters and daughters have shared their stories on the NaMo App. Tomorrow is Women's Day, and on this special occasion, I am handing over my social media accounts to some of these inspiring sisters and daughters. These women have made significant contributions to the country’s development and society in various fields. Their stories will serve as an inspiration to many other mothers, sisters, and daughters across the country. Women's Day is an opportunity to celebrate the achievements of ‘Nari Shakti’ (women power). We see how ‘Nari Shakti’ is making an impact in every sector of the country. Gujarat itself is a shining example of this. Tomorrow, I will also be participating in a major event dedicated to ‘Nari Shakti’ in Navsari. Even today's program in Surat will greatly benefit women, and I can see that a large number of mothers and sisters have come to bless us.
Friends,
Surat will continue to develop as a Mini Bharat and as a world-class city, and we will keep making every effort toward this goal. A place where people are full of life deserves everything to be spectacular. Once again, many congratulations to all the beneficiaries! To my brothers and sisters of Surat, thank you very much! We will meet again. Ram-Ram!
Thank you!
Disclaimer: Some parts of the Prime Minister’s speech were originally in Gujarati, and their meaning has been translated here.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ସୁରଟରେ ସୁରଟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପୁଷ୍ଟିକର ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
07 MAR 2025 9:30PM by PIB Bhubaneswar
ମଞ୍ଚରେ ଉପରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଗୁଜୁରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ସିଆର ପାଟିଲ ଜୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ ଏବଂ ସୁରଟର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ଆପଣ ସମସ୍ତେ କେମିତି ଅଛନ୍ତି? ଆପଣ ଖୁସି ଅଛନ୍ତି ତ?
ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ଆଜି ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ମୋତେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ପରେ ସୁରଟକୁ ଏହା ମୋର ପ୍ରଥମ ଗସ୍ତ। ଗୁଜରାଟ ଯାହା ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲା, ଦେଶ ତାକୁ ଆନନ୍ଦର ସହିତ ଆପଣାଇ ଥିଲା। ମୁଁ ସବୁବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଋଣୀ ରହିବି, ମୋ ଜୀବନର ନିର୍ମାଣରେ ଆପଣ ବହୁତ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସୁରଟ ଆସିଛି, ଏହା କିପରି ସମ୍ଭବ ଯେ ସୁରଟର ଉତ୍ସାହକୁ ଅଣଦେଖା କରି ପାରିବି। କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଦାନ ହେଉଛି ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ଯାହା ସୁରଟକୁ ଆହୁରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିଥାଏ। ପରସ୍ପରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବା, ଆମେ ସୁରଟର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଏହା ଦେଖୁଛୁ। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସୁରଟର ଏହି ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ସୁରଟ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁଜରାଟର ଏବଂ ଦେଶର ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ସହର। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁରଟ ମଧ୍ୟ ଗରିବ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ମିଶନରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏଠାରେ ସୁରଟରେ ଯେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପୁଷ୍ଟିକର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ତାହା ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ହେବ। ଏହା ଏକ ପୁଷ୍ଟିକର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି-ଯେତେବେଳେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ହାସଲ କରାଯାଏ, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ କୌଣସି ଭେଦଭାବ ନାହିଁ, କେହି ବାଦ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ ଏବଂ କେହି ପ୍ରତାରିତ ହେବେ ନାହିଁ। ଏହା ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଭାବନାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଥାଏ, ଏହା ସନ୍ତୁଷ୍ଟିର ପବିତ୍ର ଭାବନାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଥାଏ, ସେହି କୁପ୍ରଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଛାଡ଼ି ଦେଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ସରକାର ନିଜେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରଦେଶକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ କେହି ଯେପରି ଏଥିରୁ ବାଦ୍ ପଡିବେ ନାହିଁ, କେହି ଅଟକିବେ ନାହିଁ, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଚିନ୍ତା ହେଉଛି ଯେ ଆମକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବାକୁ ପଡିବ, ସେତେବେଳେ ଦୁର୍ନୀତିଖୋର ଲୋକମାନେ ସେଠାରୁ ପଳାଇ ଯିବେ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ପୁଷ୍ଟିକର ଆଭିମୁଖ୍ୟ କାରଣରୁ ଏଠାକାର ପ୍ରଶାସନ ୨ ଲକ୍ଷ ୨୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ, ଆମର ବୃଦ୍ଧ ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଆମର ବୃଦ୍ଧ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଆମର ବିଧବା ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଆମର ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଲୋକମାନେ, ଏସବୁ ଏଥିରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ଏବେ ପରିବାରର ଏଭଳି ସମସ୍ତ ନୂଆ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ। ମୁଁ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଗୋଟିଏ କଥା ଶୁଣିଛୁ, ଯାହା ବାରମ୍ବାର ଆମ କାନରେ ପଡ଼ୁଥିଲା-ରୋଟି-କପଡା ଏବଂ ମକାନ, ଅର୍ଥାତ୍‌, ଉଭୟ ପୋଷାକ ଏବଂ ମକାନ ଠାରୁ ରୁଟିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଅଧିକ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଗରିବ ଲୋକ ରୁଟିକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ହୁଏ, ତା 'ର ଯନ୍ତ୍ରଣା କ' ଣ, ମୋତେ ଏହାକୁ ପୁସ୍ତକରେ ପଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, ମୁଁ ଏହାକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛି। ସେଥିପାଇଁ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମ ସରକାର ଅଭାବୀ ଲୋକଙ୍କ ରୁଟି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟର ଯତ୍ନ ନେଇଛନ୍ତି। ଗରିବଙ୍କ ଘରେ ନିଆଁ ଜଳୁନାହିଁ, ପିଲାମାନେ ଲୁହରେ ଶୋଇଛନ୍ତି-ଏହା ଆଉ ଭାରତ ପାଇଁ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ, ଏବଂ ତେଣୁ ରୁଟି ଏବଂ ଆବାସ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଆମ ସରକାର ଗରିବଙ୍କ ସହ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ସେବକ ଭାବେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। କୋଭିଡ ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସହାୟତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା, ଯାହା ମାନବତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ, ଗରିବଙ୍କ ଘରେ ଚୁଲା ଜଳିଥିôଲା, ସେଥିପାଇଁ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଯୋଜନା ଏବଂ ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଯୋଜନା, ଯାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିଛନ୍ତି। ଗୁଜରାଟ ଆୟ ସୀମାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇପାରିବେ। ଆଜି ଗରିବଙ୍କ ଘରର ଚୁଲା ଜଳାଇବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରତିବର୍ଷ ପାଖାପାଖି ୨ ଲକ୍ଷ ୨୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇବା। ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶ କୁପୋଷଣ ଏବଂ ରକ୍ତହୀନତା ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବ। ପିଏମ ପୋଷଣ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୧୨ କୋଟି ସ୍କୁଲ ପିଲାଙ୍କୁ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି। ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଛୋଟ ପିଲା, ମାଆ, ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ପୋଷଣର ଯତ୍ନ ନିଆଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମଧ୍ୟ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ପୋଷଣ କେବଳ ଉତ୍ତମ ଖାଦ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ। ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏବଂ ସୁରଟ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଯେତେବେଳେ ବି ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହୋଇଥାଏ, ସୁରଟ ସବୁବେଳେ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଥାଏ। ସେଥିପାଇଁ ସୁରଟର ଲୋକମାନେ ଅଭିନନ୍ଦନ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ଅଳିଆ ସଫା କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁ। ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ସଂସ୍ଥା କହୁଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ରୋଗ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ସି. ଆର. ପାଟିଲ ଜୀଙ୍କ ଉପରେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଜଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି। ତାଙ୍କ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ 'ହର ଘର ଜଲ "ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପହଞ୍ଚୁଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ ଅନେକ ରୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଆମର ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଜନା କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଛି। ଆଜି ପ୍ରକୃତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରାସନ ମିଳୁଛି, ଯାହାର ସେ ହକଦାର। କିନ୍ତୁ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ନଥିଲା। ଯେପରି ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ, ଆମ ଦେଶରେ ୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନକଲି ରାସନ କାର୍ଡଧାରୀ ଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର ମୂଳ ଗୁଜରାଟୀରେ, ସେମାନେ ଏହାକୁ ଏକ ଭୂତ କାର୍ଡ ବୋଲି କହନ୍ତି, ଦେଶରେ ୫୦ ନିୟୁତ ନାମ ଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ କେବେ ଜନ୍ମ ହୋଇ ନ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଜନ୍ମ ହୋଇ ନ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ରାସନ କାର୍ଡ ତିଆରି କରାଯିବା ଉଚିତ। ଏବଂ ତାଙ୍କ ରାସନ ଖାଉଥିବା ଦଲାଲ ମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରୁହନ୍ତୁ, ଯେଉଁମାନେ ଗରିବଙ୍କ ରାସନ ନାମରେ ଗରିବଙ୍କ ଅଧିକାର ଖାଇଥିଲେ, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଶିଖାଇଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମୁଁ କ 'ଣ କଲି, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିହ୍ନ କରିଦେଲି। ଆମେ ଏହି ୫ କୋଟି ନକଲି ନାମକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ହଟାଇ ଦେଇଛୁ, ସମଗ୍ର ରାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଧାର ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛୁ। ଆଜି ଆପଣ ସରକାରୀ ରାସନ ଦୋକାନକୁ ଯାଆନ୍ତୁ ଏବଂ ନିଜ ଭାଗର ରାସନ ନିଅନ୍ତୁ। ଆମେ ରାସନ କାର୍ଡ ସହ ଜଡ଼ିତ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିଛୁ।
ସୁରଟରେ, ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରୁ ଆସି ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଶ୍ରମିକ ବନ୍ଧୁ ଏଠାରେ କାମ କରନ୍ତି, ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଅନେକଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି, କେହି ଓଡ଼ିଆ, କେହି ତେଲୁଗୁ, କେହି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର, କେହି ବିହାରର, କେହି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା, ପୂର୍ବରୁ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନର ରାସନ କାର୍ଡ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ କାମ କରୁ ନ ଥିଲା। ଆମେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିଛୁ। ଆମେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ରାସନ କାର୍ଡ ଲାଗୁ କରିଛୁ। ଏବେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହରରେ ରାସନ କାର୍ଡର ଲାଭ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମିଳୁଛି, ସେ ଯେଉଁଠି ଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି। ସୁରଟର ଅନେକ ଶ୍ରମିକ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ନୀତି ପ୍ରକୃତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ତିଆରି ହୁଏ, ଗରିବ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହାର ଲାଭ ପାଆନ୍ତି ।
ସାଥିମାନେ,
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମେ ସାରା ଦେଶରେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଗରିବ ଲୋକଟିର ଚାରିପାଖରେ ଏକ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କୁ କାହା ସମ୍ମୁଖରେ ହାତ ପତେଇବାକୁ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ। ପକ୍କା ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ, ଟ୍ୟାପ୍ ସଂଯୋଗ ସହିତ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମିଳିଥିଲା। ତା 'ପରେ ଆମେ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ବୀମାର ଏକ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ଦେଇଥିଲୁ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୬୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଗରିବ ପରିବାର ପୂର୍ବରୁ ଜୀବନ ବୀମା ଏବଂ ଦୁର୍ଘଟଣା ବୀମା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିପାରୁ ନ ଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ଗରିବଙ୍କୁ, ନିମ୍ନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବୀମାର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଆଜି ଦେଶର ୩୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ସରକାରୀ ବୀମା ଯୋଜନା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଗରିବ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ୧୬ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍‌, ଏହି ଅର୍ଥ କଠିନ ସମୟରେ ପରିବାର ପାଇଁ କାମରେ ଆସିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ମୋଦି ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପୂଜା କରିଛନ୍ତି ଯାହାଙ୍କୁ କେହି ପଚାରିନାହାନ୍ତି। ଆପଣ ମନେ ପକାନ୍ତୁ, ସେହି ଦିନ ଯଦି ଗରିବଙ୍କୁ ନିଜର କିଛି କାମ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ତା "ହେଲେ ତାଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କର ଭିତରକୁ ଯିବାକୁ ଦିଆଯାଉ ନ ଥିଲା, ଟଙ୍କା ଦେବାର ପ୍ରଶ୍ନ ହିଁ ଉଠୁ ନ ଥିଲା। ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କର ମାନେ ଗରିବମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମାଗୁଥିଲେ। ଏବେ ଗରିବମାନେ କେଉଁଠୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବେ, ଏବଂ ଗରିବମାନଙ୍କୁ କିଏ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବ, ତା'ପରେ ଗରିବ ମା' ଙ୍କର ପୁଅ ସ୍ଥିର କଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କୁ ମୋଦୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବେ। ମୋଦି ନିଜେ ଏପରି ଜଣେ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନେଇ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଆଜି ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରୁ ପ୍ରାୟ ୩୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଯାହା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଶୂନ୍ୟ ଆସନ ରହିଛି, ସେମାନେ ଏହା ବୁଝିପାରିବେ ନାହିଁ। ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ୩୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି, ମୋଦି ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନେଇଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ରାସ୍ତାକଡ଼ ବିକ୍ରେତା ଏବଂ ଫୁଟପାଥରେ କାମ କରୁଥିବା ଆମର ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପୂର୍ବରୁ କେହି ନ ଥିଲେ। ଯଦି ଗରିବ ଲୋକ ସକାଳେ ପନିପରିବା ଗାଡି ଚଳାଏ, ତେବେ ସେ ଏକ ହଜାର ଟଙ୍କା ନେବାକୁ ସାହୁକାରଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଉଥିଲା, ସେ ଏକ ହଜାର ଲେଖି ୯୦୦ ଦେଉଥିଲା। ସେ ଦିନସାରା କାମ କରୁଥିଲେ, ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଥିଲେ, ଏବଂ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଯେତେବେଳେ ସେ ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ଯାଉଥିଲେ, ସେ ଏକ ହଜାର ମାଗୁଥିଲେ। ଏବେ ମୋତେ କୁହ, ସେହି ଗରିବ ଲୋକଟି କ "ଣ ରୋଜଗାର କରିବ, ସେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କ" ଣ ଖୁଆଇବ। ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲେ, ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ରାସ୍ତାରେ ବସିଥିବା, ଗାଡ଼ିରେ ଜିନିଷ ବିକ୍ରି କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ, ଆମେ ଏପରି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଛୁ। ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ବନ୍ଧୁମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ-ସହରରେ କିଛି ନା କିଛି ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ, ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରାଯାଇଥିଲା। ସାରା ଦେଶରେ ଏପରି ହଜାର ହଜାର ବନ୍ଧୁ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ତାଲିମ ନେଉଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଉପକରଣ ଦିଆଯାଉଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ଡିଜାଇନ ଶିଖାଯାଉଛି। ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଥାଏ। ସେମାନେ ନିଜର ପାରମ୍ପରିକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶ। ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ୨୫ କୋଟି ଭାରତୀୟ ୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ଗରିବ ହଟାଓ ସ୍ଲୋଗାନ ଶୁଣି ଥକି ପଡ଼ିଥିଲେ, ଦେଶବାସୀଙ୍କ କାନ ପରିପକ୍ୱ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ବି ନିର୍ବାଚନ ଆସୁଥିଲା, ଗରିବ ହଟାଓ, ଗରିବ ହଟାଓ ସ୍ଲୋଗାନ ଆସୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂର ହୋଇ ନ ଥିଲା। ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଏପରି ଢଙ୍ଗରେ ଗଢ଼ିଲେ ଯେ ମୁଁ ସେଠାକୁ ଯାଇ ଏପରି କାମ କଲି ଯେ ଆଜି ମୋ ଭାରତର ୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ, ୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାର, ୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର ଏଠାରେ ସୁରଟରେ ରହୁଛନ୍ତି। ଦେଶର ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି। ତେଣୁ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଏହି ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଯାଇଛି। ଆୟକରରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ରିହାତି ଦୋକାନୀ, ବ୍ୟବସାୟୀ, କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏବେ ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ କୌଣସି ଟିକସ ନାହିଁ। କେହି ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରି ନ ଥିଲେ, ଆମେ ତାହା କରିଛୁ। ଏବଂ କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ନିଯୁକ୍ତ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶରୁ ତେର ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ଟିକସ ଦେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ। ଟିକସ ସ୍ଲାବକୁ ମଧ୍ୟ ନବୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟିକସଦାତା ଉପକୃତ ହେବେ। ଅର୍ଥାତ୍‌, ଏବେ ଦେଶର, ଗୁଜରାଟର, ସୁରଟର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପାଖରେ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ରହିବ। ସେ ଏହି ଟଙ୍କା ନିଜ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବେ, ସେ ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ନିବେଶ କରିବେ।
ସାଥିମାନେ,
ସୁରଟ ହେଉଛି ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ସହର, ଏଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ରହିଛି। ସୁରଟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଆମ ସରକାର ଆଜି ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଥମେ, ଆମେ ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ଗୁଡ଼ିକର ସଂଜ୍ଞାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ। ଏହା ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରସାର ବିସ୍ତାର କରିବାର ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଥିଲା। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଏହି ସଂଜ୍ଞାକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରାଯାଇଛି। ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଆମେ ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଋଣ ନେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିଛୁ। ଏହି ବଜେଟରେ ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସୀମା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଏହା ଏମ୍‌. ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଆମର ଏସସି/ଏସଟି ବର୍ଗର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆସନ୍ତୁ। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଏଥିରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଭଳି ଶ୍ରେଣୀର ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଦଳିତ ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ମହିଳା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଆମର ସୁରଟ ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ଯୁବକମାନେ ଏହାର ବହୁତ ଲାଭ ଉଠାଇ ପାରିବେ, ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ମୋ ସହିତ ଆସନ୍ତୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରୁଥିବା ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁରଟର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଆମେ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ ଯେ ଏଠାକାର ବୟନ ଶିଳ୍ପ, ରସାୟନ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେଉ। ଆମେ ସୁରଟକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସାୟିକ ପଦଚିହ୍ନ ଥିବା ସହର, ଉତ୍ତମ ସଂଯୋଗ ଥିବା ସହର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ତେଣୁ ଆମେ ସୁରଟ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ନୂତନ ସମନ୍ୱିତ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠା ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସୁରଟକୁ ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ କରିଡର, ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଏବଂ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍‌, ଏଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ। ସୁରଟ ମେଟ୍ରୋ ସହିତ ସହରର ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ସୁରଟ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଭାବେ ସଂଯୁକ୍ତ ସହର ହେବା ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସୁରଟର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣମାନେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଯାତ୍ରାକୁ ନମୋ ଆପରେ ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି। ଆପଣମାନେ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଅନେକ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅ ନମୋ ଆପରେ ନିଜର କାହାଣୀ ସେୟାର କରିଛନ୍ତି। ଆସନ୍ତାକାଲି ମହିଳା ଦିବସ। ଏବଂ ଆସନ୍ତାକାଲି, ମହିଳା ଦିବସ ଅବସରରେ, ମୁଁ ମୋର ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଏହିପରି କିଛି ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ମହିଳାମାନେ ଦେଶର ବିକାଶରେ, ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାଜର ବିକାଶରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ ଯାହା ଦେଶର ଅନ୍ୟ ମାଆ, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ। ମହିଳା ଦିବସ ହେଉଛି ନାରୀ ଶକ୍ତିର ସଫଳତାକୁ ପାଳନ କରିବାର ଏକ ଅବସର। ଆମେ ଆମ ଦେଶରେ ଦେଖୁଛୁ, ନାରୀ ଶକ୍ତି କିପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏବଂ ଆମର ଗୁଜରାଟ ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ। ଏବଂ ଆସନ୍ତାକାଲି ହିଁ ନବସାରୀରେ ମୁଁ ନାରୀ ଶକ୍ତିଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଭାଗ ନେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଜି ସୁରଟରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ ମହିଳା ମଧ୍ୟ ହେବେ, ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଆଜି ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ମାଆ-ଭଉଣୀମାନେ ଆସିଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ସୁରଟ ଯେପରି ବିଶ୍ୱର ଏକ ଭବ୍ୟ ସହର ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ପାରିବ, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବୁ। ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ଜ୍ଞାନୀ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁକିଛି ଭଲ ହେବା ଉଚିତ୍‌। ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ଏବଂ ସୁରଟର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ଆମେ ପୁଣିଥରେ ଭେଟିବୁ, ରାମ-ରାମ।
ଧନ୍ୟବାଦ୍‌।