সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
মহাকুম্ভ ২০২৫: ১৫ লাখ বিদেশী পৰ্যটককে ধৰি ৪৫ কোটিতকৈও অধিক তীৰ্থযাত্ৰীয়ে ভ্ৰমণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে; কিন্নৰ আখাৰাকে ধৰি ১৩ টা আখাৰাই মহাকুম্ভ ২০২৫-ত অংশগ্ৰহণ কৰিছে
এই অনুষ্ঠানটোৱে ভাৰতীয় অৰ্থনীতিত প্ৰায় ২ লাখ কোটি টকাৰ অৰিহণা যোগাব; ই জাতি, ধৰ্ম আৰু সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্যৰ মাজত একতা বৃদ্ধি কৰিব
20 JAN 2025 8:30PM by PIB Guwahati
আজি নতুন দিল্লীৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ জৱাহৰলাল নেহৰু ভৱনত মহাকুম্ভৰ আধ্যাত্মিক, সাংস্কৃতিক আৰু অৰ্থনৈতিক গুৰুত্বৰ বিষয়ে বিদেশী সাংবাদিকসকলক অৱগত কৰা হয়। বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলেও ব্ৰিফিংত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা ১০ লাখতকৈও অধিক ভক্ত অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত থাকিব বুলি আশা কৰা হৈছে। ই ধৰ্ম, সংস্কৃতি আৰু আত্ম-আৱিষ্কাৰৰ প্ৰতীক। উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ বিষয়াসকলে মহাকুম্ভ 2025 সম্পৰ্কে বিতং তথ্য প্ৰদান কৰে, আৰু বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ধৰ্মীয় মণ্ডলী হিচাপে ইয়াৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ দ্বাৰা যুটীয়াভাৱে আয়োজিত এই অনুষ্ঠানত মহাকুম্ভৰ আধ্যাত্মিক আৰু সাংস্কৃতিক গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয়। অনুষ্ঠানটো ১৩ জানুৱাৰীৰ পৰা ২৬ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৫ লৈ চলিব। ই পৌৰাণিক সমুদ্ৰ মন্থনৰ (সাগৰমন্থন) পৰা উৎপন্ন হয়, য'ত প্ৰয়াগৰাজ, হৰিদ্বাৰ, উজ্জয়িনী আৰু নাছিকত অমৃতৰ টোপাল পৰিছিল। মহাকুম্ভে আত্মা আৰু আত্ম-উপলব্ধিৰ বিশুদ্ধতাৰ প্ৰতীক।
চৰকাৰী আকলন অনুসৰি, ২০২৫ চনৰ কুম্ভ মেলাই প্ৰায় ১.৫ নিযুত বিদেশী পৰ্যটককে ধৰি ৪৫ কোটিতকৈও অধিক তীৰ্থযাত্ৰীক আকৰ্ষিত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। ইয়াৰ তুলনাত, ২০১৯ ৰ কুম্ভ মেলাত ২৫ কোটি লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। অনুষ্ঠানটোক একতা আৰু সমতাৰ মঞ্চ হিচাপে প্ৰচাৰ কৰা হৈছে, যি বিভিন্ন সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাৰ লোকসকলক একত্ৰিত কৰে।
বিদেশী সংবাদ মাধ্যমৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি উত্তৰ প্ৰদেশৰ বিষয়াসকলে কয় যে মহা কুম্ভে অনুষ্ঠানটোলৈ অহা দৰ্শনাৰ্থীৰ সংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত অন্যান্য মুখ্য গোলকীয় অনুষ্ঠানসমূহক অতিক্ৰম কৰিব। ৰিঅ' কাৰ্নিভালত ৭ নিযুত, হজ্জত ২.৫ নিযুত আৰু অক্টোবৰফেষ্টত ৭.২ নিযুত লোক উপস্থিত থকাৰ সৈতে, মহা কুম্ভ ২০২৫-ত ৪৫ কোটি লোক আকৰ্ষিত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। ই বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ ঘটনা হিচাপে ইয়াৰ অনন্য স্কেল আৰু গোলকীয় গুৰুত্বৰ ওপৰত প্ৰতিফলিত কৰে।
প্ৰয়াগৰাজত মসৃণ আৰু সুৰক্ষিত আয়োজন নিশ্চিত কৰিবলৈ বিস্তৃত আন্তঃগাঁথনি বিকশিত কৰা হৈছে। মুখ্য প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ১৪ টা নতুন ফ্লাইঅভাৰ, ৯ টা স্থায়ী জেটি, ৭ টা নতুন বাছ আস্থান আৰু ১২ কিলোমিটাৰ দীঘল অস্থায়ী জেটি। নিৰাপত্তা ব্যৱস্থা বৃদ্ধি কৰা হৈছে, ৩৭,০০০ আৰক্ষী, ১৪,০০০ গৃহৰক্ষী আৰু ২,৭৫০ এআই-আধাৰিত চিচিটিভি কেমেৰা মোতায়েন কৰা হৈছে।
স্বাস্থ্য সেৱাৰ ভিতৰত আছে ৬০০০ বিচনা, ৪৩ খন চিকিৎসালয় আৰু এয়াৰ এম্বুলেন্স। তদুপৰি, কাৰ্যসূচীৰ সময়ত পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা বজাই ৰখাৰ বাবে ১০,২০০ চাফাই কৰ্মচাৰী আৰু ১,৮০০ গংগা সেৱাদুত মোতায়েন কৰা হৈছে।
১৩ খন আখৰাত মহাকুম্ভ ২০২৫ত অংশগ্ৰহণ কৰা হ'ব, যাৰ ভিতৰত আছে কিন্নৰ আখৰা, দাসনাম সন্ন্যাসী আখাৰা, আৰু মহিলা আখাৰা। এই ক্ষেত্ৰসমূহ লিংগ সমতা আৰু প্ৰগতিশীল দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতীক আৰু এই অনুষ্ঠানটোৱে জাতি, ধৰ্ম আৰু সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্যৰ মাজত একতা বৃদ্ধি কৰিব। ইয়াৰ ধৰ্মীয় গুৰুত্বৰ উপৰিও, মহাকুম্ভে ভাৰতৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য আৰু অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধিক এক গোলকীয় মঞ্চত প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰে।

Ministry of Culture
Mahakumbh 2025: Over 45 crore Devotees, including 15 lakh Foreign tourists, expected to attend; 13 Akharas, including Kinnar Akhara participate in Mahakumbh 2025
The Event to make a significant contribution of around Rs. 2 lakh crore to Indian Economy; Promotes Unity across Caste, Religion and Cultural Diversity
20 JAN 2025 8:30PM by PIB Delhi
Foreign journalists were briefed about the Mahakumbh’s spiritual, cultural, and economic importance at the Ministry of External Affairs' Jawaharlal Nehru Bhawan, in New Delhi today. The briefing witnessed the participation of senior officers from MEA and Government of Uttar Pradesh.
The event which is expected to attract well over a million devotees from around the world, was described as a symbol of religion, culture, and self-discovery. Officials from the UP government provided detailed information about the scale of the Mahakumbh 2025, emphasizing its status as the largest religious gathering in the world.
The programme, organized jointly by the Ministry of External Affairs and the UP government, highlighted the spiritual and cultural significance of the Mahakumbh. The event, scheduled from January 13 to February 26, 2025. It traces its origins to the mythological Samudra Manthan (churning of the ocean), where drops of nectar fell at Prayagraj, Haridwar, Ujjain, and Nashik. The sacred bath symbolizes soul purification and self-realization.
According to the government's estimate, more than 45 crore devotees are expected to attend the Mahakumbh 2025, including around 15 lakh foreign tourists. In comparison, 25 crore people attended the 2019 Kumbh Mela. The event is being promoted as a platform for unity and equality, bringing together people from diverse cultures and traditions.
While interacting with the foreign media, Uttar Pradesh officials noted that the Mahakumbh will surpass other major global events in terms of attendance. With 70 lakh attending the Rio Carnival, 25 lakh at Haj, and 72 lakh at Oktoberfest, the Mahakumbh 2025 stands unmatched with an anticipated 45 crore attendees. This highlights its unparalleled scale and global significance as one of the world's largest gatherings.
Mahakumbh 2025 is set to deliver a significant economic boost, contributing up to Rs. 2 lakh crore to India’s economy. Uttar Pradesh's GDP is expected to grow by over 1%. Trade in daily essentials is projected at Rs. 17,310 crore, with the hotel and travel sectors reaching Rs. 2,800 crore. Religious materials and flowers are estimated to generate Rs. 2,000 crore and Rs. 800 crore, respectively.
To ensure a smooth and safe event, extensive infrastructure has been developed in Prayagraj. Key projects include 14 new flyovers, 9 permanent ghats, 7 new bus stations, and 12 kilometers of temporary ghats. Security measures have been ramped up, with 37,000 policemen, 14,000 home guards, and 2,750 AI-based CCTV cameras deployed.
Health services feature 6,000 beds, 43 hospitals, and air ambulances. Additionally, 10,200 sanitation workers and 1,800 Ganga Sevadut are deployed to maintain cleanliness during the event.
Mahakumbh 2025 also sees the participation of 13 Akharas, including the Kinnar Akhara, Dashnam Sanyasini Akhara, and women’s Akharas. These Akharas symbolize gender equality and a progressive approach, and the event will promote unity across caste, religion, and cultural diversity. Beyond its religious significance, the Mahakumbh offers a platform to showcase India’s rich cultural heritage and economic prosperity on the global stage.