ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় ৰসায়ন আৰু সাৰ তথা স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী জগত প্ৰকাশ নাড্ডাই আজি নতুন দিল্লীত প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাৰতীয় জন ঔষধি পৰিযোজনাৰ তথ্য প্ৰচাৰকাৰী বাহনৰ ফ্লেগ অফেৰে সপ্তাহজোৰা জন ঔষধি দিৱস, ২০২৫ উদযাপনৰ শুভাৰম্ভ কৰে
জন ঔষধিৰ বাবে এটা জন-আন্দোলন গঢ়ি তোলো আহকঃ শ্ৰী জগত প্ৰকাশ নাড্ডা
পিএমবিজেপিৰ ফলশ্ৰুতিত বিগত ১০ বছৰত নাগৰিকসকলৰ প্ৰায় ৩০ হাজাৰ কোটি টকা সঞ্চয় হৈছে
01 MAR 2025 1:26PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় ৰসায়ন আৰু সাৰ তথা স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী জগত প্ৰকাশ নাড্ডাই আজি নিৰ্মাণ ভৱনত প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাৰতীয় জন ঔষধি পৰিযোজনাৰ তথ্য প্ৰচাৰকাৰী ৰথ আৰু আন ১০ খন বাহনৰ ফ্লেগ অফেৰে সপ্তাহজোৰা জন ঔষধি দিৱস, ২০২৫ উদযাপনৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় ৰসায়ন আৰু সাৰ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী অনুপ্ৰিয়া পেটেল আৰু ফাৰ্মাচিউটিকেলছ বিভাগৰ সচিব শ্ৰী অমিত আগৰৱালায়ো অংশগ্ৰহণ কৰে।
ইয়াত সমবেতসকলক সম্বোধনেৰে শ্ৰী জগত প্ৰকাশ নাড্ডাই চৰকাৰৰ উক্ত প্ৰকল্পটো সম্পৰ্কে ব্যাপক সজাগতা সৃষ্টিৰ বাবে দেশৰ নাগৰিকসকলক এই কাৰ্য্যসূচীসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ তথা জন-ঔষধিৰ বাবে এটা জন-আন্দোলন গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়।
শ্ৰীমতী অনুপ্ৰিয়া পেটেলেও ভাষণ প্ৰদানেৰে ৭ম জন ঔষধি দিৱস উদযাপনৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া সাতদিনীয়া সপ্তাহজোৰা কাৰ্য্যসূচী সম্পৰ্কে চমুকৈ ব্যক্ত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ উদ্যোগত প্ৰতি বছৰে ৭ মাৰ্চৰ দিনটো আঁচনিখনৰ বিষয়ে সজাগতা বৃদ্ধি আৰু জেনেৰিক ঔষধৰ প্ৰচাৰৰ উদ্দেশ্যেৰে “জন ঔষধি দিৱস” হিচাপে উদযাপন কৰা হয়। পূৰ্বৰ বছৰ কেইটাৰ দৰেই ২০২৫ৰ ১ মাৰ্চৰপৰা ৭ মাৰ্চলৈকে দেশৰ ভিন্ন স্থানত সপ্তাহজোৰা অনুষ্ঠানৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। আজি ফ্লেগ অফ কৰা বাহনসমূহে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী অঞ্চলত (NCR) পিএমবিজেপি সম্পৰ্কে তথ্য প্ৰচাৰ কৰিব।
গুণগত মানৰ জেনেৰিক ঔষধ সকলোৰে বাবে সুলভ মূল্যত উপলব্ধ কৰি তোলাৰ উদ্দেশ্যেৰে ভাৰত চৰকাৰৰ ৰসায়ন আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ ফাৰ্মাচিউটিকেলছ বিভাগৰ উদ্যোগত প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাৰতীয় জন ঔষধি পৰিযোজনা (PMBJP)ৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছিল। এই আঁচনিৰ অধীনত জেনেৰিক ঔষধ যোগানৰ বাবে জন ঔষধি কেন্দ্ৰ (JAK) নামেৰে পৰিচিত সমৰ্পিত আউটলেটসমূহ মুকলি কৰা হয়।
২৮-০২-২০২৫লৈকে সমগ্ৰ দেশতে ১৫০০০ জন ঔষধি কেন্দ্ৰ (JAK) মুকলি কৰা হৈছে। পিএমবিজেপিৰ প্ৰডাক্ট বাস্কেটত ২০৪৭ বিধ ঔষধ আৰু ৩০০ অস্ত্ৰোপচাৰ সঁজুলি আছে, যিসমূহ খুচুৰা দোকানসমূহত ব্ৰেণ্ডেড ঔষধতকৈ ৫০%ৰ পৰা ৮০% সস্তাত বিক্ৰী কৰা হয়।
পিএমবিজেপিৰ অধীনত চৰকাৰে দেশজুৰি ২০২৭ৰ ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত ২৫০০০ জেএকে মুকলিৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। পিএমবিআই-এ ৩১-০১-২০২৫ত ২০২৫ৰ মাৰ্চৰ ভিতৰত ১৫০০০ জেএকে মুকলিৰ লক্ষ্যত ইতিমধ্যে উপনীত হৈছে।
ইয়াত বিস্তৃত শ্ৰেণীৰ ঔষধক সামৰি ল’বলৈ ২৯ টা প্ৰধান থেৰাপিটিক গ্ৰুপ যেনেঃ এন্টিবায়টিক আৰু এন্টি-ইনফেক্টিভ, এন্টি-কেন্সাৰ, এন্টি-ডায়েবেটিক, কাৰ্ডিঅ’ভাস্কুলাৰ ড্ৰাগছ, এনালজেচিক আৰু এন্টিপাইৰেটিক, এন্টি-এলাৰ্জিক, গেষ্ট্ৰ’-ইন্টেষ্টিনেল এজেন্ট, ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থ, খাদ্য পৰিপূৰক/নিউট্ৰাচিউটিকেল, স্থানীয় ঔষধ আদি অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও ৩০০ টা অস্ত্ৰোপচাৰ সঁজুলি আৰু ব্যৱহাৰযোগ্য আহিলা যেনেঃ মাস্ক, অৰ্থপেডিক পুনৰ্বাসন সামগ্ৰী, অস্ত্ৰোপচাৰ ড্ৰেছিং, ​​চিৰিঞ্জ আৰু নিডল, চেনিটেৰী নেপকিন, চিলাই, ডায়েপাৰ, ৰবৰ গ্লভছ, অক্সিমিটাৰ, ৰেপিড এন্টিজেন টেষ্ট কিট আদিকো পিএমবিজেপি বাস্কেটত সামৰি লোৱা হৈছে।
২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত পিএমবিজেপিয়ে ১৪৭০ কোটি টকা (এমআৰপিত)ৰ বিক্ৰী কৰিছে, যাৰ ফলত নাগৰিকসকলৰ প্ৰায় ৭৩৫০ কোটি টকা সঞ্চয় হৈছে। চলিত বিত্তীয় বৰ্ষ অৰ্থাৎ ২০২৪-২৫ত পিএমবিজেপিয়ে ২৮-০২-২০২৫ লৈকে ১৭৬০ কোটি (এমআৰপিত) টকাৰ বিক্ৰী কৰিছে। যোৱা ১০ বছৰত এনে কেন্দ্ৰৰ সংখ্যা ১৮০ গুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু বিক্ৰীও ২০০ গুণৰো অধিক বৃদ্ধি পাইছে। বিগত ১০ বছৰত এই উদাৰ আঁচনিৰ বাবে নাগৰিকসকলৰ প্ৰায় ৩০ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হৈছে।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Union Minister of Chemicals & Fertilizers and Health & Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda inaugurates the week long celebrations of Jan Aushadhi Diwas, 2025 by flagging off vehicles carrying the information about Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana in New Delhi today
Let us create a Jan-Andolan for Janaushdahi: Shri Jagat Prakash Nadda
PMBJP has led to total savings of approx. Rs.30,000 crores for the citizens during the past 10 years
01 MAR 2025 1:26PM by PIB Delhi
Union Minister of Chemicals & Fertilizers and Health & Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda inaugurated the weeklong celebrations of Jan Aushadhi Diwas, 2025 by flagging off the Rath (Chariot) and 10 other vehicles carrying the information about Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana from Nirman Bhawan today. Union Minister of State for Chemicals & Fertilizers, Ms. Anupriya Patel and Secretary, Department of Pharmaceuticals, Shri Amit Agrawal were also present on the occasion.
Addressing the gathering during the flag off ceremony Shri Jagat Prakash Nadda urged the citizens of the country to participate in these programs for wider awareness about this noble project of the Government so that a Jan-Andolan is created for Jan-Aushadhi.
Ms. Anupriya Patel also addressed the gathering and gave a brief about seven days week long programs to be held across the country for celebration of 7th Jan Aushadhi Diwas.
At the initiative of the Prime Minister Shri Narendra Modi, the 7th of March is celebrated every year as “Jan Aushadhi Diwas” with a view to enhance awareness about the scheme and promote generic medicines. As in earlier years, week-long events have been planned at various locations across the country from the 1st to the 7th of March 2025. The vehicles that have been flagged off today will disseminate the information about PMBJP in the National Capital Region (NCR).
With an objective of making quality generic medicines available at affordable prices to all, Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP) was launched by the Department of Pharmaceuticals, Ministry of Chemicals & Fertilizers, Government of India. Under this scheme, dedicated outlets known as Jan Aushadhi Kendras (JAKs) are opened to provide generic medicines.
As on 28.02.2025, 15000 Jan Aushadhi Kendras (JAKs) have been opened across the country. Product basket of PMBJP comprises 2047 drugs and 300 surgical equipment which are sold at retail shops at 50% to 80% cheaper than branded medicines.
Under PMBJP, the government has set a target to open 25000 JAKs by 31st March, 2027 across the country. The target of opening 15000 JAKs by March, 2025 has already been achieved by PMBI on 31.01.2025.
In order to cover large category of medicines, 29 Major Therapeutic Groups like Antibiotics & Anti-infectives, Anti-Cancer, Anti-Diabetics, Cardiovascular Drugs, Analgesics and Antipyretic, Anti-Allergic, Gastro-Intestinal Agents, Vitamins & Minerals, Food supplements/Nutraceuticals, Topical Medicines etc have been covered in PMBJP basket. Further, 300 Surgical Equipment & Consumable like Masks, Orthopedic Rehabilitation Products, Surgical Dressings, Syringes & Needles, Sanitary Napkins, Sutures, Diapers, Rubber Gloves, Oximeter, Rapid Antigen Test Kit, etc have also been covered under PMBJP basket.
In the financial year i.e., 2023-24, PMBJP has made sales of Rs. 1470 Crore (at MRP) which has led to savings of approximately Rs. 7350 Cr. to the citizens. In the current financial year i.e., 2024-25, PMBJP has made sales of Rs. 1760 Crore (at MRP) till 28.02.2025. In the last 10 years, the no. of Kendras have increased by 180 times and the sales have also increased more than 200 times. In all, during the past 10 years, total savings of approximately Rs. 30,000 crores for the citizens have been possible due to this noble scheme.