ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
এডভান্টেজ আছাম ২.০ত বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি আৰু তথ্য- প্ৰযুক্তিৰ পদক্ষেপ উন্মোচন কৰিলে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে
অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণৰ উত্থানঃ অসমৰ বাবে নতুন উদ্যোগ ঘোষণা
গুৱাহাটী ৰে'লৱে ষ্টেচন আই টি হাবলৈ ৰূপান্তৰিত হ’ব; অসমৰ ৰে’ল নেটৱৰ্ক বৃদ্ধিৰ বাবে ছটা নতুন গতি শক্তি কাৰ্গো টাৰ্মিনেল
দিল্লী আৰু চেন্নাইক গুৱাহাটীৰ সৈতে সংযোগ কৰিব নতুন অমৃত ভাৰত ৰে'ল
25 FEB 2025 8:14PM by PIB Guwahati
আজি গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত এডভান্টেজ আছাম ২.০ বিনিয়োগ আৰু আন্তঃগাঁথনি সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে কেন্দ্ৰীয় ৰে'লৱে, ইলেক্ট্ৰ'নিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি তথা তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে। অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকি তেওঁ অঞ্চলটোৰ ৰে’লৱে আৰু আই টি উদ্যোগৰ বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ তথা প্ৰকল্পৰ কথা ঘোষণা কৰে।
আন্তঃগাঁথনি আৰু উদ্যোগীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰি শ্ৰী বৈষ্ণৱে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক ভাৰতৰ উন্নয়নৰ "নতুন ইঞ্জিন" বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ অসমত নতুন অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ পৰিকল্পনাও উন্মোচন কৰে৷ এনে পৰিকল্পনাই ইলেক্ট্ৰ'নিকছ আৰু অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ভূমিকাক শক্তিশালী কৰি তুলিব। ইয়াৰ উপৰি তেওঁ গুৱাহাটী ৰে'লৱে ষ্টেচনক নতুন আই টি হাবলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ’ব বুলিও ঘোষণা কৰে ৷ ফলত অঞ্চলটোৰ ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব বুলি তেওঁ মন্তব্য কৰে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ২০১৪ চনৰ পৰা অসম আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ১,৮২৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ নতুন ৰে’লপথ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ সফলতাৰ দিশটো সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে৷ মইনাৰবন্দ আৰু চিনামৰাত অসমত দুটা গতি শক্তি কাৰ্গো টাৰ্মিনেল আৰম্ভ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ ছয়গাঁও, নিউ বঙাইগাঁও, বিহৰা , হিলৰা, বাইহাটা আৰু... ৰংজুলি অঞ্চলটোৰ ৰে’ল নেটৱৰ্ক বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি কৰিব বুলি মন্তব্য কৰে। তেওঁ কয় যে উত্তৰ-পূবত ইতিমধ্যে এখন বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ কাৰ্যক্ষম হৈ উঠিছে, আন এখনে অতি সোনকালে গুৱাহাটী আৰু আগৰতলাক সংযোগ কৰিব। তেওঁ এই বছৰতে চলিবলগীয়া দুখন অমৃত ভাৰত ৰে’ল (গুৱাহাটী-দিল্লী আৰু গুৱাহাটী-চেন্নাইৰ মাজত) অনুমোদন দিয়াৰ লগতে লামডিঙত ৰে’লৱে ইঞ্জিন মিডলাইফ পুনৰ নিৰ্মাণৰ সুবিধা স্থাপনৰ কথাও ঘোষণা কৰে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বড়োলেণ্ড অঞ্চলৰ বাশবাৰীত ৩০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে এখন ৱেগন ৱৰ্কশ্বপ স্থাপনৰ পৰিকল্পনাৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
শ্ৰী বৈষ্ণৱে অসম আৰু ভূটানৰ মাজত সংযোগ উন্নত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পৰিকল্পনাৰ বিষয়তো আলোকপাত কৰে৷ ইয়াৰ ফলত অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ নতুন সুযোগ মুকলি হ'ব । বডোলেণ্ড অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ বাশবাৰীত ৱেগন ৱৰ্কশ্বপ স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰে৷ ইয়াৰ জড়িয়তে বড়ো চুক্তিৰ অধীনত চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা তেওঁ পুনৰ উল্লেখ কৰে।
ইলেক্ট্ৰ'নিকছ আৰু মোবাইল ফোন নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এতিয়া ৯৮%তকৈ অধিক মোবাইল ফোন ঘৰুৱাভাৱে উৎপাদন কৰা হয়। এই খণ্ডটোক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেওঁ কামৰূপৰ বঙৰাত ইলেক্ট্ৰ'নিকছ মেনুফেকচাৰিং আঁচনিৰ অধীনত গ্ৰীণফিল্ড ইলেক্ট্ৰ'নিক মেনুফেকচাৰিং ক্লাষ্টাৰ (ইএমচি) গঢ়ি তোলাৰ কথা ঘোষণা কৰে৷ যাৰ প্ৰকল্প ব্যয় ১২০ কোটি টকা। ইয়াৰ উপৰি তেওঁ কয় যে নেশ্যনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ইলেক্ট্ৰ'নিক্স এণ্ড ইনফৰ্মেশ্যন টেকন’লজি (এন আই ই এল আই টি)ক ডিমড-টু-বি বিশ্ববিদ্যালয়লৈ উন্নীত কৰা হৈছে৷ জাগীৰোডত ইয়াৰ এটা চৌহদ স্থাপন কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
শ্ৰী বৈষ্ণৱে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু ঔদ্যোগিক উন্নয়নৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ নিষ্ঠাক পুনৰ দৃঢ়তাৰে দোহাৰে৷ তেওঁ কয় অসমে অতি শীঘ্ৰে উল্লেখযোগ্য ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে। অসমৰ মুখ্যমন্ত্রী ড০ হিমন্ত বিশ্ব শর্মাই উন্নয়নৰ আবেগ প্রতিধ্বনিত কৰি ৰাজ্যখনত নতুন পদক্ষেপৰ পোষকতাৰে কেন্দ্রীয় চৰকাৰৰ অবিৰত সহায়ক স্বীকাৰ কৰি আহিছে৷ অসম বিশ্বৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ এক মূল অংশীদাৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব বুলিও তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে।
অনুষ্ঠানত অসম চৰকাৰে সমগ্ৰ ছিংগাপুৰ, মালয়েছিয়া, আৰু জাপানৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ ১০টা উদ্যোগ গোটৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে৷ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীৰ উপস্থিতিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰা আৰু ৰাজ্যখনৰ ক্ৰমবৰ্ধমান অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগত বিনিয়োগক লাভাৱান্বিত কৰাৰ এক বিশেষ পদক্ষেপ হিচাবে বিবেচিত হৈছে।

Ministry of Electronics & IT
Union Minister Ashwini Vaishnaw Unveils Major Infrastructure and IT Initiatives at Advantage Assam 2.0
Semiconductor Manufacturing Gets a Boost: New Plant Announced for Assam
Guwahati Railway Station to Be Transformed into IT Hub; Six New Gati Shakti Cargo Terminals to Enhance Assam’s Railway Network
New Amrit Bharat Trains to Connect Guwahati with Delhi and Chennai
25 FEB 2025 8:14PM by PIB Guwahati
Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister of Railways, Electronics & Information Technology, and Information & Broadcasting, participated in the Advantage Assam 2.0 Investment and Infrastructure Summit held in Guwahati today. During the event, he announced several key initiatives and projects aimed at accelerating the growth of the railway and IT industries in the region.
Highlighting the government's commitment to enhancing infrastructure and industrialization, Shri Vaishnaw described the North East as the "New Engine" for India's development. He unveiled plans for a new semiconductor plant in Assam, reinforcing the state’s growing role in electronics and semiconductor manufacturing. Additionally, he announced that Guwahati Railway Station would be transformed into a new IT hub, further strengthening the region’s digital infrastructure.
The Minister underscored the government's success in constructing 1,824 km of new railway tracks in Assam and the North East since 2014. He also noted the commissioning of two Gati Shakti cargo terminals in Assam at Moinarband and Cinnamara and announced development of 06 additional Gati Shakti Cargo Terminals at Chaygaon, New Bongaigaon, Bihara, Hilara, Baihata and Rangjuli which will significantly enhance the region’s railway network. Further bolstering connectivity, he confirmed that one Vande Bharat Express is already operational in the Northeast, with another soon to connect Guwahati and Agartala. He also announced the sanctioning of two Amrit Bharat trains (between Guwahati-Delhi and Guwahati-Chennai), which will become operational this year, and the establishment of a railway engine midlife remanufacturing facility in Lumding. The Minister also accounced the plan to set up a Wagon Workshop at Bashbari in Bodoland area at a cost of Rs 300 cr.
Shri Vaishnaw emphasized the government's plans to improve connectivity between Assam and Bhutan, opening up new opportunities for economic growth. Addressing development in the Bodoland region, he reiterated the government's commitment under the Bodo Agreement by announcing the establishment of a Wagon Workshop in Bashbari.
Discussing India's remarkable strides in electronics and mobile manufacturing, the Minister noted that over 98% of mobile phones are now produced domestically. To further strengthen the sector, he announced the development of a Greenfield Electronic Manufacturing Cluster (EMC) at Bongora, Kamrup, under the Electronics Manufacturing Scheme at a project cost of Rs. 120 crores. Additionally, he shared that the National Institute of Electronics and Information Technology (NIELIT) has been upgraded to a Deemed-to-be University, with plans to establish a campus in Jagiroad.
Shri Vaishnaw reaffirmed the government’s dedication to infrastructure and industrial development in the North East, expressing confidence that Assam will soon emerge as a significant industrial hub. Assam Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma echoed this sentiment, acknowledging the central government's continuous support in fostering new initiatives in the state. He expressed optimism that Assam will become a key player in the global semiconductor ecosystem.
During the session, the Government of Assam signed MoUs with 10 industry groups from the semiconductor ecosystem across Singapore, Malaysia, and Japan, in the presence of the Union Minister strengthening international partnerships and fostering investment in the state’s growing semiconductor industry.