প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দোনেসিয়াগী জকার্তাদা শ্রী সনাতন ধর্ম আলয়মগী মহা কুম্ভঅভিশেখম মনুংদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
02 FEB 2025 3:39PM by PIB Imphal
বেত্রিবেল মুরুগনুক্কু….হরোহরা
মুরুগান তেম্পল ত্রস্তকী চেয়রমেন হিস এক্সিলেন্সী প্রসিদেন্ত প্রবোৱো, পা হাশিম, মেনেজিং ত্রস্তী দোক্তর. কোবলান, তামিল নাদু অমসুং ইন্দোনেসিয়াদগী লাকপা মকোক থোংবা মীওইশিং, পুজারিশিং অমসুং আচার্য়শিং, ইন্দিয়ন দাইস্পোরাগী মীহুৎশিং, ইন্দোনেসিয়া অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী লাকপা মরুপশিং অমসুং মসিগী অফবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা, অমসুং অচৌবা লাইশং অসি শাগৎপদা শরুক য়াবীরিবা আর্তিসান পুম্নমক!
জকার্তাগী মুরুগান লাইশঙগী মহা কুম্ভ-অভিশেগমগী অসিগুম্লবা অখন্নবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবা অসি ঐহাক্কী নুংঙাইবা অমনি। ঐগী ইচিল-ইনাও, প্রসিদেন্ত প্রবোৱোনা লাকপা অসিনা ঐগীদমক হেন্না অখন্নবা ওইহল্লে। ঐহাক জকার্তাদগী কিলোমিতর কয়া লাপ্না লৈজরবসু, ঐহাক্কী পুক্নিংদি ভারত অমসুং ইন্দোনেসিয়াগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অদুগুম্না থৌরম অসিদা য়াম্না নকশিন্নৈ।
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, রাস্ত্রপতি প্রবোৱোনা ভারত মচা করোর 140গী নুংশিবা পুদুনা ভারত থাদোকখি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি মহাক্কী খুত্থাংদা, মফম অদুদা লৈরিবা ভারত মচা খুদিংমক্কী য়াইফ-পাউজেলশিং অদোম পুম্নমক্না খংবা ঙমগনি।
জকার্তা লাইশঙগী মহা কুম্ভ-অভিশেখমগী থৌরমদা ভারত-ইন্দোনেসিয়া য়াওনা মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা লোর্দ মুরুগানগী ভক্ত মিলিয়ন কয়াগা লোয়ননা ঐনা অদোম পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। তিরুপুগলগী ঈশৈশিংগী খুত্থাংদা লোর্দ মুরুগানগী ইকায়খুম্নবা অসি মখা তানা শকখঙলসি হায়না ঐনা হায়জরি। স্কন্দা শাস্থি কাভচামগী মন্ত্রশিংনা মীপুম খুদিংমকপু ঙাকথোকপা ওইরসনু।
ঐহাক্না দোক্তর কোবলান অমসুং মহাক্কী মরুপ-মপাং পুম্নমক্না অৱাংবা থাক্কী থবক পায়খৎতুনা লাইশং শাবগী মখোয়গী মংলান অদু মপুং ফাহনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ইন্দোনেসিয়াগী মীয়ামগীদমক্তা, ঐখোয়গী মরী অসি জিও-পোলিতিকেল খক্তগী নত্তে। চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী চৎনবীনা ঐখোয়বু শম্নহল্লি। চহি লিশিং কয়াগী পুৱারীনা ঐখোয়বু শম্নহল্লি। ঐখোয়গী মরী অসি হেরিতেজ, সাইন্স, থাজবগী মরীনি। ঐখোয়গী মরী অসি থাজবা অমগা লোয়ননা, থাজবগা লোয়ননা শাগোন্নৈ। ঐখোয়না লোর্দ মুরুগান অমসুং লোর্দ শ্রী রামগা মরী লৈনরি। অমসুং, ঐখোয়না ভগবান বুদ্ধগা মরী লৈনরি।
মরম অসিনা মরুপশিং,
ইন্দোনেসিয়াদা চৎপা ভারতকী মীওই অমনা প্রম্বনান লাইশঙদা থৌনিবা ফংজরবদি, মহাক্না কাশী অমসুং কেদর্নাথতা থেংনখিবা অদুগুম্লবা স্পিরিচুএলগী ওইবা মওং অদু থেংনৈ। ভারতকী মীয়াম্না ককাৱিন অমসুং সেরত রামায়নগী মরমদা খঙলকপা মতমদা, মখোয়না ভাল্মিকী রামায়ন, কম্ব রামায়ন অমসুং রামচরিত মানসতা থেংনখিবা অদুগুম্না চপ মান্নবা ৱাখল্লোন অমা ফাওই। হৌজিক, ইন্দোনেসিয়াগী রামলীলা অসিসু ভারত্তা অয়োধ্যাদা পাংথোক্লি। অদুগা মান্ননা, ঐখোয়না বালিদা 'ওম স্বস্তি-অস্তু' হায়বদু তাবদা, ভারতকী বৈদিক স্কোলরশিংনা স্বস্তিগী লাইরিক পাংথোকখিবা অদু ঐখোয়না নীংশিংলি।
অদোমগী বোরোবুদুর স্তুপাদা, ঐখোয়না ভারতকী সরনাথ অমসুং বোদ্ধ গায়াদা ঐখোয়না থেংনরিবা ভগবান বুদ্ধগী তম্বীরোলশিং অদু উবা ফংলি। বালি জাত্রা অসি হৌজিক ফাওবা ঐখোয়গী ওরিশা রাজ্যদা পাংথোক্লি। হায়রিবা কুহ্মৈ অসি মতম অমদা ভারত-ইন্দোনেসিয়াগী ললোন-ইতিক অমসুং চৎনবীগা শম্নহল্লিবা অরিবা সমুদ্রগী খোঙচৎশিংগা মরী লৈনৈ। ঙসিসু, ভারতকী মীওইশিংনা 'গারুদা ইন্দোনেসিয়া'গী এয়র ত্রাভেলদা চংলকপা মতমদা, মখোয়না মসিদা ঐখোয়গী শেয়র কলচরসু উবা ফংলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মরী অসি অসিগুম্বা মপাঙ্গল কনবা শক্তমশিংনা শম্নৈ। হৌজিত্তি রাস্ত্রপতি প্রবোৱোনা ভারত্তা লাকখিবা মতমদা, ঐখোয় অনিমক্না হায়রিবা শরুক য়ামিন্নরিবা হেরিতেজ অসিগা মরী লৈনবা ৱাফম কয়াগী মতাংদা ৱারী শানখি অমসুং মখোয়শিং অদুগীদমক ইকাই খুম্নবা উৎখি। ঙসি, জাকার্তাদা লোর্দ মুরুগানগী অনৌবা চাউরবা লাইশঙ অসিগী খুত্থাংদা, ঐখোয়গী চহি চা কয়াগী হেরিতেজ অসিদা অনৌবা গোল্দন চেপ্তর অমা হাপচিল্লি।
মসিগী লাইশং অসি ঐখোয়গী থাজবগী অনৌবা মফম অমা ওইবতা নত্তনা ঐখোয়গী কলচরেল ভেল্যুশিংগী অনৌবা মফম অমা ওইগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
ঐঙোন্দা হায়খি মদুদি লোর্দ মুরুগানগী মথক্তা, অতোপ্পা লাই অমসুং দেবী কয়াগী মীতমশিংসু লাইশঙ অসিদা থম্লি। অসিগুম্বা মখল-মখা কয়াগী, মখল-মখা কয়াগী অসি ঐখোয়গী চৎনবীগী খ্বাইদগী চাউবা য়ুম্ফম্নি। ইন্দোনেসিয়াদা, মখল-মখা কয়াগী চৎনবী অসিবু 'ভিন্নিকা তুংগল ইকা' হায়না কৌই। ভারত্তা ঐখোয়না মসিবু 'য়ুনিতী ইন দাইবর্সিতী' হায়না কৌই। ইন্দোনেসিয়া অমসুং ভারত্তা তোঙান-তোঙানবা কম্ম্যুনিতীশিংগী মীওইশিংনা অমগা অমগা নকশিন্ননা হিংমিন্নবগী মরম অসি ঐখোয়গী তোঙান-তোঙানবা থাক্তা নুংঙাইবা পোকপগী মরমনি। মরম অদুনা, ঙসিগী অশেংবা নুমিৎ অসিনা ঐখোয়বু তোঙান তোঙানবা থাক্তা অমত্তা ওইনবা পুক্নিং থৌগৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী কলচরেল ভেল্যুশিং, ঐখোয়গী হেরিতেজ, ঐখোয়গী লিগেসি, ঙসি ইন্দোনেসিয়া অমসুং ভারতকী মরক্তা মীয়ামগা মীয়ামগা শম্নবা হেনগৎলক্লি। ঐখোয়না প্রম্বানান লাইশঙ অসি পুন্না ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা ৱারেপ লৌরে। ঐখোয়না বোরোবুদুর বৌদ্ধ লাইশঙগীদমক ঐখোয়গী অপুনবা ফিরেপ অদু ফোংদোক্লে। অদোমগী মমাংদা ঐহাক্না ইন্দোনেসিয়াগী রাম লীলাগী অয়োধ্যাদা পাংথোকখিবা থৌরম অদু পনখি! ঐখোয়না অসিগুম্বা প্রোগ্রামশিং অসি হেন্না প্রমোৎ তৌগদবনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি প্রসিদেন্ত প্রবোৱোগা লোয়ননা, ঐখোয়না মসিগী মাইকৈ অসিদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনগনি।
ঐখোয়গী মমাংঙৈগী মতম অসি ঐখোয়গী অশেংবা তুংলমচৎকী য়ুম্ফম ওইগনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না রাস্ত্রপতি প্রবোৱোদা ঐহাক্কী থাগৎপা ফোংদোকচরি অমসুং অদোম পুম্নমকপু মন্দির অসিগী মহা কুম্ভ-অভিশেখমগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during Maha Kumbabhishegam of Shri Sanathana Dharma Aalayam in Jakarta, Indonesia
02 FEB 2025 3:39PM by PIB Delhi
Vetrivel Muruganukku... Haro Hara!
His Excellency, President Prabowo, Chairman of the Murugan Temple Trust Pa Hashim, Managing Trustee Dr. Kobalan, dignitaries, priests and Acharyas of Tamil Nadu and Indonesia, members of the Indian diaspora, all the citizens from Indonesia and other nations who are part of this auspicious occasion, and all the talented artists who have turned this divine and magnificent temple into reality!
It is my great fortune to be a part of the Maha Kumbh-Abhishekam of the Murugan Temple in Jakarta. My brother, President Prabowo, has made this event even more special for me through his presence. Although I am physically hundreds of kilometers away from Jakarta, my heart is as close to this event as the relationship between India and Indonesia!
Just a few days ago, President Prabowo went from Bharat, carrying with him the love of 140 crore Indians.
I believe, through him, you must all be experiencing Bharat's good wishes there.
I extend my heartfelt congratulations to all of you, and to crores of Lord Murugan’s devotees across the world, including in Bharat and Indonesia, on the auspicious occasion of the Maha Kumbh-Abhishekam of the Jakarta Temple. I pray that Lord Murugan is glorified through the hymns of Tiruppugal, And that the mantra of Skanda Shashti Kavacham protects all people. I congratulate Dr. Kobalan and his team for realizing the dream of building the temple through their hard work.
Friends,
For the people of Bharat and Indonesia, our relationship extends far beyond geopolitics. We are bound by a civilisation that dates back thousands of years. We are connected by a history that spans millennia. Our bond is one of heritage, knowledge, and trust. Our connection is of shared faith and spirituality. Our connection is of Lord Murugan and Lord Shri Ram Our connection is also of Lord Buddha. That is why friends, When someone from India visits the Prambanan Temple in Indonesia and folds their hands, they experience a spiritual feeling similar to that of Kashi and Kedarnath. When the people of Bharat hear about Kakawin and Serat Ramayana, they feel the same as with Valmiki Ramayana, Kamba Ramayana, and Ramcharitmanas.
Nowadays, Indonesian Ramleela is also being performed in Ayodhya, India. Similarly, when we hear the words "Om Swasti-Astu" in Bali, we are reminded of the Swasti Vaachan recited by Vedic scholars in Bharat. The Borobudur Stupa in Indonesia reflects the same teachings of Lord Buddha that we experience in Sarnath and Bodh Gaya in Bharat. Even today, the Bali Jatra is celebrated in Odisha. This celebration is connected to the ancient maritime journeys that once linked India and Indonesia, both commercially and culturally.
Even today, when people from India board 'Garuda Indonesia' for air travel, they see reflections of our shared culture in it.
Friends,
Our relationship is woven with so many strong threads. When President Prabowo visited India recently, we both discussed and cherished so many aspects of this shared heritage. Today, with the inauguration of this grand Murugan Temple in Jakarta, a new golden chapter is being added to our ancient heritage. I am absolutely confident that this temple will not only be a center of our faith but also a center for our cultural values.
Friends,
I have been informed that alongside Lord Murugan, several other Gods-Goddesses have also been enshrined in this temple. This diversity—this multiplicity—is the very foundation of our culture. In Indonesia, this philosophy is called Bhinneka Tunggal Ika. In Bharat, we call it Unity in Diversity. It is our ease with the diversity that allows people of different communities to live together in harmony, both in Indonesia and in Bharat. That is why today’s sacred occasion is also inspiring us for unity in diversity.
Friends,
Our cultural values, our heritage, our legacy, are today strengthening the people-to-people connect between Indonesia and Bharat. We have taken the initiative to jointly preserve the Prambanan Temple. We have also expressed a shared commitment for the Borobudur Buddhist Temple. I just mentioned the Indonesian Ramleela performances in Ayodhya— we must encourage more such programmes. I am confident that, together with President Prabowo, we will advance in this direction with great momentum. Our past will serve as the foundation for a golden future. Once again, expressing my gratitude to President Prabowo, I congratulate you all on the Maha Kumbh Abhishekam of the temple.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.