ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
'ବେଟି ବଚାଓ ବେଟି ପଢ଼ାଓ' ଯୋଜନାରେ ଓଡ଼ିଶା 'ନିର୍ଭୟା କଢି 'ମୋ ଗେହ୍ଲା ଝିଅ, 'କଳ୍ପନା ଅଭିଯାନ', 'ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ କଳିକା' ଏବଂ 'ବୀରାଙ୍ଗନା ଯୋଜନା' କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି
07 FEB 2025 1:26PM by PIB Bhubaneswar
ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ରୋକିବା, ଲିଙ୍ଗ ଚୟନ ଏବଂ କନ୍ୟା ଭୃଣହତ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ଏବଂ କିଶୋରୀମାନଙ୍କ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି
ଭାରତରେ ଉଦବେଗଜନକ ଲିଙ୍ଗଗତ ଅସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ଶିଶୁ ଲିଙ୍ଗ ଅନୁପାତର ସମାଧାନ ପାଇଁ ୨୦୧୫ ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ତାରିଖରେ "ବେଟି ବଚାଓ ବେଟି ପଢ଼ାଓ" (ବିବିବିପି) ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ବିବିବିପି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଅଧୀନରେ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକ ହେଲା 'ନିର୍ଭୟା କଢି' (ନିର୍ଭୀକ ଝିଅ), ଗଞ୍ଜାମରେ 'ମୋ ଗେହ୍ଲା ଝିଅ', ଢେଙ୍କାନାଳ ଓ କେନ୍ଦୁଝରରେ 'ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ କଳିକା' ଏବଂ ଦେବଗଡ଼ ଜିଲ୍ଲାରେ 'ବୀରାଙ୍ଗନା ଯୋଜନା'। ବାଲ୍ୟ ବିବାହକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିବା, ଲିଙ୍ଗ ଚୟନ ଏବଂ କନ୍ୟା ଭ୍ରୁଣ ହତ୍ୟା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ କରିବା, ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଶିକ୍ଷା ଜାରି ରଖିବା ଏବଂ ମାର୍ଶାଲ ଆର୍ଟ ଏବଂ ଆତ୍ମରକ୍ଷା କୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କିଶୋରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
୧. ଗଞ୍ଜାମ ଜିଲ୍ଲାରେ "ନିର୍ଭୟ କଢି" ଏବଂ "ମୋ ଗେହ୍ଲା ଝିଅ ଯୋଜନା
ଗଞ୍ଜାମ ଜିଲ୍ଲାରେ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବେଟି ବଚାଓ ବେଟି ପଢ଼ାଓ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗଞ୍ଜାମ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ପକ୍ଷରୁ 'ନିର୍ଭୟ କଢି' ଓ 'ମୋ ଗେହ୍ଲା ଝିଅ ଯୋଜନା ରହିଛି। ସଚେତନତା ସଭା ମାଧ୍ୟମରେ ଗଞ୍ଜାମ ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରାୟ ୩୩୦୯ଟି ଗାଁର ୧୧ରୁ ୧୮ ବର୍ଷ ବୟସର ପ୍ରାୟ ୧,୮୩,୯୩୩ ଜଣ କିଶୋରୀଙ୍କୁ ନିର୍ଭୟା କଢି ଯୋଜନାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ବିବିବିପି ଅଧୀନରେ ଏଠାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଅନ୍ୟ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଛି 'ମୋ ଗେହ୍ଲା ଝିଅ' ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଗଞ୍ଜାମ ଜିଲ୍ଲାରେ ଲିଙ୍ଗ ଚୟନ ଏବଂ କନ୍ୟା ଭ୍ରୁଣ ହତ୍ୟା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ।
ଏହାର ଫଳସ୍ବରୂପ ୨୦୨୨ ଜାନୁଆରି ୩ ତାରିଖରେ ପ୍ରଶାସନ ଗଞ୍ଜାମ ଜିଲ୍ଲାକୁ ବାଲ୍ୟ ବିବାହମୁକ୍ତ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା। ୨୦୧୯ରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ନିଷେଧ ଅଧିକାରୀ (ସିଏମ୍ପିଓ), ଜିଲ୍ଲା ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା ୟୁନିଟ୍ (ଡିସିପିୟୁ), ଚାଇଲ୍ଡ ଲାଇନ୍ ଏବଂ ପୁଲିସ ସହାୟତାରେ ୯୫୩ଟି ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୨୦ଟିକୁ ସଫଳତାର ସହ ରୋକାଯାଇପାରିଛି। ୩୬୧୪ଟି ସରକାରୀ ସ୍କୁଲର ୪,୫୦,୦୦୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ବାଲ୍ୟ ବିବାହକୁ ଅସ୍ବୀକାର କରିବା ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ବିଷୟରେ ପ୍ରଥମେ ରିପୋର୍ଟ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ ।
ବାଲ୍ୟବିବାହ ରୋକିବା ଓ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ୯ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସରେ ଓଡ଼ିଶା ରାଜ୍ୟ ଶିଶୁ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ଆୟୋଗ (ଓଏସସିପିସିଆର୍) ପକ୍ଷରୁ ଗଞ୍ଜାମ ଜିଲ୍ଲାପାଳଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି।
୨. ଢେଙ୍କାନାଳ ଜିଲ୍ଲାର "କଳ୍ପନା ଅଭିଯାନ" ଯୋଜନା
ଓଡ଼ିଶାର ଢେଙ୍କାନାଳ ଜିଲ୍ଲାରେ କିଶୋରୀ (୧୦-୧୯ ବର୍ଷ ବୟସ)ଙ୍କ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ କମିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ରୋକିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଯୋଜନାରେ ୨୦୧୯-୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ୩୪୩ଟି ବାଲ୍ୟ ବିବାହକୁ ରୋକାଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ପ୍ରାୟ ୧,୧୩,୫୧୫ ଜଣ ନାବାଳିକାଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ବାଲ୍ୟ ବିବାହକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ସାର୍ବଜନୀନଭାବେ ଶପଥ କରି ୩୪୨୫ଟି ବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରାୟ ୪,୪୫,୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି। ୧୨୧୧ଟି ଗ୍ରାମରେ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବା ସହ ଯୁବ ଓ ପାରମ୍ପରିକ ନେତାଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ରଣନୀତିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା।
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବାଳିକା ସପ୍ତାହ ୨୦୨୪ ଅବସରରେ ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ରୋକିବା ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଓ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ଢେଙ୍କାନାଳର ଏଡିଏମଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା। ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ରୋକିବା ଦିଗରେ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ଢେଙ୍କାନାଳ ଜିଲ୍ଲା ସମାଜ କଲ୍ୟାଣ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ଓ ମିଶନ ଶକ୍ତି, ଓଡ଼ିଶାର ମହିଳା ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ । ଢେଙ୍କାନାଳ ଜିଲ୍ଲା ଓଡ଼ାପଡ଼ା ବ୍ଲକର ବର୍ଷା ପ୍ରିୟଦର୍ଶିନୀ ସାହୁ ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ବିରୋଧରେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା ସହ ଏହାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବାରୁ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ପକ୍ଷରୁ ତାଙ୍କୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରାଯାଇଥିଲା। ବାଲ୍ୟ ବିବାହକୁ ମନା କରିଥିବା ପର୍ବତାରୋହୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶାସନ ପକ୍ଷରୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା। ତାଙ୍କୁ କଳ୍ପନା ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ଭାବେ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା।
୩. କେନ୍ଦୁଝର ଜିଲ୍ଲାରେ "ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣକଳିକା" ଯୋଜନା
"ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣକଳିକା" ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଁ ଗାଁରେ ବାଲ୍ୟ ବିବାହର କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଏହି ଅଭିଯାନରେ ୨,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶୀଦାରସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର କେନ୍ଦୁଝର ଜିଲ୍ଲାରେ ସଚେତନତା ଏବଂ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଆଦ୍ଭିକା ଆପ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। କିଶୋର ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ନେତୃବୃନ୍ଦଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ସଫଳ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ଅଭିଯାନ ଫଳରେ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ବାଲ୍ୟ ବିବାହରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି ।
୪. ଦେବଗଡ଼ ଜିଲ୍ଲାରେ "ବୀରଙ୍ଗନା" ଯୋଜନା
ମହିଳା ଓ ବାଳିକାଙ୍କ ପ୍ରତି ଅପରାଧ ବଢୁଥିବାବେଳେ ବାଳିକାମାନେ କେବଳ ଗୋଲମରିଚ ସ୍ପ୍ରେର ବ୍ୟବହାର ନୁହେଁ, ତାଠାରୁ ଆହୁରି ଅଧିକ କିଛି ଜାଣିବା ଜରୁରୀ । ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସାମରିକ କଳା ଆବଶ୍ୟକ ସମୟରେ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ବିବିବିପି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଦେବଗଡ଼ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା "ବୀରଙ୍ଗନା" ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ମାର୍ଶଲ ଆର୍ଟ ଏବଂ ଆତ୍ମରକ୍ଷା କୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ କିଶୋରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ଅଭିନବ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଝିଅମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଅପମାନଜନକ ମନ୍ତବ୍ୟ, ନିର୍ଯାତନା ଏବଂ ପିଛା କରିବାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇପାରିବେ ।
'ବୀରଙ୍ଗନା' ଶୀର୍ଷକରେ ଦେବଗଡ଼ ଇନ୍ ଡୋର ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଆତ୍ମରକ୍ଷା ଓ ମାର୍ଶାଲ ଆର୍ଟ ଉପରେ ୩୦ ଦିନିଆ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଶିବିର ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି। କଟକର କୁଡୋ ଆସୋସିଏସନ ଏଥିପାଇଁ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଶିବିରରେ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କିଶୋରୀ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବାଳିକା ଓ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ଆଇନଗତ ଅଧିକାର ଓ ଅଧିକାର ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ଓ ପରାମର୍ଶ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।
ମାର୍ଶାଲ ଆର୍ଟ ଉପରେ ୩୦ ଦିନ ଧରି ଚାଲିଥିବା ଏହି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଶିବିରରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜର ୧୪ରୁ ୧୯ ବର୍ଷ ବୟସର ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ବାଳିକା ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ପାଖାପାଖି ୩୦୦ ଅଭିଭାବକ ଓ ଶିକ୍ଷକ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ୫୦ ଜଣ ମହିଳା ମାଷ୍ଟର ଟ୍ରେନର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ୩୦୦ ଟି ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମାର୍ଶାଲ ଆର୍ଟ ଉପରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପାଖାପାଖି ୬,୦୦୦ ଛାତ୍ରୀ ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ ।
ବୀରଙ୍ଗନା ନାମକ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଶଂସିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଅନେକ ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜରେ ଏହାକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ ରୂପ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଜିଲ୍ଲା ମହୋତ୍ସବରେ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ପକ୍ଷରୁ ବୀରଙ୍ଗନାକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଇଥିଲା।
ସେମିଫାଇନାଲିଷ୍ଟ ଭାବେ ବୀରଙ୍ଗନା ସମ୍ମାନଜନକ ସ୍କୋଚ୍ ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ଜିତିଥିଲା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ବାରା ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ୫୦ ମାଷ୍ଟର ଟ୍ରେନର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ୩୦୦ ସ୍କୁଲର ୬୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ବାଳିକାଙ୍କୁ ସ୍ବଳ୍ପକାଳୀନ ତାଲିମ ଶିବିର ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାଥମକ ମାର୍ସାଲ ଆର୍ଟ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲେ ।

Ministry of Women and Child Development
Odisha implements “Nirbhaya Kadhi” (Fearless Bud), “Mo Gelha Jiya” (My Dear Daughter), "Kalpana Avijan”, "Swarna Kalika" and “Veerangana Yojana” under BBBP Scheme
Schemes launched for adolescent girls to prevent child marriages, to combat sex selection and female foeticide, and to boost Self-Esteem and Confidence
07 FEB 2025 1:26PM by PIB Delhi
"Beti Bachao Beti Padhao" (BBBP) scheme was launched on 22nd January, 2015 to address the alarming gender imbalance and declining child sex ratio in India. Various initiatives have been implemented by Odisha Government to achieve the aims and goals of BBBP scheme. Major scheme of Odisha Governments under BBBP are “Nirbhaya Kadhi” (Fearless Bud), “Mo Gelha Jiya” (My Dear Daughter) in Ganjam , "Kalpana Avijan” in Dhenkanal, "Swarna Kalika" in Keonjhar and “Veerangana Yojana” in Deogarh district. These schemes are launched for adolescent girls to make them say "no to child marriage", to combat sex selection and female foeticide, to continue their study with higher education and to boost Self-Esteem and Confidence through martial arts and self-defence techniques.
1. “Nirbhay Kadhi” (The Fearless Bud) and “Mo Gelha Jhia” (My Lovely Daughter) of Ganjam district.
"Nirbhay Kadhi (The Fearless Bud)", l.e., the fearless adolescents is the special initiative of the Ganjam District Administration under BBBP to attain a just order fit for girl child. 183,933 adolescent girls of nearly 3,309 villages in Ganjam district in the age group of 11-18 years are covered under Nirbhaya Kadhi Scheme through awareness meetings.
Another satellite programme of BBBP launched in the district is Mo Gelha Jhia (My Lovely Daughter) to combat sex selection and female foeticide in Ganjam district.
As an outcome on 3rd January 2022, the administration declared Ganjam district as child marriage free. From 2019 to October 2024, almost 20 out of 953 child marriages were successfully prevented with the help of Child Marriage Prohibition Officers (CMPOs), District Child Protection Units (DCPU), Child line and Police. Mostly 450,000 students from 3,614 government schools made a public declaration to say 'No' to child marriage. An award of 5,000 is given to those who provided first information about child marriage.
On its 9th Foundation Day, the Odisha State Commission for Protection of Child Rights (OSCPCR) felicitated Collector, Ganjam district for taking proactive measures in prevention of child marriage and ensuring their rights.
2. "Kalpana Avijan” scheme of Dhenkanal district
This scheme was launched in Dhenkanal district of Odisha to track and monitor adolescent girls (10-19 years) and prevent child marriage through committees at various levels. This scheme prevented 343 child marriages between year 2019-2024. About 1,13,515 adolescent girls identified and enrolled under the scheme. Around 4,45,000 students from 3,425 schools declared saying 'NO' to child marriage in the form of oath taking in a public place. Awareness programme were organized in 1,211 villages and strategic forums formed for engagement with youth and traditional leaders.
On the Observation of International Girl Child Week 2024, felicitated by ADM, Dhenkanal for taking proactive measures in the prevention of child marriage and ensuring their rights of childcare and protection. Women Ambassador, WCD and Mission Shakti, Odisha felicitated District social welfare officer, Dhenkanal for taking proactive measures in the prevention of child marriage. Ms Barsha Priyadarshini Sahoo of Odapada Block in Dhenkanal District awarded by the District Administration for raising voice against her early marriage and take the initiative to stop Child Marriage in their Block. The administration felicitated the Mountaineer who said no to her child marriage and was rescued by the District Administration with help from other functionaries was declared as the brand ambassador of Kalpana Abhiijan programme.
3. "Swarna Kalika" scheme of Keonjhar district
Through "Swarna Kalika" scheme awareness raised in villages on the harmful effects of child marriage. Over 2,000 stakeholders involved in the campaign Promoted ADVIKA app for awareness and intervention in Keonjhar district of Odisha.
Successful district-level campaign involving adolescents and community leaders and strengthened community systems to protect children resulted in reduction in child marriages by 50% by 2024 through awareness campaigns and community mobilization.
4. “Veerangana” scheme of Deogarh district
With the growing crimes against women and girls, it is important to know more than just the use of pepper spray, Different forms of Martial Arts can help a lot to defend girls in the time of need. Under BBBP scheme, the "VEERANGANA" is one such innovative and scaled-up approach of District Administration, Deogarh, with an objective to Boost Self-Esteem and Confidence in the adolescent girls through martial arts and self-defence techniques to keep protected girls from cheap comments, eve-teasing, harassment, being followed, groping, molestation, etc., facing in day-to-day affair through defending skills.
A 30-Day Training Camp on Self-Defence and Martial Art under title VEERANGANA was organized in the Indoor Stadium; Deogarh with the technical support from State KUDO Association of Odisha, Cuttack, Apart from this, in the Training Camp Awareness and Counselling sessions by the experts was also conducted for Adolescent and their parents on legal rights and entitlements of Girls.
More than 500 adolescents from various schools and colleges, in the age group of 14-19 years participated in the 30-day long training camp on Martial Art. About 300 guardians and teachers were also involved and imparted orientation on the legal rights and entitlements of the girts, As a way forward, 50 female master trainers as developed from this initiative, imparted short training session on the basics of martial arts in 300 schools of rural pockets extending the training to around 6,000 girl students.
This Special Drive-VEERANGANA, won the appreciation of mass media and were institutionalized in many schools and colleges. The District Administration in the District Festival awarded VEERANGANA.
VEERANGANA also begged the Prestigious SKOCH Award as the Semi Finalist, 50 female master trainers developed from this initiative, imparted short training session on the basics of martial arts in 300 schools of rural pockets extending the training to around 6,000 girl students.