প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ফ্রান্সকী রাস্ত্রপতিগা লৈবাক অনিগী ওইবা ৱারি শানখ্রে
12 FEB 2025 3:24PM by PIB Imphal
লুচিংবা অনিগী মরক্ত লৈনবা অফবা মরীগী মমি তাবা অখন্নবা অমা ওইনা, ঙরাং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি ইম্মান্যুএল মেক্রোন্না পেরসিতগী মারসেলি ফাওবা ফ্রেঞ্চ প্রসিদেন্সিএল এয়রক্রাফ তোংমিন্নখ্রে। মখোয়না লৈবাক অনিগী মরীশিং অমসুং মরুওইবা মালেমগী অমসুং লমদম লমদমগী মরুওইবা থৌদোক ৱাথোকশিংগী মতাংদা খন্নখি। মারসেলিদা থুংলবা মতুংদা মীহুৎ কাংবু থাক্কী ৱারি শানবা পাংথোকখি। হৌখিবা চহি ২৫ অসিদা মখল কয়াগী মরী অমা ওইরক্লবা ইন্দিয়া-ফ্রান্স স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপতা মখোয়না অচেৎপা থাজবা থম্লিবা অদু মখোয়না অমুক হন্না ফোঙদোকখি।
ৱারি শানবা অদুদা ইন্দিয়া-ফ্রান্স স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপকী হিরম খুদিংমক কোনশিনখি। লুচিংবা অনিনা দিফেন্স, সিবিল ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি অমসুং স্পেসকী লমদা মতেং পাংনবগী মতাংদা অমুক হন্না খন্নখি। তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসনগী লমদা মতেং পাংনবগী মতাংদশু মখোয়না খন্নখি। হন্দক লোইশিনখিবা এ.আই এক্সন সম্মিৎ অমসুং ২০২৬ দা পাংথোক্কদৌরিবা ইন্দিয়া-ফ্রান্স এয়র ওফ ইন্নোবেসনগী মরুমদা হেন্না মতেং পাংন্নবা পান্দম থম্লি। ললোন-ইতিক অমসুং শেন-থাদবগী মরীশিং হেন্না ফগৎনবশু লুচিংবশিংনা খন্নখি অমসুং হিরম অসিগী মতাংদা ১৪ শুবা ইন্দিয়া-ফ্রান্স সি.ই.ও ফোমগী রিপোর্ত তরাম্না ওকখি।
হকশেল, নাৎ, তুরিজম, লাইরিক-লাইশু অমসুং মীগা মীগা লৈনবা মরীশিংগী মতাংদা হৌজিক মতেং পাংনরিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রী অমসুং রাস্ত্রপতি মেক্রোন্না অপেনবা ফোঙদোকখি। ইন্দো-পেসিফিক অমসুং মালেমগী ফোরমশিং অমসুং থবকশিংদা মখা তানা চেৎনা থবক তৌমিন্নবা হায়না মখোয়না থাজবা ফোঙদোক্নখি।
ৱারি শানরবা মতুংদা অপুনবা ৱারোল অমা থোক্তুনা ভারত-ফ্রান্সকী মরীশিং হেন্না ফগৎনবা লম্বী অমা শেম্লে। তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসন, সিবিল ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি, ত্রাইএঙ্গুলার কোওপরেসন, মহৌশাগী অকোয়বা ফিবম, নাৎ অমসুং মীগা মীগা লৈনবা মরীশিংগী হিরমদা মহৈ-ফল ১০ অরোইবা ওইনা য়ানরে( লিস্ত য়াওরে)
মারসেলি ময়াদা লৈবা সমুদ্র মপানগী সহর কাসিসতা প্রধান মন্ত্রী ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা রাস্ত্রপতি মেক্রোন্না চাক্লেন অমা কৌখি। রাস্ত্রপতি মেক্রোন ভারত্ত লাক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা চেবাউ পীখি।
মহৈ-ফলশিংগী মমিং: প্রধান মন্ত্রীগী ফ্রান্স খোঙচৎ (ফেব্রুৱারি ১০-১২,২০২৫)
সেরিএল নম্বর
এম.ও.য়ুশিং/এগ্রিমেন্তশিং/এমেন্দমেন্তশিং
হিরমশিং
1.
ইন্দিয়া ফ্রান্স দিক্লারেসন ওন অর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স (AI)
তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি
2.
ইন্দিয়া-ফ্রান্স ইয়র ওফ ইনোভেসন ২০২৬ কী লোগো পুথোকপা
তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি
3.
ইন্দো-ফ্রেঞ্চ সেন্তর ফোর দি দিজিতেল সাইন্স লিংখৎনবা দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (DST), ভারত লৈঙাক অমসুং ইন্সতিত্যুৎ নেস্নেল দে রিছর্চ ইন ইন্ফোরমেতিক এত এন ওতোমেতিক (INRIA) ফ্রান্সকী মরক্তা লেত্তর ওফ ইন্তেন্ত
তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি
4.
ফ্রেঞ্চ স্তার্ত-অপ ইনক্যুবেতর স্তেসন F তা ভারতকী স্তার্ত-অপ ১০ হোস্ত তৌনবা য়ানচে
তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি
5.
এদভান্স মোদুলর রিএক্তর অমদি স্মোল মোদুলার রিএক্তরশিংগী লমদা পার্ত্নরসিপ লিংখৎনবা ইন্তেন্ত লাউথোকপা
সিবিল ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি
6.
গ্লোবেল সেন্তর ফোর ন্যুক্লিয়র ইনর্জী পার্ত্নরসিপ (GCNEP) গী মতাঙদা দিপার্তমেন্ত ওফ এতোমিক ইনর্জী (DAE), ইন্দিয়া অমদি কোমিসরিয়ত এ ইনর্জী এতোমিক এত ওক্স ইনর্জিজ অল্তরনেতিব্স ওফ ফ্রান্স (CAE) অনিগী মরক্তা লৈনবা MoU রিনিউ তৌবা
সিবিল ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি
7.
GCNEP ইন্দিয়া অমসুং ইন্সতিত্যুৎ ফোর ন্যুক্লিয়র সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (INSTN) ফ্রান্সকী মরক্তা তেংবাংনবগী মতাঙদা ভারতকী DAE অমদি ফ্রান্সকী CEA অনিগী মরক্কী য়ানচে থবক ওইনা পায়খৎপা
সিবিল ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি
8.
জোইন্ত দিক্লারেসন ওফ ইন্তেন্ত ওন ত্রাইএঙ্গুলর দিভেলপমেন্ত কোওপরেসন
ইন্দো-পেসিফিক/স্তেনেবল দিবলপমেন্ত
9.
মারসিএলদা ভারতকী কোন্সুলেত পুন্না শঙ্গামিন্নবা
নাৎ/মীগা মীগা লৈনবা মরী
10.
এনভাইরনমেন্তকী লমদা মিনিস্ত্রী ফোর দি ইকোলোজিকেল ত্রাঞ্জিসন, বাইওদাইভর্সিতী, মরিন এফ্যার্স এন্দ ফিসরিজ অমদি এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমদি ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রালয়না ইন্তেন্ত লাউথোকপা
ইনভাইরোনমেন্ত

Prime Minister's Office
Prime Minister holds bilateral talks with President of France
12 FEB 2025 3:24PM by PIB Delhi
In a special gesture reflecting the personal rapport between the two leaders, Prime Minister Shri Narendra Modi and President Emmanuel Macron flew together from Paris to Marseille in the French Presidential Aircraft yesterday. They held discussions on the full spectrum of bilateral relations and key global and regional issues. This was followed by delegation level talks after arrival in Marseille. The leaders reaffirmed their strong commitment to the India-France Strategic Partnership, which has steadily evolved into a multifaceted relationship over the past 25 years.
The talks covered all aspects of the India-France strategic partnership. The two leaders reviewed cooperation in the strategic areas of Defence, Civil Nuclear Energy and Space. They also discussed ways to strengthen collaboration in the fields of Technology and Innovation. This area of partnership assumes greater salience in the backdrop of the just concluded AI Action Summit and the upcoming India-France Year of Innovation in 2026. The leaders also called for enhancing trade and investment ties and in this regard welcomed the report of the 14th India- France CEOs Forum.
⁠Prime Minister and President Macron expressed satisfaction at the ongoing collaboration in the fields of health, culture, tourism, education and people-to-people ties. They committed to further deepen engagement in the Indo-Pacific and in global forums and initiatives.
Joint Statement outlining the way forward for India- France ties was adopted after the talks. Ten outcomes in the areas of Technology and Innovation, Civil Nuclear Energy, Triangular Cooperation, Environment, Culture and People to People relations were also finalized (list attached).
President Macron hosted a dinner in honour of Prime Minister in the coastal town of Cassis, near Marseille. Prime Minister invited President Macron to visit India.
List of Outcomes: Visit of the Prime Minister to France (10-12 February 2025)
S. No. MoUs/ Agreements/ Amendments Areas
1.
India France Declaration on Artificial Intelligence (AI)
Technology & Innovation, S&T
2.
Launch of the Logo for the India-France Year of Innovation 2026
Technology & Innovation, S&T
3.
Letter of Intent between Department of Science and Technology (DST), Government of India and Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique (INRIA) France to establish the Indo-French Center for the Digital Sciences
Technology & Innovation, S&T
4.
Agreement for hosting 10 Indian Startups at the French Start-up incubator Station F
Technology & Innovation, S&T
5.
Declaration of Intent on establishment of partnership on Advanced Modular Reactors and Small Modular Reactors
Civil Nuclear Energy
6.
Renewal of MoU between Department of Atomic Energy (DAE), India and Commissariat à l'Energie Atomique et aux Energies Alternatives of France (CAE), France concerning cooperation with Global Center for Nuclear Energy Partnership (GCNEP)
Civil Nuclear Energy
7.
Implementing Agreement between DAE of India and CEA of France concerning cooperation between GCNEP India and Institute for Nuclear Science and Technology (INSTN) France
Civil Nuclear Energy
8.
Join Declaration of Intent on Triangular Development Cooperation
Indo-Pacific/ Sustainable Development
9.
Joint Inauguration of India’s Consulate in Marseille
Culture/ People-to-People
10.
Declaration of Intent between The Ministry for the Ecological Transition, Biodiversity, Forests, Marine Affairs and Fisheries and The Ministry of Environment, Forest and Climate Change in the Field of Environment.
Environment