ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଇସ୍ପାତ ନିଗମ ଲିମିଟେଡ (ଆରଆଇଏନଏଲ) ପାଇଁ ମୋଟ ୧୧,୪୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଯୋଜନାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
ଆରଆଇଏନଏଲ୍ ପାଇଁ ଏତେ ବଡ଼ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ପୁନର୍ଗଠନ ଯୋଜନାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଲେ ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ସମଗ୍ର ଇସ୍ପାତ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଆରଆଇଏନଏଲର ଏକ ବିଶେଷ ସ୍ଥାନ ରହିଛି ବୋଲି କହିଲେ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଏହି କାରଖାନା ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଉପକୂଳ ବିଶାଖାପାଟଣା ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏବଂ ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ସାମଗ୍ରିକ ଇସ୍ପାତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଇସ୍ପାତ କମ୍ପାନୀ
ଆରଆଇଏନଏଲର କର୍ମଚାରୀ ତଥା ଆରଆଇଏନଏଲର ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକମାନେ ବିଶେଷ ଉପକୃତ ହେବେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହୋଇଥିବା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଇସ୍ପାତ କାରଖାନା ମିଳିପାରିବ
ଆରଆଇଏନଏଲ୍ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଦୁଇଟି ବ୍ଲାଷ୍ଟ ଫର୍ଣ୍ଣେସ ଏବଂ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ତିନୋଟି ବ୍ଲାଷ୍ଟ ଫର୍ଣ୍ଣେସ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଯୋଜନାରେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି
17 JAN 2025 6:30PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି (ସିସିଇଏ) ବୈଠକରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଇସ୍ପାତ ନିଗମ ଲିମିଟେଡ (ଆରଆଇଏନଏଲ) ପାଇଁ ମୋଟ ୧୧,୪୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଯୋଜନାକୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି ।
ଆରଆଇଏନଏଲ ହେଉଛି ଏକ ଅନୁସୂଚୀ-କ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ(ସିପିଏସଇ) ଏବଂ ଏହା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଶତପ୍ରତିଶତ ମାଲିକାନା ଅଧୀନରେ ରହିଛି। ଆରଆଇଏନଏଲକୁ ବିଶାଖାପାଟଣା ଇସ୍ପାତ କାରଖାନା (ଭିଏସପି) ପରିଚାଳନା କରିଥାଏ, ଯାହା ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟର ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଅଧୀନରେ ଥିବା ଏକମାତ୍ର ଅଫଶୋର ଇସ୍ପାତ କାରଖାନା। ଏହାର ସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତା ବାର୍ଷିକ ତରଳ ଇସ୍ପାତରେ ୭.୩ ନିୟୁତ ଟନ ରହିଛି ।
ଆରଆଇଏନଏଲରେ ୧୦,୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇକ୍ୱିଟି ନିବେଶ କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ସଂଗ୍ରହ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପରିଚାଳନା ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ ଫଳପ୍ରଦ ଉପାୟରେ ବ୍ଲାଷ୍ଟ ଫର୍ଣ୍ଣେସ ପରିଚାଳନା ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା କମ୍ପାନୀ ଧୀରେ ଧୀରେ ନିଜର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ, ଯାହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବଶ୍ୟକତା। ଫଳସ୍ୱରୂପ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଭାରତୀୟ ଇସ୍ପାତ ବଜାରରେ ସ୍ଥିରତା ଆଣିବ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ (ନିୟମିତ ଓ ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ) ତଥା ଇସ୍ପାତ କାରଖାନାର ପରିଚାଳନା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବିକା ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ଆରଆଇଏନଏଲ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଦୁଇଟି ବ୍ଲାଷ୍ଟ ଫର୍ଣ୍ଣେସ ଏବଂ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ତିନୋଟି ବ୍ଲାଷ୍ଟ ଫର୍ଣ୍ଣେସ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଯୋଜନାରେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି।
ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଏହା ଯେକୌଣସି ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ବିକାଶର ଏକ ସୂଚକ। ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତାରେ ଭିଏସପିର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଓ ନିରନ୍ତର ପରିଚାଳନା ସାର୍ବଜନୀନ ସମ୍ବଳର ଦକ୍ଷ ଉପଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଇସ୍ପାତ ନୀତି ୨୦୧୭ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
ଏହି ଅବସରରେ ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଇସ୍ପାତ ନିଗମ ଲିମିଟେଡ (ଆରଆଇଏନଏଲ)ର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ୧୧,୪୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇସ୍ପାତ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଆରଆଇଏନଏଲ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଛି ।
ଏହା ସେହି କାରଖାନା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯାହା ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଉପକୂଳରେ, ବିଶାଖାପାଟଣା ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ, ଏବଂ ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ସାମଗ୍ରିକ ଇସ୍ପାତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଇସ୍ପାତ କମ୍ପାନୀ।
ଏହା ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଉପକୂଳ ବିଶାଖାପାଟଣା ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ଦେଶ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଇସ୍ପାତ କମ୍ପାନୀ। ଆଉ ଏହି ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ୟାକେଜ୍‌ ଦ୍ୱାରା ଆରଆଇଏନଏଲ ସାମ୍ନା କରୁଥିବା ଅନେକ ଐତିହାସିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ। ଏଥିସହିତ ଆରଆଇଏନଏଲ ପାଇଁ କଞ୍ଚାମାଲ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଏବଂ କାରଖାନାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ।
୧୧,୪୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ପ୍ୟାକେଜରେ, ୧୦,୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନୂତନ ଇକ୍ୱିଟି ନିବେଶ ନିବେଶ ରହିଛି ଏବଂ ପ୍ରିଫରେନ୍ସ ଶେୟାର କ୍ୟାପିଟାଲରେ କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ଋଣର ରୂପାନ୍ତର ଦ୍ୱାରା ୧୧୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଶିଲେ ଏହି ପ୍ୟାକେଜ ପରିମାଣ ୧୧,୪୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ।
ଏହାଦ୍ୱାରା ଆରଆଇଏନଏଲର ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀ ତଥା ଆରଆଇଏନଏଲର ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଲୋକ ବିଶେଷ ଭାବେ ଉପକୃତ ହେବେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଇସ୍ପାତ କାରଖାନାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବ।
ଖୁବଶୀଘ୍ର ଆରଆଇଏନଏଲ ଦୁଇଟି ବ୍ଲାଷ୍ଟ ଫର୍ଣ୍ଣେସ୍‌ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବ ଏବଂ ଅଗଷ୍ଟ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତ ତିନୋଟି ବ୍ଲାଷ୍ଟ ଫର୍ଣ୍ଣେସ୍‌ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି।

Ministry of Steel
Cabinet Approves revival plan for Rashtriya Ispat Nigam Ltd (RINL) at a total cost of Rs 11,440 crores.
17 JAN 2025 6:30PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA), chaired by Hon. Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the revival plan for RINL for a total of Rs 11,440 crores. The infusion includes ₹10,300 crore as equity capital into Rashtriya Ispat Nigam Ltd. (RINL) and Conversion of ₹1140 crore working capital loan as 7% Non-cumulative Preference Share Capital redeemable after 10 years to keep RINL as a going concern.
RINL is a Schedule–A CPSE under the administrative control of Ministry of Steel with 100% ownership of Government of India. RINL operates the Visakhapatnam Steel Plant (VSP), the only offshore steel plant under Government sector in the state of Andhra Pradesh. It has an installed capacity of 7.3 Mtpa of liquid steel.
The financial condition of RINL is critical (as on 31.03.2024, the net worth of RINL was ₹(-)4538.00 crore, current assets were ₹7,686.24 and current liabilities were₹26,114.92 crores). RINL has exhausted the sanctioned borrowing limits from banks for working capital and was not in a position to get further loans from Banks. RINL also defaulted on the Capex Loan repayments and Interest payments in June 2024.
The equity infusion of ₹10,300 crore into RINL will help it overcome the operational problems related to raising working capital and start Blast furnace operations in the most productive way. This would allow the company to gradually reach its full production capacity which is critical and is in the national interest to have stability in the Indian steel market by augmenting steel production and also save the livelihoods of employees (regular and contractual) and those dependent on the operations of the steel plant. The revival plan envisages that RINL will start full production with two blast furnaces in January 2025 and with three blast furnaces August 2025.
Steel production is a core sector of the economy and is one of the indicators of economic development of any country. The revival and continued operation of VSP at its full capacity will ensure efficient utilization of public resources and help in achieving the objectives of National Steel Policy, 2017.
This strategic decision underscores the Government's steadfast commitment to supporting indigenous industries for Atmanirbhar Bharat.