ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୟପୁରରେ ଏସିଆ ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱାଦଶ ଆଞ୍ଚଳିକ ୩ଆର ଏବଂ ‘ସର୍କୁଲାର ଇକୋନୋମି ଫୋରମ୍’ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତ
ଏସିଆ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଦକ୍ଷ ସମ୍ବଳ, ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ 'ଜୟପୁର ଘୋଷଣାନାମା' କୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ଦ୍ୱାଦଶ ଫୋରମ୍ ସମାପ୍ତ ହେବ : ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ
ଏହି ତିନିଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏବଂ ଘରୋଇ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଯୋଗଦେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି
ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ 'ଇଣ୍ଡିଆ ପାଭିଲିଅନ୍' ୩ଆର ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ
ଜାତୀୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ସଂସ୍ଥାନ (ଏନ୍ଆଇୟୁଏ) ଦ୍ୱାରା ଏକତ୍ର କରାଯାଇଥିବା ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯିବ
24 FEB 2025 5:32PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଏସିଆ ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଦ୍ୱାଦଶ ଆଞ୍ଚଳିକ ୩ଆର ଏବଂ ସର୍କୁଲାର ଇକୋନୋମି ଫୋରମ୍ ଆୟୋଜନ କରିବ। ଏହି ଫୋରମ୍ ୨୦୨୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩ରୁ ୫ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ଜୟପୁରର ରାଜସ୍ଥାନ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ "ଏସିଆ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଏସଡିଜି ଏବଂ କାର୍ବନ ନିରପେକ୍ଷତା ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ସର୍କୁଲାର ସୋସାଇଟିକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବା" ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହେବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ନେସନାଲ ମିଡିଆ ସେଣ୍ଟରରେ ମୁଖ୍ୟ ଫୋରମରେ ଆୟୋଜିତ କର୍ଟେନ ରେଜର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏବଂ ଘରୋଇ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ପ୍ଲେନାରୀ ଅଧିବେଶନ, ଦେଶ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆଲୋଚନା, ବିଷୟ ଆଧାରିତ ରାଉଣ୍ଡଟେବୁଲ୍ ସହିତ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ନେଟୱାର୍କିଂ ସୁଯୋଗରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ତିନି ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗଦେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ କଠିନ ଏବଂ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ବୈଷୟିକ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ଜୟପୁରର ପ୍ରମୁଖ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ।
ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ 'ଇଣ୍ଡିଆ ପାଭିଲିଅନ୍' ୩ଆର ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ। ଏହି ପାଭିଲିଅନରେ ପ୍ରମୁଖ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଜାତୀୟ ମିଶନଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସ୍ଥାନ ପାଇବ, ଯାହା ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପ୍ରତି ଭାରତର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ। ‘ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତଙ୍କ ଗୋଲଟେବୁଲ୍ ଆଲୋଚନା’, ‘ମେୟରଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ’, ‘‘ନୀତି ବାର୍ତ୍ତାଳାପ’’ ଏବଂ ସିଆଇଟିଆଇଆଇଏସ୍.-୨.୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର ଭଳି ଅଧିବେଶନଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଏହା ପାରସ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଜାତୀୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ସଂସ୍ଥାନ (ଏନ୍ଆଇୟୁଏ) ଦ୍ୱାରା ଏକତ୍ର କରାଯାଇଥିବା ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଏକ ସଂଗ୍ରହ ସମେତ ଜ୍ଞାନ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଏକାଧିକ ଉନ୍ମୋଚନ ଏହି ମଞ୍ଚରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ଏହି ଫୋରମ୍ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ‘‘୩ଆର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ’’ ଆୟୋଜନ କରିବ, ଯାହା ୪୦ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଜାପାନୀ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ, ବିଚାର ଏବଂ ସମାଧାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଯାହା କ୍ରସ-ଲର୍ଣ୍ଣିଂକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ୩ଆର ନୀତିକୁ ସମର୍ଥନ କରେ । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ 'ସାରା ଭାରତରେ ଏନଜିଓ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଏହି ମଞ୍ଚରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ ଯାହା ସ୍ଥିରତା ପରିଚାଳିତ ଉଦ୍ୟୋମିତା ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ଯୋଗଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏସିଆ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଦକ୍ଷ ସମ୍ବଳ, ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ 'ଜୟପୁର ଘୋଷଣାନାମା' କୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ଦ୍ୱାଦଶ ଫୋରମ୍ ସମାପ୍ତ ହେବ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଆୟୋଜକ ଦେଶକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯିବ। ଜୟପୁର ଘୋଷଣାନାମା (୨୦୨୫-୩୪) ହାନୋଇ ଘୋଷଣାନାମା (୨୦୧୩-୨୩) ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏବଂ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ୩ଆର ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ନୀତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଯାହା ଏକ ସରଳରେଖା 'ଟେକ୍-ମେକ୍-ଡିସ୍ପୋଜ୍' ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ଏକ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଏହା ଏକ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଏବଂ ଆଇନଗତ ଭାବେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ନୁହେଁ।
୨୦୦୯ ରେ ୟୁଏନସିଆରଡି ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଆଞ୍ଚଳିକ ୩ଆର୍ ଏବଂ ସର୍କୁଲାର ଇକୋନୋମି ଫୋରମ୍ ଏସିଆ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ସରକାରୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ୩ଆର୍ (ହ୍ରାସ, ଉଦ୍ଧାର, ପୁନଃବ୍ୟବହାର) ଏବଂ ଗତିଶୀଳତାକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ରଣନୈତିକ ନୀତି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ଏବଂ ୩ଆରରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ରସାର ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ | ଶେଷ ଫୋରମ୍ ୨୦୨୩ ରେ କାମ୍ବୋଡିଆ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା । ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ ୨୦୧୮ ରେ ଫୋରମ୍ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଇନ୍ଦୋରରେ ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଜାପାନର ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ୟୁଏନ୍ ଇଏସସିଏପି., ୟୁଏନସିଆରଡି, ୟୁଏନଡିଏସଡିଜି. ଏବଂ ୟୁଏନଡିଇଏସ୍ଏ ସହଯୋଗରେ ଗୃହ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ-ସହରାଞ୍ଚଳ ଦ୍ୱାରା ଦ୍ୱାଦଶ ଆଞ୍ଚଳିକ ମଞ୍ଚର ନେତୃତ୍ୱ ନିଆଯାଉଛି।
ଏସିଆ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଥିବା ଏହି ଫୋରମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ୩ଆର ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ନୀତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସଦସ୍ୟ-ଦେଶମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା। ୩୮ଟି ଆମନ୍ତ୍ରିତ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ୧୫ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ, ୬୦ରୁ ଅଧିକ ସହର, ୪୦ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ତିନି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୧୨୦ ଜଣ ବକ୍ତାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଆଶା କରାଯାଉଥିବା ଏହି ମଞ୍ଚ ନୀତିଗତ ଆଲୋଚନା, ସହଯୋଗ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ଏକ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି) ହାସଲ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।
ଦ୍ୱାଦଶ ଆଞ୍ଚଳିକ 3ଆର ଏବଂ ସର୍କୁଲାର ଇକୋନୋମି ଫୋରମ୍ ସମସ୍ତ ତିନି ଦିନ ଭର୍ଚୁଆଲ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିବ। ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ https://3rcefindia.sbmurban.org ରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରି ଅନଲାଇନ୍ ଅଧିବେଶନରେ ଯୋଗ ଦେଇପାରିବେ।
ଭର୍ଚୁଆଲ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ କ୍ୟୁ. ଆର. କୋଡ:

Ministry of Housing & Urban Affairs
India poised to host the 12th Regional 3R and Circular Economy Forum in Asia and the Pacific in Jaipur
The 12th Forum will conclude with the adoption of the ‘Jaipur Declaration’ for enabling a transition to a resource-efficient, circular economy in Asia-Pacific countries: Shri Manohar Lal
Over 500 international and domestic participants are expected to attend the three-day conference
A dedicated ‘India Pavilion’ will showcase India’s remarkable initiatives and achievements in the 3R and circular economy domain
A compendium of over 100 best practices put together by the National Institute of Urban Affairs (NIUA) will be launched
24 FEB 2025 5:32PM by PIB Delhi
“India will host the 12th Regional 3R and Circular Economy Forum in Asia and the Pacific. The Forum will take place at the Rajasthan International Centre in Jaipur on 3-5 March 2025. The event will centre on the theme of "Realizing Circular Societies Towards Achieving SDGs and Carbon Neutrality in Asia-Pacific." said Union Minister Shri Manohar Lal at the Curtain Raiser event organized today at the National Media Centre, New Delhi as a precursor to the main Forum.
Union Minister also informed that over 500 international and domestic participants are expected to attend the three-day conference packed with plenary sessions, country-specific discussions, theme-based roundtables, as well as knowledge-sharing and networking opportunities. He also informed that the delegates will also have an opportunity to undertake technical field visits to the solid and liquid waste management facilities and visit key heritage sites in Jaipur.
A dedicated ‘India Pavilion’ will showcase India’s remarkable initiatives and achievements in the 3R and circular economy domain. This Pavilion will feature exhibitions from key line ministries and national missions, reflecting India’s whole-of-government approach to sustainable development. It will also serve as a hub for interactive knowledge-sharing, with sessions such as the ‘Ministers & Ambassadors Roundtable Dialogue,’ ‘Mayors’ Dialogue,’ ‘Policy Dialogue’ and the signing of agreements under the CITIIS 2.0 program. Multiple launches of knowledge products will take place at the Forum including a compendium of over 100 best practices put together by the National Institute of Urban Affairs (NIUA).
The Forum will host an international ‘3R trade and technology exhibition’, providing a platform for over 40 Indian and Japanese businesses and start-ups to showcase best practices, ideas and solutions that support circularity and 3R principles while encouraging cross-learning. Union Minister Shri Manohar Lal informed that ‘Waste-to-wealth initiatives by NGOs and Self-help Groups across India will also be showcased at the Forum promoting sustainability-driven entrepreneurship and community engagement.
Shri Manohar Lal informed that the 12th Forum will conclude with the adoption of the ‘Jaipur Declaration’ for enabling transition to a resource-efficient, circular economy in Asia-Pacific countries and will be handed over to the next host country. The Jaipur Declaration (2025-34) builds upon the Hanoi Declaration (2013-23) and aims to provide participating countries with a framework for developing 3R and circular economy policies and programs, which enable a shift from a linear ‘take-make-dispose’ economy to a circular economy. It is a voluntary and legally non-binding agreement.
Launched by UNCRD in 2009, the Regional 3R and Circular Economy Forum aims to provide strategic policy inputs to government authorities in the Asia-Pacific region for mainstreaming 3R (reduce, reuse, recycle) and circularity and serve as a platform for disseminating and sharing best practices in 3R. The last Forum was hosted in 2023 by Cambodia. India has previously hosted the Forum in 2018, when the 8th edition was held in Indore.
The 12th Regional Forum is being spearheaded by the Swachh Bharat Mission- Urban of the Ministry of Housing and Urban Affairs in collaboration with Japan’s Ministry of the Environment, UN ESCAP, UNCRD, UNDSDG, and UNDESA, with support from the Government of Rajasthan.
This Forum, focused on the Asia-Pacific region, aims to guide member-countries in shaping policies and actions on 3R and the circular economy in the coming years. With participation expected from 38 invited member countries, 15-line ministries of the Government of India, almost all States/UTs, over 60 cities, more than 40 start-ups and businesses, and around 120 speakers across 3 days, this Forum will serve as a platform for policy discussions, collaboration and knowledge exchange. By fostering these partnerships, it will accelerate progress towards a circular economy and the achievement of the Sustainable Development Goals (SDGs).
The 12th Regional 3R and Circular Economy Forum will be open for virtual participation on all three days. Participants may attend the sessions online by registering on https://3rcefindia.sbmurban.org/.
QR Code for virtual participation: