Ministry of Electronics & IT
Union Minister Ashwini Vaishnaw Unveils Major Infrastructure and IT Initiatives at Advantage Assam 2.0
Semiconductor Manufacturing Gets a Boost: New Plant Announced for Assam
Guwahati Railway Station to Be Transformed into IT Hub; Six New Gati Shakti Cargo Terminals to Enhance Assam’s Railway Network
New Amrit Bharat Trains to Connect Guwahati with Delhi and Chennai
25 FEB 2025 8:14PM by PIB Guwahati
Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister of Railways, Electronics & Information Technology, and Information & Broadcasting, participated in the Advantage Assam 2.0 Investment and Infrastructure Summit held in Guwahati today. During the event, he announced several key initiatives and projects aimed at accelerating the growth of the railway and IT industries in the region.
Highlighting the government's commitment to enhancing infrastructure and industrialization, Shri Vaishnaw described the North East as the "New Engine" for India's development. He unveiled plans for a new semiconductor plant in Assam, reinforcing the state’s growing role in electronics and semiconductor manufacturing. Additionally, he announced that Guwahati Railway Station would be transformed into a new IT hub, further strengthening the region’s digital infrastructure.
The Minister underscored the government's success in constructing 1,824 km of new railway tracks in Assam and the North East since 2014. He also noted the commissioning of two Gati Shakti cargo terminals in Assam at Moinarband and Cinnamara and announced development of 06 additional Gati Shakti Cargo Terminals at Chaygaon, New Bongaigaon, Bihara, Hilara, Baihata and Rangjuli which will significantly enhance the region’s railway network. Further bolstering connectivity, he confirmed that one Vande Bharat Express is already operational in the Northeast, with another soon to connect Guwahati and Agartala. He also announced the sanctioning of two Amrit Bharat trains (between Guwahati-Delhi and Guwahati-Chennai), which will become operational this year, and the establishment of a railway engine midlife remanufacturing facility in Lumding. The Minister also accounced the plan to set up a Wagon Workshop at Bashbari in Bodoland area at a cost of Rs 300 cr.
Shri Vaishnaw emphasized the government's plans to improve connectivity between Assam and Bhutan, opening up new opportunities for economic growth. Addressing development in the Bodoland region, he reiterated the government's commitment under the Bodo Agreement by announcing the establishment of a Wagon Workshop in Bashbari.
Discussing India's remarkable strides in electronics and mobile manufacturing, the Minister noted that over 98% of mobile phones are now produced domestically. To further strengthen the sector, he announced the development of a Greenfield Electronic Manufacturing Cluster (EMC) at Bongora, Kamrup, under the Electronics Manufacturing Scheme at a project cost of Rs. 120 crores. Additionally, he shared that the National Institute of Electronics and Information Technology (NIELIT) has been upgraded to a Deemed-to-be University, with plans to establish a campus in Jagiroad.
Shri Vaishnaw reaffirmed the government’s dedication to infrastructure and industrial development in the North East, expressing confidence that Assam will soon emerge as a significant industrial hub. Assam Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma echoed this sentiment, acknowledging the central government's continuous support in fostering new initiatives in the state. He expressed optimism that Assam will become a key player in the global semiconductor ecosystem.
During the session, the Government of Assam signed MoUs with 10 industry groups from the semiconductor ecosystem across Singapore, Malaysia, and Japan, in the presence of the Union Minister strengthening international partnerships and fostering investment in the state’s growing semiconductor industry.

इलेक्ट्रोनिक्स र आईटी मन्त्रालय
केन्द्रीय मन्त्री अश्विनी वैष्णवले एडभान्टेज असम 2.0 मा प्रमुख बुनियादी ढाँचा र आईटी पहलहरूको गरे अनावरण
सेमीकण्डक्टर विनिर्माणलाई मिल्यो बढावा: असमको लागि नयाँ संयन्त्रको घोषणा गरियो
गुवाहाटी रेलवे स्टेशनलाई आईटी हबमा रूपान्तरण गरिनेछ; असमको रेलवे नेटवर्कलाई बढाउनका लागि छः वटा नयाँ गति शक्ति कार्गो टर्मिनल
गुवाहाटीलाई दिल्ली र चेन्नईसँग जोड्ने नयाँ अमृत भारत रेलहरू
25 FEB 2025 8:14PM by PIB Gangtok
केन्द्रीय रेलवे, इलेक्ट्रोनिक्स तथा सूचना प्रविधि एवं सूचना तथा प्रसारण मन्त्री श्री अश्विनी वैष्णवले आज गुवाहाटीमा आयोजित एडभान्टेज असम 2.0 निवेश र बुनिदायी ढाँचा शिखर सम्मेलनमा भाग लिए। कार्यक्रमको क्रममा, उनले यस क्षेत्रमा रेलवे र आईटी उद्योगहरूको विकासलाई तीव्र पार्ने उद्देश्यले धेरै प्रमुख पहल र परियोजनाहरूको घोषणा गरे।
बुनियादी ढाँचा र औद्योगिकीकरण बढाउनका लागि सरकारको प्रतिबद्धतालाई प्रकाश पार्दै श्री वैष्णवले उत्तर पूर्वलाई भारतको विकासको लागि नयाँ इञ्जिनको रूपमा वर्णन गरे। उनले असममा एक नयाँ सेमिकण्डक्टर संयन्त्रको योजनाको अनावरण गरे, जसले इलेक्ट्रोनिक्स र सेमिकण्डक्टर विनिर्माणमा राज्यको बढ्दो भूमिकालाई बल मिल्यो। यस अतिरिक्त, उनले गुवाहाटी रेलवे स्टेशनलाई एक नयाँ आईटी हबमा रूपान्तरण गरिने घोषणा गरे, जसले यस क्षेत्रको डिजिटल बुनियादी ढाँचालाई अझ बलियो बनाउनेछ।
मन्त्रीले 2014 देखि असम र पूर्वोत्तरमा 1,824 किलोमिटर नयाँ रेलवे ट्र्याकको निर्माणमा सरकारको सफलतालाई रेखाङ्कित गरे। उनले असममा मोइनारबन्द र सिन्नामारामा दुई गति शक्ति कार्गो टर्मिनल सञ्चालनमा आएको पनि उल्लेख गरे अनि छेयगाउँ, नयाँ बोङ्गाइगाउँ, बिहारा, हिलारा, बैहाटा र रङ्गजुलीमा 06 अतिरिक्त गति शक्ति कार्गो टर्मिनलहरूको विकासको घोषणा गरे, जसले यस क्षेत्रको रेलवे नेटवर्कलाई महत्त्वपूर्ण रूपमा बढावा दिनेछ। कनेक्टिभिटीलाई अझ सुदृढ पार्दै उनले एउटा वन्दे भारत एक्सप्रेस पहिले नै उत्तरपूर्वमा सञ्चालनमा छ र अर्को चाँडै गुवाहाटी र अगरतलालाई जोड्ने पुष्टि गरे। उनले दुई अमृत भारत रेलहरू (गुवाहाटी-दिल्ली र गुवाहाटी-चेन्नई बीच) लाई मञ्जुरी दिने पनि घोषणा गरे, जुन यस वर्ष सञ्चालनमा आउनेछ र लुमडिङमा रेलवे इञ्जिन मिडलाइफ रिमेन्युफेक्चरिङ सुविधाको स्थापना गर्ने घोषणा गरे। मन्त्रीले 300 करोड रुपियाँको लागतमा बोडोल्याण्ड क्षेत्रको बाशबारीमा एक वैगन वर्कशप स्थापना गर्ने योजनाको पनि घोषणा गरे।
श्री वैष्णवले असम र भूटान बीचको सम्पर्क सञ्जाल सुधार गर्ने सरकारको योजनामा जोड दिए, जसले आर्थिक विकासका लागि नयाँ अवसरहरू खोल्नेछ। बोडोल्याण्ड क्षेत्रको विकासलाई सम्बोधन गर्दै उनले बाशबारीमा एक वैगन वर्कशप स्थापनाको घोषणा गर्दै बोडो सम्झौता अन्तर्गत सरकारको प्रतिबद्धतालाई दोहोर्याए।
इलेक्ट्रोनिक्स र मोबाइल विनिर्माणमा भारतको उल्लेखनीय प्रगतिको बारेमा चर्चा गर्दै मन्त्रीले अहिले 98% भन्दा अधिक मोबाइल फोन घरेलु रूपमा उत्पादन गरिएको उल्लेख गरे। यस क्षेत्रलाई अझ बलियो बनाउनका लागि उनले इलेक्ट्रोनिक्स विनिर्माण योजना अन्तर्गत 120 करोड रुपियाँको परियोजना लागतमा कामरूपको बोङ्गोरामा ग्रीनफिल्ड इलेक्ट्रोनिक विनिर्माण क्लस्टर (ईएमसी) को विकासको घोषणा गरे। यस अतिरिक्त, उनले राष्ट्रिय इलेक्ट्रोनिक्स तथा सूचना प्रविधि संस्थान (एनआईईएलआईटी) लाई डीम्ड-टू-बी विश्वविद्यालयमा अपग्रेड गरिएको छ, जसमा जगिरोडमा एक परिसर स्थापना गर्ने योजना रहेको बताए।
श्री वैष्णवले पूर्वोत्तरमा बुनियादी ढाँचा र औद्योगिक विकासका लागि सरकारको प्रतिबद्धतालाई पुन: पुष्टि गर्दै असम चाँडै नै एक महत्त्वपूर्ण औद्योगिक केन्द्रको रूपमा देखा पर्ने विश्वास व्यक्त गरे। असमका मुख्यमन्त्री डा. हिमन्त विश्व शर्माले राज्यमा नयाँ पहलहरूलाई बढावा दिन केन्द्र सरकारको निरन्तर समर्थनलाई स्वीकार गर्दै यही भावनालाई दोहोर्याए। उनले असम वैश्विक सेमिकण्डक्टर पारिस्थितिकी तन्त्रमा एक प्रमुख खेलाडी बन्ने आशावाद व्यक्त गरे।
सत्रको क्रममा, असम सरकारले केन्द्रीय मन्त्रीको उपस्थितिमा सिङ्गापुर, मलेशिया र जापानमा सेमिकण्डक्टर पारिस्थितिकी तन्त्रबाट 10 उद्योग समूहहरूसँग सम्झौता ज्ञापनमा हस्ताक्षर गर्यो, जसमा राज्यको बढ्दो सेमिकण्डक्टक उद्योगमा अन्तर्राष्ट्रिय साझेदारीलाई मजबुत पार्ने र निवेशलाई बढावा दिनुमा मद्द्त मिल्यो।