পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয়
সংসদকী নিংথম মীফম মতম কক্তনা য়ৈথোকখ্রে
সেসন অসিগী নুমিৎ ২৬ দা লোক সভাদা সিতিং ২০ অমসুং রাজ্য সভাদা সিতিং ১৯ লৈখি
20 DEC 2024 3:56PM by PIB Imphal
হৌখিবা নবেম্বর ২৫,২০২৪ দগী হৌখিবা সংসদকী নিংথম মীফম ২০২৪, দিশেম্বর ২০, ২০২৪ দা মতম কক্তনা য়ৈথোকখ্রে। সেসন অসিগী নুমিৎ ২৬ দা লোক সভাদা সিতিং ২০ অমসুং রাজ্য সভাদা সিতিং ১৯ লৈখি।
মীফম মনুংদা, লোক সভাদা বিল ৫ পুথোকখি অমসুং লোক সভানা বিল ৪ পাস তৌখি অমসুং রাজ্য সভানা বিল ৩ পাস তৌখি। মীফম মনুংদা হাওস অনিমক্না “দি ভারতিয় বয়ুয়ান বিধেয়ক,২০২৪” বিল পাস তৌখ্রে। বিল অসিনা এয়রক্রাফ এক্ত, ১৯৩৪ গী এমেন্দমেন্তশিংনা থোকহনবা হাপচিনবা/লৌথোকপা/ককথৎপশিংগী চমম্নবা কোকহন্নবা এয়রক্রাফ এক্ত অমুক হন্না থবক তৌনবা হোৎনগনি।
লৈবাক অসিনা সংবিধান চৎনবা হৌরকখিবা চহি ৭৫ মপুংফাবগী পুৱারি ওইরবা খুমাঙচাউশিনবগী থৌরম অমা নবেম্বর ২৬,২০২৪ দা ঐখোয়গী লৈবাক্না পাংথোকখ্রে। চহি অমা চুপ্না পাংথোক্কদবা থৌরম অসি থিরম মরি হায়বদি: প্রিয়েম্বল, অদোমগী সংবিধান খঙউ, সংবিধান শেমখিবা, মসিগী মাইপাকপা হরাওবা ফোঙদোকপা অসিগী মখাদা হৌদোকখ্রে। চহি ৭৫ মপুংফারকপগী থৌরম অসি পাংথোক্নবা নবেম্বর ২৬,২০২৪ দা সংবিধান সাদানগী সেন্ত্রেল হোলদা অখন্নবা থৌরম অমা পাংথোকখ্রে অমসুং মদুদা নিংশিং শেনয়েক অমা ফোঙখ্রে অমসুং ভারতকী রাস্ত্রপতিনা লাইরিক অনি “মেকিং ওফ দি কন্সতিতুসন ওফ ইন্দিয়া এন্দ ইতস গ্লোরিয়স জর্নি” অমসুং “মেকিং ওফ দি কন্সতিতুসন ওফ ইন্দিয়া: এ গ্লিম্বস” ফোঙখ্রে। থৌরম অদুদা উপ-রাস্ত্রপতি, প্রধান মন্ত্রী, স্পিকর, য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং, ওপোজিসনগী লুচিংবশিং, হাওস অনিমক্কী এম.পিশিং অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবশিং শরুক য়াখি। ভারতকী রাস্ত্রপতিনা প্রিয়েম্বল পাথোকপদা মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা ভারতমচাশিং শরুক য়াখি।
সংবিধান চৎনবা হৌখিবা চহি ৭৫ মপুংফারকপগী চহি অমা চুপ্না পাংথোক্কদবা থৌরমগী শরুক অমা ওইনা, “ভারত সংবিধানগী চহি ৭৫ গী খোঙচৎ”কী অখন্নবা থৌরম অমা লোক সভাদা দিশেম্বর ১৩ অমসুং ১৪দা অমসুং রাজ্য সভাদা দিশেম্বর ১৬ অমসুং দিশেম্বর ১৭,২০২৪ দা পাংথোকখ্রে। লোক সভাদা মেম্বর ৬২ না শরুক য়াদুনা পুং ১৫ মিনিত ৪৩ চুপ্না পাংথোকখিবা খন্ন-নৈনবা পাংথোকখি অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা পাউখুম পীখি। রাজ্য সভাদা মেম্বর ৮০ না শরুক য়াদুনা পুং ১৭ মিনিত ৪১ চঙনা খন্ন-নৈনবা পাংথোকখি অমসুং হোম মিনিস্তরনা পাউখুম পীখি।
২০২৪-২৫ গী গ্রান্তশিংগী সপ্লিমেন্তরি দিমান্দশিংগী অহানবা বেতচ খন্নখি অমসুং ভোৎ মপুংফানা পীখি অমসুং পুং ৭ মিনিত ২১ রোম খন্নরবা মতুংদা দিশেম্বর ১৭,২০২৪ দা লোক সভানা মরী লৈনবা এপ্রোপ্রিয়েত বিল পুথোকখি, খন্নখি অমসুং পাস তৌখ্রে।
“লৈবাক অমা, মীখল অমা” পান্দমগী মখাদা মতম অমতদা লোক সভা অমসুং রাজ্য/য়ু.তি এশেমব্লিশিংগী মীখলশিং পাংথোক্নবা লোক সভানা দিশেম্বর ১৭,২০২৪ দা মরুওইবা বিল অনি (১) দ কন্সতিতুসন (১২৯) এমেন্দমেন্ত বিল,২০২৪ অমসুং (২) দ য়ুনিয়ন তেরিতোরিস লোস (এমেন্দমেন্ত) বিল,২০২৪ পুথোকখ্রে অমসুং দিশেম্বর ২০,২০২৪ দা জোইন্ত পর্লিয়ামেন্তরি কম্মিতিদা শীন্নখ্রে।
লোক সভাদা পুথোকখিবা বিলশিং অমসুং লোক সভা/রাজ্য সভাদা পাস তৌখিবা বিলশিং অমসুং হাওস অনিমক্ত পাস তৌখিবা বিলশিং এন্নেক্সরদা পীরে।
লোক সভাগী কান্নবা চাদা ৫৪.৫ অমসুং রাজ্য সভাগী কান্নবা চাদা ৪০ রোম ওইখি।
***
এন্নেক্সর
১৮শুবা লোক সভাগী ৩শুবা সেসন অমসুং রাজ্য সভাগী ২৬৬শুবা সেসন্দা
পাংথোকখিবা লেজিসেলেতিপ ব্যুজিনেস
I. লোক সভাদা পুথোকখিবা বিলশিং
1. দ কোস্তেল সিপ্পিং বিল,২০২৪
2. দ মার্চেন্ত সিপ্পিং বিল,২০২৪
3. দ কন্সতিতুসন (১২৯ এমেন্দমেন্ত ) এমেন্দমেন্ত বিল,২০২৪
4. দ য়ুনিয়ন তেরিতোরিস লোস (এমেন্দমেন্ত) বিল,২০২৪
5. দ এপ্রোপ্রিয়েসন(নম্বর ৩) বিল,২০২৪
II. সংসদকী হাওসশিংগী জোইন্ত কম্মিতিদা পীখ্রবা বিলশিং
1. দ কন্সতিতুসন (১২৯ এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২৪
2. দ য়ুনিয়ন তেরিতোরিস লোস (এমেন্দমেন্ত) বিল,২০২৪
III. লোক সভানা পাস তৌখিবা বিলশিং
1. দ বেঙ্কিং লোস (এমেন্দমেন্ত) বিল,২০২৪
2. দ রেলৱেজ (এমেন্দমেন্ত) বিল,২০২৪
3. দ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত (এমেন্দমেন্ত) বিল,২০২৪
4. দ এপ্রোপ্রিয়েসন (নম্বর ৩) বিল,২০২৪
IV. রাজ্য সভাদা পাস তৌখিবা বিলশিং
1. দ ওইলফিল্দস (রিগুলেসন অমসুং দিবলপমেন্ত) (এমেন্দমেন্ত) বিল,২০২৪
2. দ ভারতিয় বয়ুয়ান বিধেয়ক, ২০২৪
3. দ ব্লোইলরস বিল,২০২৪
V. সংসদকী হাওস অনিমক্না পাস তৌখিবা বিল
1. দ ভারতিয় বয়ুয়ান বিধেয়ক, ২০২৪

Ministry of Parliamentary Affairs
WINTER SESSION OF PARLIAMENT ADJOURNS SINE DIE
SESSION PROVIDED 20 SITTINGS OF LOK SABHA AND 19 SITTINGS OF RAJYA SABHA SPREADING OVER 26 DAYS
20 DEC 2024 3:56PM by PIB Delhi
The Winter Session, 2024 of Parliament which commenced on Monday, the 25th of November, 2024 has been adjourned sine die on Friday, the 20th of December, 2024. The Session provided 20 sittings of Lok Sabha and 19 sittings of Rajya Sabha spreading over 26 days.
During the Session, 05 Bills were introduced in Lok Sabha and 04 Bills were passed by Lok Sabha and 03 Bills were passed by Rajya Sabha. One Bill namely “The Bhartiya Vayuyaan Vidheyak, 2024” was passed by both the Houses during the Session. The Bill seeks to re-enact the Aircraft Act to address the ambiguity owing to insertions/omissions/deletions effected by amendments to the Aircraft Act, 1934 from time to time.
Our country commemorated a historic milestone on 26th November 2024, marking the 75th anniversary of the adoption of its Constitution. Year-long celebrations were launched under four themes: the Preamble, Know Your Constitution, Making of the Constitution, and Celebrating its Glory on that day. A special function was held to commemorate this occasion at the Central Hall of Samvidhan Sadan on 26th November, 2024, where besides the launch of a commemorative coin and stamp two books titled “Making of the Constitution of India and its Glorious Journey” and “Making of the Constitution of India: A Glimpse” were released by President of India in the august presence of Vice- President, Prime Minister, Speaker, Lok Sabha, Union Ministers, Leaders of Opposition, Members of Parliament from both Houses and other dignitaries. All Indians across the globe joined President of India in reading the Preamble.
As part of yearlong celebration of 75th Anniversary of adoption of the Constitution, a special discussion on the “Glorious journey of 75 years of the Constitution of India” was organized in the Lok Sabha on 13 and 14 December and in the Rajya Sabha on 16 and 17 December 2024. The discussion engaged the Lok Sabha for 15 Hours 43 Minutes in which 62 Members took part and was replied to by the Prime Minister. In Rajya Sabha, the discussion engaged the House for a total time of 17 Hours 41 Minutes in which 80 Members took part and was replied to by the Home Minister.
First Batch of Supplementary Demands for Grants for 2024-25 were discussed and voted in full and the related Appropriation Bill was introduced, discussed and passed by Lok Sabha on 17.12.2024 after a debate of about 07 hours 21 mins.
Two landmark Bills namely, (i) The Constitution (One Hundred and Twenty-Ninth) Amendment Bill, 2024 and (ii) The Union Territories Laws (Amendment) Bill, 2024 to give effect to the mechanism of simultaneous elections to Lok Sabha and State/Union Territory Assemblies under the vision “One Nation, One Election.” were introduced in Lok Sabha, on 17 December, 2024 and got referred to the Joint Parliamentary Committee on 20 December, 2024.
Lists of Bills introduced in Lok Sabha, Bills passed by Lok Sabha / Rajya Sabha and Bills passed by both the Houses are attached in Annex.
The productivity of Lok Sabha has been approximately 54.5% and that of Rajya Sabha approximately 40 %.
***
SS/PRK
Annex
LEGISLATIVE BUSINESS TRANSACTED DURING
THE 3rd SESSION OF 18th LOK SABHA AND 266th SESSION OF RAJYA SABHA
1. BILLS INTRODUCED IN LOK SABHA
1. The Coastal Shipping Bill, 2024.
2. The Merchant Shipping Bill, 2024.
3. The Constitution (One Hundred and Twenty-Ninth Amendment) Bill, 2024.
4. The Union Territories Laws (Amendment) Bill, 2024
5. The Appropriation (No.3) Bill, 2024
1. BILLS REFERRED TO THE JOINT COMMITTEE OF THE HOUSES OF PARLIAMENT
1. The Constitution (One Hundred and Twenty-Ninth Amendment) Bill, 2024.
2. The Union Territories Laws (Amendment) Bill, 2024
1. BILLS PASSED BY LOK SABHA
1. The Banking Laws (Amendment) Bill, 2024
2. The Railways (Amendment) Bill, 2024
3. The Disaster Management (Amendment) Bill, 2024.
4. The Appropriation (No.3) Bill, 2024.
1. BILLS PASSED BY RAJYA SABHA
1. The Oilfields (Regulation and Development) Amendment Bill, 2024.
2. The Bharatiya Vayuyan Vidheyak, 2024.
3. The Boilers Bill, 2024.
1. BILL PASSED BY BOTH THE HOUSES OF PARLIAMENT
1. The Bharatiya Vayuyan Vidheyak, 2024.