Ministry of Education
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with students during the 1st episode of Pariksha Pe Charcha 2025
Shonali Sabherwal, Rujuta Diwekar and Revant Himatsingka participate in 4th episode of Pariksha Pe Charcha 2025
14 FEB 2025 7:59PM by PIB Delhi
Pariksha Pe Charcha 2025 has redefined student engagement, transforming into a dynamic, interactive experience that is resonating deeply with students, teachers, and parents across the country. Moving beyond the traditional Town Hall format, this edition fosters meaningful, two-way conversations, equipping young minds with practical strategies, life skills, and a fresh perspective on learning.
The eighth edition began on 10 February 2025 in the serene surroundings of Sunder Nursery, New Delhi, where Prime Minister Shri Narendra Modi connected with 36 students from across India. In a free-flowing, insightful discussion, he explored themes like Nutrition & Wellness, Mastering Pressure, Leadership, and 360º Growth, offering real-world wisdom on tackling academic challenges with confidence. His words inspired students to think beyond exams, embrace curiosity, and develop a mindset geared for lifelong learning.
In today’s engaging fourth episode, leading nutrition experts Shonali Sabherwal, Rujuta Diwekar, and Revant Himatsingka—popularly known as the Food Pharmer—interacted with students on the vital role of nutrition in staying healthy and stress-free during exams.
They emphasized the power of superfoods like millets such as jowar, bajra, and ragi, which are packed with fibre, protein, and essential nutrients. These grains, they explained, help sustain energy levels and sharpen focus, making them a must-have in every student’s diet.
Shonali Sabherwal highlighted the link between a balanced diet, quality sleep, and concentration. She urged students to opt for light, nutritious meals to maintain focus and avoid sluggishness. Her golden rule? Ghar ka khana (home-cooked food) is always the best! She also suggested smart swaps for unhealthy snacks, like beetroot juice instead of soda and sweet potato chips instead of packaged snacks.
Rujuta Diwekar explained the benefits of rice and served students with delicious, exam-friendly recipes. From vegetable biryani and curd rice to homemade chakli and chaas/lassi, she explained why these wholesome foods are ideal for maintaining energy and mental clarity.
Revant Himatsingka talked about another crucial aspect of exam preparation—setting realistic goals. He warned against the stress and disappointment of unrealistic expectations, urging students to take a practical, step-by-step approach instead. He echoed the wisdom of Prime Minister Shri Narendra Modi, who encourages young minds to focus on setting attainable targets.
The session also saw participation from students beyond India, who had their queries answered by the experts. Many students later shared their experiences, calling the session eye-opening, enjoyable, and incredibly helpful in understanding the role of good nutrition in exam success.
On 12th February 2025 renowned actor Deepika Padukone interacted with around 60 in the second episode of the 8th edition of Pariksha Pe Charcha. Deepika shared how addressing mental health challenges can be empowering and spoke about the valuable lessons she learned from her own struggles.
On 13th February 2025, tech and finance took center stage as Gaurav Chaudhary (Technical Guruji) and Radhika Gupta (MD & CEO, Edelweiss Mutual Fund) introduced students to Artificial Intelligence and Machine Learning. They explored practical applications of AI tools, including ChatGPT and AI-powered image generation, while also discussing financial literacy - a crucial skill for future success.
Link to watch the 1st episode: https://www.youtube.com/watch?v=G5UhdwmEEls
Link to watch the 2nd episode: https://www.youtube.com/watch?v=DrW4c_ttmew
Link to watch the 3rd episode: https://www.youtube.com/watch?v=wgMzmDYShXw
Link to watch the 4th episode: https://www.youtube.com/watch?v=3CfR4-5v5mk

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୫ର ପ୍ରଥମ ଏପିସୋଡରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୫ର ଚତୁର୍ଥ ଏପିସୋଡରେ ସୋନାଲି ସଭରୱାଲ, ରୁଜୁତା ଦିୱେକର
ଏବଂ ରେବନ୍ତ ହିମତସିଂକା ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ
14 FEB 2025 7:59PM by PIB Bhubaneswar
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୫ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂପୃକ୍ତିକୁ ପୁନଃସଂକଳ୍ପିତ କରିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ଗତିଶୀଳ, ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ୍ ଅନୁଭୂତିରେ ପରିଣତ କରିଛି ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ସହିତ ଗଭୀର ଭାବରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି। ପାରମ୍ପରିକ ଟାଉନ୍ ହଲ୍ ଫର୍ମାଟରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ, ଏହି ସଂସ୍କରଣ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ, ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାର୍ତ୍ତାଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି, ଯାହା ଯୁବ ମନକୁ ବ୍ୟବହାରିକ ରଣନୀତି, ଜୀବନ କୌଶଳ ଏବଂ ଅଧ୍ୟୟନ ଉପରେ ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣ ଫେବୃଆରୀ ୧୦, ୨୦୨୫ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ସୁନ୍ଦର ନର୍ସରୀର ଶାନ୍ତ ପରିବେଶରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସମଗ୍ର ଭାରତର ୩୬ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଥିଲେ । ମୁକ୍ତ ପ୍ରବାହିତ, ବ୍ୟବହାରିକ ଆଲୋଚନାରେ ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଶୈକ୍ଷିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା, ପୋଷଣ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା, ଚାପକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବା, ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ୩୬୦ ଡିଗ୍ରି ବିକାଶ ଭଳି ବିଷୟଉପରେ ବୁଝାମଣା ଆଣିବା ବିଷୟରେ ବାସ୍ତବ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କର ଏହି କଥା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରୀକ୍ଷା ବାହାରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ, କୌତୂହଳକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ଶିକ୍ଷା ଲାଗି ମାନସିକତା ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା ।
ଆଜିର ଚତୁର୍ଥ ଏପିସୋଡରେ ଅଗ୍ରଣୀ ପୋଷଣ ବିଜ୍ଞାନୀ ସୋନାଲି ସଭରୱାଲ, ରୁଜୁତା ଦିୱେକର ଏବଂ ରେବନ୍ତ ହିମତସିଂକା ଯିଏକି ଫୁଡ୍ ଫାର୍ମର୍ ନାମରେ ପରିଚିତ - ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଚାପମୁକ୍ତ ରହିବାରେ ପୋଷଣର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଯଅ, ବାଜରା ଏବଂ ମାଣ୍ଡିଆ ଭଳି ସୁପରଫୁଡର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଫାଇବର, ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଭରପୂର ମାତ୍ରାରେ ଥାଏ । ସେମାନେ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶସ୍ୟ ଶକ୍ତି ସ୍ତର ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଏକାଗ୍ରତା ବଢ଼ାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଏକ ଜରୁରୀ ଅଂଗ ପାଲଟିଛି ।
ସୋନାଲି ସଭରୱାଲ ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟ, ଭଲ ନିଦ୍ରା ଏବଂ ଏକାଗ୍ରତା ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ହାଲୁକା, ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ବାଛିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ଏକାଗ୍ରତା ରହିବ ଏବଂ ମାନ୍ଦା ନ ହେବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ତାଙ୍କର ସଫଳ ନିୟମ? ଘରେ ରନ୍ଧା ଖାଦ୍ୟ ସବୁବେଳେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ! ସେ ମଧ୍ୟ ଅସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକର ଖାଦ୍ୟ ବଦଳରେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକର ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ, ଯେପରିକି ମୃଦୁପାନୀୟ ବଦଳରେ ବିଟ ଜୁସ, ପ୍ୟାକେଜଡ୍ ସ୍ନାକ୍ସ ବଦଳରେ ମିଠା ଆଳୁ ଚିପ୍ସ ।
ରୁଜୁତା ଦିୱେକର ଚାଉଳର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ କହିବା ସହ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ, ପରୀକ୍ଷା ଅନୁକୂଳ ଖାଦ୍ୟ ପରିବେଷଣ କରିଥିଲେ। ପନିପରିବା ବିରିୟାନି ଓ ଦହିଭାତଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଘରେ ତିଆରି ମୁଡକି ଓ ଘୋଳଦହି/ଲସି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଶକ୍ତି ଓ ମାନସିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ କାହିଁକି ଉପଯୁକ୍ତ ତାହା ସେ ବୁଝାଇଥିଲେ।
ରିୱାଣ୍ଟ ହିମାତ୍ସିଙ୍ଗକା ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରସ୍ତୁତିର ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ - ବାସ୍ତବବାଦୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବା,ଅବାସ୍ତବ ଆଶାର ଚାପ ଏବଂ ନିରାଶାକୁ ନେଇ ସେ ଚେତାବନୀ ଦେବା ସହ ଏହା ବଦଳରେ ଏକ ବ୍ୟବହାରିକ, ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବୁଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ, ଯିଏ କି ଯୁବ ମନକୁ ହାସଲ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି ।
ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଭାରତ ବାହାରୁ ଆସିଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଦେଇଥିଲେ। ପରେ ଅନେକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିବା ସହ ଏହି ଅଧିବେଶନକୁ ଜ୍ଞାନପ୍ରଦ, ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା ସଫଳତାରେ ଉତ୍ତମ ପୋଷଣର ଭୂମିକା ବୁଝିବାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସହାୟକ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ।
ଫେବୃଆରୀ ୧୨, ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଅଭିନେତ୍ରୀ ଦୀପିକା ପାଦୁକୋନ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣର ଦ୍ୱିତୀୟ ଏପିସୋଡରେ ପ୍ରାୟ ୬୦ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଦୀପିକା ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କିପରି ସଶକ୍ତ ହୋଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସଂଘର୍ଷରୁ ଶିଖିଥିବା ମୂଲ୍ୟବାନ ଶିକ୍ଷା ବାଣ୍ଟିଥିଲେ ।
ଫେବ୍ରୁଆରି ୧୩, ୨୦୨୫ରେ ଗୌରବ ଚୌଧୁରୀ (ଟେକ୍ ଗୁରୁଜୀ) ଏବଂ ରାଧିକା ଗୁପ୍ତା (ଏଡେଲୱେସ୍ ମ୍ୟୁଚୁଆଲ୍ ଫଣ୍ଡର ଏମଡି ଓ ସିଇଓ) ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇଥିଲେ । ସେମାନେ ଚାଟଜିପିଟି ଏବଂ ଏଆଇ-ପରିଚାଳିତ ଚିତ୍ର ସୃଷ୍ଟି ସମେତ ଏଆଇ ଉପକରଣର ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରୟୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସାକ୍ଷରତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଯାହାକି ଭବିଷ୍ୟତର ସଫଳତା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦକ୍ଷତା ।