প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক আলোচনা কৰে
12 FEB 2025 3:24PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি ইমানুৱেল মেক্ৰনে কালি ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ বিমানেৰে পেৰিছৰ পৰা মাৰ্চেইললৈ বিমান যাত্ৰা কৰে। এই বিমান যাত্ৰাই দুয়োজন নেতাৰ ব্যক্তিগত সম্পৰ্কক প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁলোকে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক তথা মূল বিশ্বজনীন আৰু আঞ্চলিক বিষয়সমূহৰ ওপৰত সবিস্তাৰে আলোচনা কৰে। মাৰ্চেইল পোৱাৰ পিছত প্ৰতিনিধি পৰ্যায়ৰ আলোচনা অনুষ্ঠিত হয়। যোৱা ২৫ বছৰত বহুমুখী সম্পৰ্কলৈ ক্ৰমাগতভাৱে বিকশিত হোৱা ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰতি নেতাদ্বয়ে নিজৰ দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে।
এই আলোচনাত ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ সকলো দিশ সামৰি লোৱা হয়। দুয়োগৰাকী নেতাই প্ৰতিৰক্ষা, অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তি আৰু মহাকাশৰ দৰে কৌশলগত খণ্ডত সহযোগিতাৰ পৰ্যালোচনা কৰে। প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁলোকে আলোচনা কৰে। শেহতীয়াকৈ সম্পন্ন হোৱা এআই একচন শীৰ্ষ সন্মিলন আৰু ২০২৬ চনত হ’বলগীয়া ভাৰত-ফ্ৰান্স উদ্ভাৱন বছৰৰ পটভূমিত এই অংশীদাৰিত্বৰ ক্ষেত্ৰখন আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে। নেতাদ্বয়ে বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ সম্পৰ্ক বৃদ্ধিৰ বাবেও আহ্বান জনায় আৰু এই সন্দৰ্ভত চতুৰ্দশ ভাৰত-ফ্ৰান্স চিইঅ’ ফ’ৰামৰ প্ৰতিবেদনক আদৰণি জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনে স্বাস্থ্য, সংস্কৃতি, পৰ্যটন, শিক্ষা আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত পাৰস্পৰিক সম্পৰ্কৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা সহযোগিতাৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় আৰু বিশ্বব্যাপী মঞ্চ আৰু পদক্ষেপসমূহত পাৰস্পৰিক সংযোগ আৰু অধিক গভীৰ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰে।
আলোচনাৰ অন্তত ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ সম্পৰ্কত আগবাঢ়ি যোৱাৰ পথৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি এক যৌথ বিবৃতি গ্ৰহণ কৰা হয়। প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন, অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তি, ত্ৰিকোণীয় সহযোগিতা, পৰিৱেশ, সংস্কৃতি আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত পাৰস্পৰিক সম্পৰ্কৰ ক্ষেত্ৰতো দহটা সিদ্ধান্ত চূড়ান্ত কৰা হয় (তালিকা সংলগ্ন কৰা হৈছে)।
ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনে মাৰ্চেইলৰ সমীপৰ উপকূলীয় চহৰ কেছিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সন্মানত নৈশভোজৰ আয়োজন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনক ভাৰত ভ্ৰমণলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়।
সিদ্ধান্তৰ তালিকা: প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ফ্ৰান্স ভ্ৰমণ (১০-১২ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৫)
ক্ৰঃনং
বুজাবুজি চুক্তি/চুক্তি/সংশোধন
ক্ষেত্ৰ
১
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই) সন্দৰ্ভত ভাৰত-ফ্ৰান্স ঘোষণা
প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি
২
ভাৰত-ফ্ৰান্স উদ্ভাৱন বৰ্ষ ২০২৬ৰ বাবে প্ৰতীক চিহ্ন (ল'গ') মুকলি
প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি
৩
ভাৰত চৰকাৰৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ (ডিএছটি) তথা ইনষ্টিটিউট নেশ্যনেল ডে’ ৰিছাৰ্চ এন ইনফৰ্মেটিক এট এন অটোমেটিক (আইএনআৰআইএ) ফ্ৰান্সৰ মাজত ডিজিটেল বিজ্ঞানৰ বাবে ভাৰত-ফ্ৰান্স কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰাৰ সন্মতি পত্ৰ
প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি
৪
ফ্ৰান্সৰ ষ্টাৰ্টআপ ইনকিউবেটৰ ষ্টেচন এফত ১০টা ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপৰ আয়োজনৰ বাবে চুক্তি
প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি
৫
উন্নত মডিউলাৰ ৰিয়েক্টৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ মডিউলাৰ ৰিয়েক্টৰ সন্দৰ্ভত সহযোগিতা স্থাপনত সন্মতি ঘোষণা
অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তি
৬
বিশ্বজনীন পাৰমাণৱিক শক্তি সহযোগিতা কেন্দ্ৰ (জিচিএনইপি)ৰ সৈতে সহযোগিতা সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ পৰমাণু শক্তি বিভাগ (ডিএই) আৰু ফ্ৰান্সৰ কমিছেৰিয়েট ল’এনাৰ্জি এটমিক এট অক্স এনাৰ্জিজ অল্টাৰনেটিভছ (চিএই)ৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তিৰ নবীকৰণ
অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তি
৭
জিচিএনইপি, ভাৰত আৰু ইনষ্টিটিউট ফৰ নিউক্লিয়াৰ ছাইন্স এণ্ড টেকনলজি (আইএনএছটিএন) ফ্ৰান্সৰ মাজত সহযোগিতা সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ ডিএই আৰু ফ্ৰান্সৰ চিএইৰ মাজত চুক্তি ৰূপায়ন কৰা
অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তি
৮
ত্ৰিকোণীয় বিকাশ সহযোগিতা সন্দৰ্ভত যৌথ সন্মতিৰ ঘোষণা
ভাৰত-প্ৰশান্ত/বহনক্ষম বিকাশ
৯
মাৰ্চেইলত ভাৰতৰ বাণিজ্যিক দূতাবাসৰ যৌথ উদ্বোধন
সংস্কৃতি/জনসাধাৰণৰ মাজত পাৰস্পৰিক সম্পৰ্ক
১০
পৰিস্থিতিৰ পৰিৱৰ্তন, জৈৱ বৈচিত্ৰ্য, বন, সামুদ্ৰিক বিষয় আৰু মীন পালন মন্ত্ৰালয় তথা পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত পৰিৱেশৰ ক্ষেত্ৰত সন্মতি ঘোষণা
পৰিৱেশ

Prime Minister's Office
Prime Minister holds bilateral talks with President of France
12 FEB 2025 3:24PM by PIB Delhi
In a special gesture reflecting the personal rapport between the two leaders, Prime Minister Shri Narendra Modi and President Emmanuel Macron flew together from Paris to Marseille in the French Presidential Aircraft yesterday. They held discussions on the full spectrum of bilateral relations and key global and regional issues. This was followed by delegation level talks after arrival in Marseille. The leaders reaffirmed their strong commitment to the India-France Strategic Partnership, which has steadily evolved into a multifaceted relationship over the past 25 years.
The talks covered all aspects of the India-France strategic partnership. The two leaders reviewed cooperation in the strategic areas of Defence, Civil Nuclear Energy and Space. They also discussed ways to strengthen collaboration in the fields of Technology and Innovation. This area of partnership assumes greater salience in the backdrop of the just concluded AI Action Summit and the upcoming India-France Year of Innovation in 2026. The leaders also called for enhancing trade and investment ties and in this regard welcomed the report of the 14th India- France CEOs Forum.
⁠Prime Minister and President Macron expressed satisfaction at the ongoing collaboration in the fields of health, culture, tourism, education and people-to-people ties. They committed to further deepen engagement in the Indo-Pacific and in global forums and initiatives.
Joint Statement outlining the way forward for India- France ties was adopted after the talks. Ten outcomes in the areas of Technology and Innovation, Civil Nuclear Energy, Triangular Cooperation, Environment, Culture and People to People relations were also finalized (list attached).
President Macron hosted a dinner in honour of Prime Minister in the coastal town of Cassis, near Marseille. Prime Minister invited President Macron to visit India.
List of Outcomes: Visit of the Prime Minister to France (10-12 February 2025)
S. No. MoUs/ Agreements/ Amendments Areas
1.
India France Declaration on Artificial Intelligence (AI)
Technology & Innovation, S&T
2.
Launch of the Logo for the India-France Year of Innovation 2026
Technology & Innovation, S&T
3.
Letter of Intent between Department of Science and Technology (DST), Government of India and Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique (INRIA) France to establish the Indo-French Center for the Digital Sciences
Technology & Innovation, S&T
4.
Agreement for hosting 10 Indian Startups at the French Start-up incubator Station F
Technology & Innovation, S&T
5.
Declaration of Intent on establishment of partnership on Advanced Modular Reactors and Small Modular Reactors
Civil Nuclear Energy
6.
Renewal of MoU between Department of Atomic Energy (DAE), India and Commissariat à l'Energie Atomique et aux Energies Alternatives of France (CAE), France concerning cooperation with Global Center for Nuclear Energy Partnership (GCNEP)
Civil Nuclear Energy
7.
Implementing Agreement between DAE of India and CEA of France concerning cooperation between GCNEP India and Institute for Nuclear Science and Technology (INSTN) France
Civil Nuclear Energy
8.
Join Declaration of Intent on Triangular Development Cooperation
Indo-Pacific/ Sustainable Development
9.
Joint Inauguration of India’s Consulate in Marseille
Culture/ People-to-People
10.
Declaration of Intent between The Ministry for the Ecological Transition, Biodiversity, Forests, Marine Affairs and Fisheries and The Ministry of Environment, Forest and Climate Change in the Field of Environment.
Environment