কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰল (ইবিপি) কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে (অ’এমচি) ইথানল ক্ৰয়ৰ ব্যৱস্থা– ইথানল যোগান বছৰ (ইএছৱাই) ২০২৪-২৫ৰ বাবে ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল বিপণন কোম্পানীসমূহক যোগান ধৰা ইথানলৰ মূল্য পুনৰীক্ষণত কেবিনেটৰ অনুমোদন
29 JAN 2025 3:04PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত অর্থনৈতিক পৰিক্ৰমাৰ কেবিনেট কমিটীৰ বৈঠকত ২০২৪ৰ পৰা ২০২৫ চনৰ ৩১ অক্টোবৰলৈ ভাৰত চৰকাৰৰ ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰ’ল (ইবিপি) কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ১ নৱেম্বৰৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা ইথানল যোগান বৰ্ষ (ইএছৱাই) ২০২৪-২৫ৰ বাবে ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল বিপণন কোম্পানীসমূহৰ বাবে ইথানল ক্ৰয়ৰ মূল্য পুনৰীক্ষণত অনুমোদন জনোৱা হৈছে। সেই অনুসৰি ইথানল যোগান বৰ্ষ ২০২৪-২৫ (১ নৱেম্বৰ ২০২৪ৰ পৰা ৩১ অক্টোবৰ ২০২৫লৈ)ৰ বাবে চি হেভি গুৰ (চিএইচএম)ৰ পৰা আহৰণ কৰা ইবিপি কাৰ্যসূচীৰ বাবে ইথানলৰ প্ৰশাসনিক এক্স-মিল মূল্য প্ৰতি লিটাৰত ৫৬.৫৮ টকাৰ পৰা ৫৭.৯৭ টকা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
এই অনুমোদনে ইথানল যোগানকাৰীৰ বাবে মূল্য সুস্থিৰতা আৰু পাৰিতোষিক মূল্য প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে অব্যাহত ৰখা নীতিত কেৱল সহায় কৰাই নহয়, বৰঞ্চ খাৰুৱা তেল আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস, বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ সঞ্চয় আৰু পৰিৱেশলৈ সুবিধা কঢ়িয়াই অনাতো সহায় কৰিব। কুঁহিয়াৰৰ খেতিয়কৰ স্বাৰ্থত পূৰ্বৰ দৰেই জিএছটি আৰু পৰিবহণ মাচুল পৃথকে বহন কৰিব লাগিব। চিএইচএম ইথানলৰ মূল্য ৩% বৃদ্ধি কৰিলে বৰ্ধিত মিশ্ৰণৰ লক্ষ্য পূৰণ কৰিবলৈ ইথানলৰ পৰ্যাপ্ততা নিশ্চিত হ’ব।
চৰকাৰে ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰ’ল (ইবিপি) কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰি আহিছে য’ত অ’এমচিয়ে ইথানলৰ সৈতে মিহলি কৰা পেট্ৰ’ল ২০% পৰ্যন্ত বিক্ৰী কৰে। এই কাৰ্যসূচী সমগ্ৰ দেশতে বিকল্প আৰু পৰিৱেশ অনুকূল ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। এই হস্তক্ষেপে শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ লগতে কৃষি খণ্ডকো সহায় কৰিব। যোৱা দহ বছৰৰ ভিতৰত (৩১.১২.২০২৪ তাৰিখৰ হিচাপত) ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে (অ’এমচি) পেট্ৰ’লত ইথানল মিহলোৱাৰ ফলত আনুমানিক ১,১৩,০০৭কোটি টকাতকৈ অধিক বিদেশী মুদ্ৰা আৰু প্ৰায় ১৯৩ লাখ মেট্ৰিক টনৰ খাৰুৱা তেলৰ প্ৰতিস্থাপন ৰাহি হৈছে।
ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে (অ’এমচি) ইথানল মিশ্ৰণ ২০১৩-১৪বৰ্ষত (ইএছৱাই– বৰ্তমান ১ নৱেম্বৰৰ পৰা অহা বছৰৰ ৩১ অক্টোবৰলৈকে ইথানল যোগানৰ সময়সীমা) ৩৮ কোটি লিটাৰৰ পৰা ই এছ ৱাইত গড় মিশ্ৰণ ১৪.৬০% বৃদ্ধি পাই ২০২৩-২৪ বৰ্ষত ৭০৭কোটি লিটাৰ লাভ হৈছে।
চৰকাৰে পেট্ৰ’লত ২০% ইথানল মিশ্ৰণৰ লক্ষ্য ২০৩০ চনৰ আৰম্ভণিৰ পৰা ইএছৱাই ২০২৫-২৬ লৈ আগবঢ়াইছে আৰু “ভাৰতত ইথানল মিশ্ৰণৰ বাবে ৰোডমেপ ২০২০-২৫” ৰাজহুৱা কাৰ্যক্ষেত্ৰত ৰখা হৈছে। এই দিশত এটা পদক্ষেপ হিচাপে অ’এমচিসমূহে চলিত ইএছৱাই ২০২৪-২৫ৰ সময়ছোৱাত ১৮% মিশ্ৰণ লাভ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। শেহতীয়াকৈ ইথানলৰ ডিষ্টিলেচন ক্ষমতা বছৰি ১৭১৩ কোটি লিটাৰলৈ বৃদ্ধি কৰা; ইথানলৰ ঘাটি থকা ৰাজ্যসমূহত ডেডিকেটেড ইথানল প্লাণ্ট (ডিইপি) স্থাপনৰ বাবে দীৰ্ঘম্যাদী অফ-টেক চুক্তি (এলটিঅ’এ); একক ফীডৰ ডিষ্টিলেৰীসমূহক বহু ফীডলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা; ই-১০০ আৰু ই-২০ ইন্ধনৰ উপলব্ধতা; এই সকলোবোৰ পদক্ষেপে ব্যৱসায় কৰাত সহজতা আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাতো অৰিহণা যোগায়।
ইবিপি কাৰ্যসূচীৰ অধীনত চৰকাৰে প্ৰদান কৰা দৃশ্যমানতাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে নিয়োগৰ সুযোগ আৰু দেশৰ ভিতৰত বিভিন্ন অংশীদাৰৰ মাজত মূল্যৰ ভাগ-বতৰা কৰাৰ উপৰিও গ্ৰীণফিল্ড আৰু ব্ৰাউনফিল্ড ডিষ্টিলেৰী, ষ্ট’ৰেজ আৰু লজিষ্টিক সুবিধাৰ নেটৱৰ্কৰ ৰূপত বিনিয়োগ ঘটিছে। সকলো ডিষ্টিলেৰীয়ে এই আঁচনিৰ সুবিধা ল’ব পাৰিব আৰু ইয়াৰে বৃহৎ সংখ্যক ইবিপি কাৰ্যসূচীৰ বাবে ইথানল যোগান ধৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। ইয়াৰ দ্বাৰা পৰিমাণীকৰণযোগ্য বৈদেশিক মুদ্ৰা সঞ্চয়, খাৰুৱা তেলৰ প্ৰতিস্থাপন, পৰিৱেশৰ সুবিধা আৰু কুঁহিয়াৰৰ খেতিয়কসকলক আগতীয়াকৈ ধন পৰিশোধ কৰাত সহায়ক হ’ব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Mechanism for procurement of ethanol by Public Sector Oil Marketing Companies (OMCs) under Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme - Revision of ethanol price for supply to Public Sector OMCs for Ethanol Supply Year (ESY) 2024-25
29 JAN 2025 3:04PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA), chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved revision of ethanol procurement price for Public Sector Oil Marketing Companies (OMCs) for the Ethanol Supply Year (ESY) 2024-25 starting from 1st November, 2024 to 31st October 2025 under the Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme of the Government of India. Accordingly, the administered ex-mill price of ethanol for the EBP Programme derived from C Heavy Molasses (CHM) for the Ethanol Supply Year 2024-25 (1st November 2024 to 31st October 2025) has been fixed at Rs.57.97 per litre from Rs.56.58 per litre.
The approval will not only facilitate the continued policy for the Government in providing price stability and remunerative prices for ethanol suppliers but will also help in reducing dependency on crude oil imports, savings in foreign exchange and bring benefits to the environment. In the interest of sugarcane farmers, as in the past, GST and transportation charges would be separately payable. Increase in prices of CHM Ethanol by 3% will assure sufficient availability of ethanol to meet the increased blending target.
Government has been implementing Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme wherein OMCs sell petrol blended with ethanol up to 20%. This Programme is being implemented across the country to promote the use of alternative and environment friendly fuels. This intervention also seeks to reduce import dependence for energy requirements and give boost to agriculture sector. During the last ten years (as on 31.12.2024), ethanol blending in petrol by Public Sector Oil Marketing Companies (OMCs) has resulted in approximate savings of more than Rs.1,13,007crore of foreign exchange and crude oil substitution of about 193 lakh metric tonnes.
Ethanol blending by Public Sector Oil Marketing Companies (OMCs) has increased from 38 crore litre in Ethanol Supply Year 2013-14 (ESY – currently defined as ethanol supply period from 1stNovember of a year to 31st October of the following year) to 707crore litre achieving average blending of 14.60%in ESY 2023-24.
Government has advanced the target of 20% ethanol blending in petrol from earlier 2030 to ESY 2025-26 and a “Roadmap for ethanol blending in India 2020-25” has been put in public domain. As a step in this direction, OMCs plan to achieve 18% blending during the ongoing ESY 2024-25. Other recent enablers include enhancement of ethanol distillation capacity to 1713 crore litre per annum; Long Term Off-take Agreements (LTOAs) to set up Dedicated Ethanol Plants (DEPs) in ethanol deficit States; encourage conversion of single feed distilleries to multi feed; availability of E-100 and E-20 fuel; launch of flexi fuel vehicles etc. All these steps also add to ease of doing business and achieving the objectives of Atmanirbhar Bharat.
Due to the visibility provided by the Government under EBP Programme, investments have happened across the country in the form of network of greenfield and brownfield distilleries, storage and logistics facilities apart from employment opportunities and sharing of value within the country among various stakeholders. All distilleries will be able to take benefit of the scheme and large number of them are expected to supply ethanol for the EBP programme. This will help in quantifiable forex savings, crude oil substitution, environmental benefits and early payment to cane farmers.