Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at NCC Rally at the Cariappa Parade Ground in Delhi
27 JAN 2025 8:08PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet, Shri Rajnath Singh Ji, Sanjay Seth Ji, CDS- General Anil Chauhan Ji, Chiefs of the three Armed Forces, Defence Secretary Shri, DG NCC, other guests and my dear friends from NCC! Best wishes to all of you on the occasion of NCC Day. Today, around 150 cadets from 18 friendly countries are also present here among us. I welcome all these cadets. I also congratulate the colleagues of Mera Yuva Bharat, MY Bharat, associated with the country.
Friends,
Being selected for the Republic Day parade is an achievement in itself. This year's parade was also special because our republic has completed 75 years. Friends, these memories will stay with you for life. In the future, you will definitely remember that when the Republic completed 75 years, we took part in the parade. My heartiest congratulations to those friends who have received the Best Cadet Award. I recently got the opportunity to flag off many NCC missions here. Such efforts of NCC connect India's heritage with youth aspirations. I wish all the best to the cadets involved in these missions.
Friends,
NCC was established during the period when the country got independence. In a way, the journey of your organization started even before the Constitution of the country. In the 75 years of the Republic, the Constitution of India always gave democratic inspiration to the country and explained the importance of civic duties. Similarly, NCC also always inspired the youth of India to build the nation and explained the importance of discipline to them. I am satisfied that in the past years, the government has done a lot of work to increase both the scope and responsibility of NCC. NCC has been expanded in our border areas, the districts adjoining the sea border.
Today, NCC has reached more than 170 border talukas and nearly 100 coastal talukas of the country. I would also like to congratulate the three armies. You took the responsibility of specially training the young NCC cadets of these districts. Today thousands of youth living on the border have benefited from this. We are also seeing the result of reform in NCC in the number of cadets. In 2014, the number of NCC cadets was approximately 14 lakh. Today this number has reached 20 lakh. It is a matter of pride that there are more than 8 lakh girl cadets, our daughters. Today our NCC cadets are playing an important role in disaster management. NCC cadets are also flying their flag in the world of sports. I am proud that NCC is the world's largest uniformed youth organisation.
Friends,
You are going to determine the development of India and the world in the 21st century. The youth of India are not only a force for India, but also a force for global good. Today the world is accepting this. Recently a report has been published in the newspapers. What has been told in it is very important. In the last decade, the youth of India have created 1.5 lakh start-ups and more than 100 unicorns. Today more than 200 big companies of the world are led by people of Indian origin. These companies are contributing millions of crores of rupees to the global GDP, helping to change the lives of crores of people. Indian scientists, Indian researchers, teachers of India are also accelerating the progress of the world. That is, be it any sector, it is difficult to imagine the future of the world without the youth power of India, without the talent of India. And that is why I call all of you a force for global good.
Friends,
Be it a person or a country, its strength increases when it overcomes unnecessary obstacles. I am satisfied that in the last 10 years, we have worked to remove all the obstacles that the youth of India faced, whatever they were. This has increased the strength of the youth of India, the strength of the country. In 2014, you would have been 10 or 12 or 14 years old, just ask your family what the situation was earlier, for example, attestation of documents. Earlier, whether it was admission, examination, recruitment, filling any form, one had to get the documents attested by a gazetted officer, and there used to be a lot of running around in this. Our government removed this difficulty of the youth, and trusted you, now you can verify your documents by self-attesting. Earlier, the youth used to face a lot of difficulties in applying for scholarships, getting scholarships. There used to be a lot of manipulation in the scholarship money, the money did not go to the children's accounts. Now the single window system has eliminated all the old problems. Earlier there was another big problem regarding the selection of subjects. If you took a subject while studying after the board, then it was difficult to change it. Now the new National Education Policy gives you the flexibility to change subjects as per your wish.
Friends,
There was a time 10 years ago when young people could not get bank loans easily. Banks used to say that if you want a loan, first give some guarantee. In 2014, when the people of the country gave me the opportunity to serve as the Prime Minister, I said, I will take the guarantee for the youth of my country. We started the Mudra Yojana which gives loans without bank guarantee. Earlier, loans up to Rs 10 lakh were available without guarantee. Now in the third term of the government, we have increased it to 20 lakhs. In 10 years, we have given more than 40 lakh crore rupees under Mudra loan. Lakhs of youth like you have started their business by taking help from this loan.
Friends,
Another important issue related to the future of the youth is the electoral system of the country. Just two days ago, we celebrated National Voters' Day. Many of you have become first-time voters. The purpose of Voters' Day is that the maximum number of voters should participate and use their right. Today, the world's biggest elections are held in India, but another aspect of this is that elections keep happening in India every few months. After independence, it used to happen for a long time when Lok Sabha and Assembly elections used to be held simultaneously. But then this pattern broke, the country has suffered a lot due to this. In every election, the voting list is updated, a lot of work is done, and you must have seen that our teachers are often put on duty in this, due to which studies are affected, preparations for exams are affected. Due to frequent elections, there are also difficulties in governance. Therefore, a very important debate is going on in the country these days. Everyone is giving their views on this subject and this deliberation is very necessary in democracy, everyone should express their views, this is necessary, and what is debate - One Nation One Election. Lok Sabha and Assembly elections should be held together, and every 5 years when the time is fixed, it should be held. So, there will be relief from the new works that get stopped in between.
Today, I especially request the youth of India, I request the NCC cadets, I request the volunteers of MY Bharat, I request the NSS comrades, wherever we are, we should conduct this debate, take the debate forward, lead the debate, we should participate in this debate in large numbers. This is a subject directly related to your future. Even in a country like America, the date of formation of a new government is fixed, there elections are held every four years. In your own college or school also, the student council elections are completed in one go. Just think, if elections keep happening every month, will it be possible to study in a university or college? Therefore, you should lead the debate on One Nation-One Election; there should be a nationwide discussion so that the country can decide to move in the right direction.
Friends,
Today, the world of the 21st century is changing very fast. Today, the demand of time is that we also have to move forward at a very fast pace. All of you, the youth of the country, have a big role in this. In every sector, in every field, whether it is the field of art, research, innovation, you have to create new energy with your innovative ideas, creativity. Another such important field is politics. The youth of our country should come in the field of politics as much as possible, come with new suggestions, come with new energy, come with innovative ideas. This is the need of the country today. That is why I have said from the Red Fort that one lakh youth should come into politics. What is the power of youth, we have also seen this during the Vikas Bharat: Young India Dialogue. Lakhs of youth from across the country have given their invaluable suggestions, expressed their views for the creation of a developed India.
Friends,
During the freedom struggle, people of every profession in the country had set their only goal – the freedom of the country, and the youth participated in it with great enthusiasm, made sacrifices, and spent their youth in jails. Similarly, in this Amrit Kaal, we have to keep only one goal – developed India. The criterion of every decision of ours, the criterion of every work, should be a Developed India. And for this, we have to always remember our Panch Pranas. Pancha Prana means – we have to make a developed India, we have to get freedom from every thought of slavery, we have to be proud of our heritage, we have to work for the unity of India, and we have to perform our duties honestly. These Panch Pranas are the ones who give direction to every Indian, they are the inspiration of every Indian. The wonderful cultural performances that you have given now also reflect this. The feeling of one India – the best India is a great strength of the country. The Maha Kumbh that is going on in Prayag these days, there too this reflection of the unity of the country is visible. Therefore, this Maha Kumbh is a Maha Kumbh of unity. This unity is necessary for the progress of the country.
Friends,
You also have to always keep your duties in mind. A grand and divine developed India will be built on the foundation of duties.
Friends,
Today when I have come amongst you, I am seeing your zeal and enthusiasm, I had written some lines at one time, those lines are coming to my mind today, I had written at one time-
असंख्य भुजाओं की शक्ति है, हर तरफ देश की भक्ति है
तुम उठो तिरंगा लहरा दो, भारत के भाग्य को फहरा दो
कुछ ऐसा नहीं जो कर ना सको, कुछ ऐसा नहीं जो पा ना सको
तुम उठ जाओ, तुम जुट जाओ
सामर्थ्य को अपने पहचानो, कर्तव्य को अपने सब जानो !
Friends,
Once again, I wish you all the best for your bright future and many thanks to you all. Say it with me-
Bhaarat maata kee jai.
Bhaarat maata kee jai.
Bhaarat maata kee jai.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀର କରିୟପ୍ପା ପରେଡ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡରେ ଏନସିସି ରାଲିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 JAN 2025 8:08PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଜୀ, ସଞ୍ଜୟ ସେଠ ଜୀ, ସିଡିଏସ୍-ଜେନେରାଲ ଅନିଲ ଚୌହାନ ଜୀ, ତିନି ସେନା ବାହିନୀର ମୁଖ୍ୟଗଣ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ଶ୍ରୀ, ଏନସିସି ଡିଜି, ଅନ୍ୟ ଅତିଥିଗଣ ଏବଂ ଏନସିସି ର ମୋର ପ୍ରିୟ ସାଥିମାନେ !
ସାଥିମାନେ,
ଏନସିସି ଦିବସ ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ଆଜି ଆମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ 18ଟି ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶର ପାଖାପାଖି 150 ଜଣ କ୍ୟାଡେଟ୍ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଦେଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ 'ମେରା ଯୁବ ଭାରତ ", ‘ମୋ ଭାରତ" ର ସାଥିମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡ ପାଇଁ ଚୟନ ହେବା ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ଉପଲବ୍ଧି। ଚଳିତ ବର୍ଷର ପରେଡ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଥିଲା କାରଣ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର 75 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି। ସାଥିମାନେ,ଏହି ସ୍ମୃତିଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ସାରା ଜୀବନ ରହିବ। ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ମନେ ରଖିବେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର 75 ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେଲା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ପରେଡରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲୁ। ଶ୍ରେଷ୍ଠ କ୍ୟାଡେଟ୍ ପୁରସ୍କାର ପାଇଥିବା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ। ନିକଟରେ ମୋତେ ଏଠାରେ ଅନେକ ଏନସିସି. ମିଶନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଏନସିସିର ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟକୁ ଯୁବ ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥାଏ। ଏହି ମିଶନରେ ସାମିଲ ଥିବା କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଯେଉଁ ଅବଧିରେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଥିଲା, ସେହି ସମୟରେ ଏନସିସିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା। ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ, ଆପଣଙ୍କ ସଙ୍ଗଠନର ଯାତ୍ରା ଦେଶର ସମ୍ବିଧାନ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଗଣତନ୍ତ୍ରର 75 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ସର୍ବଦା ଦେଶକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ନାଗରିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲା। ସେହିଭଳି, ଏନ ସି.ସି. ମଧ୍ୟ ସର୍ବଦା ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ବୁଝାଇଥିଲା। ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସରକାର ଏନସିସିର ପରିସର ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ଉଭୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଆମ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ, ସମୁଦ୍ର ସୀମା ସଂଲଗ୍ନ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଏନସିସିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଏନସିସି ଦେଶର 170ରୁ ଅଧିକ ସୀମାନ୍ତ ତାଲୁକ ଏବଂ ପାଖାପାଖି 100ଟି ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ତାଲୁକାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ତିନି ସେନାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆପଣମାନେ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ଯୁବ ଏନ.ସି. ସି. କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ତାଲିମ ଦେବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ। ଆଜି ସୀମାରେ ରହୁଥିବା ହଜାର ହଜାର ଯୁବକ ଏହାର ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି। ଆମେ ଏନସିସିରେ କ୍ୟାଡେଟ୍ ସଂଖ୍ୟାରେ ସଂସ୍କାରର ପରିଣାମ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛୁ। 2014 ମସିହାରେ ଏନ. ସି. ସି. କ୍ୟାଡେଟ ଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି 14 ଲକ୍ଷ ଥିଲା। ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା 20 ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହା ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ 8 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଝିଅ କ୍ୟାଡେଟ ଅଛନ୍ତି । ଆଜି ଆମର ଏନସିସି. କ୍ୟାଡେଟମାନେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି। ଏନସିସି. କ୍ୟାଡେଟମାନେ ମଧ୍ୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ନିଜର ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଗର୍ବିତ ଯେ ଏନସିସି. ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ୟୁନିଫର୍ମ ପିନ୍ଧିଥିବା ଯୁବ ସଙ୍ଗଠନ।
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣମାନେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ବିକାଶକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଭାରତର ଯୁବକମାନେ କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତି ନୁହଁନ୍ତି, ବରଂ ବିଶ୍ୱର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଶକ୍ତି। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି। ନିକଟରେ ଖବରକାଗଜରେ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି। ଏଥିରେ ଯାହା କୁହାଯାଇଛି ତାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ 100 ରୁ ଅଧିକ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ବିଶ୍ୱର 200ରୁ ଅଧିକ ବଡ଼ କମ୍ପାନୀର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ବ୍ୟକ୍ତି। ଏହି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱର ଜି. ଡି. ପି. ରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି, କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଭାରତୀୟ ଗବେଷକ, ଭାରତର ଶିକ୍ଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍, ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଭାରତର ଯୁବ ଶକ୍ତି ବିନା, ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ବିନା, ବିଶ୍ୱର ଭବିଷ୍ୟତର କଳ୍ପନା କରିବା କଷ୍ଟକର। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତି ବୋଲି କହୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ବ୍ୟକ୍ତି ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଦେଶ, ଅନାବଶ୍ୟକ ବାଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏହାର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ। ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଯେଉଁସବୁ ବାଧାବିଘ୍ନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଦେଶର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। 2014 ରେ, ଆପଣଙ୍କୁ 10 କିମ୍ବା 12 କିମ୍ବା 14 ବର୍ଷ ହୋଇଥିବ, କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରକୁ ପଚାରନ୍ତୁ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ପରିସ୍ଥିତି କ 'ଣ ଥିଲା, ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରମାଣନ। ପୂର୍ବରୁ, ତାହା ନାମଲେଖା ହେଉ, ପରୀକ୍ଷା ହେଉ, ନିଯୁକ୍ତି ହେଉ, ଯେକୌଣସି ଫର୍ମ ପୂରଣ ହେଉ, ଜଣେ ଗେଜେଟେଡ୍ ଅଫିସରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ଏବଂ ଏଥିରେ ବହୁତ ଗଣ୍ଡଗୋଳ ହେଉଥିଲା। ଆମ ସରକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଏହି ଅସୁବିଧାକୁ ଦୂର କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ କରିଛନ୍ତି, ଏବେ ଆପଣ ନିଜ ଦସ୍ତାବିଜକୁ ସ୍ୱ-ଯାଞ୍ଚ ଦ୍ୱାରା ଯାଞ୍ଚ କରିପାରିବେ। ପୂର୍ବରୁ ଯୁବକମାନେ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବା, ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ଅନେକ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ। ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଅର୍ଥରେ ବହୁତ ହେରଫେର ହେଉଥିଲା, ଟଙ୍କା ପିଲାମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଯାଉ ନଥିଲା। ଏବେ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସବୁ ପୁରୁଣା ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିଦେଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ବିଷୟ ଚୟନକୁ ନେଇ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ଥିଲା। ଯଦି ଆପଣ ବୋର୍ଡ ପରେ ପଢ଼ିବା ସମୟରେ କୌଣସି ବିଷୟ ନେଇଥିଲେ, ତେବେ ଏହାକୁ ବଦଳାଇବା କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ଏବେ ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜ ଇଚ୍ଛା ଅନୁସାରେ ବିଷୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ନମନୀୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
10 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ମିଳୁନଥିଲା। ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ କହୁଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଋଣ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ପ୍ରଥମେ କିଛି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଅନ୍ତୁ। 2014 ରେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ମୋତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ମୁଁ କହିଲି, ମୁଁ ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନେବି। ଆମେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ ଯାହା ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ପୂର୍ବରୁ କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା 10 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ମିଳୁଥିଲା। ଏବେ ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଆମେ ଏହାକୁ 20 ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଅଧୀନରେ 40 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏହି ଋଣରୁ ସାହାଯ୍ୟ ନେଇ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ସହ ଜଡ଼ିତ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ହେଉଛି ଦେଶର ନିର୍ବାଚନ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଜାତୀୟ ଭୋଟର ଦିବସ ପାଳନ କରିଥିଲୁ। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭୋଟର ହୋଇଛନ୍ତି। ଭୋଟର ଦିବସର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଭୋଟର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରର ଉପଯୋଗ କରିବା। ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ନିର୍ବାଚନ ଭାରତରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଆଉ ଏକ ଦିଗ ହେଉଛି ଭାରତରେ ପ୍ରତି କିଛି ମାସରେ ନିର୍ବାଚନ ହେଉଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଏହା ହେଉଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଲୋକସଭା ଏବଂ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ଏକା ସମୟରେ ହେଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ତା 'ପରେ ଏହି ଧାରା ଭାଙ୍ଗିଗଲା, ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ ବହୁତ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡ଼ିଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିର୍ବାଚନରେ ଭୋଟିଂ ତାଲିକା ଅପଡେଟ୍ ହୋଇଥାଏ, ବହୁତ କାମ ହୋଇଥାଏ, ଏବଂ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଆମର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ସମୟରେ ଏଥିରେ ଡ୍ୟୁଟି କରାଯାଇଥାଏ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଅଧ୍ୟୟନ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ, ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ। ବାରମ୍ବାର ନିର୍ବାଚନ କାରଣରୁ ଶାସନରେ ମଧ୍ୟ ଅସୁବିଧା ହୋଇଥାଏ। ତେଣୁ ଆଜିକାଲି ଦେଶରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିତର୍କ ଚାଲିଛି। ସମସ୍ତେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନିଜର ମତ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଏହି ବିଚାରବିମର୍ଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ, ସମସ୍ତେ ନିଜ ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ଉଚିତ, ଏହା ଆବଶ୍ୟକ, ଏବଂ ବିତର୍କ କ "ଣ-ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ନିର୍ବାଚନ। ଲୋକସଭା ଏବଂ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ସମୟ ସ୍ଥିର ହେବା ପରେ ପ୍ରତି 5 ବର୍ଷରେ ଏହା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବା ଉଚିତ। ତେଣୁ ମଝିରେ ମଝିରେ ଅଟକି ଯାଉଥିବା ନୂଆ କାମରୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ମିଳିବ। ଆଜି ମୁଁ ବିଶେଷ କରି ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ମୁଁ ଏନ. ସି. ସି. କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ମୁଁ ମୋ ଭାରତର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ମୁଁ ଏନ. ଏସ. ଏସ. ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ଆମେ ଯେଉଁଠି ଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଆମେ ଏହି ବିତର୍କ ଆୟୋଜନ କରିବା ଉଚିତ, ବିତର୍କକୁ ଆଗକୁ ନେବା ଉଚିତ, ବିତର୍କର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଉଚିତ, ଆମେ ଏହି ବିତର୍କରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଜଡ଼ିତ ଏକ ବିଷୟ। ଆମେରିକା ଭଳି ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ସରକାର ଗଠନ ତାରିଖ ସ୍ଥିର ହୋଇଥାଏ, ସେଠାରେ ପ୍ରତି ଚାରି ବର୍ଷରେ ନିର୍ବାଚନ ହୋଇଥାଏ। ଆପଣଙ୍କ ନିଜ କଲେଜ କିମ୍ବା ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମଧ୍ୟ, ଛାତ୍ର ପରିଷଦ ନିର୍ବାଚନ ଗୋଟିଏ ଥରରେ ସମାପ୍ତ ହୁଏ | ଭାବନ୍ତୁ, ଯଦି ପ୍ରତି ମାସରେ ନିର୍ବାଚନ ହୁଏ, ତେବେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କିମ୍ବା କଲେଜରେ ପଢ଼ିବା ସମ୍ଭବ ହେବ କି? ତେଣୁ, ଆପଣମାନେ 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର-ଏକ ନିର୍ବାଚନ "ଉପରେ ବିତର୍କର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଉଚିତ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆଲୋଚନା ହେବା ଉଚିତ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶ ସଠିକ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ୱ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି। ଆଜି ସମୟର ଦାବି ହେଉଛି ଯେ ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର, ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କର ଏଥିରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, କଳା ହେଉ, ଗବେଷଣା ହେଉ, ନବସୃଜନ ହେଉ, ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜର ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା, ସୃଜନଶୀଳତା ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଭଳି ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ରାଜନୀତି। ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଯଥାସମ୍ଭବ ରାଜନୀତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆସିବା ଉଚିତ, ନୂତନ ପରାମର୍ଶ ସହିତ ଆସିବା ଉଚିତ, ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆସିବା ଉଚିତ, ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆସିବା ଉଚିତ। ଏହା ଆଜି ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି ଯେ ଏକ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ରାଜନୀତି ଭିତରକୁ ଆସିବା ଉଚିତ। ଯୁବଶକ୍ତିର ଶକ୍ତି କ’ଣ, ଏହା ଆମେ ବିକାଶ ଭାରତଃ ଯୁବ ଭାରତ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛୁ। ସାରା ଦେଶରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ସେମାନଙ୍କର ମୂଲ୍ୟବାନ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୃତ୍ତିର ଲୋକମାନେ ନିଜର ଏକମାତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା, ଏବଂ ଯୁବକମାନେ ଏଥିରେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ, ଏବଂ ନିଜର ଯୁବାବସ୍ଥା କାରାଗାରରେ ବିତାଇଥିଲେ। ସେହିଭଳି, ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ, ଆମକୁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବାକୁ ହେବ-ବିକଶିତ ଭାରତ। ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ମାନଦଣ୍ଡ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟର ମାନଦଣ୍ଡ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବା ଉଚିତ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ସବୁବେଳେ ଆମର ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ଆମକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ତିଆରି କରିବାକୁ ହେବ, ଆମକୁ ଦାସତ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ହେବ, ଆମକୁ ନିଜ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବାକୁ ହେବ, ଭାରତର ଏକତା ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ ହେବ, ଏବଂ ଆମକୁ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ପାଳନ କରିବାକୁ ହେବ। ଏହି ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ ହିଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାନ୍ତି, ସେଗୁଡିକ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପ୍ରେରଣା। ଆପଣମାନେ ଏବେ ଯେଉଁ ଅଭୁତପୂର୍ବ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ଏକ ଭାରତ-ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଭାବନା ହେଉଛି ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଆଜିକାଲି ପ୍ରୟାଗରେ ଯେଉଁ ମହା କୁମ୍ଭ ଚାଲିଛି, ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଏକତାର ଏହି ପ୍ରତିଫଳନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ତେଣୁ, ଏହି ମହା କୁମ୍ଭ ହେଉଛି ଏକତାର ମହା କୁମ୍ଭ। ଦେଶର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏହି ଏକତା ଆବଶ୍ୟକ।
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ସର୍ବଦା ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବାକୁ ହେବ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ ଏକ ବିଶାଳ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଛି, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କର ଉତ୍ସାହ ଦେଖୁଛି, ମୁଁ ଗୋଟିଏ ସମୟରେ କିଛି ଧାଡ଼ି ଲେଖିଥିଲି, ସେହି ଧାଡ଼ି ଆଜି ମୋ ମନକୁ ଆସୁଛି, ମୁଁ ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଲେଖିଥିଲି –
ଅସଂଖ୍ୟ ଭୁଜାଓଁ କି ଶକ୍ତି ହେ, ହର ତରଫ ଦେଶ କି ଭକ୍ତି ହେ !
ତୁମ୍ ଉଠୋ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଲହରା ଦୋ, ଭାରତ କୋ ଭାଗ୍ୟକୋ ଫହରା ଦୋ ?
କୁଛ ଐସା ନେହିଁ ଯୋ କର ନା ସକୋ
କୁଚ୍ଛ ଐସା ନେହିଁ ଯେ ପା’ନା ସକୋ !
ତୁମ୍ ଉଠ୍ ଯାଓ, ତୁମ ଜୁଟ୍ ଯାଓ !ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍