সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
কলাগ্ৰামঃ মহাকুম্ভ ২০২৫ৰ সাংস্কৃতিক ৰত্ন
15 JAN 2025 8:11PM by PIB Guwahati
কল্পনা কৰক যে ভাৰতৰ আটাইতকৈ পবিত্ৰ নদী– গংগা, যমুনা আৰু পৌৰাণিক সৰস্বতী– সংগমস্থলীত থিয় হৈ আছে৷ লাখ লাখ তীৰ্থযাত্ৰীৰ সুসম ধ্বনি, মন্দিৰৰ ঘণ্টাৰ অনুৰণন, এই চিৰন্তন নদীসমূহৰ ছন্দময় প্ৰবাহে বতাহত এক সজীৱ বৈদ্যুতিক শক্তি কঢ়িয়াই লৈ ফুৰিছে। এইটোৱেই হৈছে মহাকুম্ভ ২০২৫, বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বিশ্বাস আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ সমাৱেশ, য’ত ভক্তিয়ে অতুলনীয় পৰিসৰত উদযাপনৰ সৈতে মিলিত হয়।
প্ৰয়াগৰাজৰ এই ঐশ্বৰিক পৰিৱেশৰ ভিতৰতে নিহিত হৈ আছে কলাগ্ৰাম, যিটো ১০ একৰ বিস্তৃত নাগবাসুকী অঞ্চলত অৱস্থিত এক সাংস্কৃতিক ৰত্ন। কলাগ্ৰাম কেৱল প্ৰদৰ্শনীৰ স্থান নহয়; ই ভাৰতৰ ঐতিহ্যৰ জীৱন্ত, উশাহ-নিশাহ লোৱা টেপেষ্টি। ইয়াতেই ভাৰতৰ চিৰন্তন পৰম্পৰাই আজিৰ সৃষ্টিশীল কাহিনী কোৱাৰ সৈতে মিলিত হয়, বৈচিত্ৰ্য আৰু গভীৰতাৰ বাবে পৰিচিত জাতিৰ আত্মাৰ মাজত এক নিমজ্জিত যাত্ৰা প্ৰদান কৰে।
প্ৰয়াগৰাজৰ এই আকাশী পৰিৱেশৰ ভিতৰতে নিহিত হৈ আছে কলাগ্ৰাম, যিটো ১০ একৰ বিস্তৃত নাগাভাছুকি অঞ্চলত অৱস্থিত এক সাংস্কৃতিক ৰত্ন। কলাগ্ৰাম কেৱল প্ৰদৰ্শনী স্থান নহয়; ই ভাৰতৰ ঐতিহ্যৰ এক জীৱন্ত, উশাহ লোৱা টেপেষ্ট্ৰী৷ ইয়াতেই ভাৰতৰ কালজয়ী পৰম্পৰাই আজিৰ সৃষ্টিশীল কাহিনী কোৱাৰ সৈতে মিলিত হয়, বৈচিত্ৰ্য আৰু গভীৰতাৰ বাবে পৰিচিত জাতি এটাৰ আত্মাৰ মাজলৈ এক নিমজ্জিত যাত্ৰা আগবঢ়ায়।
ভাৰত চৰকাৰৰ সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ে কল্পনা আৰু কিউৰেট কৰা কলাগ্ৰামক 3Cs: Craft, Cuisines আৰু Culture ৰ শিপাত শিপাই থকা এক সংবেদনশীল অডিচি হিচাপে ডিজাইন কৰা হৈছে। এই সজীৱ আশ্ৰয়স্থলে প্ৰাচীন শিল্পৰূপ, সুন্দৰ আঞ্চলিক খাদ্য আৰু মন্ত্ৰমুগ্ধকৰ অভিনয়ক একত্ৰিত কৰি ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ স্পষ্ট আৰু অস্পষ্ট দুয়োটা দিশকে উদযাপন কৰা এক অতুলনীয় অভিজ্ঞতাৰ সৃষ্টি কৰে।
২০২৫ চনৰ ১২ জানুৱাৰীত কেন্দ্ৰীয় সাংস্কৃতিক আৰু পৰ্যটন মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱটে উদ্বোধন কৰা কলাগ্ৰাম ভাৰতৰ পৰম্পৰাৰ সাৰমৰ্মৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে কাম কৰে। ই কেৱল এটা প্ৰদৰ্শনথলী নহয়; ই এক পাৰস্পৰিক আৰু পৰিৱৰ্তনশীল অভিজ্ঞতা, যিয়ে সমগ্ৰ দেশৰ শিল্পী, পৰিবেশক আৰু ৰান্ধনীশালৰ মাষ্টৰৰ কাহিনীক একেলগে বৈছে।
এটা ভব্য আদৰণিঃ কাহিনীবোৰ কৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে
কলাগ্ৰামলৈ আপোনাৰ যাত্ৰা আৰম্ভ হয়—৬৩৫ ফুট বহল, ৫৪ ফুট উচ্চতাৰ এখন ভব্য প্ৰৱেশদ্বাৰেৰে। ই স্থাপত্যৰ আশ্চৰ্য্য ভাৰতৰ পবিত্ৰ ঐতিহ্যৰ দৃশ্যগত আখ্যান, য’ত ১২টা জ্যোতিৰ্লিংগৰ কাহিনী আৰু ভগৱান শিৱৰ বিষ পানৰ দৃশ্য চিত্ৰণ কৰা হৈছে। ঐশ্বৰিক শক্তিৰে জিলিকি থকা মুখাৱয়বৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰুকাৰ্য্যই আগন্তুক যাদুকৰী যাত্ৰাৰ সুৰ নিৰ্ধাৰণ কৰে।
সংস্কৃতিৰ হৃদয়ত খোজ দিয়ক
ভিতৰলৈ সোমাই গ’লেই কলাগ্ৰাম ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যৰ মন্ত্ৰমুগ্ধকৰ মোজাইকৰ দৰে উন্মোচিত হয়। সাতটা নিখুঁতভাৱে ডিজাইন কৰা সংস্কৃত আংগনে দেশৰ বিভিন্ন অঞ্চলক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, প্ৰত্যেকটোৱেই কলকাতাৰ দক্ষিণেশ্বৰ কালি মন্দিৰ আৰু পূষ্কৰৰ ব্ৰহ্ম মন্দিৰৰ দৰে চিনাকি মন্দিৰক কেন্দ্ৰ কৰি বিষয়বস্তু প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এই জ’নসমূহ আঞ্চলিক কাৰুকাৰ্য্যৰ ভঁৰাল, য’ত বংগৰ পট্টাচিত্ৰ চিত্ৰ আৰু অসমৰ বাঁহৰ শিল্পকৰ্মৰ পৰা আৰম্ভ কৰি তামিলনাডুৰ তাঞ্জোৰ চিত্ৰ আৰু মধ্যপ্ৰদেশৰ জনজাতীয় শিল্পকলালৈকে সকলো প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে।
ইয়াত আপুনি ২৩০জন শিল্পীৰ নিপুণ হস্তকৰ্ম প্ৰত্যক্ষ কৰিব পাৰে, যিয়ে প্ৰাচীন কৌশলক জীৱন্ত কৰি তুলিছে, আনকি হয়তো তেওঁলোকৰ সুন্দৰ সৃষ্টিৰ ৰূপত ইতিহাসৰ এটা টুকুৰাও ঘৰলৈ লৈ যাব পাৰে।
'ত কলাই আত্মাক লগ পায়: মন্ত্ৰমুগ্ধ অভিনয়
কলাগ্ৰামৰ বতাহত প্ৰতিদিনে একাধিক মঞ্চত অনুষ্ঠান পৰিৱেশন কৰা প্ৰায় ১৫ হাজাৰ সাংস্কৃতিক শিল্পীৰ ছন্দৰে গুঞ্জৰিত হয়। সংগীত নাটক অকাডেমী আৰু খণ্ড সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰৰ দৰে বিখ্যাত প্ৰতিষ্ঠানৰ দ্বাৰা কিউৰেট কৰা এই অনুষ্ঠানত অন্তস্পৰ্শী শাস্ত্ৰীয় সংগীতৰ পৰা আৰম্ভ কৰি চকমপ্ৰদ লোকনৃত্যলৈকে বিস্তৃত। কথক নৃত্যশিল্পীৰ জটিল খোজেই হওক বা ভাংৰা দলৰ শক্তিয়েই হওক, প্ৰতিটো অভিনয়ে পৰম্পৰাত ডুব যোৱাৰ এটা কাহিনী কয়।
এই আকৰ্ষণ বৃদ্ধি কৰিছে নেশ্যনেল স্কুল অৱ ড্ৰামাৰ নাট্য প্ৰযোজনা আৰু চেলিব্ৰিটিৰ অভিনয়ে, যিয়ে দৰ্শকক মন্ত্ৰমুগ্ধ কৰি ৰখাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে। ইমান চহকী লাইনআপৰ সৈতে কলাগ্ৰামলৈ যোৱাৰ প্ৰতিটো ভ্ৰমণে আৱিষ্কাৰ কৰিবলৈ নতুন কিবা এটা আগবঢ়ায়।
কিংবদন্তীসকলৰ মাজত লীন যাওকঃ দ্য ইমাৰ্চিভ জ'
কলাগ্ৰামৰ অন্যতম আকৰ্ষণ হৈছে অনুভূতি মণ্ডপম, যিটো আন কোনো অভিজ্ঞতাৰ দৰে নিমজ্জিত অভিজ্ঞতা। অত্যাধুনিক ৩৬০ ডিগ্ৰী ভিজুৱেল আৰু অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে দৰ্শনাৰ্থীক গংগা অৱতাৰণৰ মহাজাগতিক কাহিনীলৈ লৈ যোৱা হয়—গংগাক পৃথিৱীলৈ আনয়নৰ দৃশ্য। নদীখনৰ বজ্ৰপাতৰ দৰে শক্তি অনুভৱ কৰক যেতিয়া ইয়াক ভগৱান শিৱৰ দ্বাৰা ৰূপৱতীভাৱে সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে, যিটো ঐশ্বৰিক তাৎপৰ্য্যৰ এক মুহূৰ্ত যিটো আচৰিত বাস্তৱবাদেৰে জীৱন্ত কৰি তোলা হৈছে। এইটো কেৱল কাহিনী নহয়—আপুনি ইয়াৰ পৰা যোৱাৰ বহু পিছতো আপোনাৰ লগত থকা অভিজ্ঞতা৷
ইতিহাস সজীৱ হয়: প্ৰদৰ্শনী মণ্ডল
অভিৰাল শ্বাশ্বত কুম্ভ মণ্ডলে মহাকুম্ভৰ গভীৰ উত্তৰাধিকাৰৰ বিষয়ে এক বিদ্বান ডুব আগবঢ়ায়। ভাৰতৰ প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় আৰ্কাইভৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানৰ সহযোগত এই অঞ্চলত যুগ যুগ ধৰি কুম্ভ মেলাৰ ভব্য উন্মোচন কৰা শিল্পকৰ্ম, ডিজিটেল প্ৰদৰ্শনী আৰু ঐতিহাসিক অন্তৰ্দৃষ্টি উপস্থাপন কৰা হয়। ই এক স্থান য’ত ইতিহাস আৰু সংস্কৃতি একত্ৰিত হয়, ইউনেস্ক’ৰ স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত এই অস্পষ্ট সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ বিষয়ে গভীৰ বুজাবুজি প্ৰদান কৰে৷
এক দিব্য নিশা আৰু সাত্বিক আনন্দ
কলাগ্ৰাম কেৱল সংস্কৃতিৰ কথা নহয়—ই সংযোগৰো কথা৷ বিশেষ এষ্ট্ৰ’ নাইটত দৰ্শকে টেলিস্কোপৰ জৰিয়তে তৰাৰে পোহৰাই তোলা আকাশখনলৈ চাই থাকিব পাৰে, প্ৰায় আধ্যাত্মিক অনুভৱ কৰা পৰিৱেশত মহাবিশ্বৰ সৈতে পুনৰ সংযোগ স্থাপন কৰিব পাৰে।
আৰু খাদ্যপ্ৰেমীসকলৰ বাবে সাত্বিক ফ্লেভাৰছ অৱ ইণ্ডিয়া জ’ন হৈছে ৰান্ধনীশালৰ স্বৰ্গ। প্ৰয়াগৰাজৰ স্থানীয় সুস্বাদু খাদ্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সমগ্ৰ ভাৰতৰ ছিগনেচাৰ খাদ্যলৈকে এই জ’নত এই পবিত্ৰ অনুষ্ঠানৰ লগত খাপ খোৱা বিশুদ্ধতা আৰু যত্নৰে প্ৰস্তুত কৰা ২৮বিধ সাত্বিক খাদ্য উপলব্ধ।
সাধাৰণৰ ঊৰ্ধ্বত: নিয়োজিত আৰু অন্বেষণ কৰক
কলাগ্ৰামত ৰোমাঞ্চকৰ কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে অংশগ্ৰহণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনোৱা হয়। ললিত কলা একাডেমীৰ ফটোগ্ৰাফী প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰক বা আইজিএনচিএ আৰু খণ্ড সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত তথ্যচিত্ৰত নিজকে হেৰুৱাই পেলাওক। কলাগ্ৰামৰ প্ৰতিটো চুকতে শিকিবলৈ, সৃষ্টি কৰিবলৈ আৰু অনুপ্ৰাণিত হোৱাৰ সুযোগেৰে স্পন্দন ঘটিছে।
বিশ্ববাসীলৈ এক আহ্বান
কলাগ্ৰাম সংস্কৃতিৰ উদযাপনৰো ঊৰ্ধ্বত– ই এক আমন্ত্ৰণ৷ ভাৰতৰ একেবাৰে হৃদয়খন অন্বেষণ কৰাৰ আমন্ত্ৰণ, য’ত প্ৰতিটো শিল্পকৰ্ম, প্ৰতিটো প্ৰদৰ্শন আৰু প্ৰতিটো খাদ্যই এটা কাহিনী কয়। ই এনে এখন ঠাই য’ত বিশ্বৰ পৰ্যটকসকলে ভাৰতৰ ঐতিহ্যৰ গভীৰতা অনুভৱ কৰিব পাৰে আৰু স্থানীয় লোকসকলে নিজৰ শিপাৰ সৈতে পুনৰ সংযোগ স্থাপন কৰিব পাৰে৷ আপুনি ইতিহাসৰ অনুৰাগী হওক, শিল্পপ্ৰেমী হওক, খাদ্যপ্ৰেমী হওক বা কেৱল প্ৰেৰণা বিচাৰি ফুৰা কোনো লোকেই হওক, কলাগ্ৰামে এক অবিস্মৰণীয় যাত্ৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে৷ ইয়াৰ স্পন্দনশীল প্ৰদৰ্শন আৰু আত্মাস্পৰ্শী অভিনয়ৰ উপৰি ই ভাৰতৰ চিৰস্থায়ী মনোভাৱৰ সৈতে গভীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰে– যি আত্মা ইয়াৰ মানুহ, তেওঁলোকৰ শিল্পকলা আৰু তেওঁলোকৰ কাহিনীত উজলি উঠিছে।
প্ৰসংগসমূহ
Department of Information & Public Relations (DPIR), Government of Uttar Pradesh
https://x.com/PIB_India/status/1878425862938529986/photo/1
https://x.com/MinOfCultureGoI/status/1878808822644670948/photo/1
https://x.com/PIBCulture/status/1878445520504373466/photo/2
https://x.com/nczccofficial/status/1878815428019155008/photo/1
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2092233
Click here to see in PDF:

Ministry of Culture
Kalagram: The Cultural Jewel of Mahakumbh 2025
15 JAN 2025 8:11PM by PIB Delhi
Imagine yourself standing at the confluence of India’s most sacred rivers – the Ganga, Yamuna, and the mythical Saraswati. The air is alive with an electric energy, carrying the harmonious chants of millions of pilgrims, the resonance of temple bells, and the rhythmic flow of these eternal rivers. This is Mahakumbh 2025, the world’s largest gathering of faith and spirituality, where devotion meets celebration on an unparalleled scale.
Within this celestial ambiance in Prayagraj lies Kalagram, a cultural gem nestled in the sprawling 10-acre Nagavasuki area. Kalagram is not merely an exhibition space; it is a living, breathing tapestry of India’s heritage. It’s where the timeless traditions of Bharat meet the creative storytelling of today, offering an immersive journey into the soul of a nation known for its diversity and depth.
Conceived and curated by the Ministry of Culture, Government of India, Kalagram is designed as a sensory odyssey rooted in the 3Cs: Craft, Cuisines, and Culture. This vibrant haven brings together ancient art forms, exquisite regional cuisines, and mesmerizing performances, creating an unparalleled experience that celebrates both the tangible and intangible aspects of India’s cultural heritage.
Inaugurated on January 12, 2025, by Union Minister of Culture and Tourism, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Kalagram serves as a gateway to the essence of India’s traditions. It is not just a venue; it is an interactive and transformative experience, weaving together the stories of artisans, performers, and culinary masters from across the nation.
A Grand Welcome: Where Stories Begin
Your journey into Kalagram begins at its awe-inspiring entrance façade—a 635-foot-wide, 54-foot-high masterpiece. This architectural marvel is a visual narration of India’s sacred heritage, depicting the stories of 12 Jyotirlingas and Lord Shiva’s legendary act of consuming Halahal. The intricate craftsmanship of the façade, glowing with divine energy, sets the tone for the magical journey that lies ahead.
Step Into the Heart of Culture
Once inside, Kalagram unfolds like a mesmerizing mosaic of India’s diversity. Seven meticulously designed Sanskriti Aangans represent different regions of the country, each themed around iconic temples such as the Dakshineswar Kali Temple of Kolkata and the Brahma Mandir of Pushkar. These zones are treasure troves of regional craftsmanship, showcasing everything from Bengal’s Pattachitra paintings and Assam’s bamboo crafts to Tamil Nadu’s Tanjore paintings and Madhya Pradesh’s tribal art.
Here, you can witness the deft hands of 230 master artisans bringing ancient techniques to life, and perhaps even take home a piece of history in the form of their exquisite creations.
Where Art Meets Soul: Performances That Enchant
The air at Kalagram hums with the rhythms of around 15,000 cultural artists who perform every day on multiple stages. Curated by renowned institutions like Sangeet Natak Akademi and Zonal Cultural Centres, the performances range from soulful classical music to electrifying folk dances. Whether it’s the intricate steps of a Kathak dancer or the energy of a Bhangra troupe, each performance tells a story steeped in tradition.
Adding to the allure are theatrical productions by the National School of Drama and celebrity performances that promise to leave audiences spellbound. With such a rich lineup, every visit to Kalagram offers something new to discover.
Dive Into Legends: The Immersive Zone
One of the highlights of Kalagram is the Anubhuti Mandapam, an immersive experience like no other. Through cutting-edge 360-degree visuals and state-of-the-art technology, visitors are transported to the cosmic story of Ganga Avtaran—the celestial descent of the Ganga to Earth. Feel the thunderous power of the river as it is gracefully contained by Lord Shiva, a moment of divine significance brought to life with stunning realism. This is not just a story—it’s an experience that stays with you long after you leave.
History Comes Alive: The Exhibition Zone
The Aviral Shashvat Kumbh Zone offers a scholarly dive into the Mahakumbh’s profound legacy. In collaboration with institutions like the Archaeological Survey of India and the National Archives, this zone presents artifacts, digital exhibits, and historical insights that reveal the grandeur of Kumbh Mela through the ages. It’s a space where history and culture converge, offering a deeper understanding of this UNESCO-recognized Intangible Cultural Heritage.
A Celestial Night and Satvik Delights
Kalagram isn’t just about culture—it’s also about connection. On special Astro Nights, visitors can gaze at the starlit sky through telescopes, reconnecting with the cosmos in a setting that feels almost spiritual.
And for the food lovers, the Satvik Flavours of India zone is a culinary paradise. From local delicacies of Prayagraj to signature dishes from across India, the zone offers 28 varieties of satvik cuisine prepared with the purity and care befitting this sacred event.
Beyond the Ordinary: Engage and Explore
Kalagram invites participation through exciting activities. Compete in the Lalit Kala Akademi’s photography contest, or lose yourself in documentaries produced by IGNCA and Zonal Cultural Centres. Every corner of Kalagram pulses with opportunities to learn, create, and be inspired.
A Call to the World
Kalagram is more than a celebration of culture – it’s an invitation. An invitation to explore the very heart of India, where every craft, every performance, and every dish tells a story. It’s a place where global tourists can experience the depth of India’s heritage, and locals can reconnect with their roots. Whether you’re a history enthusiast, an art lover, a foodie, or simply someone in search of inspiration, Kalagram promises an unforgettable journey. Beyond its vibrant displays and soulful performances, it offers a deeper connection to India’s enduring spirit – a spirit that thrives in its people, their crafts, and their stories.
References
Department of Information & Public Relations (DPIR), Government of Uttar Pradesh
https://x.com/PIB_India/status/1878425862938529986/photo/1
https://x.com/MinOfCultureGoI/status/1878808822644670948/photo/1
https://x.com/PIBCulture/status/1878445520504373466/photo/2
https://x.com/nczccofficial/status/1878815428019155008/photo/1
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2092233
Click here to see in PDF: