নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
“এগৰাকী মাতৃৰ কোলাই সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ শ্ৰেণীকোঠা:” সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
03 MAR 2025 7:16AM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে দেওবাৰে ডিব্ৰুগড়ত সদৌ অসম সোণোৱাল কছাৰী মহিলা সন্থা(AASKWA)ৰ কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠা দিৱসত ভাষণ প্ৰদান কৰি "মাতৃৰ কোলাই হৈছে বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ শিক্ষানুষ্ঠান" বুলি উল্লেখ কৰি ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত মহিলাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
অনুষ্ঠানত আগবঢ়োৱা ভাষণত শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে মহিলা সবলীকৰণৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰশংসা কৰি কয়, "প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ নেতৃত্বত মহিলা সবলীকৰণে এখন সমৃদ্ধিশালী আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল সমাজ আৰু দেশৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে।"
ঋকবেদৰ উদ্ধৃতি দি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ঐতিহাসিকভাৱে মহিলাসকলে এখন প্ৰগতিশীল আৰু সামগ্ৰিক সমাজ গঢ় দিয়াত মৌলিক ভূমিকা পালন কৰি আহিছে বুলি দৃঢ়তাৰে কয়। তেওঁ কয়, "এগৰাকী মাতৃয়ে নিজৰ সন্তানক জ্ঞান আহৰণৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰে আৰু সাহসেৰে পথ প্ৰদৰ্শন কৰে। প্ৰচেষ্টা আৰু অধ্যৱসায় অবিহনে নিজৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা উপলব্ধি কৰাটো অসম্ভৱ।"
শ্ৰী সোণোৱালে লগতে প্ৰযুক্তিগত উন্নতিৰ সৈতে মানৱতাৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয়, "প্ৰগতি অতি প্ৰয়োজনীয়, কিন্তু মানৱতা অবিহনে ই অসম্পূৰ্ণ হৈয়েই থাকে। আমাৰ সন্মুখত থকা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ অতিক্ৰম কৰিবলৈ আমি মানৱীয় মূল্যবোধক অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব।"
সোণোৱাল কছাৰী সম্প্ৰদায়ক সবলীকৰণ
সোণোৱাল কছাৰী সমাজে দক্ষতা, স্থিতিস্থাপকতা, আৰু নিষ্ঠাৰ জৰিয়তে উৎকৃষ্ট হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে মন্ত্ৰী সোণোৱালে। শ্ৰী সোণোৱালে কয় যে, "সফলতাৰ কোনো শ্বৰ্টকাট নাই। প্ৰতিটো কৃতিত্ব প্ৰতিযোগিতা আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ জৰিয়তে আহে। অসমৰ বিভিন্ন জাতি-জনগোষ্ঠীয়ে শিক্ষা, সংস্কৃতি, ক্ৰীড়াৰ জৰিয়তে আগবাঢ়িব লাগিব। কেৱল শব্দৰে নহয়, কৰ্মৰ দ্বাৰা সোণোৱাল কছাৰী সম্প্ৰদায়ক উন্নীত কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব।"
পৰিৱৰ্তনক আগুৱাই নিয়াত মহিলাসকলে আগভাগ ল’বলৈ আহ্বান জনাই শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে সমাজখনক কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু অধ্যৱসায়ক আকোৱালি ল’বলৈ আহ্বান জনায়। "প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অতুলনীয় নিষ্ঠাৰে প্ৰায় ১৮ ঘণ্টা কাম কৰি আদৰ্শ দাঙি ধৰে। আমি সকলোৱে দেশৰ বৃহত্তৰ মংগলৰ বাবে তেওঁৰ দায়বদ্ধতাক অনুকৰণ কৰিব লাগিব।"
তেওঁ মহিলা সবলীকৰণৰ বাবে বিগত দশকত চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাক পুনৰ দোঁহাৰে। "ভাৰতৰ লাখ লাখ মহিলা আত্মনিৰ্ভৰশীল হৈ পৰিছে আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতি আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে। ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত আমি এখন আত্মনিৰ্ভৰশীল আৰু উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো আৰু মই এই সম্প্ৰদায়ৰ মহিলাসকলক এই অভিযানত অগ্ৰণী ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। এটা শক্তিশালী আৰু শক্তিশালী মহিলা শক্তিয়ে ত্বৰান্বিত ৰাষ্ট্ৰীয় বৃদ্ধি আৰু সমৃদ্ধিৰ অনুবাদ কৰে।"
সদৌ অসম সোণোৱাল কছাৰী মহিলা সন্থাৰ সভানেত্ৰী ৰশ্মিৰেখা সোণোৱাল; প্ৰাক্তন বিধায়িকা জ্যোৎস্না সোণোৱাল; অভ্যৰ্থনা সমিতিৰ সভাপতি দিপুৰঞ্জন মাকৰাৰী; ডিব্ৰুগড় বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অধ্যাপক ড শ্ৰুতিধৰা মহন্ত; সদৌ অসম সোণোৱাল কছাৰী ছাত্ৰ সন্থাৰ সভাপতি দেৱানন্দ চেলেং আৰু সোণোৱাল কছাৰী স্বায়ত্ত শাসিত পৰিষদৰ প্ৰাক্তন মুখ্য কাৰ্যবাহী সদস্য দণ্ডী সোণোৱালৰ লগতে কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু স্থানীয় ৰাইজে অংশগ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
“A Mother’s Lap is the Greatest Classroom:” Sarbananda Sonowal
03 MAR 2025 7:16AM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways, Shri Sarbananda Sonowal emphasised the critical role of women in nation-building, stating that "a mother’s lap is the world’s best institution of learning", while addressing the Central Foundation Day of the All-Assam Sonowal Kachari Women’s Association (AASKWA) in Dibrugarh on Sunday.
Speaking at the event, Shri Sarbananda Sonowal praised the government’s commitment to women’s empowerment, saying, "Under Prime Minister Narendra Modi ji’s leadership, the empowerment of women has paved the way for a prosperous and self-reliant society and nation."
Citing the Rigveda, the Union Minister stressed that women have historically played a fundamental role in shaping a progressive and holistic society. "A mother inspires her children to acquire knowledge and guides them with courage. Without effort and perseverance, it is impossible to realise one’s full potential," he said.
Shri Sonowal further underlined the importance of balancing technological advancement with humanity, stating, "Progress is essential, but without humanity, it remains incomplete. We must prioritize human values to overcome the challenges before us."
Empowering the Sonowal Kachari Community
Sonowal highlighted the need for the Sonowal Kachari community to excel through skill, resilience, and dedication. "There are no shortcuts to success. Every achievement comes through competition and challenges. Assam’s various ethnic groups must advance through education, culture, and sports. It is our responsibility to uplift the Sonowal Kachari community through action, not just words," Shri Sarbananda Sonowal said.
Calling for women to take the lead in driving change, Shri Sarbananda Sonowal urged the community to embrace hard work and perseverance. "Prime Minister Narendra Modi sets an example by working nearly 18 hours a day with unmatched dedication. We must all emulate his commitment for the greater good of the nation."
He reiterated the government’s continuous efforts over the past decade to empower women. "Millions of women in India have become self-reliant and are contributing significantly to national progress and economic growth. By 2047, we aim to build a self-reliant and developed India, and I call upon the women of this community to take a leading role in this mission. A strong and empowered women’s force translates to accelerated national growth and prosperity."
The event was attended by several prominent figures, including Rashmirekha Sonowal, President of the All Assam Sonowal Kachari Women’s Association (AASKWA); former legislator Jyotsna Sonowal; Dipuranjan Makrari, president of the reception committee; Dr. Shrutidhara Mahanta, professor at Dibrugarh University; Devananda Chelleng, president of the All Assam Sonowal Kachari Students' Association; and former chief executive member of the Sonowal Kachari Autonomous Council, Dandi Sonowal, among other distinguished guests and local residents.