ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁ ସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମାଳଦ୍ୱୀପର ମାଲେଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବଙ୍ଗୋବସାଗର ଆନ୍ତଃସରକାରୀ ସଂଗଠନର ତ୍ରୟୋଦଶ ଗଭର୍ଣ୍ଣିଂ କାଉନସିଲ ବୈଠକରେ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା
ସୁଦୃଢ଼ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବେଶ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଆଞ୍ଚଳିକ ସହଯୋଗର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି
21 FEB 2025 5:21PM by PIB Bhubaneswar
ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ଭାରତ ଆଜି ମାଳଦ୍ୱୀପର ମାଲେଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ତ୍ରୟୋଦଶ ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଆନ୍ତଃ-ସରକାରୀ ସଂଗଠନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, ମାଳଦ୍ୱୀପ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶର ବରିଷ୍ଠ ସରକାରୀ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 'ଲଘୁ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷରେ ମତ୍ସ୍ୟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପାଇଁ ନୀତି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ' ଶୀର୍ଷକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଏକ ଅଂଶ ବିଶେଷ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ମାଳଦ୍ୱୀପ ସରକାରଙ୍କ ମତ୍ସ୍ୟ ଏବଂ ମହାସାଗର ସମ୍ପଦ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଆନ୍ତଃ-ସରକାରୀ ସଂଗଠନ ସହଯୋଗରେ ଫେବୃୟାରୀ ୨୦ ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଳଦ୍ୱୀପର ଲଙ୍କାଫିନୋଲୁଠାରେ ସହିତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଅଭିଲକ୍ଷ ଲେଖିଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଡ. ଲେଖି କହିଥିଲେ ଯେ ବଙ୍ଗୋପସାଗର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆନ୍ତଃ-ସରକାରୀ ସଂଗଠନର ନେତୃତ୍ୱ ବାଂଲାଦେଶରୁ ଭାରତକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ ହେବା ପରେ ସଂଗଠନର ସଫଳତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ ସଂଗଠନର ସଫଳତାକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଦେଶରେ ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରୟାସ କରିବା ସହ ନିଶ୍ଚିତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଏହା ସହିତ, ଡକ୍ଟର ଅଭିଲକ୍ଷ ଲିଖି ଆଞ୍ଚଳିକ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ ଭାରତ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ବାହ କରୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଆଞ୍ଚଳିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଭିତରେ ସେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ବଳ ପରିଚାଳନା, ତାଲିମ ଏବଂ କ୍ଷମତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନୀତିଗତ ସହାୟତା, ଅବୈଧ, ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନଥିବା ଏବଂ ଅନିୟନ୍ତ୍ରିତ ମାଛ ଧରା ଭଳି ଆଞ୍ଚଳିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କୃଷି ସଂଗଠନ, ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସୀୟ ମତ୍ସ୍ୟ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର (SEAFDEC), ଜାତିସଂଘର ଔଷଧ ଏବଂ ଅପରାଧ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (UNODC) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକଠାରୁ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗ ପାଇବା ପାଇଁ ଆଶାବାଦୀ ଥିବାରୁ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ ସଚିବ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଅଭିଜ୍ଞତା, ତଥ୍ୟ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ପାରସ୍ପରିକ ସମର୍ଥନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସହଯୋଗ ଆଞ୍ଚଳିକ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଜବୁତ କରିବ, ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ସୁଗମ କରିବ ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ବୈଠକ ସମୟରେ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ ସଚିବ ଲଘୁ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥିବା ଭାରତର ବିକାଶମୂଳକ ନୀତି ଏବଂ ଏହାର ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ପରିପୂରକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ବା ଭାରତ ବିଓବିପି-ଆଇଜିଓର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇ ଯେ କେବଳ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସହଯୋଗମୂଳକ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଭାବରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବ ତା’ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲଘୁ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ (ଏସ୍ଏସ୍ଏଫ) ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଗତିକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଏହା 'ବିକଶିତ ଭାରତ- ୨୦୪୭'ର ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରଗତି ଆଣିବା ବୋଲି ମଧ୍ୟ ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଲଘୁ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଉପରେ ଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ମାର୍ଗ

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
India Assumes Chairmanship of Bay of Bengal Inter-Governmental Organisation at the 13th Governing Council Meeting in Malé, Maldives
Pledges Stronger Regional Cooperation for Strengthening Blue Economy and Protection of Marine Ecosystems
21 FEB 2025 5:21PM by PIB Delhi
In a historic move, India assumed Chairmanship of Bay of Bengal (BOB) Inter-Governmental Organisation from Bangladesh at the 13th Governing Council Meeting at Malé, Maldives today, in the presence of senior government representatives from Sri Lanka, Maldives and Bangladesh. The event was part of the high-level conference 'Policy Guidance for Mainstreaming Ecosystem Approach to Fisheries Management (EAFM) in Small-Scale Fisheries', hosted by the Ministry of Fisheries & Ocean Resources of the Maldives government, in collaboration with the Bay of Bengal Programme Inter-Governmental Organisation (BOBP-IGO), that has been successfully convened from February 20 to 22, 2025, in Lankanfinolhu, Maldives.
The Indian delegation, led by Dr. Abhilaksh Likhi, Secretary, Department of Fisheries, Government of India (GoI) assumed the Chair during the event. Secretary, Department of Fisheries highlighted that India is committed to upholding and building upon the achievements of the Bay of Bengal Programme Inter-Governmental Organisation (BOBP-IGO) as the leadership transitions from Bangladesh to India. He assured that the Department of Fisheries (GoI) would diligently work towards elevating the success of BOBP- IGO to newer heights and will be forthcoming in providing definitive guidance for all future endeavours for the development of fisheries sector across all member countries.
Further, Dr. Abhilaksh Likhi underscored the importance of regional collaboration, and the crucial role India and other countries are playing in advancing the interests of the developing nations. Key areas of focus for increased regional co-operation include marine resource management, training & capacity building programs, research & policy advocacy, addressing Illegal, Unreported, and Unregulated (IUU) fishing, resolving regional issues etc. As India remains optimistic about receiving continued support and collaboration from Food and Agriculture Organization (FAO), Southeast Asian Fisheries Development Center (SEAFDEC), United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), and other relevant organizations, Secretary, Department of Fisheries (GoI) urged all member nations to enhance and foster mutual support through exchange of knowledge, technology, experiences, data and best practices. The collaborations are expected to strengthen region’s blue economy, harmonize economic development along with protection of marine ecosystem and help in poverty alleviation. During the meeting, Secretary, Department of Fisheries (GoI) highlighted India's developmental policies aimed at improving the well-being of small-scale fisheries and the sustainability measures being implemented under its various schemes and programs.
With the successful culmination of this important event and India assuming Chair of the BoBP-IGO, it will be the endeavour of the Department of Fisheries, under the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying to not only lead the member nations in the most effective and efficient manner through collaborative efforts but also ensure that significant progress is made in the development of Small-scale fisheries (SSF) in the region. This achievement not only bestows international leadership and responsibilities on India, it is also expected to bring in multifaceted advancements for achieving the national goal of ‘Viksit Bharat 2047’.
India’s Thrust on Small Scale Fisheries & The Way Forward