গৃহ মন্ত্ৰালয়
ভাৰত-বাংলাদেশ সীমান্তৰ বেৰা
04 FEB 2025 2:46PM by PIB Guwahati
ভাৰত-বাংলাদেশ সীমান্তৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য হৈছে ৪০৯৬.৭ কিলোমিটাৰ, যাৰ ভিতৰত ৩২৩২.২১৮ কিলোমিটাৰ অংশ বেৰাৰে আৱৰা হৈছে।
(খ) আৰু (গ):এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সুৰক্ষা ব্যৱস্থা হিচাপে সীমান্ত সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে বেৰা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। সীমান্তত দিয়া বেৰাই সীমাপাৰত অপৰাধমূলক কাৰ্যকলাপ, চোৰাং ব্যৱসায়, অপৰাধীৰ চলাচল আৰু সৰবৰাহৰ প্ৰত্যাহ্বানবোৰ কাৰ্যকৰীভাৱে মোকাবিলা কৰি অপৰাধমুক্ত সীমান্ত নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰি আহিছে। বেৰা দিয়াকে ধৰি সীমান্তৰ নিৰাপত্তা ব্যৱস্থা সন্দৰ্ভত ভাৰতে দুয়োখন চৰকাৰৰ মাজত, আৰু সীমা সুৰক্ষা বাহিনী আৰু বাংলাদেশৰ সীমান্ত ৰক্ষী বাহিনীৰ মাজত সম্পাদিত সকলো প্ৰটোকল আৰু চুক্তি পালন কৰি
আহিছে বুলি বাংলাদেশ চৰকাৰক অৱগত কৰা হৈছে। পূৰ্বৰ সকলো বুজাবুজি বাংলাদেশৰ দ্বাৰা ৰূপায়ণ কৰা হ'ব আৰু সীমাৰ সিপাৰৰ অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ সহযোগিতামূলক দৃষ্টিভংগী অব্যাহত ৰাখিব বুলি ভাৰত চৰকাৰে আশা কৰিছে বুলিও বাংলাদেশ চৰকাৰক জনোৱা হৈছে।
(ঘ):১৭৪.৫১৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ বস্তুতঃ অসম্ভৱ এটা এলেকাকে ধৰি ভাৰত-বাংলাদেশ সীমান্তৰ ৮৬৪.৪৮২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ সীমান্তত বেৰা দিবলৈ এতিয়াও বাকী আছে। সীমান্ত-বেৰা নিৰ্মাণ প্ৰকল্পৰ প্ৰসাৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানবোৰ হৈছে ভূমি অধিগ্ৰহণ, বৰ্ডাৰ গাৰ্ড বাংলাদেশ (বিজিবি)ৰ আপত্তি, সীমিত কৰ্মঋতু আৰু ভূমিস্খলন/জলাহভূমিৰ আদিৰে সম্পৰ্কিত।
লোকসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে এই কথা সদৰী কৰে।

Ministry of Home Affairs
FENCING OF INDIA-BANGLADESH BORDER
04 FEB 2025 2:46PM by PIB Delhi
The total length of India-Bangladesh border is 4096.7 km, out of which 3232.218 km has been covered with fence.
(b) & (c): Construction of fencing is an important security measure for securing the border. Fencing helps in ensuring a crime-free border by effectively addressing the challenges of cross-border criminal activities, smuggling, movement of criminals and trafficking. It has been conveyed to the Government of Bangladesh that with regard to security measures at the border, including for fencing, India observes all protocols and agreements
between the two governments and between the Border Security Force and Border Guard Bangladesh. The Government of India's expectation that all earlier understandings will be implemented by Bangladesh and there will be a cooperative approach to combating cross-border crimes has also been conveyed to the Government of Bangladesh.
(d): A length of 864.482 km of the India-Bangladesh border is yet to be fenced which includes a length of 174.514 km of non-feasible gap. The challenges faced in completing the feasible stretches of fencing projects relate to land acquisition, Border Guard Bangladesh (BGB) objections, limited working season and land slide/marshy land.
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs, Shri Nityanand Rai, in a written reply to a question in the Lok Sabha.