Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Shri JP Nadda inaugurates 9th National Summit on Good & Replicable Practices and Innovation in Public Healthcare System in Puri, Odisha
National Health Policy 2017 brought about a paradigm shift in approach from curative healthcare to one that encompasses curative as well as preventive, promotive and comprehensive aspects: Shri JP Nadda
“Work done on Ayushman Arogya Mandir under the National Health Mission has strengthened the foundation of primary healthcare in the overall healthcare pyramid”
“Decline of Maternal Mortality Rate in India is double that of the global decline which highlights the effort taken in strengthening the healthcare system from the grassroot level. The Infant Mortality Rate and Under 5 Mortality Rate has also seen a noteworthy downfall”
“WHO’s World Malaria Report 2024 and Global TB Report 2024 acknowledges India’s significant achievements towards the goal of elimination of both the diseases”
Shri Nadda highlights the importance of Jan Bhagidari; credits ASHA workers, SHOs and other grassroot level health workers for the achievements made in the healthcare sector
Emphasizes the importance of making lifestyle changes to counter the threat of Non-Communicable Diseases
Merging of Odisha’s Gopabandhu Jan Arogya Yojana with the Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana is a momentous step as people from Odisha can now access over 29,000 private hospitals across the country, benefiting over 4.5 crore people, especially the migrant workers: Shri Mohan Charan Majhi
28 FEB 2025 2:27PM by PIB Delhi
Union Health Minister Shri Jagat Prakash Nadda inaugurated the 9th National Summit on Good & Replicable Practices and Innovation in the Public Healthcare System in Puri, Odisha today in the presence of Shri Mohan Charan Majhi, Chief Minister, Odisha; Dr. Mukesh Mahaling, Health Minister, Odisha and Dr Sambit Patra, Member of Parliament (Lok Sabha) from Puri.
The 2 days summit will showcase and document various best practices and innovations adopted by States and UTs for addressing their public health challenges. It will also provide an opportunity for knowledge sharing and cross-learning among the States/UTs.
Addressing the session, Shri JP Nadda highlighted that India has made a significant stride in healthcare since 2014. He stated that the National Health Policy 2017 brought about a paradigm shift in approach from curative healthcare to one that encompasses curative as well as preventive, promotive and comprehensive aspects. Similarly, the Union Minister noted that the government has also given a lot of impetus to tertiary healthcare in addition to improving primary and secondary healthcare.
He noted that the Union Government’s focus is on ensuring quality and affordable healthcare services for the people. On this note, he stated that the work done on Ayushman Arogya Mandir under the National Health Mission has strengthened the foundation of primary healthcare in the overall healthcare pyramid.
Shri Nadda stated that “the decline of Maternal Mortality Rate (MMR) in India is double that of the global decline which highlights the effort taken in strengthening the healthcare system from the grassroot level. The Infant Mortality Rate (IMR) and Under 5 Mortality Rate has also seen a noteworthy downfall.” He also credited Odisha for its appreciable strides in IMR and MMR.
The Union Health Minister highlighted that “the WHO’s World Malaria Report 2024 acknowledges India’s significant reduction in malaria cases. Similarly, India has witnessed a noteworthy 17.7% decline in TB incidence from 2015 to 2023, a rate that is over twice the global average decline of 8.3% according to the WHO Global TB Report 2024”. He noted that despite the COVID-19 setback, India has not diluted its TB eradication target. He highlighted the ongoing 100-Day TB Elimination Campaign, spanning 455 districts across 33 states which has detected 5 lakh TB patients already.
Acknowledging the importance of Jan Bhagidari for the success of any campaign, the Union Health Minister credited the ASHA workers, SHOs and other grassroot level health workers for the achievements made in the healthcare sector. He stated that Panchayati Raj Institutions should be more empowered to further strengthen the healthcare base in India.
On the threat from Non-Communicable Diseases, Shri Nadda emphasized on the need for bringing lifestyle changes. He praised NHM for its ongoing Intensified Special NCD Screening Drive which is offering free of cost screening of Diabetes, Hypertension and 3 types of Cancer - Oral, Breast and Cervical cancer. He also highlighted a recent Lancet study which found that patients enrolled under AB PM-JAY saw a 90% rise in access to cancer treatment within 30 days, reducing delay in treatment and easing financial burden of cancer patients.
Shri Nadda noted that every district in the country will have day care cancer centers in the next 3 years with 200 districts to be covered in this year itself. He also emphasized on tele-medicine to strengthen healthcare further.
On the occasion, the Union Health Minister and other dignitaries released a Coffee Table Book on 9th National Summit on Best Practices, Report on the 16th Common Review Mission Report, Four Regional Conferences of NHM (2024-25) report and the Non-Communicable Diseases Conference Report (Jan 2025).
Speaking on the occasion, Shri Mohan Charan Majhi said that Odisha is an important pillar in the Union Government’s vision of a Swasthya Bharat. He said that under the motto of “Swasthya Odisha, Samruddh Odisha”, the state will bring more energy and focus in achieving all the UN SDG goals.
Shri Majhi said that the merging of Odisha’s Gopabandhu Jan Arogya Yojana with the Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB PMJAY) scheme is a momentous step as people from Odisha can now access over 29,000 private hospitals across the country, benefiting over 4.5 crore people, especially the migrant workers of the state.
He informed that a slew of national institutes is coming up in the state including National Institute of Yoga and Naturopathy, National Institute of Pharmaceutical Education & Research (NIPER) and a National Institute of Speech and Hearing. He also stated that a new Government Nursing College and four dental colleges will be opened in Odisha.
Dr Mukesh Mahaling highlighted that Odisha has made remarkable achievements in institutional deliveries which has increased to more than 92% today. He stated that “MMR and IMR cases have reduced at a fast pace. Cancer treatment and chemotherapy are already provided in the district hospitals in Odisha.” He further stated that the government is working towards ensuring that all districts in Odisha have hospitals.
Smt. Punya Salila Srivastava noted that the NHM National Summits has developed into a powerful medium for delivery of equitable, quality and affordable health services. She noted that states will be able to share best practices and learnings from Common Review Missions (CRMs) held earlier which will help them in widening Jan Bhagidari, optimizing resources and meeting challenges. She urged states to continue to focus on enhancing quality standards and assess the areas where more resources are required for more effective service delivery.
Brief Note on 9th National Summit on Best Practice:
The Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) organizes an annual National Innovation Summit on Good and Replicable Practices and Innovations in the Public Health System. This summit aims to showcase and document best practices and innovations adopted by States and Union Territories (UTs) to address public health challenges. It serves as a platform for knowledge sharing and cross-learning among States/UTs. The initiative began in 2013, with seven previous summits held. The eighth summit, along with Chintan Shivir, was conducted in May 2022 in Kevadia, Gujarat.
The process for the 9th National Summit on Best Practices commenced in December 2023. A directive (D.O. No. NHSRC/21-22/KMD/Best Practices/1001_part (1)) was sent to States/UTs, inviting submissions of innovations and best practices via the National Healthcare Innovation Portal (NHInP). A total of 165 entries were submitted, which included trial and duplicate entries. After a thorough review and elimination of duplicates, selected entries for oral presentations and posters were finalized, with input from Programme Divisions and under the review of the Joint Secretary (Policy).
Additionally, the dissemination of the report from the 16th Common Review Mission (CRM), conducted across 19 States in November 2024, will be a key part of the summit. The CRM involved a national briefing on November 18, 2024, followed by field visits from November 19-23, 2024, across 17 states (Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Chhattisgarh, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir, Karnataka, Tripura, Mizoram, Odisha, Rajasthan, Madhya Pradesh, Uttarakhand, Uttar Pradesh, West Bengal) and from November 26-30, 2024 in two more states (Jharkhand and Maharashtra). A total of 19 teams, including government officials, public health experts, civil society representatives, and development partners, participated in the CRM.
Smt. Aradhana Patnaik, Additional Secretary & Mission Director (NHM), Union Health Ministry; Shri Saurabh Jain, Joint Secretary (Policy), Union Health Ministry; senior officials such as Additional Chief Secretary, Principal Secretary, Mission Directors, Senior Nodal officials from States/UTs (including NHM), and representatives from the Union Health Ministry, National Health Systems Resource Centre (NHSRC), and Regional Resource Centre for Northeastern States (RRC-NE) were present on the occasion.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପୁରୀଠାରେ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉତ୍ତମ ଓ ଅନୁକରଣୀୟ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ନବୋନ୍ମେଷ ଉପରେ ନବମ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜେ. ପି. ନଡ୍ଡା
ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନୀତି 2017 ଆରୋଗ୍ୟକାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଏକ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ଯାହା ଆରୋଗ୍ୟକାରୀ ସହ ପ୍ରତିଷେଧକ, ପ୍ରୋତ୍ସାହକ ପରି ବ୍ୟାପକ ଦିଗକୁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ: ଶ୍ରୀ ଜେ. ପି. ନଡ୍ଡା
‘‘ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଉପରେ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପିରାମିଡରେ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରିଛି’’
‘‘ଭାରତରେ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ହାରରେ ହ୍ରାସ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହ୍ରାସ ତୁଳନାରେ ଦୁଇଗୁଣ, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରେ। ନବଜାତ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ଏବଂ 5 ବର୍ଷରୁ କମ୍ ପିଲାଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହାରରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି’’
‘‘ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ବିଶ୍ୱ ମ୍ୟାଲେରିଆ ରିପୋର୍ଟ 2024 ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଯକ୍ଷ୍ମା ରିପୋର୍ଟ 2024 ଉଭୟ ରୋଗର ବିଲୋପ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛି’’
ଅଣସଂକ୍ରାମକ ରୋଗର ବିପଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲେ ଶ୍ରୀ ଜେପି ନଡ୍ଡା
ଓଡ଼ିଶାର ଗୋପବନ୍ଧୁ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନାକୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷ
28 FEB 2025 2:27PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ଆଜି ଓଡ଼ିଶାର ପୁରୀଠାରେ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉତ୍ତମ ଏବଂ ଅନୁକରଣଯୋଗ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ନବୋନ୍ମେଷ ଉପରେ ନବମ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମୁକେଶ ମହାଲିଙ୍ଗ, ପୁରୀ ସାଂସଦ ଡ. ସମ୍ବିତ ପାତ୍ର ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ଦୁଇ ଦିନିଆ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ବୋନ୍ମେଷର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଦସ୍ତାବିଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଜ୍ଞାନର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ବିନିମୟ ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଏହି ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଜେ. ପି. ନଡ୍ଡା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ 2014 ମସିହାରୁ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନୀତି 2017 ଆରୋଗ୍ୟକାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଏକ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ଯାହା ଆରୋଗ୍ୟକାରୀ ସହ ପ୍ରତିଷେଧକ, ପ୍ରୋତ୍ସାହନକାରୀ ପରି ବ୍ୟାପକ ଦିଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ। ସେହିଭଳି, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାଥମିକ ଏବଂ ମାଧ୍ୟମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ସହିତ ସରକାର ତୃତୀୟ ସ୍ତରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛନ୍ତି।
ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଏବଂ ସୁଲଭ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଉପରେ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ମୂଳଦୁଆକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ହାର (ଏମଏମଆର) ହ୍ରାସ ବିଶ୍ୱର ହ୍ରାସ ତୁଳନାରେ ଦୁଇଗୁଣ, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରେ। ନବଜାତ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାର (ଆଇଏମଆର) ଏବଂ 5 ବର୍ଷରୁ କମ୍ ମୃତ୍ୟୁ ହାରରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି। ଆଇଏମଆର ଏବଂ ଏମ୍ଏମ୍ଆରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ସେ ଓଡ଼ିଶାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନ ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ବିଶ୍ୱ ମ୍ୟାଲେରିଆ ରିପୋର୍ଟ 2024 ଭାରତରେ ମ୍ୟାଲେରିଆ ମାମଲାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହ୍ରାସକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛି। ସେହିଭଳି, 2015ରୁ 2023 ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଯକ୍ଷ୍ମାର ପ୍ରକୋପ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ବିଶ୍ୱ ଯକ୍ଷ୍ମା ରିପୋର୍ଟ 2024 ଅନୁଯାୟୀ ବିଶ୍ୱର ହାରାହାରି ହ୍ରାସ 8.3% ଠାରୁ ଦୁଇଗୁଣ ଅଧିକ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ-19 ବ୍ୟାଘାତ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ଏହାର ଯକ୍ଷ୍ମା ଦୂରୀକରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରିନାହିଁ। 33ଟି ରାଜ୍ୟର 455ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଚାଲିଥିବା 100 ଦିନିଆ ଯକ୍ଷ୍ମା ଦୂରୀକରଣ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ 5 ଲକ୍ଷ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି।
ଯେକୌଣସି ଅଭିଯାନର ସଫଳତା ପାଇଁ ଜନ ଭାଗିଦାରୀର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳତା ପାଇଁ ଆଶା କର୍ମୀ, ଏସଏଚଓ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଆଧାରକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସଶକ୍ତ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଅଣସଂକ୍ରାମକ ରୋଗର ବିପଦ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ଜୀବନଶୈଳୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଏନଏଚଏମର ତୀବ୍ର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏନସିଡି ସ୍କ୍ରିନିଂ ଡ୍ରାଇଭ୍ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ମଧୁମେହ, ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ 3 ପ୍ରକାରର କର୍କଟ-ମୁଖ, ସ୍ତନ ଏବଂ ଗର୍ଭାଶୟ କର୍କଟର ମାଗଣାରେ ସ୍କ୍ରିନିଂ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ନିକଟରେ ଲାନସେଟ୍ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିଲା ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ରୋଗୀଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ 30 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କର୍କଟ ନିଦାନ ସୁବିଧା 90 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଚିକିତ୍ସାରେ ବିଳମ୍ବ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ କର୍କଟ ରୋଗୀଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ 3 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଡେ-କେୟାର କର୍କଟ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ ହିଁ 200ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରାଯିବ। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଟେଲି-ମେଡିସିନ୍ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ନବମ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଉପରେ ଏକ କଫି ଟେବୁଲ୍ ବୁକ୍, 16 ତମ ସାଧାରଣ ସମୀକ୍ଷା ମିଶନ ରିପୋର୍ଟ, ଏନଏଚଏମର ଚାରୋଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ସମ୍ମିଳନୀ (2024-25) ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ଅଣ-ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ସମ୍ମିଳନୀ ରିପୋର୍ଟ (ଜାନୁଆରୀ 2025) ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସୁସ୍ଥ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନରେ ଓଡ଼ିଶା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ‘‘ସୁସ୍ଥ ଓଡ଼ିଶା, ସମୃଦ୍ଧ ଓଡ଼ିଶା’’ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ କାମ କରିବ ଏବଂ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସମସ୍ତ ଏସଡିଜି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ।
ଶ୍ରୀ ମାଝୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଓଡ଼ିଶାର ଗୋପବନ୍ଧୁ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନାକୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା (ଏବିପିଏମଜେଏୱାଇ) ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ, କାରଣ ଓଡ଼ିଶାର ଲୋକମାନେ ଏବେ ସାରା ଦେଶର 29,000ରୁ ଅଧିକ ଘରୋଇ ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ଯାଇପାରିବେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟର 4.5 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ, ବିଶେଷ କରି ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନେ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ।
ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଜାତୀୟ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏନଆଇପିଇଆର୍) ଏବଂ ଜାତୀୟ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶ୍ରବଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସମେତ ରାଜ୍ୟରେ ଅନେକ ଜାତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଏକ ନୂତନ ସରକାରୀ ନର୍ସିଂ କଲେଜ ଏବଂ ଚାରୋଟି ଦନ୍ତ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲାଯିବ।
ଡକ୍ଟର ମୁକେଶ ମହାଲିଙ୍ଗ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସଂସ୍ଥାଗତ ପ୍ରସବ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଓଡ଼ିଶା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ଆଜି 92 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏମଏମଆର ଏବଂ ଆଇଏମଆର ମାମଲା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଓଡ଼ିଶାର ଜିଲ୍ଲା ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକରେ କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ କେମୋଥେରାପି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଓଡ଼ିଶାର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ ଡାକ୍ତରଖାନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ପୁଣ୍ୟ ସଲିଳା ଶ୍ରୀବାସ୍ତବ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏନଏଚଏମ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ, ଗୁଣାତ୍ମକ ଏବଂ ସୁଲଭ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ଆୟୋଜିତ ସାଧାରଣ ସମୀକ୍ଷା ମିଶନ (ସିଆରଏମ) ରୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ବାଣ୍ଟିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଜନ ଭାଗିଦାରୀର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ସମ୍ବଳକୁ ଅନୁକୂଳ କରିବା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଏବଂ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସେବା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଅଧିକ ସମ୍ବଳର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଆକଳନ କରିବା ଲାଗି ସେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉତ୍ତମ ଏବଂ ଅନୁକରଣୀୟ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ନବୋନ୍ମେଷ ଉପରେ ବାର୍ଷିକ ଜାତୀୟ ନବୋନ୍ମେଷ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଛି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ନବସୃଜନର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଦସ୍ତାବିଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ 2013ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ପୂର୍ବରୁ ସାତଟି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି । ଅଷ୍ଟମ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ, ଚିନ୍ତନ ଶିବିର ସହିତ, ମେ 2022 ରେ ଗୁଜରାଟର କେୱଡିଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ପୁରୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।