Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at NCC Rally at the Cariappa Parade Ground in Delhi
27 JAN 2025 8:08PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet, Shri Rajnath Singh Ji, Sanjay Seth Ji, CDS- General Anil Chauhan Ji, Chiefs of the three Armed Forces, Defence Secretary Shri, DG NCC, other guests and my dear friends from NCC! Best wishes to all of you on the occasion of NCC Day. Today, around 150 cadets from 18 friendly countries are also present here among us. I welcome all these cadets. I also congratulate the colleagues of Mera Yuva Bharat, MY Bharat, associated with the country.
Friends,
Being selected for the Republic Day parade is an achievement in itself. This year's parade was also special because our republic has completed 75 years. Friends, these memories will stay with you for life. In the future, you will definitely remember that when the Republic completed 75 years, we took part in the parade. My heartiest congratulations to those friends who have received the Best Cadet Award. I recently got the opportunity to flag off many NCC missions here. Such efforts of NCC connect India's heritage with youth aspirations. I wish all the best to the cadets involved in these missions.
Friends,
NCC was established during the period when the country got independence. In a way, the journey of your organization started even before the Constitution of the country. In the 75 years of the Republic, the Constitution of India always gave democratic inspiration to the country and explained the importance of civic duties. Similarly, NCC also always inspired the youth of India to build the nation and explained the importance of discipline to them. I am satisfied that in the past years, the government has done a lot of work to increase both the scope and responsibility of NCC. NCC has been expanded in our border areas, the districts adjoining the sea border.
Today, NCC has reached more than 170 border talukas and nearly 100 coastal talukas of the country. I would also like to congratulate the three armies. You took the responsibility of specially training the young NCC cadets of these districts. Today thousands of youth living on the border have benefited from this. We are also seeing the result of reform in NCC in the number of cadets. In 2014, the number of NCC cadets was approximately 14 lakh. Today this number has reached 20 lakh. It is a matter of pride that there are more than 8 lakh girl cadets, our daughters. Today our NCC cadets are playing an important role in disaster management. NCC cadets are also flying their flag in the world of sports. I am proud that NCC is the world's largest uniformed youth organisation.
Friends,
You are going to determine the development of India and the world in the 21st century. The youth of India are not only a force for India, but also a force for global good. Today the world is accepting this. Recently a report has been published in the newspapers. What has been told in it is very important. In the last decade, the youth of India have created 1.5 lakh start-ups and more than 100 unicorns. Today more than 200 big companies of the world are led by people of Indian origin. These companies are contributing millions of crores of rupees to the global GDP, helping to change the lives of crores of people. Indian scientists, Indian researchers, teachers of India are also accelerating the progress of the world. That is, be it any sector, it is difficult to imagine the future of the world without the youth power of India, without the talent of India. And that is why I call all of you a force for global good.
Friends,
Be it a person or a country, its strength increases when it overcomes unnecessary obstacles. I am satisfied that in the last 10 years, we have worked to remove all the obstacles that the youth of India faced, whatever they were. This has increased the strength of the youth of India, the strength of the country. In 2014, you would have been 10 or 12 or 14 years old, just ask your family what the situation was earlier, for example, attestation of documents. Earlier, whether it was admission, examination, recruitment, filling any form, one had to get the documents attested by a gazetted officer, and there used to be a lot of running around in this. Our government removed this difficulty of the youth, and trusted you, now you can verify your documents by self-attesting. Earlier, the youth used to face a lot of difficulties in applying for scholarships, getting scholarships. There used to be a lot of manipulation in the scholarship money, the money did not go to the children's accounts. Now the single window system has eliminated all the old problems. Earlier there was another big problem regarding the selection of subjects. If you took a subject while studying after the board, then it was difficult to change it. Now the new National Education Policy gives you the flexibility to change subjects as per your wish.
Friends,
There was a time 10 years ago when young people could not get bank loans easily. Banks used to say that if you want a loan, first give some guarantee. In 2014, when the people of the country gave me the opportunity to serve as the Prime Minister, I said, I will take the guarantee for the youth of my country. We started the Mudra Yojana which gives loans without bank guarantee. Earlier, loans up to Rs 10 lakh were available without guarantee. Now in the third term of the government, we have increased it to 20 lakhs. In 10 years, we have given more than 40 lakh crore rupees under Mudra loan. Lakhs of youth like you have started their business by taking help from this loan.
Friends,
Another important issue related to the future of the youth is the electoral system of the country. Just two days ago, we celebrated National Voters' Day. Many of you have become first-time voters. The purpose of Voters' Day is that the maximum number of voters should participate and use their right. Today, the world's biggest elections are held in India, but another aspect of this is that elections keep happening in India every few months. After independence, it used to happen for a long time when Lok Sabha and Assembly elections used to be held simultaneously. But then this pattern broke, the country has suffered a lot due to this. In every election, the voting list is updated, a lot of work is done, and you must have seen that our teachers are often put on duty in this, due to which studies are affected, preparations for exams are affected. Due to frequent elections, there are also difficulties in governance. Therefore, a very important debate is going on in the country these days. Everyone is giving their views on this subject and this deliberation is very necessary in democracy, everyone should express their views, this is necessary, and what is debate - One Nation One Election. Lok Sabha and Assembly elections should be held together, and every 5 years when the time is fixed, it should be held. So, there will be relief from the new works that get stopped in between.
Today, I especially request the youth of India, I request the NCC cadets, I request the volunteers of MY Bharat, I request the NSS comrades, wherever we are, we should conduct this debate, take the debate forward, lead the debate, we should participate in this debate in large numbers. This is a subject directly related to your future. Even in a country like America, the date of formation of a new government is fixed, there elections are held every four years. In your own college or school also, the student council elections are completed in one go. Just think, if elections keep happening every month, will it be possible to study in a university or college? Therefore, you should lead the debate on One Nation-One Election; there should be a nationwide discussion so that the country can decide to move in the right direction.
Friends,
Today, the world of the 21st century is changing very fast. Today, the demand of time is that we also have to move forward at a very fast pace. All of you, the youth of the country, have a big role in this. In every sector, in every field, whether it is the field of art, research, innovation, you have to create new energy with your innovative ideas, creativity. Another such important field is politics. The youth of our country should come in the field of politics as much as possible, come with new suggestions, come with new energy, come with innovative ideas. This is the need of the country today. That is why I have said from the Red Fort that one lakh youth should come into politics. What is the power of youth, we have also seen this during the Vikas Bharat: Young India Dialogue. Lakhs of youth from across the country have given their invaluable suggestions, expressed their views for the creation of a developed India.
Friends,
During the freedom struggle, people of every profession in the country had set their only goal – the freedom of the country, and the youth participated in it with great enthusiasm, made sacrifices, and spent their youth in jails. Similarly, in this Amrit Kaal, we have to keep only one goal – developed India. The criterion of every decision of ours, the criterion of every work, should be a Developed India. And for this, we have to always remember our Panch Pranas. Pancha Prana means – we have to make a developed India, we have to get freedom from every thought of slavery, we have to be proud of our heritage, we have to work for the unity of India, and we have to perform our duties honestly. These Panch Pranas are the ones who give direction to every Indian, they are the inspiration of every Indian. The wonderful cultural performances that you have given now also reflect this. The feeling of one India – the best India is a great strength of the country. The Maha Kumbh that is going on in Prayag these days, there too this reflection of the unity of the country is visible. Therefore, this Maha Kumbh is a Maha Kumbh of unity. This unity is necessary for the progress of the country.
Friends,
You also have to always keep your duties in mind. A grand and divine developed India will be built on the foundation of duties.
Friends,
Today when I have come amongst you, I am seeing your zeal and enthusiasm, I had written some lines at one time, those lines are coming to my mind today, I had written at one time-
असंख्य भुजाओं की शक्ति है, हर तरफ देश की भक्ति है
तुम उठो तिरंगा लहरा दो, भारत के भाग्य को फहरा दो
कुछ ऐसा नहीं जो कर ना सको, कुछ ऐसा नहीं जो पा ना सको
तुम उठ जाओ, तुम जुट जाओ
सामर्थ्य को अपने पहचानो, कर्तव्य को अपने सब जानो !
Friends,
Once again, I wish you all the best for your bright future and many thanks to you all. Say it with me-
Bhaarat maata kee jai.
Bhaarat maata kee jai.
Bhaarat maata kee jai.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লীৰ কাৰিয়াপ্পা পেৰেড গ্ৰাউণ্ডত আয়োজিত এনচিচি ৰেলীত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পূৰ্ণপাঠ
27 JAN 2025 8:08PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সতীৰ্থ শ্ৰী ৰাজনাথ সিং জী, সঞ্জয় ছেঠ জী, চিডিএছ- জেনেৰেল অনিল চৌহান জী, তিনিওটা সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ মুৰব্বী, প্ৰতিৰক্ষা সচিব, এনচিচিৰ ডিজি, আন-আন অতিথি আৰু এনচিচিৰ মোৰ মৰমৰ বন্ধুসকল!
এনচিচি দিৱস উপলক্ষে আপোনালোক সকলোলৈকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আজি আমাৰ মাজত ১৮ খন বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশৰ প্ৰায় ১৫০ গৰাকী কেডেটো ইয়াত উপস্থিত আছে। এই সকলো কেডেটক মই আদৰণি জনাইছোঁ। লগতে মেৰা যুৱ ভাৰত, মাই ভাৰত, দেশৰ সৈতে জড়িত সতীৰ্থসকলক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেডলৈ নিৰ্বাচিত হোৱাটো এক কৃতিত্ব। এইবাৰৰ পেৰেডো বিশেষ আছিল, কাৰণ আমাৰ গণৰাজ্যই ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে। বন্ধুসকল, এই স্মৃতি আপোনাসৱৰ মনত আজীৱন থাকিব। ভৱিষ্যতে আপোনালোকৰ নিশ্চয় মনত থাকিব যে গণৰাজ্যখনে ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ শুভলগনত আমি পেৰেডত অংশ লৈছিলোঁ। শ্ৰেষ্ঠ কেডেট বঁটা লাভ কৰা সেই বন্ধুসকললৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জনালোঁ। শেহতীয়াকৈ ইয়াত একাধিক এনচিচি মিছনৰ ফ্লেগ-অফৰ সুযোগ পাইছোঁ। এনচিচিৰ এনে প্ৰচেষ্টাই ভাৰতৰ ঐতিহ্যক যুৱ আকাংক্ষাৰ সৈতে সংযোগ কৰে। এই অভিযানসমূহেৰে জড়িত কেডেটসকলক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ।
বন্ধুসকল,
দেশে স্বাধীনতা লাভৰ সময়ছোৱাতে এনচিচি প্ৰতিষ্ঠা হৈছিল। এক প্ৰকাৰে আপোনালোকৰ সংগঠনৰ যাত্ৰা দেশৰ সংবিধানৰ আগৰেপৰাই আৰম্ভ হৈছিল। গণৰাজ্যৰ ৭৫ বছৰে ভাৰতৰ সংবিধানে সদায় দেশক গণতান্ত্ৰিক প্ৰেৰণা যোগাই আৰু নাগৰিকৰ কৰ্তব্যৰাজিৰ গুৰুত্ব সম্পৰ্কে ব্যাখ্যা আগবঢ়াই আহিছে। একেদৰে এনচিচিয়েও ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সদায় ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ অৰ্থে অনুপ্ৰাণিতকৰণেৰে অনুশাসনৰ গুৰুত্ব সম্পৰ্কে বুজাই আহিছে। মই সন্তোষ পাইছোঁ যে বিগত বছৰকেইটাত চৰকাৰে এনচিচিৰ পৰিসৰ আৰু দায়িত্ব উভয়কে বৃদ্ধিৰ বাবে একাধিক প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। আমাৰ সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চল, সাগৰীয় সীমান্তৰে সংলগ্ন জিলাসমূহলৈ এনচিচিক সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। আজি এনচিচি দেশৰ ১৭০ ৰো অধিক সীমান্ত তালুক আৰু প্ৰায় ১০০ উপকূলীয় তালুকত উপনীত হৈছে। লগতে তিনিওটা সেনাবাহিনীক অভিনন্দন জনাইছোঁ, এই জিলাসমূহৰ এনচিচিৰ কেডেটসকলক বিশেষভাৱে প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰ দায়িত্ব আপোনালোকে গ্ৰহণ কৰিছে, আজি সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলত বসবাস কৰা হাজাৰ-হাজাৰ যুৱক-যুৱতী ইয়াৰ জৰিয়তে উপকৃত হৈছে। কেডেটৰ পৰিসংখ্যাতো এনচিচিৰ সংস্কাৰ সাধনৰ ফল আমি দেখিবলৈ পাইছোঁ। ২০১৪ত এনচিচিৰ কেডেটৰ পৰিসংখ্যা আছিল প্ৰায় ১৪ লাখ। আজি এই সংখ্যা ২০ লাখ হৈছেহি। গৌৰৱৰ বিষয় যে ৮ লাখৰো অধিক ছাত্ৰী কেডেট আছে, তেওঁলোক আমাৰ কন্যাসকল। আজি আমাৰ এনচিচিৰ কেডেটসকলে দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। এনচিচিৰ কেডেটসকলে ক্ৰীড়াৰ জগতখনতো নিজৰ কৃতিত্ব প্ৰদৰ্শন কৰিছে। মই গৌৰৱান্বিত যে এনচিচি হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ইউনিফৰ্ম পৰিহিত যুৱ সংগঠন।
বন্ধুসকল,
আপোনাসৱে একবিংশ শতিকাত ভাৰত আৰু বিশ্বৰ উন্নয়ন নিৰ্ধাৰণ কৰিবলৈ ওলাইছে। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকল কেৱল ভাৰতৰ বাবেই এক শক্তি নহয়, বৰঞ্চ বিশ্বৰ মংগলৰ বাবেও এক শক্তি। আজি বিশ্বই এই কথা স্বীকাৰ কৰিছে। শেহতীয়াকৈ বাতৰিকাকতত এক প্ৰতিবেদন প্ৰকাশ পাইছে। ইয়াত যি কোৱা হৈছে সেয়া অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা। যোৱা দশকত ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ডেৰ লাখ ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু ১০০ৰো অধিক ইউনিকৰ্ণ সৃষ্টি কৰিছে। আজি বিশ্বৰ ২০০ৰো অধিক বৃহৎ কোম্পানীক ভাৰতীয় মূলৰ লোকে নেতৃত্ব প্ৰদান কৰি আছে। এই কোম্পানীসমূহে বিশ্বৰ জিডিপিত লাখ-লাখ কোটি টকাৰ বৰঙণি আগবঢ়াইছে, কোটি-কোটি লোকৰ জীৱন-যাত্ৰাৰ সলনিত সহায় কৰিছে। ভাৰতৰ বিজ্ঞানী, ভাৰতীয় গৱেষক, শিক্ষকসকলেও বিশ্বৰ অগ্ৰগতিক ত্বৰান্বিত কৰি তুলিছে। অৰ্থাৎ যিকোনো খণ্ডই হওঁক, ভাৰতৰ যুৱ শক্তি অবিহনে, ভাৰতৰ প্ৰতিভা অবিহনে বিশ্বৰ ভৱিষ্যৎ কল্পনা কৰাটো কঠিন। আৰু, সেইবাবেই মই আপোনালোক সকলোকে বৈশ্বিক মংগলৰ বাবে এক শক্তি বুলি কওঁ।
বন্ধুসকল,
ব্যক্তিয়েই হওঁক বা দেশেই হওঁক, অপ্ৰয়োজনীয় বাধা অতিক্ৰম কৰা মাত্ৰেকে ইয়াৰ শক্তি বাঢ়ি যায়। মই সন্তুষ্ট যে বিগত ১০ বছৰত ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে পূৰ্বে যি-যি বাধাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল, সেই সকলোবোৰ বাধা আঁতৰোৱাৰ বাবে আমি কাম কৰিছোঁ। ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ শক্তি, দেশৰ শক্তি বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ত আপোনালোকৰ বয়স ১০ বা ১২ বা ১৪ বছৰ আছিল। আপোনাৰ পৰিয়ালৰ লোকক সুধিলে তেওঁলোকে আগতে কি পৰিস্থিতি আছিল, সেই কথা ক’ব। উদাহৰণস্বৰূপে নথি-পত্ৰৰ প্ৰমাণ। আগতে নামভৰ্তিয়েই হওঁক, পৰীক্ষাই হওঁক, নিযুক্তিয়েই হওঁক, যিকোনো প্ৰ-পত্ৰ পূৰণেই হওঁক, সকলোৱে নথি-পত্ৰ গেজেটেড বিষয়াৰ জৰিয়তে প্ৰমাণিত কৰিব লাগিছিল আৰু ইয়াৰ বাবে বহু দৌৰা-দৌৰি কৰিবলগীয়া হৈছিল। আমাৰ চৰকাৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ এই অসুবিধা দূৰ কৰিলে আৰু আপোনালোকক বিশ্বাস কৰি এতিয়া স্ব-প্ৰমাণীকৰণৰ ব্যৱস্থা কৰিলে। আগতে যুৱক-যুৱতীসকলে বৃত্তিৰ বাবে আৱেদন, বৃত্তি লাভত বহু অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিল। আগতে বৃত্তিৰ টকাক লৈ বহু হেতালি খেলা হৈছিল, টকাখিনি ল'ৰা-ছোৱালীৰ একাউন্টলৈ যোৱা নাছিল। এতিয়া একক উইণ্ড’ চিষ্টেমে পুৰণি সকলো সমস্যা নোহোৱা কৰি পেলাইছে। আগতে বিষয় বাছনি সন্দৰ্ভত আন এক গুৰুতৰ সমস্যা আছিল। যদি আপুনি ব’ৰ্ডৰ অধীনত পঢ়ি থাকোঁতে কোনো বিষয় লৈছিল, তেন্তে সেয়া সলনি কৰাটো কঠিন আছিল। এতিয়া নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে আপোনাৰ ইচ্ছামতে বিষয় সলনিৰ নমনীয়তা প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
১০ বছৰ পূৰ্বে যুৱক-যুৱতীসকলে সহজে বেংকৰ লোন লাভ নকৰিছিল। আগতে বেংকে কৈছিল যে লোন বিচাৰিলে প্ৰথমে কিছু নিশ্চয়তা দিয়ক। ২০১৪ত যেতিয়া দেশৰ জনসাধাৰণে মোক প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্য্যনিৰ্ব্যাহৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছিল, তেতিয়া মই কৈছিলোঁ, মই মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিশ্চয়তাৰ দায়িত্ব ল’ম। আমি মুদ্ৰা যোজনা আৰম্ভ কৰিছিলোঁ, যিয়ে বেংকৰ নিশ্চয়তা অবিহনে ঋণ দিয়ে। ইয়াৰ পূৰ্বে ১০ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত ঋণ নিশ্চয়তা অবিহনে লাভ কৰা হৈছিল। এতিয়া চৰকাৰৰ তৃতীয় কাৰ্য্যকালত আমি ২০ লাখলৈ এয়া বৃদ্ধি কৰিছোঁ। ১০ বছৰত আমি মুদ্ৰা ঋণৰ অধীনত ৪০ লাখ কোটিৰো অধিক টকা প্ৰদান কৰিছোঁ। আপোনালোকৰ দৰে লাখ-লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে এই ঋণৰ সহায়েৰে নিজ-নিজ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যতৰ সৈতে জড়িত আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় হ’ল দেশৰ নিৰ্বাচনী ব্যৱস্থা। মাত্ৰ দুদিন পূৰ্বে আমি ৰাষ্ট্ৰীয় ভোটাৰ দিৱস উদযাপন কৰিছিলোঁ। আপোনালোকৰ বহুতেই প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোট প্ৰদান কৰিছে। ভোটাৰ দিৱসৰ উদ্দেশ্য হৈছে সৰ্বাধিক সংখ্যক ভোটাৰে প্ৰক্ৰিয়াটোত অংশগ্ৰহণেৰে নিজৰ অধিকাৰ সাব্যস্ত কৰিব লাগে। আজি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ নিৰ্বাচন ভাৰতত অনুষ্ঠিত হয়, কিন্তু ইয়াৰ আন এটা দিশ হ’ল ভাৰতত কেইমাহমানৰ মূৰে-মূৰে নিৰ্বাচন হৈয়েই থাকে। স্বাধীনতাৰ পিছত বহুদিনলৈ এনেকুৱা হৈছিল যেতিয়া লোকসভা আৰু বিধানসভাৰ নিৰ্বাচন একেলগে অনুষ্ঠিত হৈছিল। কিন্তু তাৰ পিছত এই আৰ্হিটো নোহোৱা হৈ পৰিছিল, ইয়াৰ বাবে দেশখন বহু ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। প্ৰতিটো নিৰ্বাচনতে ভোটাৰ তালিকা আপডেট কৰা হয়, বহু কাম কৰা হয় আৰু আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে ইয়াত আমাৰ শিক্ষকসকলে দায়িত্ব পালন কৰে, যাৰ বাবে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক শিক্ষা প্ৰদান কাৰ্য্য ব্যাহত হয়, তেওঁলোকৰ পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতিত প্ৰভাৱ পৰে। সঘনাই হোৱা নিৰ্বাচনৰ বাবে শাসন ব্যৱস্থাতো অসুবিধাৰ সৃষ্টি হয়। যাৰ বাবে আজিকালি দেশত এক অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ আলোচনা অব্যাহত আছে। এই বিষয়ত সকলোৱে নিজৰ-নিজৰ মতামত জনাইছে আৰু গণতন্ত্ৰত এই বিবেচনা অতিশয় প্ৰয়োজনীয়, সকলোৱে নিজৰ-নিজৰ মতামত প্ৰকাশ কৰা উচিত, যি অতিশয় প্ৰয়োজনীয়। বিষয়টো হৈছে এক ৰাষ্ট্ৰ, এক নিৰ্বাচন। লোকসভা আৰু বিধানসভাৰ নিৰ্বাচন একেলগে অনুষ্ঠিত কৰিব লাগে আৰু প্ৰতি ৫ বছৰৰ মূৰে-মূৰে অনুষ্ঠিত কৰিব লাগে। আজি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বিশেষভাৱে অনুৰোধ জনাইছোঁ, এনচিচিৰ কেডেটসকলক অনুৰোধ কৰিছোঁ, মাই ভাৰতৰ স্বেচ্ছাসেৱকসকলক অনুৰোধ কৰিছোঁ, এনএছএছৰ সতীৰ্থসকলক অনুৰোধ কৰিছোঁ, আমি য'তেই নাথাকো কিয়, আমি এই আলোচনাত ভাগ লওঁ যেন, ইয়াক আগুৱাই নিওঁ যেন, ইয়াৰ নেতৃত্ব দিওঁ যেন, আমি এই বিতৰ্কত সকলোৱে অংশগ্ৰহণ কৰিব লাগে। এয়া আপোনালোকৰ ভৱিষ্যতৰে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত বিষয়। আনকি আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ দৰে দেশত নতুন চৰকাৰ গঠনৰ তাৰিখ নিৰ্ধাৰণ কৰা হয়, তাত চাৰি বছৰৰ মূৰে-মূৰে নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হয়। আপোনালোকৰ নিজৰ কলেজ বা স্কুলতো ছাত্ৰ পৰিষদৰ নিৰ্বাচন একে সময়তে সম্পূৰ্ণ হয়। এবাৰ ভাবি চাওঁকচোন, যদি প্ৰতিমাহে নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈ থাকে, তেন্তে বিশ্ববিদ্যালয় বা মহাবিদ্যালয়ত পঢ়া-শুনা সম্ভৱ হ’বনে? গতিকে এক ৰাষ্ট্ৰ-এক নিৰ্বাচনৰ বিতৰ্কৰ নেতৃত্ব দিয়া উচিত; দেশজুৰি আলোচনা হ’ব লাগে যাতে দেশখনে সঠিক দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ সিদ্ধান্ত ল’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আজি একবিংশ শতিকাৰ বিশ্বখন অতি দ্ৰুতগতিত সলনি হৈছে। আজি সময়ৰ আহ্বান এয়ে যে আমিও অতি দ্ৰুত-গতিত আগবাঢ়িব লাগিব। এই ক্ষেত্ৰত আপোনালোক সকলোৰে, দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। প্ৰতিটো খণ্ডতে, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে, সেয়া শিল্পৰ ক্ষেত্ৰয়েই হওঁক, গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰয়েই হওঁক, উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰয়েই হওঁক, আপোনালোকৰ উদ্ভাৱনী ধাৰণা, সৃষ্টিশীলতাৰে নতুন শক্তি সৃষ্টি কৰিব লাগিব। তেনেকুৱা আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ হ’ল ৰাজনীতি। আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে যিমান পাৰে ৰাজনীতিৰ ক্ষেত্ৰখনলৈ আহিব লাগে, নতুন পৰামৰ্শ আগবঢ়াব লাগে, নতুন শক্তিৰে আহিব লাগে, উদ্ভাৱনী ধাৰণা লৈ আহিব লাগে। এয়াই আজি দেশৰ প্ৰয়োজন। সেইবাবেই মই লালকিল্লাৰপৰাই কৈছোঁ যে এক লাখ যুৱক-যুৱতী ৰাজনীতিলৈ আহিব লাগে। যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তি কি, এই কথা আমি বিকশিত ভাৰতঃ ইয়ং ইণ্ডিয়া ডায়লগৰ সময়তো দেখিছোঁ। ইয়াত দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ লাখ-লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে অমূল্য পৰামৰ্শ আগবঢ়াইছে, এখনি উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ বাবে নিজৰ মতামত প্ৰকাশ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত দেশৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ লোকেই নিজ-নিজ একমাত্ৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল – সেয়া আছিল দেশৰ স্বাধীনতা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলেও ইয়াত অতিশয় উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল, ত্যাগ কৰিছিল, যৌৱনৰ সময়ছোৱা কাৰাগাৰত কটাইছিল। একেদৰে এই অমৃতকালতো আমি মাত্ৰ এটা লক্ষ্য ৰাখিব লাগিব – সেয়া হৈছে এখনি উন্নত ভাৰত। আমাৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্তৰ মাপকাঠী, প্ৰতিটো কামৰ মাপকাঠী এখন উন্নত ভাৰত হ’ব লাগে। আৰু ইয়াৰ বাবে আমি আমাৰ পঞ্চ পণসমূহ সদায় মনত ৰাখিব লাগিব। পঞ্চ পণৰ অৰ্থ হ’ল – আমি এখনি উন্নত ভাৰত গঢ়িব লাগিব, দাসত্বৰপৰা মুক্ত হ’ব লাগিব, আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰিব লাগিব, ভাৰতৰ ঐক্যৰ বাবে কাম কৰিব লাগিব আৰু সততাৰে নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰিব লাগিব। এই পঞ্চ পণেই প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ক মাৰ্গ-দৰ্শন কৰিব, যি প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰে প্ৰেৰণা। এতিয়া আপোনাসৱে যি আশ্চৰ্য্যকৰ সাংস্কৃতিক পৰিবেশন কৰিলে, সেয়ায়ো ইয়াৰেই প্ৰতিফলন ঘটায়। এক ভাৰত – শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ অনুভৱ দেশৰ এক বৃহৎ শক্তি। সম্প্ৰতি প্ৰয়াগত যি মহাকুম্ভ অব্যাহত আছে, তাতো দেশৰ ঐক্যৰ এই প্ৰতিফলন দেখা গৈছে। গতিকে এই মহা কুম্ভ একতাৰ মহা কুম্ভ। এই ঐক্য দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয়।
বন্ধুসকল,
লগতে সদায় নিজৰ কৰ্তব্যবোৰ মনত ৰাখিব লাগিব। কৰ্তব্যৰ ভেটিত এখন বিশাল আৰু ঐশ্বৰিক উন্নত ভাৰত গঢ়িব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহি আপোনালোকৰ উদ্যম আৰু উৎসাহ দেখিবলৈ পাইছোঁ, মই এটা সময়ত কেইটামান শাৰী লিখিছিলোঁ, সেই শাৰীকেইটা আজি মোৰ মনলৈ আহিছে, মই এটা সময়ত লিখিছিলোঁ-
অগণন ক্ষেত্ৰৰ শক্তি, সকলোতে আছে দেশৰ প্ৰতি ভক্তি!
উঠি ত্ৰিৰংগা জোঁকাৰি ভাৰতৰ ভাগ্য উত্তোলন কৰক।
কৰিব নোৱাৰা একো নাই, অৰ্জন কৰিব নোৱাৰা একো নাই
তুমি উঠা, তুমি যোৱা!
নিজৰ শক্তি চিনি লওঁক, নিজৰ কৰ্তব্য জানি লওঁক!
বন্ধুসকল,
আকৌ এবাৰ আপোনালোকৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে শুভকামনা জনাইছোঁ আৰু আপোনালোক সকলোকে বহু-বহু ধন্যবাদ জনালোঁ। আমি সমস্বৰে কওঁচোন আহক-
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
বন্দে মাতৰম। বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম। বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম। বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।