Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at 'Utkarsh Odisha' - Make in Odisha Conclave in Bhubaneswar
28 JAN 2025 2:48PM by PIB Delhi
Jai Jagannath!
Odisha Governor Shri Hari Babu, the popular Chief Minister of this place Shri Mohan Charan Majhi ji, my fellow ministers of the Union Cabinet, ministers of the Odisha government, MPs, MLAs, leading entrepreneurs from the industry and business world, investors from the country and the world, and my dear brothers and sisters of Odisha are present at the programme!
This is my second visit to Odisha in the month of January, that is, in the beginning of 2025. Just a few days ago, I was a part of the Pravasi Bharatiya Divas event here. Now today, I have come here among you in the Utkarsh Odisha Conclave. I have been told that this is the biggest business summit ever held in Odisha. 5-6 times more investors are participating in it than before. I congratulate the people of Odisha, the Odisha government, for this wonderful event. I welcome all of you to this event.
Friends,
I consider eastern India to be the growth engine of the country's development. And Odisha has a major role in it. History is witness to the fact that when India had a major share in global growth, eastern India had a significant contribution. Eastern India had major industrial hubs, ports, trade hubs, and Odisha also had a major share in it. Odisha used to be the main centre of trade in SouthEast Asia. The ancient ports here were, in a way, gateways to India. Even today, Bali Jatra is celebrated every year in Odisha. Recently, the President of Indonesia came and he even said that perhaps Odisha is in my DNA.
Friends,
This Odisha celebrates the legacy that connects Odisha with South East Asia. Now in the 21st century, Odisha is engaged in reviving its glorious heritage. Recently, the President of Singapore visited Odisha. Singapore is very excited about relations with Odisha. ASEAN countries have also shown interest in strengthening the connection of trade and tradition with Odisha. Today, so many doors of possibilities are opening in this region, as never before after independence. I would like to appeal to every investor present here, and I would like to repeat what our Chief Minister said - this is the time, the right time. Your investment in this development journey of Odisha will take you to new heights of success, and this is Modi's guarantee.
Friends,
Today, India is moving on such a path of development, which is being driven by the aspirations of crores of people. This is the era of AI. Artificial intelligence is being discussed, but for India, it is not just AI, it is the Aspiration of India, our strength. And aspirations grow when the needs of the people are fulfilled. Today, the country is seeing the benefits of empowering crores of countrymen in the last decade. Odisha also represents this aspiration. Odisha is outstanding. Odisha is a symbol of the optimism and originality of the new India. There are opportunities in Odisha, and the people here have always shown the passion to outperform. I have personally experienced the skills, hard work and honesty of the colleagues coming from Odisha in Gujarat. Therefore, today when new opportunities are being created in Odisha, I firmly believe that Odisha will very soon reach such heights of development, which no one has even imagined. I am happy that the entire team of Chief Minister Mohan Charan Majhi ji is engaged in accelerating the development of Odisha. Odisha is becoming one of the leading states in India in every industry like food processing, petrochemical, port led development, fisheries, IT, edutech, textile, tourism, mining, green energy.
Friends,
Today, India is moving at a very fast pace towards becoming the third largest economy in the world. The milestone of a five trillion dollar economy is also not far away. In the last decade, India's strength has started to emerge in manufacturing as well. Now there are two major pillars for the expansion of India's economy, one is our innovative service sector and the other is India's quality products. The country's rapid progress is not possible only on the export of raw material. That is why we are changing the entire ecosystem, working with a new vision. The trend of minerals being extracted from here and then exported to some country in the world, value addition taking place there, a new product being made, and then that product coming back to India is not acceptable to Modi. India is now changing this trend. Sea food is extracted from the sea here and then processed in some other country of the world and reaches the markets. India is also changing this trend. Our government is working in the direction that industries related to the resources available in Odisha should also be set up here. Today's Utkarsh Odisha Conclave is also a medium to realise this vision.
Friends,
Today the world is talking about sustainable lifestyle, moving towards a green future. Today the possibilities of green jobs are also increasing a lot. We have to change ourselves according to the needs and demands of the time, we have to adapt accordingly. With this thinking, India is focusing so much on a green future, green tech. Be it solar, wind, hydro, green hydrogen, these are going to power the energy security of developed India. There are many possibilities for this in Odisha. Today in the country, we have started the Green Hydrogen Mission and Solar Power Mission at the national level. In Odisha too, big policy decisions are being made to promote the renewable energy related industry, many steps are also being taken here for the production of hydrogen energy.
Friends,
Along with green energy, initiatives are also being taken to expand the petrochemical and petrochemical sectors in Odisha. In Paradip and Gopalpur, dedicated industrial parks and investment regions are being developed. There is a lot of potential for investment in this sector as well. I would like to congratulate the Odisha government that, looking at the potential of different regions of Odisha, it is taking quick decisions and developing a new ecosystem.
Friends,
For 21st century India, this is the era of connected infrastructure, multi-modal connectivity. The scale and speed at which specialized infrastructure is being built in India today is making India a great destination for investment. East and West coastlines are being connected through dedicated freight corridors. A large part of the country which was land-locked is now getting fast access to the sea. Today, dozens of such industrial cities are being built in the country, which will be equipped with plug and play facilities. Similar possibilities are being enhanced in Odisha as well. Projects worth thousands of crores of rupees related to railway and highway network are underway here. To reduce the logistics cost of industry in Odisha, the government is connecting the ports here to industrial clusters. Along with the expansion of old ports, new ports are also being built here. That is, Odisha is going to be included in the top states of the country in terms of blue economy as well.
Friends,
Amidst these efforts of the government, I have some requests for all of you. You are seeing the challenges related to the global supply chain in this fast-changing world. India cannot rely much on a fragmented supply chain and import-based supply chain. We have to create a strong supply and value chain in India itself, which is least affected by global fluctuations. This is a huge responsibility of the government as well as the industry. Therefore, whatever industry you are in, support the MSMEs associated with it, do their hand-holding. You should also support as many young start-ups as possible.
Friends,
Today, no industry can grow without new technology. In such a situation, research and innovation are very important. The government is creating a very vibrant ecosystem related to research in the country. A special fund has also been created for this. A special package has been announced for internship and skill development. In this too, everyone expects that the industry should come forward openly and work together with the government. The bigger and better India's research ecosystem, the skilled young pool, our industry will directly benefit from it. I would like to request all the colleagues from the industry and the Odisha government to together create a modern ecosystem here. An ecosystem that works with the aspirations of Odisha, gives new opportunities to the youth here. With this, the youth of Odisha will get more and more job opportunities here itself, Odisha will prosper, Odisha will be empowered, Odisha will prosper.
Friends,
All of you travel around the world, meet people from all over the world. Today, you can feel the eagerness to know and understand India everywhere. Odisha is a great destination to understand India. Here, we have our heritage of thousands of years, history, faith-spirituality, dense forests, mountains, sea, everything is visible at one place. This state is a wonderful model of development and heritage. With this feeling, we had organized cultural events of G-20 in Odisha. We had made the cycle of Konark Sun Temple a part of the main event of G-20. In Utkarsh Odisha, we also have to explore the tourism potential of Odisha. It's more than 500 km long coastline, more than 33 percent forest cover, endless possibilities of eco-tourism, adventure tourism are waiting for you. Today, India's focus is - Wed in India, today India's mantra is - Heal in India, and for this, the nature of Odisha, its natural beauty, is very helpful.
Friends,
Today, conference tourism is also developing a lot of potential in India. Venues like Bharat Mandapam and Yashobhoomi in Delhi are becoming major centres for this. Bhubaneswar can also benefit from a very good convention centre. Another new sector related to this is the concert economy. In a country which has such a rich heritage of music-dance, storytelling, where there is such a large pool of youth who are a huge consumer of concerts, there are many possibilities for the concert economy. You are seeing that in the last 10 years, both the trend and demand for live events have increased. In the last few days, you must have seen the wonderful pictures of the 'Coldplay concert' held in Mumbai and Ahmedabad. This is a proof of how much scope there is in India for live concerts. Big artists of the world, even big artists, are getting attracted towards India. Concert economy also increases tourism and creates a large number of jobs. I urge the states and the private sector to focus on the necessary infrastructure and skills for the concert economy. Be it event management, grooming of artists, security and other arrangements, new possibilities are being created in all these.
Friends,
Next month, the first world audio visual summit i.e. WAVES is going to be held in India. This will also be a very big event, it will give a new identity to India's creative power in the world. The revenue generated from such events in the states, the perception created, also takes the economy forward. And there are many possibilities of this in Odisha too.
Friends,
Odisha has a big role in building a developed India. The people of Odisha have taken a pledge to build a prosperous Odisha. To achieve this pledge, the Central Government is providing all possible support. You all know my affection for Odisha very well. As the Prime Minister, I have come here almost 30 times. I have come to Odisha more times than all the Prime Ministers put together since independence, this is your love. I have visited most of the districts here, I have faith in the potential of Odisha, I have faith in the people here. I am confident that the investment of all of you will take your business and the progress of Odisha to new heights.
I once again congratulate the people of Odisha and the Government of Odisha for this wonderful event, thank you very much. And I assure those great people who are looking for possibilities in Odisha, the Government of Odisha and the Government of India stand with you with full strength. Once again, my best wishes to all of you, thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
'ଉତ୍କର୍ଷ ଓଡ଼ିଶା'ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ - ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଓଡ଼ିଶା ସମ୍ମିଳନୀ
28 JAN 2025 2:48PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ !
ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ହରି ବାବୁ, ଓଡ଼ିଶାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ, ଶିଳ୍ପ ଓ ବ୍ୟବସାୟ ଜଗତର ପ୍ରମୁଖ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱର ନିବେଶକ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ !
ଜାନୁଆରୀ ମାସରେ ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୨୫ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଏହା ମୋର ଦ୍ୱିତୀୟ ଓଡ଼ିଶା ଗସ୍ତ। କିଛି ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ଏଠାରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲି। ଆଜି ଉତ୍କର୍ଷ ଓଡ଼ିଶା ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛି। ମୋତେ ସୂଚିତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏହା ଓଡ଼ିଶାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସର୍ବବୃହତ ବ୍ୟବସାୟ ଭିତ୍ତିକ ସମ୍ମିଳନୀ । ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଏଥିରେ ୫ ରୁ ୬ ଗୁଣ ଅଧିକ ନିବେଶକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଓଡ଼ିଶାବାସୀ, ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ୍ ଭାବେ ବିବେଚନା କରୁଛି। ଆଉ ଏଥିରେ ଓଡିଶାର ବଡ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଇତିହାସ ସାକ୍ଷୀ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ପୂର୍ବ ଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଥିଲା । ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା, ବନ୍ଦର ଥିଲା, ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା, ଏଥିରେ ଓଡ଼ିଶାର ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଭାଗିଦାରୀ ଥିଲା। ଓଡ଼ିଶା ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆର ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା। ଏଠାକାର ପ୍ରାଚୀନ ବନ୍ଦର ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଥିଲା । ଆଜି ବି ଓଡ଼ିଶାରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ବାଲିଯାତ୍ରା ପାଳିତ ହୋଇଥାଏ। ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବେ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ବୋଧହୁଏ ଓଡ଼ିଶା ମୋ ଡିଏନଏରେ ଅଛି ବୋଲି ମଧ୍ୟ ସେ କହିଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଓଡ଼ିଶା ସେହି ପରମ୍ପରାକୁ ପାଳନ କରୁଛି, ଯାହା ଓଡିଶାକୁ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ସହ ‌ଯୋଡୁଛି। ଏବେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଓଡ଼ିଶା ସେହି ଗୌରବମୟ ଐତିହ୍ୟକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ନିକଟରେ ସିଙ୍ଗାପୁର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଓଡ଼ିଶା ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିଲେ। ସିଙ୍ଗାପୁର ଓଡ଼ିଶା ସହ ସମ୍ପର୍କକୁ ନେଇ ବେଶ୍ ଉତ୍ସାହିତ ଅଛି। ଓଡ଼ିଶା ସହ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପାରମ୍ପରିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏସିଆନ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇ ନଥିବା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ଅନେକ ସମ୍ଭାବନାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛି। ମୁଁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ସମସ୍ତ ନିବେଶକଙ୍କୁ ଆହ୍ଵାନ କରୁଛି ଏବଂ ଆମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯାହା କହିଛନ୍ତି ତାହାର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି - ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ । ଓଡ଼ିଶାର ଏହି ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଆପଣଙ୍କ ନିବେଶ ଆପଣଙ୍କୁ ସଫଳତାର ନୂଆ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବ ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ବିକାଶର ଏପରି ମାର୍ଗରେ ଗତି କରୁଛି, ଯାହା କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି । ଏହା ହେଉଛି ଏଆଇର ଯୁଗ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସକୁ ନେଇ ସବୁଠି ଆଲୋଚନା, କିନ୍ତୁ ଭାରତ ପାଇଁ ଏଆଇ କେବଳ ଆମର ଶକ୍ତି ନୁହେଁ, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ ହିଁ ଆମର ଶକ୍ତି । ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହେଲେ ଆକାଂକ୍ଷା ବଢିଯାଏ । ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ଲାଭ ଦେଶ ଏବେ ଦେଖୁଛି। ଓଡ଼ିଶା ମଧ୍ୟ ଏହି ଆକାଂକ୍ଷାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି। ଓଡ଼ିଶା ଉତ୍କୃଷ୍ଟ। ଓଡ଼ିଶା ହେଉଛି ନୂଆ ଭାରତର ଆଶାବାଦୀତା ଓ ମୌଳିକତାର ପ୍ରତୀକ। ଓଡ଼ିଶାରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ରହିଛି ଏବଂ ଏଠାକାର ଲୋକମାନେ ସବୁବେଳେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ଦେଖାଇଛନ୍ତି। ଓଡ଼ିଶାରୁ ଗୁଜରାଟ ଆସୁଥିବା ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଓ ସଚ୍ଚୋଟତାକୁ ମୁଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଅନୁଭବ କରିଛି। ତେଣୁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଓଡ଼ିଶାରେ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଓଡ଼ିଶା ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିକାଶର ସେହି ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବ, ଯେଉଁଠାରେ ପହଞ୍ଚିବା ନେଇ କେହି କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିନଥିଲେ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀଙ୍କ ପୂରା ଟିମ୍ ଓଡ଼ିଶାର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ,, ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ, ଆଇଟି, ଏଜୁଟେକ୍, ବୟନଶିଳ୍ପ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଖଣି, ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଳ୍ପରେ ଓଡ଼ିଶା ଭାରତର ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଆଜି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ପାଞ୍ଚ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଆଉ ଦୂରରେ ନାହିଁ । ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସାମନାକୁ ଆସିବାରେ ଲାଗିଛି। ଏବେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଦୁଇଟି ବଡ଼ ସ୍ତମ୍ଭ ରହିଛି, ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଆମର ଅଭିନବ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ହେଉଛି ଭାରତର ଗୁଣାତ୍ମକ ଉତ୍ପାଦ । କେବଳ କଞ୍ଚାମାଲ ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ବଦଳାଉଛୁ, ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଏଠାରୁ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ବାହାରି ପୃଥିବୀର ଯେ କୌଣସି ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି ହେଉ, ସେଥିରେ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ହେବା, ଏକ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଏବଂ ତା'ପରେ ସେହି ଉତ୍ପାଦ ଭାରତକୁ ଫେରି ଆସିବା, ଏହି ଧାରା ମୋଦୀଙ୍କ ପାଇଁ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ। ଭାରତ ଏବେ ଏହି ଧାରାକୁ ବଦଳାଉଛି। ଏଠାରେ ସମୁଦ୍ରରୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ବାହାରିବା ଏବଂ ତା'ପରେ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦେଶରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯାଇ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବା, ଏହି ଧାରାକୁ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି । ଓଡ଼ିଶାରେ ଉପଲବ୍ଧ ସମ୍ବଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଶିଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଯେପରି ଏଠାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଏ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜିର ଉତ୍କର୍ଷ ଓଡ଼ିଶା ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଏକ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ଗତି କରି ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛି । ଆଜି ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତିର ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଆମକୁ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଚାହିଦା ଅନୁଯାୟୀ ନିଜକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଆମକୁ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ଖାପ ଖୁଆଇବାକୁ ପଡିବ | ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ, ସବୁଜ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି । ସୌର, ପବନ, ଜଳ, ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ହେଉ, ଏସବୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତାକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଓଡ଼ିଶାରେ ବହୁ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଆଜି ଆମେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶନ ଓ ସୌର ଶକ୍ତି ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଓଡ଼ିଶାରେ ମଧ୍ୟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ବଡ଼ ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଉଥିବା ବେଳେ ଏଠାରେ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଓଡ଼ିଶାରେ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ସହିତ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି। ପାରାଦୀପ ଓ ଗୋପାଳପୁରରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କ ଓ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଓଡ଼ିଶାର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ତ୍ୱରିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ସହ ଏକ ନୂତନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ବିକଶିତ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ପାଇଁ ଏହି ସମୟ ସଂଯୁକ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ସଂଯୋଗର ଯୁଗ ପାଲଟିଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ଯେଉଁ ପରିମାଣରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ତାହା ଭାରତକୁ ଏକ ଉତ୍ତମ ନିବେଶ ସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ କରୁଛି । ପୂର୍ବ ଓ ପଶ୍ଚିମର ଉପକୂଳକୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ସ୍ଥଳ ଭାଗ ଦ୍ଵାରା ଘେରି ରହିଥିବା ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶକୁ ମଧ୍ୟ ସମୁଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସଂଯୋଗ କରାଯିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆଜି ଦେଶରେ ଏଭଳି ଅନେକ ଶିଳ୍ପ ସହର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ଲଗ୍ ଆଣ୍ଡ ପ୍ଲେ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଓଡ଼ିଶାରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ସମ୍ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏଠାରେ ରେଳ ଓ ରାଜପଥ ନେଟୱର୍କ ସହ ଜଡିତ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି । ଓଡ଼ିଶାରେ ଶିଳ୍ପର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ କମାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ଏଠାକାର ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକୁ ଶିଳ୍ପ କ୍ଲଷ୍ଟର ସହ ସଂଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି। ପୁରୁଣା ବନ୍ଦରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସହ ନୂଆ ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଓଡ଼ିଶା ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ କିଛି ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବିଶ୍ୱରେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସହିତ ଜଡିତ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ବିଖଣ୍ଡିତ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଆମଦାନୀ ଭିତ୍ତିକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉପରେ ଭାରତ ଅଧିକ ନିର୍ଭର କରିପାରିବ ନାହିଁ। ଆମକୁ ଭାରତରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ହେବ ଯାହା ବିଶ୍ୱର ଅସ୍ଥିରତା ଦ୍ୱାରା ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ଏହା ସରକାରଙ୍କ ସହ ଶିଳ୍ପର ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ। ତେଣୁ, ଆପଣ ଯେଉଁ ଉଦ୍ୟୋଗ ସହିତ ସଂଶ୍ଲିଷ୍ଟ ଅଛନ୍ତି, ତାହା ସହ ଜଡିତ ଏମଏସଏମଇଗୁଡିକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କର ହାତ ଧରନ୍ତୁ । ଆପଣ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୁବ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରିବା ଉଚିତ୍ |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିକାଲି ନୂଆ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିନା କୌଣସି ଶିଳ୍ପର ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ସରକାର ଦେଶରେ ଗବେଷଣା ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପାଣ୍ଠି ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ଇଣ୍ଟରନସିପ୍ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ୍ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଶିଳ୍ପ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ଆଗେଇ ଆସି ସରକାରଙ୍କ ସହ ମିଶି କାମ କରିବା ସମସ୍ତଙ୍କର ଆଶା। ଭାରତର ଗବେଷଣା ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ କୁଶଳୀ ଯୁବ ବର୍ଗ ଯେତେ ବ୍ୟାପକ ଓ ଉନ୍ନତ ହେବ, ଆମ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକ ଏଥିରୁ ସିଧାସଳଖ ଉପକୃତ ହେବ। ମୁଁ ସମସ୍ତ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କୁ ଏକାଠି ହୋଇ ଏଠାରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ କହୁଛି ।ଏମିତି ଏକ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା , ଯାହା ଓଡ଼ିଶାର ଆକାଂକ୍ଷା ନେଇ ଆଗକୁ ବଢିବ, ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ପ୍ରସାନ କରିବ। ଏହା ଦ୍ବାରା ଓଡ଼ିଶାର ଯୁବକମାନେ ଏଠାରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପାଇବେ, ଓଡ଼ିଶା ସମୃଦ୍ଧ ହେବ, ଓଡ଼ିଶା ସୁଦୃଢ଼ ହେବ ଓ ଓଡ଼ିଶାର ବିକାଶ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣ ସମନ୍ତେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭ୍ରମଣ କରନ୍ତି, ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟନ୍ତି । ଆଜି ଆପଣ ବିଶ୍ୱର ସବୁସ୍ଥାନରେ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଓ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଲୋକମାନଙ୍କର ଆଗ୍ରହକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଓଡ଼ିଶା ଏକ ଉତ୍ତମ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ। ଏଠାରେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଐତିହ୍ୟ ରହିଛି, ଇତିହାସ, ଆସ୍ଥା - ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ଘଞ୍ଚ ଜଙ୍ଗଲ, ପର୍ବତ, ସମୁଦ୍ର ସବୁ କିଛି ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ। ଏହି ରାଜ୍ୟ ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ଚମତ୍କାର ମଡେଲ । ଏହି ଭାବନାକୁ ନେଇ ଆମେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଜି- ୨୦ର ସଂସ୍କୃତି ସହ ଜଡ଼ିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲୁ। ଆମେ କୋଣାର୍କ ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଚକ୍ରକୁ ଜି- ୨୦ର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶ ଭାବେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲୁ । ଉତ୍କର୍ଷ ଓଡ଼ିଶାରେ ମଧ୍ୟ ଓଡ଼ିଶାର ଏହି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଠାରେ ୫୦୦ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଉପକୂଳ, ୩୩ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଜଙ୍ଗଲ, ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଦୁଃସାହସିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି। ଆଜି ଭାରତର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ’ୱେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’, 'ହିଲ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରକୃତି ଓ ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ବହୁତ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତରେ ସମ୍ମିଳନୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଏବଂ ଯଶୋଭୂମି ଭଳି ସ୍ଥାନ ଏହାର ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି । ଭୁବନେଶ୍ୱରକୁ ଏକ ବହୁତ ଭଲ କନଭେନସନ୍ ସେଣ୍ଟରର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ମିଳିପାରିବ । ଏହା ସହ ଜଡିତ ଆଉ ଏକ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି କନସର୍ଟ ଇକୋନୋମି । ଯେଉଁ ଦେଶରେ ସଙ୍ଗୀତ - ନୃତ୍ୟ, କାହାଣୀ କହିବାର ଏତେ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ରହିଛି, ଯେଉଁଠି ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବବର୍ଗ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ କନସର୍ଟର ଏକ ବିଶାଳ ଉପଭୋକ୍ତା, ସେଠାରେ କନସର୍ଟ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଆପଣ ଦେଖିପାରିବେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲାଇଭ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଭୟ ଟ୍ରେଣ୍ଡ ଏବଂ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମୁମ୍ବାଇ ଓ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ 'କୋଲ୍ଡପ୍ଲେ କନସର୍ଟ'ର ଚମତ୍କାର ଫଟୋ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ। ଏହା ଭାରତରେ ଲାଇଭ୍ କନସର୍ଟର ପରିସରର ପ୍ରମାଣ । ଦୁନିଆର ବଡ ବଡ କଳାକାର ମାନେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ ହେଉଛନ୍ତି । କନସର୍ଟ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରେ । ମୁଁ ରାଜ୍ୟ, ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ କନସର୍ଟ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ, ଆବଶ୍ୟକ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦିଅନ୍ତୁ । ଇଭେଣ୍ଟ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ହେଉ, କଳାକାରଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ହେଉ, ସୁରକ୍ଷା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ, ଏସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆସନ୍ତା ମାସରେ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ବିଶ୍ୱ ଅଡିଓ ଭିଜୁଆଲ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ (ୱେଭ୍ସ) ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ବହୁତ ବଡ ଘଟଣା ହେବ, ଏହା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ସୃଜନଶୀଳ ଶକ୍ତିକୁ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦେବ । ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ ଯେଉଁ ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟ ହୁଏ, ଯେଉଁ ଧାରଣା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଚଳାଇଥାଏ। ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଓଡ଼ିଶାର ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ସମୃଦ୍ଧ ଓଡ଼ିଶା ଗଠନ ପାଇଁ ଓଡ଼ିଶାବାସୀ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି। ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଆମକୁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭବ ସହାୟତା ମିଳୁଛି । ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରତି ମୋର ସ୍ନେହ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ମୁଁ ପ୍ରାୟ ୩୦ ଥର ଏଠାକୁ ଆସିଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମୁଦାୟ ଓଡ଼ିଶା ଗସ୍ତ ଯେତେଥର ହୋଇଛି, ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ଥର ମୁଁ ଓଡ଼ିଶା ଗସ୍ତ କରିଛି। ଏଠାକାର ଅଧିକାଂଶ ଜିଲ୍ଲା ଗସ୍ତ କରିଛି, ଓଡ଼ିଶାର ଶକ୍ତି ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି, ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ଆପଣ ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଉଭୟ ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ଓ ଓଡ଼ିଶାର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଓଡ଼ିଶାବାସୀ ଓ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ଯେଉଁ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଓଡ଼ିଶାରେ ସମ୍ଭାବନା ଖୋଜୁଛନ୍ତି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି । ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !