ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ନେସନାଲ କୋପରେଟିଭ ଅର୍ଗାନିକ୍‍ ଲିମିଟେଡର ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଦେଶର ସମସ୍ତ ପ୍ୟାକ୍ସକୁ ଜୈବିକ ମିଶନ ସହ ଯୋଡାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ଉଚିତ
ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦର ଉତ୍ସ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଶୁଦ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଏନସିଓଏଲ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉଚିତ
ଉତ୍ତମ ମାର୍କେଟିଂ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦର ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଜୈବିକ ଚାଷ କରିବାକୁ ପ୍ରେରିତ କରିବ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର କୃଷକମାନେ ଏନସିଓଏଲ ଦ୍ୱାରା ଧାନ କ୍ରୟରୁ ୧୦% ରୁ ୧୫% ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି
ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ବିହନ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ୟାକ୍ସ ବିକ୍ରିର କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ଉଚିତ୍
01 JAN 2025 7:59PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଜୈବିକ ଲିମିଟେଡର ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ, ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଆଶିଷ କୁମାର ଭୂଟାନୀ, ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ବଂଶଲ, ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଜୈବିକ ଲିମିଟେଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ମିନେଶ ଶାହା ଏବଂ ନାବାର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଶାଜି କେଭି ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
29RI.JPG)
ବୈଠକରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ପ୍ୟାକ୍ସକୁ ଜୈବିକ ମିଶନ ସହିତ ଯୋଡାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ଉଚିତ । ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦର ଉତ୍ସ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦର ଶୁଦ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନସିଓଏଲ ଏହାର "ଭାରତ ଅର୍ଗାନିକ୍‍ " ବ୍ରାଣ୍ଡ ଅଧୀନରେ କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାମାଣିକ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦର ଏକ ଦୃଢ଼ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏନସିଓଏଲ "ଭାରତ ଅର୍ଗାନିକ୍‍ " ଉତ୍ପାଦର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟାଚ୍ର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାହକମାନେ ବଜାରରେ ଶୁଦ୍ଧ, ପ୍ରାମାଣିକ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ପାଇପାରିବେ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଅମୁଲ ଡେରି ଏବଂ ଏନଡିଡିବି ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହ ଜଡିତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଜୈବିକ ଚାଷ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦର ଉଚିତ ଏବଂ ଆକର୍ଷଣୀୟ ମୂଲ୍ୟ ମିଳିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇପାରିବ । ଭାରତ ଅର୍ଗାନିକ ଉତ୍ପାଦ ସମ୍ପର୍କରେ ଅମୁଲ ସହ ଏକ ବୈଠକ କରି କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଜୈବିକ ଅଟା ଏବଂ ଜୈବିକ ହରଡ ଡାଲିର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏନସିଓଏଲ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ କହିଥିଲେ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଜୈବିକ ଚାଷ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇପାରିବେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ କୃଷକମାନେ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ, ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଜୈବିକ ଚାଷ କରିବାକୁ ପ୍ରେରିତ ହେବେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ମାର୍କେଟିଂ ଭଲ ହୁଏ, ତେବେ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ବିଷୟରେ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏହି ଉତ୍ପାଦର ଚାହିଦାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଆଣିବ । ଆଗାମୀ ପର୍ବପର୍ବାଣିରେ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ସେ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ପ୍ୟାକ୍ସ ଜୈବିକ କୃଷି ଉତ୍ପାଦର ଉତ୍ସ, ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ବିହନ ବିକ୍ରି କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ଉଚିତ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏନସିଓଏଲ, ଏନସିଇଏଲ ଏବଂ ବିବିଏସଏସଏଲ ଭଳି ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି ୨ ଲକ୍ଷ ସମବାୟ ସମିତିରେ ଅତି କମରେ ଜଣେ ଯୁବ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସାମିଲ କରାଯାଉ, ଯିଏ ଭବିଷ୍ୟତରେ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସମବାୟ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ରେ ପ୍ରେରଣାଦାତା ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ପ୍ୟାକ୍ସ ସଦସ୍ୟ ତଥା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାବାର୍ଡ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହଯୋଗରେ ପ୍ୟାକ୍ସ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କୁ ତାଙ୍କ କ୍ଷମତା ଅନୁଯାୟୀ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ ।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chairs a review meeting of the National Cooperative Organic Limited at the Ministry of Cooperation
All PACS in the country should be linked to organic mission and a campaign should be launched to promote organic products
NCOL should give priority to identification of sources of organic products and ensuring the purity of these products
Good marketing practices and fair prices of organic products will motivate farmers to go for organic farming
Farmers of Uttarakhand got 10% to 15% more profit from the paddy procurement by NCOL
All PACS should become point of sale for Organic products and seeds
01 JAN 2025 7:59PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chaired a review meeting of National Cooperative Organic Limited at the Ministry of Cooperation in New Delhi today. Minister of State for Cooperation Shri Murlidhar Mohol, Secretary to Ministry of Cooperation Shri Ashish Kumar Bhutani, Additional Secretary of Ministry of Cooperation Shri Pankaj Bansal, Chairman and Managing Director, National Cooperative Organic Limited Shri Minesh Shah and Chairman, NABARD Shri Shaji K.V. and senior officials of the Ministry were present on the occasion.
29RI.JPG)
During the meeting, Shri Amit Shah said that all PACS in the country should be linked to the organic mission and a campaign should be launched to promote organic products. He emphasized that special attention should be given to identify the sources of organic products and to ensure the purity of organic products. Shri Amit Shah said that NCOL should focus on building a strong supply chain of authentic organic products from farmers to customers under its "Bharat Organics" brand. He emphasized that NCOL should ensure mandatory testing of each batch of "Bharat Organics" products so that customers have access to pure, authentic organic products in the market. He also mentioned that, to achieve this goal, farmers associated with Amul dairies and NDDB institutions should be encouraged to adopt organic farming.
Shri Amit Shah said that farmers should get fair and attractive prices for their organic products so that they are encouraged to promote organic farming. Shri Shah told NCOL and the Ministry of Cooperation to hold a meeting with Amul regarding Bharat Organics products and determine the prices of organic flour and organic Arhar dal in the interest of farmers so that they are encouraged to adopt organic farming. He further mentioned that once farmers start receiving higher prices, they will certainly be motivated to switch to organic farming.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that if marketing is good, the awareness among people about organic products will undoubtedly lead to a significant increase in the demand for these products across the country. He appealed to promote organic products during the upcoming festivals.
Shri Amit Shah said that all PACS in the country should become sources of organic agricultural products, centres for the sale of organic products, and centres for the sale of seeds, so that national cooperative institutions like NCOL, NCEL, and BBSSL can also be promoted. He also said that at least one young farmer should be included in these 2 lakh cooperative societies who can act as a motivator in strengthening the local cooperative structure in his/her area in the future. Shri Shah also laid emphasis on proper training of PACS members as well as farmers.
Union Minister of Cooperation said that NABARD in collaboration with the Ministry of Cooperation should formulate a new mechanism for the PACS so that loans are made available to every farmer as per his capacity to bear such loans.