ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ କ୍ରୀଡା ପ୍ରଶାସନ ଉପରେ ଏକ ଚିନ୍ତନ ଶିବିରର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
ବିଶ୍ୱରେ କ୍ରୀଡାରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ, ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ
06 MAR 2025 12:05PM by PIB Bhubaneswar
ମାର୍ଚ୍ଚ ୭-୮ରେ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଚିନ୍ତନ ଶିବିରରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ । ୨୦୨୮ ଲସ୍ ଆଞ୍ଜେଲସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ୨୦୩୬ ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ଗେମ୍ସ ଆୟୋଜନ ନେଇ ବିଡିଂ ପାଇଁ ଶିବିରରେ ଏକ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ। କାହ୍ନା ଶାନ୍ତି ବନମରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ଦୁଇ ଦିନିଆ ମାନସ ମନ୍ଥନ ଅଧିବେଶନରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ, ବରିଷ୍ଠ କ୍ରୀଡା ପ୍ରଶାସକ, ପ୍ରମୁଖ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ନିଜ ନିଜର ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବେ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡା ମହାଶକ୍ତି ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ। କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଭା ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କରିବା ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ। ଦେଶରେ କ୍ରୀଡା ପରିବେଶକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ଭାରତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ ମହତ୍ବାକାଂକ୍ଷା ଏବଂ କ୍ରୀଡା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ରଣନୈତିକ ଆଲୋଚନା କରିବେ। ଚିନ୍ତନ ଶିବିର ସମୟରେ, ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବୋତ୍ତମ ନିୟମ ଏବଂ ଅଭିନବ ମଡେଲଗୁଡ଼ିକ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବେ।
ଚିନ୍ତନ ଶିବିରରେ ଆଲୋଚନାର ମୁଖ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ:
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ
କର୍ପୋରେଟ୍ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ କ୍ରୀଡା ବିକାଶ ଏବଂ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହଭାଗୀତା
ପ୍ରତିଭା ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ପ୍ରତିଭାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
କ୍ରୀଡାରେ ଅନୁଶାସନକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେବା
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ଆଲୋଚନା
କ୍ରୀଡାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା
ଖେଳାଳି ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ
ଏକ ସହଯୋଗପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଫଳାଫଳ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ପ୍ରତି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡାରେ ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ସଫଳତା ଆମର ଅପାର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି। ଅଲିମ୍ପିକରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡା ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ। ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରି ଆମେ ଏକ ସଂଗଠିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କ୍ରୀଡ଼ା ଢାଞ୍ଚା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବା। ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ ଏକ ଜାତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ଆମକୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ। ପୂର୍ବତନ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଆଲୋଚନାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେବ। ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏପରି ଶ୍ରେଷ୍ଠ କ୍ରୀଡାବିତଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ, କ୍ରୀଡା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବେ ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ବିକାଶକୁ ଶଶକ୍ତ କରିପାରିବେ। ଏହି ମାନସ ମନ୍ଥନ ଶିବିର ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସଫଳତାର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିବ।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Dr. Mansukh Mandaviya to Lead Chintan Shivir on Olympic Preparation & Sports Governance
States, Experts, and Stakeholders to Strategize India’s Journey to Global Sporting Excellence
06 MAR 2025 12:05PM by PIB Delhi
With a strategic vision for the 2028 Los Angeles Olympics and India’s ambitious bid to host the 2036 Summer Games, Union Minister of Youth Affairs & Sports and Labour & Employment, Dr. Mansukh Mandaviya, will chair a high-level Chintan Shivir in Hyderabad on March 7-8.
The two-day brainstorming session, hosted at Kanha Shanti Vanam, will bring together sports ministers from various States/UTs, senior sports administrators, key government officials, and domain experts to exchange ideas and craft a roadmap for India's emergence as a global sports powerhouse. The deliberations will focus on enhancing sports governance, grassroots talent identification, infrastructure development, inclusivity, and fostering collaborations.
Dr. Mandaviya, who is spearheading Hon’ble Prime Minister Narendra Modi’s vision to elevate India’s sporting landscape, will engage in strategic discussions with stakeholders on India's Olympic ambitions and strengthening the sports ecosystem. State representatives will present their best practices and innovative models during the Chintan Shivir.
Key Focus Areas of the Chintan Shivir:
• Overview of various schemes of Government of India and Co-ordination with States/UTs
• Sports Development & Sports Infrastructure Partnership with Corporates
• Talent Search and Nurturing of Grass-root Talent
• Promoting Good Governance in Sports
• Deliberations on expanding Khelo India & Fit India
• Encouraging Inclusivity in Sports
• Welfare of Sportspersons & Coaches
Emphasizing the significance of a collaborative and result-oriented approach, Dr. Mandaviya remarked, “The success of Indian athletes at the recent Uttarakhand National Games highlights our immense potential. Our goal is clear, which is, achieving Olympic excellence and making India a global sports power. By sharing ideas and best practices, we can ensure a structured and sustainable sporting framework. Hosting the Olympics is a national mission, and we must move forward together.”
A critical aspect of the discussions will be leveraging the expertise of former athletes. Dr. Mandaviya has urged states to identify top sportspersons who can transition into coaching roles, bridging gaps in the sporting ecosystem and strengthening the talent development pipeline.
This Chintan Shivir will serve as a catalyst for transformative changes in Indian sports ecosystem, setting the stage for long-term success on the global stage.