প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অন্ধ্র প্রদেসকী বিশাখাপত্নমদা লুপা করোর লাখ ২ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা নেসনেল গ্রিন হায়দ্রোজেন মিসনগী মখাদা অহানবা গ্রিন হায়দ্রোজেন হবকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
ঐখোয়না গ্রিন ইনর্জিগী থবকশিং অমসুং মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎনবা প্রোজেকশিং হৌদোক্তুনা ঙসি অসি অন্ধ্র প্রদেসকী মরুওইবা নুমিৎ অমা ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
অন্ধ্র প্রদেসকী মীয়াম চাউখৎহনবা হায়বসি ঐখোয়না পান্দমনি, অন্ধ্র প্রদেসকী মীয়ামগী থবক তৌবা হায়বসি ঐখোয়গী ৱাশক্নি: প্রধান মন্ত্রী
অন্ধ্র তুংগী তেক্নোলোজিশিংগী মফম অমা ওইরগনি: প্রধান মন্ত্রী
সহর শেমগৎপা অসি খুদোংচাবা অমনি হায়না ঐখোয়গী সরকারনা খল্লি: প্রধান মন্ত্রী
সমুদ্রগী খুদোংচাবশিং মপুংফানা লৌনবা ঐখোয়না ব্লু ইকোনোমি য়োকখৎলি: প্রধান মন্ত্রী
08 JAN 2025 7:40PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অন্ধ্র প্রদেসকী বিশাখাপত্নমদা লুপা করোর লাখ ২ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে। ভগবান সিমহাচালম বরাহা লক্ষ্মী নরাসিমহা শ্বামীদা মহাক্না ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মীয়ামগী থৌজালদগী, চহি ৬০ গী মতুংদা, লৈবাক অসিদা কেন্দ্র সরকার অমা থংন থংননা অহুমলক খল্লে। ঙসিগী থৌরম অসিদা সরকার শেম্লবা মতুংদা অন্ধ্র প্রদেসতা পাংথোকপা অহানবা থৌরমনি। থৌরম অসিগী মমাঙদা পাংথোকখিবা রোদসোদা মহাক তরাম্না ওকপগীদমক রাজ্য অসিগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। শ্রী চন্দ্রবাবু নাইদুনা মহাক্কী ৱারোলদা পনখিবা ৱাহৈ খুদিংমক অমসুং অনিংবশিং মহাক্না ইকায়খুম্নবা উৎলি। অন্ধ্র প্রদেস অমসুং ভারতকী মীয়ামগী মতেংগা লোয়ননা শ্রী নাইদুনা মহাক্কী ৱারোলদা পনখিবা পান্দম খুদিংমক ফংবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা লৈ।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ঐখোয়গী অন্ধ্র প্রদেস অসি খুদোংচাবা কয়ানা পীক থনবা রাজ্য অমনি। হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি থবক ওইনা পাংথোকপা মতমদা, অন্ধ্র প্রদেস চাউখৎকনি অমসুং ভারত চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইগনি। অন্ধ্র প্রদেসকী মীয়াম চাউখৎহনবা হায়বসি ঐখোয়না পান্দমনি, অন্ধ্র প্রদেসকী মীয়ামগী থবক তৌবা হায়বসি ঐখোয়গী ৱাশক্নি। ২০৪৭ ফাওবগী মনুংদা দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ২.৫ গী ইকোনোমি অমা লৈনবা অন্ধ্র প্রদেসনা পান্দম থম্লি। মঙলান অসি মঙফাওনবা ঙম্নবা শ্রী নাইদুনা ‘শ্বর্না অন্ধ্র@২০৪৭’ হৌদোক্লে। পান্দম খুদিংমক ফংনবা কেন্দ্র সরকারনা অন্ধ্র প্রদেস সরকারগা য়াম্না নকশিন্না থবক তৌমিন্নরি। কেন্দ্র সরকারনা অন্ধ্র প্রদেস মরুওইনা লৌদুনা লুপা করোর লাখ কয়াগী প্রোজেকশিং পীরে। ঙসি লুপা করোর লাখ ২ গী প্রোজেকশিং শঙ্গারে অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক লৈবাক শীনবা থুংবগী মীয়াম্না অন্ধ্র প্রদেসকী মীয়ামদা থাগৎপা ফোঙদোক্লি।
অন্ধ্র প্রদেস অসি আই.তি অমসুং তেক্নোলোজিগী শিংথানিঙাই ওইরবা মফম অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি অন্ধ্র প্রদেসকী তুংদা লাক্কদবা তেক্নোলোজিশিংগী মফম অমা ওইরক্নবগী মতম অদু হৌজিক য়ৌরক্লে। গ্রিন হায়দ্রোজেনশুম্বা অনৌবা তেক্নোলোজিশিংদা মাঙজিল থাবা অসি য়াম্না মরুওই। ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা গ্রিন হায়দ্রোজেন মেত্রিক তন মিল্লিয়ন ৫ পুথোক্নবা পান্দম অমগা লোয়ননা, ২০২৩ দা নেসনেল গ্রিন হায়দ্রোজেন মিসন হৌদোকখি। অহানবা তাঙ্কক্তা, গ্রিন হায়দ্রোজেন হব অসি লিংখৎকনি, মদুগী মনুংদা অমা বিশাখাপত্নমদা লৈগনি। পাক-চাউনা গ্রিন হায়দ্রোজেন পুথোক্নবগী খুদোংচাবশিং লৈবা মালেমগী সহর খরগী মনুংদা বিশাখাপত্নম য়াওরগনি। গ্রিন হায়দ্রোজেন হব অসিনা থবক কয়া ফংহনগনি অমসুং অন্ধ্র প্রদেসতা মেনুফেকচরিংগী ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎকনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি নাক্কাপাল্লিদা ব্লক দ্রগ পার্ক প্রোজেক অমগী উরেপ-উয়ুং তম্নবগী খুদোংচাবা মহাক্না ফংলে। অসিগুম্বা পার্ক অমা লিংখৎপা লৈবাক অসিগী রাজ্য অহুমগী মনুংদা অন্ধ্র প্রদেস অমনি। পার্ক অসিনা মেনুফেকচরিং অমসুং রিছার্সকী অফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহনগনি অমসুং লমদম অসিগী ফার্মা কম্পেনিশিং কান্নবা পীবগা লোয়ননা শেন থাদবা মীওইশিংগী পুক্নিং থৌগৎকনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি সহর শেমগৎপা অসি খুদোংচাবা অমনি হায়না ঐখোয়গী সরকারনা খল্লি অমসুং অন্ধ্র প্রদেস অসি অনৌবা যুগকী সহর শেমগৎপগী খুদম অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। মঙলান অসি মঙফাওনবা ঙম্নবা, ঙসি, কৃস সিতি হায়না খঙনবা কৃষ্ণপাত্নম ইন্দস্ত্রিএল এরিয়াগীদমক উরেপ-উয়ুং তম্লে। স্মার্দ সিতি অসি চেন্নাই-বেঙ্গালুরু ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোরগী শরুক অমা ওইগনি অমসুং লুপা করোর লিশিং কয়া থাদরক্নবা পুক্নিং চিংশিনগনি অমসুং অন্ধ্র প্রদেসতা উদ্যোগকী থবক লাখ কয়া ফংহনগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মেনুফেকচরিংগী মফম অমা ওইনা অন্ধ্র প্রদেসনা মাংজৌননা শ্রী সিতিগী খুদোংচাবা ফংলে। অন্ধ্র প্রদেস অসি লৈবাক অসিগী ইন্দস্ত্রিএল অমসুং মেনুফেকচরিং সেক্তরশিংদা মাঙজিল থাবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেনতিপ (পি এল আই) স্কিমগুম্বা থবকশিংগী খুৎথাংদা সরকারনা মেনুফেকচরিং য়োকখৎলি, মসিনা তোঙান-তোঙানবা পোৎথোকশিং পুথোকপা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত য়াওবা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি বিশাখাপত্নমগী অনৌবা সহরদা সাউথ কোস্ত রেলৱে জোন হেদক্বাতরশিং শানবা উরেপ-উয়ুং তম্লে। মতম কয়াগী মমাঙদগী রাজ্য অসিদা তোখায়বা রেলৱে জোন অমা লৈহন্নবা তকশিন্দুনা লাকপা অদু থবক ওইনা পাংথোক্লে। সাউথ কোস্ত রেলৱে জোন অমা লিংখৎপা অসিনা লমদম অসিদা লৌউ-শিংউ অমসুং ললোন-ইতিক্কী থবকশিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং তুরিজম অমসুং লমদম অসিগী শেন্মিৎলোন্দা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি। লুপা করোর লিশিং কয়াগী লম্বী-থোংগী প্রোজেক কয়া শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে। রেলৱে চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিক ফংহনবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অন্ধ্র প্রদেস য়াওরে অমসুং রেলৱে স্তেসন ৭০ হেন্না অমৃত ভারত স্তেসন স্কিমগী মখাদা শেমগৎলে। অন্ধ্র প্রদেসকী মীয়াম চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইনবা বন্দে ভারত ত্রেন ৭ অমসুং অমৃত ভারত ত্রেন চেল্লে। হেন্না ফবা লম্বী-থোং অমসুং খুদোংচাবশিংগা লোয়ননা অন্ধ্র প্রদেসতা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অওনবা পুরকপা অসিনা রাজ্য অসি অওনবা লাক্লগনি। চাউখৎপা অসিনা হিংবদা লাইবা অমসুং ললোন-ইতিক পাংথোকপদা লাইবা হেনগৎলগনি অমসুং মসিনা অন্ধ্র প্রদেসকী দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ২.৫ গী ইকোনোমিগী য়ুম্ফম থোল্লে।
বিশাখাপত্নম অমসুং অন্ধ্র প্রদেস চহি চা কয়া ভারতকী ললোন-ইতিক্কী থোঙজিল ওইদুনা লাক্লি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি সমুদ্রগী খুদোংচাবশিং মপুংফানা লৌনবা মিসনগী মওংদা ব্লু ইকোনোমি য়োকখৎলি। শেন্থোক হেনগৎনবা অমসুং ঙা ফাবগী থবক তৌরিবশিংগী ললোন-ইতিক চাউখৎনবা বিশাখাপত্নম হিথাংফম মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলে। ঙামীশিংদা কিষান ক্রেদিদ কার্দকী খুদোংচাবা ফংহল্লে অমসুং সমুদ্রগী শরুক ঙাক-শেন্নবা থবকশিং পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক চাউখৎপগী কান্নবশিং ফংনবা, কাংলুপ খুদিংমক কোনশিন্নবা অমসুং হিরম খুদিংমক চাউখৎহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং অনৌবা অন্ধ্র প্রদেস অমা শেমগৎনবা কেন্দ্র সরকারনা কৎথোক্লি। অন্ধ্র প্রদেসকী মীয়াম নুংঙাইহনগদৌরিবা ঙসি শঙ্গারিবা প্রোজেকশিং অসিগীদমক মীয়ামদা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা শক্নাইরবশিংগী মনুংদা অন্ধ্র প্রদেসকী রাজ্যপাল শ্রী এস.অবদুল নাজির, সিবিল এভিএসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী কিঞ্জারাপু রামমোহন নাইদু, অন্ধ্র প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী চন্দ্রবাবু নাইদু, দিপুতি চীফ মিনিস্তর শ্রী পাৱন কলয়ান য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
গ্রিন ইনর্জি অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা তুংলমচৎকীদমক মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপকী মায়কৈদা অতোপ্পা মরুওইবা খোঙথাং অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা অন্ধ্র প্রদেশকী বিশাখাপত্নমগী মনাক্তা পুদিমাদাকাদা লৈবা স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত এন.তি.পি.সি গ্রিন ইনর্জি লিমিতেদ গ্রিন হাইদ্রোজেন হব প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্ত অসিদা চাউরাক্না লুপা করোর ১,৮৫,০০০ গী ইনভেস্তমেন্ত অমা য়াওরি। মসিগী মনুংদা মপুং ওইনা এক্সপোর্ত মার্কেৎতা তার্গেৎ তৌরিবা গ্রিন মিথানোল, গ্রিন য়ুরিয়া অমসুং সস্তেনেবল এভিএসন ফ্যুএল য়াওনা তি.পি.দি ১৫০০ গ্রিন হাইদ্রোজেন অমসুং তি.পি.দি ৭৫০০ গ্রিন হাইদ্রোজেন দিরাইভেতিবশিংগী পুথোকপা ঙমবগী কেপাসিতী লৈবা রিন্যুএবল ইনর্জি কেপাসিতীগী গিগাৱাত ২০ গী ইনভেস্তমেন্ত য়াওগনি, মসিনা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা ইন্তিগ্রেতেদ গ্রীন হাইদ্রোজেন প্রদক্সন ফেসিলিতী অমা ওইহল্লগনি। প্রোজেক্ত অসিনা ২০৩০ ফাওবদা ভারতকী নন-ফোসিল ইনর্জী কেপাসিতীগী পান্দম গিগাৱাত ৫০০ গী পান্দম ফংনবা হোৎনবদা চাউনা শরুক তমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অন্ধ্র প্রদেশতা লুপা করোর ১৯,৫০০ হেনবগী রেলৱে অমসুং লম্বীগী প্রোজেক্ত কয়া জাতিদা কত্থোকখি, শঙ্গাখি অমসুং উরেপ উয়ুং তমখি। মসিদা তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী মরক্তা বিশাখাপত্নমদা লৈবা সাউথ কোস্ত রেলৱেগী হেদক্বার্তরগী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরম য়াওরি। প্রোজেক্তশিং অসিনা কঞ্জেসন হন্থহল্লগনি, কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি অমসুং রিজনেল সোসিএল অমসুং ইকনোমিক গ্রোথ হেনগৎহল্লগনি।
খুদোংচাবা ফংবা অমসুং মমল হোংবা হেল্থকেয়রগী মহাক্কী মঙলান অদু খুমাং চাউশিলহল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অনাকাপল্লী জিলাগী নাক্কাপল্লীদা বাল্ক দ্রগ পার্ক্কী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। বুল্ক দ্রগ পার্ক অসিনা বিশাখাপত্নম-চেন্নাই ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর অমসুং বিশাখাপত্নম-কাকিনাদা পেত্রোলিয়ম, কেমিকেল অমসুং পেত্রোকেমিকেল ইনভেস্তমেন্ত রিজনগা নক্না লৈবনা মরম ওইদুনা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অন্ধ্র প্রদেশকী তিরুপাতি জিলাগী চেন্নাই বেঙ্গালুরু ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোরগী মখাদা কৃষ্ণপত্নম ইন্দস্ত্রীএল এরিয়া (কৃস সিতি)সু উরেপ উয়ুং তমখ্রে। নেস্নেল ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী মখাদা ফ্লেগশিপ প্রোজেক্ত অমা ওইরিবা কৃষ্ণাপত্নম ইন্দস্ত্রীএল এরিয়া (কৃস সিতী) অসি গ্রীনফিল্দ ইন্দস্ত্রীএল স্মার্ত সিতী অমা ওইনা পান্দম থম্লি। প্রোজেক্ত অসিনা চাউরাক্না লুপা করোর ১০,৫০০গী মেনুফেকচরিং ইনভেস্তমেন্তশিং লাকহল্লগনি অমসুং মসিনা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক লাখ ১গী খুদোংচাবা ফংহল্লগনি, মসিনা পুন্সি মহিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং লমদম অসিদা চাউখৎপা পুরক্কনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth over Rs. 2 Lakh Crore in Visakhapatnam, Andhra Pradesh
PM lays foundation stone of the first Green Hydrogen Hub under National Green Hydrogen Mission
It is a big day for Andhra Pradesh as we launch significant green energy initiatives and crucial infrastructure development projects: PM
The development of Andhra Pradesh is our vision, Serving the people of Andhra Pradesh is our commitment: PM
Andhra will emerge as the centre for futuristic technologies: PM
Our government views urbanisation as an opportunity: PM
We are promoting the blue economy to fully harness ocean-related opportunities: PM
08 JAN 2025 7:40PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid foundation stone, inaugurated development works worth over Rs. 2 Lakh Crore in Visakhapatnam, Andhra Pradesh today. Paying his due respects to Lord Simhachalam Varaha Lakshmi Narasimha Swamy, Shri Modi said it was after a gap of 60 years, with the blessings of the people, a Union Government was elected for the third time in a row in the country. He added that officially, it was his first program in Andhra Pradesh after the formation of the Government. Shri Modi thanked the people for a grand welcome given to him during the roadshow prior to the event. He added that he respected the spirit of every word and feeling of Shri Chandrababu Naidu during his speech. The Prime Minister expressed confidence in achieving all the goals mentioned by Shri Naidu in his speech with the support of the people of Andhra Pradesh and India.
“Our Andhra Pradesh is a state of possibilities and opportunities”, exclaimed Shri Modi. He remarked that when these possibilities are realized, Andhra Pradesh will develop, and India will become a developed nation. The Prime Minister emphasized that the development of Andhra Pradesh is our vision and serving the people of Andhra Pradesh is our commitment. Shri Modi highlighted that Andhra Pradesh had set a target to become a $2.5 trillion economy by 2047. He remarked that to realize this vision, the government of Shri Chandrababu Naidu had initiated the ‘Swarna Andhra@2047’ initiative. The Prime Minister emphasized that the Union government was working shoulder to shoulder with Andhra Pradesh to achieve every goal and added that the central government was giving special priority to Andhra Pradesh in projects worth lakhs of crores. The Prime Minister remarked that today, projects worth more than ₹2 lakh crore were inaugurated and congratulated the people of Andhra Pradesh and the entire nation for these development projects.
Highlighting that Andhra Pradesh, due to its innovative nature, is a significant hub for IT and technology, the Prime Minister remarked “It is now time for Andhra Pradesh to become a center for futuristic technologies”. He emphasized the importance of leading in emerging technologies, such as green hydrogen. Shri Modi noted that the National Green Hydrogen Mission was launched in 2023, with a target of producing 5 million metric tonnes of green hydrogen by 2030. He added that in the initial phase, two green hydrogen hubs would be established, one of which will be in Visakhapatnam. The Prime Minister stated that Visakhapatnam will be among the few cities globally with large-scale green hydrogen production facilities. He highlighted that this green hydrogen hub will create numerous job opportunities and develop a manufacturing ecosystem in Andhra Pradesh.
Shri Modi remarked that he had the opportunity to lay the foundation stone for the bulk drug park project in Nakkapalli and highlighted that Andhra Pradesh was one of the three states in the country where such a park is being established. The Prime Minister emphasized that this park will provide excellent infrastructure for manufacturing and research, boosting investor enthusiasm and confidence while benefiting local pharma companies.
The Prime Minister noted that the government views urbanization as an opportunity and aims to make Andhra Pradesh an example of new-age urbanization. He added that to realize this vision, the foundation stone for the Krishnapatnam Industrial Area, also known as Kris City, was laid today. He remarked that this smart city will be part of the Chennai-Bengaluru Industrial Corridor, attracting thousands of crores in investment and creating millions of industrial jobs in Andhra Pradesh.
Remarking that Andhra Pradesh was already benefiting from Shri City as a manufacturing hub, Shri Modi underscored that the aim is for Andhra Pradesh to be among the top states in the country in the industrial and manufacturing sectors. The Prime Minister emphasized that the government was promoting manufacturing through initiatives such as Production Linked Incentive (PLI) scheme, resulting in India being counted among the top countries in the world for manufacturing various products.
The Prime Minister noted that the foundation stone for the South Coast Railway Zone headquarters was laid in the new city of Visakhapatnam. He highlighted the importance of this development for Andhra Pradesh, fulfilling a long-standing demand for a separate railway zone. The Prime Minister stated that the establishment of the South Coast Railway Zone headquarters will expand agricultural and trade activities in the region, and provide new opportunities for tourism and the local economy. He also mentioned the inauguration and foundation laying of connectivity projects worth thousands of crores. Shri Modi said that Andhra Pradesh was among the states with 100% railway electrification, and more than 70 railway stations are being developed under the Amrit Bharat Station Scheme. He highlighted that seven Vande Bharat trains and the Amrit Bharat train were being operated for the ease of travel for the people of Andhra Pradesh.
“The infrastructure revolution in Andhra Pradesh, with better connectivity and facilities, will transform the state's landscape”, said Shri Modi. He remarked that this development will enhance ease of living and ease of doing business, forming the foundation for Andhra Pradesh's $2.5 trillion economy.
Noting that Visakhapatnam and Andhra Pradesh's coast have been gateways for India's trade for centuries and continue to hold significant importance, the Prime Minister emphasized the promotion of the blue economy in mission mode to fully utilize maritime opportunities. He stressed the modernization of Visakhapatnam Fishing Harbour to increase the income and business of those involved in fisheries. He mentioned the provision of facilities like Kisan Credit Cards to fishermen and the steps being taken to ensure maritime security.
Shri Modi stressed the government's commitment to inclusive and all-around development in every sector, ensuring that the benefits of development reach all sections of society. He reiterated the Union government's dedication to building a prosperous and modern Andhra Pradesh. Concluding the speech, the Prime Minister congratulated everyone on the projects being inaugurated today, ensuring the prosperity of the people of Andhra Pradesh.
The Governor of Andhra Pradesh, Shri S. Abdul Nazeer, Union Minister for Civil Aviation, Shri Kinjarapu Rammohan Naidu, Chief Minister of Andhra Pradesh, Shri N. Chandrababu Naidu, Deputy Chief Minister, Shri Pawan Kalyan were present among other dignitaries at the event.
Background
In yet another key step towards his commitment for green energy and sustainable future, Prime Minister laid the foundation stone for the state-of-the-art NTPC Green Energy Limited Green Hydrogen Hub Project at Pudimadaka near Visakhapatnam in Andhra Pradesh, which is the first Green Hydrogen Hub under the National Green Hydrogen Mission. The project entails an investment of approx. ₹1,85,000 Crore. This includes investment in 20 GW renewable energy capacities, making it one of India’s largest integrated green hydrogen production facilities with a capacity of producing 1500 TPD Green Hydrogen and 7500 TPD Green Hydrogen derivatives including Green Methanol, Green Urea and Sustainable Aviation Fuel, primarily targeting the export market. The project will contribute substantially in achieving India's non-fossil energy capacity target of 500 GW by 2030.
Prime Minister also dedicated to the nation, laid the foundation stone and inaugurated various railway and road projects worth over Rs. 19,500 crore in Andhra Pradesh which includes foundation stone laying of South Coast Railway Headquarters at Visakhapatnam among various other projects. These projects will reduce congestion, improve connectivity and enhance regional social and economic growth.
Furthering his vision of accessible and affordable healthcare, Prime Minister laid the foundation for the Bulk Drug Park at Nakkapalli in Anakapalli district. The Bulk Drug Park will create thousands of jobs while helping accelerate economic growth due to its proximity to the Visakhapatnam-Chennai Industrial Corridor (VCIC) and Visakhapatnam-Kakinada Petroleum, Chemical and Petrochemical Investment Region.
Prime Minister also laid the Foundation Stone of Krishnapatnam Industrial Area (KRIS City) under Chennai Bengaluru Industrial Corridor, in Tirupati District of Andhra Pradesh. The Krishnapatnam Industrial Area (KRIS City), a flagship project under the National Industrial Corridor Development Programme, is envisioned as a greenfield industrial smart city. The project is set to attract significant manufacturing investments of approximately ₹10,500 crore and is also projected to create around 1 lakh direct and indirect jobs, significantly enhancing livelihoods and driving regional progress.