ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନ ଔଷଧୀ ପରିଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ବହନ କରୁଥିବା ଯାନଗୁଡ଼ିକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ ଜନଔଷଧୀ ଦିବସ, ୨୦୨୫ର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ରାସାୟନିକ ଓ ସାର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା
ଆସନ୍ତୁ ଜନଔଷଧୀ ପାଇଁ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା : ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା
ପିଏମବିଜେପି ମାଧ୍ୟମରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ପ୍ରାୟ ୩୦,୦୦୦ କୋଟି ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି
01 MAR 2025 1:26PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରାସାୟନିକ ଓ ସାର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ଆଜି ନିର୍ମାଣ ଭବନରୁ ଏକ ରଥ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ୧୦ଟି ଯାନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଜନ ଔଷଧୀ ଦିବସ, ୨୦୨୫ର ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ ଉତ୍ସବକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ରଥ ଓ ଯାନଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନ ଔଷଧୀ ପରିଯୋଜନା ସଂପର୍କରେ ସୂଚନା ରହିଛି । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ରସାୟନ ଓ ସାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁପ୍ରିୟା ପଟେଲ ଏବଂ ଫାର୍ମାସୁଟିକାଲ ବିଭାଗ ସଚିବ ଅମିତ ଅଗ୍ରୱାଲ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
DZTP.jpeg)
ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ ସମାରୋହରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏହି ମହାନ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ବ୍ୟାପକ ସଚେତନତା ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଜେନେରିକ ଔଷଧ ପାଇଁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ ।
ଶ୍ରୀମତୀ ଅନୁପ୍ରିୟା ପଟେଲ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ସହ ସପ୍ତମ ଜନ ଔଷଧୀ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆୟୋଜିତ ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ଏହି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଜେନେରିକ ଔଷଧକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ୭ ତାରିଖରେ "ଜନ ଔଷଧି ଦିବସ" ପାଳନ କରାଯାଏ । ପୂର୍ବବର୍ଷ ଭଳି ୨୦୨୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ପହିଲାରୁ ୭ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବାର ଯୋଜନା ରହିଛି। ଆଜି ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଯାନଗୁଡ଼ିକ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ଅଞ୍ଚଳ (ଏନସିଆର)ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନୌଷଧୀ ପରିଯୋଜନା (ପିଏମବିଜେପି) ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ କରିବ।
ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଜେନେରିକ ଔଷଧ ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଫାର୍ମାସୁଟିକାଲ୍ସ ବିଭାଗ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧୀ ପରିଯୋଜନା (ପିଏମବିଜେପି)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଜେନେରିକ ଔଷଧ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର (ଜେଏକେ) ନାମରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଆଉଟଲେଟ୍ ଖୋଲାଯାଇଥାଏ ।
ଫେବ୍ରୁଆରି ୨୮, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୧୫,୦୦୦ଟି ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇଛି। ପିଏମବିଜେପିର ପ୍ରଡକ୍ଟ ରେଞ୍ଜରେ ୨,୦୪୭ ଟି ଔଷଧ ଏବଂ ୩୦୦ ଟି ସର୍ଜିକାଲ ଉପକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ ଯାହା ବ୍ରାଣ୍ଡେଡ ଔଷଧ ତୁଳନାରେ ୫୦% ରୁ ୮୦% ଶସ୍ତା ଅଟେ ।
ପିଏମବିଜେପି ଅଧୀନରେ ସରକାର ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧, ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୨୫,୦୦୦ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ୨୦୨୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ସୁଦ୍ଧା ୧୫,୦୦୦ ଜେଏକେ ଖୋଲିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପିଏମବିଆଇ ୩୧ ଜାନୁଆରୀ, ୨୦୨୫ରେ ହାସଲ କରିସାରିଛି ।
ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଔଷଧକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ୨୯ଟି ପ୍ରମୁଖ ଥେରାପେଟିକ ଗ୍ରୁପକୁ ଯେପରିକି ଆଣ୍ଟିବାୟୋଟିକ ଏବଂ ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍ଫେକ୍ଟିଭ୍, ଆଣ୍ଟି-କ୍ୟାନସର, ଆଣ୍ଟି-ଡାଇବେଟିସ୍, ହୃଦରୋଗ ନିରୋଧୀ ଔଷଧ, ଆନାଲଜେସିକ୍ସ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିପାଇରେଟିକ୍ସ, ଆଣ୍ଟି-ଆଲର୍ଜି, ଗ୍ୟାଷ୍ଟ୍ରୋଇନଷ୍ଟ୍ରାଇନାଲ ଏଜେଣ୍ଟ, ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ଫୁଡ୍ ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟ୍ / ନ୍ୟୁଟ୍ରାସ୍ୟୁଟିକାଲ, ଟପିକାଲ ମେଡିସିନ୍ ଇତ୍ୟାଦିକୁ ପିଏମବିଜେପି ବାସ୍କେଟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ମାସ୍କ, ଅର୍ଥୋପେଡିକ୍ ରିହାବିଲିଟେସନ୍ ପ୍ରଡକ୍ଟ, ସର୍ଜିକାଲ ଡ୍ରେସିଂ, ସିରିଞ୍ଜ ଓ ଛୁଞ୍ଚି, ସାନିଟାରୀ ନାପକିନ୍, ସିଲେଇ, ଡାଏପର, ରବର ଗ୍ଲୋଭସ୍, ଅକ୍ସିମିଟର, ରାପିଡ୍ ଆଣ୍ଟିଜେନ୍ ଟେଷ୍ଟ କିଟ୍ ଆଦି ୩୦୦ଟି ସର୍ଜିକାଲ୍ ଉପକରଣ ଓ ଉପଭୋକ୍ତା ସାମଗ୍ରୀକୁ ମଧ୍ୟ ପିଏମବିଜେପି ବାସ୍କେଟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପିଏମବିଜେପି ୧୪୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା (ଏମଆରପିରେ)ର ବିକ୍ରି ହାସଲ କରିଛି, ଯାହାଫଳରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୭୩୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ପିଏମବିଜେପି ୨୮ ଫେବ୍ରୁଆରି ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୧୭୬ ବିଲିୟନ ଟଙ୍କା (ଏମଆରପିରେ) ବିକ୍ରି ରେକର୍ଡ କରିଛି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟା ୧୮୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ବିକ୍ରି ମଧ୍ୟ ୨୦୦ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ମହାନ ଯୋଜନା ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୩୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି ।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Union Minister of Chemicals & Fertilizers and Health & Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda inaugurates the week long celebrations of Jan Aushadhi Diwas, 2025 by flagging off vehicles carrying the information about Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana in New Delhi today
Let us create a Jan-Andolan for Janaushdahi: Shri Jagat Prakash Nadda
PMBJP has led to total savings of approx. Rs.30,000 crores for the citizens during the past 10 years
01 MAR 2025 1:26PM by PIB Delhi
Union Minister of Chemicals & Fertilizers and Health & Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda inaugurated the weeklong celebrations of Jan Aushadhi Diwas, 2025 by flagging off the Rath (Chariot) and 10 other vehicles carrying the information about Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana from Nirman Bhawan today. Union Minister of State for Chemicals & Fertilizers, Ms. Anupriya Patel and Secretary, Department of Pharmaceuticals, Shri Amit Agrawal were also present on the occasion.
Addressing the gathering during the flag off ceremony Shri Jagat Prakash Nadda urged the citizens of the country to participate in these programs for wider awareness about this noble project of the Government so that a Jan-Andolan is created for Jan-Aushadhi.
Ms. Anupriya Patel also addressed the gathering and gave a brief about seven days week long programs to be held across the country for celebration of 7th Jan Aushadhi Diwas.
At the initiative of the Prime Minister Shri Narendra Modi, the 7th of March is celebrated every year as “Jan Aushadhi Diwas” with a view to enhance awareness about the scheme and promote generic medicines. As in earlier years, week-long events have been planned at various locations across the country from the 1st to the 7th of March 2025. The vehicles that have been flagged off today will disseminate the information about PMBJP in the National Capital Region (NCR).
With an objective of making quality generic medicines available at affordable prices to all, Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP) was launched by the Department of Pharmaceuticals, Ministry of Chemicals & Fertilizers, Government of India. Under this scheme, dedicated outlets known as Jan Aushadhi Kendras (JAKs) are opened to provide generic medicines.
As on 28.02.2025, 15000 Jan Aushadhi Kendras (JAKs) have been opened across the country. Product basket of PMBJP comprises 2047 drugs and 300 surgical equipment which are sold at retail shops at 50% to 80% cheaper than branded medicines.
Under PMBJP, the government has set a target to open 25000 JAKs by 31st March, 2027 across the country. The target of opening 15000 JAKs by March, 2025 has already been achieved by PMBI on 31.01.2025.
In order to cover large category of medicines, 29 Major Therapeutic Groups like Antibiotics & Anti-infectives, Anti-Cancer, Anti-Diabetics, Cardiovascular Drugs, Analgesics and Antipyretic, Anti-Allergic, Gastro-Intestinal Agents, Vitamins & Minerals, Food supplements/Nutraceuticals, Topical Medicines etc have been covered in PMBJP basket. Further, 300 Surgical Equipment & Consumable like Masks, Orthopedic Rehabilitation Products, Surgical Dressings, Syringes & Needles, Sanitary Napkins, Sutures, Diapers, Rubber Gloves, Oximeter, Rapid Antigen Test Kit, etc have also been covered under PMBJP basket.
In the financial year i.e., 2023-24, PMBJP has made sales of Rs. 1470 Crore (at MRP) which has led to savings of approximately Rs. 7350 Cr. to the citizens. In the current financial year i.e., 2024-25, PMBJP has made sales of Rs. 1760 Crore (at MRP) till 28.02.2025. In the last 10 years, the no. of Kendras have increased by 180 times and the sales have also increased more than 200 times. In all, during the past 10 years, total savings of approximately Rs. 30,000 crores for the citizens have been possible due to this noble scheme.