ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ୟୁରୋପିଆନ୍ କମିଶନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମିସ୍ ଉର୍ସୁଲା ଭନ୍ ଡେର୍ ଲେୟେନଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ (ଫେବୃଆରୀ ୨୭-୨୮, ୨୦୨୫)
28 FEB 2025 6:05PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ୟୁରୋପିଆନ କମିଶନର ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ ମିସ୍ ଉର୍ସୁଲା ଭନ୍ ଡେର୍ ଲେୟେନ୍ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ-ଭାରତର ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ସେମାନଙ୍କ ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବୃହତ୍ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ୨୦ ବର୍ଷ ଏବଂ ଭାରତ-ଇସି ସହଯୋଗ ଚୁକ୍ତିର ୩୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟକୁ ଆଧାର କରି ସେମାନେ ଏହି ଭାଗିଦାରୀକୁ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରକୁ ନେବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
୨୦୨୫ ଫେବ୍ରୁଆରି ୨୭-୨୮ତାରିଖରେ ୟୁରୋପିଆନ ୟୁନିୟନ କଲେଜ ଅଫ୍ କମିଶନରମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭନ୍ ଡେର୍ ଲେଏନ୍ ତାଙ୍କ ଐତିହାସିକ ସରକାରୀ ଗସ୍ତରେ ଥିଲେ। ୟୁରୋପୀୟ ମହାଦେଶ ବାହାରେ ଥିବା କମିଶନରମାନଙ୍କର ଏହା ପ୍ରଥମ ଗସ୍ତ ଏବଂ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଗସ୍ତ ।
ଦୁଇଟି ବୃହତ୍ତମ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ବିବିଧ ସମାଜ ବିଶିଷ୍ଟ ମୁକ୍ତ ବଜାର ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ, ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଶାନ୍ତି ତଥା ସ୍ଥିରତା, ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଏକ ସ୍ଥିର ମଲ୍‌ଟି ପୋଲାର ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ଆଗ୍ରହ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଓ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଆଇନର ଶାସନ ଏବଂ ନିୟମ ଭିତ୍ତିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ସମେତ ମିଳିତ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ନୀତି ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘକୁ ସମାନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର କରିଥାଏ ବୋଲି ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟାର ମିଳିତ ସମାଧାନ, ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ତୀବ୍ର କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, ଉଦୀୟମାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଉଦ୍ଭାବନ, ପ୍ରତିଭା, ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ସବୁଜ ଶିଳ୍ପ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ମହାକାଶ ଏବଂ ଭୂ-ସ୍ଥାନୀୟ କ୍ଷେତ୍ର, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ଶାସନ, ବିକାଶ ଅର୍ଥ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ଭଳି ସାଧାରଣ ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ବାଣିଜ୍ୟ, ବିଶ୍ୱସ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସଂଯୋଗରେ ଗଭୀର ସହଯୋଗ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ହୋଇଥିବା ଭାରତ-ଇୟୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପରିଷଦ (ଟିଟିସି)ର ଦ୍ବିତୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
ଇୟୁ କଲେଜ ଅଫ୍ କମିଶନର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଭାରତୀୟ ସମକକ୍ଷ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନାରୁ ବାହାରିଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଫଳାଫଳକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
ନେତାମାନେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ:
i. ଭାରତ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧିର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ, ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଏଫଟିଏ ପାଇଁ ଆଲୋଚନା କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆଲୋଚନାକାରୀ ଦଳଗୁଡିକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିବା । ବଜାର ପ୍ରବେଶ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ନେତାମାନେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ। ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ରାଜିନାମା ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ସଙ୍କେତ ଉପରେ ଏକ ଚୁକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ।
ii. ଅର୍ଥନୈତିକ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟପ୍ରତି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ଉଚ୍ଚ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, 6ଜି, ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସବୁଜ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଫଳାଫଳ ଭିତ୍ତିକ ସହଯୋଗକୁ ଆକାର ଦେବା ପାଇଁ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପରିଷଦକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବା। ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ (ଇଭି) ପାଇଁ ବ୍ୟାଟେରୀ ରିସାଇକ୍ଲିଂ, ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଆବର୍ଜନା ଏବଂ ସବୁଜ/ ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ପାଇଁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ପୁନଃବ୍ୟବହାର ସମେତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସଂଯୋଗ କରିବା। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ବଢ଼ାଇବା, ପରିପୂରକ ଶକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରିବା, ପ୍ରତିଭା ବିନିମୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ତଥା ଯୁବ ବୃତ୍ତିଜୀବୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ତଥା; ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଟେଲିଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ୬ଜି ଆଲାଏନ୍ସ ଏବଂ ଇୟୁ ୬ଜି ସ୍ମାର୍ଟ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ସେବା ଶିଳ୍ପ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
iii. ଯୋଗାଯୋଗ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜଳବାୟୁ, ଜଳ, ସ୍ମାର୍ଟ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସହରୀକରଣ ତଥା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଭାଗିଦାରୀ ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର ଏବଂ ଗଭୀର କରିବା ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ଉପକୂଳ ପବନ, ସୌର ଶକ୍ତି, ସ୍ଥାୟୀ ସହରୀ ଗତିଶୀଳତା, ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ରେଳପଥ ଭଳି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଫୋରମ୍ ଆୟୋଜନ ଏବଂ ଅଫ୍ ସୋର୍ ୱିଣ୍ଡ ଏନର୍ଜି ଉପରେ ଭାରତ-ଇୟୁ ବ୍ୟବସାୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତିକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
iv. ପାରସ୍ପରିକ ପ୍ରଗତି କୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତର ମିଳିତ ରଣନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବା ପାଇଁ ଇୟୁ କମିଶନର ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ସହଯୋଗର ନୂତନ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ କରିବା ।
v. ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଜି-୨୦ ନେତା ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର (ଆଇଏମ୍ଇସି)କୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଠୋସ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ (ଆଇଏସଏ), ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ (ସିଡିଆରଆଇ), ଶିଳ୍ପ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଲିଡଆଇଟି ୨.୦) ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଆଲାଏନ୍ସର ଢାଞ୍ଚାରେ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା ।
vi. ବିଶେଷ କରି ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା, ଗବେଷଣା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ସଂସ୍କୃତି, କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଏଭଳି ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଭାରତର ବଢୁଥିବା ମାନବ ପୁଞ୍ଜିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଜନସଂଖ୍ୟା ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ଏବଂ ଶ୍ରମ ବଜାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଇନଗତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ସ୍ଥାନାନ୍ତରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆଇନ ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ପ୍ରତି ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ଆଧାରିତ ବିବାଦର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନେତାମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଇଣ୍ଡିଆ-ପାସିଫିକ୍ ଓସିନ୍ ଇନିସିଏଟିଭ୍ (ଆଇପିଓଆଇ)ରେ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଭାରତ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆଫ୍ରିକା ଓ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ସମେତ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି।
ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରାପତ୍ତା ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ସହଯୋଗ ସମେତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଢୁଥିବା ସହଯୋଗ କୁ ନେଇ ଉଭୟ ନେତା ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ସ୍ଥାୟୀ ଗଠନମୂଳକ ସହଯୋଗ (ପେସ୍କୋ) ଅଧୀନରେ ଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଯୋଗଦେବା ଏବଂ ସୂଚନା ସୁରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତି (ଏସ୍ଓଆଇଏ) ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଭାରତର ଆଗ୍ରହକୁ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ପକ୍ଷରୁ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଛି। ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଭାଗିଦାରୀ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନେତାମାନେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ। ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ଅଣପାରମ୍ପରିକ ବିପଦର ମୁକାବିଲା କରି ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ସମେତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରତି ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଆତଙ୍କବାଦ ର ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା ଏବଂ ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ସମେତ ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ନେତା ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ୟୁକ୍ରେନ୍ ଯୁଦ୍ଧ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନପ୍ରତି ସମ୍ମାନ, ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରର ନୀତି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଆଧାରରେ ୟୁକ୍ରେନରେ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସେମାନେ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଥିଲେ। ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଶାନ୍ତି ଓ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ଇସ୍ରାଏଲ ଓ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ଏକାଠି ରହୁଥିବାରୁ ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମାଧାନର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରତି ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ଆଲୋଚନାର ଫଳପ୍ରଦ ଏବଂ ଅଗ୍ରଗତିଶୀଳ ପ୍ରକୃତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ:
(i) ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଏଫଟିଏ ର ସମାପ୍ତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ।
(ii) ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ନୀତି ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବା ।
(iii) ଆଇଏମଇସି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ।
(iv) ମିଳିତ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସଚେତନତା ଉପରେ ନିୟୋଜିତ ହେବା ।
(v) ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଟିଟିସିର ପରବର୍ତ୍ତୀ ବୈଠକ ଶୀଘ୍ର ଆୟୋଜନ କରିବା ।
(vi) ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ସରକାର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।
(vii) ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା।
(viii) ପ୍ରସ୍ତୁତି, ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ନୀତି ଓ ବୈଷୟିକ ସ୍ତରର ଯୋଗାଯୋଗ ସମେତ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ।
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗସ୍ତ ସମ୍ପର୍କ ଇତିହାସରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବ ବୋଲି ଉଭୟ ନେତା ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର ଏବଂ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ଭାରତ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଭାରତରେ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ଏବଂ ସେହି ଅବସରରେ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ୍ମ ରଣନୀତିକ ଏଜେଣ୍ଡା ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ବୋଲି ସେମାନେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ ଭନ୍ ଡେର୍ ଲେଏନ୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
Leaders’ Statement: Visit of Ms. Ursula von der Leyen, President of the European Commission and EU College of Commissioners to India (February 27-28, 2025)
28 FEB 2025 6:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and President of the European Commission Ms. Ursula von der Leyen affirmed that the EU-India Strategic Partnership has delivered strong benefits for their peoples and for the larger global good. They committed to raise this partnership to a higher-level, building upon 20 years of India-EU Strategic Partnership and over 30 years of India-EC Cooperation Agreement.
President von der Leyen was on her landmark official visit as she led the European Union College of Commissioners to India on 27-28 February 2025. This is the first visit of the College of Commissioners outside the European continent since the start of their new mandate and also the first such visit in the history of India-EU bilateral ties.
As the two largest democracies and open market economies with diverse pluralistic societies, India and EU underscored their commitment and shared interest in shaping a resilient multipolar global order that underpins peace and stability, economic growth and sustainable development.
The leaders agreed that shared values and principles including democracy, rule of law, and the rules-based international order in line with the purposes and principles of the UN Charter make India and the EU like-minded and trusted partners. The India-EU Strategic partnership is needed now, more than ever, to jointly address global issues, foster stability, and promote mutual prosperity.
In this context, they stressed the importance of intensifying cooperation between India and Europe in trade and de-risking of supply chains, investment, emerging critical technologies, innovation, talent, digital and green industrial transition, space and geospatial sectors, defence and people-to-people contacts. They also highlighted the need to cooperate on tackling common global challenges, including climate change, the governance of Artificial Intelligence, development finance, and terrorism in an interdependent world.
The two leaders welcomed the progress made by the second ministerial meeting of the India-EU Trade and Technology Council (TTC) that took place during the visit in fostering deeper collaboration and strategic co-ordination at the intersection of trade, trusted technology, and green transition.
They also welcomed the specific outcomes emerging from deliberations conducted between the EU College of Commissioners and their Indian counterpart Ministers.
The leaders committed to as follows:
i. Task their respective negotiating teams to pursue negotiations for a balanced, ambitious, and mutually beneficial FTA with the aim of concluding them within the course of the year, recognizing the centrality and importance of growing India EU trade and economic relations. The leaders asked the officials to work as trusted partners to enhance market access and remove trade barriers. They also tasked them to advance negotiations on an Agreement on Investment Protection and an Agreement on Geographical Indications.
ii. Direct the India-EU Trade and Technology Council to further deepen its engagement to shape outcome-oriented cooperation in areas of economic security and supply chain resilience, market access and barriers to trade, strengthening of semiconductor ecosystems, trustworthy and sustainable Artificial Intelligence, high-performance computing, 6G, Digital Public Infrastructure, joint research and innovation for green and clean energy technologies with a focus on trusted partnerships and industry linkages across these sectors, including the recycling of batteries for electric vehicles (EVs), marine plastic litter, and waste to green/renewable hydrogen. In this context, they welcomed the progress in the implementation of MoU on semiconductors for boosting the semiconductor supply chains, leveraging complementary strengths, facilitating talent exchanges and fostering semiconductor skills among students and young professionals; as well as the signing of MoU between Bharat 6G alliance and the EU 6G Smart Networks and Services Industry Association for creating secured and trusted telecommunications and resilient supply chains.
iii. Further expand and deepen cooperation under India-EU partnerships in areas of connectivity, clean energy and climate, water, smart and sustainable urbanization, and disaster management as well as work to intensify cooperation in specific areas such as clean hydrogen, offshore wind, solar energy, sustainable urban mobility, aviation, and railways. In this context, they welcomed the agreement on holding an India-EU Green Hydrogen Forum and the India-EU Business Summit on Offshore Wind Energy.
iv. Develop new specific areas of co-operation identified during the bilateral discussions between the EU Commissioners and Indian Ministers to be reflected in the future joint Strategic Agenda to drive mutual progress.
v. Undertake concrete steps for the realization of the India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC) announced during the G20 Leaders’ Summit in New Delhi, deepen their cooperation in the framework of the International Solar Alliance (ISA), the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), Leadership Group for Industry Transition (LeadIT 2.0), and Global Biofuels Alliance.
vi. Strengthen people-to-people ties especially in the areas of higher education, research, tourism, culture, sports, and between their youths, and create an enabling environment for enhancing such exchanges. Also to promote legal, safe and orderly migration in areas of skilled workforce and professionals in view of India’s growing human capital and taking into account EU member states’ demographic profile and labour market needs.
The leaders reaffirmed their commitment to promote a free, open, peaceful and prosperous Indo-Pacific built on international law and mutual respect for sovereignty and peaceful resolution of disputes underpinned by effective regional institutions. India welcomed the EU joining the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI). Both sides also committed to explore trilateral co-operation including in Africa and the Indo-Pacific.
The two leaders expressed satisfaction at growing cooperation in the defence and security domain, including joint exercises and collaboration between Indian Navy and EU Maritime security entities. The EU side welcomed India’s interest in joining the projects under the EU’s Permanent Structured Cooperation (PESCO) as well as to engage in negotiations for a Security of Information Agreement (SoIA). The leaders also committed to explore a security and defence partnership. They reiterated their commitment to international peace and security, including maritime security by tackling traditional and non-traditional threats to safeguard trade & sea lanes of communication. They emphasised the need to deepen collaboration in counter terrorism and to strengthen international cooperation to combat terrorism, including cross-border terrorism and terrorism financing in a comprehensive and sustained manner.
The two leaders also discussed key international and regional issues, including on the situation in the Middle-East and the war in Ukraine. They expressed support for a just and lasting peace in Ukraine based on respect for international law, principles of the UN charter and territorial integrity and sovereignty. They also reiterated their commitment to the vision of the two-State solution with Israel and Palestine living side by side in peace and security within recognized borders, consistent with international law.
The Leaders recognized the productive and forward-looking nature of the discussions and agreed on the following concrete steps:
(i) Expedite the conclusion of the FTA by the end of the year.
(ii) Further focused discussions on defence industry and policy to explore opportunities from new initiatives and programmes.
(iii) A review meeting with partners to take stock on the IMEC initiative.
(iv) Engage on maritime domain awareness with a view to promoting shared assessment, coordination and interoperability.
(v) Convene the next meeting of the TTC at an early date to deepen cooperation in semiconductors and other critical technologies.
(vi) Enhance the dialogue on clean and green energy between governments and industry, with a focus on green hydrogen.
(vii) Strengthening collaboration in the Indo-Pacific including through trilateral cooperation projects.
(viii) Strengthen cooperation on Disaster Management through the development of appropriate arrangements including on policy and technical level engagement for preparedness, response capacities and coordination.
Both leaders expressed confidence that this momentous visit will mark the beginning of a new chapter in the history of relations and reaffirmed their commitment to further expand and deepen the India-EU Strategic Partnership. They looked forward to the next India EU Summit being organized in India at the earliest mutually convenient time and to the adoption of a new joint Strategic Agenda on that occasion. President von der Leyen thanked Prime Minister Modi for his warm hospitality.