Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in Christmas Celebrations hosted by the Catholic Bishops' Conference of India
It is a moment of pride that His Holiness Pope Francis has made His Eminence George Koovakad a Cardinal of the Holy Roman Catholic Church: PM
No matter where they are or what crisis they face, today's India sees it as its duty to bring its citizens to safety: PM
India prioritizes both national interest and human interest in its foreign policy: PM
Our youth have given us the confidence that the dream of a Viksit Bharat will surely be fulfilled: PM
Each one of us has an important role to play in the nation's future: PM
23 DEC 2024 9:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the Christmas Celebrations hosted by the Catholic Bishops' Conference of India (CBCI) at the CBCI Centre premises, New Delhi, today. This is the first time a Prime Minister has attended such a programme at the Headquarters of the Catholic Church in India. The Prime Minister also interacted with key leaders from the Christian community, including Cardinals, Bishops and prominent leaders of the Church.
Wishing the citizens of the country, and the Christian community worldwide a very Merry Christmas, the Prime Minister stated that a few days ago he had attended Christmas celebration at Union Minister George Kurian’s residence, and today, he is honored to join all for this event organized by the Catholic Bishops’ Conference of India (CBCI). This occasion is particularly special as it marks the 80th anniversary of the CBCI. Shri Modi congratulated the CBCI and everyone associated with it on this remarkable milestone.
The Prime Minister reminisced the last time he celebrated Christmas with CBCI was at the Prime Minister’s residence, and today all are gathered at the CBCI campus. “I have also visited the Sacred Heart Cathedral Church during Easter, and I am grateful for the warmth I receive from all of you. I feel the same affection from His Holiness Pope Francis, whom I met earlier this year during the G7 summit in Italy—our second meeting in three years. I invited him to visit India”, Shri Modi added. The Prime Minister said that during his trip to New York in September, he had met Cardinal Pietro Parolin. These spiritual encounters inspire and strengthen the commitment to service.
The Prime Minister recalled his recent meeting with His Eminence Cardinal George Koovakad, who was recently conferred the title of Cardinal by His Holiness Pope Francis. The Prime Minister said that the Indian government, led by Union Minister George Kurian, sent a high-level delegation to this event. “When an Indian achieves such success, the entire country takes pride. I once again congratulate Cardinal George Kwakad on this remarkable accomplishment”, Shri Modi added.
The Prime Minister also recollected many memories, particularly the fulfilling moments when Father Alexis Prem Kumar was rescued from war-torn Afghanistan a decade ago. Shri Modi highlighted that Father Alexis Prem Kumar had been held hostage for eight months, and despite the difficult situation, the government made every effort to bring him home safely. “I will never forget the joy in his family’s voices when we succeeded. Similarly, when Father Tom was taken hostage in Yemen, we also worked tirelessly to bring him back, and I had the honor of inviting him to my home. Our efforts to rescue nurse sisters in crisis in the Gulf were equally relentless and successful”, the Prime Minister added. Shri Modi reiterated that these efforts were not just diplomatic missions but emotional commitments to bring back family members. Today’s India, no matter where an Indian is, considers it its duty to rescue them in times of crisis.
The Prime Minister emphasised that India’s foreign policy prioritizes human interests alongside national ones, as demonstrated during the COVID-19 pandemic. While many countries focused on their own interests, India selflessly helped over 150 countries, sending medicines and vaccines. This had a positive global impact, with nations like Guyana expressing deep gratitude. Many island nations, Pacific nations, and Caribbean countries also praise India for its humanitarian efforts. India’s human-centric approach is set to elevate the world in the 21st century.
The Prime Minister underscored that the teachings of Lord Christ emphasize love, harmony, and brotherhood. And it saddens him when violence and disruption spreads in society, as seen recently at a Christmas market in Germany and during the 2019 Easter bombings in Sri Lanka, where he paid tribute to the victims.
Shri Modi stated that this Christmas is more special as it marks the beginning of the Jubilee Year, focused on hope. “The Holy Bible sees hope as a source of strength and peace. We are also guided by hope and positivity. Hope for humanity Hope for a better world and Hope for peace, progress and prosperity”, Shri Modi added.
The Prime Minister highlighted that in the past 10 years, 250 million people in India have overcome poverty, fueled by the hope that victory over poverty is possible. India has also risen from the 10th to the 5th largest economy, a testament to our self-belief and perseverance. This period of development has brought new hope for the future, with opportunities for youth in various fields such as start-ups, science, sports, and entrepreneurship. “The self-confident youth of India are driving the country toward progress, giving us hope that the dream of a developed India will be realized”, the Prime Minister added.
The Prime Minister emphasised that in the past 10 years, women in India have achieved remarkable empowerment, excelling in fields such as entrepreneurship, drones, aviation, and the Armed Forces. Their progress highlights that no country can advance without empowering women. Shri Modi said as more women join the workforce and professional labor force, it brings new hope for India’s future.
The Prime Minister stressed that in the past 10 years, India has made significant progress in under-explored sectors like mobile and semiconductor manufacturing, positioning itself as a global tech hub. He said the country is empowering the poor through technology and fintech while building infrastructure at an unprecedented pace, with new expressways, rural road connections, and metro routes. These achievements inspire hope and optimism for India’s future, and the world is now viewing India with the same confidence in its rapid growth and potential.
The Prime Minister said that the Bible teaches us to carry each other’s burdens, encouraging us to care for one another and take responsibility for each other's well-being. With this mindset, institutions and organizations play a crucial role in social service, whether through establishing new schools, uplifting communities through education, or implementing health initiatives to serve the public. He said hese efforts are seen as collective responsibilities.
The Prime Minister reiterated that Jesus Christ showed the world the path of compassion and selfless service. We celebrate Christmas and remember Jesus so that we can incorporate these values into our lives and always prioritize our duties. This is not only our personal responsibility but also a social duty. “Today, the nation is advancing with this spirit, through the resolution of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Prayas’. There were many subjects that were never thought of before, but they were the most necessary from a human perspective. We made them our priority. We took the government out of rigid rules and formalities. We set sensitivity as a parameter. Ensuring every poor person gets a permanent house, every village gets electricity, removing darkness from people’s lives, providing clean drinking water, ensuring no one is deprived of treatment due to a lack of money. We created a sensitive system that can guarantee such services and such governance”, Shri Modi added.
The Prime Minister underscored that the government's initiatives have significantly uplifted various communities. Under the PM Awas Yojana, when homes are built in the name of women, it empowers them. The Nari Shakti Vandan Act has increased women’s participation in Parliament. Shri Modi said the differently-abled community, once marginalized, is now prioritized in every field, from public infrastructure to employment.He said sensitivity in governance is crucial for economic growth, as seen with the creation of a separate fisheries ministry and programs like the Kisan Credit Card and Matsya Sampada Yojana, which have improved the lives of millions of fishermen and boosted the economy.
The Prime Minister said “From the ramparts of the Red Fort, I spoke of "Sabka Prayas," or collective effort, highlighting the importance of each individual's role in shaping the nation's future. Socially conscious Indians are driving significant movements, such as Swachh Bharat, which has improved cleanliness and health outcomes for women and children”. Initiatives like promoting millets (Shree Anna), supporting local artisans, and the "Ek Ped Maa ke naam" campaign, which honors both Mother Nature and our mothers, are gaining momentum. Many from the Christian community are also active in these efforts. These collective actions are essential to building a developed India.
The Prime Minister said that he is confident that the collective efforts will propel the country forward. “A developed India is our shared goal, and together, we will achieve it. It is our responsibility to ensure that we leave a brighter India for future generations. Once again, I extend my heartfelt wishes to all of you for Christmas and the Jubilee Year”, Shri Modi concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী কেথোলিক বিসোবস কনফরেন্স ওফ ইন্দিয়ানা শীনবা খৃষ্টমাস থৌরম শরুক য়াখ্রে
পোপ ফ্রান্সিসনা জর্জ কোবাকাদ হোলি রোমান কেথোলিক চর্চগী কার্দিনেল অমা ওইনা হাপখিবা অসি চাউথোকচবা অমনি: প্রধান মন্ত্রী
মখোয়না লৈরিবা ফিবম নত্ত্রগা মখোয়না মায়োক্নরিবা অৱাবা থিদনা, লৈবাক অসিগী মীয়াম অশোই-অঙাম থোকহন্দবা হায়বসি লৈবাক অসিগী থৌদাংনি হায়না ঙসিগী ভারতনা লৌরি: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক অসিগী মপান লৈবাক্কী থৌশিলদা লৈবাক্কী য়াইফনবা অমসুং মীওইবগী য়াইফনবা অনিমক ভারতনা মরুওইনা লৌরি: প্রধান মন্ত্রী
বিকসিত ভারত অমগী মঙলান শোইদনা মঙফাওনগনি হায়বগী থাজবা ঐখোয়গী নহারোলনা ঐখোয়দা পীরে: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক অসিগী তুংগীদমক ঐখোয় খুদিংমক্না লৌগদবা মরুওইবা থৌদাং অমা লৈরি: প্রধান মন্ত্রী
23 DEC 2024 9:11PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী নিউ দিল্লিগী সি.বি.সি.আই সেন্তরদা কেথোলিক বিসোবস কনফরেন্স ওফ ইন্দিয়া (সি বি সি আই) না শীনবা খৃষ্টমাস থৌরম শরুক য়াখ্রে। ভারত্ত কেথোলিক চর্চকী হেদক্বাতরদা প্রধান মন্ত্রী অমনা অসিগুম্বা থৌরম অমা শরুক য়াগদবা অসি হন্দক্কী অসিনা অহানবনি। প্রধান মন্ত্রীনা কার্দিনেলশিং, বিসোপশিং অমসুং চর্চগী শক্নাইরবা লুচিংবশিং য়াওনা খৃষ্টিয়ান ফুরুপকী লুচিংবশিংগশু ৱারি শানখ্রে।
নুংঙাইরবা খৃষ্টমাস অমগীদমক লৈবাক অসিগী মীয়াম অমসুং মালেম শীনবা থুংবগী খৃষ্টান ফুরুপতা য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নুমিৎ খরগী মমাঙদা মহাক য়ুনিয়ন মিনিস্তর জর্জ কুরিয়ানগী য়ুমদা খৃষ্টমাস থৌরম শরুক য়াখ্রে অমসুং ঙসি, কেথোলিক বিসোবস কনফরেন্স ওফ ইন্দিয়ানা শীনবা থৌরম অসি শরুক য়াবা অসি মহাক্কী লাইবক ফবনি। সি.বি.সি.আইগী ৮০শুবা মপোক কুমওন পাংথোকপগা লোয়ননা থৌরম অসি মরুওইবা অমা ওইরে। শিংথানিঙাই ওইরবা খুমাঙচাউশিনবা অসিদা সি.বি.সি.আই অমসুং মসিগী চৎমিন্নরিবা খুদিংমক প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহিদা প্রধান মন্ত্রীগী য়ুমদা সি.বি.সি.আইগা লোয়ননা মহাক্না খৃষ্টমাস পাংথোকখি অমসুং ঙসিনা ময়াম পুম্নমক সি.বি.সি.আই কেম্পসতা পুল্লে। ইস্তর মনুংদা মহাক সেক্রেদ হার্ত কেথেদ্রেল চর্চতা চৎখি অমসুং অদোম্না তরাম্না ওকপগীদমক ঐগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি। চহি অহুমগী মনুংদা ঐখোয় অনিরকশুবা উনবা ওইনা-চহি অসিগী অঙানবা শরুক্ত ইতালিদা জি-৭ মীফম মনুংদা ঐনা পোপ ফ্রান্সি উনবা ফংখিবা মীনুংশি অদুগা চপ মান্না ঐ ফাওরি। সেপ্তেম্বরদা মহাক্না নিউ য়োর্কতা কার্দিনেল পৈত্রো পারোলিন উনখ্রে। মখোয়গা উনখিবা অসিনা মীয়ামগী থবক তৌনবা ইথিল অমসুং থৌনা পীখি।
পোপ ফ্রান্সিনা কার্দিনেলগী মিংথোল পীখ্রবা শক্নাইরবা কার্দিনেল জর্জ কোবাকাদ হন্দক মহাক্কা উনখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি থৌরম অসি শরুক য়ানবা য়ুনিয়ন মিনিস্তর জর্জ কুরিয়ান্না লুচিংবা অৱাংবা থাক্কী মীহুৎ কাংবু অমা ভারত সরকারনা থাখি। ভারতমচা অমনা অসিগুম্বা মাইপাকপা পুরকপদা, লৈবাক শীনবা থুংনা চাউথোকচবা ফাওরি। মসিগী মাইপাকপা অসিগীদমক ঐনা অমুক হন্না কার্দিনেল জর্জ কোবাকাদ থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
হৌখিবা থৌদোক কয়া নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ১০ গী মমাঙদা লালনা শোকহল্লবা অফগানিস্থান্দগী ফাদর অলেক্সিস প্রেম কুমার কল্লকখিবা অদু অপেনবা ওইখি। ফাদর অলেক্সিস প্রেম কুমার থা নিপাল ফাজিন্দুনা থমখি অমসুং খুদোংথিবা ফিবম কয়া মায়োক্নরবশু, তেক্ত কাইদনা মহাক য়ুমদা পুরক্নবা সরকারনা হোৎনখি। ঐখোয়না মাইপাকপা মতমদা মহাক্কী ইমুং-মনুংনা হরাওবগী খোঞ্জেল অদু ঐনা কৈদৌঙৈদা কাউবা ঙম্লোই। গল্ফত খুদোংথিবা তারকপা মতমদা নর্সশিং কন্নবা ঐখোয়না হোৎনখিবশিং অদু অচৌবা মাইপাকপনি। হায়রিবা থবকশিং অদু শুপ্নগী কুতনিতিগী থবক খক নত্তে, মসি ইমুং-মনুংগী মীওইশিং অমুক পুরক্নবা থম্মোয়গী ওইবা থবকশিংনি। ঙসিগী ভারত্ত, ভারতমচা অমা নত্ত্রবশু, অৱাবা তারকপা মতমদা মখোয় কনবা অসি লৈবাক অসিগী থৌদাংনি হায়না খন্নরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী মপান লৈবাক্কী থৌশিলদা লৈবাক্কী য়াইফনবা অমসুং মীওইবগী য়াইফনবা অনিমক ভারতনা মরুওইনা লৌরিবা অদু কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা উৎথোক্লে। লৈবাক কয়ানা মখোয় মশাগী ফনবা খল্লিঙৈদা, ভারতনা মশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা লৈবাক ১৫০ হেন্না মতেং পাংখি, হিদাক-লাংথকশিং অমসুং তিকাশিং থাখি। মসি মালেমগী অফবা অমা ওইখি, গুয়ানাগুম্বা লৈবাকশিংনা তৌবীমল খঙবা উৎলকখি। লৈবাক অসিগী অৱাং-তেংবাং কয়া পীরকপগীদমক ইথৎ লৈবাকশিং, পেসিফিক লৈবাকশিং অমসুং কেরিব্বিয়ান লৈবাকশিংনশু থাগৎপা ফোঙদোকখি। মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা খনবা ভারতকী থবকশিং অসিনা ২১শুবা চহিচাদা মালেমগী ফিবম ফগৎনবা শেম-শারি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি প্রভু খৃষ্টনা নুংশিবা, নুংশিন্না হিংমিন্নবা অমসুং মচিন-মনাও ওইবগী পাউজেল পীরি। হন্দক জর্মনিদা খৃষ্টমাসকী কৈথেল অমদা থৌদোকখিবা থৌদোক অমসুং শ্রী লঙ্কাদা ২০১৯ দা ইস্তর বোম্বিং থোকখিবগা লোয়ননা, খুন্নাইদা হিংশা অমসুং অকায়-অতোয় থোকপা হেনগৎলকপদা মহাক অৱাবা ফাওহল্লে অমসুং লৈখিদ্রবশিংগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিগী জুব্লি ইয়র হৌদোকপগা লোয়ননা চহি অসিগী খৃষ্টমাস অসিনা অমুক্কা হেন্না অখন্নবা ওইরে। বাইবল অসি থৌনা অমসুং শান্তিগী হৌরকফম অমা ওইনা উরি। ঐখোয়শু থাজবা অমসুং অফবা খনবনা লমজিংলি। মীওইবা খুন্নাইগী থাজবা, হেন্না ফবা মালেম অমগী থাজবা অমসুং শান্তি, চাউখৎপা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগী থাজবা থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ দা ভারত্ত মীওই মিল্লিয়ন ২৫০ লায়রবা কোক্লে, লায়রবা কোকহনবা ঙম্লে হায়বগী থাজবা লৈরে। ভারত ১০শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরম্বদগী ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরে, মসি ঐখোয়গী মশানা মশাবু থাজবা অমসুং অৱা-অনা মায়োক্নবা ঙম্বগী খুদম অমনি। চাউখৎপগী তাঙ্কক অসিনা তুংগীদমক অনৌবা থাজবশিং পীরে, স্তার্দ-অপশিং, সাইন্স, স্পোর্তস অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ য়াওনা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা নহারোলশিংগী খুদোংচাবশিং পীরে। মশাবু থাজবনা লৈরবা ভারতগী নহারোলশিংনা লৈবাক অসি চাউখৎহল্লি, বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা ঐখোয়দা থাজবা পীরে।
হৌখিবা চহি ১০ দা নুপীশিংদা শিংথাবা য়ানা শক্তি পীরে অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ, দ্রোনশিং, এভিএসন অমসুং আর্মদ ফোর্সশিংগুম্বা হিরমশিংদা মশক থোকপা থবকশিং পাংথোক্লে। নুপীশিংগী ফিবম ফগৎহন্দনা লৈবাক অমতা চাউখৎপা ঙম্লোই হায়বা মখোয় চাউখৎপা অসিনা তাক্লে। নুপী মশিং হেন্না শিন্মী ওইনা অমসুং শীনফম কয়াদা শরুক য়ারে অমসুং মসিনা ভারতকী তুংগী অনৌবা থাজবা পুরক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ দা ভারতনা মোবাইল অমসুং সেমিকন্দক্তর শাবগী হিরমশিংদা শিংথাবা য়ানা খুমাঙচাউশিল্লে। লৈবাক অসি মালেমগী তেক্নোলোজিগী মফম অমা ওইরে। তেক্নোলোজি অমসুং ফিনেতক্কী খুৎথাংদা লৈবাক অসিনা লায়রবশিংগী ফিবম ফগৎহল্লে অমসুং অনৌবা এক্সপ্রেসৱেশিং, খুঙ্গংগী লম্বীশিং অমসুং মেত্রো রুতশিংগা লোয়ননা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা খোঙজেলদা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎলে। হায়রিবা মাইপাকপশিং অসিনা ভারতকী তুংগী থাজবা লৈহল্লে অমসুং লৈবাক অসিনা য়াংনা চাউখৎলকপা অমসুং খুদোংচাবা কয়া লৈরিবা অসিদা থাজবা অমগা লোয়ননা হৌজিক মালেম্না ভারত্ত য়েংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বাইবলনা ঐখোয়দা অতোপ্পগী পোৎলমশিং পুনবা তাকপীরি, কনাগুম্বা অমগী সেবা তৌনবা ঐখোয়গী পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং অমনা অমগী য়াইফনবা থৌদাং লৌনবা হায়রি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, মীয়ামগী থবক তৌবদা মহৈলোয়শঙশিং অমসুং লুপশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি, অনৌবা স্কুলশিং লিংখৎতুনা, লাইরিক-লাইশুগী খুৎথাংদা মীয়ামগী ফিবম ফগৎহন্দুনা নত্ত্রগা হকশেলগী থবকশিং পায়খৎতুনা মীয়ামগী য়াইফনবা থবকশিং পাংথোকলি। হায়রিবা থবকশিং অসি অপুনবা থৌদাংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অমুক হন্না হায়খি মদুদি যিষু খৃষ্টনা মালেমদা মীনুংশি খঙবা অমসুং মশাগী ওইজবা থিদনা থবক তৌনবা লম্বী তাক্লি। ঐখোয়না খৃষ্টমাস পাংথোক্লি অমসুং হায়রিবা গুনশিং অসি ঐখোয়গী পুন্সিগী শরুক ওইহন্নবা অমসুং মতম পুম্নমক্ত ঐখোয়গী থৌদাংনা মরুওইনা লৌনবা যিষু নিংশিংলি। মসি ঐখোয় ইশাগী থৌদাং খক নত্তনা খুন্নাইগী থৌদাং অমসুনি। ঙসি, লৈবাক অসি ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা প্রায়স’ গী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিল্লি। মমাঙদা কৈদৌঙৈদা তমখিদ্রিবা হিরম কয়া লৈরি, অদুবু মীওইবা অমগী মীৎয়েংদা মখোয় য়াম্না দরকার ওই। ঐখোয়না সরকারগী অচেৎপা নিয়মশিং অমসুং চৎন-কাংলোনশিং লৌথোক্লে। মীয়ামগী অনিংবা খঙবা অসি ঐখোয়না পেরামিতর অমা ওইহল্লে। লায়রবা মীওই খুদিংমক লেংদ্রবা য়ুম অমা ফংহল্লে, খুঙ্গং খুদিংমক ইলেক্ত্রিসিতি ফংহল্লে, মীয়ামগী পুন্সিগী অমম্বশিং কোকহল্লে, অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লে, শেন লৈতদবগী কনাগুম্বা মীওই অমতা লায়েংবা ঙমদবা অদু লৈহন্দ্রে। অসিগুম্বা থবকশিং অমসুং অসিগুম্বা লৈঙাক শুকশোই শোইদনা ফংহনবা মীয়ামগী ইহুল খঙবা লৈঙাক অমা ঐখোয়না শেমগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারগী থবকশিংনা তোঙান-তোঙানবা ফুরুপশিংগী ফিবম শিংথাবা য়ানা ফগৎলে। পি.এম অৱাস য়োজনাগী মখাদা নুপীশিংগী মমিংদা য়ুমশিং শারে, মসিনা মখোয়গী ফিবম ফগৎহল্লে। নারী শক্তি বন্দন এক্তনা নুপীশিং সংসদতা শরুক য়াবা হেনগৎহল্লে। মতম অমদা ফিবম চাদনা লৈরম্বা দিবয়াংজনশিং হৌজিক মীয়ামগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী হৌরগা থবক পীবা ফাওবদা মরুওইনা লৌরে। লৈবাক ঙাকপদা মীয়ামগী ইহুল খঙবা অসি শেন-থুম চাউখৎহনবদা য়াম্না মরুওই, মসি ঐখোয়না তোখায়বা ফিসরিজ মিনিস্ত্রি অমা লিংখৎপা অমসুং কিষান ক্রেদিদ কার্দগুম্বা থৌরমশিং উবা ফংলে অমসুং মতস্যা সম্পদা য়োজননা ঙামী মিল্লিয়ন কয়াগী ফিবম ফগৎহল্লে অমসুং শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লাল কিলাদগী ঐনা “সবকা প্রায়াস” নত্ত্রগা অপুনবগী থবক্কী মতাংদা ৱা ঙাংখি অমসুং লৈবাক্কী তুংগীদমক লনাই মীওই খুদিংমক্কী থৌদাংগী মরুওইবা অদু ফোঙদোকখি। খুন্নাইগী খনবা ভারতমচাশিংনা শ্বাছ ভারতগুম্বা খোঙজংশিং ফগৎহন্দুনা নুপীশিং অমসুং অঙাংশিংগী লু-নানবা অমসুং হকশেলগী ফিবম ফগৎহল্লে। মিল্লেতশিং য়োকখৎপা, খুৎহৈবশিং শৌগৎপা স্কিমশিং পায়খৎলে অমসুং “এক পের মা কে নাম” খোঙজংনা মালেম ইমা অমসুং ঐখোয়গী ইমাশিং অনিমক ইকায়খুম্নবা উৎপা হেনগৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসিদা খৃষ্টান ফুরুপকী মীওই কয়াশু থৱায় য়াওনা শরুক য়ারি। হায়রিবা অপুনবা থবকশিং অসি বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা তঙাইফদবনি।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অপুনবা থবকশিংনা লৈবাক অসি চাউখৎহনগনি হায়বগী মহাক্কী থাজবা থম্লি। বিকসিত ভারত অসি ঐখোয়গী পান্দমনি অমসুং অপুনবা থবক্না মসি ঐখোয়না ফংবা ঙমগনি। তুংগী মীরোলশিংগীদমক তুংগী অফবা ভারত অমা ঐখোয়না থম্লম্বা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। খৃষ্টমাস অমসুং জুব্লি ইয়রগীদমক ঐনা অদোমগী মফমদা অমুক হন্না ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।