ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସହରାଞ୍ଚଳ ନିବେଶରେ ୧୬ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି; ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଜାରି
ସହରୀକରଣର ଦ୍ରୁତ ହାର ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶକୁ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ମୂଳଦୁଆରେ ପରିଣତ କରିଛି: ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ
10 DEC 2024 1:45PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସହରାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ୨୦୦୪-୧୪ ମଧ୍ୟରେ ନିବେଶ ପ୍ରାୟ ୧,୭୮,୦୫୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ଏହା ୧୬ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୧୪ ରେ ୨୮,୫୨,୫୨୭ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ବୃଦ୍ଧି ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସହରୀକରଣର ଦ୍ରୁତ ହାର ସହରୀ ବିକାଶକୁ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରଣନୀତିର ମୂଳଦୁଆରେ ପରିଣତ କରିଛି । ଗତ ୬ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଉନ୍ନୟନ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ଦ୍ରୁତ ଓ ଦକ୍ଷତାର ସହ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି।
ଅମୃତ ଅଧୀନରେ ଉପଲବ୍ଧି
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ମିଶନ ଫର ରିଜୁଭେସନ ଆଣ୍ଡ ଅର୍ବାନ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମେସନ (ଅମୃତ) ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ ସଫଳତା ସମେତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ:
• ୪,୬୪୯ ଏମଏଲଡି ଜଳ ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତା ।
• ୪,୪୨୯ ଏମଏଲଡି ନର୍ଦ୍ଦମା ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତା ।
ଅମୃତ ୨.୦ ଅଧୀନରେ ସରକାର ଜଳବନ୍ଦୀ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଷ୍ଟର୍ମୱାଟର ଡ୍ରେନେଜ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ସହିତ ପାନୀୟ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ସ୍ୱେରେଜ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। (ଅନୁଚ୍ଛେଦ ୧- ଅମୃତ)
ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ଓ ନ୍ୟୁ ସିଟି ଯୋଜନା
ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନର ସଫଳ ସମାପନ ପରେ ଦ୍ରୁତ ସହରୀକରଣର ଚାପକୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ସହର ଯୋଜନାର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି ।
ସହରାଞ୍ଚଳ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ବ ପଦକ୍ଷେପ
ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗତିଶୀଳତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ:
• ଆଞ୍ଚଳିକ ଦ୍ରୁତ ପରିବହନ ପ୍ରଣାଳୀ (ଆରଆରଟିଏସ୍)ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ।
• ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ ଏବଂ ପରିବେଶ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଇ-ମୋବିଲିଟି ଏବଂ ଚାଲିବା ଯୋଗ୍ୟ ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ସହରାଞ୍ଚଳ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପିଏମଏୱାଇ ୨.୦
ସହରାଞ୍ଚଳ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା (ପିଏମଏୱାଇ) ୨.୦ ଅଧୀନରେ ଏକ ନୂତନ ରେଣ୍ଟାଲ ହାଉସିଂ ଭର୍ଟିକାଲ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ପ୍ରବାସୀ ଜନତାଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ । ପ୍ରମୁଖ ଅପଡେଟ୍ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
- ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରୀ ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ ଖାଲି ଥିବା ଘରଗୁଡ଼ିକୁ ପିପିପି ମୋଡ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କିମ୍ବା ସାର୍ବଜନୀନ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଏଆରଏଚରେ ପରିଣତ କରିବା ।
- ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଜନସଂଖ୍ୟା ଆଧାରରେ ପରିକଳ୍ପିତ ୧ କୋଟି ସହରାଞ୍ଚଳ ଗୃହ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୭% ପାଇଁ ଅସ୍ଥାୟୀ କଟକଣା, ଠିକ୍ ସମୟରେ ଆବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା।
- କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କରିବା ପାଇଁ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ମିଳିଥିବା ଚାହିଦା ଆଧାରରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ଗୃହ ଆବଣ୍ଟନ ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ନୂଆ ଏନୟୁଏଲ୍ଏମ୍ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ବର୍ତ୍ତମାନ ୨୫ଟି ସହରରେ ଚାଲିଥିବା ଏକ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଫଳାଫଳ ରୁ ସୂଚନା ମିଳିଛି ଯେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏକ ନୂତନ ଜାତୀୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ଜୀବିକା ମିଶନ (ଏନୟୁଏଲଏମ) ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି।
(ଅନୁଚ୍ଛେଦ ୬ - ଏନୟୁଏଲଏମ)
ନଗର ଉନ୍ନୟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ସହାୟତା, କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପ୍ରଦାନ କରି ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଭାଗିଦାରୀରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରେ ମୋଟ ୧୩,୪୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୨୦୨୪ ଜୁନ୍ ୯ ତାରିଖରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୧୧୨୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଜୁନ୍ ୯ ତାରିଖରୁ ଗତ ୬ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ହାଇଦ୍ରାବାଦର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଡମ୍ପସାଇଟ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଐତିହାସିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ସଫଳତାର ସହ ସମାଧାନ କରିଛି।

Ministry of Housing & Urban Affairs
Urban Sector Investments Increase 16-Fold, Government Expands Efforts Towards Vikshit Bharat by 2047
The accelerating rate of urbanization has made urban development a cornerstone of India’s growth strategy: Shri Manohar Lal
10 DEC 2024 1:45PM by PIB Delhi
The Union Minister for Housing and Urban Affairs and Power, Shri Manohar Lal, today highlighted the significant increase in urban sector investments during a press briefing in New Delhi. He stated that investments have grown 16 times, from approximately ₹1,78,053 crore between 2004-14 to ₹28,52,527 crore since 2014. This increase underscores the government’s commitment to achieving the goal of Vikshit Bharat by 2047.
Shri Manohar Lal emphasized that the accelerating rate of urbanization has made urban development a cornerstone of India’s growth strategy. Over the past six months, urban development schemes have been expanded and implemented with greater speed and efficiency.
Achievements under AMRUT
The Union Minister outlined key accomplishments under the Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT), including the creation of:
• 4,649 MLD water treatment capacity.
• 4,429 MLD sewage treatment capacity.
Under AMRUT 2.0, the government is prioritizing stormwater drainage systems to address waterlogging challenges, alongside continuing efforts to enhance drinking water availability and sewerage systems. (ANNEXURE 1- AMRUT )
Smart Cities and New Cities Scheme
Shri Manohar Lal announced that following the successful completion of the Smart Cities Mission, a New Cities Scheme has been conceptualized to manage the pressures of rapid urbanization. (ANNEXURE 2- SMART CITIES) (ANNEXURE 3 – NEW CITIES )
Urban Mobility and Sustainability Initiatives
The Minister highlighted the government’s focus on improving urban mobility through initiatives such as:
• Expansion of Regional Rapid Transit Systems (RRTS).
• Promotion of e-mobility and walkable streets in cities to reduce pollution and address environmental concerns. (ANNEXURE 4- Urban Transport)
Urban Housing and PMAY 2.0
Discussing urban housing, Shri Manohar Lal stated that a new Rental Housing Vertical has been introduced under the Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY) 2.0, benefiting the migrant population. Key updates include:
• Converting existing Government funded vacant houses into ARH through PPP mode or by Public Agencies.
• Provisional sanctions for around 7% of the planned 1 crore urban houses based on the population of states signing MoUs, ensuring timely allocation and expediting the process.
To streamline operations, sanctions to states will be finalized based on demand received by March 31, providing clarity on yearly house allocations. (ANNEXURE 5 – PMAY)
Launch of New NULM Mission
The Union Minister announced that a revamped National Urban Livelihoods Mission (NULM) will soon be launched, informed by the results of a pilot project currently underway in 25 cities.
(ANNEXURE 6 – NULM)
The Minister reaffirmed the Central Government’s commitment to working in partnership with state governments by providing budgetary support, workforce training, and advanced technologies to foster urban development.
Under PM Svanidhi Scheme total Amount of loans Disbursed amounts to ₹ 13,422 Cr.
Under Swachh Bharat Mission, since 9th June 2024, the Government has released more than Rs. 1,123 crores. Over the past six months since 9th June, two major dumpsites in Ahmedabad and Hyderabad have been completely remediated, successfully addressing approximately 2.5 lakh metric tonnes of legacy waste. (ANNEXURE 7 – SBM )