Ministry of Electronics & IT
Union Minister of Electronics and Information Technology Sh. Ashwini Vaishnaw emphasizes consensus on Social Media Accountability, & AI Governance; Open to new law
Union Minister calls for a balanced approach to combat fake news while safeguarding freedom of speech
Eight projects initiated for creating tools and technologies within the country to address privacy and Artificial Intelligence (AI) governance
11 DEC 2024 3:40PM by PIB Delhi
Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister of Electronics and Information Technology, Railways and Information & Broadcasting, while addressing questions on AI governance and development in Parliament, highlighted the critical challenges posed by the emerging AI landscape, social media accountability, and the need for robust legal frameworks. The Minister underlined the importance of balancing freedom of speech with the responsibility to combat fake news and ensure accurate narratives in the digital age.
Freedom vs Accountability: A call for consensus
“It is a major challenge that societies across the world are facing—the accountability of social media, particularly in the context of fake news and the creation of fake narratives,” Shri Vaishnaw remarked. He emphasized that establishing societal and legal accountability requires a significant consensus. “These are the issues where freedom of speech comes on one hand and accountability and having a proper real news network getting created, on the other hand. These are things which need to be debated and if the house agrees and if there is a consensus in the entire society we can come up with the new law.” he added.
Privacy-centric indigenous AI Solutions
The Union Minister also addressed concerns about privacy and Artificial Intelligence (AI) governance, sharing details of proactive measures taken by the government to develop indigenous tools and technologies.
He said that under the AI Mission, one of the key pillars is Application Development, focusing on innovations that align with India’s unique requirements. “To address the emerging landscape of AI, we have initiated eight projects aimed at creating tools and technologies within the country” he added.
The details of the selected projects under “Safe & Trusted AI” Pillar are as under:
S. No.
NAME OF THE THEME
SELECTED APPLICANT
TITLE OF THE PROJECT
1
Machine Unlearning
IIT Jodhpur
Machine Unlearning in Generative Foundation Models
2
Synthetic Data Generation
IIT Roorkee
Design and Development of Method for Generating Synthetic Data for Mitigating Bias in Datasets; and Framework for Mitigating Bias in Machine Learning Pipeline for Responsible AI
3
AI Bias Mitigation Strategy
National Institute of Technology Raipur
Development of Responsible Artificial Intelligence for Bias Mitigation in Health Care Systems
4
Explainable AI Framework
DIAT Pune and Mindgraph Technology Pvt. Ltd.
Enabling Explainable and Privacy Preserving AI for Security
5
Privacy Enhancing Strategy
IIT Delhi, IIIT Delhi, IIT Dharwad and
Telecommunication Engineering Center (TEC)
Robust Privacy-Preserving Machine Learning Models
6
AI Governance Testing Framework
Amrita Vishwa Vidyapeetham
and Telecommunication Engineering Center (TEC)
Track-LLM, Transparency, Risk Assessment, Context & Knowledge for Large Language Models
7
AI Ethical Certification Framework
IIIT Delhi and
Telecommunication Engineering Center (TEC)
Tools for assessing fairness of AI model
8
AI Algorithm Auditing Tool
Civic Data Labs
ParakhAI - An open-source framework and toolkit for Participatory Algorithmic Auditing
India: Global Leader in AI Governance and Policy
“Ethical issues in AI are a global concern, and India is committed to addressing these challenges through robust debate and responsible innovation. The tools developed under these projects will ensure that India stays at the forefront of ethical AI development,” Shri Vaishnaw explained.
The Minister also highlighted India’s global leadership in AI. “India is one of the leading countries in shaping global thought on AI governance. Last year, India became the chair of Global Partnership on AI (GPAI) and held the Summit this year, and India’s voice continues to hold significant weight in discussions with international bodies, including the OECD and United Nations,” he said.

ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଏଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ଉପରେ ସର୍ବସମ୍ମତି ନିମନ୍ତେ ଜୋର ଦେଇ ସରକାର ନୂଆ ଆଇନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ସହ ମିଥ୍ୟା ଖବର ମୁକାବିଲାରେ ସନ୍ତୁଳିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଲେ ଆହ୍ୱାନ
ଗୋପନୀୟତା ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ) ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ବିଚାର କରିବା ପାଇଁ ଦେଶରେ ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଠଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି
11 DEC 2024 3:40PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା, ରେଳବାଇ ଏବଂ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ସଂସଦରେ ଏଆଇ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ବିକାଶ ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଏଆଇ ପରିଦୃଶ୍ୟ, ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଏକ ଦୃଢ଼ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚାର ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଜଡିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ଫେକ୍ ନ୍ୟୁଜର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଯୁଗରେ ବାସ୍ତବ ତଥ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦାୟିତ୍ୱ ସହ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ବନାମ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ: ସର୍ବସମ୍ମତି ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ବିଶେଷ କରି ମିଥ୍ୟା ଖବର ଏବଂ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ତଥ୍ୟ ପ୍ରସାରଣ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମାଜ ସାମ୍ନା କରୁଥିବା ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ।’’ ସାମାଜିକ ଓ ଆଇନଗତ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ହେଲେ ସର୍ବସମ୍ମତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ‘‘ଏସବୁ ଏଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଯେଉଁଠି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ସ୍ୱାଧୀନତା ରହିଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଏକ ଉଚିତ ବାସ୍ତବିକ ଖବର ନେଟୱର୍କ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥାଏ। ଏସବୁ ଉପରେ ବିତର୍କ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ଯଦି ସଦନ ସହମତ ହୁଏ ଏବଂ ସମଗ୍ର ସମାଜରେ ସର୍ବସମ୍ମତି ପ୍ରକାଶ ପାଏ, ତେବେ ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଆଇନ ତିଆରି କରିପାରିବା’’, ସେ ମତପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଗୋପନୀୟତା-କେନ୍ଦ୍ରିତ ସ୍ୱଦେଶୀ ଏଆଇ ସମାଧାନ
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋପନୀୟତା ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ) ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପବିଷୟରେ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଆଇ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଅନ୍ୟତମ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ବିକାଶ, ଯାହା ଭାରତର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଉଦ୍ଭାବନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ । ଉଦୀୟମାନ ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମେ ଦେଶରେ ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକଶିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆଠଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ।’’
‘‘ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏଆଇ’’ ଆଧାରରେ ଚୟନ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
କ୍ରଂ.ସଂ
ବିଷୟ
ମନୋନିତ ଆବେଦନକାରୀ
ପ୍ରକଳ୍ପ ଶୀର୍ଷକ
୧
ମେସିନ ଅନଲର୍ଣ୍ଣିଂ
ଆଇଆଇଟି ଯୋଧପୁର
ଜେନେରେଟିଭ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ମଡେଲରେ ମେସିନ୍ ଅନଲର୍ନିଂ
୨
ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ଡାଟା ଜେନେରେସନ୍
ଆଇଆଇଟି ରୁରକୀ
ଡାଟାସେଟରେ ପକ୍ଷପାତିତା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ଡାଟା ଉତ୍ପାଦନ ଲାଗି ଏକ ପଦ୍ଧତିର ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ବିକାଶ; ଆହୁରି ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପକ୍ଷପାତିତା ହ୍ରାସ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଏଆଇ ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚା
୩
ଏଆଇ ପକ୍ଷପାତିତା ପ୍ରଶମନ ରଣନୀତି
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ରାୟପୁର
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଣାଳୀରେ ପକ୍ଷପାତିତା ପ୍ରଶମନ ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ବିକାଶ
୪
ବ୍ୟାଖ୍ୟାଯୋଗ୍ୟ ଏଆଇ ଫ୍ରେମୱାର୍କ
ଡିଆଇଏଟି ପୁଣେ ଏବଂ ମାଇଣ୍ଡଗ୍ରାଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡ୍
ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ବ୍ୟାଖ୍ୟାତ୍ମକ ଏବଂ ଗୋପନୀୟତା ସୁରକ୍ଷା ଏଆଇ ସକ୍ଷମ କରିବା
୫
ଗୋପନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି ରଣନୀତି
ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ, ଆଇଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ, ଆଇଆଇଟି ଧରୱାଡ ଏବଂ
ଟେଲିକମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସେଣ୍ଟର (ଟିଇସି)
ଦୃଢ଼ ଗୋପନୀୟତା-ସଂରକ୍ଷଣ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ମଡେଲ୍
୬
ଏଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ଟେଷ୍ଟିଂ ଫ୍ରେମୱାର୍କ
ଅମୃତା ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାପୀଠମ୍
ଏବଂ ଟେଲିକମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସେଣ୍ଟର (ଟିଇସି)
ଏଲଏଲଏମ ପାଇଁ ଟ୍ରାକ୍-ଜ୍ଞାନ, ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ମାକ୍ରୋ ମଡେଲ, ବିପଦ ଆକଳନ, ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ଭାଷା
୭
ଏଆଇ ନୈତିକ ସାର୍ଟିଫିକେସନ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କ
ଆଇଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ ଓ
ଟେଲିକମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସେଣ୍ଟର (ଟିଇସି)
ଏଆଇ ମଡେଲଗୁଡିକର ବାସ୍ତବିକତା ଆକଳନ କରିବା ପାଇଁ ଉପକରଣ
8
ଏଆଇ ଆଲଗୋରିଦମ୍ ଅଡିଟିଂ ଟୁଲ୍
ନାଗରିକ ଡାଟା ଲ୍ୟାବ୍
ଏଏଆଇ - ଅଂଶୀଦାର ଆଲଗୋରିଦମିକ ଅଡିଟିଂ ପାଇଁ ଏକ ଓପନ୍ ସୋର୍ସ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଏବଂ ଟୁଲକିଟ୍
ଭାରତ: ଏଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ନୀତିରେ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି, ଏଆଇରେ ନୈତିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ବିତର୍କ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦ୍ଭାବନ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଭାରତ ଯେପରି ନୈତିକ ଏଆଇ ବିକାଶରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିବ ତାହା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଅଧୀନରେ ବିକଶିତ ଉପକରଣଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏଆଇରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତୃତ୍ୱ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ଉପରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଚାରକୁ ଆକାର ଦେଉଥିବା ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଭାରତ ଅନ୍ୟତମ। ଗତବର୍ଷ ଭାରତ ଗ୍ଲୋବାଲ ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଅନ୍ ଏଆଇ (ଜିପିଏଆଇ)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ହେବା ସହିତ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା। ଓଇସିଡି ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ସମେତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂସ୍ଥା ସହ ଆଲୋଚନାରେ ଭାରତର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ।