Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in Christmas Celebrations hosted by the Catholic Bishops' Conference of India
It is a moment of pride that His Holiness Pope Francis has made His Eminence George Koovakad a Cardinal of the Holy Roman Catholic Church: PM
No matter where they are or what crisis they face, today's India sees it as its duty to bring its citizens to safety: PM
India prioritizes both national interest and human interest in its foreign policy: PM
Our youth have given us the confidence that the dream of a Viksit Bharat will surely be fulfilled: PM
Each one of us has an important role to play in the nation's future: PM
23 DEC 2024 9:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the Christmas Celebrations hosted by the Catholic Bishops' Conference of India (CBCI) at the CBCI Centre premises, New Delhi, today. This is the first time a Prime Minister has attended such a programme at the Headquarters of the Catholic Church in India. The Prime Minister also interacted with key leaders from the Christian community, including Cardinals, Bishops and prominent leaders of the Church.
Wishing the citizens of the country, and the Christian community worldwide a very Merry Christmas, the Prime Minister stated that a few days ago he had attended Christmas celebration at Union Minister George Kurian’s residence, and today, he is honored to join all for this event organized by the Catholic Bishops’ Conference of India (CBCI). This occasion is particularly special as it marks the 80th anniversary of the CBCI. Shri Modi congratulated the CBCI and everyone associated with it on this remarkable milestone.
The Prime Minister reminisced the last time he celebrated Christmas with CBCI was at the Prime Minister’s residence, and today all are gathered at the CBCI campus. “I have also visited the Sacred Heart Cathedral Church during Easter, and I am grateful for the warmth I receive from all of you. I feel the same affection from His Holiness Pope Francis, whom I met earlier this year during the G7 summit in Italy—our second meeting in three years. I invited him to visit India”, Shri Modi added. The Prime Minister said that during his trip to New York in September, he had met Cardinal Pietro Parolin. These spiritual encounters inspire and strengthen the commitment to service.
The Prime Minister recalled his recent meeting with His Eminence Cardinal George Koovakad, who was recently conferred the title of Cardinal by His Holiness Pope Francis. The Prime Minister said that the Indian government, led by Union Minister George Kurian, sent a high-level delegation to this event. “When an Indian achieves such success, the entire country takes pride. I once again congratulate Cardinal George Kwakad on this remarkable accomplishment”, Shri Modi added.
The Prime Minister also recollected many memories, particularly the fulfilling moments when Father Alexis Prem Kumar was rescued from war-torn Afghanistan a decade ago. Shri Modi highlighted that Father Alexis Prem Kumar had been held hostage for eight months, and despite the difficult situation, the government made every effort to bring him home safely. “I will never forget the joy in his family’s voices when we succeeded. Similarly, when Father Tom was taken hostage in Yemen, we also worked tirelessly to bring him back, and I had the honor of inviting him to my home. Our efforts to rescue nurse sisters in crisis in the Gulf were equally relentless and successful”, the Prime Minister added. Shri Modi reiterated that these efforts were not just diplomatic missions but emotional commitments to bring back family members. Today’s India, no matter where an Indian is, considers it its duty to rescue them in times of crisis.
The Prime Minister emphasised that India’s foreign policy prioritizes human interests alongside national ones, as demonstrated during the COVID-19 pandemic. While many countries focused on their own interests, India selflessly helped over 150 countries, sending medicines and vaccines. This had a positive global impact, with nations like Guyana expressing deep gratitude. Many island nations, Pacific nations, and Caribbean countries also praise India for its humanitarian efforts. India’s human-centric approach is set to elevate the world in the 21st century.
The Prime Minister underscored that the teachings of Lord Christ emphasize love, harmony, and brotherhood. And it saddens him when violence and disruption spreads in society, as seen recently at a Christmas market in Germany and during the 2019 Easter bombings in Sri Lanka, where he paid tribute to the victims.
Shri Modi stated that this Christmas is more special as it marks the beginning of the Jubilee Year, focused on hope. “The Holy Bible sees hope as a source of strength and peace. We are also guided by hope and positivity. Hope for humanity Hope for a better world and Hope for peace, progress and prosperity”, Shri Modi added.
The Prime Minister highlighted that in the past 10 years, 250 million people in India have overcome poverty, fueled by the hope that victory over poverty is possible. India has also risen from the 10th to the 5th largest economy, a testament to our self-belief and perseverance. This period of development has brought new hope for the future, with opportunities for youth in various fields such as start-ups, science, sports, and entrepreneurship. “The self-confident youth of India are driving the country toward progress, giving us hope that the dream of a developed India will be realized”, the Prime Minister added.
The Prime Minister emphasised that in the past 10 years, women in India have achieved remarkable empowerment, excelling in fields such as entrepreneurship, drones, aviation, and the Armed Forces. Their progress highlights that no country can advance without empowering women. Shri Modi said as more women join the workforce and professional labor force, it brings new hope for India’s future.
The Prime Minister stressed that in the past 10 years, India has made significant progress in under-explored sectors like mobile and semiconductor manufacturing, positioning itself as a global tech hub. He said the country is empowering the poor through technology and fintech while building infrastructure at an unprecedented pace, with new expressways, rural road connections, and metro routes. These achievements inspire hope and optimism for India’s future, and the world is now viewing India with the same confidence in its rapid growth and potential.
The Prime Minister said that the Bible teaches us to carry each other’s burdens, encouraging us to care for one another and take responsibility for each other's well-being. With this mindset, institutions and organizations play a crucial role in social service, whether through establishing new schools, uplifting communities through education, or implementing health initiatives to serve the public. He said hese efforts are seen as collective responsibilities.
The Prime Minister reiterated that Jesus Christ showed the world the path of compassion and selfless service. We celebrate Christmas and remember Jesus so that we can incorporate these values into our lives and always prioritize our duties. This is not only our personal responsibility but also a social duty. “Today, the nation is advancing with this spirit, through the resolution of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Prayas’. There were many subjects that were never thought of before, but they were the most necessary from a human perspective. We made them our priority. We took the government out of rigid rules and formalities. We set sensitivity as a parameter. Ensuring every poor person gets a permanent house, every village gets electricity, removing darkness from people’s lives, providing clean drinking water, ensuring no one is deprived of treatment due to a lack of money. We created a sensitive system that can guarantee such services and such governance”, Shri Modi added.
The Prime Minister underscored that the government's initiatives have significantly uplifted various communities. Under the PM Awas Yojana, when homes are built in the name of women, it empowers them. The Nari Shakti Vandan Act has increased women’s participation in Parliament. Shri Modi said the differently-abled community, once marginalized, is now prioritized in every field, from public infrastructure to employment.He said sensitivity in governance is crucial for economic growth, as seen with the creation of a separate fisheries ministry and programs like the Kisan Credit Card and Matsya Sampada Yojana, which have improved the lives of millions of fishermen and boosted the economy.
The Prime Minister said “From the ramparts of the Red Fort, I spoke of "Sabka Prayas," or collective effort, highlighting the importance of each individual's role in shaping the nation's future. Socially conscious Indians are driving significant movements, such as Swachh Bharat, which has improved cleanliness and health outcomes for women and children”. Initiatives like promoting millets (Shree Anna), supporting local artisans, and the "Ek Ped Maa ke naam" campaign, which honors both Mother Nature and our mothers, are gaining momentum. Many from the Christian community are also active in these efforts. These collective actions are essential to building a developed India.
The Prime Minister said that he is confident that the collective efforts will propel the country forward. “A developed India is our shared goal, and together, we will achieve it. It is our responsibility to ensure that we leave a brighter India for future generations. Once again, I extend my heartfelt wishes to all of you for Christmas and the Jubilee Year”, Shri Modi concluded.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କ୍ୟାଥୋଲିକ ବିଶପ୍ସ କନ୍‌ଫରେନ୍ସ ଅଫ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଏହା ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଯେ ପୋପ ଫ୍ରାନ୍ସିସ୍ ଜର୍ଜ କୁଭାକଡ଼ଙ୍କୁ ପବିତ୍ର ରୋମାନ କ୍ୟାଥଲିକ୍ ଚର୍ଚ୍ଚର କାର୍ଡିନାଲ କରିଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସେମାନେ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଥାଆନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଯେକୌଣସି ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଆଜିର ଭାରତ ନିଜ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନକୁ ଆଣିବାକୁ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ନିଜର ବୈଦେଶିକ ନୀତିରେ ଉଭୟ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ମାନବିକ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଆମକୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ନିଶ୍ଚୟ ପୂରଣ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
23 DEC 2024 9:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ସିବିସିଆଇ କେନ୍ଦ୍ର ପରିସରରେ କାଥୋଲିକ୍ ବିଶପ୍ସ କନ୍‌ଫରେନ୍ସ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ସିବିସିଆଇ) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର କ୍ୟାଥଲିକ ଚର୍ଚ୍ଚ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। କାର୍ଡିନାଲ, ବିଶପ ଏବଂ ଚର୍ଚ୍ଚର ପ୍ରମୁଖ ନେତାଙ୍କ ସମେତ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରମୁଖ ନେତାଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଦେଶର ନାଗରିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କିଛି ଦିନ ତଳେ ସେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଜର୍ଜ କୁରିଆନଙ୍କ ବାସଭବନରେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି କ୍ୟାଥୋଲିକ ବିଶପ୍ସ କନଫରେନ୍ସ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ସିବିସିଆଇ) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇ ସେ ସମ୍ମାନିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସିବିସିଆଇର ୮୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ହେଉଥିବାରୁ ଏହି ଅବସର ବିଶେଷ। ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସିବିସିଆଇ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଶେଷ ଥର ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାସଭବନରେ ସିବିସିଆଇ ସହିତ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ପାଳନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ସମସ୍ତେ ସିବିସିଆଇ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି । "ମୁଁ ଇଷ୍ଟର ସମୟରେ ସାକ୍ରେଡ୍ ହାର୍ଟ କ୍ୟାଥେଡ୍ରାଲ ଚର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କଠାରୁ ପାଇଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧା ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞ । ମୁଁ ପୋପ୍ ଫ୍ରାନ୍ସିସଙ୍କ ଠାରୁ ସମାନ ସ୍ନେହ ଅନୁଭବ କରୁଛି, ଯାହାଙ୍କୁ ମୁଁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଇଟାଲୀରେ ଜି-୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଭେଟିଥିଲି - ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଆମର ଦ୍ୱିତୀୟ ସାକ୍ଷାତ। ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଭାରତ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲି", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ତାଙ୍କ ନ୍ୟୁୟର୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ସେ କାର୍ଡିନାଲ ପିଏଟ୍ରୋ ପାରୋଲିନଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ। ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସାକ୍ଷାତ ସେବା ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରେରଣା ଓ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ ।
ନିକଟରେ ପୋପ୍ ଫ୍ରାନ୍ସିସଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଡିନାଲ ଉପାଧିରେ ସମ୍ମାନିତ କାର୍ଡିନାଲ ଜର୍ଜ କୁଭାକଡଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ସାକ୍ଷାତକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଜର୍ଜ କୁରିଆନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ପଠାଇଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ଏଭଳି ସଫଳତା ହାସଲ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ। ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ କାର୍ଡିନାଲ ଜର୍ଜ କୁଭାକଡଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ ସ୍ମୃତିକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ବିଶେଷକରି ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ଯୁଦ୍ଧଗ୍ରସ୍ତ ଆଫଗାନିସ୍ତାନରୁ ଫାଦର ଆଲେକ୍ସିସ୍ ପ୍ରେମ କୁମାରଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରାଯାଇଥିବା ସମୟର ସଫଳ ମୁହୂର୍ତ୍ତ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଫାଦର ଆଲେକ୍ସିସ୍ ପ୍ରେମ କୁମାର ୮ ମାସ ଧରି ବନ୍ଧକ ଥିଲେ ଏବଂ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ସରକାର ତାଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲୁ ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ପରିବାରର ସ୍ୱରରେ ଥିବା ଖୁସିକୁ ମୁଁ କେବେ ବି ଭୁଲିପାରିବି ନାହିଁ । ସେହିଭଳି, ଯେତେବେଳେ ୟେମେନରେ ଫାଦର ଟମଙ୍କୁ ବନ୍ଧକ କରାଯାଇଥିଲା, ଆମେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ମୋ ଘରକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବାର ଗୌରବ ପାଇଥିଲି । ଉପସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଙ୍କଟରେ ଥିବା ନର୍ସ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ସମାନ ଭାବରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏବଂ ସଫଳ ଥିଲା" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସ କେବଳ କୂଟନୈତିକ ମିଶନ ନୁହେଁ ବରଂ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଭାବନାତ୍ମକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଥିଲା । ଆଜିର ଭାରତ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଥାଉ ନା କାହିଁକି, ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବା ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି।
କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ନୀତି ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହିତ ମାନବିକ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଅନେକ ଦେଶ ନିଜ ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ଭାବେ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଔଷଧ ଓ ଟିକା ପଠାଇ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥିଲା ଏବଂ ଗାୟାନାଙ୍କ ଭଳି ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ। ଅନେକ ଦ୍ୱୀପ ରାଷ୍ଟ୍ର, ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ କ୍ୟାରିବିଆନ୍ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ମାନବୀୟ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତର ମାନବ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବିଶ୍ୱକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ଭଗବାନ ଖ୍ରୀଷ୍ଟଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରେମ, ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ଭାଇଚାରା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ତାଙ୍କୁ ଦୁଃଖିତ କରେ ଯେତେବେଳେ ସମାଜରେ ହିଂସା ଏବଂ ବିଶୃଙ୍ଖଳା ବ୍ୟାପିଥାଏ, ଯାହା ନିକଟରେ ଜର୍ମାନୀର ଏକ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ବଜାରରେ ଏବଂ ୨୦୧୯ ରେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାରେ ଇଷ୍ଟର ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ସମୟରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ପୀଡ଼ିତମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ଅଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାରଣ ଏହା ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ଆଶା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ । "ପବିତ୍ର ବାଇବେଲ ଆଶାକୁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶାନ୍ତିର ଉତ୍ସ ଭାବରେ ଦେଖେ । ଆମେ ମଧ୍ୟ ଆଶା ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକତା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । ମାନବିକତା ପାଇଁ ଆଶା କରୁଛି ଉନ୍ନତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଆଶା ଏବଂ ଶାନ୍ତି, ପ୍ରଗତି ତଥା ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆଶା କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ୨୫୦ ନିୟୁତ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ଦୂର କରିପାରିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଉପରେ ବିଜୟ ସମ୍ଭବ ବୋଲି ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଦଶମରୁ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଆମର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଓ ନିଷ୍ଠାର ପ୍ରମାଣ। ବିକାଶର ଏହି ସମୟ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ନୂଆ ଆଶା ଆଣିଛି ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ବିଜ୍ଞାନ, କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଆଣିଛି। ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଯୁବକମାନେ ଦେଶକୁ ପ୍ରଗତି ଆଡକୁ ନେଉଛନ୍ତି, ଯାହା ଆମକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେବ ବୋଲି ଆଶା ଦେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ମହିଳାମାନେ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଡ୍ରୋନ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଶକ୍ତୀକରଣ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ବିନା କୌଣସି ଦେଶ ଅଗ୍ରଗତି କରିପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଗତି ଦର୍ଶାଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେହେତୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମହିଳା କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଶ୍ରମ ଶକ୍ତିରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି, ଏହା ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ନୂତନ ଆଶା ଆଣିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ଏବଂ ନିଜକୁ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ବୈଷୟିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଅବସ୍ଥାପିତ କରିଛି । ନୂତନ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ୱେ, ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ ମାର୍ଗ ସହିତ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଫିନଟେକ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଏହି ଉପଲବ୍ଧି ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆଶା ଓ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏବେ ଭାରତକୁ ଏହାର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ସମାନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଦେଖୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବାଇବେଲ ଆମକୁ ପରସ୍ପରର ବୋଝ ବହନ କରିବାକୁ ଶିଖାଏ, ପରସ୍ପରର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ପରସ୍ପରର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଦାୟିତ୍ୱ ନେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ । ଏହି ମାନସିକତା ସହିତ ନୂତନ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି କିମ୍ବା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଜ ସେବାରେ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସଂଗଠନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହିସବୁ ପ୍ରୟାସକୁ ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଯୀଶୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟ ବିଶ୍ୱକୁ କରୁଣା ଏବଂ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବାର ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଥିଲେ । ଆମେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ପାଳନ କରୁ ଏବଂ ଯୀଶୁଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧଗୁଡ଼ିକୁ ଆମ ଜୀବନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିପାରିବା ଏବଂ ସର୍ବଦା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇପାରିବା। ଏହା କେବଳ ଆମର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦାୟିତ୍ୱ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଏକ ସାମାଜିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ । ଆଜି 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବ୍ କା ପ୍ରୟାସ'ର ସଂକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶ ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏମିତି ଅନେକ ବିଷୟ ଥିଲା ଯାହା ବିଷୟରେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଚିନ୍ତା କରାଯାଇ ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମାନବିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ସେଗୁଡ଼ିକ ସବୁଠାରୁ ଜରୁରୀ ଥିଲା । ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲୁ। ଆମେ ସରକାରଙ୍କୁ କଠୋର ନିୟମ ଏବଂ ଔପଚାରିକତାରୁ ବାହାର କରିଥିଲୁ । ଆମେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ ଏକ ପାରାମିଟର ଭାବରେ ସେଟ୍ କରୁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ମିଳିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ବିଜୁଳି ମିଳିବା, ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରୁ ଅନ୍ଧକାର ଦୂର କରିବା, ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବା, ଅର୍ଥ ଅଭାବରୁ କେହି ଯେପରି ଚିକିତ୍ସାରୁ ବଞ୍ଚିତ ନ ହୁଅନ୍ତି ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଆମେ ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ ଯାହା ଏଭଳି ସେବା ଏବଂ ଏଭଳି ଶାସନର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇପାରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବିଭିନ୍ନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ଯେତେବେଳେ ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଏ, ତାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ । ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଆଇନ ସଂସଦରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକଦା ଅବହେଳିତ ଥିବା ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବେ ସର୍ବସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରୋଜଗାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି। ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରଶାସନରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ, ଏକ ପୃଥକ ମତ୍ସ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ ଏବଂ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ତଥା ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଲାଲ୍ କିଲ୍ଲାପ୍ରାଚୀରରୁ ମୁଁ "ସବକା ପ୍ରୟାସ" ବା ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା । ସାମାଜିକ ସଚେତନ ଭାରତୀୟମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ଦୋଳନ ଚଳାଇଛନ୍ତି, ଯାହା ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଫଳାଫଳରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି । ବାଜରା (ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ)କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସ୍ଥାନୀୟ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ଏବଂ ଉଭୟ ପ୍ରକୃତି ମାତା ଏବଂ ଆମ ମା'ଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରୁଥିବା "ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ" ଅଭିଯାନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେଉଛି । ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅନେକ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ସକ୍ରିୟ ଅଛନ୍ତି । ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଏହି ସାମୂହିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ।
ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଦେଶକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ ବୋଲି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ବିକଶିତ ଭାରତ ଆମର ମିଳିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ମିଳିମିଶି ଆମେ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବୁ। ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭାରତ ଗଢ଼ିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ । ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ପାଇଁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।