Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the 'Utkarsh Odisha' - Make in Odisha Conclave 2025 in Bhubaneswar
The programme showcases the state's immense potential as a thriving hub for investment and business opportunities: PM
Eastern India is a growth engine in the development of the country, Odisha plays a key role in this: PM
Today, India is moving on a path of development driven by the aspirations of crores of people: PM
Odisha is truly Outstanding, Odisha symbolises the Optimism and Originality of New India, Odisha is a land of Opportunities, and the people here have always shown a passion to Outperform: PM
India is focusing on green future and green tech: PM
For 21st century India, this era is all about connected infrastructure and multi-modal connectivity: PM
Odisha holds immense potential for tourism: PM
With a vast pool of young talent and a massive audience for concerts, India has great possibilities for a thriving concert economy: PM
28 JAN 2025 1:33PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Utkarsh Odisha – Make in Odisha Conclave 2025 and Make in Odisha Exhibition in Bhubaneswar, Odisha today. Addressing the gathering, the Prime Minister said this was his second visit to Odisha in the month of January 2025, recalling his visit to inaugurate Pravasi Bharatiya Divas 2025 event. Noting that this was the biggest business Summit in Odisha till date, Shri Modi said that there were around 5-6 times more investors participating in Make in Odisha Conclave 2025. He also congratulated the people and the Government of Odisha for organising the grand event.
“Eastern India is a growth engine in the development of the country and Odisha plays a key role in this”, exclaimed the Prime Minister. He added that historic data also reveals that the contributions of Eastern India were remarkable when India played a major role in global growth. Shri Modi noted that there were huge industrial hubs, ports, trade hubs in Eastern India and Odisha’s participation in this was remarkable. “Odisha used to be an important center in South Eastern Asian trade and the ports were a gateway to India”, said the Prime Minister. He added that Bali Yatra is celebrated even today in Odisha. Recalling the recent visit of the President of Indonesia to India, the Prime Minister said that the President’s words that there were probably traces of Odisha in his DNA.
The Prime Minister remarked that Odisha celebrates a legacy which connects it with South East Asia. He added that Odisha had now begun to revive the glorious heritage in the 21st century. He noted that the President of Singapore recently visited Odisha and Singapore was very enthusiastic about its relationship with Odisha. He highlighted that ASEAN countries have also shown interest in strengthening trade and traditional connections with Odisha. The Prime Minister emphasized that numerous opportunities were opening up in this region, more than ever before since independence. He called upon all the investors present, stating that now is the right time to invest in Odisha's development journey and assured that their investment would lead to new heights of success.
“India is on a path of development driven by the aspirations of crores of people”, remarked Shri Modi and emphasized that AI stands for both Artificial Intelligence and Aspiration of India, which is the country's strength. He said that aspirations grow when people's needs are met, and the past decade has empowered crores of citizens, benefiting the nation. The Prime Minister highlighted that Odisha represents this aspiration. He described Odisha as outstanding, symbolizing the optimism and originality of New India. He added that Odisha had numerous opportunities, and its people have always shown a passion for outperforming. Sharing his personal experience of witnessing the skills, hard work, and honesty of people from Odisha in Gujarat, the Prime Minister expressed confidence that with new opportunities emerging in Odisha, the state will soon reach unprecedented heights of development. He praised Chief Minister Shri Mohan Charan Manjhi and his team for their efforts in accelerating Odisha's development. The Prime Minister noted that Odisha is becoming one of India's leading states in various industries, including food processing, petrochemicals, port-led development, fisheries, IT, edutech, textiles, tourism, mining, and green energy.
Underscoring that India was rapidly progressing towards becoming the world's third-largest economy, the Prime Minister said that the milestone of a five trillion-dollar economy was not far away. He added that over the past decade, India's strength in manufacturing had also become evident. The Prime Minister highlighted that the expansion of India's economy rests on two major pillars: the innovative service sector and quality products. He emphasized that the country's rapid progress cannot rely solely on the export of raw materials and therefore, the entire ecosystem was being transformed with a new vision. The Prime Minister mentioned that India was changing the trend of extracting minerals and sending them abroad for product manufacturing and value addition, only to have those products return to India. Similarly, he added that the trend of exporting seafood for processing in other countries was also being changed. Shri Modi stated that the Government was working to ensure that industries related to the resources in Odisha are established within the state. He highlighted that Utkarsh Odisha Conclave 2025 was a means to realize this vision.
Remarking that the world was increasingly focusing on sustainable lifestyles and moving towards a green future, Shri Modi noted that the potential for green jobs is also growing significantly. He emphasized the need to adapt to the demands and requirements of the times. He highlighted that India was focusing on green technology and a green future, including solar, wind, hydro, and green hydrogen, which will power the energy security of a developed India. The Prime Minister mentioned that Odisha had immense potential in this regard and stated that the country had launched national-level Green Hydrogen and Solar Power Missions. Shri Modi noted that significant policy decisions were being made to promote renewable energy industries in Odisha, and several steps were being taken for hydrogen energy production.
Prime Minister remarked that alongside green energy, initiatives were being taken to expand the petro and petrochemical sector in Odisha. He highlighted that dedicated industrial parks and investment regions were being developed in Paradip and Gopalpur, indicating significant investment potential in this sector. Shri Modi congratulated the Odisha government for making swift decisions and developing a new ecosystem, considering the potential of different regions in the state.
“21st century is an era of connected infrastructure and multi-modal connectivity for India”, said Shri Modi and highlighted that the scale and speed at which specialized infrastructure was being developed in India was making the country an excellent investment destination. He noted that dedicated freight corridors were connecting the east and west coastlines, providing faster access to the sea for previously land-locked regions. He mentioned that dozens of industrial cities with plug-and-play facilities were being constructed across the country. Shri Modi emphasized that similar opportunities were being enhanced in Odisha and thousands of crores worth of projects related to railway and highway networks are underway in the state. He added that to reduce logistics costs for industries in Odisha, the Government was connecting ports with industrial clusters and mentioned that both the expansion of existing ports and the construction of new ports are taking place. He stressed that Odisha was set to become one of the top states in the country in terms of the blue economy.
Urging everyone to recognize the challenges of the global supply chain in a rapidly changing world, the Prime Minister emphasized that India cannot rely on fragmented and import-based supply chains. Instead, a robust supply and value chain must be built within India to minimize the impact of global fluctuations, he added. He highlighted that this responsibility lies with both the government and the industry. Shri Modi called on industries to support MSMEs and young startups, stressing the importance of research and innovation for growth. He added that theGovernment was creating a vibrant research ecosystem in the country, with a special fund and a package for internships and skill development. He encouraged industries to actively participate and collaborate with the Government. Emphasising that a strong research ecosystem and a skilled young workforce will directly benefit the industry, Shri Modi urged industry partners and the Odisha government to work together to build a modern ecosystem aligned with Odisha's aspirations, providing new opportunities for the youth. This, he said, will create more job opportunities within Odisha, leading to prosperity, strength, and progress for the state.
The Prime Minister remarked that people around the world were eager to understand and learn about India. He highlighted that Odisha was an excellent destination to understand India, with its thousands of years of heritage and history. He added that the state offers a unique blend of faith, spirituality, forests, mountains, and the sea, all in one place. Shri Modi described Odisha as a model of development and heritage and mentioned that G-20 cultural events were held in Odisha, and the Konark Sun Temple's wheel was made a part of the main event. He emphasized the need to explore Odisha's tourism potential, with its 500-kilometer coastline, over 33% forest cover, and endless possibilities for eco-tourism and adventure tourism. Prime Minister noted that India's focus was on "Wed in India" and "Heal in India," and Odisha's natural beauty and environment were very supportive of these initiatives.
Highlighting that India had significant potential for conference tourism, the Prime Minister said that venues like Bharat Mandapam and Yashobhoomi in Delhi were becoming major centers for this sector. He also mentioned the emerging sector of the concert economy. He noted that India, with its rich heritage of music, dance, and storytelling, and a large pool of young concert-goers, has immense possibilities for the concert economy. He added that over the past decade, the trend and demand for live events have increased. Pointing out the recent Coldplay concerts in Mumbai and Ahmedabad as evidence of the scope for live concerts in India, Shri Modi emphasized that major global artists were attracted to India, and the concert economy boosts tourism and creates numerous jobs. He urged states and the private sector to focus on the necessary infrastructure and skills for the concert economy. This includes event management, artist grooming, security, and other arrangements, where new opportunities are emerging.
Shri Modi remarked that next month, India will host the World Audio Visual and Entertainment Summit (WAVES) for the first time. He highlighted that this significant event will showcase India's creative power to the world. He emphasized that such events generate revenue and shape perceptions, contributing to the economy's growth. He noted that Odisha has immense potential for hosting such events.
“Odisha plays a significant role in building a developed India”, emphasized the Prime Minister. He highlighted that the people of Odisha have resolved to build a prosperous state, and the Union government was providing all possible support to achieve this goal. He expressed his affection for Odisha, noting that he had visited the state nearly 30 times as Prime Minister and has been to most of its districts. He emphasized his trust in Odisha's potential and its people. Concluding his address, the Prime Minister expressed confidence that the investments made by all partners will elevate both their businesses and Odisha's progress to new heights. He extended his best wishes to everyone involved.
The Governor of Odisha, Dr. Hari Babu Kambhampati, Chief Minister of Odisha, Shri Mohan Charan Manjhi, Union Ministers Shri Dharmendra Pradhan, Shri Ashwini Vaishnaw were present among other dignitaries at the event.
Background
Utkarsh Odisha – Make in Odisha Conclave 2025 is a flagship Global Investment Summit, being hosted by the Government of Odisha, which aims to position the state as the anchor of the Purvodaya vision as well as a leading investment destination and industrial hub in India.
Prime Minister also inaugurated the Make in Odisha Exhibition that highlights achievements of the state in developing a vibrant industrial ecosystem. The two day conclave will be held from 28th to 29th January. It will serve as a platform for industry leaders, investors, and policymakers to converge and discuss the opportunities Odisha offers as a preferred investment destination. The conclave will host CEOs and Leaders’ Roundtables, Sectoral Sessions, B2B meetings, and Policy Discussions, ensuring targeted engagement with investors across the globe.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভুৱনেশ্বৰত 'উৎকৰ্ষ ওড়িশা'-মেক ইন ওড়িশা কনক্লেভ ২০২৫ উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
এই কাৰ্যসূচীয়ে বিনিয়োগ আৰু ব্যৱসায়িক সুযোগৰ বাবে এক সমৃদ্ধিশালী কেন্দ্ৰ হিচাপে ৰাজ্যখনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰিছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
পূব ভাৰত দেশৰ উন্নয়নৰ সমৃদ্ধিৰ ইঞ্জিন, ইয়াত ওড়িশাই মূল ভূমিকা পালন কৰে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি ভাৰত কোটি কোটি লোকৰ আকাংক্ষাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
ওড়িশা সঁচাকৈয়ে তুলনাবিহীন, ওড়িশা নতুন ভাৰতৰ আশাবাদ আৰু মৌলিকতাৰ প্ৰতীক, ওড়িশা সুযোগৰ ভূমি আৰু ইয়াৰ মানুহে সদায় পাৰদৰ্শিতাৰ প্ৰতি আকৰ্ষণ দেখুৱাই আহিছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে সেউজ ভৱিষ্যত আৰু সেউজ প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ বাবে এই যুগটোৰ সকলোবোৰেই হৈছে সংযুক্ত আন্তঃগাঁথনি আৰু বহু দিশযুক্ত সংযোগ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ওড়িশাত পৰ্যটনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
28 JAN 2025 1:33PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ওড়িশাৰ ভুৱনেশ্বৰত উৎকৰ্ষ ওড়িশা – মেক ইন ওড়িশা কনক্লেভ ২০২৫ আৰু মেক ইন ওড়িশা প্ৰদৰ্শনী উদ্বোধন কৰে। সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২৫ চনৰ জানুৱাৰী মাহত তেওঁৰ দ্বিতীয়টো ওড়িশা ভ্ৰমণ বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস ২০২৫ অনুষ্ঠান উদ্বোধন উপলক্ষে কৰা ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰে। আজিলৈকে ওড়িশাত এইখনেই আটাইতকৈ ডাঙৰ ব্যৱসায়িক সন্মিলন বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে মেক ইন ওড়িশা কনক্লেভ ২০২৫ত প্ৰায় ৫-৬ গুণ অধিক বিনিয়োগকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এই বিশাল অনুষ্ঠান আয়োজন কৰাৰ বাবে জনসাধাৰণ আৰু ওড়িশা চৰকাৰক তেওঁ অভিনন্দন জনায়।
“পূব ভাৰত দেশৰ উন্নয়নৰ সমৃদ্ধিৰ ইঞ্জিন আৰু ইয়াত ওড়িশাই মূল ভূমিকা পালন কৰে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ঐতিহাসিক তথ্যই এই কথাও প্ৰকাশ কৰে যে যেতিয়া ভাৰতে বিশ্বৰ বৃদ্ধিত মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছিল তেতিয়া পূব ভাৰতৰ অৱদান উল্লেখযোগ্য আছিল। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে পূব ভাৰতত বিশাল ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰ, বন্দৰ, বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰ আছে আৰু ইয়াত ওড়িশাৰ অংশগ্ৰহণ উল্লেখযোগ্য। “আগতে ওড়িশা দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ বাণিজ্যৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ আছিল আৰু বন্দৰসমূহ ভাৰতৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ আছিল”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে আজিও ওড়িশাত বালি যাত্ৰা উদযাপন কৰা হয়। শেহতীয়াকৈ ইণ্ডোনেছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে উল্লেখ কৰিছিল যে তেওঁৰ ডি এন এত সম্ভৱতঃ ওড়িশাৰ উপস্থিতি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ওড়িশাই দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ সৈতে সংযোগ কৰা এক উত্তৰাধিকাৰ বহন কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ওড়িশাই এতিয়া একবিংশ শতিকাত গৌৰৱময় ঐতিহ্যক পুনৰুজ্জীৱিত কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ছিংগাপুৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে শেহতীয়াকৈ ওড়িশা ভ্ৰমণ কৰিছিল আৰু ওড়িশাৰ সৈতে থকা সম্পৰ্কক লৈ ছিংগাপুৰ অতি উৎসাহী আছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে আছিয়ান দেশসমূহেও ওড়িশাৰ সৈতে বাণিজ্য আৰু পৰম্পৰাগত সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতি আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে এই অঞ্চলত অসংখ্য সুযোগ মুকলি হৈছে, স্বাধীনতাৰ পিছত যিটো পূৰ্বতকৈও অধিক। তেওঁ উপস্থিত সকলো বিনিয়োগকাৰীক আহ্বান জনাই কয় যে ওড়িশাৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত বিনিয়োগ কৰাৰ এয়াই সঠিক সময় আৰু তেওঁলোকৰ বিনিয়োগে সফলতাৰ নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব বুলি তেওঁ আশ্বাস দিয়ে।
“ভাৰত কোটি কোটি মানুহৰ আকাংক্ষাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে”, শ্ৰী মোদীয়ে এনেদৰে মন্তব্য কৰি এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এ আই কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু ভাৰতৰ আকাংক্ষা দুয়োটাৰে বাবে থিয় দিছে, যিটো দেশৰ শক্তি। তেওঁ কয় যে মানুহৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ হ’লে আকাংক্ষা বৃদ্ধি পায় আৰু বিগত দশকে কোটি কোটি নাগৰিকক সবল কৰি তুলিছে, জাতিটোক উপকৃত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ওড়িশাই এই আকাংক্ষাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। তেওঁ ওড়িশাক অসাধাৰণ বুলি অভিহিত কৰি কয় যে ই নতুন ভাৰতৰ আশাবাদ আৰু মৌলিকতাৰ প্ৰতীক। তেওঁ লগতে কয় যে ওড়িশাত অসংখ্য সুযোগ আছিল আৰু ইয়াৰ লোকসকলে সদায় পাৰদৰ্শিতাৰ প্ৰতি আকৰ্ষণ দেখুৱাই আহিছে। গুজৰাটত ওড়িশাৰ লোকসকলৰ দক্ষতা, কঠোৰ পৰিশ্ৰম, আৰু সততাৰ সাক্ষী হোৱাৰ ব্যক্তিগত অভিজ্ঞতা ব্যক্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই আত্মবিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে ওড়িশাত নতুন সুযোগৰ উন্মেষ ঘটাৰ লগে লগে ৰাজ্যখনে অতি সোনকালে উন্নয়নৰ অভূতপূৰ্ব উচ্চতাত উপনীত হ’ব। তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মোহন চৰণ মাঝি আৰু তেওঁৰ দলটোক ওড়িশাৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে খাদ্য সংসাধন, পেট্ৰ’কেমিকেল, বন্দৰভিত্তিক উন্নয়ন, মীন, আই টি, শিক্ষা-প্ৰযুক্তি, বস্ত্ৰশিল্প, পৰ্যটন, খনন আৰু সেউজ শক্তিকে ধৰি বিভিন্ন উদ্যোগত ওড়িশা ভাৰতৰ অন্যতম আগশাৰীৰ ৰাজ্য হৈ পৰিছে।
ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পাঁচ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিৰ মাইলৰ খুঁটি বহু দূৰত নহয়। তেওঁ লগতে কয় যে বিগত দশকত ভাৰতৰ উৎপাদন ক্ষেত্ৰতো শক্তি স্পষ্ট হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ সম্প্ৰসাৰণ দুটা প্ৰধান স্তম্ভৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল- উদ্ভাৱনী সেৱা খণ্ড আৰু মানসম্পন্ন সামগ্ৰী। তেওঁ জোৰ দি কয় যে দেশৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতি কেৱল কেঁচামালৰ ৰপ্তানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব নোৱাৰে আৰু সেয়েহে সমগ্ৰ পৰিবেশতন্ত্ৰক এক নতুন দৃষ্টিভংগীৰে ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে খনিজ পদাৰ্থ নিষ্কাসন কৰি বিদেশলৈ পণ্য উৎপাদন আৰু মূল্য সংযোজনৰ বাবে প্ৰেৰণ কৰাৰ ধাৰা সলনি কৰি আছে, মাথোঁ সেই সামগ্ৰীসমূহ ভাৰতলৈ ঘূৰি আহিবলৈ। একেদৰে তেওঁ লগতে কয় যে আন দেশত সংসাধনৰ বাবে সাগৰীয় খাদ্য ৰপ্তানিৰ ধাৰাও সলনি হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে ওড়িশাৰ সম্পদৰ সৈতে জড়িত উদ্যোগসমূহ যাতে ৰাজ্যখনৰ ভিতৰতে প্ৰতিষ্ঠা হয়, তাৰ বাবে কাম কৰি আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উৎকৰ্ষ ওড়িশা কনক্লেভ-২০২৫ এই দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িত কৰাৰ এক মাধ্যম।
বিশ্বই বহনক্ষম জীৱনশৈলীৰ ওপৰত ক্ৰমান্বয়ে মনোনিৱেশ কৰি সেউজ ভৱিষ্যতৰ দিশত আগবাঢ়িছে বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে সেউজ নিয়োগৰ সম্ভাৱনাও যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ সময়ৰ দাবী আৰু প্ৰয়োজনীয়তাৰ লগত খাপ খুৱাই লোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতে সৌৰ, বতাহ, জল আৰু সেউজ হাইড্ৰ’জেনকে ধৰি সেউজ প্ৰযুক্তি আৰু সেউজ ভৱিষ্যতৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, যিয়ে উন্নত ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষাক সামৰ্থ্য প্ৰদান কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই ক্ষেত্ৰত ওড়িশাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা থকা বুলি উল্লেখ কৰি দেশখনে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ সেউজ হাইড্ৰজেন আৰু সৌৰশক্তি অভিযান আৰম্ভ কৰা বুলি উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ওড়িশাত নবীকৰণযোগ্য শক্তি উদ্যোগক সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে উল্লেখযোগ্য নীতিগত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে আৰু হাইড্ৰজেন শক্তি উৎপাদনৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে সেউজ শক্তিৰ সমান্তৰালভাৱে ওড়িশাত পেট্ৰ’ আৰু পেট্ৰ’কেমিকেল খণ্ড সম্প্ৰসাৰণৰ বাবেও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে পাৰাদীপ আৰু গোপালপুৰত উৎসৰ্গিত ঔদ্যোগিক উদ্যান আৰু বিনিয়োগ অঞ্চল গঢ়ি তোলা হৈছে, যিয়ে এই খণ্ডত বিনিয়োগৰ উল্লেখযোগ্য সম্ভাৱনাৰ ইংগিত দিয়ে। ৰাজ্যখনৰ বিভিন্ন অঞ্চলৰ সম্ভাৱনাক বিবেচনা কৰি ক্ষিপ্ৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ আৰু নতুন পৰিবেশতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে শ্ৰী মোদীয়ে ওড়িশা চৰকাৰক অভিনন্দন জনায়।
“একবিংশ শতিকা ভাৰতৰ বাবে সংযুক্ত আন্তঃগাঁথনি আৰু বহু দিশযুক্ত সংযোগৰ যুগ”, শ্ৰী মোদীয়ে কয় আৰু ভাৰতত বিশেষ আন্তঃগাঁথনি যি পৰিসৰ আৰু গতিৰে বিকশিত হৈছে, সেই পৰিসৰ আৰু গতিবেগে দেশখনক এক উৎকৃষ্ট বিনিয়োগৰ গন্তব্যস্থান কৰি তুলিছে বুলি আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উৎসৰ্গিত মালবাহী কৰিড’ৰে পূব আৰু পশ্চিম উপকূল সংযোগ কৰি আছে, যাৰ ফলত পূৰ্বতে স্থলভূমিৰে আবদ্ধ অঞ্চলসমূহৰ বাবে সাগৰলৈ দ্ৰুত প্ৰৱেশৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ দেশতে প্লাগ-এণ্ড-প্লেৰ সুবিধা থকা কেইবা ডজনো ঔদ্যোগিক চহৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে ওড়িশাতো একেধৰণৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰা হৈছে আৰু ৰাজ্যখনত ৰে’ল আৰু ঘাইপথ নেটৱৰ্কৰ সৈতে জড়িত হাজাৰ হাজাৰ কোটিৰ প্ৰকল্প চলি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ওড়িশাৰ উদ্যোগসমূহৰ বাবে সা-সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ খৰচ হ্ৰাস কৰিবলৈ চৰকাৰে বন্দৰসমূহক ঔদ্যোগিক ক্লাষ্টাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰি আছে আৰু উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমানৰ বন্দৰসমূহৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু নতুন বন্দৰ নিৰ্মাণ দুয়োটা কাম চলি আছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে সাগৰীয় সম্পদ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত ওড়িশা দেশৰ অন্যতম শীৰ্ষ ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হ’ব।
দ্ৰুতগতিত পৰিবৰ্তিত বিশ্বত বিশ্ব যোগান শৃংখলৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ স্বীকাৰ কৰিবলৈ সকলোকে আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতে খণ্ডিত আৰু আমদানিভিত্তিক যোগান শৃংখলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব নোৱাৰে। ইয়াৰ পৰিবৰ্তে বিশ্বৰ উঠা-নমাৰ প্ৰভাৱ কম কৰিবলৈ ভাৰতৰ ভিতৰতে এক শক্তিশালী যোগান আৰু মূল্য শৃংখল গঢ়ি তুলিব লাগিব বুলিও তেওঁ লগতে কয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এই দায়িত্ব চৰকাৰ আৰু উদ্যোগ উভয়ৰে ওপৰত। বৃদ্ধিৰ বাবে গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উদ্যোগসমূহক এম এছ এম ই আৰু নতুন ষ্টাৰ্টআপসমূহক সহায় কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে দেশত এক সজীৱ গৱেষণা পৰিবেশতন্ত্ৰৰ সৃষ্টি কৰিছে, বিশেষ পুঁজি আৰু শিক্ষানবিচী আৰু দক্ষতা বিকাশৰ বাবে পেকেজৰ সৈতে। তেওঁ উদ্যোগসমূহক সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ আৰু চৰকাৰৰ সৈতে সহযোগিতা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। এটা শক্তিশালী গৱেষণা পৰিবেশতন্ত্ৰ আৰু এটা দক্ষ যুৱ কৰ্মশক্তিয়ে উদ্যোগটোক প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃত কৰিব বুলি জোৰ দি শ্ৰী মোদীয়ে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ লগতে উদ্যোগৰ অংশীদাৰ আৰু ওড়িশা চৰকাৰক একেলগে কাম কৰি ওড়িশাৰ আকাংক্ষাৰ সৈতে মিল থকা আধুনিক পৰিবেশতন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়। ইয়াৰ ফলত ওড়িশাৰ ভিতৰত অধিক নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব বুলিও তেওঁ কয়, যাৰ ফলত ৰাজ্যখনৰ সমৃদ্ধি আৰু অগ্ৰগতি হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহে ভাৰতৰ বিষয়ে বুজিবলৈ আৰু জানিবলৈ আগ্ৰহী। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে হাজাৰ হাজাৰ বছৰীয়া ঐতিহ্য আৰু ইতিহাসৰ সৈতে ওড়িশা ভাৰতক বুজিবলৈ এক উৎকৃষ্ট গন্তব্যস্থান। তেওঁ লগতে কয় যে ৰাজ্যখনে বিশ্বাস, আধ্যাত্মিকতা, অৰণ্য, পাহাৰ আৰু সাগৰৰ এক অনন্য সংমিশ্ৰণ আগবঢ়ায়, এই সকলোবোৰ একে ঠাইতে। শ্ৰী মোদীয়ে ওড়িশাক উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্যৰ আৰ্হি বুলি অভিহিত কৰি জি-২০ সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান ওড়িশাত অনুষ্ঠিত হোৱা আৰু ক’নাৰ্ক সূৰ্য্য মন্দিৰৰ চকাক মূল অনুষ্ঠানৰ অংশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ৫০০ কিলোমিটাৰ উপকূল, ৩৩ শতাংশতকৈ অধিক বনাঞ্চল আৰু পৰিবেশ পৰ্যটন আৰু দুঃসাহসিক পৰ্যটনৰ অন্তহীন সম্ভাৱনাৰ সৈতে ওড়িশাৰ পৰ্যটন সম্ভাৱনাক অন্বেষণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ গুৰুত্ব "ৱেড ইন ইণ্ডিয়া" আৰু "হিল ইন ইণ্ডিয়া"ৰ ওপৰত আছিল আৰু ওড়িশাৰ প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্য আৰু পৰিবেশে এই পদক্ষেপসমূহৰ প্ৰতি অতিশয় সহায় কৰিছিল।
সন্মিলন পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ উল্লেখযোগ্য সম্ভাৱনা আছে বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপম আৰু যশোভূমিৰ দৰে স্থানসমূহ এই খণ্ডৰ বাবে প্ৰধান কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। তেওঁ ঐক্যতান অৰ্থনীতিৰ উদীয়মান খণ্ডৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সংগীত, নৃত্য, আৰু গল্প কোৱাৰ চহকী ঐতিহ্য আৰু কনচাৰ্টলৈ যোৱা যুৱক-যুৱতীসকলৰ এক বৃহৎ পুলৰ সৈতে ভাৰতত কনচাৰ্ট অৰ্থনীতিৰ বাবে অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ লগতে কয় যে বিগত দশকত লাইভ ইভেণ্টৰ ধাৰা আৰু চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে। শেহতীয়াকৈ মুম্বাই আৰু আহমেদাবাদত অনুষ্ঠিত হোৱা ক’ল্ডপ্লে কনচাৰ্টক ভাৰতত লাইভ কনচাৰ্টৰ পৰিসৰৰ প্ৰমাণ হিচাপে আঙুলিয়াই দি শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে বিশ্বৰ প্ৰধান শিল্পীসকল ভাৰতৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত হৈছে আৰু কনচাৰ্টৰ অৰ্থনীতিয়ে পৰ্যটনক বৃদ্ধি কৰে আৰু অসংখ্য চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰে। তেওঁ ৰাজ্য আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডক কনচাৰ্ট অৰ্থনীতিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনি আৰু দক্ষতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিবলৈ আহ্বান জনায়। ইয়াৰ ভিতৰত ইভেণ্ট মেনেজমেণ্ট, আৰ্টিষ্ট গ্ৰুমিং, ছিকিউৰিটি আৰু অন্যান্য ব্যৱস্থাও অন্তৰ্ভুক্ত, য’ত নতুন সুযোগৰ উন্মেষ ঘটিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে অহা মাহত ভাৰতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিশ্ব দৃশ্য-শ্ৰাব্য আৰু মনোৰঞ্জন সন্মিলন (ৱেভছ) আয়োজন কৰিব। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এই উল্লেখযোগ্য অনুষ্ঠানটোৱে ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল শক্তিক বিশ্বৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰিব। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এনেধৰণৰ পৰিঘটনাই ৰাজহ আহৰণ কৰে আৰু ধাৰণাক গঢ় দিয়ে, অৰ্থনীতিৰ বৃদ্ধিত অৰিহণা যোগায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ওড়িশাত এনে অনুষ্ঠান আয়োজন কৰাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে।
“উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাত ওড়িশাই উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি এনেদৰে কয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ওড়িশাৰ জনসাধাৰণে এখন সমৃদ্ধিশালী ৰাজ্য গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লৈছে আৰু এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সকলোধৰণৰ সহায় আগবঢ়াইছে। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে প্ৰায় ৩০ বাৰ ৰাজ্যখন ভ্ৰমণ কৰা আৰু ইয়াৰ প্ৰায়বোৰ জিলালৈ যোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি ওড়িশাৰ প্ৰতি নিজৰ মৰম প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ ওড়িশাৰ সম্ভাৱনা আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ ওপৰত নিজৰ আস্থাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে সকলো অংশীদাৰে কৰা বিনিয়োগে তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় আৰু ওড়িশাৰ অগ্ৰগতি দুয়োটাকে নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত কৰিব। তেওঁ জড়িত থকা সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
উক্ত অনুষ্ঠানত ওড়িশাৰ ৰাজ্যপাল ডঃ হৰি বাবু কম্ভমপতি, ওড়িশাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মোহন চৰণ মাঝি, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান, শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি
উৎকৰ্ষ ওড়িশা – মেক ইন ওড়িশা কনক্লেভ ২০২৫ হৈছে ওড়িশা চৰকাৰে আয়োজন কৰা এক ধ্বজাবাহী গোলকীয় বিনিয়োগ সন্মিলন, যাৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাজ্যখনক পূৰ্বোদয়া দৃষ্টিভংগীৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থান দিয়াৰ লগতে ভাৰতৰ এক আগশাৰীৰ বিনিয়োগ গন্তব্য স্থান আৰু ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থান দিয়া।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক সজীৱ ঔদ্যোগিক পৰিবেশতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যখনৰ কৃতিত্বসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা মেক ইন ওড়িশা প্ৰদৰ্শনীও উদ্বোধন কৰে। ২৮ জানুৱাৰীৰ পৰা ২৯ জানুৱাৰীলৈ দুদিনীয়া সন্মিলন অনুষ্ঠিত হ’ব। ই উদ্যোগৰ নেতৃস্থানীয়, বিনিয়োগকাৰী আৰু নীতি নিৰ্ধাৰকসকলৰ বাবে এক মঞ্চ হিচাপে কাম কৰিব যাতে তেওঁলোকে একত্ৰিত হ’ব পাৰে আৰু ওড়িশাই বিনিয়োগৰ পছন্দৰ গন্তব্য স্থান হিচাপে আগবঢ়োৱা সুযোগসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিব। এই সন্মিলনত মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া আৰু নেতাসকলৰ ঘূৰণীয়া মেজমেল, খণ্ডভিত্তিক অধিবেশন, বি২বি বৈঠক আৰু নীতি আলোচনাৰ আয়োজন কৰা হ’ব, যাৰ ফলত সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীৰ সৈতে লক্ষ্যভিত্তিক যোগাযোগ নিশ্চিত কৰা হ’ব।