নিতি আয়োগ
দিল্লীৰ মডাৰ্ণ পাব্লিক স্কুলৰ অটল টিংকাৰিং লেব পৰিদৰ্শন কৰিলে নাছাৰ প্ৰাক্তন মহাকাশচাৰী মাইক মাছিমিনোই
28 FEB 2025 9:33PM by PIB Guwahati
অটল ইনোভেচন মিছন (এ আই এম), নিটি আয়োগে আজি দিল্লীৰ অটল টিংকাৰিং লেব (এ টি এল)লৈ নাছাৰ প্ৰাক্তন মহাকাশচাৰী তথা কলম্বিয়া বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মেকানিকেল ইঞ্জিনিয়াৰিঙৰ অধ্যাপক মাইক মাছিমিনোৰ বাবে বিশেষ ভ্ৰমণৰ আয়োজন কৰে।
বিজ্ঞানীগৰাকীৰ এই ভ্ৰমণৰ লক্ষ্য হৈছে যুৱ মনক অনুপ্ৰাণিত কৰা আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ মাজত বৈজ্ঞানিক কৌতুহল বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে দুটাকৈ মহাকাশ শ্বাটল অভিযানৰ অংশ হিচাপে কাম কৰা তথা হাবল মহাকাশ দূৰবীণৰ সেৱাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰা এজন প্ৰবীণ মহাকাশচাৰীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা।
বিশিষ্ট বিজ্ঞানীগৰাকীক মডাৰ্ণ পাব্লিক স্কুলৰ অধ্যক্ষ শ্ৰীমতী অলকা কাপুৰে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ সৈতে আদৰণি জনায়। ইয়াৰ পিছতে বিজ্ঞানীগৰাকীৰ সন্মুখত অটল টিংকাৰিং লেবৰ বিষয়ে উপস্থাপন আগবঢ়ায় এআইএম, নিটি আয়োগৰ ইনোভেচন লিড শ্ৰীযুত শুভম গুপ্তাই।
বিজ্ঞানীগৰাকীৰ ভ্ৰমণকালতে শিক্ষাৰ্থীসকলে পৰীক্ষাগাৰৰ ভিতৰত বিকশিত বিভিন্ন অভিনৱ প্ৰকল্প প্ৰদৰ্শন কৰে। যুৱ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মাজত বিভিন্ন সমস্যাৰ সমাধান আৰু সমালোচনামূলক চিন্তাধাৰাৰ সংস্কৃতি গঢ়ি তোলাত এআইএমৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়তো আলোকপাত কৰা হয় । শ্ৰীযুত মাইকে ইছৰো আৰু স্পেচকিডজৰ এক যৌথ উদ্যোগ বিখ্যাত আজাদিছেট উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণৰ অংশ হোৱা শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতেও বাৰ্তালাপ কৰে। উপগ্ৰহটো সমগ্ৰ ভাৰতৰ ৭৫ খন বিদ্যালয়ৰ ৭৫০ গৰাকী কন্যা ছাত্ৰীয়ে নিৰ্মাণ কৰিছে। আঠ কিলোগ্ৰাম ওজনৰ উপগ্ৰহটোত ৭৫ টা ফেমটো পৰীক্ষাৰ সুবিধা, ইয়াত সংলগ্ন সৌৰ পেনেলৰ ছবি তুলিবলৈ চেলফি কেমেৰা আৰু দীৰ্ঘ-দূৰত্বৰ যোগাযোগ ট্ৰেন্সপণ্ডাৰ আছে। স্পেচকিডজৰ প্ৰতিষ্ঠাপক শ্ৰীমতী শ্ৰীমাথি কেচনেও শ্ৰীযুত মাইকক ষ্টেম (বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক আৰু গণিত)ত কন্যা শিক্ষাৰ্থীসকলক উদগনি যোগোৱা এই অনন্য পদক্ষেপৰ বিষয়ে অৱগত কৰে।
ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক সম্বোধন কৰি মাইক মাছিমিনোৱে নাছাৰ মহাকাশচাৰী হিচাপে তেওঁৰ অভিজ্ঞতা, মহাকাশ অভিযানৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু মহাকাশ অন্বেষণৰ ভৱিষ্যতৰ বিষয়ত অন্তৰ্দৃষ্টি ভাগ-বতৰা কৰে। তেওঁৰ প্ৰেৰণাদায়ক ভাষণে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক ডাঙৰ সপোন দেখিবলৈ আৰু ষ্টেম (বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক, আৰু গণিত) ক্ষেত্ৰসমূহ আবেগেৰে অন্বেষণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
অটল টিংকাৰিং লেবছৰ বিষয়ে
অটল টিংকাৰিং লেব (এ টি এল) হৈছে অটল ইনোভেচন মিছন (এ আই এম), নিটি আয়োগৰ অধীনত এক পদক্ষেপ, যিটো বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মাজত এক উদ্ভাৱনীমূলক মানসিকতা গঢ়ি তোলাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এটিএল হৈছে এনে এটা কৰ্মক্ষেত্ৰ য’ত যুৱ মনবোৰে নিজৰ ধাৰণাক হেণ্ডছ অন ডু-ইট-ইয়ৰচেল্ফ মোডৰ জৰিয়তে গঢ় দিব পাৰে; আৰু উদ্ভাৱনৰ দক্ষতা আয়ত্ব কৰিব পাৰে ।উঠি অহা শিক্ষাৰ্থীসকলে ষ্টেম (বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক আৰু গণিত)ৰ ধাৰণা বুজি উঠিবলৈ ইয়াত বিভিন্ন সঁজুলিৰে কাম কৰাৰ সুযোগ পায়। এটিএলত শিক্ষামূলক আৰু শিক্ষণীয় ‘ইয়াক নিজে কৰা’ কিট আৰু সঁজুলি আছে – বিজ্ঞান, ইলেক্ট্ৰনিক্স, ৰবটিক্স, মুক্ত উৎস মাইক্ৰ’কণ্ট্ৰ’লাৰ ব’ৰ্ড, চেন্সৰ আৰু থ্ৰীডি প্ৰিণ্টাৰ আৰু কম্পিউটাৰ আদিৰে এই লেব সমৃদ্ধ।
মাইক মাছিমিনোৰ বিষয়ে
নাছাৰ প্ৰাক্তন মহাকাশচাৰী শ্ৰীমান মাইক মাছিমিনো কলম্বিয়া বিশ্ববিদ্যালয়ৰ যান্ত্ৰিক অভিযান্ত্ৰিক বিভাগৰ অধ্যাপক আৰু ইনট্ৰেপিড ছি, এয়াৰ এণ্ড স্পেচ মিউজিয়ামৰ মহাকাশ কাৰ্যসূচীৰ জ্যেষ্ঠ উপদেষ্টা। তেওঁ কলম্বিয়া বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা বি এছ ডিগ্ৰী লাভ কৰে আৰু মেকানিকেল ইঞ্জিনিয়াৰিং তথা প্ৰযুক্তি আৰু নীতি বিষয়ত এম এছ ডিগ্ৰী লাভ কৰাৰ লগতে মেছাচুচেটছ ইনষ্টিটিউট অৱ টেকন'লজিৰ পৰা মেকানিকেল ইঞ্জিনিয়াৰিঙৰ পি এইচ ডি ডিগ্ৰী লাভ কৰে।
তেওঁ আই বি এম, নাছা, আৰু মেকডনেল ডগলাছ এৰোস্পেচত অভিযন্তা হিচাপে কাম কৰাৰ লগতে ৰাইচ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু জৰ্জিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ টেকন'লজিত শৈক্ষিক নিযুক্তি লাভ কৰাৰ পিছত ১৯৯৬ চনত নাছাই মহাকাশচাৰী হিচাপে নিৰ্বাচিত কৰে আৰু ২০০২ তথা ২০০৯ চনত হাবল মহাকাশ টেলিস্কোপ অভিযান সেৱাৰ চতুৰ্থ আৰু পঞ্চমটো উৰণৰ প্ৰবীণ বিজ্ঞানীৰূপে পৰিগণিত হয়। ঘণ্টাৰ সংখ্যাৰ দিশৰ পৰা মাইকৰ দলীয় অভিলেখ আছে। তেওঁ মহাকাশৰ পৰা টুইট কৰা প্ৰথমজন ব্যক্তি আছিল। নাছাত থকা সময়ছোৱাত তেওঁ নাছাৰ দুটা মহাকাশ উৰণ পদক, নাছাৰ ডিষ্টিংচড চাৰ্ভিচ মেডেল, আমেৰিকান এষ্ট্ৰ’নটিকেল ছ’চাইটিৰ ফ্লাইট এচিভমেণ্ট বঁটা আৰু ষ্টাৰ অৱ ইটালিয়ান ছলিডাৰিটি লাভ কৰে।
তেওঁ নিউয়ৰ্ক চহৰৰ ইনট্ৰেপিড ছি, এয়াৰ এণ্ড স্পেচ মিউজিয়ামৰ মহাকাশ কাৰ্যসূচীৰ জ্যেষ্ঠ উপদেষ্টা। কলম্বিয়া বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অভিযান্ত্ৰিক বিদ্যালয় দ্য ফু ফাউণ্ডেশ্যন স্কুল অৱ ইঞ্জিনিয়াৰিং এণ্ড এপ্লাইড চাইন্সৰো তেওঁ অধ্যাপক।

NITI Aayog
Former NASA Astronaut Mike Massimino Visits Atal Tinkering Lab at Modern Public School, Delhi
28 FEB 2025 9:33PM by PIB Delhi
Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog hosted a special visit by Mike Massimino, former NASA astronaut and Professor of Mechanical Engineering at Columbia University, to the Atal Tinkering Lab (ATL) today in Delhi.
The visit aimed to inspire young minds and promote scientific curiosity among students by providing them with an opportunity to interact with a veteran astronaut who has been part of two space shuttle missions and played a crucial role in servicing the Hubble Space Telescope.
The dignitary was received by Ms. Alka Kapur, Principal, Modern Public School, along with students, followed by a presentation on Atal Tinkering Labs by Mr. Shubham Gupta, Innovation Lead, AIM, NITI Aayog.
During the visit, the students showcased various innovative projects developed within the lab, highlighting the impact of AIM in fostering a culture of problem-solving and critical thinking among young learners. Mr. Mike also interacted with the students who are part of famous AzaadiSat satellite launch, a joint initiative of ISRO & Spacekidz. The satellite is built by 750 girl students of 75 schools across India. The eight-kg satellite has 75 Femto experiments, selfie cameras to click pictures of its own solar panels and long-range communication transponders. Ms. Srimathy Kesan, Founder, Spacekidz also briefed Mr. Mike about this unique initiative promoting Girl students in STEM (science, technology, engineering and mathematics).
Mike Massimino, addressing the students, shared insights from his experiences as a NASA astronaut, the challenges of space missions, and the future of space exploration. His motivational speech encouraged students to dream big and explore STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) fields with passion.
About Atal Tinkering Labs
Atal Tinkering Labs (ATLs) are an initiative under Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog, designed to cultivate an innovative mindset among school students. ATL is a workspace where young minds can give shape to their ideas through hands on do-it-yourself mode; and learn innovation skills. Young children get a chance to work with tools and equipment to understand the concepts of STEM (Science, Technology, Engineering and Math). ATL contains educational and learning ‘do it yourself’ kits and equipment on – science, electronics, robotics, open-source microcontroller boards, sensors and 3D printers and computers.
About Mike Massimino
Mr. Mike Massimino, a former NASA astronaut, is a professor of mechanical engineering at Columbia University and the senior advisor for space programs at the Intrepid Sea, Air & Space Museum. He received a BS from Columbia University, and MS degrees in mechanical engineering and in technology and policy, as well as a PhD in mechanical engineering, from the Massachusetts Institute of Technology.
After working as an engineer at IBM, NASA, and McDonnell Douglas Aerospace, along with academic appointments at Rice University and at the Georgia Institute of Technology, he was selected as an astronaut by NASA in 1996, and is the veteran of two space flights, the fourth and fifth Hubble Space Telescope servicing missions in 2002 and 2009. Mike has a team record for the number of hours spacewalking in a single space shuttle mission, and he was also the first person to tweet from space. During his NASA career he received two NASA Space Flight Medals, the NASA Distinguished Service Medal, the American Astronautical Society’s Flight Achievement Award, and the Star of Italian Solidarity.
He is the Senior Adviser for Space Programs at the Intrepid Sea, Air & Space Museum in New York City. He is also a professor in Columbia University's engineering school, The Fu Foundation School of Engineering and Applied Science.