ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉପରେ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ଏବଂ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଏପ୍ରିଲ ୩୦, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତ କମିଶନରେଟରେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ
ଗୁଜରାଟ ୧୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦଣ୍ଡାଦେଶ ସହ ଜଡିତ ୯୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ମାମଲାରେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ କରି ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି
ଜେଲର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଦାଲତ ପାଇଁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ କୋଠରୀ ସ୍ଥାପନ ହେବା ଉଚିତ୍
‍ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଗୁଜୁରାଟର ଫରେନସିକ୍ କ୍ରାଇମ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ
ଜିରୋ ଏଫଆଇଆରକୁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ନିୟମିତ ଏଫଆଇଆରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି
ଇ-ପ୍ରକ୍ରିୟା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ନିମ୍ନ ଅଦାଲତକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରି ଗୁଜୁରାଟ ହାଇକୋର୍ଟ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି
30 JAN 2025 4:16PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଗୁଜୁରାଟରେ ତିନିଟି ଅପରାଧିକ ଆଇନର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି। ବୈଠକରେ ଗୁଜୁରାଟରେ ପୋଲିସ୍, ଜେଲ୍, କୋର୍ଟ, ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଏବଂ ଫୋରେନସିକ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ବୈଠକରେ ଗୁଜରାଟର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଏବଂ ପୋଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଜାତୀୟ କ୍ରାଇମ ରେକର୍ଡ ବ୍ୟୁରୋ (ଏନସିଆରବି) ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କର ବହୁ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଆଲୋଚନା ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଣିଥିବା ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନରେ କୌଣସି ମାମଲାରେ ଏଫଆଇଆର ରୁଜୁ ହେବାଠାରୁ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ ରାୟ ଆସିବାର ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ନୂଆ ଅପରାଧିକ ଆଇନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ୨୦୨୫ ଏପ୍ରିଲ ୩୦ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତ କମିଶନରେଟ ଏବଂ ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ୍ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତି ମାସରେ, ରାଜ୍ୟ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ, ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ (ଗୃହ) ଏବଂ ପୋଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସ୍ତରରେ ସାପ୍ତାହିକ ଭାବେ ଏହାର ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟ ୧୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦଣ୍ଡାଦେଶ ସହ ଜଡିତ ୯୨ ପ୍ରତିଶତ ମାମଲାରେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ କରିବାରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି। ଅବଶିଷ୍ଟ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅଦାଲତଙ୍କ ଠାରୁ ଅନୁମତି ନେବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଉଥିବା ଆଇନରେ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉପଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜିରୋ ଏଫଆଇଆରକୁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ନିୟମିତ ଏଫଆଇଆରରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଗୁଜୁରାଟ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । କ୍ରାଇମ ଆଣ୍ଡ କ୍ରିମିନାଲ ଟ୍ରାକିଂ ନେଟୱର୍କ ଆଣ୍ଡ ସିଷ୍ଟମ (ସିସିଟିଏନଏସ) ଜରିଆରେ ଦୁଇ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଏଫଆଇଆର ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗୁଜରାଟ ସିସିଟିଏନଏସ ୨.୦ କୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ନୂତନ ଆଇନରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ପ୍ରମାଣର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସଂଶୋଧନ କରି ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଡାକ୍ତରଖାନାରୁ ଶବ ବ୍ୟବଚ୍ଛେଦ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଡାକ୍ତରୀ ରିପୋର୍ଟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଗୃହ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ ବୈଠକ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଜେଲ, ସରକାରୀ ଡାକ୍ତରଖାନା, ବ୍ୟାଙ୍କ, ଫରେନସିକ୍ ସାଇନ୍ସ ଲାବୋରେଟୋରି (ଏଫ୍ଏସ୍ଏଲ୍) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପରିସରରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ପ୍ରମାଣ ରେକର୍ଡିଂ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରିବା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଦାଲତ ପାଇଁ ଜେଲରେ ଏକ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ କୋଠରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବା ଉଚିତ୍ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୋଲିସ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଡାସବୋର୍ଡରେ ପଚରାଉଚରା ପାଇଁ ଅଟକ ରଖାଯାଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ଜବତ ତାଲିକା ଏବଂ ଅଦାଲତକୁ ପଠାଯିବାକୁ ଥିବା ମାମଲାଗୁଡିକ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଏହି ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ନିରନ୍ତର ତଦାରଖ ପାଇଁ ସେ ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମାନକ ଠାରୁ ୩୦ ଏମବିପିଏସ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଥାନାଗୁଡ଼ିକରେ ନେଟୱାର୍କ ସଂଯୋଗ ବେଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ, ଆତଙ୍କବାଦ, ଭିଡ ହିଂସା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଯେପରି ଅପବ୍ୟବହାର ନ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସର୍କୁଲାର ଜାରି କରିବା ଉଚିତ୍ । ଏଥିପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରୁ ଅନୁମତି ପାଇଁ କଠୋର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବା ଦରକାର। ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା (ବିଏନ୍ଏସ୍ଏସ୍)ରେ ଫେରାର ଅପରାଧୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା ସହ ଜଡ଼ିତ ମାମଲାରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଦେଶ ଛାଡି ଆସୁଥିବା ପଳାତକଙ୍କ ବିରୋଧରେ ତାଙ୍କ ଅନୁପସ୍ଥିତରେ ଶୁଣାଣି ଆରମ୍ଭ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅତି କମରେ ଦୁଇଟି ଫରେନସିକ୍ ସାଇନ୍ସ ମୋବାଇଲ ଭ୍ୟାନ୍ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଉପରେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ମୋବାଇଲ ଫରେନସିକ୍ ଭ୍ୟାନରେ ବ୍ୟବହୃତ ସମସ୍ତ ୧୨ଟି କିଟ୍ ଯେପରି ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଦରକାର ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଫରେନସିକ୍ କ୍ରାଇମ ମ୍ୟାନେଜର ଭାବେ ଗୁଜୁରାଟର ପଦକ୍ଷେପକୁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି। ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଚାରାଧୀନ ଫରେନସିକ୍ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଫରେନସିକ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଫରେନସିକ୍ ବିଭାଗରେ ଖାଲି ପଡ଼ିଥିବା ପଦବୀଗୁଡ଼ିକୁ ତୁରନ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟ ହାଇକୋର୍ଟ ୨୨ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ରେ ସମସ୍ତ ଅଧସ୍ତନ ଅଦାଲତଙ୍କୁ ଇ-ପ୍ରକ୍ରିୟା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ନାମା ଜାରି କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ । ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଏ ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଦରକାର ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟରେ ଖାଲି ପଡ଼ିଥିବା ପଦବୀଗୁଡ଼ିକୁ ତୁରନ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବାକୁ ଶ୍ରୀ ଶାହା ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନ୍ୟାୟିକ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ନ୍ୟାୟିକ ଏକାଡେମୀ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chairs a review meeting on the implementation of new criminal laws in the presence of Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Patel in New Delhi
Gujarat government should ensure the implementation of the new criminal laws in all commissionerates by April 30, 2025, and across the entire state at the earliest
Gujarat has done a commendable job by timely filing charge sheets in over 92 per cent of cases involving sentences of more than 10 years
There should be a video conferencing cubicle for every court in the prisons
Other states should also adopt Gujarat's initiative of the Forensic Crime Manager
Gujarat government has done a commendable job in converting Zero FIRs into 100 per cent regular FIRs
Gujarat High Court has made a great initiative by issuing directives to all subordinate courts to implement e-processes
30 JAN 2025 4:16PM by PIB Delhi
The Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chaired a review meeting on the implementation of the three new criminal laws in Gujarat in the presence of the Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, in New Delhi today. The meeting reviewed the implementation and present status of various new provisions relating to police, jail, courts, prosecution and forensics in Gujarat. The meeting was attended by Gujarat's Minister of State for Home, the Union Home Secretary, Gujarat's Chief Secretary and Director General of Police, the Director General of the National Crime Records Bureau (NCRB), and several senior officials from the Union Home Ministry and the State Government.
During the discussion, the Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister said that the essence of the three new criminal laws introduced by Prime Minister Shri Narendra Modi lies in the provision of delivering justice within three years, from the filing of an FIR till the Supreme Court's verdict in any case. Appreciating the work done so far by the Gujarat government in implementing the new criminal laws, Shri Shah said that the Gujarat government should ensure the implementation of the new criminal laws in all commissionerates by April 30, 2025, and across the entire state at the earliest. He said it should be reviewed monthly by the Chief Minister of Gujarat, fortnightly by the State Home Minister and weekly at the level of Chief Secretary, Additional Chief Secretary (Home) and Director General of Police.
Shri Amit Shah stated that Gujarat has commendably achieved timely filing of charge sheets in over 92 per cent of cases involving sentences of more than 10 years. He emphasized that for the remaining cases, a review should be conducted to ensure the utilization of the provision in the Act that allows seeking permission from the court. The Home Minister said that Gujarat has done a commendable job in converting Zero FIRs into 100 per cent regular FIRs. He emphasized the need to establish a system where FIRs can be transferred between two states through the Crime and Criminal Tracking Network and Systems (CCTNS). He also suggested that Gujarat should adopt CCTNS 2.0.
Regarding the provision of electronic evidence in the new laws, the Home Minister mentioned that the state's Home and Health Departments should hold meetings to ensure that post-mortem and other medical reports from hospitals are received electronically. Shri Shah also emphasized the need to establish a system for recording evidence via video conferencing in prisons, government hospitals, banks, forensic science laboratories (FSL), and other premises. He said that there should be a video conferencing cubicle for every court in the prisons.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the police should provide the details of people detained for questioning on the electronic dashboard, along with the seizure list and the cases to be forwarded to the courts. He also directed the state Director General of Police for continuous monitoring of these cases. Shri Shah asked to increase the network connectivity speed in police stations to 30 mbps over the prescribed standards.
Shri Amit Shah said that the state government should issue circulars to ensure that provisions of organised crime, terrorism, mob lynching, are not misused. For this, strict provisions should be made for permission from the highest level. He highlighted that the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita (BNSS) includes a provision for Trial in Absentia, which allows legal action against absconding criminals. He emphasized that Trial in Absentia should be initiated against fugitives who have been evading the country for a long time in cases related to national security.
The Home Minister emphasized ensuring the availability of at least two forensic science mobile vans in every district. He also stated that efforts should be made to ensure that all 12 kits used in mobile forensic vans are manufactured in India. Shri Shah said that other states should also adopt Gujarat's initiative of Forensic Crime Manager. He emphasized the need to clear pending forensic cases through a special campaign. Highlighting the importance of forensic experts, he urged for the prompt recruitment of vacant positions in the forensic department.
The Union Home Minister stated that the Gujarat High Court has issued directives on January 22, 2025, for all subordinate courts to implement e-processes, which is a commendable initiative. He emphasized that other states should also make efforts in this direction. Shri Shah urged for the prompt recruitment of vacant positions in the Directorate of Prosecution. He also stressed that judicial officers should be included in training programs, and training sessions should be conducted in coordination with Judicial Academies.