Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at 'Utkarsh Odisha' - Make in Odisha Conclave in Bhubaneswar
28 JAN 2025 2:48PM by PIB Delhi
Jai Jagannath!
Odisha Governor Shri Hari Babu, the popular Chief Minister of this place Shri Mohan Charan Majhi ji, my fellow ministers of the Union Cabinet, ministers of the Odisha government, MPs, MLAs, leading entrepreneurs from the industry and business world, investors from the country and the world, and my dear brothers and sisters of Odisha are present at the programme!
This is my second visit to Odisha in the month of January, that is, in the beginning of 2025. Just a few days ago, I was a part of the Pravasi Bharatiya Divas event here. Now today, I have come here among you in the Utkarsh Odisha Conclave. I have been told that this is the biggest business summit ever held in Odisha. 5-6 times more investors are participating in it than before. I congratulate the people of Odisha, the Odisha government, for this wonderful event. I welcome all of you to this event.
Friends,
I consider eastern India to be the growth engine of the country's development. And Odisha has a major role in it. History is witness to the fact that when India had a major share in global growth, eastern India had a significant contribution. Eastern India had major industrial hubs, ports, trade hubs, and Odisha also had a major share in it. Odisha used to be the main centre of trade in SouthEast Asia. The ancient ports here were, in a way, gateways to India. Even today, Bali Jatra is celebrated every year in Odisha. Recently, the President of Indonesia came and he even said that perhaps Odisha is in my DNA.
Friends,
This Odisha celebrates the legacy that connects Odisha with South East Asia. Now in the 21st century, Odisha is engaged in reviving its glorious heritage. Recently, the President of Singapore visited Odisha. Singapore is very excited about relations with Odisha. ASEAN countries have also shown interest in strengthening the connection of trade and tradition with Odisha. Today, so many doors of possibilities are opening in this region, as never before after independence. I would like to appeal to every investor present here, and I would like to repeat what our Chief Minister said - this is the time, the right time. Your investment in this development journey of Odisha will take you to new heights of success, and this is Modi's guarantee.
Friends,
Today, India is moving on such a path of development, which is being driven by the aspirations of crores of people. This is the era of AI. Artificial intelligence is being discussed, but for India, it is not just AI, it is the Aspiration of India, our strength. And aspirations grow when the needs of the people are fulfilled. Today, the country is seeing the benefits of empowering crores of countrymen in the last decade. Odisha also represents this aspiration. Odisha is outstanding. Odisha is a symbol of the optimism and originality of the new India. There are opportunities in Odisha, and the people here have always shown the passion to outperform. I have personally experienced the skills, hard work and honesty of the colleagues coming from Odisha in Gujarat. Therefore, today when new opportunities are being created in Odisha, I firmly believe that Odisha will very soon reach such heights of development, which no one has even imagined. I am happy that the entire team of Chief Minister Mohan Charan Majhi ji is engaged in accelerating the development of Odisha. Odisha is becoming one of the leading states in India in every industry like food processing, petrochemical, port led development, fisheries, IT, edutech, textile, tourism, mining, green energy.
Friends,
Today, India is moving at a very fast pace towards becoming the third largest economy in the world. The milestone of a five trillion dollar economy is also not far away. In the last decade, India's strength has started to emerge in manufacturing as well. Now there are two major pillars for the expansion of India's economy, one is our innovative service sector and the other is India's quality products. The country's rapid progress is not possible only on the export of raw material. That is why we are changing the entire ecosystem, working with a new vision. The trend of minerals being extracted from here and then exported to some country in the world, value addition taking place there, a new product being made, and then that product coming back to India is not acceptable to Modi. India is now changing this trend. Sea food is extracted from the sea here and then processed in some other country of the world and reaches the markets. India is also changing this trend. Our government is working in the direction that industries related to the resources available in Odisha should also be set up here. Today's Utkarsh Odisha Conclave is also a medium to realise this vision.
Friends,
Today the world is talking about sustainable lifestyle, moving towards a green future. Today the possibilities of green jobs are also increasing a lot. We have to change ourselves according to the needs and demands of the time, we have to adapt accordingly. With this thinking, India is focusing so much on a green future, green tech. Be it solar, wind, hydro, green hydrogen, these are going to power the energy security of developed India. There are many possibilities for this in Odisha. Today in the country, we have started the Green Hydrogen Mission and Solar Power Mission at the national level. In Odisha too, big policy decisions are being made to promote the renewable energy related industry, many steps are also being taken here for the production of hydrogen energy.
Friends,
Along with green energy, initiatives are also being taken to expand the petrochemical and petrochemical sectors in Odisha. In Paradip and Gopalpur, dedicated industrial parks and investment regions are being developed. There is a lot of potential for investment in this sector as well. I would like to congratulate the Odisha government that, looking at the potential of different regions of Odisha, it is taking quick decisions and developing a new ecosystem.
Friends,
For 21st century India, this is the era of connected infrastructure, multi-modal connectivity. The scale and speed at which specialized infrastructure is being built in India today is making India a great destination for investment. East and West coastlines are being connected through dedicated freight corridors. A large part of the country which was land-locked is now getting fast access to the sea. Today, dozens of such industrial cities are being built in the country, which will be equipped with plug and play facilities. Similar possibilities are being enhanced in Odisha as well. Projects worth thousands of crores of rupees related to railway and highway network are underway here. To reduce the logistics cost of industry in Odisha, the government is connecting the ports here to industrial clusters. Along with the expansion of old ports, new ports are also being built here. That is, Odisha is going to be included in the top states of the country in terms of blue economy as well.
Friends,
Amidst these efforts of the government, I have some requests for all of you. You are seeing the challenges related to the global supply chain in this fast-changing world. India cannot rely much on a fragmented supply chain and import-based supply chain. We have to create a strong supply and value chain in India itself, which is least affected by global fluctuations. This is a huge responsibility of the government as well as the industry. Therefore, whatever industry you are in, support the MSMEs associated with it, do their hand-holding. You should also support as many young start-ups as possible.
Friends,
Today, no industry can grow without new technology. In such a situation, research and innovation are very important. The government is creating a very vibrant ecosystem related to research in the country. A special fund has also been created for this. A special package has been announced for internship and skill development. In this too, everyone expects that the industry should come forward openly and work together with the government. The bigger and better India's research ecosystem, the skilled young pool, our industry will directly benefit from it. I would like to request all the colleagues from the industry and the Odisha government to together create a modern ecosystem here. An ecosystem that works with the aspirations of Odisha, gives new opportunities to the youth here. With this, the youth of Odisha will get more and more job opportunities here itself, Odisha will prosper, Odisha will be empowered, Odisha will prosper.
Friends,
All of you travel around the world, meet people from all over the world. Today, you can feel the eagerness to know and understand India everywhere. Odisha is a great destination to understand India. Here, we have our heritage of thousands of years, history, faith-spirituality, dense forests, mountains, sea, everything is visible at one place. This state is a wonderful model of development and heritage. With this feeling, we had organized cultural events of G-20 in Odisha. We had made the cycle of Konark Sun Temple a part of the main event of G-20. In Utkarsh Odisha, we also have to explore the tourism potential of Odisha. It's more than 500 km long coastline, more than 33 percent forest cover, endless possibilities of eco-tourism, adventure tourism are waiting for you. Today, India's focus is - Wed in India, today India's mantra is - Heal in India, and for this, the nature of Odisha, its natural beauty, is very helpful.
Friends,
Today, conference tourism is also developing a lot of potential in India. Venues like Bharat Mandapam and Yashobhoomi in Delhi are becoming major centres for this. Bhubaneswar can also benefit from a very good convention centre. Another new sector related to this is the concert economy. In a country which has such a rich heritage of music-dance, storytelling, where there is such a large pool of youth who are a huge consumer of concerts, there are many possibilities for the concert economy. You are seeing that in the last 10 years, both the trend and demand for live events have increased. In the last few days, you must have seen the wonderful pictures of the 'Coldplay concert' held in Mumbai and Ahmedabad. This is a proof of how much scope there is in India for live concerts. Big artists of the world, even big artists, are getting attracted towards India. Concert economy also increases tourism and creates a large number of jobs. I urge the states and the private sector to focus on the necessary infrastructure and skills for the concert economy. Be it event management, grooming of artists, security and other arrangements, new possibilities are being created in all these.
Friends,
Next month, the first world audio visual summit i.e. WAVES is going to be held in India. This will also be a very big event, it will give a new identity to India's creative power in the world. The revenue generated from such events in the states, the perception created, also takes the economy forward. And there are many possibilities of this in Odisha too.
Friends,
Odisha has a big role in building a developed India. The people of Odisha have taken a pledge to build a prosperous Odisha. To achieve this pledge, the Central Government is providing all possible support. You all know my affection for Odisha very well. As the Prime Minister, I have come here almost 30 times. I have come to Odisha more times than all the Prime Ministers put together since independence, this is your love. I have visited most of the districts here, I have faith in the potential of Odisha, I have faith in the people here. I am confident that the investment of all of you will take your business and the progress of Odisha to new heights.
I once again congratulate the people of Odisha and the Government of Odisha for this wonderful event, thank you very much. And I assure those great people who are looking for possibilities in Odisha, the Government of Odisha and the Government of India stand with you with full strength. Once again, my best wishes to all of you, thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভুবনেশ্বরদা পাংথোকপা ‘উৎকার্শ ওরিশা’ – মেক ইন ওরিশা কনক্লেবতা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
28 JAN 2025 2:48PM by PIB Imphal
জয় জগন্নাথ!
ওরিশাগী গভর্নর শ্রী হরি বাবু, মফম অসিগী মীয়ামনা পাম্নবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী মোহন চরন মঝীজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐহাক্কী মরুপ মন্ত্রীশিং, ওরিশা সরকারগী মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং, ইন্দস্ত্রী অমসুং বিজিনেস লমগী মকোক থোংবা ওন্তপ্রিন্যুরশিং, লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী ইনভেস্তরশিং অমসুং ওরিশাগী ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং!
জনুৱারী থা অসিদা, হায়বদি 2025গী অঙনবা শরুক্তা ওরিশাদা মসি ঐগী অনিশুবা খোংচৎনি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, ঐহাক্না মফমসিদা প্রভাসী ভারতী দিবস থৌরমদা শরুক য়াখি। হৌজিক ঙসি, ঐহাক অসি উৎকার্শ ওরিশা কনক্লেবকী শরুক অমা ওইনা অদোমগী মরক্তা লাক্লি। মসি ওরিশাদা হৌজিক ফাওবদা পাংথোকখিবা খ্বাইদগী চাউবা বিজিনেস সমিৎনি হায়না ঐহাক্না খঙজখি। শরুক য়ারিবা ইনভেস্তরশিং অসি হান্নদগী শরুক 5-6 হেল্লি। মসিগী অফবা থৌরম অসিগীদমক ঐনা ওরিশাগী মীয়াম, ওরিশা সরকারবু থাগৎপা ফোংদোকচরি। থৌরম অসিদা অদোম পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না নোংপোক ভারত অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী গ্রোথ ইঞ্জিননি হায়না লৌই। মসিদা ওরিশানা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ভারতনা মালেমগী চাউখৎ-থৌরাংদা অচৌবা শেয়র অমা লৌরকপা মতমদা, নোংপোক থংবা ভারতনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি হায়বসি পুৱারীনা তাক্লি। নোংপোক থংবা ভারত্তা মরুওইবা ইন্দস্ত্রীএল হবশিং, পোর্তশিং, ত্রেদ হবশিং লৈরম্মি অমসুং ওরিশানা মসিদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরম্মি। ওরিশা অসি খা-নোংপোক এসিয়াগী মরুওইবা ললোন-ইতিক্কী মফম অমা ওইরম্মি। মফম অসিদা লৈরিবা অরিবা পোর্তশিং অসি ভারতকী গেৎৱেশিং ওইরম্মি। ঙসি ফাওবদা, বালি জাত্রা অসি ওরিশাদা চহি খুদিংগী পাংথোক্লি। ইন্দোনেসিয়াগী রাস্ত্রপতিনা লাকখি অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি ওরিশা অসি ঐগী DNAদা য়াওরম্বা য়াই।
মরুপশিং,
ওরিশা অসি খা-নোংপোক এসিয়াগা ওরিশা শম্নহল্লিবা লেগেসী অসিবু সেলেব্রেৎ তৌরি। হৌজিক 21শুবা চহিচা অসিদা, ওরিশা অসি মাগী শিংথানীংঙাই ওইরবা হেরিতেজ অসি অমুক হন্না হিংহন্নবা হোৎনরি। হন্দক্তা, সিঙ্গাপুরগী রাস্ত্রপতিনা ওরিশাদা চৎখ্রে। সিঙ্গাপুরনা ওরিশাগা লৈনরিবা মরীগী মতাংদা য়াম্না পুক্নিং থৌগৎলি। ওরিশাগা লৈনরিবা ললোন-ইতিক অমসুং চৎনবীগী মরী অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক আসিয়ানগী লৈবাকশিংনা ইন্তরেস্ত উৎলি। ঙসিদি, নীংতম্বগী মতুংদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা, হায়রিবা লমদম অসিদা ওইথোকপা য়াবা কয়াগী থোঙ হাংলি। মফম অসিদা লৈরিবা ইনভেস্তর খুদিংমক্তা ঐহাক্না হায়জবা পাম্মি অমসুং ঐখোয়গী মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খিবা অদু ঐহাক্না অমুক হন্না হায়জবা পাম্মি মদুদি মসি মতমনি, অচুম্বা মতমনি। অদোম্না ওরিশাগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎ অসিদা থাদরক্লিবা শেনফম অসিনা অদোমবু মাই পাকপগী অনৌবা থাক্তা পুখৎকনি। মসি মোদীগী গেরেন্তীনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত অসি চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিল্লি, মসি মীওই করোর কয়াগী অপাম্বনা লমজিংলি। মসি AIগী মতমনি। আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী মতাংদা খন্ন-নৈনরি, অদুবু ভারতকী ওইনদি, মসি আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স খক্তমক নত্তে, মসি ভারতকী এস্পিরেসন, ঐখোয়গী পাঙ্গলনি। অমসুং মীয়ামগী মথৌ তাবশিং মপুং ফারকপা মতমদা এস্পিরেসনশিংসু হেনগৎলকই। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা হৌখিবা চহি তরা অসিদা লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়াদা শক্তি পীনবগী কান্নবা অদু উবা ফংলি। ওরিশানা মসিগী অপাম্বা অদুসু উৎলি। ওরিশা অসি শিংথানিংঙাইনি। ওরিশা অসি অনৌবা ভারতকী অপাম্বা অমসুং অশেংবা ওইবগী খুদম অমনি। ওরিশাদা খুদোংচাবা কয়া লৈরি, অমসুং মফম অসিগী মীয়াম্না মতম পুম্নমক্তা হেন্না ফবা থবক তৌনবা অপাম্বা উৎলি। ঐহাক্না ওরিশাদগী গুজরাত্তা লাকপা ইচিল-ইনাওশিংগী হৈশিংবা, কন্না হোৎনবা অমসুং পুকচেল শেংবা অদু ঐহাক্না ইশানা থেংনখি। মরম অদুনা, ঙসি ওরিশাদা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলক্লি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ওরিশা অসি য়াম্না থুনা কনাগুম্বা অমত্তনা খল্লমদ্রবা চাউখৎপগী অৱাংবা থাক্তা য়ৌরগনি। মুখ্য মন্ত্রী মোহন চরন মঝীজীগী তীম পুম্নমক্না ওরিশাগী চাউখৎ-থৌরাং য়াংখৎহন্নবা হোৎনবদা য়াওরিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ফুদ প্রোসেসিং, পেত্রো কেমিকেল, পোর্তনা লমজিংবা দিবেলপমেন্ত, ফিসরিজ, IT, ইদুতেক, তেক্সতাইল্স, তুরিজম, মাইনিং, গ্রীন ইনর্জীগুম্বা ইন্দস্ত্রী খুদিংমক্তা ওরিশা অসি ভারতকী মকোক থোংবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকোনোমী ওইবগী মায়কৈদা য়াম্না থুনা চংশিল্লি। দোল্লর ত্রিল্লিয়ন মঙাগী ইকোনোমীগী মাইলস্তোন অসিসু অরাপ্পা নত্তে। হৌখিবা দিকেদ অমদা, ভারতকী মপাঙ্গল অসি মেন্যুফেকচরিংদসু উবা ফংলে। হৌজিক্তি ভারতকী শেন্মিৎলোন পাকথোক চাউথোকহনবদা মরু ওইবা য়ুম্বী অনি লৈরি। অমনা ঐখোয়গী ইন্নোবেতিব সর্বিস সেক্তরনি অমসুং অতোপ্পা অমনা ভারতকী ক্বালিতী প্রদক্তশিংনি। লৈবাক অসিগী খোংজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনবা অসি রো মেতরিএল পুথোকপদা খক্তনা ওইথোক্তে। মরম অসিনা ঐখোয়না অনৌবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা থবক তৌদুনা ইকোসিস্তেম পুম্নমক হোংদোক্লি। মিনরেলশিং অসি মফম অসিদগী লৌথোক্তুনা মালেমগী লৈবাক খরদা পুশিল্লকপা, মফম অদুদা ভেল্যু ইদিসন তৌবা, অনৌবা পোত্থোক অমা পুথোকপা, অমসুং মদুগী পোত্থোক অদু ভারত্তা অমুক হন্না পুশিল্লকপা অসি মোদীদা য়াদে। ভারতনা হৌজিক অসিগুম্বা মওং অসি হোংলক্লি। সমুদ্রগী পোৎলমশিং অসি মফম অসিদা সমুদ্রদগী লৌথোকই অদুগা মালেমগী অতোপ্পা লৈবাক খরদা প্রোসেস তৌদুনা কৈথেলশিংদা য়ৌহল্লি। ভারতনসু মসিগী চৎনবী অসি হোংলক্লি। ঐখোয়গী সরকারনা ওরিশাদা লৈরিবা রিসোর্সশিংগা মরী লৈনবা ইন্দস্ত্রীশিং মফম অসিদা লিংখৎনবা হোৎনরি। ঙসিগী 'উৎকার্শ ওরিশা কনক্লেব' অসি অসিগুম্বা মঙলান অসি মঙফাওনহন্নবা পাম্বৈ অমনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি মালেম অসিনা তুংকোইনা চৎনগদবা পুন্সি মহিংগী মতাংদা ঙাংলি, গ্রীন ওইবা তুংলমচৎকী মায়কৈদা চংশিল্লি। ঙসিদি গ্রীন জোবশিংগী ওইথোকপা য়াবশিংসু য়াম্না হেনগৎলক্লি। মতমগী মথৌ তাবশিং অমসুং দিমান্দশিংগী মতুং ইন্না ঐখোয়না ঐখোয় মশাবু হোংদোকপা তাই, ঐখোয়না মদুগী মতুং ইন্না এদাপ্ত তৌবা তাই। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ভারতনা গ্রীন তুংলমচৎ, গ্রীন তেক্নোলোজীদা মীৎয়েং চংলি। সোলার, ৱিন্দ, হাইদ্রো, গ্রীন হাইদ্রোজেন ওইরবসু, মখোয় অসিনা চাউখৎলবা ভারতকী ইনর্জী সেক্যুরিতীদা পাৱর পীগনি। মসিগীদমক্তা ওরিশাদা ওইথোকপা য়াবা কয়া অমা লৈরি। ঙসি লৈবাক অসিদা, ঐখোয়না গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসন অমসুং সোলর পৱার মিসন অসি লৈবাক শীনবা থুংনা হৌদোক্লে। ওরিশাদসু রিন্যুএবল ইনর্জীগা মরী লৈনবা ইন্দস্ত্রীদা পুক্নিং থৌগৎনবা অচৌবা পোলিসীগী ৱারেপশিং লৌখৎলি। মফম অসিদা হায়দ্রোজেন ইনর্জী পুথোক্নবগীদমক খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি।
মরুপশিং,
গ্রীন ইনর্জীগা লোয়ননা ওরিশাদা পেত্রোকেমিকেল অমসুং পেত্রোকেমিকেল সেক্তর পাকথোক চাউথোকহন্নবা থৌরাংশিং লৌখৎলি। পেরাদীপ অমসুং গোপালপুরদা ইন্দস্ত্রিএল পার্কশিং অমসুং ইনভেস্তমেন্ত রিজনশিং শেমগৎলি। সেক্তর অসিদা ইনভেস্তমেন্তকী ওইথোকপা য়াবা কয়া অমসু লৈরি। ওরিশাগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংগী পোতেন্সিএল য়েংলগা, ওরিশা সরকারনা খোঙজেল য়াংনা ৱারেপ লৌদুনা অনৌবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলকপদা ঐহাক্না ওরিশা সরকারবু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
21শুবা চহি চাগী ভারতকী ওইনদি, মসি কন্নেক্তেদ ইনফ্রাস্ত্রকচর, মল্তি-মোদেল কন্নেক্তিবিতীগী মতমনি। ঙসি ভারত্তা অখন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলক্লিবা অসিগী পাক চাউবা অমসুং খোঙজেল অসিনা ভারত অসি শেন থাদনবগী অচৌবা মফম অমা ওইহল্লি। নোংপোক থংবা অমসুং নোংচুপ থংবা কোস্তলাইনশিং অসি দিদিকেতেদ ফ্রেত কোরিদোরশিংগী খুত্থাংদা শম্নহল্লি। লৈবাক অসিগী কংফালদা চঙবা ঙমদবা অচৌবা শরুক অমা হৌজিক্তি সমুদ্রদা খোঙজেল য়াংনা চঙবা ঙম্লে। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা ইন্দস্ত্রিএল সিতী কয়া অমা শাগৎলক্লি। মসি প্লগ এন্দ প্লেগী খুদোংচাবশিংগা লোয়ননা লৈগনি। অসিগুম্বা ওইথোকপা য়াবশিং অসি ওরিশাদসু হেনগৎলক্লি। রেলৱে অমসুং হায়ৱে নেতৱর্ককা মরী লৈনবা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিং মফম অসিদা পায়খৎলি। ওরিশাদা ইন্দস্ত্রীগী লোজিস্তিক্কী মমল হন্থহন্নবা, সরকারনা মফম অসিগী পোর্তশিং অসি ইন্দস্ত্রীএল ক্লস্তরশিংগা শম্নহল্লি। অরিবা পোর্তশিং পাকথোক চাউথোকহনবগা লোয়ননা, অনৌবা পোর্তশিংসু মফম অসিদা শেমগৎলি। হায়বদি, ওরিশা অসি ব্লু ইকোনোমীগী মতাংদসু লৈবাক অসিগী মকোক থোংবা রাজ্যশিংগী মনুংদা য়াওরগনি।
মরুপশিং,
সরকারনা হোৎনরিবশিং অসিগী মরক্তা, ঐহাক্না অদোম পুম্নমক্কী মফমদা হায়জনীংবা খরা লৈ। য়াম্না থুনা হোংলক্লিবা মালেম অসিদা গ্লোবেল সপ্লাই চেনগা মরী লৈনবা শিংনবশিং অসি অদোম্না উবা ফংলি। ভারতনা মচেৎ-মচেৎ তাবা সপ্লাই চেন অমসুং ইম্পোর্তদা য়ুম্ফম ওইবা সপ্লাই চেন অমদা মপুং ফানা থাজবা থমবা ঙম্লোই। ঐখোয়না মালেমগী ফ্লকচুএসনশিংদগী শোকহন্দবা ভারত মশাদা মপাঙ্গল কনবা সপ্লাই অমসুং ভেল্যু চেন অমা শেমগদবনি। মসি সরকার অমসুং ইন্দস্ত্রীগী অচৌবা থৌদাং অমনি। মরম অদুনা, অদোম্না করম্বা ইন্দস্ত্রীদা লৈবগে, মসিগা মরী লৈনবা MSMEশিংবু মতেং পাংবীয়ু, মখোয়বু হেন্দ-হোল্দিং তৌবীয়ু। নহা ওইরিবা স্তার্ত-অপ কয়া অমা য়ারিবমখৈ মতেং পাংবীগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, অনৌবা তেক্নোলোজী য়াওদনা ইন্দস্ত্রী অমত্তা চাউখৎপা ঙম্লোই। অসিগুম্বা ফিভম অমদা, রিসর্চ অমসুং ইনোবেসন অসি য়াম্না মরু ওই। সরকারনা লৈবাক অসিদা রিসর্চকা মরী লৈনবা য়াম্না ফজবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলি। মসিগীদমক্তা অখন্নবা ফন্দসু শেমখ্রে। ইন্তর্নশিপ অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তগীদমক্তা অখন্নবা পেকেজ অমা লাউথোকখ্রে। মসিদসু, ইন্দস্ত্রীনা ময়েক শেংনা লাক্কদবনি অমসুং সরকারগা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি হায়না মীপুম খুদিংমক্না আশা তৌরি। ভারতকী রিসর্স ইকোসিস্তেম অসি হেন্না চাউবা অমসুং হেন্না ফবা, হৈশিংবা নহাশিংগী পুল, ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীনা মসিদগী হকথেংননা কান্নবা ফংগনি। ইন্দস্ত্রীগী ইচিল-ইনাও পুম্নমক অমসুং ওরিশা সরকারদা ঐনা হায়জবা পাম্মি মদুদি মফম অসিদা মোদর্ন ইকোসিস্তেম অমা পুন্না শেমগৎকদবনি। ওরিশাগী আশাশিংগা লোয়ননা থবক তৌরিবা ইকোসিস্তেম অসিনা মফম অসিগী নহাশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা পীরি। মসিগা লোইননা ওরিশাগী নহারোলশিংনা মফম অসিদা থবক ফংবগী খুদোংচাবা কয়া ফংলগনি, ওরিশা চাউখৎলগনি, ওরিশা শক্তি লৈরগনি, ওরিশা চাউখৎলগনি।
মরুপশিং,
অদোম পুম্নমক্না মালেম শিনবা থুংনা চৎলি, মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা মীওইশিংগা উনরি। ঙসিদি, ভারতপু খঙনবা অমসুং খঙনবগী অপাম্বা অসি মফম খুদিংমক্তা অদোম্না ফাওবা ফংলি। ভারতপু খঙনবগীদমক ওরিশা অসি অচৌবা মফম অমনি। মফম অসিদা, ঐখোয়গী চহি লিশিং কয়াগী ওইবা হেরিতেজ, পুৱারী, থাজবা-আধ্যাত্মিক, অরুবা উনশা, চীং, সমুদ্র, পুম্নমক মফম অমখক্তদা উবা ফংই। রাজ্য অসি চাউখৎপা অমসুং হেরিতেজকী অফবা মোদেল অমনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ঐখোয়না ওরিশাদা G-20গী কলচরেল ইভেন্তশিং পাংথোকখি। কোনার্ক সন তেম্পলগী সাইকল অসি ঐখোয়না G-20গী মরুওইবা থৌরমগী শরুক অমা ওইহনখি। 'উৎকার্শ ওরিশা'দা, ঐখোয়না ওরিশাগী তুরিজমগী ওইথোকপা য়াবশিংসু থিজিনবা তাই। মসিদা কিলোমীতর 500 হেন্না শাংবা কোস্তলাইন লৈ, মসিগী চাদা 33 হেন্না উমংশিংনা কুপশিল্লি, ইকো-তুরিজমগী অরোইবা ওইথোকপা য়াবশিং, এদভেঞ্চর তুরিজম্না অদোমগীদমক ঙাইরি। ঙসিদি, ভারতকী মীৎয়েং অসি ভারত্তা লুহোংবা, ঙসিদি ভারতকী মন্ত্র অসি ভারত্তা হকচাং ফনা লৈবা হায়বসিনি। মসিগীদমক, ওরিশাগী মহৌশা, মাগী মহৌশাগী ফজবা অসি য়াম্না কান্নবা ওইরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারত্তা কনফরেন্স তুরিজমগী ওইথোকপা য়াবা কয়া অমা শেমগৎলক্লি। ভারত মন্দপম অমসুং দিল্লীগী য়াশোভুমিগুম্বা মফমশিং অসি মসিগী মরুওইবা মফমশিং ওইরক্লি। ভুবনেশ্বরদসু য়াম্না ফবা কনভেন্সন সেন্তর অমা লৈরে। মসিগা মরী লৈনবা অতোপ্পা অনৌবা সেক্তর অমনা কন্সর্ত ইকোনোমীনি। ঈশৈ-নোংমাইগী, ৱারী শানবগী অসিগুম্লবা মরাং কায়রবা হেরিতেজ লৈরবা লৈবাক অমদা, কন্সর্তকী অচৌবা কঞ্জুমর ওইরিবা নহাশিংগী অসিগুম্লবা অচৌবা পুল অমা লৈরিবা মফম অসিদা কন্সর্তকী শেন্মিৎলোনগী ওইথোকপা য়াবা কয়া অমা লৈরি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা, লাইব ইভেন্তশিংগী ত্রেন্দ অমসুং দিমান্দ অনিমক হেনগৎলক্লি। হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা, মুম্বাই অমসুং অহমদাবাদতা পাংথোকখিবা 'কোল্দপ্লে কন্সর্ত'কী অঙকপা ফোতোশিং অদোম্না উবা ফংলে। মসি ভারত্তা লাইব কন্সর্তকীদমক কয়া য়াম্না খুদোংচাবা লৈবগে হায়বগী খুদম্নি। মালেমগী অচৌবা আর্তিস্তশিং, অচৌবা আর্তিস্তশিং ফাওবা ভারতকী মায়কৈদা চংশিল্লি। কন্সর্তকী শেন্মিৎলোন অসিনা তুরিজমসু হেনগৎহল্লি অমসুং থবক মশিং য়াম্না ফংহল্লি। ঐহাক্না রাজ্যশিং অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরদা কন্সর্ত ইকোনোমীগীদমক মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং স্কিলশিংদা মীৎয়েং চংনবা হায়জরি। ইভেন্ত মেনেজমেন্ত ওইগেরা, আর্তিস্তশিং শেন্নগেরা, সেক্যুরিতী ওইগেরা অমসুং অতোপ্পা থৌরাংশিং ওইগেরা, হায়রিবা পুম্নমক্তা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং শেমগৎলি।
মরুপশিং,
লাক্কদৌরিবা থাদা, অহানবা ৱার্ল্দ ওদিও ভিজুএল সম্মিৎ হায়বদি WAVES অসি ভারত্তা পাংথোক্কনি। মসিসু য়াম্না চাউবা থৌরম অমা ওইরগনি, মসিনা মালেমদা ভারতকী ক্রিএতিব পৱারদা অনৌবা মশক অমা পীগনি। রাজ্যশিংদা অসিগুম্বা থৌরমশিং অসিদগী লাকপা শেন্থোক, শেম্লিবা ৱাখল্লোন অসিনা শেন্মিৎলোনবু মাংলোমদা পুখৎলি। অমসুং ওরিশাদসু মসিগী ওইথোকপা য়াবা কয়া অমা লৈরি।
মরুপশিং,
চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা ওরিশানা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ওরিশাগী মীয়াম্না চাউখৎপা ওরিশা অমা শেমগৎনবা অচেৎপা ফিরেপ লৌরে। মসিগী অচেৎপা ৱাফম অসি ফংবা ঙম্নবা কেন্দ্র সরকারনা য়ারিবা মতেং পুম্নমক পীরি। অদোম পুম্নমক্না ওরিশাগীদমক্তা ঐহাক্কী নুংশিজবা অদু ফজনা খঙনরবনি। প্রধান মন্ত্রী ওইনা, ঐহাক্না মফম অসিদা কয়ারক হন্না লাকখ্রে। নীংতম্বা ফংলবা মতুংদগী প্রধান মন্ত্রী পুম্নমক পুন্সিন্নবদগী ঐনা ওরিশাদা হেন্না হন্না লাকখ্রে, মসি অদোমগী নুংশিবা অদুনি। ঐহাক্না মফমসিগী জিলা অয়াম্বদা চৎখ্রে, ওরিশাগী ওইথোকপা য়াবশিংদা ঐহাক্না থাজবা থম্লি, মফমসিগী মীয়ামদা ঐহাক্না থাজবা থম্লি। অদোম পুম্নমক্কী ইনভেস্তমেন্তনা অদোমগী ললোন-ইতিক অমসুং ওরিশাগী চাউখৎ-থৌরাংবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
মসিগী অফবা থৌরম অসিগীদমক ঐনা অমুক্কা হন্না ওরিশাগী মীয়াম অমসুং ওরিশা সরকারবু থাগৎপা ফোংদোকচরি। অমসুং ঐহাক্না ওরিশাদা ওইথোকপা য়াবশিং থিরিবা অচৌবা মীওইশিং অসিদা থাজবা পীজরি মদুদি ওরিশা সরকার অমসুং ভারত সরকারনা মপুং ফানা অদোমগা লোয়ননা লেপমিন্নরি। অমুক্কা হন্না, ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। থাগৎচরি।